|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 4 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Hroboatos
|
Naslov: Kutak za vjerske i mudrosno- spiritualne tekstove Postano: 26 stu 2009, 00:48 |
|
|
Ovdje bih stavio reprezentative dijelove (ne knjige) iz vjerskih & mudrosnih knjiga koje tvore baštinu čovječanstva. Dio bi se mogao pojmiti i više kao književni, jer nema bogoštovnu nego intepretatorsku funkciju, no držima da je vrijedan stavljanja. Velik će dio tekstova biti na hravtskom i bošnjačkom i srpskom, no ovelik i na engleskom- ne zato što nema prijevoda, nego mi se nije dalo skenirati. Tko želi, samo naprijed. BiblijaLeviticus (Jahve u jednom od najjačih iskaza objavljuje zakon svetosti i pouke) http://www.hbk.hr/biblija/sz/n-lev.htmBudite sveti!" #19Jahve reče Mojsiju: (2) "Govori svoj zajednici Izraelaca i reci im: 'Sveti budite! Jer sam svet ja, Jahve, Bog vaš! (3) Svoje se majke i svoga oca svaki bojte! Subote moje držite! Ja sam Jahve, Bog vaš! (4) Ne obraćajte se na ništavila! Ne pravite sebi lijevanih kumira! Ja sam Jahve, Bog vaš! (5) Kad prinosite Jahvi žrtvu pričesnicu, prinesite je tako da budete primljeni. (6) Neka se pojede na dan kad je prinosite ili sutradan. Što preostane za prekosutra neka se spali na vatri. (7) Kad bi se jelo od toga jela treći dan, bilo bi odvratno i žrtva ne bi bila primljena. (8) A onaj koji je ipak jede neka snosi posljedice svoje krivnje. Budući da je oskvrnuo ono što je Jahvi posvećeno, neka se takav odstrani iz svoga naroda. (9) Kad žetvu žanjete po svojoj zemlji, ne žanjite dokraja svoje njive; niti pabirčite ostatke poslije svoje žetve. (10) Ne paljetkuj svoga vinograda; ne kupi po svom vinogradu palih boba nego ih ostavljaj sirotinji i strancu! Ja sam Jahve, Bog vaš. (11) Nemojte krasti; nemojte lagati i varati svoga bližnjega. (12) Nemojte se krivo kleti mojim imenom i tako oskvrnjivati ime svoga Boga. Ja sam Jahve! (13) Ne iskorišćuj svoga bližnjega niti ga pljačkaj! Radnikova zarada neka ne ostane pri tebi do jutra. (14) Nemoj psovati gluhoga niti pred slijepca stavljaj zapreku. Svoga se Boga boj! Ja sam Jahve! (15) Ne počinjajte nepravde u osudama! Ne budi pristran prema neznatnome, niti popuštaj pred velikima; po pravdi sudi svome bližnjemu! (16) Ne raznosi klevete među svojim narodom; ne izvrgavaj pogibli krv svoga bližnjega. Ja sam Jahve! (17) Ne mrzi svoga brata u svom srcu! Dužnost ti je koriti svoga sunarodnjaka. Tako nećeš pasti u grijeh zbog njega. (18) Ne osvećuj se! Ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. Ja sam Jahve! (19) Držite moje zapovijedi! Ne daj svome blagu da se pari s drugom vrstom. Svoga polja ne zasijavaj dvjema vrstama sjemena. Ne stavljaj na se odjeće od dvije vrste tkanine. (20) Ako bi tko legao s ropkinjom koja je zaručena za drugoga, a ona ne bude ni otkupljena ni oslobođena, treba ga kazniti, ali ne smrću, jer ona nije slobodna. (21) Neka on na ulazu u Šator sastanka prinese Jahvi žrtvu naknadnicu, to jest jednoga ovna kao žrtvu naknadnicu. (22) Neka svećenik tim ovnom žrtve naknadnice izvrši nad tim čovjekom obred pomirenja pred Jahvom za počinjeni grijeh. I grijeh koji je počinio bit će mu oprošten. (23) Kad uđete u zemlju i zasadite bilo kakvu voćku, smatrajte njezine plodove za neobrezane. Tri godine neka vam budu neobrezani: neka se ne jedu. (24) Četvrte godine neka se svi njezini plodovi posvete na svetkovinu zahvale Jahvi. (25) Istom pete godine jedite njezin plod i ubirite sebi njezin urod. Ja sam Jahve, Bog vaš! (26) Ništa s krvlju nemojte jesti! Ne gatajte! Ne čarajte! (27) Ne zaokružujte kose na svojim sljepoočnicama; ne šišajte okrajka svoje brade. (28) Ne urezujte zareza na svome tijelu za pokojnika; niti na sebi usijecajte kakvih biljega. Ja sam Jahve! (29) Ne obeščašćuj svoje kćeri dajući je za javnu bludnicu. Tako se zemlja neće podati bludnosti niti će se napuniti pokvarenošću. (30) Držite moje subote; štujte moje Svetište. Ja sam Jahve! (31) Ne obraćajte se na zazivače duhova i vračare; ne pitajte ih za savjet. Oni bi vas opoganili. Ja sam Jahve, Bog vaš! (32) Ustani pred sijedom glavom; poštuj lice starca; boj se svoga Boga. Ja sam Jahve! (33) Ako se stranac nastani u vašoj zemlji, nemojte ga ugnjetavati. (34) Stranac koji s vama boravi neka vam bude kao sunarodnjak; ljubi ga kao sebe samoga. Ta i vi ste bili stranci u egipatskoj zemlji. Ja sam Jahve, Bog vaš. (35) Ne počinjajte nepravde u osudama, u mjerama za duljinu, težinu i obujam. (36) Neka su vam mjerila točna; utezi jednaki; efa prava; prav hin. Ja sam Jahve, Bog vaš, koji sam vas izveo iz zemlje egipatske. (37) Držite sve moje zakone i sve moje naredbe; vršite ih. Ja sam Jahve!'"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Kutak za vjerske i mudrosno- spiritualne tekstove Postano: 26 stu 2009, 11:30 |
|
|
Biblija Propovjednik http://www.hbk.hr/biblija/sz/n-prop.htmCitat: #1Misli Propovjednika, Davidova sina, kralja u Jeruzalemu. (2) Ispraznost nad ispraznošću, veli Propovjednik, ispraznost nad ispraznošću, sve je ispraznost! (3) Kakva je korist čovjeku od svega truda njegova kojim se trudi pod suncem?
PRVI DIO
Proslov
(4) Jedan naraštaj odlazi, drugi dolazi, a zemlja uvijek ostaje. (5) Sunce izlazi, sunce zalazi i onda hiti svojem mjestu odakle izlazi. (6) Vjetar puše na jug i okreće se na sjever, kovitla sad ovamo sad onamo i vraća se u novom vrtlogu. (7) Sve rijeke teku u more i more se ne prepunja; odakle teku rijeke, onamo se vraćaju da ponovo počnu svoj tok. (8) Sve je mučno. Nitko ne može reći da se oči nisu do sita nagledale i uši dovoljno naslušale. (9) Što je bilo, opet će biti, i što se činilo, opet će se činiti, i nema ništa novo pod suncem. (10) Ima li išta o čemu bi se moglo reći: "Gle, ovo je novo!" Sve je već davno prije nas postojalo. (11) Samo, od prošlosti ne ostade ni spomena, kao što ni u budućnosti neće biti sjećanja na ono što će poslije doći. Citat: (8) Bolji je svršetak stvari nego njezin početak i bolja je strpljivost od oholosti. (9) Ne nagli u srdžbu, jer srdžba počiva u srcu luđaka. (10) Ne pitaj zašto su negdašnja vremena bila bolja od ovih, jer to nije mudro pitanje. (11) Mudrost je dragocjena baština i probitak onima na koje sunce sja. (12) Jer kao što je novac zaštita, tako je i mudrost; a prednost je mudrosti u tome što izbavlja onoga tko je ima. (13) Pogledaj djela Božja; tko može ispraviti što je on iskrivio? (14) U sretan dan uživaj sreću, a u zao dan razmišljaj: Bog je stvorio jedno kao i drugo - da čovjek ne otkrije ništa od svoje budućnosti. (15) Svašta vidjeh u svojemu ništavnom životu: pravednik propada unatoč svojoj pravednosti, a bezbožnik i dalje živi unatoč svojoj bezbožnosti. (16) Ne budi prepravedan i ne budi premudar; zašto da se uništavaš? (17) Ne budi preopak i ne budi lud; zašto bi umro prije vremena? (18) Dobro je da držiš jedno, ali ni drugo ne puštaj iz ruke, jer tko se boji Boga, izbavlja se od svega. (19) Mudrost mudraca veću moć daje gradu nego deset mogućnika. (20) Na zemlji nema pravednika koji, čineći dobro, ne bi nikad sagriješio. (21) I još jedno: nemoj se obazirati na govorkanje; čut ćeš možda da te sluga tvoj proklinjao; (22) a zna tvoje srce kako si i ti često druge proklinjao. Citat: (11) Osim toga, vidjeh pod suncem: ne dobivaju trku hitri, ni boj hrabri; nema kruha za mudraca, ni bogatstva za razumne, ni milosti za učene, jer vrijeme i kob sve ih dostiže. (12) Čovjek ne zna svoga časa: kao ribe ulovljene u podmukloj mreži, i kao ptice u zamku uhvaćene, tako se hvataju sinovi ljudski u vrijeme nevolje koja ih iznenada spopada. (13) Još vidjeh pod suncem i ovu "mudrost" koja mi se učini velikom: (14) Bi jedan malen grad i u njem malo ljudi, a na nj udari velik kralj, opkoli ga i podiže oko njega velike opsadne tornjeve. (15) Ali se u njemu nađe čovjek siromah mudar koji spasi grad svojom mudrošću, a poslije se nitko nije sjećao toga čovjeka. (16) Ipak ja velim: bolja je mudrost nego jakost, ali se ne cijeni mudrost siromaha i ne slušaju njegove riječi. (17) Blage se riječi mudraca bolje čuju nego vika zapovjednika nad luđacima. (18) Mudrost više vrijedi nego bojno oružje, ali jedan jedini grešnik pokvari mnogo dobra. #10Uginula muha usmrdi mirisno ulje, a i malo ludosti jače je od mudrosti i časti. Citat: (7) Ljupka je svjetlost i ugodno je očima vidjeti sunce. (8) Ali ako čovjek živi i mnogo godina, neka se uvijek veseli, a neka se sjeti da će tamnih dana biti mnogo. Ispraznost je sve što će doći. (9) Zato se raduj, mladiću, za svoje mladosti, i veseli se u danima svoga mladenaštva; idi putovima svoga srca i slijedi želje svojih očiju; ali znaj da će ti za sve to suditi Bog. (10) Ukloni dakle jad iz svoga srca i udalji bol od svojega tijela. Ali je isprazna i mladost i doba tamnih kosa. #12 I sjećaj se svoga Stvoritelja u danima svoje mladosti prije nego dođu zli dani i prispiju godine kad ćeš reći: "Ne mile mi se." (2) Prije nego potamni sunce i svjetlost, mjesec i zvijezde, i vrate se oblaci iza kiše. (3) U dan kad zadrhte čuvari kuće i pognu se junaci, i dosađuju se mlinarice jer ih je premalo, i potamne oni koji gledaju kroz prozore; (4) kad se zatvore ulična vrata, oslabi šum mlina, kad utihne pjev ptice i zamru zvuci pjesme. (5) Kad je put uzbrdo muka i svaki izlazak prijetnja; a badem je u cvatu, i skakavac ne skače više, i koprov plot puca, jer čovjek ide u svoj vječni dom! A narikače već se kreću ulicama. (6) Prije nego se prekine srebrna vrpca i zlatna se svjetiljka razbije i razlupa se vrč na izvoru i slomi točak na bunaru; (7) i vrati se prah u zemlju kao što je iz nje i došao, a duh se vrati Bogu koji ga je dao. (8) Ispraznost nad ispraznostima, veli Propovjednik, sve je ispraznost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bobo mostarac
|
Naslov: Re: Kutak za vjerske i mudrosno- spiritualne tekstove Postano: 26 stu 2009, 17:41 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Ovdje bih stavio reprezentative dijelove (ne knjige) iz vjerskih & mudrosnih knjiga koje tvore baštinu čovječanstva. Dio bi se mogao pojmiti i više kao književni, jer nema bogoštovnu nego intepretatorsku funkciju, no držima da je vrijedan stavljanja. Velik će dio tekstova biti na hravtskom i bošnjačkom i srpskom, no ovelik i na engleskom- ne zato što nema prijevoda, nego mi se nije dalo skenirati. Tko želi, samo naprijed. BiblijaLeviticus (Jahve u jednom od najjačih iskaza objavljuje zakon svetosti i pouke) http://www.hbk.hr/biblija/sz/n-lev.htmBudite sveti!" #19Jahve reče Mojsiju: (2) "Govori svoj zajednici Izraelaca i reci im: 'Sveti budite! Jer sam svet ja, Jahve, Bog vaš! (3) Svoje se majke i svoga oca svaki bojte! Subote moje držite! Ja sam Jahve, Bog vaš! (4) Ne obraćajte se na ništavila! Ne pravite sebi lijevanih kumira! Ja sam Jahve, Bog vaš! (5) Kad prinosite Jahvi žrtvu pričesnicu, prinesite je tako da budete primljeni. (6) Neka se pojede na dan kad je prinosite ili sutradan. Što preostane za prekosutra neka se spali na vatri. (7) Kad bi se jelo od toga jela treći dan, bilo bi odvratno i žrtva ne bi bila primljena. (8) A onaj koji je ipak jede neka snosi posljedice svoje krivnje. Budući da je oskvrnuo ono što je Jahvi posvećeno, neka se takav odstrani iz svoga naroda. (9) Kad žetvu žanjete po svojoj zemlji, ne žanjite dokraja svoje njive; niti pabirčite ostatke poslije svoje žetve. (10) Ne paljetkuj svoga vinograda; ne kupi po svom vinogradu palih boba nego ih ostavljaj sirotinji i strancu! Ja sam Jahve, Bog vaš. (11) Nemojte krasti; nemojte lagati i varati svoga bližnjega. (12) Nemojte se krivo kleti mojim imenom i tako oskvrnjivati ime svoga Boga. Ja sam Jahve! (13) Ne iskorišćuj svoga bližnjega niti ga pljačkaj! Radnikova zarada neka ne ostane pri tebi do jutra. (14) Nemoj psovati gluhoga niti pred slijepca stavljaj zapreku. Svoga se Boga boj! Ja sam Jahve! (15) Ne počinjajte nepravde u osudama! Ne budi pristran prema neznatnome, niti popuštaj pred velikima; po pravdi sudi svome bližnjemu! (16) Ne raznosi klevete među svojim narodom; ne izvrgavaj pogibli krv svoga bližnjega. Ja sam Jahve! (17) Ne mrzi svoga brata u svom srcu! Dužnost ti je koriti svoga sunarodnjaka. Tako nećeš pasti u grijeh zbog njega. (18) Ne osvećuj se! Ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. Ja sam Jahve! (19) Držite moje zapovijedi! Ne daj svome blagu da se pari s drugom vrstom. Svoga polja ne zasijavaj dvjema vrstama sjemena. Ne stavljaj na se odjeće od dvije vrste tkanine. (20) Ako bi tko legao s ropkinjom koja je zaručena za drugoga, a ona ne bude ni otkupljena ni oslobođena, treba ga kazniti, ali ne smrću, jer ona nije slobodna. (21) Neka on na ulazu u Šator sastanka prinese Jahvi žrtvu naknadnicu, to jest jednoga ovna kao žrtvu naknadnicu. (22) Neka svećenik tim ovnom žrtve naknadnice izvrši nad tim čovjekom obred pomirenja pred Jahvom za počinjeni grijeh. I grijeh koji je počinio bit će mu oprošten. (23) Kad uđete u zemlju i zasadite bilo kakvu voćku, smatrajte njezine plodove za neobrezane. Tri godine neka vam budu neobrezani: neka se ne jedu. (24) Četvrte godine neka se svi njezini plodovi posvete na svetkovinu zahvale Jahvi. (25) Istom pete godine jedite njezin plod i ubirite sebi njezin urod. Ja sam Jahve, Bog vaš! (26) Ništa s krvlju nemojte jesti! Ne gatajte! Ne čarajte! (27) Ne zaokružujte kose na svojim sljepoočnicama; ne šišajte okrajka svoje brade. (28) Ne urezujte zareza na svome tijelu za pokojnika; niti na sebi usijecajte kakvih biljega. Ja sam Jahve! (29) Ne obeščašćuj svoje kćeri dajući je za javnu bludnicu. Tako se zemlja neće podati bludnosti niti će se napuniti pokvarenošću. (30) Držite moje subote; štujte moje Svetište. Ja sam Jahve! (31) Ne obraćajte se na zazivače duhova i vračare; ne pitajte ih za savjet. Oni bi vas opoganili. Ja sam Jahve, Bog vaš! (32) Ustani pred sijedom glavom; poštuj lice starca; boj se svoga Boga. Ja sam Jahve! (33) Ako se stranac nastani u vašoj zemlji, nemojte ga ugnjetavati. (34) Stranac koji s vama boravi neka vam bude kao sunarodnjak; ljubi ga kao sebe samoga. Ta i vi ste bili stranci u egipatskoj zemlji. Ja sam Jahve, Bog vaš. (35) Ne počinjajte nepravde u osudama, u mjerama za duljinu, težinu i obujam. (36) Neka su vam mjerila točna; utezi jednaki; efa prava; prav hin. Ja sam Jahve, Bog vaš, koji sam vas izveo iz zemlje egipatske. (37) Držite sve moje zakone i sve moje naredbe; vršite ih. Ja sam Jahve!'"Lijepi kutak i mogućnost za ovakva razmišljanja. Možda se previdilo, ali već imamo nešto slično: "Kutak za duhovni odmor i meditaciju" Autor: DaniKU ... ?
_________________ Znam dvije istine: Prva: Da ima Boga! Druga: To nisam ja!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Kutak za vjerske i mudrosno- spiritualne tekstove Postano: 02 pro 2009, 21:37 |
|
|
Evanđelje po Mateju http://www.hbk.hr/biblija/nz/n-mt.htmCitat: "Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što, nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze." (14) "Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. (15) Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. (16) Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima." ----------- "Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. (44) A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone (45) da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. (46) Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? (47) I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?" (48) "Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!" --------------------------------- "Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. (20) Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. (21) Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce." --------------------- "Oko je tijelu svjetiljka. Ako ti je dakle oko bistro, sve će tijelo tvoje biti svijetlo. (23) Ako ti je pak oko nevaljalo, sve će tijelo tvoje biti tamno. Ako je dakle svjetlost koja je u tebi - tamna, kolika će istom tama biti? --------- "Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela?" (26) "Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih? (27) A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat? (28) I za odijelo što ste zabrinuti? Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu. (29) A kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. (30) Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni?" (31) "Nemojte dakle zabrinuto govoriti: 'Što ćemo jesti?' ili: 'Što ćemo piti?' ili: 'U što ćemo se obući?' (32) Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. (33) Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. (34) Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 4 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|