HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 lis 2023, 20:52.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - 29. rujna
PostPostano: 29 ruj 2013, 19:47 

Citat:
Mihael, Gabriel i Rafael tri su biblijska anđeoska imena. Izvorna značenja imena su, kako je to često u drevnim istočnim kulturama, rečenice, svojevrsne definicije nositelja imena: Mi-ha-el znači Tko je kao Bog?, Ga-bri-el – Bog je jak, a Ra-fa-el – Bog iscjeljuje, liječi.

Anđeli su po katoličkom učenju osobna, od Boga stvorena bića, koja “uvijek gledaju lice Oca nebeskoga” (Mt 18,10), te su neposredni svjedoci njegovih velikih djela i razglašuju njegovu slavu (grčki angelos znači glasnik). Za razliku od ljudi, anđeli nisu vezani na tijelo. Oni su čisti dusi, a posjeduju veću moć nad materijom od čovjeka i veću sposobnost spoznaje. Nauka o anđelima (angelologija) razvrstava anđele u devet korova. Osmi su kor arkanđeli i među njih spadaju Mihael, Gabriel i Rafael.

ostatak teksta nalazi se ovdje.

Markić, ovi su drito iz Biblije. :kava

Takozvana RS je genocidna tvorevina.

Vrh

Naslov: Re: Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - 29. rujna
PostPostano: 29 ruj 2013, 21:20 

Nisam upoznat sa tom tematikom,zar ih nema 7?Lucifer bi bio 8.?

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 21:25 

kako nisi upoznat? škandal!

ova trojica su jedini koji se poimence spominju u Sv. Pismu. tako sam bar ja pročitala.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 21:36 

ZGabriel je napisao/la:
kako nisi upoznat? škandal!

ova trojica su jedini koji se poimence spominju u Sv. Pismu. tako sam bar ja pročitala.

Pa nisam,još malo sa završavam sa Starim zavjetom,tek...

Ljudima je bitno da znaju,na osnovu Biblije, da postoje ta duhovna bića,nevidljiva našem području opažanja u EM spektru,i veoma moćna stvorenja.Dobra i zla stvorenja.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 21:40 

Mar-kan je napisao/la:

Tobija? ccc...čitaš napreskokce.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 21:44 

ZGabriel je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Jok,nekad sam tako radio,sad proučavam sistematski (sistematska teologija),uz "stručnu" pomoć.

Angeologija je onako fakultatitvna disciplina,nemamo neka posebna saznanja o tome,osim onih koja su nam data u Bibliji,pretpostavljam da nismo u stanju da razumijemo neku drugu "stvarnost" ili dimenziju postojanja,zasad.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 21:48 

Mar-kan je napisao/la:
ZGabriel je napisao/la:

Jok,nekad sam tako radio,sad proučavam sistematski (sistematska teologija),uz "stručnu" pomoć.

proslijedi skriptu. :D

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 22:14 

Gabrijel sretan imendan ako slaviš! Čestitamo dan naših policajaca i vojnika svim aktivnim i umirovljenim policajcima te vojnicima RH.

Sveti arkanđeli, molite za sve nas!

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2013, 22:20 

Ibar je napisao/la:
Gabrijel sretan imendan ako slaviš! Čestitamo dan naših policajaca i vojnika svim aktivnim i umirovljenim policajcima te vojnicima RH.

Sveti arkanđeli, molite za sve nas!

jel to meni čestitaš? =)) GabrielA, molim lijepo. :D
(pravi imendan mi je malo ranije. :D)

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2013, 00:00 

Dobro nick ti je Gabrijel pretpostavih da si Gabrijela al eto falio sam.

Ok, čestitke naknadne :)

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2013, 00:15 

Drevni Krešimirov grad Šibenik kroz svoju dugu, burnu prošlost, od najranijeg postanka pa sve do današnjih dana posebice je štovao nebeskog arhanđela sv. Mihovila. Vjerujući u njegovu pomoć i snagu Šibenčani su ga izabrali za svog zaštitnika i njegov lik, kao simbol snage i pobjede, uvrstili u gradski grb i pečat.

Spomen sv. Mihovila na šibenskom području nalazi se i prije prve povijesne pojave grada za vrijeme hrvatskog kralja Petra Krešimira IV.

Naime, kod crkve Sv. Lovre u Donjem polju pronađen je kameni fragment sa spomenom imena sv. Mihovila, koji datira u IX. stoljeće, što znači da se vrlo rano častio na području koje je kasnije pripadalo Šibenskoj biskupiji.

.........

http://www.sibenska-biskupija.hr/index. ... Itemid=341

slika

slika

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2013, 00:25 

Vrh

PostPostano: 02 lis 2013, 14:00 

da ne otvaram novu temu, nadovezat ću se na ovu. :smajl013

danas Crkva obilježava Anđele čuvare. :smajl013

Citat:
Sveti anđeli čuvari

“Anđeli su svjetla zapaljena na Svjetlu što nema početka” – piše o njima sv. Ivan Damašćanin.

“Svjetlo bez početka” sam je beskonačni Bog. A svaki anđeo, pa tako i anđeo čuvar, svijetlo je duhovno, nebesko biće koje stalno gleda Božje lice uživajući u praiskonskoj Božjoj blizini i prisutnosti. I nije to samo neko pobožno razmišljanje o anđelima, već ozbiljan nauk koji se temelji na ugledu Svetoga pisma. Isus, govoreći o navođenju na grijeh, kaže: “Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih malenih, jer anđeli njihovi, kažem vam, na nebesima neprestano gledaju lice Oca moga nebeskog” (Mt 18,10).

