HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 sij 2025, 03:57.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Sotonski stihovi
PostPostano: 14 kol 2022, 07:48 

Rushdie, poznati spisatelj porijeklom iz Indije koji se godinama skrivao nakon što je Iran pozvao muslimane da ga ubiju zbog njegova romana "Sotonski stihovi", izboden je u petak nožem u vrat i torzo na pozornici u državi New York, gdje je trebao održati predavanje.

O čemu se radi u njegovoj knjizi?

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

Naslov: Re: Sotonski stihovi
PostPostano: 14 kol 2022, 09:11 

Satanski stihovi je epski roman magijskig realizma. Objavljen je 1988 godine i tema romana je život proroka Muhameda.

Radi se o romanu koji govori o imigrantima iz južne Azije u Londonu (Gibreel Farishta i Saladin Chamcha).
Ovo dvoje se susreću na letu Bombardier-London. Ali avion je oboren napadom sikhskih terorista. Kasnije se otkriva da su teroristi slučajno aktivirali bombu koja je precipitirala avion.
Na početku knjige Gibreel i Saladin pojavljuju se kao jedini preživjeli u padu aviona usred Lamanša.

Dva različita puta
Gibreel i Saladin stižu do engleskih obala. Zatim se razdvajaju kada je drugi odveden u pritvor (iako tvrdi da je engleski državljanin i preživio let), optužen da je ilegalni imigrant. Siroti Chamcha naraso mu je na groteskne kvrge na čelu i na meti je policajaca. To se doživljava kao priviđenje zla i tretira se kao ološ.

Suprotno tome, Gibreel - obavijen anđeoskom aurom - nije ni doveden u pitanje. Saladin ne zaboravlja da se Gibreel nije zauzeo za njega, a zatim koristi priliku da pobjegne dok je bio u bolnici. Nažalost, čini se da ga progoni loša sreća jer je otpušten s posla. Čini se da sve ide užasno loše dok Gibreelova intervencija u potpunosti ne obnovi njegov ljudski oblik.

Gibreelovi snovi
Kako se Gibreel spuštao, transformirao se u anđela Gabriela i imao niz snova. Prva je revizionistička istorija utemeljenja islama; detalji ovog segmenta su najprihvatljiviji za mnoge muslimane. Jedan od najistaknutijih odlomaka vizija govori o hodočašću grupe muslimanskih vjernika iz Indije u Meku.

Gabriel je trebao razdvojiti vodu da bi Allahovi bhakte nastavili put, umjesto toga, svi su se utopili. U drugom snu, lik po imenu Mahound - zasnovan na Muhamedu - pokušava da pronađe monoteističku religiju usred politeističkog naroda, Jahilia.

Apokrifna legenda o Mahoundu
Mahound ima viziju u kojoj mu je dozvoljeno da štuje tri boginje. Ali, nakon što je potvrdio (nakon spora s Arhanđelom Gabrijelom) da je ovo otkriće poslao vrag, on odustaje. Četvrt vijeka kasnije, jedan od učenika prestaje vjerovati u religiju Mahounda.

Frase de Salman Rushdie.
Citat Salman Rushdie.

Iako su se ljudi Jahilije do sada (zapravo to je analogija Meke) potpuno preobratili. Pored toga, prostitutke u javnoj kući preuzimaju imena Mahoundovih žena prije nego što su zatvorene. Kasnije, kada se Mahound razboli i umre, njegovo konačno viđenje je jedna od tri boginje. Očito je da je ovo još jedan vrlo uvredljiv odjeljak za muslimane.

Svađe i pomirenja
Na kraju, Gibreel se ponovo sastaje sa Aleluijom. Međutim, anđeo mu naređuje da napusti svoju voljenu i propovijeda Božju riječ u Londonu. Tada, kada Farishta treba započeti svoj posao, pregazi ga automobil indijskog filmskog producenta, koji ga želi angažirati za glavnu ulogu arhanđela. Kasnije se Gibreel i Saladin ponovo sretnu na zabavi i počnu kovati spletke.

Svađe su konačno riješene kada, imajući priliku da ga pusti da umre, Gibreel odluči spasiti Saladina iz zapaljene zgrade. Ranije je Saladin također odbacio razne šanse za atentat na Farishtu. Nakon prepirki, Chamcha se vraća u Bombay kako bi se pomirio sa svojim ocem koji umire.

Karma?
Saladinov otac mu je oporučno ostavio ogromnu sumu novca. Dakle, Chamcha odluči pronaći svoju staru djevojku kako bi se pomirio s njom. Na taj način, svoj zlobni ciklus mijenja u krug opraštanja i ljubavi. Paralelno, Gibreel i Aleluja takođe putuju u Bombay. Tamo je usred napada ljubomore ubija i na kraju počini samoubistvo.

Vrh

PostPostano: 14 kol 2022, 09:30 

…nikome nije ugodno ni kad se neko našali na račun njegove vjere al to nije razlog da se nekog prikolje …jel ekstreman način prihvatljiv svim muslimanima il su u pitanju extremi nebi moga znat..

Vrh

PostPostano: 14 kol 2022, 09:52 

Je li iko ovdje zaista procitao ovaj roman i isplati li se. Znam zbog cega je popularan i zbog cega kritikovan ali memam osjecaj da je neko vrhunsko knjizevno djelo. Probao sam na engleskom citati ali me privlaci mi paznju nikako.

Vrh

PostPostano: 14 kol 2022, 11:46 

Jesam davno i bio mi dosadan. Tad nisam poznavao kuran i shure kao danas pa nisam puno toga razumio. Mislim da sam prekinuo čitanje ali ne sjećam se dobro.

Vrh

PostPostano: 14 kol 2022, 22:10 

BBC je napisao/la:
Jesam davno i bio mi dosadan. Tad nisam poznavao kuran i shure kao danas pa nisam puno toga razumio. Mislim da sam prekinuo čitanje ali ne sjećam se dobro.

Danas si hafiz. Zapravo svi ste ovdje hafizi, vrsni islamolozi.

Mnogi govore o ovom djelu ali niko ga nije pročitao. Nešto slično islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića. Hrvati i srbi je često spominju, a niko je nije pročitao.

Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.

The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.

Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: