HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: sri pro 01, 2021 10:20 am.

Vremenska zona: UTC + 01:00
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Bakirova islamska takija: Alija je bio partizan, antifašista
PostPostano: čet svi 14, 2020 3:31 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: uto lis 05, 2010 11:48 am
Postovi: 99794
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
Brutalna je neistina da je Alija Izetbegović bio pripadnik tzv. Handžar divizije, bio je partizan

27. Novembra 2014. Vrijeme objave: 16:36 sati

Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića najoštrije demantira i odbacuje izjavu Milorada Dodika datu dnevnom listu „Glas Srpske“, tvrdeći da su lideri SDS-a „podanici Bakira Izetbegovića koji polaže vijenac na spomenik Titovih partizana, a otac mu je bio u Handžar diviziji koja je klala i ubijala Srbe“.

– Brutalna je neistina da je Alija Izetbegović bio pripadnik tzv. Handžar divizije. Istina je da je Alija Izetbegović tokom Drugog svjetskog rata bio pripadnik samo jedne vojske, i to partizanske, kao osamnaestogodišnji mladić – navodi se u saopćenju.

Općepoznata je činjenica da je njegov cijeli život, ukupni politički, intelektualni i društveni i angažman bio posvećen borbi za univerzalne humanističke vrijednosti – antifašizam, demokratiju, slobodu i jednakost svih ljudi bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, političko opredjeljenje ili ideološku orijentaciju.

Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH zahtijeva od Milorada Dodika da se javno izvini zbog izrečenih neistina.

– Ako to ne učini, svoje tvrdnje morat će dokazivati pred nadležnim sudom pred kojim će odgovarati za klevetu – poručuju iz Izetbegovićevog kabineta.


Na web stranici Muzeja AI se nigdje ne spominje da je bio u partizanima, bilo nasilno mobiliziran bilo samovoljno. Bakir nekad takija da su ga prisilno mobilizirali nekad da je sam zbog ideala bio u partizanima.
Stavim kopiju biografije u slučaju da im padne na pamet da mijenjaju.

https://www.muzejalijaizetbegovic.ba/bs/biografija/uvod
Citat:
Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu u uglednoj begovskoj porodici koja je sprva živjela u Beogradu, ali se 1868., kako hroničari kažu, „pod srpskim terorom“ morala odseliti na sigurnije mjesto. Izbor je pao na Bosanski Šamac.

Izetbegovićev djed, koji se takođe zvao Alija, bio je gradonačelnik Bosanskog Šamca. Zbog svoje pravednosti i čestitosti kažu da je bio vrlo poštovan među tamošnjim stanovništvom. U povijesti grada ostat će upamćeno da je odlučno zaštitio grupu uglednih gradskih Srba od austrijskih vlasti, koje su ih, nakon tzv. Sarajevskog atentata na austrijskog prijestolonasljednika Ferdinanda, namjeravale odvesti kao taoce.

Sam početak života Alije Izetbegovića vezan je za dvije rijeke, koje su se vidjele sa prozora kuće u kojoj se rodio: to su Bosna i Sava. Ime ove prve ostat će kao usud njegovih zrelih godina, kada je sa svojom Strankom demokratske akcije (SDA) osvojio vlast i ušao u Predsjedništvo BiH, nakon čega je uskoro počeo krvavi rat za stvarno osvajanje njene nezavisnosti i zadržavanje teritorijalnog integriteta. Naime, ako se u mladosti borio za islamske ideje, onda se za kraj Izetbegovićevog života može reći da je bio zaokupljen borbom za prava bošnjačkog naroda i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Već u drugoj godini Alijinog života, otac Mustafa, koji se bavio trgovinom i bankarstvom, odlučio se na selidbu u Sarajevo. Porodica je bila brojna: otac mu je sa majkom imao petero djece, tri kćeri i dva sina, od kojih je Alija bio stariji. Imao je dva polubrata iz očevog prvog braka. Nažalost, otac Mustafa je teško ranjen u prvom svjetskom ratu, na italijanskoj fronti. Povreda se kasnije pretvorila u neku vrstu uzetosti, tako da je posljednjih desetak godina života bio praktički nepokretan. Najteži teret muževljeve bolesti podnijela je Alijina majka, mada se o njemu brinula cijela porodica.

Majka je bila vrlo pobožna žena, pa će mnogo kasnije negdje u svojim zabilješkama Alija reći da upravo njoj duguje svoju ranu privrženost vjeri. Iako se, kako priznaje, poteško budio da zajedno sa majkom klanja sabah, Izetbegović se rado sjeća ovog dijela svog života, posebno divnog sureta ar-Rahman, koje je, prema starom svjedočenju, na neponovljiv način učio imam Rahmanović u Hadžijskoj džamiji kod vijećnice. Sva se familija slaže da je mladi Alija bio kombinacija genetskih svojstava oca i majke: fizički više sličan majci a, kažu, karakterom na oca. To je valjda utjecalo da se Izetbegović junior prilično rano oslobodio roditeljskog utjecaja i nastavio živjeti po svom izboru. Zanimljivo je da se negdje u petnaestoj godini, pod utjecajem ateističke i komunističke literature, Izetbegović počeo kolebati u vjeri. Pred početak drugog svjetskog rata Jugoslavija je imala jaku komunističku propagandu, što je jednim dijelom bila reakcija na fašizam, koji se upravo nalazio u svom zlatnom, dakle, najcrnjem periodu. Međutim, prema „kasnijem“ Izetbegoviću, komunizam nije podrazumijevao demokraciju: „ protiv ’crnog’ snažio je ’crveni’ totalitarizam.“

Izetbegović je pohađao Prvu mušku gimnaziju, gdje su tadašnji komunisti bili posebno aktivni. Sama škola bila je na glasu kao „komunistička“, jer se za izvjestan broj profesora po kuloarima tvrdilo da pripadaju ovom pokretu. Tako su neke brošure dopale i do njegovih ruku, što nije ostalo bez posljedica: gimnazijalac se počeo „dvoumiti“ između problema „socijalna pravda – nepravda“, sa jedne, i vjere u Boga, sa druge strane. Međutim, ono što se mladom Izetbegoviću učinilo sumnjivim na prvi pogled, jeste činjenica da je u komunističkoj propagandi Bog bio „negativac“ dok je sama vjera bila smatrana „opijumom za narod“, sredstvom da se narod umiri i umrtvi, tako da se ne bori za bolji položaj u „realnom životu“. Sa druge strane, u različitim varijacijama i dopunama, samom Izetbegoviću uvijek se činilo da je glavna poruka vjere moralan život i – odgovornost!

Tako se Izetbegović naposljetku, nakon godinu,dvije, duhovno-filozofskog lutanja, vratio vjeri sa novom snagom i na novi način. Kasnije mu se činilo da je čvrstina njegove vjere potekla upravo iz ove sumnje u mladost. Sada se, naime, radilo o ponovo usvojenoj vjeri, a ne onoj naslijeđenoj iz tradicije kojoj je rođenjem pripadao. Ponovo osvojenu vjeru više nikada nije izgubio, premda se i kasnije, što je vidljivo i iz njegovih knjiga o vjerskoj problematici, stalno iznova propitivao i istraživao.

(„Svemir bez Boga činio mi se potpuno besmislenim“ – mnogo kasnije poentirati će Izetbegović u svojoj knjizi Sjećanja.)
U međuvremenu, čitao je djela klasične evropske filozofije, tako da je sa devetnaest godina već solidno izučio djela Hegela, Spinoze, Kanta, čiji je „kategorički imperativ“ ostvario naročit utjecaj na znatiželjnog mladića. Izetbegović je maturirao 1943. godine usred velikog rata. U to vrijeme, baš kao kod većine susjeda, i kod Izetbegovićevih se osjećala oskudica. Više vremena bili su gladni negoli siti. Sarajevo su okupirale ustaše, koje su uspostavile okrutan nacistički režim. Izetbegović se trebao prijaviti za regrutaciju, ali to nije učinio. Za tadašnju vlast, postao je klasični vojni bjegunac, pa se morao skrivati cijelu 1944. godinu. Kada je postalo previše opasno bivati u Sarajevu, Alija bježi u rodnu Posavinu. Kako će sam kasnije posvjedočiti, nijedna od tamošnjih vojski nije mu imponirala: ni partizani, ni muslimanska milicija, a pogotovu to nisu bili četnici i ustaše. Međutim, činjenica da nije ratovao oružjem nipošto nije značila da je Izetbegović bio neangažiran. Naprotiv, zajedno sa nekoliko sličnomišljenika, artikulaciju svojih političkih opredjeljenja pokušao je pronaći kroz organizaciju „Mladi muslimani“ (MM). Prvi pokušaj da se ovo udruženje registrira po tadašnjim zakonima bio je u martu 1941. Ovo naravno propada, jer već u aprilu dolazi do njemačkog napada na Jugoslaviju. Prioriteti su bili usmjereni na spašavanje gole egzistencije. Zanimljivo je da se pokret MM uglavnom bavio pitanjima vanjsko-političkog-duhovnog karaktera, tj. pitanjima (u to vrijeme) savremenog muslimanskog svijeta. Mladomuslimani su konstatirali da je „političko stanje u tom svijetu bijedno, da je kao takvo neodrživo, te da je islam živa misao koja se može (i treba) osavremenjivati, s tim da se ne mijenja ništa od suštine“ (formulacije prema svjedocima tog vremena). Također je konstatirano da zemljama u kojima dominira islam uglavnom vladaju stranci, „bilo vojnim prisustvom, bilo kapitalom“.

U svakom slučaju, iako formalno neustanovljena, organizacija je bivala sve popularnija među gimnazijalcima i studentima. Rad je nastavljen kroz čitav Drugi svjetski rat. Izetbegović je 1944. prvi put došao u sukob sa MM, jer je ova organizacija napravila savez sa „El-Hidajom“, staleškim udruženjem imama. Alija se, kako je često navodio, „nikada do kraja nije slagao sa hodžama“, a suština njegovih zamjerki bila je usmjerena na njihovo kruto tumačenje islama, koje je, prema njemu, „za posljedicu imalo blokiranje njegovog unutrašnjeg i vanjskog razvoja“ (citat iz memoara).


Turskim novinarima pričaju sasvim druge stvari bez takije i pokazuju im slike u muzeju premijerno koje nisu za "druge novinare". I masu drugih priča i fotografija za Turke, kad se ne takija. Tako je par tih slika Bakir pokazivao okolo po BiH i tvrdio da su slike babe u partizanima. Dok Turci već sve te slike povezuju sa "Mladim muslimanima" i Alijinim uhićenjima.

slika

slika

slika


Privitak/ci:
resized_2a620-931b82e75b32350820liyaslar.jpg
resized_2a620-931b82e75b32350820liyaslar.jpg [ 65.96 KiB | Pogledano 2000 put/a. ]
resized_061da-6a426e56alija.jpg
resized_061da-6a426e56alija.jpg [ 133.54 KiB | Pogledano 2000 put/a. ]
aliya_1.jpg
aliya_1.jpg [ 185.97 KiB | Pogledano 2000 put/a. ]

_________________
Islam se širio genocidom.
Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirova islamska takija: Alija je bio partizan, antifašista
PostPostano: pet svi 15, 2020 7:03 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: uto lis 05, 2010 11:48 am
Postovi: 99794
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Zašto muslimani od kad imaju demokraciju uporno biraju islamiste za svoje lidere ?
Pogledaj naslov za odgovor.

_________________
Islam se širio genocidom.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirova islamska takija: Alija je bio partizan, antifašista
PostPostano: pet svi 15, 2020 11:56 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub srp 08, 2017 10:10 am
Postovi: 18144
Nacista Mustafa Busuladžić je bio osnivač i Presjednik Mladih Muslimana za vrijeme NDH.
Zbog tog je dobio školu u Sarajevu.
Kojeg ono još znamo Mladog Muslimana? Ko je vratio Mlade Muslimane u SFRJ? Hmmmmmm....
Ah da! Merhametli Alija Živković, hantifašista i partizan!

Bakir ne laže i ne takija, nije mu to u tradiciji ha jah!

slika

Islamofašista a ne zločinac!

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirova islamska takija: Alija je bio partizan, antifašista
PostPostano: sub svi 16, 2020 12:59 am 
Offline

Pridružen/a: čet srp 04, 2019 10:20 pm
Postovi: 3562
Svaki dan nova tema o poveznici Alije i fašizma. Podrška za trud i ustrajnost na razotkrivanju istine.

Turcima jednu takiju, vamo drugu. Osobno mislim da je prisilno mobiliziran...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirova islamska takija: Alija je bio partizan, antifašista
PostPostano: sub svi 16, 2020 1:03 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sri ožu 13, 2019 9:34 pm
Postovi: 6628
Lokacija: US Embassy
Jest Alija je bio Antinfasista


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirova islamska takija: Alija je bio partizan, antifašista
PostPostano: sub svi 16, 2020 9:35 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 10:29 am
Postovi: 49554
DrMag je napisao/la:
Jest Alija je bio Antinfasista


:smijeh

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima FBiH:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% ... 2020: 5.2% ... 2021: 5.7%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirova islamska takija: Alija je bio partizan, antifašista
PostPostano: čet lip 18, 2020 7:03 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet pro 30, 2010 3:32 pm
Postovi: 5101
Lokacija: Izvan sebe
Robbie MO je napisao/la:
DrMag je napisao/la:
Jest Alija je bio Antinfasista


:smijeh

Alija je bio anti-antifasista.

_________________
Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirova islamska takija: Alija je bio partizan, antifašista
PostPostano: čet lip 18, 2020 8:20 pm 
Offline

Pridružen/a: sri lis 27, 2010 3:06 pm
Postovi: 18264
slika

_________________
Bosanskih muslimana 2030.: 0,5 mil.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirova islamska takija: Alija je bio partizan, antifašista
PostPostano: ned lis 18, 2020 2:12 pm 
Offline

Pridružen/a: ned ruj 13, 2020 10:09 am
Postovi: 357
Mladi musliman od 1940. Dobro je on uspio u komunizmu ali kada mu je osjetio kraj, nije se mislio ni sekunde. Mimikrija usavršena do perfekcije.

Citat:
Nadalje kaže da mladi muslimani danas ništa ne rade s čim bi bili upadljivi, da bi izbjegli hapšenja i izbacivanja iz škole i ureda. "Danas je jedini cilj da se održimo i da se vaspitavamo", kaže Alija.


https://faktor.ba/vijest/zapisnik-o-sas ... evo/101355


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirova islamska takija: Alija je bio partizan, antifašista
PostPostano: ned lis 18, 2020 5:57 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: uto lis 05, 2010 11:48 am
Postovi: 99794
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
novem je napisao/la:
slika


Bakir i Bisera brat i sestra ?

_________________
Islam se širio genocidom.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirova islamska takija: Alija je bio partizan, antifašista
PostPostano: ned lis 18, 2020 6:37 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon ruj 28, 2020 9:28 pm
Postovi: 3983
Lokacija: Nizza, Naissus,Nis
BBC je napisao/la:
novem je napisao/la:
slika


Bakir i Bisera brat i sestra ?

Koja islamistička prćija, ala Erdoganova Turska.
Cela obitelj, šogori, zetovi, kumovi...

PRIVATAN KALIFAT=BIZNIS. Dok zeleni pale vanka.

_________________
Borac protiv ropstva i pampers pelena, koje poklanja AV, uz najjeftinije roblje

Na "sudaru" sa americkim ambasadorom Skotom https://www.youtube.com/watch?v=-FKa8RE6f-o&feature=emb_title


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO