HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 srp 2025, 11:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Blagoslov kuća
PostPostano: 30 pro 2015, 02:28 

Moja majka je neki dan ujutro zbog blagoslova kuća išla u sada praznu kuću u kojoj su živjeli baba i đed na selo. Već popodne se vratila. Blagoslov prazne kuće koštao je 200 kn. To je po meni čisto praznovjerje. Kuća je i 1990. bila blagoslovljena. Zašto je onda Bog dopustio da blagoslovljena kuća 1991. bude spaljena? Znači da Bog ne postoji.

https://www.instagram.com/josipcurlin

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus

Vrh

Naslov: Re: Blagoslov kuća
PostPostano: 30 pro 2015, 10:19 

Valjda se puno griješilo u toj kući.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 10:27 

Ateist je napisao/la:
Moja majka je neki dan ujutro zbog blagoslova kuća išla u sada praznu kuću u kojoj su živjeli baba i đed na selo. Već popodne se vratila. Blagoslov prazne kuće koštao je 200 kn. To je po meni čisto praznovjerje. Kuća je i 1990. bila blagoslovljena. Zašto je onda Bog dopustio da blagoslovljena kuća 1991. bude spaljena? Znači da Bog ne postoji.

..tih dvista kuna je milodar..nije obvezno.. :pepam

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 10:36 

Evo Bobovac će pre stati na stranu srpskog agresora i reći da je kuća @ateiste zaslužila spaljivanje jer se puno u njoj grešilo , nego reći da je davati pare zarad blagoslova popa praznoverje.

Kod nas košta 2000 dinara a to je nešto manje od 20eura.

Meni jedan drugar reče da je došao pop Božo i žena mu(sa popadijom ide svuda) na poziv njegove majke , malo poprsko(poškropio) oko kuće i po kući , otpevo šta je trebao , i sve to za cirka 5 minuta.

Kad ga je žena pitala da ostane na kafi i da ga nečim počasti , on je rekao da nema vremena jer ima još obaveza u vidu škropljenja , ali "Punuđen k'o počašćen" i za 5 minuta uze 20 evrića.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 10:38 

laganini je napisao/la:
Ateist je napisao/la:

Čuj nije obavezno?', koja je to jeftina fraza.

Pa zamisli te bruke i srramote za porodicu da se po selu počne pričati kako domaćini nisu dali ni pare za posvećenje kuće?!

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 10:48 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
U Hercegovini se daje 20 KM za blagoslov kuća, ali nije obvezno.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 10:56 

lider30 je napisao/la:

Čemu ta priča "Nije obavezno" , kad ljudi sami zovu popa da im blagoslovi kuću i samim time je jasno da će mu "neobavezno" dati lovu.

Jel ima neko ko nije dao pare jer eto nije obavezno??

To što svi kažu da nije obavezno je fora da se opere crkva i popovi od ovog starog običaja gde se lova uzima mukte.

p.s
Kako su i kod vas i kod nas svi naučeni kao školarci i vojnici da svi redom izgovore to "Nije obavezno".

Pa nije ni obavezno ni to da svi baš moraju reći "Nije obavezno" davanje para. :zubati

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 11:04 

joe enter je napisao/la:
laganini je napisao/la:

Pa zamisli te bruke i srramote za porodicu da se po selu počne pričati kako domaćini nisu dali ni pare za posvećenje kuće?!

..ima istine u tome ali jebiga žrtvuješ i to jednom godišnje ..za novi auto našeg dragog svećenika.. :zubati

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 11:43 

Bobovac je napisao/la:
Valjda se puno griješilo u toj kući.

Nije, svi su bili vjernici. Ja se još nisam rodio. Zašto je Bog dopustio da stotine crkvi bude spaljeno? Puno se griješilo u tim crkvama?

https://www.instagram.com/josipcurlin

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 11:54 

Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
Ja verujem da se sigurno u nekim crkvama gresilo više nego u tvojoj kući.

A ovolike pare što uzimaju pa tvrde da ne mogu da plaćaju porez jer su sirotinja.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 12:29 

slika

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 12:36 

laganini je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

..ima istine u tome ali jebiga žrtvuješ i to jednom godišnje ..za novi auto našeg dragog svećenika.. :zubati

Kod nas je to malo drugačije , sveštenici nam imaju porodice pa ako žive u nekim zabitima gde je puno sirotinje onda doslovno tim psvećivanjima kuća decu jedva školuju i hrane , i onda im nije zameriti baš toliko.
A negde bogami od posvećenja kuća....sveštenik sinu auto kupi , pa popovski sin ovaj vozi kao sumanut brzo gazeći vernike. :zubati
Ali to je takođe retko.

Najgori su ovi naši bradati nejebači i pedofili(vladike i ostali) , e oni nađu neku ikonu koja šatro pomaže i onda je vozaju po selima i od celivanja skupljaju novac , od kojih kupuju džipove,poslovne prostore,.....a kad oni posvećuju kuće to rade samo kod tajkuna i krimosa , e tu legne debela ona "neobavezna" lova.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 12:40 

meni otelo prije 4 dana sto kuna, a nije mi ni svetu sličicu ostavilo. :zubati

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 14:19 

Znači da su ti vrata već tako oblijepljena, pa više nijedna naljepnica ne stane. Moraš ponekad i odljepit one starije :D

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 14:22 

zlatna ribica je napisao/la:
Znači da su ti vrata već tako oblijepljena, pa više nijedna naljepnica ne stane. Moraš ponekad i odljepit one starije :D

lijepim jednu na drugu na ulaznim vratima, sad je već debljine napolitanke.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 14:25 

dudu je napisao/la:

lijepim jednu na drugu na ulaznim vratima, sad je već debljine napolitanke.

Nemoj tako, odlijepi bar jednu, da čovjek vidi da ima slobodnog mjesta.. :D

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 14:33 

Al ozbiljno, naš svećenik je inače baš lakom za novce, bili smo gradili crkvu zadnjih godina (još uvijek nije do kraja gotova) i prilikom blagoslova kuća je kolko se sjećam skupljao za čak 4 nakane... prva za njega naravno, druga za časne sestre (imamo samostan Marijinih sestara u župi, i one brinu za crkvu), treća za župne potrebe i četvrta za gradnju crkve. Uvijek je popisivao tko je dao koliko za što, i ako netko za neku nakanu nije dao ništa, to je bilježio kao dug za sljedeću godinu =)) Minimalna tarifa 200 kn... Tek ove godine je mislim odustao od takvog skupljanja, jer mu je zadnja godina, pa se valjda ne želi brukat pred novim svećenikom, ili tko zna.. Bar mislim, s obzirom da nisam doma pa ne vidim.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 14:38 

Al ozbiljno, naš svećenik je inače baš lakom za novce, bili smo gradili crkvu zadnjih godina (još uvijek nije do kraja gotova) i prilikom blagoslova kuća je kolko se sjećam skupljao za čak 4 nakane... prva za njega naravno, druga za časne sestre (imamo samostan Marijinih sestara u župi, i one brinu za crkvu), treća za župne potrebe i četvrta za gradnju crkve. Uvijek je popisivao tko je dao koliko za što, i ako netko za neku nakanu nije dao ništa, to je bilježio kao dug za sljedeću godinu =)) Minimalna tarifa 200 kn... Tek ove godine je mislim odustao od takvog skupljanja, jer mu je zadnja godina, pa se valjda ne želi brukat pred novim svećenikom, ili tko zna.. Bar mislim, s obzirom da nisam doma pa ne vidim.

Kod nas reketare penziće, bez ikakvog razumijevanja za njihovo imovinsko stanje. Tarifa je tarifa, hebiga.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 14:40 

meni je fora kako je naš pokojni župnik opelješio župljane iz susjedne župe gdje živi Junuz. :D tobož je skupljao novac za gradnju njihove crkve (župa u nastajanju), a na kraju je novac potrošio za dovršetak gradnje naše crkve, a njima poručio da ne kukaju jer ionako skoro svi rade u Njemačkoj. =))

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 16:41 

lider30 je napisao/la:

šipak je 20 KM...po selima je i do 100 KM i to svi moraju dati isti iznos,bez obzira na materijalno stanje obitelji...

u gradu se ne daje direktno svećeniku,nego su nam rekli da se dadne u crkvu,kao milodar,na neku od nakana...po našem izboru i iznos koji želimo...

inače,smatram to po selima da je baš iskorištavajuće od strane popa jer zna da bi pukla bruka po selu kad bi se saznalo da netko nije dao ništa,a on sa tim iznosom može sebi kupiti lijepi autić :censored

kad sam bio mali,jedne godine dolazio kod nas poznati mostarski franjevac fra Lasta koji je nedavno preminuo i nešto je meni rekao što nije bilo istina,a ja mu na tu njegovu opasku rekao da laže... :zubati
dobio sam žestoku jezikovu juhu zbog toga,ali ne i batine...možda su me trebali tući na vrijeme :smajl034

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 16:54 

kiler je napisao/la:
lider30 je napisao/la:

šipak je 20 KM...po selima je i do 100 KM i to svi moraju dati isti iznos,bez obzira na materijalno stanje obitelji...

u gradu se ne daje direktno svećeniku,nego su nam rekli da se dadne u crkvu,kao milodar,na neku od nakana...po našem izboru i iznos koji želimo...

inače,smatram to po selima da je baš iskorištavajuće od strane popa jer zna da bi pukla bruka po selu kad bi se saznalo da netko nije dao ništa,a on sa tim iznosom može sebi kupiti lijepi autić :censored

kad sam bio mali,jedne godine dolazio kod nas poznati mostarski franjevac fra Lasta koji je nedavno preminuo i nešto je meni rekao što nije bilo istina,a ja mu na tu njegovu opasku rekao da laže... :zubati
dobio sam žestoku jezikovu juhu zbog toga,ali ne i batine...možda su me trebali tući na vrijeme :smajl034

Ovo mi nije baš najjasnije , jel to kod vas tamo popovi idu od kuće do kuće nepozvani pa posvećuju?? , ili se već sve odavno zna koja kuća hoće posvećnje pa je to popovima rutina?!

Nikad pravoslavni popovi neće stići po ekonomskim naukama i menadžerskim sposobnostima katoličke , tu su vaši ipak nenadjebivi. :zubati

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 17:04 

U gradu se moraš dobrovoljno prijaviti.
Tako da možeš uštedite ako preskočiš koji put :zubati

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 17:18 

daramo je napisao/la:
U gradu se moraš dobrovoljno prijaviti.
Tako da možeš uštedite ako preskočiš koji put :zubati

A po selima pop zapuca direktno po kućama redom , i nema šamse da izbegneš jer se podrazumeva?? :zubati

Nemam skeniranu knjigu ali bi vrlo rado postavio pripovest od pre više od 200 godina što je veliki srpski prosvetitelj Dositej Obradović zapisivao šta su radili pravoslavni kaluđeri narodu sa raznim posvećenjima i skidanjima zlih čini,....to je bio doslovno teror od ucene i bacanja anatemi i kletivi ako se ne plati.
Pominje i katoličke takođe sa istom rabotom jer je on bio panreligijski Srbin.

Kad sudanas popovi bahati i kad rutinski idu po lovu a ljudi im davaju ,ondamožeš mislit šta je bio ranije.

Kaže Dositej da su većina kaluđera bili u dosluhu sa Turcima i delili lovu , a prednjačili su Svetogorci koje on naziva "vrazima" koliko su gulili narod.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 17:27 

Da po selima ide direktno na vrata tako da ti htio ne htio ne možeš izbjeći još ako nisi kući lako se fratar vrne.
A da ne govorimo da ostavi uplatnicu s cifrom od nekoliko stotica za ovo ono, te za obnovu crkve, groblja itd.

Što jest moram priznati da otkad su u mojoj župi u Mostaru popovi istisnuli fratre da su dosta skromniji i razumniji.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2015, 17:41 

Šta bi se dogodilo da sad narod odluči da uspostavi moratorijum na davanja love popovima i fratrima na 2 godine??

Jel bi rekli "U redu naš vjerni puku znamo da vam je teško" , ili bi bilo "Da bogda gorili svi u paklu proklete komunjare"?? :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: