HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 22 tra 2024, 13:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00
Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 10:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 lis 2023, 10:37
Postovi: 1110
Na ovu temu me potakao Hilbert vrijeđanjem Boga s tvrdnjom kako su nam ateisti "dali kompjutere" :D
Nego da krenemo:

Što čini kvantnu teoriju tako posebnom?

Kao jedno od najrevolucionarnijih postignuća 20. stoljeća, toliko da 1/3 našeg gospodarstva ovisi o njoj, kvantna mehanika ima toliko kontraintuitivnih i kontroverznih posljedica o prirodi svemira, da čak i nakon 100 godina od njezina nastanka, ova teorija još uvijek ostaje enigma za znanost. Za ovu raspravu, usredotočit ćemo se samo na jedan od njezinih mnogih zadivljujućih rezultata.

Kvantna teorija dovela je nešto tako nematerijalno kao "svijest" u područje fizike. Svijest je stoljećima ostala tema rasprave u filozofiji, duhovnosti i teologiji. Moderna znanost je napredovala, hrabro se boreći u mnogim bitkama, oslobađajući se okova vjerskog dogmatizma, kako bi se našla na početku - svijest - domenu duhovnosti. Zanimljivo je napomenuti da ova enigma svijesti nije iskočila iz neuroznanosti ili bilo kojeg drugog područja životnih znanosti. Ne!

Naprotiv, iz temelja svih znanosti - fizike. Dakle, sva istraživanja prirodne stvarnosti sažeta su u biologiji, koja pak počiva na kemiji, budući da se svi biološki procesi svedu na kemijske reakcije, a proučavanje kemijskih reakcija zahtijeva proučavanje atoma, elektrona i tako dalje. To je kvantna fizika - znanost o temeljnim građevnim blokovima svemira. Dakle, vidite, 'svijest' se pojavila kao neshvatljiva enigma iz temelja svemira i njezina istraživanja. Nešto tako nematerijalno, subjektivno, ljudsko i životno poput 'svijesti' nekako utječe na kvantni svijet - bezživotne, materijalne građevne blokove cijelog svemira.
Iako je kvantna teorija sama po sebi obimna grana, želim se usredotočiti samo na jedan eksperiment i njegove uzbudljive rezultate - eksperiment sa dvostrukim prorezom.

Prvi put ga je proveo Thomas Young 1801. godine prolazeći svjetlost kroz dva susjedna proreza, primijećen je interferencijski uzorak - što je svojstvo valova. Prethodno se smatralo da svjetlost čine male čestice. Ali sada je unaprijedena valna teorija. To je trajalo sve do 1905. godine kada je Einstein objavio svoj rad o fotoelektričnom efektu koji je eksperimentalno pokazao da se svjetlost ponaša kao čestice. Dakle, što je svjetlost? Val ili čestica. Pokazano je da je oboje. Ima dvojnu prirodu ponašanja kao vala i čestice. Primijetite ovdje da je čestica suprotnost vala. Val se širi, dok čestica zauzima određeno mjesto. Ne možemo mjeriti opseg vala, ali česticu možemo izmjeriti, njezinu veličinu, masu itd. Dakle, pojava kao što je 'svjetlost' ima dvije suprotstavljene karakteristike. Ali sada se postavlja pitanje: "kada" se ponaša kao čestica, a kada kao val?
Svjetlost je čudna, ali što je s tvari?

Prije nego što se na ovo pitanje može odgovoriti, izveden je isti eksperiment "Double Slit", ali ovaj put s materijom, stvari iz kojih je napravljen svemir, uključujući nas. Elektroni, osnovni građevinski blokovi materije, pucani su kroz dva proreza i pogodite što?!? Primijećen je isti interferencijski uzorak. Što to znači? I elektroni su valovi! To je bilo šokantno. Razmislite o tome, vi i ja i sve ostalo na svijetu ne izgleda ništa poput rasprostranjenih valova. Sve čini da zauzima neki određeni prostor, ima masu i sve OSIM 'vala'. Naša intuicija govori nam kad gledamo bilo koji objekt, da se mora sastojati od vrlo malih čestica spojenih zajedno kako bi mu dale oblik i veličinu. Posljednja stvar koju možemo zamisliti jest da temeljne čestice svemira zapravo veći dio vremena nisu čestice, već neobični rasprostranjeni valovi! Zatim dolazi pitanje od milijun dolara: što mu daje taj osjećaj/dodir/izgled čvrste tvari kad je u svom osnovnom kvantnom stanju vala? Pričekajte, eksperiment još nije gotov!

Znanstvenici su zatim postavili uređaj za mjerenje ili jednostavno odlučili da promatraju elektron koji je ispaljen na zaslon sa dvostrukim prorezom. I pogodite što? Elektron se ponovno počeo ponašati kao čestica. Nije stvarao interferencijski uzorak koji stvaraju valovi prolazeći kroz proreze. Pa što možemo zaključiti?

Jednostavno čin svjesnog promatranja učinio je da se elektron, koji se ponašao kao val, ponovno počne ponašati kao čestica. Taj enigmatski ASPEKT SVIJESTI utječe na materijalni svijet na njegovoj dubokoj fundamentalnoj razini. Čudno je kako moje svjesno promatranje nečega može promijeniti da postane eterealni val mogućnosti (gdje se elektron može nalaziti na bilo kojoj lokaciji, sve istovremeno) u česticu koja zauzima određeno mjesto. Dakle, u osnovi, kada to ne promatram, to je čudno, ali čim to pogledam, vraća se u normalu. Dakle, sada moramo se nositi s dvije stvari:

Kvantni svijet, svijet vrlo malih stvari koji čini sve, uključujući nas, IZUZETNO JE ČUDAN.

Što moja svijest ima s univerzumom na njegovoj fundamentalnoj razini?


Ovaj eksperiment ponovljen je bezbroj puta i svaki put donosi iste rezultate. Zabavio je najveće umove u znanosti. Einstein je zaista bio zabrinut zbog toga i rekao: "Volio bih misliti da je mjesec još uvijek tamo, čak i kad ga ne gledam."

Kvantna mehanika postulira da je svemir na kvantnoj razini "vjerovatnosne" prirode. To znači da elektron može biti ovdje i tamo i svugdje, imajući vjerojatnost da bude na različitim lokacijama istovremeno. Samo je putem svjesnog promatranja da zauzima određeno mjesto i pojavljuje se onako kako jest. Ova vjerojatnosna priroda stvarnosti također je zabrinula najveće umove. Einstein je primijetio: "Bog ne igra kockicama." Na što je Niels Bohr, jedan od utemeljitelja kvantne teorije, odgovorio: "Einstein bi trebao prestati reći Bogu što da radi".
Kako sve to dokazuje postojanje Boga?

Kad govorim o Bogu, ne mislim na antropomorfni koncept Boga kao starca s bradom na prijestolju koji upravlja svemirom. Kvantna mehanika pretpostavlja postojanje svjesnog bića koje svjesnim promatranjem održava cijeli kozmos i sve njegove dinamičke procese. Kad kažemo da je kvantni svijet i svi njegovi fenomeni na neki način povezani sa "sviješću", moramo znati da se kvantni procesi odvijaju u svemiru u svakom trenutku.

Čak i ako radi jednostavnosti pretpostavimo da kolektivna ljudska svijest odgovara za "kolaps valne funkcije" u vezi sa svim kvantnim fenomenima na Zemlji. Ta kolektivna svijest transformira svijet iz valova vjerojatnosti u stvarnu stvarnost koja ima smisla. No što je s dubokim zakutcima planeta - morskim dubinama, nenastanjenim šumama, otocima? Dobro, što je s Sunčevim sustavom? Što je s Mliječnom stazom? Što je s cijelim Svemirom? Zauzimamo vrlo neznatan dio prostranstva koje se širi. Kvantni fenomeni događaju se posvuda u svemiru, u jezgrama zvijezda nuklearna fuzija spaja lakše elemente u teže elemente. Kvantni procesi se događaju oko crnih rupa, neutronskih zvijezda itd. Zapravo, crne rupe su posebna mjesta na kojima i kvantna mehanika i gravitacija igraju zajedničku ulogu - dugo traženu pomirbu. Koja "svijest" djeluje na tim udaljenim kutovima svemira? Mjesta gdje su se događale najnasilnije eksplozije otkako je Veliki prasak - Supernove - zvijezde eksplodiraju kada se počinju proizvoditi atomi željeza. To je opet kvantni fenomen, a pitanje je koja "svijest" uvijek promatra ta opasna događanja na dalekim rubovima našeg Svemira?

Zanimljiva teorija koju je predložio ugledni britanski fizičar Sir Roger Penrose govori o ljudskom mozgu koji radi na kvantnoj razini, bez "dekoherencije" (fenomena koji donosi malo normalnosti u čudan svijet kvantne fizike). Tko je promatrač unutar ljudskog mozga? Onda smo također otkrili da je kvantna mehanika u osnovi našeg postojanja, na primjer, fotosinteza u biljkama je kvantni mehanički proces. Tko "promatra" taj nježan fenomen u listovima biljaka kako bi proizveo hranu za cijeli planet? Dobro, što je s pticama! Jeste li znali kako ptice navigiraju? Također tu igra kvantna mehanika. "Zar nisu vidjeli ptice iznad sebe, kako se protežu i skupljaju? Što ih osim Milosrdnog može zadržati? Sigurno On "PROMATRA" sve! (67:19)

Važno je razumjeti da se ni jedan od ovih kvantnih, nuklearnih, kemijskih, pa čak i bioloških procesa ne može dogoditi kad je tvar samo "val mogućnosti". Svi ti fenomeni događaju se kad se valna funkcija uruši - to znači da valovi postaju čestice. I to se događa promatranjem. Tako da je pitanje tko ili što je ta stalna svijest koja podržava te kozmičke fenomene?

Razgovarajmo o početku svemira - Velikom prasku - kada je cijeli svemir bio manji od atoma. Kvantni fenomeni visokoenergetskih fotona sudaraju se kako bi stvorili par čestica i antipartikula koji se međusobno uništavaju. Koja je ta Kozmička Svijest koja je prisutna na početku samog vremena? Ili bolje rečeno, tko je ta Kozmička Svijest? Jer, kao što je i u našem slučaju, mi smo svjesna bića koja urušavaju valne funkcije posvuda oko nas, ali prva stvar na koju smo svjesni su sami sebe. Dakle, ta Kozmička Svijest također je svjesna sebe od samog početka - Svjesno Biće. Na isti način, to svjesno Biće prisutno na početku vremena također promatra trenutno širenje svemira gdje se kvantni fenomeni događaju na horizontu svemira. Prema novoj teoriji, 'prostor proizlazi iz kvantnih pojava zvanih kvantna entropija'. Dakle, tu je Kozmička Svijest ili Apstraktna Svijest prisutna i promatra sve stvari, svugdje, uvijek. Zbog nužnosti korištenja jezika za iznošenje moje točke, ta Kozmička Svijest, koja je svjesna sebe, na hrvatskom jeziku naziva se Bogom.

Zaključak:

Kvantna mehanika nameće postojanje Kozmičke Svijesti koja je:

Svjesna sebe
Postojala je prije Velikog Praska
Postojat će nakon smrti svemira
Svi kozmički, geološki, biološki fenomeni događaju se jer ih netko neprestano promatra.S obzirom na to da smo sada dokazali postojanje Svjesnog Bića iza cijelog postojanja, "svrha" se nikada ne može odvojiti od svjesnih bića. Stoga će svemir imati svrhu. Svjesna bića koja su se razvila nakon milijardi godina, samo da bi shvatila ovaj temeljni mehanizam svemira, nužno će imati najveći udio u toj "svrsi" jer dijele tu veliku sličnost s Apstraktnom Svijesti. Kako svjesna bića prenose svoju "svrhu" drugima kako bi je ostvarila? Putem jezika, umjetnosti koju prenose druga svjesna bića iz generacije u generaciju. Dakle, Božji spisi i Poslanici su potrebni za ostvarenje svemirske Svijesti.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 12:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:45
Postovi: 5925
Sayeret Matkal je napisao/la:
Na ovu temu me potakao Hilbert vrijeđanjem Boga s tvrdnjom kako su nam ateisti "dali kompjutere" :D
Nego da krenemo:

Što čini kvantnu teoriju tako posebnom?

Kao jedno od najrevolucionarnijih postignuća 20. stoljeća, toliko da 1/3 našeg gospodarstva ovisi o njoj, kvantna mehanika ima toliko kontraintuitivnih i kontroverznih posljedica o prirodi svemira, da čak i nakon 100 godina od njezina nastanka, ova teorija još uvijek ostaje enigma za znanost. Za ovu raspravu, usredotočit ćemo se samo na jedan od njezinih mnogih zadivljujućih rezultata.

Kvantna teorija dovela je nešto tako nematerijalno kao "svijest" u područje fizike. Svijest je stoljećima ostala tema rasprave u filozofiji, duhovnosti i teologiji. Moderna znanost je napredovala, hrabro se boreći u mnogim bitkama, oslobađajući se okova vjerskog dogmatizma, kako bi se našla na početku - svijest - domenu duhovnosti. Zanimljivo je napomenuti da ova enigma svijesti nije iskočila iz neuroznanosti ili bilo kojeg drugog područja životnih znanosti. Ne!

Naprotiv, iz temelja svih znanosti - fizike. Dakle, sva istraživanja prirodne stvarnosti sažeta su u biologiji, koja pak počiva na kemiji, budući da se svi biološki procesi svedu na kemijske reakcije, a proučavanje kemijskih reakcija zahtijeva proučavanje atoma, elektrona i tako dalje. To je kvantna fizika - znanost o temeljnim građevnim blokovima svemira. Dakle, vidite, 'svijest' se pojavila kao neshvatljiva enigma iz temelja svemira i njezina istraživanja. Nešto tako nematerijalno, subjektivno, ljudsko i životno poput 'svijesti' nekako utječe na kvantni svijet - bezživotne, materijalne građevne blokove cijelog svemira.
Iako je kvantna teorija sama po sebi obimna grana, želim se usredotočiti samo na jedan eksperiment i njegove uzbudljive rezultate - eksperiment sa dvostrukim prorezom.

Prvi put ga je proveo Thomas Young 1801. godine prolazeći svjetlost kroz dva susjedna proreza, primijećen je interferencijski uzorak - što je svojstvo valova. Prethodno se smatralo da svjetlost čine male čestice. Ali sada je unaprijedena valna teorija. To je trajalo sve do 1905. godine kada je Einstein objavio svoj rad o fotoelektričnom efektu koji je eksperimentalno pokazao da se svjetlost ponaša kao čestice. Dakle, što je svjetlost? Val ili čestica. Pokazano je da je oboje. Ima dvojnu prirodu ponašanja kao vala i čestice. Primijetite ovdje da je čestica suprotnost vala. Val se širi, dok čestica zauzima određeno mjesto. Ne možemo mjeriti opseg vala, ali česticu možemo izmjeriti, njezinu veličinu, masu itd. Dakle, pojava kao što je 'svjetlost' ima dvije suprotstavljene karakteristike. Ali sada se postavlja pitanje: "kada" se ponaša kao čestica, a kada kao val?
Svjetlost je čudna, ali što je s tvari?

Prije nego što se na ovo pitanje može odgovoriti, izveden je isti eksperiment "Double Slit", ali ovaj put s materijom, stvari iz kojih je napravljen svemir, uključujući nas. Elektroni, osnovni građevinski blokovi materije, pucani su kroz dva proreza i pogodite što?!? Primijećen je isti interferencijski uzorak. Što to znači? I elektroni su valovi! To je bilo šokantno. Razmislite o tome, vi i ja i sve ostalo na svijetu ne izgleda ništa poput rasprostranjenih valova. Sve čini da zauzima neki određeni prostor, ima masu i sve OSIM 'vala'. Naša intuicija govori nam kad gledamo bilo koji objekt, da se mora sastojati od vrlo malih čestica spojenih zajedno kako bi mu dale oblik i veličinu. Posljednja stvar koju možemo zamisliti jest da temeljne čestice svemira zapravo veći dio vremena nisu čestice, već neobični rasprostranjeni valovi! Zatim dolazi pitanje od milijun dolara: što mu daje taj osjećaj/dodir/izgled čvrste tvari kad je u svom osnovnom kvantnom stanju vala? Pričekajte, eksperiment još nije gotov!

Znanstvenici su zatim postavili uređaj za mjerenje ili jednostavno odlučili da promatraju elektron koji je ispaljen na zaslon sa dvostrukim prorezom. I pogodite što? Elektron se ponovno počeo ponašati kao čestica. Nije stvarao interferencijski uzorak koji stvaraju valovi prolazeći kroz proreze. Pa što možemo zaključiti?

Jednostavno čin svjesnog promatranja učinio je da se elektron, koji se ponašao kao val, ponovno počne ponašati kao čestica. Taj enigmatski ASPEKT SVIJESTI utječe na materijalni svijet na njegovoj dubokoj fundamentalnoj razini. Čudno je kako moje svjesno promatranje nečega može promijeniti da postane eterealni val mogućnosti (gdje se elektron može nalaziti na bilo kojoj lokaciji, sve istovremeno) u česticu koja zauzima određeno mjesto. Dakle, u osnovi, kada to ne promatram, to je čudno, ali čim to pogledam, vraća se u normalu. Dakle, sada moramo se nositi s dvije stvari:

Kvantni svijet, svijet vrlo malih stvari koji čini sve, uključujući nas, IZUZETNO JE ČUDAN.

Što moja svijest ima s univerzumom na njegovoj fundamentalnoj razini?


Ovaj eksperiment ponovljen je bezbroj puta i svaki put donosi iste rezultate. Zabavio je najveće umove u znanosti. Einstein je zaista bio zabrinut zbog toga i rekao: "Volio bih misliti da je mjesec još uvijek tamo, čak i kad ga ne gledam."

Kvantna mehanika postulira da je svemir na kvantnoj razini "vjerovatnosne" prirode. To znači da elektron može biti ovdje i tamo i svugdje, imajući vjerojatnost da bude na različitim lokacijama istovremeno. Samo je putem svjesnog promatranja da zauzima određeno mjesto i pojavljuje se onako kako jest. Ova vjerojatnosna priroda stvarnosti također je zabrinula najveće umove. Einstein je primijetio: "Bog ne igra kockicama." Na što je Niels Bohr, jedan od utemeljitelja kvantne teorije, odgovorio: "Einstein bi trebao prestati reći Bogu što da radi".
Kako sve to dokazuje postojanje Boga?

Kad govorim o Bogu, ne mislim na antropomorfni koncept Boga kao starca s bradom na prijestolju koji upravlja svemirom. Kvantna mehanika pretpostavlja postojanje svjesnog bića koje svjesnim promatranjem održava cijeli kozmos i sve njegove dinamičke procese. Kad kažemo da je kvantni svijet i svi njegovi fenomeni na neki način povezani sa "sviješću", moramo znati da se kvantni procesi odvijaju u svemiru u svakom trenutku.

Čak i ako radi jednostavnosti pretpostavimo da kolektivna ljudska svijest odgovara za "kolaps valne funkcije" u vezi sa svim kvantnim fenomenima na Zemlji. Ta kolektivna svijest transformira svijet iz valova vjerojatnosti u stvarnu stvarnost koja ima smisla. No što je s dubokim zakutcima planeta - morskim dubinama, nenastanjenim šumama, otocima? Dobro, što je s Sunčevim sustavom? Što je s Mliječnom stazom? Što je s cijelim Svemirom? Zauzimamo vrlo neznatan dio prostranstva koje se širi. Kvantni fenomeni događaju se posvuda u svemiru, u jezgrama zvijezda nuklearna fuzija spaja lakše elemente u teže elemente. Kvantni procesi se događaju oko crnih rupa, neutronskih zvijezda itd. Zapravo, crne rupe su posebna mjesta na kojima i kvantna mehanika i gravitacija igraju zajedničku ulogu - dugo traženu pomirbu. Koja "svijest" djeluje na tim udaljenim kutovima svemira? Mjesta gdje su se događale najnasilnije eksplozije otkako je Veliki prasak - Supernove - zvijezde eksplodiraju kada se počinju proizvoditi atomi željeza. To je opet kvantni fenomen, a pitanje je koja "svijest" uvijek promatra ta opasna događanja na dalekim rubovima našeg Svemira?

Zanimljiva teorija koju je predložio ugledni britanski fizičar Sir Roger Penrose govori o ljudskom mozgu koji radi na kvantnoj razini, bez "dekoherencije" (fenomena koji donosi malo normalnosti u čudan svijet kvantne fizike). Tko je promatrač unutar ljudskog mozga? Onda smo također otkrili da je kvantna mehanika u osnovi našeg postojanja, na primjer, fotosinteza u biljkama je kvantni mehanički proces. Tko "promatra" taj nježan fenomen u listovima biljaka kako bi proizveo hranu za cijeli planet? Dobro, što je s pticama! Jeste li znali kako ptice navigiraju? Također tu igra kvantna mehanika. "Zar nisu vidjeli ptice iznad sebe, kako se protežu i skupljaju? Što ih osim Milosrdnog može zadržati? Sigurno On "PROMATRA" sve! (67:19)

Važno je razumjeti da se ni jedan od ovih kvantnih, nuklearnih, kemijskih, pa čak i bioloških procesa ne može dogoditi kad je tvar samo "val mogućnosti". Svi ti fenomeni događaju se kad se valna funkcija uruši - to znači da valovi postaju čestice. I to se događa promatranjem. Tako da je pitanje tko ili što je ta stalna svijest koja podržava te kozmičke fenomene?

Razgovarajmo o početku svemira - Velikom prasku - kada je cijeli svemir bio manji od atoma. Kvantni fenomeni visokoenergetskih fotona sudaraju se kako bi stvorili par čestica i antipartikula koji se međusobno uništavaju. Koja je ta Kozmička Svijest koja je prisutna na početku samog vremena? Ili bolje rečeno, tko je ta Kozmička Svijest? Jer, kao što je i u našem slučaju, mi smo svjesna bića koja urušavaju valne funkcije posvuda oko nas, ali prva stvar na koju smo svjesni su sami sebe. Dakle, ta Kozmička Svijest također je svjesna sebe od samog početka - Svjesno Biće. Na isti način, to svjesno Biće prisutno na početku vremena također promatra trenutno širenje svemira gdje se kvantni fenomeni događaju na horizontu svemira. Prema novoj teoriji, 'prostor proizlazi iz kvantnih pojava zvanih kvantna entropija'. Dakle, tu je Kozmička Svijest ili Apstraktna Svijest prisutna i promatra sve stvari, svugdje, uvijek. Zbog nužnosti korištenja jezika za iznošenje moje točke, ta Kozmička Svijest, koja je svjesna sebe, na hrvatskom jeziku naziva se Bogom.

Zaključak:

Kvantna mehanika nameće postojanje Kozmičke Svijesti koja je:

Svjesna sebe
Postojala je prije Velikog Praska
Postojat će nakon smrti svemira
Svi kozmički, geološki, biološki fenomeni događaju se jer ih netko neprestano promatra.S obzirom na to da smo sada dokazali postojanje Svjesnog Bića iza cijelog postojanja, "svrha" se nikada ne može odvojiti od svjesnih bića. Stoga će svemir imati svrhu. Svjesna bića koja su se razvila nakon milijardi godina, samo da bi shvatila ovaj temeljni mehanizam svemira, nužno će imati najveći udio u toj "svrsi" jer dijele tu veliku sličnost s Apstraktnom Svijesti. Kako svjesna bića prenose svoju "svrhu" drugima kako bi je ostvarila? Putem jezika, umjetnosti koju prenose druga svjesna bića iz generacije u generaciju. Dakle, Božji spisi i Poslanici su potrebni za ostvarenje svemirske Svijesti.


Ovo je uvelike krivo. Kvantna nije ni za ni protiv religija, iako ju često newageri zloupotrebljavaju.
Ono što im daje materijal je to što je kvantna u bitnim stvarima protiv običnog zdravog razuma (dvojna narav tvari, tunel efekt, više raznih tumačenja kvantne poput "više svjetova", kvatna spregnutost, Schroedingerova mačka,...).

No to je samo dokaz da je kvantna takva da u njezinu opisu ne vrijede zdravorazmska pravila makrosvijeta- no ona je racionalna utoliko što slijedi zakone logike i empiriju.

Priče o svijesti su krive jer se radi o percepciji i detekciji gdje ne mora biti nikakvog ljudskog ni svjesnog promatrača, nego se u zbilji radi o uređaju koji detektira proces.

Tu su zbrku napravili napose newageri, ali i pravovjerni likovi kao naš Pavuna.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 12:25 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 lis 2023, 10:37
Postovi: 1110
Možeš li ovo bolje obrazložiti?
Kako nema ljudskog ili svjesnog promatrača ako smo postavili uređaj i promatrali proces? :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 12:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21593
Hroboatos je napisao/la:
Ovo je uvelike krivo. Kvantna nije ni za ni protiv religija, iako ju često newageri zloupotrebljavaju.
Ono što im daje materijal je to što je kvantna u bitnim stvarima protiv običnog zdravog razuma (dvojna narav tvari, tunel efekt, više raznih tumačenja kvantne poput "više svjetova", kvatna spregnutost, Schroedingerova mačka,...).

No to je samo dokaz da je kvantna takva da u njezinu opisu ne vrijede zdravorazmska pravila makrosvijeta- no ona je racionalna utoliko što slijedi zakone logike i empiriju.

Priče o svijesti su krive jer se radi o percepciji i detekciji gdje ne mora biti nikakvog ljudskog ni svjesnog promatrača, nego se u zbilji radi o uređaju koji detektira proces.

Tu su zbrku napravili napose newageri, ali i pravovjerni likovi kao naš Pavuna.


Pa, da i ne.

Kvantna fizika je matematička teorija, koja još nema filozofsku interpretaciju.

Dosta stvari je kontraintuitivno, ne zna se kako ih uklopiti.

I tu, kao i s Big Bangom postoje neka objašnjenja koja nam se čine logičnijima, u ovom slučaju je to očito, priča o stvoritelju.

Što se detekcije tiče, riječ je o interferenciji.
Čisto opažanje, da ne kažem dodir, mijenja situaciju.
Čestica prelazi iz raspršenog stanja u konkretno.
Maltene čin stvaranja, oblikuje se prostor i vrijeme pred našim očima :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 12:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21593
Sayeret Matkal je napisao/la:
Možeš li ovo bolje obrazložiti?
Kako nema ljudskog ili svjesnog promatrača ako smo postavili uređaj i promatrali proces? :D

Stavljen je samo aparat koji detektira je li elektron (ili koja već čestica) prošla kroz jednu rupu ili ne.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 12:44 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 lis 2023, 10:37
Postovi: 1110
Ceha je napisao/la:
Sayeret Matkal je napisao/la:
Možeš li ovo bolje obrazložiti?
Kako nema ljudskog ili svjesnog promatrača ako smo postavili uređaj i promatrali proces? :D

Stavljen je samo aparat koji detektira je li elektron (ili koja već čestica) prošla kroz jednu rupu ili ne.

Danas studenti imaju moderniju opremu za video postupak što može obaviti svatko, tehnika je unapredovala u 200 godina :DVrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 13:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 lis 2023, 10:37
Postovi: 1110
Znanstveni konsenzus prije 100 godina bio je da je svemir bio vječan. Ova ideja počela se rasplinjavati s impliciranjem Albert Einsteinove Teorije relativnosti iz 1916., gdje su njegove jednadžbe upućivale na širenje svemira. No, nije mu se svidjelo to što je zaključio, pa je dodao konstantu u svoju jednadžbu koja je poništila širenje. Kasnije je priznao da je to bila najveća matematička pogreška u njegovom životu.

Zatim je 1929. astronom Edwin Hubble potvrdio da vidi kako se galaksije šire prema van, što znači da su bile mnogo bliže jedna drugoj u prošlosti. Einstein, zainteresiran, želio je vidjeti dokaze i 1931. posjetio je Opservatorij Mt. Wilson u Los Angelesu, Kalifornija. Einstein je zurio kroz teleskop, pregledao dokaze i zaključio: "Sada vidim nužnost početka." To je pokrenulo promjenu u znanstvenom pristupu svemiru.

Desetljećima kasnije, 1965. godine, dvojica američkih znanstvenika otkrila su ostatke početnog izljeva energije stvaralačkog događaja obično nazvanog "Veliki prasak". Obojica su osvojila Nobelovu nagradu za fiziku. Jedan od njih, Arno Penzias, kasnije je izjavio: "Najbolji podaci koje imamo [o Velikom prasku] upravo su ono što bih predviđao da nemam ništa drugo osim prvih pet knjiga Mojsija, Psalama i Biblije u cjelini" ("Clues to Universe Origin Expected", The New York Times, 12. ožujka 1978., str. 1).

S obzirom na dostupne dokaze, ono što je napisano u Postanku 1:1 za mnoge znanstvenike bilo je iznenađujuće točno: "Na početku stvori Bog nebo i zemlju." Ovdje se tvrdi da se svemir materije i energije pojavio u određenom trenutku i da ga je stvorio Vrhovni Stvoritelj koji je postojao prije nego što se sve to dogodilo. To je bila velika potvrda postojanja Boga, bez stvarnih alternativnih objašnjenja za svemir koji je, prema modernoj fizici, nastao iz ničega.

Znanost je otkrila da je svemir fino podešen za život.

Gotovo prije 50 godina, 1973. godine, kozmolog Brandon Carter otkrio je da neovisne konstante ili zakoni fizike imaju jednu izuzetno neobičnu karakteristiku zajedničku - točno su vrijednosti potrebne za uspostavljanje i održavanje svemira sposobnog za stvaranje života. Ovo je još jedan ogroman i gotovo nesporni dokaz za svemir koji je pažljivo dizajniran.

Znanstvenici su pronašli oko 30 konstanti ili zakona fizike koji upravljaju svemirom. Svi su međusobno nepovezani, ali su fino podešeni u nevjerojatnim omjerima kako bi omogućili život. Dokazi upućuju na "Nešto" što je provelo puno vremena prilagođavajući sve te zakone kako bi radili ujedno.

Nevjerojatno, Biblija je otkrila ovu istinu puno prije nego što ju je bilo koji znanstvenik otkrio. Kako stoji u Jeremiji 33:25: "Ali ja, Jahve, zaključih savez s danom i noću i postavih zakone za nebo i zemlju"

Znanstvenici ne mogu objasniti podrijetlo života i njegov genetski kod osim od Stvoritelja.

Za razliku od onoga u što su mnogi uvjereni, znanstvenici nemaju realno objašnjenje za nastanak života.

Čak je i poznati ateist i evolucionist Richard Dawkins priznao u vezi s pojavom života: "Nitko ne zna kako se to dogodilo" (Climbing Mount Improbable, 1996, str. 282). Nadalje, jedan od otkrivača DNA koda, ateist Francis Crick, zaključio je: "Pošten čovjek, opremljen svim dostupnim znanjem, mogao bi samo reći da se na neki način, trenutačno, pojava života čini gotovo čudom, toliko su uvjeti koji su morali biti ispunjeni da bi se to pokrenulo" (Life Itself: Its Origin and Nature, 1981, str. 88).

U posljednjih 60 godina, biolozi su otkrili da je život počeo s ogromnom količinom preciznih informacija već ugrađenih u stanicu. Ljudski genom sam po sebi predstavlja molekulu s otprilike 3 milijarde genetskih slova, svi točno poredani kako bi davali upute stanici. Osim toga, znanstvenici nikada nisu pronašli neorgansku tvar koja stvara kodiran sustav informacija i stroj za njegovo tumačenje. Od najprimitivnijih stanica do ljudi, svi imaju isti osnovni operativni sustav nevjerojatne složenosti, sa šiframa, prijenosnicima i prijemnicima koji svi zajedno djeluju.

Osim toga, zagonetka o podrijetlu života ima "kokošje jaje i kokoš" pitanje - što je došlo prvo, kokoška ili jaje? U ovom slučaju, da bi došlo do života, potrebni su i potpuni genetski kod i proteini - dijelovi stroja - koji čitaju kod i grade nove proteine. Bez koda ne možete graditi proteine, a bez proteina ne možete obraditi kod. Kako bi oboje nastalo istovremeno?

Znanost je dokazala da biološki život radi putem milijuna izvanredno programiranih "robotskih strojeva".

Da biste razumjeli što se događa unutar stanice, dobar je primjer zamisliti veliki grad prepun života i kretanja.

Biokemičar Michael Denton opisuje stanicu ovako: "Da bismo shvatili stvarnost života kako nam ju je otkrila molekularna biologija, moramo povećati stanicu milijardu puta dok ne bude promjera dvadeset kilometara i sliči velikom zračnom brodu dovoljno velikom da prekrije veliki grad poput Londona ili New Yorka. Tada bismo vidjeli objekt nevjerojatne složenosti i prilagođenog dizajna...

Vidjeli bismo oko sebe, u svakom smjeru u kojem bismo gledali, sve vrste strojeva sličnih robotima. Primijetili bismo da su najjednostavniji funkcionalni dijelovi stanice, molekule proteina, zadivljujuće složeni dijelovi molekularnog stroja, svaki sastavljen od otprilike tri tisuće atoma raspoređenih u visoko organiziranoj 3D prostornoj konfiguraciji.

Još bismo se više začudili gledajući čudne svrhovite aktivnosti tih čudnih molekularnih strojeva, posebno kad bismo shvatili da, unatoč svom akumuliranom znanju o fizici i kemiji, zadatak dizajniranja jednog takvog molekularnog stroja - to jest jednog jedinog funkcionalnog proteina - trenutačno bi bio izvan naše sposobnosti" (Evolution: A Theory in Crisis, 1986, str. 329).

Zato se biokemičari teško mogu složiti s time da slijepa evolucija može izgraditi takvu opremu - i dobiti da svi dijelovi zajedno funkcioniraju od samog početka. Osim toga, da bi ljudsko tijelo funkcioniralo, biolozi izračunavaju da se "svakodnevno zamjenjuje oko 330 milijardi stanica, što odgovara otprilike 1 posto svih naših stanica" (Mark Fischetti, "Our Bodies Replace Billions of Cells Every Day", Scientific American, 1. travnja 2021.).

"Dijeleći se kao rezultat toga, mi uzimamo život zdravo za gotovo", dodaje Douglas Ell, "jer je on svuda oko nas. Naš planet preplavljen je biološkim strojevima. Postoji najmanje 10 milijuna različitih vrsta strojeva; neki procjenjuju da još nije otkriveno desetke milijuna drugih vrsta...

Koordinirani sustavi omogućavaju plavim kitovima da rone tisuće metara ispod razine mora bez da budu zgnječeni i izvode kompleksne pjesme koje putuju preko oceana. Drugi sustavi omogućavaju pčelama da plesom drugim pčelama kažu gdje mogu pronaći najbolje izvore peludi. Postoje sustavi za skrivanje, sustavi za borbu, sustavi za razmnožavanje, sustavi za dobivanje hrane, sustavi za komunikaciju itd." (Counting to God, str. 110).

Takva otkrića pokazuju da je sve u vezi s životom programirano do najsitnijeg detalja i da gotovo ništa nije prepušteno slučaju. Pokazuje li ovaj iznimno sofisticirani dizajn na evoluciju ili na Boga? Odgovor je očit.

Znanost je otkrila da je najraniji dokaz života vrlo raznolik, potpuno oblikovan i bez prijelaza.

Iako je Darwin naslovio svoju knjigu "O podrijetlu vrsta putem prirodnog odabira", nikada nije mogao potkrijepiti tu pretpostavku. Mnogi ljudi pretpostavljaju da teorija evolucije, s beskrajnim mutacijama i prirodnim odabirom kao sredstvom promjene, može objasniti podrijetlo i razvoj svih živih bića na ovoj planeti.

No, to je trik oka, jer evolucija može objasniti mikroevoluciju, tj. promjene unutar vrste (poput pasa različitih veličina, oblika i boja), ali ne i makroevoluciju, tj. promjene između različitih vrsta živih bića. Prirodna selekcija može vam reći nešto o preživljavanju vrsta, ali ništa o pojavi vrsta. Ona zasigurno ne može pratiti podrijetlo otprilike 10 milijuna vrsta na Zemlji. One se klasificiraju u oko 33 glavna tipa tijela ili filuma, kao što su spužve, crvi, kukci i sisavci.

Darwin je predvidio da će se s otkrivanjem više fosilnih ostataka pokazati postupno pojavljivanje vrsta, počevši s jednom ili nekoliko, te se širenje odvijalo od jednostavnih prema složenijim oblicima života. Napisao je: "Ako se brojne vrste... doista počele pojavljivati odjednom, činjenica bi bila pogubna za teoriju evolucije putem prirodnog odabira" (Porijeklo vrsta, 1859., str. 305). No točno je suprotno od onog što je Darwin i evolucionisti tvrdili da će se pronaći - glavne vrste tijela pojavljuju se na onom što se smatra početkom fosilnog zapisa umjesto u slojevima koji su nastali kasnije.

Znanstvenici nazivaju to "Kambrijskom eksplozijom", odnoseći se na glavne vrste biljaka i životinja koje se iznenada pojavljuju potpuno oblikovane u tom sloju fosila. To je suprotno onome što je Darwin i evolucionisti tvrdili da će se naći - i nemaju stvarno objašnjenje ni odgovore. Od 33 glavna tijela, 23 (ili 70%) pojavljuju se u priznatoj početnoj fazi fosilnog zapisa.

Ono o čemu govorimo ovdje, analogno, bilo bi kao da su pronađeni zajedno tako različiti izumi kao što su perilica za rublje, hladnjak, bicikl, automobil i zrakoplov. Iako imaju neke zajedničke značajke, imaju vrlo različite funkcije i svrhe. Slično tome, glavni tipovi bića pronađeni u sloju kambrijske eksplozije, poput spužvi, crva, trilobita i bezčeljustih riba, vrlo su raznovrsni, složeni i iznenada se pojavljuju, bez dokaza da su ti glavni tipovi tijela evoluirali iz drugih bića.

Kako je priznao paleontolog Niles Eldredge: "Ako se život razvio u čudesnu raznolikost stvorenja malo po malo, onda bi se trebao pojaviti neki fosilni zapis tih promjena... No nitko nije pronašao nikakve dokaze takvih međufaznih bića... Svi fosilni dokazi do sada nisu uspjeli pronaći takve nedostajuće veze" (George Alexander, "Alternate Theory of Evolution Considered", Los Angeles Times, 19. studenoga 1978.).

Da, Darwin je izdan od strane fosilnog zapisa!
Znanost je otkrila da je Zemlja jedinstven planet s mnogo "točno pravih" uvjeta za održavanje života.

Godine 1966. Carl Sagan je vodio poznatu televizijsku dokumentarnu seriju "Kozmos". Smatrao je da je za postojanje života potrebno samo dva uvjeta - pravi tip zvijezde i planeta na pravoj udaljenosti. Međutim, ta se pretpostavka pokazala potpuno netočnom.

Sada, više od pola stoljeća kasnije, znanstvenici su shvatili da za postojanje i prosperitet života treba biti "točno pravih" više od 200 uvjeta. Kako objašnjava autor Eric Metaxas: "Danas je poznato više od 200 parametara potrebnih da bi planeta podržavala život - svaki od njih mora biti savršeno ispunjen, inače cijela stvar propada. Bez masivne planete poput Jupitera u blizini, čija bi gravitacija privlačila asteroide, tisuću puta više njih bi pogodilo površinu Zemlje. Šanse protiv života u svemiru jednostavno su zadivljujuće" ("Science Increasingly Makes the Case for God", The Wall Street Journal, 25. prosinca 2014.).

Biblija nam kaže: "Gospodin je Bog! On je stvorio nebo i zemlju. Postavio je Zemlju na pravo mjesto. Nije želio da bude prazna kad ju je stvorio. Stvorio ju je za naseljavanje. Ja sam Gospodin, nema drugoga Boga" (Izaija 45:18, Prijevod "Lako za čitanje").
Znanost otkriva da je svemir precizno matematički dizajniran, dopuštajući slobodnu volju.

Nevjerojatno, svemir se pokazao kao matematički dizajniran. Slijedi uredne zakone koji se mogu opisati matematičkim pojmovima. Sir James Jeans, jedan od najvećih astronoma 20. stoljeća, primijetio je: "Na temelju unutarnjih dokaza njegova stvaranja, Veliki Arhitekt Svemira počinje izgledati kao čisti matematičar... Svemir počinje izgledati više kao velka misao nego kao velik stroj" (The Mysterious Universe, 1930, str. 134, 137).

Veliki problem za evolucioniste i ateiste je taj što evolucija ne može matematiku, budući da se temelji na slučajnim varijacijama i mutacijama, a matematika zahtijeva inteligentnog agenta koji može pripremiti matematički plan zakona prije nego što stvari stvori kako bi bile uredne. To je razlog zašto se sadašnji svemir može pratiti unatrag do matematičkih pravila.

Kao što je Einstein primijetio: "Najnevjerojatnija stvar u vezi svemira je to što ga možemo shvatiti." Mislio je da se može razumjeti matematičkim pojmovima, ali da je objašnjenje toga izvan matematike.

Još u ranim 1900-ima znanstvenici su otkrivali zakone koji vladaju subatomskim svijetom, malim mikrokozmosom koji opisuje kvantnu mehaniku. On ima vrlo različita pravila od našeg makroskopskog svijeta i čini se da ostavlja mjesta stvarima poput slobodne volje da se pojave.

Mnogi znanstvenici su shvatili da sve nije određeno materijom i energijom. Eksperimenti pokazuju da promatrač može promijeniti česticu posredstvom promatranja. Implikacije su takve da možemo odabrati ishod svojih života na temelju odluka koje donosimo.

Sjetimo se što je Bog rekao: "Danas stavljam pred tebe život i smrt, dobro i zlo. Danas te molim da voliš Gospodina, Boga svoga. Molim te da ideš putem koji ti je on odredio i da pratiš njegove zapovijedi, zakone i odredbe. Onda ćeš živjeti..."


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 13:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 lis 2023, 10:37
Postovi: 1110
Kao što možda znate, računalni program sastoji se od jedinica i nula, poput ovoga: 110010101011000. Način na koji su raspoređene govori računalnom programu što treba raditi. DNA kod u svakoj od naših stanica vrlo je sličan tome. Sastoji se od četiri kemijske jedinice, nazvane nukleotidne baze, koje znanstvenici skraćeno označavaju kao A, T, G i C. One su raspoređene u ljudskoj stanici ovako: CGTGTGACTCGCTCCTGAT i tako dalje. U svakoj ljudskoj stanici ima tri milijarde ovih parova slova.

Pa dobro, baš kao što možete programirati svoj telefon, DNA daje upute stanici. DNA je složen program koji govori stanici kako se ponašati. To je potpuno uputstvo.

Zašto je ovo tako nevjerojatno? Treba se zapitati... kako je ovaj informacijski program završio u svakoj ljudskoj stanici? Ovo nisu samo kemikalije. Ovo su kemikalije koje upućuju, koje kodiraju na vrlo detaljan način točno kako bi tijelo osobe trebalo funkcionirati.

Prirodni biološki uzroci u potpunosti nedostaju kao objašnjenje kada je uključen programirani informacijski sadržaj. Ne možete pronaći upute, precizne informacije poput ovih, bez namjerne izgradnje.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 15:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21593
Ma gle...
Ja sam vjernik, ali sam i inženjer (ITa, FERovac sam).
Ne vidim vjeru i znanost kao međusobno suprostavljene, što neki ateisti pokušavaju progurati.

Vjera odgovara na pitanje što, znanost na pitanje kako.
Lijepo mi je čuti da se negdje vide odrazi, ili dokazi Božjeg stvaranja, ali to nije nužno, vjerujem.

Slažem se s tobom da je trenutno tu gomila neodgovorenih pitanja koja upućuju na postojanje Stvoritelja.
Ali ne mora biti tako, mogu postojati zakoni, pravila po kojima su oni takvi, samo ih još nismo otkrili.
Vjera ne traži dokaze.

Uzmi kao primjer ovu priču sa životom.
Ispada da je zemlja premlada, mala je vjerojatnost da je život nastao tu.
Ali zato postoji veća vjerojatnost da je nastao negdje drugdje, da je do zemlje došao kometima (npr.).
Svemir je triput stariji od Zemlje.

Kvantna fizika na neki način pruža uvid u trenutno stvaranje, to su objekti koji nastaju baš u trenutku kada ih opazimo.
Međutim, pozadina te priče je da su vrijeme i prostor proizašle veličine (poput temperature, ona nastaje radi gibanja čestica, iz entropije sustava), da postoji dublja, elementarnija stvarnost od ove koju iskušavamo osjetilima.
To mi je zanimljiv dio, nije potrebno da baš vidimo "Božji prst" u svakoj stvari, Bog je neusporedivo inteligentniji od nas, dovoljno je da shvatimo princip, zakon po kojem se nešto dogodilo.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 16:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 lis 2023, 10:37
Postovi: 1110
Hoyle je otkrio nuklearnu rezonancu koja omogućava sintezu jezgara ugljika u zvijezdama. Dvije jezgre helija spajaju se kako bi oblikovale nestabilno jezgro berilija 8, koje se prije fisioniranja apsorbira drugo jezgro helija, stvarajući ugljik 12 u uzbuđenom stanju. Ako bi energija tog uzbuđenog stanja ugljika 12 bila samo malo veća, gotovo sva jezgra berilija 8 bi se fisionirala u jezgre helija prije nego što bi se mogao oblikovati ugljik, a jezgre teže od bora ne bi postojale. Svemir bi se, dakle, sastojao gotovo isključivo od vodika i helija - a život ne bi bio moguć. Godinama kasnije, Hoyle je zaključio da su precizni detalji nuklearne fizike koji rezultiraju povoljnim svemirima bili "montirani posao". Napuštajući svoj raniji i žestoki protivnički stav prema Bogu, rekao je: "Sveobuhvatno tumačenje činjenica sugerira da je superintelekt manipulirao fizikom, kao i kemijskom i biološkom, i da nema slijepih sila o kojima vrijedi govoriti u prirodi.

Popis čudnih sretnih fizičkih svojstava koja omogućuju život ide dalje i dalje. Bez "montiranog posla" u atomskoj fizici, voda ne bi postojala kao tekućina, lance atoma ugljika ne bi mogli formirati složene organske molekule, a vodikovi atomi ne bi mogli formirati krhke mostove između molekula.

Najupečatljiviji "montirani posao" je fino podešavanje širenja svemira. Ako bi se svemir širio prebrzo, urušio bi se u zaborav. Ako bi se svemir širio prebrzo, tvar bi postala izolirana i galaksije se ne bi formirale. U stvarnosti, širenje svemira izuzetno je usklađeno kako bi osiguralo formiranje galaksija, zvijezda i planeta.

Otkriće, tijekom 1990-ih, da se širenje svemira ubrzava otkrilo je koliko je ovo fino podešavanje nevjerojatno. Ranije, Einstein je dodao kozmološku konstantu poljima jednadžbi opće relativnosti kako bi osigurao stacionarnost svemira. Nakon što je Hubble otkrio da se svemir širi, Einstein je nazvao uvođenje kozmološke konstante "najvećom pogreškom karijere" i kako bi objasnio širenje svemira postavio je kozmološku konstantu na nulu. Danas, s ubrzanjem širenja svemira, kozmološka konstanta mora biti nenula, ali mala. Weinberg je ukazao na to da se nenula kozmološka konstanta može pojaviti zbog kvantnih fluktuacija vakuma. Izračunao je da fizika čestica daje kozmološku konstantu koja je 10 do 120 veća od opažene vrijednosti, što je nazvano "najlošijim teorijskim predviđanjem u povijesti fizike!" Ako bi kozmološka konstanta bila malo veća nego što jest, rani svemir bi se brzo proširio i zvijezde i galaksije ne bi se formirale, a život nikada ne bi nastao. Ako bi kozmološka konstanta bila malo manja, rani svemir bi se brzo smanjio i najjednostavniji atomi ne bi mogli nastati. Očigledno objašnjenje za opaženu vrijednost kozmološke konstante je da je svemir u nevjerojatnom stupnju prilagođen za život.

Dokazi da je svemir jedinstveno prilagođen za život su neosporni, nijedan fizičar ne sumnja u to. Snažni antropički princip tvrdi da svemir, koji ima svojstva prilagođena za život, mora biti podložan živom promatranju, neki oblik života trebao bi biti prisutan prije nego što svemir postoji. Jedini oblik života koji je uvijek prisutan je svijest. Ako su fizički parametri u našem svemiru prilagođeni za život, onda je materija morala biti oblikovana sviješću. Um bi morao oblikovati materiju i svemir koji je neposredno vidljiv. Dakle, dizajn na temelju promatranja svemira sugerira da je svemir stvoren svjesnim entitetom.

Iznenađujuće, temelji multiverzuma - vječna inflacija i teorija struna - nedostaju eksperimentalnu potvrdu. Fizičar Paul Steinhardt napisao je seminale članke o inflacionoj kozmologiji, ali kasnije je tvrdio da ako je vječna inflacija istinita, tada "sve što se može dogoditi, događa se beskonačan broj puta. Nijedan eksperiment ne može isključiti teoriju koja dopušta sve moguće ishode. Stoga je paradigma inflacije neopoziva.

Osim toga, posljedice beskonačnog broja Velikih prasaka u multiverzumu koji se upravlja determinističkim zakonima graniče s apsurdnim. U takvom multiverzumu, svaki konačni sustav s konačnim brojem stanja događa se beskonačan broj puta. Dakle, pojavljuje se nebrojeno mnogo planeta poput Zemlje. Na beskonačnim Zemljama nacisti su izgubili Drugi svjetski rat, a na istom broju planeta pobijedili.

U intervjuu iz 1987. godine, Feynman je ukazao na temeljni problem rada teoretičara struna: "Ne sviđa mi se to što ne izračunavaju ništa. Ne sviđa mi se što ne provjeravaju svoje ideje. Ne sviđa mi se što za sve što se ne slaže s eksperimentom izmišljaju objašnjenje - popravak kako bi rekli: 'Pa, još uvijek bi to moglo biti istina'."Više od dvadeset pet godina nakon Feynmanovih kritika, najmanje 3.500 teoretičara visoke energije borilo se s teorijom struna, stvarajući elegantne matematičke modele i bolje razumijevanje kvantne polja teorije, ali nijedan od tih teoretičara nije došao s eksperimentalnim testom teorije struna. Nije ni čudo što Sheldon Glashow, jedan od glavnih arhitekata standardnog modela čestica fizike, ironično pita: "Da li su misli o strunama prikladnije za odjele matematike, ili čak za škole bogoslovije, nego za odjele fizike?"

Biolog Richard Lewontin eksplicitno ističe temeljnu vjeru koja vodi znanstvenike da prihvate svemir koji je u suštini iracionalan i stoga nepoznat, umjesto da priznaju da je Božja ruka oblikovala prirodu: "Imamo prethodnu predanost, predanost materijalizmu. Nisu metode i institucije znanosti na neki način prisilile da prihvatimo materijalno objašnjenje fenomenalnog svijeta, već, naprotiv, prisiljeni smo svojim prethodnim pridržavanjem za materijalne uzroke.... Štoviše, materijalizam je apsolutan, jer ne možemo dopustiti Božju nakanu."


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 17:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4800
Na našoj razini, stvari izgledadu nasumične i kaotične, a povećavanjem u vrimenu i prostoru vidi se pravilan obrazac. Na toj razini slučaj ne postoji. To je dilo nike vrlo visoke inteligencije i svisti. To je dokaz Boga.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 18:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:45
Postovi: 5925
Ovo su besmislice neukih ljudi. Vi jednostavno ne znate ni postaviti pitanje, a kamoli protumačiti odgovor. Nemate mentalne kapacitete ni znanje, a ni sposobnost razumijevanja.Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 18:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:45
Postovi: 5925
Ceha je napisao/la:
Hroboatos je napisao/la:
Ovo je uvelike krivo. Kvantna nije ni za ni protiv religija, iako ju često newageri zloupotrebljavaju.
Ono što im daje materijal je to što je kvantna u bitnim stvarima protiv običnog zdravog razuma (dvojna narav tvari, tunel efekt, više raznih tumačenja kvantne poput "više svjetova", kvatna spregnutost, Schroedingerova mačka,...).

No to je samo dokaz da je kvantna takva da u njezinu opisu ne vrijede zdravorazmska pravila makrosvijeta- no ona je racionalna utoliko što slijedi zakone logike i empiriju.

Priče o svijesti su krive jer se radi o percepciji i detekciji gdje ne mora biti nikakvog ljudskog ni svjesnog promatrača, nego se u zbilji radi o uređaju koji detektira proces.

Tu su zbrku napravili napose newageri, ali i pravovjerni likovi kao naš Pavuna.


Pa, da i ne.

Kvantna fizika je matematička teorija, koja još nema filozofsku interpretaciju.

Dosta stvari je kontraintuitivno, ne zna se kako ih uklopiti.

I tu, kao i s Big Bangom postoje neka objašnjenja koja nam se čine logičnijima, u ovom slučaju je to očito, priča o stvoritelju.

Što se detekcije tiče, riječ je o interferenciji.
Čisto opažanje, da ne kažem dodir, mijenja situaciju.
Čestica prelazi iz raspršenog stanja u konkretno.
Maltene čin stvaranja, oblikuje se prostor i vrijeme pred našim očima :D


Kvantna teorija nije dio matematike, to je stvar teorijske fizike, i postoji 5 šire prihvaćenih tumačenja.

https://en.wikipedia.org/wiki/Interpret ... _mechanics

Interpretations of quantum mechanics


Ostalo su nebuloze.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 18:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 lis 2023, 10:37
Postovi: 1110
Ovaj idiot bez ikakvog argumenta osim vrijeđanja daje kvalitetnu podlogu za temu, zanima me vjeruje li u više svjetova ili kako živimo u Matrixu :D

Fizičar Seth Lloyd popularnoj knjizi "Programiranje svemira" sadrži najjasniji opis eksperimenta s dvostrukom pukotinom koji sam naišao. "Promatranje (ili mjerenje, kako se konvencionalno naziva) uništava interferenciju", piše Lloyd. "Kad pitate česticu gdje se nalazi, prisiljena je priznati da se nalazi na jednom mjestu ili drugom i više se ne nalazi na oba mjesta istovremeno."

Zašto neki ateisti, poput Davida Deutscha, vide ovaj rezultat kao naginjanje "religiji" i prijetnju svojem ateističkom svjetonazoru? Da bismo odgovorili na to pitanje, prisjetimo se stajališta Thomasa Huxleyja o svijesti. Kako bi odbacio postojanje duše, Huxley je trebao neko drugo objašnjenje za fenomen svjesnog iskustva iz prve osobe. Huxleyev odgovor bio je da je naša svijest samo nusproizvod koji stvara mozak, poput pare koja se diže iz stroja.

No, prema Huxleyjevoj perspektivi, rezultati eksperimenta s dvostrukom pukotinom su potpuno neočekivani. Ako su mentalna stanja nemoćni nusproizvodi, svijest ne bi trebala imati veći utjecaj na kretanje čestica od blizine opeke. Zašto bi se čestice "brinule" jesu li svjesno promatrane ili ne?

Nekoliko uobičajenih prigovora sada će morati biti razmotreno. Mnogi članovi internetske ateističke zajednice zbunjeni su ovim eksperimentom, i često je vidjeti kako laički ateisti tvrde da eksperiment čak površno ne izaziva materijalizam. Čestice se ne ponašaju drugačije zato što su "promatrane", mnogi kažu, već zato što upotreba mjernog uređaja na neki način fizički gura čestice, uzrokujući da se ponašaju drugačije. Međutim, fizičari ne prihvaćaju ovaj objašnjenje. Seth Lloyd, na primjer, to jasno opovrgava:

"Zanimljivo je primijetiti, u gornjem eksperimentu, da mjerenje remeti val čestice bez obzira na to klikće li detektor ili ne."

Zašto bismo bili prisiljeni prihvatiti gledište stvarnosti toliko čudno kao što je Interpretacija Mnogih Svjetova? Barr sažima argument:
Jedan argument koji se ponekad iznosi u korist interpretacije mnogih svjetova jest da nas takav pristup prisiljava pri svakom pokušaju da se cijeli svemir opiše zakonima fizike. Ako je "sustav" koji proučavamo cijeli svemir, tada ne može postojati nikakav promatrač koji bi kolapsirao valnu funkciju, jer po definiciji promatrač mora stajati izvan sustava i izvršavati mjerenja nad njim. Međutim, nijedan promatrač ne može stajati izvan cijelog svemira i izvršavati mjerenja nad njim... Stoga se valna funkcija koja opisuje cijeli svemir mora interpretirati na način mnogih svjetova.

Drugim riječima, jedan argument za Interpretaciju Mnogih Svjetova eksplicitno pretpostavlja ateizam. Allday gotovo doslovno iznosi ovakav argument. U odjeljku svog rada "Kvantna stvarnost" naslovljenom "Duboko more...", Allday iznosi dva argumenta protiv jedinstvene uzročne uloge svijesti. Prvo, kaže, "to zatvara znanost na neprihvatljiv način. Ako um leži izvan dosega fizike, tada se čini da je ključna uloga mjerenja isključena što se tiče daljnjih istraživanja." Drugo, kaže, čini se da sugerira postojanje sveprisutnog uma: nešto što bi se moglo nazvati "Bogom". Allday gotovo prelako odbacuje tu ideju.

Hilary Greaves, filozofkinja fizike s Oxforda, nudi sličnu obranu Mnogih Svjetova. Greaves piše:
Na optužbu za ontološku ekstravaganciju može se odgovoriti, prvo, da je takva "ekstravagancija" poželjnija od teorijske ekstravagancije i neelegancije koja bi bila potrebna da se eliminiraju druge grane kada naša najbolja formalizacija predviđa njihovo postojanje; drugo, ovakva ontološka ekstravagancija nije previše štetna kad su dodatne entitete iste vrste kao one koje već priznajemo da postoje.

Drugim riječima, jedan argument u korist Interpretacije Mnogih Svjetova eksplicitno pretpostavlja ateizam. Allday više-manje iznosi ovaj argument. U odjeljku svoje knjige "Kvantna stvarnost" naslovljenom "Duboko more...", Allday iznosi dva argumenta protiv jedinstvene uzročne uloge svijesti. Prvo, kaže da "zatvara znanost na nezadovoljavajući način. Ako um leži izvan dosega fizike, tada se čini da je ključna uloga mjerenja isključena što se tiče daljnjih istraživanja." Drugo, kaže, čini se da sugerira postojanje sveprisutnog uma: nešto što bi se moglo nazvati "Bogom". Allday gotovo olako odbacuje tu ideju.

Hilary Greaves, filozofkinja fizike s Oxforda, nudi sličnu obranu Mnogih Svjetova. Greaves piše:
Na optužbu za ontološku ekstravaganciju može se odgovoriti, prvo, da je takva "ekstravagancija" poželjnija od teorijske ekstravagancije i neelegancije koja bi bila potrebna da se eliminiraju druge grane kad naša najbolja formalizacija predviđa njihovo postojanje; drugo, ovakva ontološka ekstravagancija nije previše štetna kad su dodatne entitete iste vrste kao one koje već priznajemo da postoje.

Možda ste do sada primijetili zajedničku temu. Everett nije vjerovao da "magija" treba biti posljedica kvantne fizike. Deutsch potvrđuje da napredak u znanosti ne može voditi do ne-materijalističkih odgovora. Allday kaže da postavljanje nečega izvan materijalne objašnjivosti zatvara znanost; to je "nezadovoljavajuće", drugim riječima, jer nije materijalističko. Greaves tvrdi da zamisliti beskonačan broj neviđenih svjetova manje ekstravagantno nego uvođenje entiteta nove vrste: dakle, ne-materijalističkih entiteta. Pristaše Mnogih Svjetova izričito izvode svoju interpretaciju iz prethodnog filozofskog opredjeljenja: da su tvrdnje teističke religije uvijek manje vjerojatne od bilo koje alternativne objašnjene, bez obzira koliko bile ekstravagantne.

"Veliki inkvizitor", Ilya Glazunov

Ako ovo pravilo nije eksplicitno pretpostavljalo ateizam, barem čini nemogućim ikada dokazati da je dualizam ili teizam istinit, bez obzira koliko imamo dokaza za njih. Zamislite da se sutra Isus Krist tijelom pojavi pred mnoštvom tisuća ljudi i, pred prisutnošću novinarskih kamera, hoda po vodi i uskrisuje mrtve. Ako trebamo vjerovati pristašama Mnogih Svjetova, oni bi ostali potpuno nepotkrijepljeni kršćanstvom. Hilary Greaves mogla bi gledati snimke, razgovarati s svjedocima, pregledati umrlicu i i dalje zaključiti da je cijela stvar morala biti složena zavjera. Iako bi ta teorija zavjere možda zahtijevala "ekstravaganciju", možemo je čuti kako govori, to "ni na koji način nije previše štetno kad su dodatne entitete iste vrste kao one koje već priznajemo da postoje."

Povijest i filozofija Mnogih Svjetova pouka su sociologije znanosti. Sociologinja Elaine Ecklund otkrila je da su znanstvenici ateisti često postali ateistima kao tinejdžeri i prije nego što su postali znanstvenici, stvarajući zavaravajući dojam da obrazovanje u znanosti proizvodi ateizam. Ecklundin obrazac vrijedi i za samog Everetta, koji je došao u fiziku već uvjeren u materijalizam.

Međutim, Interpretacija Mnogih Svjetova pokazuje da ovo prethodno opredjeljenje za ateizam također ima teoretski, a ne samo sociološki, utjecaj na znanstveni svijet. I sekularni i religijski laici često zamišljaju da znanstvenici stvaraju svoje modele u duhu nepristranosti i da se ti modeli ponekad slučajno sukobljavaju s religijom. No, kao što možemo vidjeti iz riječi samog Davida Deutscha, strelica ponekad ide u drugom smjeru. Ponekad se model stvara na temelju filozofske pretpostavke - pretpostavljene prije nego što su stvarno prikupljeni dokazi - da su tvrdnje teističke religije lažne. Taj model možda bi čak bio priznat kao apsurdan bez te pretpostavke koja ga podržava.

Fizičar John von Neumann rekao je: "Vjerojatno mora postojati Bog. Mnoge stvari lakše je objasniti ako postoji nego ako ne postoji."

Branitelji same Interpretacije Mnogih Svjetova ne mogu ne priznati da njihova teorija ima nešto "ekstravagantno" i čak "šizofreno", ali tu ekstravaganciju smatraju vrijednom upravo zato što služi dominantnom cilju borbe protiv nematerijalnog. Znamo točno o kakvim nematerijalnim stvarima ti teoretičari pokušavaju izbjeći. Takvu vrstu intelektualnog uvijanja može stvoriti samo ono što je Os Guinness nazvao "anatomijom neverujućeg uma u njegovom odricanju od Boga". "Tvrdi da su mudri, postali su bezumni."

Kršćanski apologezi su s pravom isticali ulogu kršćanstva kao pokretačke sile napretka znanosti. Moramo nastaviti, sada više nego ikad, prikazivati znanstvena istraživanja kao oblik štovanja i istraživanje svemira kao božji poziv. Istodobno, moramo zapamtiti da znanstvenici nisu plutajući mozgovi odvojeni od svakodnevnih ljudskih utjecaja. I znanstvenici su ljudi, i ljudi imaju svoje ciljeve.

Ateistički kvantni fizičari su sposobni zamisliti beskonačne nevidljive stvarnosti kako bi obranili filozofski materijalizam. Ovo bi trebalo biti poznato svima koji su upoznati s debatom o kozmologiji, jer ateistički kozmolozi također tvrde da beskonačni nevidljivi multiverzumi objašnjavaju izgled dizajna. I Mnogi Svjetovi i multiverzum opstaju, unatoč njihovoj transparentnoj ekstravaganciji, jer svaki model slijedi filozofske pretpostavke svojih ateističkih zagovornika.

Kršćani bi trebali postaviti pitanje ovim okultističkim pretpostavkama i time odgajati znanstvenike koji neće morati nositi njihov težak teret. Tajne svemira ne pripadaju materijalizmu - i ne moraju čekati dok okultisti povlače svoj težak prtljag preko svjetske pozornice.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 19:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:45
Postovi: 5925
Sayeret Matkal je napisao/la:
Ovaj idiot bez ikakvog argumenta osim vrijeđanja daje kvalitetnu podlogu za temu, zanima me vjeruje li u multiverzum ili kako živimo u Matrixu :)
Fizičar Seth Lloyd popularnoj knjizi "Programiranje svemira" sadrži najjasniji opis eksperimenta s dvostrukom pukotinom koji sam naišao. "Promatranje (ili mjerenje, kako se konvencionalno naziva) uništava interferenciju", piše Lloyd. "Kad pitate česticu gdje se nalazi, prisiljena je priznati da se nalazi na jednom mjestu ili drugom i više se ne nalazi na oba mjesta istovremeno."

Zašto neki ateisti, poput Davida Deutscha, vide ovaj rezultat kao naginjanje "religiji" i prijetnju svojem ateističkom svjetonazoru? Da bismo odgovorili na to pitanje, prisjetimo se stajališta Thomasa Huxleyja o svijesti. Kako bi odbacio postojanje duše, Huxley je trebao neko drugo objašnjenje za fenomen svjesnog iskustva iz prve osobe. Huxleyev odgovor bio je da je naša svijest samo nusproizvod koji stvara mozak, poput pare koja se diže iz stroja.

No, prema Huxleyjevoj perspektivi, rezultati eksperimenta s dvostrukom pukotinom su potpuno neočekivani. Ako su mentalna stanja nemoćni nusproizvodi, svijest ne bi trebala imati veći utjecaj na kretanje čestica od blizine opeke. Zašto bi se čestice "brinule" jesu li svjesno promatrane ili ne?

Nekoliko uobičajenih prigovora sada će morati biti razmotreno. Mnogi članovi internetske ateističke zajednice zbunjeni su ovim eksperimentom, i često je vidjeti kako laički ateisti tvrde da eksperiment čak površno ne izaziva materijalizam. Čestice se ne ponašaju drugačije zato što su "promatrane", mnogi kažu, već zato što upotreba mjernog uređaja na neki način fizički gura čestice, uzrokujući da se ponašaju drugačije. Međutim, fizičari ne prihvaćaju ovaj objašnjenje. Seth Lloyd, na primjer, to jasno opovrgava:

"Zanimljivo je primijetiti, u gornjem eksperimentu, da mjerenje remeti val čestice bez obzira na to klikće li detektor ili ne."

Zašto bismo bili prisiljeni prihvatiti gledište stvarnosti toliko čudno kao što je Interpretacija Mnogih Svjetova? Barr sažima argument:
Jedan argument koji se ponekad iznosi u korist interpretacije mnogih svjetova jest da nas takav pristup prisiljava pri svakom pokušaju da se cijeli svemir opiše zakonima fizike. Ako je "sustav" koji proučavamo cijeli svemir, tada ne može postojati nikakav promatrač koji bi kolapsirao valnu funkciju, jer po definiciji promatrač mora stajati izvan sustava i izvršavati mjerenja nad njim. Međutim, nijedan promatrač ne može stajati izvan cijelog svemira i izvršavati mjerenja nad njim... Stoga se valna funkcija koja opisuje cijeli svemir mora interpretirati na način mnogih svjetova.

Drugim riječima, jedan argument za Interpretaciju Mnogih Svjetova eksplicitno pretpostavlja ateizam. Allday gotovo doslovno iznosi ovakav argument. U odjeljku svog rada "Kvantna stvarnost" naslovljenom "Duboko more...", Allday iznosi dva argumenta protiv jedinstvene uzročne uloge svijesti. Prvo, kaže, "to zatvara znanost na neprihvatljiv način. Ako um leži izvan dosega fizike, tada se čini da je ključna uloga mjerenja isključena što se tiče daljnjih istraživanja." Drugo, kaže, čini se da sugerira postojanje sveprisutnog uma: nešto što bi se moglo nazvati "Bogom". Allday gotovo prelako odbacuje tu ideju.

Hilary Greaves, filozofkinja fizike s Oxforda, nudi sličnu obranu Mnogih Svjetova. Greaves piše:
Na optužbu za ontološku ekstravaganciju može se odgovoriti, prvo, da je takva "ekstravagancija" poželjnija od teorijske ekstravagancije i neelegancije koja bi bila potrebna da se eliminiraju druge grane kada naša najbolja formalizacija predviđa njihovo postojanje; drugo, ovakva ontološka ekstravagancija nije previše štetna kad su dodatne entitete iste vrste kao one koje već priznajemo da postoje.

Drugim riječima, jedan argument u korist Interpretacije Mnogih Svjetova eksplicitno pretpostavlja ateizam. Allday više-manje iznosi ovaj argument. U odjeljku svoje knjige "Kvantna stvarnost" naslovljenom "Duboko more...", Allday iznosi dva argumenta protiv jedinstvene uzročne uloge svijesti. Prvo, kaže da "zatvara znanost na nezadovoljavajući način. Ako um leži izvan dosega fizike, tada se čini da je ključna uloga mjerenja isključena što se tiče daljnjih istraživanja." Drugo, kaže, čini se da sugerira postojanje sveprisutnog uma: nešto što bi se moglo nazvati "Bogom". Allday gotovo olako odbacuje tu ideju.

Hilary Greaves, filozofkinja fizike s Oxforda, nudi sličnu obranu Mnogih Svjetova. Greaves piše:
Na optužbu za ontološku ekstravaganciju može se odgovoriti, prvo, da je takva "ekstravagancija" poželjnija od teorijske ekstravagancije i neelegancije koja bi bila potrebna da se eliminiraju druge grane kad naša najbolja formalizacija predviđa njihovo postojanje; drugo, ovakva ontološka ekstravagancija nije previše štetna kad su dodatne entitete iste vrste kao one koje već priznajemo da postoje.

Možda ste do sada primijetili zajedničku temu. Everett nije vjerovao da "magija" treba biti posljedica kvantne fizike. Deutsch potvrđuje da napredak u znanosti ne može voditi do ne-materijalističkih odgovora. Allday kaže da postavljanje nečega izvan materijalne objašnjivosti zatvara znanost; to je "nezadovoljavajuće", drugim riječima, jer nije materijalističko. Greaves tvrdi da zamisliti beskonačan broj neviđenih svjetova manje ekstravagantno nego uvođenje entiteta nove vrste: dakle, ne-materijalističkih entiteta. Pristaše Mnogih Svjetova izričito izvode svoju interpretaciju iz prethodnog filozofskog opredjeljenja: da su tvrdnje teističke religije uvijek manje vjerojatne od bilo koje alternativne objašnjene, bez obzira koliko bile ekstravagantne.

"Veliki inkvizitor", Ilya Glazunov

Ako ovo pravilo nije eksplicitno pretpostavljalo ateizam, barem čini nemogućim ikada dokazati da je dualizam ili teizam istinit, bez obzira koliko imamo dokaza za njih. Zamislite da se sutra Isus Krist tijelom pojavi pred mnoštvom tisuća ljudi i, pred prisutnošću novinarskih kamera, hoda po vodi i uskrisuje mrtve. Ako trebamo vjerovati pristašama Mnogih Svjetova, oni bi ostali potpuno nepotkrijepljeni kršćanstvom. Hilary Greaves mogla bi gledati snimke, razgovarati s svjedocima, pregledati umrlicu i i dalje zaključiti da je cijela stvar morala biti složena zavjera. Iako bi ta teorija zavjere možda zahtijevala "ekstravaganciju", možemo je čuti kako govori, to "ni na koji način nije previše štetno kad su dodatne entitete iste vrste kao one koje već priznajemo da postoje."

Povijest i filozofija Mnogih Svjetova pouka su sociologije znanosti. Sociologinja Elaine Ecklund otkrila je da su znanstvenici ateisti često postali ateistima kao tinejdžeri i prije nego što su postali znanstvenici, stvarajući zavaravajući dojam da obrazovanje u znanosti proizvodi ateizam. Ecklundin obrazac vrijedi i za samog Everetta, koji je došao u fiziku već uvjeren u materijalizam.

Međutim, Interpretacija Mnogih Svjetova pokazuje da ovo prethodno opredjeljenje za ateizam također ima teoretski, a ne samo sociološki, utjecaj na znanstveni svijet. I sekularni i religijski laici često zamišljaju da znanstvenici stvaraju svoje modele u duhu nepristranosti i da se ti modeli ponekad slučajno sukobljavaju s religijom. No, kao što možemo vidjeti iz riječi samog Davida Deutscha, strelica ponekad ide u drugom smjeru. Ponekad se model stvara na temelju filozofske pretpostavke - pretpostavljene prije nego što su stvarno prikupljeni dokazi - da su tvrdnje teističke religije lažne. Taj model možda bi čak bio priznat kao apsurdan bez te pretpostavke koja ga podržava.

Fizičar John von Neumann rekao je: "Vjerojatno mora postojati Bog. Mnoge stvari lakše je objasniti ako postoji nego ako ne postoji."

Branitelji same Interpretacije Mnogih Svjetova ne mogu ne priznati da njihova teorija ima nešto "ekstravagantno" i čak "šizofreno", ali tu ekstravaganciju smatraju vrijednom upravo zato što služi dominantnom cilju borbe protiv nematerijalnog. Znamo točno o kakvim nematerijalnim stvarima ti teoretičari pokušavaju izbjeći. Takvu vrstu intelektualnog uvijanja može stvoriti samo ono što je Os Guinness nazvao "anatomijom neverujućeg uma u njegovom odricanju od Boga". "Tvrdi da su mudri, postali su bezumni."

Kršćanski apologezi su s pravom isticali ulogu kršćanstva kao pokretačke sile napretka znanosti. Moramo nastaviti, sada više nego ikad, prikazivati znanstvena istraživanja kao oblik štovanja i istraživanje svemira kao božji poziv. Istodobno, moramo zapamtiti da znanstvenici nisu plutajući mozgovi odvojeni od svakodnevnih ljudskih utjecaja. I znanstvenici su ljudi, i ljudi imaju svoje ciljeve.

Ateistički kvantni fizičari su sposobni zamisliti beskonačne nevidljive stvarnosti kako bi obranili filozofski materijalizam. Ovo bi trebalo biti poznato svima koji su upoznati s debatom o kozmologiji, jer ateistički kozmolozi također tvrde da beskonačni nevidljivi multiverzumi objašnjavaju izgled dizajna. I Mnogi Svjetovi i multiverzum opstaju, unatoč njihovoj transparentnoj ekstravaganciji, jer svaki model slijedi filozofske pretpostavke svojih materijalističkih zagovornika.

Kršćani bi trebali postaviti pitanje ovim filozofskim pretpostavkama i time odgajati znanstvenike koji neće morati nositi njihov težak teret. Tajne svemira ne pripadaju materijalizmu - i ne moraju čekati dok materijalisti povlače svoj težak prtljag preko svjetske pozornice.


Budalo, na tom sam magistrirao i znam što jest i što nije.

Pročitao sam na vagone knjiga o toj tematici, napose o interpretacijama, i znam da one nemaju veze s religijama. Ljudi koji su to pokušali tumačiti bili su loši filozofi (i Bohr i Bohm i Pauli), i sami su zapetljali sve živo jer nisu bili sposobni artikulirati jasno ono što se izračunalo.

No to je sve samo oko tumačenja, sam račun i definicija svaga čim se operira nema ništa ni mistično ni religijski.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 19:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 lis 2023, 10:37
Postovi: 1110
Hroboatos je napisao/la:
Sayeret Matkal je napisao/la:
Ovaj idiot bez ikakvog argumenta osim vrijeđanja daje kvalitetnu podlogu za temu, zanima me vjeruje li u multiverzum ili kako živimo u Matrixu :)
Fizičar Seth Lloyd popularnoj knjizi "Programiranje svemira" sadrži najjasniji opis eksperimenta s dvostrukom pukotinom koji sam naišao. "Promatranje (ili mjerenje, kako se konvencionalno naziva) uništava interferenciju", piše Lloyd. "Kad pitate česticu gdje se nalazi, prisiljena je priznati da se nalazi na jednom mjestu ili drugom i više se ne nalazi na oba mjesta istovremeno."

Zašto neki ateisti, poput Davida Deutscha, vide ovaj rezultat kao naginjanje "religiji" i prijetnju svojem ateističkom svjetonazoru? Da bismo odgovorili na to pitanje, prisjetimo se stajališta Thomasa Huxleyja o svijesti. Kako bi odbacio postojanje duše, Huxley je trebao neko drugo objašnjenje za fenomen svjesnog iskustva iz prve osobe. Huxleyev odgovor bio je da je naša svijest samo nusproizvod koji stvara mozak, poput pare koja se diže iz stroja.

No, prema Huxleyjevoj perspektivi, rezultati eksperimenta s dvostrukom pukotinom su potpuno neočekivani. Ako su mentalna stanja nemoćni nusproizvodi, svijest ne bi trebala imati veći utjecaj na kretanje čestica od blizine opeke. Zašto bi se čestice "brinule" jesu li svjesno promatrane ili ne?

Nekoliko uobičajenih prigovora sada će morati biti razmotreno. Mnogi članovi internetske ateističke zajednice zbunjeni su ovim eksperimentom, i često je vidjeti kako laički ateisti tvrde da eksperiment čak površno ne izaziva materijalizam. Čestice se ne ponašaju drugačije zato što su "promatrane", mnogi kažu, već zato što upotreba mjernog uređaja na neki način fizički gura čestice, uzrokujući da se ponašaju drugačije. Međutim, fizičari ne prihvaćaju ovaj objašnjenje. Seth Lloyd, na primjer, to jasno opovrgava:

"Zanimljivo je primijetiti, u gornjem eksperimentu, da mjerenje remeti val čestice bez obzira na to klikće li detektor ili ne."

Zašto bismo bili prisiljeni prihvatiti gledište stvarnosti toliko čudno kao što je Interpretacija Mnogih Svjetova? Barr sažima argument:
Jedan argument koji se ponekad iznosi u korist interpretacije mnogih svjetova jest da nas takav pristup prisiljava pri svakom pokušaju da se cijeli svemir opiše zakonima fizike. Ako je "sustav" koji proučavamo cijeli svemir, tada ne može postojati nikakav promatrač koji bi kolapsirao valnu funkciju, jer po definiciji promatrač mora stajati izvan sustava i izvršavati mjerenja nad njim. Međutim, nijedan promatrač ne može stajati izvan cijelog svemira i izvršavati mjerenja nad njim... Stoga se valna funkcija koja opisuje cijeli svemir mora interpretirati na način mnogih svjetova.

Drugim riječima, jedan argument za Interpretaciju Mnogih Svjetova eksplicitno pretpostavlja ateizam. Allday gotovo doslovno iznosi ovakav argument. U odjeljku svog rada "Kvantna stvarnost" naslovljenom "Duboko more...", Allday iznosi dva argumenta protiv jedinstvene uzročne uloge svijesti. Prvo, kaže, "to zatvara znanost na neprihvatljiv način. Ako um leži izvan dosega fizike, tada se čini da je ključna uloga mjerenja isključena što se tiče daljnjih istraživanja." Drugo, kaže, čini se da sugerira postojanje sveprisutnog uma: nešto što bi se moglo nazvati "Bogom". Allday gotovo prelako odbacuje tu ideju.

Hilary Greaves, filozofkinja fizike s Oxforda, nudi sličnu obranu Mnogih Svjetova. Greaves piše:
Na optužbu za ontološku ekstravaganciju može se odgovoriti, prvo, da je takva "ekstravagancija" poželjnija od teorijske ekstravagancije i neelegancije koja bi bila potrebna da se eliminiraju druge grane kada naša najbolja formalizacija predviđa njihovo postojanje; drugo, ovakva ontološka ekstravagancija nije previše štetna kad su dodatne entitete iste vrste kao one koje već priznajemo da postoje.

Drugim riječima, jedan argument u korist Interpretacije Mnogih Svjetova eksplicitno pretpostavlja ateizam. Allday više-manje iznosi ovaj argument. U odjeljku svoje knjige "Kvantna stvarnost" naslovljenom "Duboko more...", Allday iznosi dva argumenta protiv jedinstvene uzročne uloge svijesti. Prvo, kaže da "zatvara znanost na nezadovoljavajući način. Ako um leži izvan dosega fizike, tada se čini da je ključna uloga mjerenja isključena što se tiče daljnjih istraživanja." Drugo, kaže, čini se da sugerira postojanje sveprisutnog uma: nešto što bi se moglo nazvati "Bogom". Allday gotovo olako odbacuje tu ideju.

Hilary Greaves, filozofkinja fizike s Oxforda, nudi sličnu obranu Mnogih Svjetova. Greaves piše:
Na optužbu za ontološku ekstravaganciju može se odgovoriti, prvo, da je takva "ekstravagancija" poželjnija od teorijske ekstravagancije i neelegancije koja bi bila potrebna da se eliminiraju druge grane kad naša najbolja formalizacija predviđa njihovo postojanje; drugo, ovakva ontološka ekstravagancija nije previše štetna kad su dodatne entitete iste vrste kao one koje već priznajemo da postoje.

Možda ste do sada primijetili zajedničku temu. Everett nije vjerovao da "magija" treba biti posljedica kvantne fizike. Deutsch potvrđuje da napredak u znanosti ne može voditi do ne-materijalističkih odgovora. Allday kaže da postavljanje nečega izvan materijalne objašnjivosti zatvara znanost; to je "nezadovoljavajuće", drugim riječima, jer nije materijalističko. Greaves tvrdi da zamisliti beskonačan broj neviđenih svjetova manje ekstravagantno nego uvođenje entiteta nove vrste: dakle, ne-materijalističkih entiteta. Pristaše Mnogih Svjetova izričito izvode svoju interpretaciju iz prethodnog filozofskog opredjeljenja: da su tvrdnje teističke religije uvijek manje vjerojatne od bilo koje alternativne objašnjene, bez obzira koliko bile ekstravagantne.

"Veliki inkvizitor", Ilya Glazunov

Ako ovo pravilo nije eksplicitno pretpostavljalo ateizam, barem čini nemogućim ikada dokazati da je dualizam ili teizam istinit, bez obzira koliko imamo dokaza za njih. Zamislite da se sutra Isus Krist tijelom pojavi pred mnoštvom tisuća ljudi i, pred prisutnošću novinarskih kamera, hoda po vodi i uskrisuje mrtve. Ako trebamo vjerovati pristašama Mnogih Svjetova, oni bi ostali potpuno nepotkrijepljeni kršćanstvom. Hilary Greaves mogla bi gledati snimke, razgovarati s svjedocima, pregledati umrlicu i i dalje zaključiti da je cijela stvar morala biti složena zavjera. Iako bi ta teorija zavjere možda zahtijevala "ekstravaganciju", možemo je čuti kako govori, to "ni na koji način nije previše štetno kad su dodatne entitete iste vrste kao one koje već priznajemo da postoje."

Povijest i filozofija Mnogih Svjetova pouka su sociologije znanosti. Sociologinja Elaine Ecklund otkrila je da su znanstvenici ateisti često postali ateistima kao tinejdžeri i prije nego što su postali znanstvenici, stvarajući zavaravajući dojam da obrazovanje u znanosti proizvodi ateizam. Ecklundin obrazac vrijedi i za samog Everetta, koji je došao u fiziku već uvjeren u materijalizam.

Međutim, Interpretacija Mnogih Svjetova pokazuje da ovo prethodno opredjeljenje za ateizam također ima teoretski, a ne samo sociološki, utjecaj na znanstveni svijet. I sekularni i religijski laici često zamišljaju da znanstvenici stvaraju svoje modele u duhu nepristranosti i da se ti modeli ponekad slučajno sukobljavaju s religijom. No, kao što možemo vidjeti iz riječi samog Davida Deutscha, strelica ponekad ide u drugom smjeru. Ponekad se model stvara na temelju filozofske pretpostavke - pretpostavljene prije nego što su stvarno prikupljeni dokazi - da su tvrdnje teističke religije lažne. Taj model možda bi čak bio priznat kao apsurdan bez te pretpostavke koja ga podržava.

Fizičar John von Neumann rekao je: "Vjerojatno mora postojati Bog. Mnoge stvari lakše je objasniti ako postoji nego ako ne postoji."

Branitelji same Interpretacije Mnogih Svjetova ne mogu ne priznati da njihova teorija ima nešto "ekstravagantno" i čak "šizofreno", ali tu ekstravaganciju smatraju vrijednom upravo zato što služi dominantnom cilju borbe protiv nematerijalnog. Znamo točno o kakvim nematerijalnim stvarima ti teoretičari pokušavaju izbjeći. Takvu vrstu intelektualnog uvijanja može stvoriti samo ono što je Os Guinness nazvao "anatomijom neverujućeg uma u njegovom odricanju od Boga". "Tvrdi da su mudri, postali su bezumni."

Kršćanski apologezi su s pravom isticali ulogu kršćanstva kao pokretačke sile napretka znanosti. Moramo nastaviti, sada više nego ikad, prikazivati znanstvena istraživanja kao oblik štovanja i istraživanje svemira kao božji poziv. Istodobno, moramo zapamtiti da znanstvenici nisu plutajući mozgovi odvojeni od svakodnevnih ljudskih utjecaja. I znanstvenici su ljudi, i ljudi imaju svoje ciljeve.

Ateistički kvantni fizičari su sposobni zamisliti beskonačne nevidljive stvarnosti kako bi obranili filozofski materijalizam. Ovo bi trebalo biti poznato svima koji su upoznati s debatom o kozmologiji, jer ateistički kozmolozi također tvrde da beskonačni nevidljivi multiverzumi objašnjavaju izgled dizajna. I Mnogi Svjetovi i multiverzum opstaju, unatoč njihovoj transparentnoj ekstravaganciji, jer svaki model slijedi filozofske pretpostavke svojih materijalističkih zagovornika.

Kršćani bi trebali postaviti pitanje ovim filozofskim pretpostavkama i time odgajati znanstvenike koji neće morati nositi njihov težak teret. Tajne svemira ne pripadaju materijalizmu - i ne moraju čekati dok materijalisti povlače svoj težak prtljag preko svjetske pozornice.


Budalo, na tom sam magistrirao i znam što jest i što nije.

Pročitao sam na vagone knjiga o toj tematici, napose o interpretacijama, i znam da one nemaju veze s religijama. Ljudi koji su to pokušali tumačiti bili su loši filozofi (i Bohr i Bohm i Pauli), i sami su zapetljali sve živo jer nisu bili sposobni artikulirati jasno ono što se izračunalo.

No to je sve samo oko tumačenja, sam račun i definicija svaga čim se operira nema ništa ni mistično ni religijski.

Asu zalijepio si doslovno wiki stranicu na engleskom na kojoj doslovno piše kako unatoč gotovo stoljetnoj raspravi i eksperimentima, nije postignut konsenzus među fizičarima i filozofima fizike o tome koje" tumačenje" "najbolje "predstavlja" stvarnost.
Poklonik si kojeg naklapanja??
1. Kopenhagenskog naklapanja?
2. Multiverzuma iz Flasha?
3. QBism-a?
4. de Broglie-Bohm teorije?

Molio bih argumentirani odgovor

+jesi li svjestan da se ova različita tumačenja se razlikuju u epistemologiji (tvrdnjama o mogućnosti, opsegu i sredstvima do relevantnog znanja o svijetu) i ontologiji (tvrdnjama o stvarima, kategorijama i entitetima koji postoje u svijetu). Ovi koncepti se također razmatraju kroz prizmu znanja naspram stvarnosti, gdje se epistemičko odnosi na znanje, a ontološko na stvarnost. :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 19:54 
Offline

Pridružen/a: 30 tra 2020, 17:35
Postovi: 10440
Gospodine SM, bez ikakvog disprespekta već napose iz jednog poštovanja prema vama otkud vas u ovim dubokim raspravama?
Studirate li možda ili ste studirali fiziku?

_________________
Sproću judeonacizma!

daramo: ja bi bez problema mahao zastavom Izraela


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 20:31 
Online
Avatar

Pridružen/a: 17 svi 2018, 23:02
Postovi: 4393
Sayeret Matkal je napisao/la:
Na ovu temu me potakao Hilbert vrijeđanjem Boga s tvrdnjom kako su nam ateisti "dali kompjutere" :D
Nego da krenemo:

Što čini kvantnu teoriju tako posebnom?

Kao jedno od najrevolucionarnijih postignuća 20. stoljeća, toliko da 1/3 našeg gospodarstva ovisi o njoj, kvantna mehanika ima toliko kontraintuitivnih i kontroverznih posljedica o prirodi svemira, da čak i nakon 100 godina od njezina nastanka, ova teorija još uvijek ostaje enigma za znanost. Za ovu raspravu, usredotočit ćemo se samo na jedan od njezinih mnogih zadivljujućih rezultata.

Kvantna teorija dovela je nešto tako nematerijalno kao "svijest" u područje fizike. Svijest je stoljećima ostala tema rasprave u filozofiji, duhovnosti i teologiji. Moderna znanost je napredovala, hrabro se boreći u mnogim bitkama, oslobađajući se okova vjerskog dogmatizma, kako bi se našla na početku - svijest - domenu duhovnosti. Zanimljivo je napomenuti da ova enigma svijesti nije iskočila iz neuroznanosti ili bilo kojeg drugog područja životnih znanosti. Ne!

Naprotiv, iz temelja svih znanosti - fizike. Dakle, sva istraživanja prirodne stvarnosti sažeta su u biologiji, koja pak počiva na kemiji, budući da se svi biološki procesi svedu na kemijske reakcije, a proučavanje kemijskih reakcija zahtijeva proučavanje atoma, elektrona i tako dalje. To je kvantna fizika - znanost o temeljnim građevnim blokovima svemira. Dakle, vidite, 'svijest' se pojavila kao neshvatljiva enigma iz temelja svemira i njezina istraživanja. Nešto tako nematerijalno, subjektivno, ljudsko i životno poput 'svijesti' nekako utječe na kvantni svijet - bezživotne, materijalne građevne blokove cijelog svemira.
Iako je kvantna teorija sama po sebi obimna grana, želim se usredotočiti samo na jedan eksperiment i njegove uzbudljive rezultate - eksperiment sa dvostrukim prorezom.

Prvi put ga je proveo Thomas Young 1801. godine prolazeći svjetlost kroz dva susjedna proreza, primijećen je interferencijski uzorak - što je svojstvo valova. Prethodno se smatralo da svjetlost čine male čestice. Ali sada je unaprijedena valna teorija. To je trajalo sve do 1905. godine kada je Einstein objavio svoj rad o fotoelektričnom efektu koji je eksperimentalno pokazao da se svjetlost ponaša kao čestice. Dakle, što je svjetlost? Val ili čestica. Pokazano je da je oboje. Ima dvojnu prirodu ponašanja kao vala i čestice. Primijetite ovdje da je čestica suprotnost vala. Val se širi, dok čestica zauzima određeno mjesto. Ne možemo mjeriti opseg vala, ali česticu možemo izmjeriti, njezinu veličinu, masu itd. Dakle, pojava kao što je 'svjetlost' ima dvije suprotstavljene karakteristike. Ali sada se postavlja pitanje: "kada" se ponaša kao čestica, a kada kao val?
Svjetlost je čudna, ali što je s tvari?

Prije nego što se na ovo pitanje može odgovoriti, izveden je isti eksperiment "Double Slit", ali ovaj put s materijom, stvari iz kojih je napravljen svemir, uključujući nas. Elektroni, osnovni građevinski blokovi materije, pucani su kroz dva proreza i pogodite što?!? Primijećen je isti interferencijski uzorak. Što to znači? I elektroni su valovi! To je bilo šokantno. Razmislite o tome, vi i ja i sve ostalo na svijetu ne izgleda ništa poput rasprostranjenih valova. Sve čini da zauzima neki određeni prostor, ima masu i sve OSIM 'vala'. Naša intuicija govori nam kad gledamo bilo koji objekt, da se mora sastojati od vrlo malih čestica spojenih zajedno kako bi mu dale oblik i veličinu. Posljednja stvar koju možemo zamisliti jest da temeljne čestice svemira zapravo veći dio vremena nisu čestice, već neobični rasprostranjeni valovi! Zatim dolazi pitanje od milijun dolara: što mu daje taj osjećaj/dodir/izgled čvrste tvari kad je u svom osnovnom kvantnom stanju vala? Pričekajte, eksperiment još nije gotov!

Znanstvenici su zatim postavili uređaj za mjerenje ili jednostavno odlučili da promatraju elektron koji je ispaljen na zaslon sa dvostrukim prorezom. I pogodite što? Elektron se ponovno počeo ponašati kao čestica. Nije stvarao interferencijski uzorak koji stvaraju valovi prolazeći kroz proreze. Pa što možemo zaključiti?

Jednostavno čin svjesnog promatranja učinio je da se elektron, koji se ponašao kao val, ponovno počne ponašati kao čestica. Taj enigmatski ASPEKT SVIJESTI utječe na materijalni svijet na njegovoj dubokoj fundamentalnoj razini. Čudno je kako moje svjesno promatranje nečega može promijeniti da postane eterealni val mogućnosti (gdje se elektron može nalaziti na bilo kojoj lokaciji, sve istovremeno) u česticu koja zauzima određeno mjesto. Dakle, u osnovi, kada to ne promatram, to je čudno, ali čim to pogledam, vraća se u normalu. Dakle, sada moramo se nositi s dvije stvari:

Kvantni svijet, svijet vrlo malih stvari koji čini sve, uključujući nas, IZUZETNO JE ČUDAN.

Što moja svijest ima s univerzumom na njegovoj fundamentalnoj razini?


Ovaj eksperiment ponovljen je bezbroj puta i svaki put donosi iste rezultate. Zabavio je najveće umove u znanosti. Einstein je zaista bio zabrinut zbog toga i rekao: "Volio bih misliti da je mjesec još uvijek tamo, čak i kad ga ne gledam."

Kvantna mehanika postulira da je svemir na kvantnoj razini "vjerovatnosne" prirode. To znači da elektron može biti ovdje i tamo i svugdje, imajući vjerojatnost da bude na različitim lokacijama istovremeno. Samo je putem svjesnog promatranja da zauzima određeno mjesto i pojavljuje se onako kako jest. Ova vjerojatnosna priroda stvarnosti također je zabrinula najveće umove. Einstein je primijetio: "Bog ne igra kockicama." Na što je Niels Bohr, jedan od utemeljitelja kvantne teorije, odgovorio: "Einstein bi trebao prestati reći Bogu što da radi".
Kako sve to dokazuje postojanje Boga?

Kad govorim o Bogu, ne mislim na antropomorfni koncept Boga kao starca s bradom na prijestolju koji upravlja svemirom. Kvantna mehanika pretpostavlja postojanje svjesnog bića koje svjesnim promatranjem održava cijeli kozmos i sve njegove dinamičke procese. Kad kažemo da je kvantni svijet i svi njegovi fenomeni na neki način povezani sa "sviješću", moramo znati da se kvantni procesi odvijaju u svemiru u svakom trenutku.

Čak i ako radi jednostavnosti pretpostavimo da kolektivna ljudska svijest odgovara za "kolaps valne funkcije" u vezi sa svim kvantnim fenomenima na Zemlji. Ta kolektivna svijest transformira svijet iz valova vjerojatnosti u stvarnu stvarnost koja ima smisla. No što je s dubokim zakutcima planeta - morskim dubinama, nenastanjenim šumama, otocima? Dobro, što je s Sunčevim sustavom? Što je s Mliječnom stazom? Što je s cijelim Svemirom? Zauzimamo vrlo neznatan dio prostranstva koje se širi. Kvantni fenomeni događaju se posvuda u svemiru, u jezgrama zvijezda nuklearna fuzija spaja lakše elemente u teže elemente. Kvantni procesi se događaju oko crnih rupa, neutronskih zvijezda itd. Zapravo, crne rupe su posebna mjesta na kojima i kvantna mehanika i gravitacija igraju zajedničku ulogu - dugo traženu pomirbu. Koja "svijest" djeluje na tim udaljenim kutovima svemira? Mjesta gdje su se događale najnasilnije eksplozije otkako je Veliki prasak - Supernove - zvijezde eksplodiraju kada se počinju proizvoditi atomi željeza. To je opet kvantni fenomen, a pitanje je koja "svijest" uvijek promatra ta opasna događanja na dalekim rubovima našeg Svemira?

Zanimljiva teorija koju je predložio ugledni britanski fizičar Sir Roger Penrose govori o ljudskom mozgu koji radi na kvantnoj razini, bez "dekoherencije" (fenomena koji donosi malo normalnosti u čudan svijet kvantne fizike). Tko je promatrač unutar ljudskog mozga? Onda smo također otkrili da je kvantna mehanika u osnovi našeg postojanja, na primjer, fotosinteza u biljkama je kvantni mehanički proces. Tko "promatra" taj nježan fenomen u listovima biljaka kako bi proizveo hranu za cijeli planet? Dobro, što je s pticama! Jeste li znali kako ptice navigiraju? Također tu igra kvantna mehanika. "Zar nisu vidjeli ptice iznad sebe, kako se protežu i skupljaju? Što ih osim Milosrdnog može zadržati? Sigurno On "PROMATRA" sve! (67:19)

Važno je razumjeti da se ni jedan od ovih kvantnih, nuklearnih, kemijskih, pa čak i bioloških procesa ne može dogoditi kad je tvar samo "val mogućnosti". Svi ti fenomeni događaju se kad se valna funkcija uruši - to znači da valovi postaju čestice. I to se događa promatranjem. Tako da je pitanje tko ili što je ta stalna svijest koja podržava te kozmičke fenomene?

Razgovarajmo o početku svemira - Velikom prasku - kada je cijeli svemir bio manji od atoma. Kvantni fenomeni visokoenergetskih fotona sudaraju se kako bi stvorili par čestica i antipartikula koji se međusobno uništavaju. Koja je ta Kozmička Svijest koja je prisutna na početku samog vremena? Ili bolje rečeno, tko je ta Kozmička Svijest? Jer, kao što je i u našem slučaju, mi smo svjesna bića koja urušavaju valne funkcije posvuda oko nas, ali prva stvar na koju smo svjesni su sami sebe. Dakle, ta Kozmička Svijest također je svjesna sebe od samog početka - Svjesno Biće. Na isti način, to svjesno Biće prisutno na početku vremena također promatra trenutno širenje svemira gdje se kvantni fenomeni događaju na horizontu svemira. Prema novoj teoriji, 'prostor proizlazi iz kvantnih pojava zvanih kvantna entropija'. Dakle, tu je Kozmička Svijest ili Apstraktna Svijest prisutna i promatra sve stvari, svugdje, uvijek. Zbog nužnosti korištenja jezika za iznošenje moje točke, ta Kozmička Svijest, koja je svjesna sebe, na hrvatskom jeziku naziva se Bogom.

Zaključak:

Kvantna mehanika nameće postojanje Kozmičke Svijesti koja je:

Svjesna sebe
Postojala je prije Velikog Praska
Postojat će nakon smrti svemira
Svi kozmički, geološki, biološki fenomeni događaju se jer ih netko neprestano promatra.S obzirom na to da smo sada dokazali postojanje Svjesnog Bića iza cijelog postojanja, "svrha" se nikada ne može odvojiti od svjesnih bića. Stoga će svemir imati svrhu. Svjesna bića koja su se razvila nakon milijardi godina, samo da bi shvatila ovaj temeljni mehanizam svemira, nužno će imati najveći udio u toj "svrsi" jer dijele tu veliku sličnost s Apstraktnom Svijesti. Kako svjesna bića prenose svoju "svrhu" drugima kako bi je ostvarila? Putem jezika, umjetnosti koju prenose druga svjesna bića iz generacije u generaciju. Dakle, Božji spisi i Poslanici su potrebni za ostvarenje svemirske Svijesti.


kvantna teorija nije dostignuce nego tumačenje!
to tumačenje je posljedica nemogucnosti da se zaviri na tako nisku skalu.

Svo to tumacenje je tako poradi toga da bi fizicvarima omogucilo beskrajno teoretiziranje bez potrebe ikakvog kvalitativnog dokaza.

String teorija,kvantna mehanika i slicno su iracionalne tvrdnje. Uopce naboj je iracionalna tvrdnja.
Znaci sposobnost neke cestice da prvlaci suprotan naboj ili odbija isti kao od nkakve magije bez mehanistickog objasnjenja je iracionalan i matematicki koncept.To postoji na papiru ali ralno o nitko nemoze potvrdit :D

E sad postoje i alternativne teorije,jedna objasnjava SVE sto vidimo u svemiru i koristi samo materiju i prostoer :)
Svi fenomeni su objasnjeni kroz mehanicke kretnje konstrukta koji autor naziva "the rope"!
Rope su užad koja omogučavaju međudjelovanje atoma a atomi u i ovoj teoriji nisu točkice nulte dimenzije =)) nego čvorišta tih konopaca.
Svi atomi su međusobno povezani. Svjetlost je torcija tih konopaca i stoga ima tu maksimalnu brzinu.

Elektromagnetizam,gravitacija i sve sto vidimo je objašnjeno ovom teorijom i to bez matemagijskih koncepata kao zakrivljenje vremen-prostora,cestice koje su valovi (bez objašnjenja od čega su ti valovi),crnih rupa(iluzija),tamne materije i slicnih nadnaravnih koncepata!

Ja sam ateist i sto se tiče te matemagije :)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 22:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 lis 2023, 10:37
Postovi: 1110
Eminencija je napisao/la:
Sayeret Matkal je napisao/la:
Na ovu temu me potakao Hilbert vrijeđanjem Boga s tvrdnjom kako su nam ateisti "dali kompjutere" :D
Nego da krenemo:

Što čini kvantnu teoriju tako posebnom?

Kao jedno od najrevolucionarnijih postignuća 20. stoljeća, toliko da 1/3 našeg gospodarstva ovisi o njoj, kvantna mehanika ima toliko kontraintuitivnih i kontroverznih posljedica o prirodi svemira, da čak i nakon 100 godina od njezina nastanka, ova teorija još uvijek ostaje enigma za znanost. Za ovu raspravu, usredotočit ćemo se samo na jedan od njezinih mnogih zadivljujućih rezultata.

Kvantna teorija dovela je nešto tako nematerijalno kao "svijest" u područje fizike. Svijest je stoljećima ostala tema rasprave u filozofiji, duhovnosti i teologiji. Moderna znanost je napredovala, hrabro se boreći u mnogim bitkama, oslobađajući se okova vjerskog dogmatizma, kako bi se našla na početku - svijest - domenu duhovnosti. Zanimljivo je napomenuti da ova enigma svijesti nije iskočila iz neuroznanosti ili bilo kojeg drugog područja životnih znanosti. Ne!

Naprotiv, iz temelja svih znanosti - fizike. Dakle, sva istraživanja prirodne stvarnosti sažeta su u biologiji, koja pak počiva na kemiji, budući da se svi biološki procesi svedu na kemijske reakcije, a proučavanje kemijskih reakcija zahtijeva proučavanje atoma, elektrona i tako dalje. To je kvantna fizika - znanost o temeljnim građevnim blokovima svemira. Dakle, vidite, 'svijest' se pojavila kao neshvatljiva enigma iz temelja svemira i njezina istraživanja. Nešto tako nematerijalno, subjektivno, ljudsko i životno poput 'svijesti' nekako utječe na kvantni svijet - bezživotne, materijalne građevne blokove cijelog svemira.
Iako je kvantna teorija sama po sebi obimna grana, želim se usredotočiti samo na jedan eksperiment i njegove uzbudljive rezultate - eksperiment sa dvostrukim prorezom.

Prvi put ga je proveo Thomas Young 1801. godine prolazeći svjetlost kroz dva susjedna proreza, primijećen je interferencijski uzorak - što je svojstvo valova. Prethodno se smatralo da svjetlost čine male čestice. Ali sada je unaprijedena valna teorija. To je trajalo sve do 1905. godine kada je Einstein objavio svoj rad o fotoelektričnom efektu koji je eksperimentalno pokazao da se svjetlost ponaša kao čestice. Dakle, što je svjetlost? Val ili čestica. Pokazano je da je oboje. Ima dvojnu prirodu ponašanja kao vala i čestice. Primijetite ovdje da je čestica suprotnost vala. Val se širi, dok čestica zauzima određeno mjesto. Ne možemo mjeriti opseg vala, ali česticu možemo izmjeriti, njezinu veličinu, masu itd. Dakle, pojava kao što je 'svjetlost' ima dvije suprotstavljene karakteristike. Ali sada se postavlja pitanje: "kada" se ponaša kao čestica, a kada kao val?
Svjetlost je čudna, ali što je s tvari?

Prije nego što se na ovo pitanje može odgovoriti, izveden je isti eksperiment "Double Slit", ali ovaj put s materijom, stvari iz kojih je napravljen svemir, uključujući nas. Elektroni, osnovni građevinski blokovi materije, pucani su kroz dva proreza i pogodite što?!? Primijećen je isti interferencijski uzorak. Što to znači? I elektroni su valovi! To je bilo šokantno. Razmislite o tome, vi i ja i sve ostalo na svijetu ne izgleda ništa poput rasprostranjenih valova. Sve čini da zauzima neki određeni prostor, ima masu i sve OSIM 'vala'. Naša intuicija govori nam kad gledamo bilo koji objekt, da se mora sastojati od vrlo malih čestica spojenih zajedno kako bi mu dale oblik i veličinu. Posljednja stvar koju možemo zamisliti jest da temeljne čestice svemira zapravo veći dio vremena nisu čestice, već neobični rasprostranjeni valovi! Zatim dolazi pitanje od milijun dolara: što mu daje taj osjećaj/dodir/izgled čvrste tvari kad je u svom osnovnom kvantnom stanju vala? Pričekajte, eksperiment još nije gotov!

Znanstvenici su zatim postavili uređaj za mjerenje ili jednostavno odlučili da promatraju elektron koji je ispaljen na zaslon sa dvostrukim prorezom. I pogodite što? Elektron se ponovno počeo ponašati kao čestica. Nije stvarao interferencijski uzorak koji stvaraju valovi prolazeći kroz proreze. Pa što možemo zaključiti?

Jednostavno čin svjesnog promatranja učinio je da se elektron, koji se ponašao kao val, ponovno počne ponašati kao čestica. Taj enigmatski ASPEKT SVIJESTI utječe na materijalni svijet na njegovoj dubokoj fundamentalnoj razini. Čudno je kako moje svjesno promatranje nečega može promijeniti da postane eterealni val mogućnosti (gdje se elektron može nalaziti na bilo kojoj lokaciji, sve istovremeno) u česticu koja zauzima određeno mjesto. Dakle, u osnovi, kada to ne promatram, to je čudno, ali čim to pogledam, vraća se u normalu. Dakle, sada moramo se nositi s dvije stvari:

Kvantni svijet, svijet vrlo malih stvari koji čini sve, uključujući nas, IZUZETNO JE ČUDAN.

Što moja svijest ima s univerzumom na njegovoj fundamentalnoj razini?


Ovaj eksperiment ponovljen je bezbroj puta i svaki put donosi iste rezultate. Zabavio je najveće umove u znanosti. Einstein je zaista bio zabrinut zbog toga i rekao: "Volio bih misliti da je mjesec još uvijek tamo, čak i kad ga ne gledam."

Kvantna mehanika postulira da je svemir na kvantnoj razini "vjerovatnosne" prirode. To znači da elektron može biti ovdje i tamo i svugdje, imajući vjerojatnost da bude na različitim lokacijama istovremeno. Samo je putem svjesnog promatranja da zauzima određeno mjesto i pojavljuje se onako kako jest. Ova vjerojatnosna priroda stvarnosti također je zabrinula najveće umove. Einstein je primijetio: "Bog ne igra kockicama." Na što je Niels Bohr, jedan od utemeljitelja kvantne teorije, odgovorio: "Einstein bi trebao prestati reći Bogu što da radi".
Kako sve to dokazuje postojanje Boga?

Kad govorim o Bogu, ne mislim na antropomorfni koncept Boga kao starca s bradom na prijestolju koji upravlja svemirom. Kvantna mehanika pretpostavlja postojanje svjesnog bića koje svjesnim promatranjem održava cijeli kozmos i sve njegove dinamičke procese. Kad kažemo da je kvantni svijet i svi njegovi fenomeni na neki način povezani sa "sviješću", moramo znati da se kvantni procesi odvijaju u svemiru u svakom trenutku.

Čak i ako radi jednostavnosti pretpostavimo da kolektivna ljudska svijest odgovara za "kolaps valne funkcije" u vezi sa svim kvantnim fenomenima na Zemlji. Ta kolektivna svijest transformira svijet iz valova vjerojatnosti u stvarnu stvarnost koja ima smisla. No što je s dubokim zakutcima planeta - morskim dubinama, nenastanjenim šumama, otocima? Dobro, što je s Sunčevim sustavom? Što je s Mliječnom stazom? Što je s cijelim Svemirom? Zauzimamo vrlo neznatan dio prostranstva koje se širi. Kvantni fenomeni događaju se posvuda u svemiru, u jezgrama zvijezda nuklearna fuzija spaja lakše elemente u teže elemente. Kvantni procesi se događaju oko crnih rupa, neutronskih zvijezda itd. Zapravo, crne rupe su posebna mjesta na kojima i kvantna mehanika i gravitacija igraju zajedničku ulogu - dugo traženu pomirbu. Koja "svijest" djeluje na tim udaljenim kutovima svemira? Mjesta gdje su se događale najnasilnije eksplozije otkako je Veliki prasak - Supernove - zvijezde eksplodiraju kada se počinju proizvoditi atomi željeza. To je opet kvantni fenomen, a pitanje je koja "svijest" uvijek promatra ta opasna događanja na dalekim rubovima našeg Svemira?

Zanimljiva teorija koju je predložio ugledni britanski fizičar Sir Roger Penrose govori o ljudskom mozgu koji radi na kvantnoj razini, bez "dekoherencije" (fenomena koji donosi malo normalnosti u čudan svijet kvantne fizike). Tko je promatrač unutar ljudskog mozga? Onda smo također otkrili da je kvantna mehanika u osnovi našeg postojanja, na primjer, fotosinteza u biljkama je kvantni mehanički proces. Tko "promatra" taj nježan fenomen u listovima biljaka kako bi proizveo hranu za cijeli planet? Dobro, što je s pticama! Jeste li znali kako ptice navigiraju? Također tu igra kvantna mehanika. "Zar nisu vidjeli ptice iznad sebe, kako se protežu i skupljaju? Što ih osim Milosrdnog može zadržati? Sigurno On "PROMATRA" sve! (67:19)

Važno je razumjeti da se ni jedan od ovih kvantnih, nuklearnih, kemijskih, pa čak i bioloških procesa ne može dogoditi kad je tvar samo "val mogućnosti". Svi ti fenomeni događaju se kad se valna funkcija uruši - to znači da valovi postaju čestice. I to se događa promatranjem. Tako da je pitanje tko ili što je ta stalna svijest koja podržava te kozmičke fenomene?

Razgovarajmo o početku svemira - Velikom prasku - kada je cijeli svemir bio manji od atoma. Kvantni fenomeni visokoenergetskih fotona sudaraju se kako bi stvorili par čestica i antipartikula koji se međusobno uništavaju. Koja je ta Kozmička Svijest koja je prisutna na početku samog vremena? Ili bolje rečeno, tko je ta Kozmička Svijest? Jer, kao što je i u našem slučaju, mi smo svjesna bića koja urušavaju valne funkcije posvuda oko nas, ali prva stvar na koju smo svjesni su sami sebe. Dakle, ta Kozmička Svijest također je svjesna sebe od samog početka - Svjesno Biće. Na isti način, to svjesno Biće prisutno na početku vremena također promatra trenutno širenje svemira gdje se kvantni fenomeni događaju na horizontu svemira. Prema novoj teoriji, 'prostor proizlazi iz kvantnih pojava zvanih kvantna entropija'. Dakle, tu je Kozmička Svijest ili Apstraktna Svijest prisutna i promatra sve stvari, svugdje, uvijek. Zbog nužnosti korištenja jezika za iznošenje moje točke, ta Kozmička Svijest, koja je svjesna sebe, na hrvatskom jeziku naziva se Bogom.

Zaključak:

Kvantna mehanika nameće postojanje Kozmičke Svijesti koja je:

Svjesna sebe
Postojala je prije Velikog Praska
Postojat će nakon smrti svemira
Svi kozmički, geološki, biološki fenomeni događaju se jer ih netko neprestano promatra.S obzirom na to da smo sada dokazali postojanje Svjesnog Bića iza cijelog postojanja, "svrha" se nikada ne može odvojiti od svjesnih bića. Stoga će svemir imati svrhu. Svjesna bića koja su se razvila nakon milijardi godina, samo da bi shvatila ovaj temeljni mehanizam svemira, nužno će imati najveći udio u toj "svrsi" jer dijele tu veliku sličnost s Apstraktnom Svijesti. Kako svjesna bića prenose svoju "svrhu" drugima kako bi je ostvarila? Putem jezika, umjetnosti koju prenose druga svjesna bića iz generacije u generaciju. Dakle, Božji spisi i Poslanici su potrebni za ostvarenje svemirske Svijesti.


kvantna teorija nije dostignuce nego tumačenje!
to tumačenje je posljedica nemogucnosti da se zaviri na tako nisku skalu.

Svo to tumacenje je tako poradi toga da bi fizicvarima omogucilo beskrajno teoretiziranje bez potrebe ikakvog kvalitativnog dokaza.

String teorija,kvantna mehanika i slicno su iracionalne tvrdnje. Uopce naboj je iracionalna tvrdnja.
Znaci sposobnost neke cestice da prvlaci suprotan naboj ili odbija isti kao od nkakve magije bez mehanistickog objasnjenja je iracionalan i matematicki koncept.To postoji na papiru ali ralno o nitko nemoze potvrdit :D

E sad postoje i alternativne teorije,jedna objasnjava SVE sto vidimo u svemiru i koristi samo materiju i prostoer :)
Svi fenomeni su objasnjeni kroz mehanicke kretnje konstrukta koji autor naziva "the rope"!
Rope su užad koja omogučavaju međudjelovanje atoma a atomi u i ovoj teoriji nisu točkice nulte dimenzije =)) nego čvorišta tih konopaca.
Svi atomi su međusobno povezani. Svjetlost je torcija tih konopaca i stoga ima tu maksimalnu brzinu.

Elektromagnetizam,gravitacija i sve sto vidimo je objašnjeno ovom teorijom i to bez matemagijskih koncepata kao zakrivljenje vremen-prostora,cestice koje su valovi (bez objašnjenja od čega su ti valovi),crnih rupa(iluzija),tamne materije i slicnih nadnaravnih koncepata!

Ja sam ateist i sto se tiče te matemagije :)

Slažem se, nestrpljivo sam očekivao njegov odgovor :D

Teorija konopca je dosta radikalna hipoteza 21 stoljeća funkcionira svemira, nešto kao multiverse iz Flasha :D

slika


Meni je smiješna iako na papiru u teoriji može objasniti mehanizme pojave djelovanja na daljinu kao što su magnetizam i gravitacija istovremeno simulirajući svjetlo kao koje se šire duž upletene, dvoslojne, slične DNK niti.

Nju spominju baš radikalni fozičari iako nema nikakvih dokaza za naklapanje :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 22:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 lis 2023, 10:37
Postovi: 1110
HHerceg je napisao/la:
Gospodine SM, bez ikakvog disprespekta već napose iz jednog poštovanja prema vama otkud vas u ovim dubokim raspravama?
Studirate li možda ili ste studirali fiziku?

da


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 18 lis 2023, 22:51 
Online
Avatar

Pridružen/a: 17 svi 2018, 23:02
Postovi: 4393
Sayeret Matkal je napisao/la:
Eminencija je napisao/la:

kvantna teorija nije dostignuce nego tumačenje!
to tumačenje je posljedica nemogucnosti da se zaviri na tako nisku skalu.

Svo to tumacenje je tako poradi toga da bi fizicvarima omogucilo beskrajno teoretiziranje bez potrebe ikakvog kvalitativnog dokaza.

String teorija,kvantna mehanika i slicno su iracionalne tvrdnje. Uopce naboj je iracionalna tvrdnja.
Znaci sposobnost neke cestice da prvlaci suprotan naboj ili odbija isti kao od nkakve magije bez mehanistickog objasnjenja je iracionalan i matematicki koncept.To postoji na papiru ali ralno o nitko nemoze potvrdit :D

E sad postoje i alternativne teorije,jedna objasnjava SVE sto vidimo u svemiru i koristi samo materiju i prostoer :)
Svi fenomeni su objasnjeni kroz mehanicke kretnje konstrukta koji autor naziva "the rope"!
Rope su užad koja omogučavaju međudjelovanje atoma a atomi u i ovoj teoriji nisu točkice nulte dimenzije =)) nego čvorišta tih konopaca.
Svi atomi su međusobno povezani. Svjetlost je torcija tih konopaca i stoga ima tu maksimalnu brzinu.

Elektromagnetizam,gravitacija i sve sto vidimo je objašnjeno ovom teorijom i to bez matemagijskih koncepata kao zakrivljenje vremen-prostora,cestice koje su valovi (bez objašnjenja od čega su ti valovi),crnih rupa(iluzija),tamne materije i slicnih nadnaravnih koncepata!

Ja sam ateist i sto se tiče te matemagije :)

Slažem se, nestrpljivo sam očekivao njegov odgovor :D

Teorija konopca je dosta radikalna hipoteza 21 stoljeća funkcionira svemira, nešto kao multiverse iz Flasha :D

slika


Meni je smiješna iako na papiru u teoriji može objasniti mehanizme pojave djelovanja na daljinu kao što su magnetizam i gravitacija istovremeno simulirajući svjetlo kao koje se šire duž upletene, dvoslojne, slične DNK niti.

Nju spominju baš radikalni fozičari iako nema nikakvih dokaza za naklapanje :D

Nema dokaza za ništa :D
Ali je ona fizika dok je ovo drugo matemagija :osama

Objasnit znaci mehanisticki objasnit,dok to nenaprave nenude objašnjenje.
Odakle znas tu teoriju?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 19 lis 2023, 00:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:45
Postovi: 5925
Eminencija je napisao/la:
Sayeret Matkal je napisao/la:
Slažem se, nestrpljivo sam očekivao njegov odgovor :D

Teorija konopca je dosta radikalna hipoteza 21 stoljeća funkcionira svemira, nešto kao multiverse iz Flasha :D

slika


Meni je smiješna iako na papiru u teoriji može objasniti mehanizme pojave djelovanja na daljinu kao što su magnetizam i gravitacija istovremeno simulirajući svjetlo kao koje se šire duž upletene, dvoslojne, slične DNK niti.

Nju spominju baš radikalni fozičari iako nema nikakvih dokaza za naklapanje :D

Nema dokaza za ništa :D
Ali je ona fizika dok je ovo drugo matemagija :osama

Objasnit znaci mehanisticki objasnit,dok to nenaprave nenude objašnjenje.
Odakle znas tu teoriju?


Besmisleno lupetanje.

Kvantna, u svim razvojima-npr. kvatna teorija polja, a ranije elektrodinamika i kromodinamika,..objašnjava sve na 18 decimala. Objašnjena je potpuno struktura atoma, opisane su i izračunate i predviđene sve čestice, a stalo se jedino na ujedinjavanjima viših energetskih razina.

Jedno je potpuno razrađena kvatna mehanika koja je znanost i kojoj zahvaljujemo postojanje lasera, poluvodiča, minijaturizaciju, čipove, računala, satelistke signale, elektronski i ionski mikrospkop...zapravo svu tehnologiju uključujući i perilice i automobile (upravljački mehanizam). To je sve primjena kvantne mehanike- kvantna elektronika, kvantna optika itd.

Nesuvislo je ubacivati spekulativne teorije kao što je M-teorija ili superstrune, jer to su modeli velikog ujedinjenja s gravitacijom, što nije ostvareno, i većina fizičara drži da su obje velike grane fizike, relativistička kozmologija i kvantna teorija, zapravo nespojive i da će trebati novi model koji neće samo ujedinjavati obje postojeće teorije, nego će ih sadržavati kao nižeenergetsku aprokismaciju.

No to ljudi ne razumiju jer ne razumiju osnovno oko kvantne teorije i dr., pa bih im preporučio da se upoznaju s knjigom Hawkinga "Svemir u orahovoj ljusci", koja je slikovnica koja lijepo razjašnjava osnovne stvari. Ima još knjiga, kao Ponomarova i mnogih drugih, no ova je pristupačna.

Nevezano blebetanje i nesuvislo ludovanje raznih poremećenika koji skaču od teme do teme znak je trknutosti u glavu i nema nikakve veze s bilo čim. Moderna fundamentalna fizika niti opovrgava, niti dokazuje postojanje boga, budući da se ne bavi tim i to joj ne treba.

http://library.lol/main/1BC4855B09F39C2 ... 5ED6F075E6

Ponomarev, eng., format chm

https://www.libgen.is/book/index.php?md ... 568ABF7141

Lijep prikaz za laike:Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 19 lis 2023, 07:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21593
Sayeret Matkal je napisao/la:
Hoyle je otkrio nuklearnu rezonancu koja omogućava sintezu jezgara ugljika u zvijezdama. Dvije jezgre helija spajaju se kako bi oblikovale nestabilno jezgro berilija 8, koje se prije fisioniranja apsorbira drugo jezgro helija, stvarajući ugljik 12 u uzbuđenom stanju. Ako bi energija tog uzbuđenog stanja ugljika 12 bila samo malo veća, gotovo sva jezgra berilija 8 bi se fisionirala u jezgre helija prije nego što bi se mogao oblikovati ugljik, a jezgre teže od bora ne bi postojale. Svemir bi se, dakle, sastojao gotovo isključivo od vodika i helija - a život ne bi bio moguć. Godinama kasnije, Hoyle je zaključio da su precizni detalji nuklearne fizike koji rezultiraju povoljnim svemirima bili "montirani posao". Napuštajući svoj raniji i žestoki protivnički stav prema Bogu, rekao je: "Sveobuhvatno tumačenje činjenica sugerira da je superintelekt manipulirao fizikom, kao i kemijskom i biološkom, i da nema slijepih sila o kojima vrijedi govoriti u prirodi.

Popis čudnih sretnih fizičkih svojstava koja omogućuju život ide dalje i dalje. Bez "montiranog posla" u atomskoj fizici, voda ne bi postojala kao tekućina, lance atoma ugljika ne bi mogli formirati složene organske molekule, a vodikovi atomi ne bi mogli formirati krhke mostove između molekula.

Najupečatljiviji "montirani posao" je fino podešavanje širenja svemira. Ako bi se svemir širio prebrzo, urušio bi se u zaborav. Ako bi se svemir širio prebrzo, tvar bi postala izolirana i galaksije se ne bi formirale. U stvarnosti, širenje svemira izuzetno je usklađeno kako bi osiguralo formiranje galaksija, zvijezda i planeta.

Otkriće, tijekom 1990-ih, da se širenje svemira ubrzava otkrilo je koliko je ovo fino podešavanje nevjerojatno. Ranije, Einstein je dodao kozmološku konstantu poljima jednadžbi opće relativnosti kako bi osigurao stacionarnost svemira. Nakon što je Hubble otkrio da se svemir širi, Einstein je nazvao uvođenje kozmološke konstante "najvećom pogreškom karijere" i kako bi objasnio širenje svemira postavio je kozmološku konstantu na nulu. Danas, s ubrzanjem širenja svemira, kozmološka konstanta mora biti nenula, ali mala. Weinberg je ukazao na to da se nenula kozmološka konstanta može pojaviti zbog kvantnih fluktuacija vakuma. Izračunao je da fizika čestica daje kozmološku konstantu koja je 10 do 120 veća od opažene vrijednosti, što je nazvano "najlošijim teorijskim predviđanjem u povijesti fizike!" Ako bi kozmološka konstanta bila malo veća nego što jest, rani svemir bi se brzo proširio i zvijezde i galaksije ne bi se formirale, a život nikada ne bi nastao. Ako bi kozmološka konstanta bila malo manja, rani svemir bi se brzo smanjio i najjednostavniji atomi ne bi mogli nastati. Očigledno objašnjenje za opaženu vrijednost kozmološke konstante je da je svemir u nevjerojatnom stupnju prilagođen za život.

Dokazi da je svemir jedinstveno prilagođen za život su neosporni, nijedan fizičar ne sumnja u to. Snažni antropički princip tvrdi da svemir, koji ima svojstva prilagođena za život, mora biti podložan živom promatranju, neki oblik života trebao bi biti prisutan prije nego što svemir postoji. Jedini oblik života koji je uvijek prisutan je svijest. Ako su fizički parametri u našem svemiru prilagođeni za život, onda je materija morala biti oblikovana sviješću. Um bi morao oblikovati materiju i svemir koji je neposredno vidljiv. Dakle, dizajn na temelju promatranja svemira sugerira da je svemir stvoren svjesnim entitetom.

Iznenađujuće, temelji multiverzuma - vječna inflacija i teorija struna - nedostaju eksperimentalnu potvrdu. Fizičar Paul Steinhardt napisao je seminale članke o inflacionoj kozmologiji, ali kasnije je tvrdio da ako je vječna inflacija istinita, tada "sve što se može dogoditi, događa se beskonačan broj puta. Nijedan eksperiment ne može isključiti teoriju koja dopušta sve moguće ishode. Stoga je paradigma inflacije neopoziva.

Osim toga, posljedice beskonačnog broja Velikih prasaka u multiverzumu koji se upravlja determinističkim zakonima graniče s apsurdnim. U takvom multiverzumu, svaki konačni sustav s konačnim brojem stanja događa se beskonačan broj puta. Dakle, pojavljuje se nebrojeno mnogo planeta poput Zemlje. Na beskonačnim Zemljama nacisti su izgubili Drugi svjetski rat, a na istom broju planeta pobijedili.

U intervjuu iz 1987. godine, Feynman je ukazao na temeljni problem rada teoretičara struna: "Ne sviđa mi se to što ne izračunavaju ništa. Ne sviđa mi se što ne provjeravaju svoje ideje. Ne sviđa mi se što za sve što se ne slaže s eksperimentom izmišljaju objašnjenje - popravak kako bi rekli: 'Pa, još uvijek bi to moglo biti istina'."Više od dvadeset pet godina nakon Feynmanovih kritika, najmanje 3.500 teoretičara visoke energije borilo se s teorijom struna, stvarajući elegantne matematičke modele i bolje razumijevanje kvantne polja teorije, ali nijedan od tih teoretičara nije došao s eksperimentalnim testom teorije struna. Nije ni čudo što Sheldon Glashow, jedan od glavnih arhitekata standardnog modela čestica fizike, ironično pita: "Da li su misli o strunama prikladnije za odjele matematike, ili čak za škole bogoslovije, nego za odjele fizike?"

Biolog Richard Lewontin eksplicitno ističe temeljnu vjeru koja vodi znanstvenike da prihvate svemir koji je u suštini iracionalan i stoga nepoznat, umjesto da priznaju da je Božja ruka oblikovala prirodu: "Imamo prethodnu predanost, predanost materijalizmu. Nisu metode i institucije znanosti na neki način prisilile da prihvatimo materijalno objašnjenje fenomenalnog svijeta, već, naprotiv, prisiljeni smo svojim prethodnim pridržavanjem za materijalne uzroke.... Štoviše, materijalizam je apsolutan, jer ne možemo dopustiti Božju nakanu."


Ali ja ti kažem da to nije nužno.

Bog je savršen, njemu ne trebaju back door u program.

Ovo je fine tunning koji, slažem se, upućuje na Stvoritelja.
Ali Bogu to nije potrebno, vjerojatnije je da postoji neki zakon, pravilo, veza, koju je on napravio, a koju mi još ne vidimo.
Elegancija...

Što se tiče ostatka...
Dosta astrofizičara se zalaže za evolucionistički pristup i to tu mi je isto ok.
To podrazumjeva i multiverzum, što je na poprilično labavim nogama, ali sama formula bi mi imala smisla.

Teorija struna je ovo što kažeš.
Igraju se s matematikom, ta matematika je jako lijepa, ali većinom postoji sama radi sebe.
Vjerojatnije je da će neka druga teorija preuzeti primat (imaš loop quantum gravity, koja npr. tvrdi da je sam svemir zrnat), ovo je (kad se sve zbroji) poprilično beskorisno.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 19 lis 2023, 07:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21593
Hroboatos je napisao/la:
Kvantna teorija nije dio matematike, to je stvar teorijske fizike, i postoji 5 šire prihvaćenih tumačenja.

https://en.wikipedia.org/wiki/Interpret ... _mechanics

Interpretations of quantum mechanics


Ostalo su nebuloze.


Pa ne.

Dakle, sama fizika se nekoć definirala kao "primjenjena matematika", sve teorije fizike jesu matematičke.
To ne znači da su dio matematike, jer se bave konkretnim brojkama i okolišem.

Nadalje, što se tiče tumačenja, tumačenja gore koje si dao nisu kompletna.
Ona govore dosta o kvantnoj mehanici, ali ne govore što je ona.
(a i pet ih je, nijedno nije dominantno, što govori dosta).

Da ti dam bolji primjer.
(Opću) Relativnost je lagano za razumjeti.
Ona kaže da postoji maksimalna brzina kretanja kroz prostorvrijeme, i ako povećaš brzinu micanja kroz prostor, da će se smanjiti ona kroz vrijeme.
A svi se mičemo kroz vrijeme.
Nadalje se bavi energijama koje su potrebne za to, kao i masom koja je otpor ubrzanju.
Ima nekih formula koje su kontraintuitivne, ali se sve lijepo posloži.
Čak i paradoksi (ubojstvo vlastitog djeda) mogu imati smisla (Einstein je složio vječne petlje, koje su uvijek bile tu).
U Relativnosti je vrijeme fiksno, zaleđena rijeka, samo jedna od dimenzija.
Obično se prikazuje u prostorima Minkowskog, ili s kvaternionima, gdje imaš tri imaginarne (prostorne) i jednu realnu (vremensku) dimenziju.

Elektromagnetizam se pak prikazuje s kompleksnim brojevima (kašnjenje u fazi).

Od Einsteina su otkrivene još dvije temeljne sile, Jaka i Slaba nuklearna, s time da se Slabu nuklearnu trenutno može tumačiti kao odraz elektroslabe sile u ovom zahlađenom svemiru (drugi odraz je elektromagnetizam).
S Jakom to još nisu postigli, ali teorijski bi trebalo biti moguće.

Gravitacija se ne uklapa u to.
Kvantna elektrodinamika, kvantna kromodinamika i kvantna ukusdinamika (ovo se ne koristi, lakše je preko elektroslabe sile, ali postoji) nisu baš kompatibilni s gravitacijom, ne postoji još teorija kvantne gravitacije.
Sam Einstein je preskako ove dvije nove sile, pokušavao je direktno spojiti gravitaciju i elektromagnetizam.

Problem je što postoji gomila rupa, zato i imamo "tamnu tvar", "tamnu energiju", jer je potrebno "naštimati" matematičke izračune.
A većina tih teorija nije provjerljiva (to je problem iz gornjeg linka).

Evo imaš i ovo npr. https://en.wikipedia.org/wiki/Modified_ ... n_dynamics , gdje se pokušava izbaciti tamna tvar modifikacijama Newtonovih zakona.


Skrenuo sam malo s teme, ali mislim da je primjer dobar.
Svaka od teorija ima neko objašnjenje, ne samo oko pojedinog drveta, nego daje širu sliku.
Kod kvantne fizike to nedostaje.
Ono što bi moglo imati potencijala, što dolazi u zadnjih par godina je holografija.
Ona govori da je prostorvrijeme izvedena veličina, plod dublje realnosti, a onda možeš objasniti i raznorazne paradokse, kao i dvojnost val-čestica.

Tako se pokušava i gravitacija objasniti, kao što je temperatura posljedica kaotičnog gibanja čestica, povezana s entropijom, nešto slično bi bilo i s gravitacijom, ona bi isto bila produkt grupne statistike, odnosno ne bi bila jedna od elementarnih sila.

ps. Ti znaš da postoji samo jedan elektron, da su svi elektroni isti, nema razlike između njih? :D
Jednostavno jedno stanje elektomagnetskog polja koje zaprima cijeli svemir.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kvantna fizika i Bog-pitanje za ateiste
PostPostano: 19 lis 2023, 08:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 25 tra 2023, 23:54
Postovi: 1601
Sayeret Matkal je napisao/la:
Fizičar Seth Lloyd popularnoj knjizi "Programiranje svemira" sadrži najjasniji opis eksperimenta s dvostrukom pukotinom koji sam naišao. "Promatranje (ili mjerenje, kako se konvencionalno naziva) uništava interferenciju", piše Lloyd. "Kad pitate česticu gdje se nalazi, prisiljena je priznati da se nalazi na jednom mjestu ili drugom i više se ne nalazi na oba mjesta istovremeno.


Zapravo nas val takija da je čestica.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO