HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 lip 2025, 11:24.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 32 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Židovi!
PostPostano: 07 tra 2010, 22:11 

sve što se htjeli znati o ovome narodu, te o njihovoj državi Izrael, samo pitajte :zubati
ERNANI odgovara :biceovodobro

Vrh

Naslov: Re: Židovi!
PostPostano: 07 tra 2010, 22:33 

Evo da prebacim i ovdje:

Ernani je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:
Prijatelju, zašto mi nisi odgovorio na pitanja u vezi židovske vjere?

Na koja pitanja, oprosti ali jako slabo pratim ovu raspravu i onu drugu temu jer se svašta iznosi što nema nikakve veze sa judaizmom i Izraelom. Mislim da si pitao u vezi izjašnjavanja nacionalnosti, ti se možeš izjašnjavati kao Židov ili opcija 2, kao Hrvat židovske vjere. Sve je dakle individualno. Prevladava prva opcija ali ja osobno nemam ništa protiv da se netko vodi kako on hoće. Ti kako god se izjašnjavao, ako želiš aliyah (pravo povratka svih Židova u Izrael), trenutno izjašnjavanje nije bitno, dovoljno je samo dokazati da ti je jedan predak bio Židov. Bilo je riječi o manjoj korekciji takvog zakona jer neki koriste to pravo samo za osobne interese a ne da bi pomogli Izraelu, npr. ruski imigranti koji sa sobom čak donose nacizam i mlate ljude po podzemnoj, o čemu je i Knesset raspravljao. Osobno takvi ljudi samo nanose štetu i probleme državi u koju su došli, ne drže se vjerskih ni pravnih zakona i postaju problem u zajednici u koju dođu.

E to me zanimalo, znači Vatroslav Lisinski, Jošua Frank, Slobodan Lang i drugi prohrvatski židovi nisu se ogriešili o židovstvo.
A zatim me zanima službeni stav židova spram kršćana i muslimana. Naravno sa stajališta službenih priznatih židovskih bogoslova. Je li židov smije biti prijatelj nežidovu, ter je li njemu vjera nalaže da pomaže i drugim vjernicima ili to po svojoj vjeri nije dužan?

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 23:08 

Judaizam kao vjera je bazirana na jako malen broj ljudi naspram ostale 2 vjere, nema potrebu za propovjedanjem i širenjem vjere i dosta je centrična. Stav je i taj da svi ljudi na svijetu potječu od Noe i da imaju u sebi osjećaj za božanstvo i humanizam, tzv. Noahidski zakoni ;

1. Zabrana idolopoklonstva
2. Zabrana ubojstva
3. Zabrana krađe
4. Zabrana seksualnog promiskuiteta ( homoseksualnost, incest, bestijalnost )
5. Zabrana bogohuljenja
6. Zakoni prehrane ( ne jedi krv ili komad mesa od životinje koja je još živa )
7. Potreba za zakonima ( osnivanje sudova npr. )

Dakle judaizam ne tumači da nema spasa izvan njega, tko se drži ovih stvari imati će pravo u svijetu koji će doći ( Olam Haba ). Što se tiče prijateljstva i ljudskih odnosa nitko ne brani da se družiš sa kime želiš. Prirodna je reakcija pomoći svakome u nevolji i tu mislim da nema smisla uvoditi vjersku restrikciju. A da je židov židovu najbliži to je istina, kao i kršćaninu kršćanin ili muslimanu musliman.

Broj forumaša na ignore : 5

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 23:32 

Ernani je napisao/la:
2. Zabrana ubojstva
3. Zabrana krađe
5. Zabrana bogohuljenja

Što se tiče prijateljstva i ljudskih odnosa nitko ne brani da se družiš sa kime želiš. Prirodna je reakcija pomoći svakome u nevolji i tu mislim da nema smisla uvoditi vjersku restrikciju. A da je židov židovu najbliži to je istina, kao i kršćaninu kršćanin ili muslimanu musliman.

Hebate pa ja sam izgleda i židov, sviđaju mi se zakoni... :zubati

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 23:55 

Kršćanima je blizak svaki čovjek,nebitna religija,vjera,boja kože...

Vrh

PostPostano: 08 tra 2010, 00:24 

Evo da prebacim i ovdje:

Ernani je napisao/la:

Na koja pitanja, oprosti ali jako slabo pratim ovu raspravu i onu drugu temu jer se svašta iznosi što nema nikakve veze sa judaizmom i Izraelom. Mislim da si pitao u vezi izjašnjavanja nacionalnosti, ti se možeš izjašnjavati kao Židov ili opcija 2, kao Hrvat židovske vjere. Sve je dakle individualno. Prevladava prva opcija ali ja osobno nemam ništa protiv da se netko vodi kako on hoće. Ti kako god se izjašnjavao, ako želiš aliyah (pravo povratka svih Židova u Izrael), trenutno izjašnjavanje nije bitno, dovoljno je samo dokazati da ti je jedan predak bio Židov. Bilo je riječi o manjoj korekciji takvog zakona jer neki koriste to pravo samo za osobne interese a ne da bi pomogli Izraelu, npr. ruski imigranti koji sa sobom čak donose nacizam i mlate ljude po podzemnoj, o čemu je i Knesset raspravljao. Osobno takvi ljudi samo nanose štetu i probleme državi u koju su došli, ne drže se vjerskih ni pravnih zakona i postaju problem u zajednici u koju dođu.

E to me zanimalo, znači Vatroslav Lisinski, Jošua Frank, Slobodan Lang i drugi prohrvatski židovi nisu se ogriešili o židovstvo.
A zatim me zanima službeni stav židova spram kršćana i muslimana. Naravno sa stajališta službenih priznatih židovskih bogoslova. Je li židov smije biti prijatelj nežidovu, ter je li njemu vjera nalaže da pomaže i drugim vjernicima ili to po svojoj vjeri nije dužan?

Oni su svi Katolici, te nisu čisti židovi već imaju židovsko porijeklo(znači mješani Hrvati i Jevreji)

Vrh

PostPostano: 08 tra 2010, 13:13 

Još da mi Ernani odgovori kako je židovima prihvatljivo da imaju svoju državu trenutno.To se kosi s njihovim vjerovanjem i znači da među Židovima sem 2 % onih koji kako -tako vjeruju u Boga,postoji 98% onih koji podržaju državu Izrael i vjeruju u nešto drugo.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2010, 13:31 

atan je napisao/la:
Još da mi Ernani odgovori kako je židovima prihvatljivo da imaju svoju državu trenutno.To se kosi s njihovim vjerovanjem i znači da među Židovima sem 2 % onih koji kako -tako vjeruju u Boga,postoji 98% onih koji podržaju državu Izrael i vjeruju u nešto drugo.

Na svetu zemlju nema niti jedan narod pravo, a ipak imaju svi. Takva bi i ona trbala biti. Jeruzalem je grad triju vjera, tako treba biti i podjeljen. Sveta zemlja nije samo Židovska već pripada i ostalim narodima.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2010, 15:49 

atan je napisao/la:

Gdje se to kosi sa judaizmom i na koji način, kad u samom (Postanku) בְּרֵאשִׁית, poglavlje 17 piše ; (7) Savez svoj sklapam između sebe i tebe i tvoga potomstva poslije tebe - Savez svoj za vjekove: ja ću biti Bogom tvojim i tvoga potomstva poslije tebe. (8) Tebi i tvome potomstvu poslije tebe dajem zemlju u kojoj boraviš kao pridošlica - svu zemlju kanaansku - u vjekovni posjed; a ja ću biti njihov Bog."

referenca : www.hbk.hr/biblija/sz

Onih 2 % su nebitna manjina i nitko ih ništa ne pita, niti će takav stav prevladati kod Židova u većem postotku. Želje ostalih su jedno, ali plan B-žji je drugo. U tih 2 % se nalazi i dosta Arapa koji se presvuku i onda idu ponovo tumačiti Toru na TV ekranima, pa nije nitko bedast.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2010, 15:50 

Hrvatski_Zrinjski je napisao/la:
atan je napisao/la:

Na svetu zemlju nema niti jedan narod pravo, a ipak imaju svi. Takva bi i ona trbala biti. Jeruzalem je grad triju vjera, tako treba biti i podjeljen. Sveta zemlja nije samo Židovska već pripada i ostalim narodima.

Ti očito nisi baš listao Bibliju. Jugoslavenstva u judaizmu nema, naše ili ničije.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2010, 17:21 

Ernani koji su izrazi od navedenih uvrijedljivi a koji nisu:

Židov, Jevrej, Čifut, Čivut?

(pitam jer se sva četri naziva koriste u opisu Židova u pozitivnom i negativnom smislu, pa me zanima koji doista i jesu u pozitivnom)

Vrh

PostPostano: 08 tra 2010, 18:45 

Mene zanima kako se doseljenici u Izrael uklapaju u drustvo, ipak ima tu ljudi iz svih dijelova svijeta pa pretpostavljam da ima i problema medju starim i novim stanovnicima ili je tamo sve za 5 :palacgore1

Vrh

PostPostano: 08 tra 2010, 18:49 

Ernani je napisao/la:
Judaizam kao vjera je bazirana na jako malen broj ljudi naspram ostale 2 vjere, nema potrebu za propovjedanjem i širenjem vjere i dosta je centrična. Stav je i taj da svi ljudi na svijetu potječu od Noe i da imaju u sebi osjećaj za božanstvo i humanizam, tzv. Noahidski zakoni ;

2. Zabrana ubojstva
3. Zabrana krađe
5. Zabrana bogohuljenja

Dakle judaizam ne tumači da nema spasa izvan njega, tko se drži ovih stvari imati će pravo u svijetu koji će doći ( Olam Haba ). Što se tiče prijateljstva i ljudskih odnosa nitko ne brani da se družiš sa kime želiš. Prirodna je reakcija pomoći svakome u nevolji i tu mislim da nema smisla uvoditi vjersku restrikciju. A da je židov židovu najbliži to je istina, kao i kršćaninu kršćanin ili muslimanu musliman.

Ta pitanja sam postavio najviše sbog nekih protužidova koji iztiču neke naredbe iz Talmuda gdje se kano zabranjuje pomagat kršćaninu, ter da ih se smatra za pse i slično. Pak eto, i to bih volio razčistiti, pak ako moreš u vezi toga reći je li tu ima nešto istine ili je sve to nacistička izmišljotina.
Uzput ako moreš i malo o židovskim vjerskim knjigama, jerbo znam da su neke nastale i poslije Starog Zavjeta.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2010, 18:50 

Ernani je napisao/la:

Ti očito nisi baš listao Bibliju. Jugoslavenstva u judaizmu nema, naše ili ničije.

Biblija ima i svoj Novi Zavjet, u tome je sva suština,
Zrinjski je čitao Bibliju samo očito nije upoznat da Židovi
ne priznaju Isusa i Novi Zavjet.

Vrh

PostPostano: 09 tra 2010, 16:09 

Ernani koji su izrazi od navedenih uvrijedljivi a koji nisu:

Židov, Jevrej, Čifut, Čivut?

(pitam jer se sva četri naziva koriste u opisu Židova u pozitivnom i negativnom smislu, pa me zanima koji doista i jesu u pozitivnom)

Židov mislim da je baš hrvatska riječ, Jevrej (Evreii) je ruska, Chivut je turska, sve znače istu stvar - sljedbenik Mojsijeve vjere. Druga je stvar što zaostali ljudi nemaju druga posla pa smišljaju uzrečice poput : "Smrdiš kao Čifut" (to sam pročitao na jednom srpskom forumu, gdje drugdje naravno), često dodaju deskripcije kao lihvari, zelenaši, na Pesah puštaju krv kršćanske djece da bi zamjesili mazot itd. To samo govori na kakvoj razini su takve individue i takva društva.

Vrh

PostPostano: 09 tra 2010, 16:15 

Ne Jevrej je srpska riječ, a na hrvatskom znači Hebrej, samo što jevrej dolazi iz grčkog, tako da imamo prelazak H u J, B u V (kao npr. Bizant i Vizant, i Hereza i Jeres), dakle Jevrej na srpskom je isto što i na hrvatskom Hebrej ili na eng Hebrew
dakle
Jevrej=Hebrej=Hebrew
:kava

Vrh

PostPostano: 09 tra 2010, 16:25 

Židov znači stanovnik Judeje odnosno Judejac, na eng. Jew
dakle ni Židov, ni Hebrej (Jevrej) nije ružan ni uvredljiv naziv
za Čifut (Čivut) neznam, to je valjda turska riječ

Vrh

PostPostano: 09 tra 2010, 16:28 

Ta pitanja sam postavio najviše sbog nekih protužidova koji iztiču neke naredbe iz Talmuda gdje se kano zabranjuje pomagat kršćaninu, ter da ih se smatra za pse i slično. Pak eto, i to bih volio razčistiti, pak ako moreš u vezi toga reći je li tu ima nešto istine ili je sve to nacistička izmišljotina.
Uzput ako moreš i malo o židovskim vjerskim knjigama, jerbo znam da su neke nastale i poslije Starog Zavjeta.

Talmud je oralna predaja, dijeli se na 2 dijela ; Mišna i Gemara. Većina citata koje imaju navodno ruženje kršćana ili nekog drugog su puka izmišljotina i uglavnom ih uopće nema u židovskoj literaturi. Židovi uglavnom nemaju potrebu da raspravljaju o nečijem vjerovanju nego isključivo samo o svojem. Animozitet prema kršćanstvu najviše proizlazi zbog Rima. Rim praktički nikad nije ni prestao postojati, samo je promjenio retoriku. Može se pročitati iz raznih dojmova čiji kipovi su dan danas u Rimu, samo eto nose aureol, od Marsa, Saturna i drugih "božanstava". Postoje 2 vrste Talmuda : Babilonski i Jeruzalemski, Babilonski prevladava ali Jeruzalemski se više cijeni, stariji je za 200 godina. Postoje puno detaljnije informacije na wikipedia za pojmove : Jerusalem Talmud, Talmud, Mishnah, Gemara i neću puno ulaziti u to jer bi stvarno puno vremena zahtjevalo a toga nemam. Također na sacred-texts.org postoji Talmud dostupan svima za čitanje. Talmud ako ste vidjeli nije jedna knjižica nego skup velikih knjiga, kao Enciklopedija LZMK, odabrani dijelovi stanu u eventualnu knjigu koja se često nalazi u prodaji.

Vrh

PostPostano: 09 tra 2010, 16:31 

sotto voce je napisao/la:
Ne Jevrej je srpska riječ, a na hrvatskom znači Hebrej, samo što jevrej dolazi iz grčkog, tako da imamo prelazak H u J, B u V (kao npr. Bizant i Vizant, i Hereza i Jeres), dakle Jevrej na srpskom je isto što i na hrvatskom Hebrej ili na eng Hebrew
dakle
Jevrej=Hebrej=Hebrew

Uistinu ne znam, srpski i grčki ne koristim u govoru niti mi je potreban, samo kažem gdje se najčešće koristi i navodim mjesto gdje je židovska populacija najbrojnija. Od engleskog Jew, njemačkog Jude, francuskog Juif, ruskog Evreii itd. Uglavnom sve znači isto.

Vrh

PostPostano: 09 tra 2010, 16:36 

Ernani je napisao/la:
dakle
Jevrej=Hebrej=Hebrew

Uistinu ne znam, srpski i grčki ne koristim u govoru niti mi je potreban, samo kažem gdje se najčešće koristi i navodim mjesto gdje je židovska populacija najbrojnija. Od engleskog Jew, njemačkog Jude, francuskog Juif, ruskog Evreii itd. Uglavnom sve znači isto.

smatraš li Judeju sastavnim dijelom Izraela, kakvo mišljenje o tome vlada u Izraelu.

Vrh

PostPostano: 09 tra 2010, 16:38 

Nastavljamo u nedjelju sa daljnjim pitanjima, Šabat počinje u 19:16. Lipi poz & Shalom everyone :thumbup1

Vrh

PostPostano: 09 tra 2010, 16:40 

Ernani je napisao/la:
Nastavljamo u nedjelju sa daljnjim pitanjima, Šabat počinje u 19:16. Lipi poz & Shalom everyone :thumbup1

nije valjda da subotom ne smijete ni pisati na računalu :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 09 tra 2010, 16:45 

Ernani je napisao/la:

nije valjda da subotom ne smijete ni pisati na računalu :biceovodobro

Mislim da je Isus dovoljno rekao farizejima na tu temu.

Vrh

PostPostano: 09 tra 2010, 17:04 

Ernani je napisao/la:

Talmud je oralna predaja, dijeli se na 2 dijela ; Mišna i Gemara. Većina citata koje imaju navodno ruženje kršćana ili nekog drugog su puka izmišljotina i uglavnom ih uopće nema u židovskoj literaturi. Židovi uglavnom nemaju potrebu da raspravljaju o nečijem vjerovanju nego isključivo samo o svojem. Animozitet prema kršćanstvu najviše proizlazi zbog Rima. Rim praktički nikad nije ni prestao postojati, samo je promjenio retoriku. Može se pročitati iz raznih dojmova čiji kipovi su dan danas u Rimu, samo eto nose aureol, od Marsa, Saturna i drugih "božanstava". Postoje 2 vrste Talmuda : Babilonski i Jeruzalemski, Babilonski prevladava ali Jeruzalemski se više cijeni, stariji je za 200 godina. Postoje puno detaljnije informacije na wikipedia za pojmove : Jerusalem Talmud, Talmud, Mishnah, Gemara i neću puno ulaziti u to jer bi stvarno puno vremena zahtjevalo a toga nemam. Također na sacred-texts.org postoji Talmud dostupan svima za čitanje. Talmud ako ste vidjeli nije jedna knjižica nego skup velikih knjiga, kao Enciklopedija LZMK, odabrani dijelovi stanu u eventualnu knjigu koja se često nalazi u prodaji.

Hvala na odgovorima, ter ti želim ugodnu i Jahvi posvećenu subotu. A što se tiče Rima, nije mi baš jasno da ga gledate na isti način kano središte rimskog carstva ili središte katoličke vjere.
Inače, svaka čast na odporu koji ste pružali Rimljanima, pogotovo ona obrana do zadnjeg čovjeka u Masadi.

Vrh

PostPostano: 09 tra 2010, 17:58 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Ernani je napisao/la:
2. Zabrana ubojstva
3. Zabrana krađe
5. Zabrana bogohuljenja

Što se tiče prijateljstva i ljudskih odnosa nitko ne brani da se družiš sa kime želiš. Prirodna je reakcija pomoći svakome u nevolji i tu mislim da nema smisla uvoditi vjersku restrikciju. A da je židov židovu najbliži to je istina, kao i kršćaninu kršćanin ili muslimanu musliman.

Hebate pa ja sam izgleda i židov, sviđaju mi se zakoni... :zubati

Katolik muslimanskog imena židovske vjere :zubati

Kakav mix :palacgore2

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 32 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.