Anđeli su prvijenci Božjega stvaralačkog djela, obdareni pobjedonosnom snagom protiv svakoga zla u svijetu, a puni jedinstvene ljubavi prema nama ljudima. Oni nas mogu štititi, voditi, braniti od svakoga zla po dušu i tijelo, našoj duši davati spasonosne poticaje. Naš anđeo čuvar može nam biti veoma vjeran životni prijatelj. To dokazuju toliki primjeri iz života svetaca i pobožnih kršćana. A na nama je hoćemo li taj dar, što ga nebo pruža, prihvatiti ili ne.

Vjerujemo li u svog anđela čuvara, pouzdajemo li se u njega? O njemu je pisano: “Bog anđelima svojim – dakle i mome anđelu čuvaru – zapovjedi da te čuvaju na svim putima tvojim” (Ps 91,11). Bog nas ne sili na vjeru u anđela čuvara, na pouzdanje u njegovu pomoć. On poštiva našu slobodnu volju. Mi možemo u njega vjerovati, zazivati ga ili ne. Mi možemo s njim prijateljevati kao što se prijateljuje s drugim prijateljem ili ga jednostavno zaobilaziti, ne znati za njega, kao da uopće ne bi postojao. Dobar kršćanin s radošću i zahvalnošću prihvaća sve Božje darove, pa tako i dar anđela čuvara.

Papa Pio IX. rado je i često pripovijedao o doživljaju što ga je kao dječak doživio, a koji dokazuje čudesnu pomoć njegova anđela čuvara. On je u očinskoj kućnoj kapelici kao dječak svaki dan imao dužnost posluživati kod svete mise. Dok je tako jednoga dana ministrirao, osjetio je u srcu neku neobičnu tjeskobu i strah. Nije znao zbog čega je to. Čak je osjetio kako mu srce u grudima snažno lupa. Stoga je i nehotice okrenuo pogled na drugu stranu oltara, kao da traži nečiju pomoć. Tamo je ugledao lijepa mladića koji ga je pogledom k sebi zvao. Zbunjen tim viđenjem, nije se usudio maći s mjesta. No ta ga je svijetla prilika zvala k sebi još jače i izrazitije. Dječak je tada skočio i prešao na drugu stranu. Prikaze nestade. No u isti čas pade s oltara teški svetački kip i to upravo na ono mjesto na kojem je mali ministrant netom klečao. Dječak, kasnije svećenik, biskup i papa, često je pripovijedao o tom nezaboravnom doživljaju svoga djetinjstva, slaveći ga kao zaštitu i vodstvo svoga anđela čuvara.

I s pravom, jer je jedno od nepojmljivih Božjih velikih djela to što je čovjeku dao vlastitog anđela da mu bude zaštitnik duše i tijela. Samo Sveto pismo kaže “da postoje službujući duhovi, poslani na službu onima koji žele postići spasenje”. Anđeo je uz Isusa na Maslinskoj gori. On će kao konačni pobjednik opet doći s neba “sa svojim anđelima” (Mt 5,31). Prema tome, iz Božje objave jasno doznajemo o stvarnosti svetih anđela. S tom stvarnošću ozbiljno računajmo u svome životu! (kta/bitno.net)

slika

Vrh

PostPostano: 11 lis 2013, 13:17 

29. rujna je blagdan samo arkanđela Mihovila. Spajanje blagdana nastalo je reformom kalendara međutim u pravilu se oni uvjek slave svaki na svoj blagdan. Blagdan svetog Rafaela je 24. listopada, a svetog arkanđela Gabrijela blagdan je dan prije Blagovijesti dakle 24. ožujka

Vrh

PostPostano: 09 srp 2023, 20:40 

ZGabriel je napisao/la:
Citat:
Mihael, Gabriel i Rafael tri su biblijska anđeoska imena. Izvorna značenja imena su, kako je to često u drevnim istočnim kulturama, rečenice, svojevrsne definicije nositelja imena: Mi-ha-el znači Tko je kao Bog?, Ga-bri-el – Bog je jak, a Ra-fa-el – Bog iscjeljuje, liječi.

Anđeli su po katoličkom učenju osobna, od Boga stvorena bića, koja “uvijek gledaju lice Oca nebeskoga” (Mt 18,10), te su neposredni svjedoci njegovih velikih djela i razglašuju njegovu slavu (grčki angelos znači glasnik). Za razliku od ljudi, anđeli nisu vezani na tijelo. Oni su čisti dusi, a posjeduju veću moć nad materijom od čovjeka i veću sposobnost spoznaje. Nauka o anđelima (angelologija) razvrstava anđele u devet korova. Osmi su kor arkanđeli i među njih spadaju Mihael, Gabriel i Rafael.

ostatak teksta nalazi se ovdje.

Markić, ovi su drito iz Biblije. :kava

...
ARKANĐEO je samo jedan – Mihael!
SAMO jedan od anđela je VOĐA anđela

G743
ἀρχάγγελος
archaggelos
ar-khang'-el-os
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

From G757 and G32; a chief angel: - archangel.
Total KJV occurrences: 2
--------------------

Od G757 i G32; Glavni anđeo: - arhanđeo.

JUDINA 1,9
Kad se MIHAEL ARKANĐEO s đavlom prepirao za tijelo Mojsijevo, nije se usudio izreći pogrdan sud protiv njega, nego reče: "Spriječio te Gospodin!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: