HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 pro 2024, 08:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Michael O'Brien-kanadski pisac i slikar te katolički aktivist
PostPostano: 18 lis 2012, 13:09 

Jedan od naplodnijih i najčitanijih kršćanskih pisaca današnjice Michael O'Brien upravo ovaj tjedan kao gost Tropletovih dana kulture pod naslovom " Vjera, baština, indetitet".Inače, ovogodišnji Tropletovi dani kulture održat će se od 15. do 25. listopada u Mostaru, Čapljini, Tomislavgradu, Posušju i Ljubuškom,Žepču.
Crtice o piscu:
Citat:
Članci, knjige i predavanja Michaela O'Briena polaze s kršćanskog pogleda na svijet, a u središtu imaju temu propasti zapadne civilizacije i opasnosti od globalnog totalitarizma. Najznačajnije djelo s tog područja mu je Krajolik sa zmajevima: bitka za um vaše djece (1994.), na hrvatski prevedeno kao Rat za duše naše djece, govori o brizi što je suvremena dječja književnost i kultura koja je usmjerena na djecu daleko od kršćanskog svjetonazora i zadojena poganskom ideologijom te više ne poznaje razliku između dobra i zla.
Michael O'Brien je najpoznatiji po nizu apokaliptičnih romana nazvanu Djeca posljednjih dana, prevedenu na mnogo jezika, kao i na hrvatski. Najpoznatiji od njih je Otac Ilija: Apokalipsa (1996.), u Hrvatskoj preveden kao Posljednja vremena, čiji je središnji lik otac Ilija, karmelićanin, pokršteni Židov, kojega fikcionalni papa šalje u tajnu misiju razotkrivanja Antikrista.

O'Brienova ostala književna djela su:

• Mali anđeo (1996.) – slikovnica

• Stranci i suputnici (1997.) – roman iz niza Djeca posljednjih dana, nepreveden u Hrvatskoj

• Pomrčina sunca (1998.) – roman iz niza Djeca posljednjih dana

• Glasnik pošasti (1999.) – roman iz niza Djeca posljednjih dana, u Hrvatskoj preveden kao Dnevnik nevolje

• Plač kamena (2003.) – roman iz niza Djeca posljednjih dana, nepreveden u Hrvatskoj

• Dom Sophije (2005.), roman iz niza Djeca posljednjih dana, u Hrvatskoj loše preveden kao Sofijina kuća

• Otok svijeta (2007.) – roman; tema mu je život Hrvata Josipa Laste, od njegova rođenja u Bosni i Hercegovini, tegoba doživljenih u Hrvatskoj za vrijeme komunizma, do završetka života u SAD-u

• Teofil (2010.) – roman

• Zimske priče (2011.) – zbirka pripovjedaka, neprevedena u Hrvatskoj

• Očeva priča (2011.) – roman, nepreveden u Hrvatskoj

http://hr.wikipedia.org/wiki/Michael_O%27Brien

Nakon što sam većinu toga pročitala, posebno izdvajam Otok svijeta i preporučam za čitanje. :palacgore1

Vrh

Naslov: Re: Michael O'Brien-kanadski pisac i slikar te katolički aktivist
PostPostano: 18 lis 2012, 13:13 

O'Brien: Budite budni i čuvajte se lažnih proroka
slika

Pred oko tisuću posjetitelja u Posušju je, 17. listopada, predavanje održao ugledni svjetski književnik, umjetnik i svjedok vjere Michael O'Brien. U svom govoru na osobit je način prisutne pozvao na budnost vjere, ali i budnost kako bi prepoznavali znakove vremena. Govoreći o apokalipsi i posljednjim vremenima naglasio je kako je to poruka koju treba ozbiljno shvatiti, ali katolik ne smije biti preplašen porukama lažnih „proroka“ koji nagovještavaju datumski smak svijeta.

Naglasio je kako svijet tone u tamo zato što su u sukobi istina i ljubav a trebale bi biti skupa. Ljubav i istina su neodvojive. Bez istine nema ljubavi ni obrnuto. Mladima je poručio kako buka svijeta zaglušuje i da moraju naći načina kako to zaobići. Kao otac šestero djece pričao je o obiteljskoj vrijednosti i tome kako trebamo naučiti nauk Crkve.

Riječi dobrodošlice i zahvale izrekao je fra Mario Knezović. Frama je pjevala, a prevoditelj je bio Miljenko Miki Musa. Nakon predavanja nekoliko stotina kupaca knjige strpljivo je čekala za potpis autora. Čekali su ga i mladi za fotografiranje i kratki razgovor. Na kraju posjeta Posušju O' Brien je razgledao framinu galeriju Tau i ostao zadivljen viđenim.

Ovaj posjet organizirali su Tropletovi Dani Kulture, Frama i Župni ured.

slika

Vrh

PostPostano: 18 lis 2012, 13:16 

http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/ ... -6531.html

Vrh

PostPostano: 18 lis 2012, 13:23 

Jel netko od forumaša čitao njegove knjige?

Vrh

PostPostano: 18 lis 2012, 22:32 

Nisam ništa pročitao od knjiga. Samo neke članke. Redovito piše za glasilo katoličkog zbora MI.

Vrh

PostPostano: 19 lis 2012, 00:27 

http://frama-mostar.ba/index.php/vijesti/nase-aktivnosti/21-michael-o-brien-vjerujte-bogu

Vrh

PostPostano: 19 lis 2012, 11:22 

Crvena Sonja je napisao/la:

Ja sam pročitao Posljednja Vremena, odlična knjiga, a planirao sam i Otok Svijeta ove ili sljedeće godine, ali mi ova godina vjerojatno otpada.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 19 lis 2012, 17:44 

Zadar1993 je napisao/la:

Ja sam pročitao Posljednja Vremena, odlična knjiga, a planirao sam i Otok Svijeta ove ili sljedeće godine, ali mi ova godina vjerojatno otpada.

da, stvarno dobra knjiga, duga ali vrlo zanimljiva. nije mu loša ni Dnevnik Nevolje. Otok Svijeta još nisam pročitao, a vidim da bih trebao.

Vrh

PostPostano: 19 lis 2012, 18:46 

Zadar1993 je napisao/la:

Također, slažem se s ocjenom.

U planu je i Otok svijeta za iduću godinu. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 22 lis 2012, 11:31 

Zadar1993 je napisao/la:

Otok svijeta, pročitala sam negdje prije dvije godine i oduševila me, drugačija je od ostalih njegovih dijela zrelija, ljepša, ostavlja strašno jak utisak.

Ustvari daleko kompetentniji ljudi od mene opisali su je ovako, i slažem se u potpunosti. :smajl007

Citat:
Michael O'Brien ponovno je uspio! Opet je prodoran, pronicav i poetski neobično jasan i izravan. Njegov novi roman Otok svijeta čitatelja potiče na neprestano promišljanje. Za razliku od tolikih svojih književnih suvremenika, autor ima nešto reći što je ne samo novo, već i neizrecivo važno. Svaki pisac, učitelj, mislilac i političar trebao bi obvezatno čitati Michaela O'Briena. Kad bi to učinili, ovaj bi svijet bio puno ljepše mjesto za život. (Dr. Michael Coren, autor djela Tolkienova filozofija)

Citat:
Dobro pazite kada ćete započeti čitati ovu priču, jer ćete, dok je ne dovršite, u njoj živjeti, čak i nakon što zaklopite korice. Promijenit će vas; učiniti boljom i mudrijom osobom - a ima li veće zadaće što bismo je mogli očekivati od jedne knjige? Koliko je knjiga, od tisuća što ste ih pročitali posjedovalo tu snagu? Možda svega nekoliko, i to - ako ste imali sreće? Evo još jedne!
(Peter Kreeft, autor djela Kako osmisliti trpljenje)

http://verbum.hr/knjige/otok-svijeta-2162/

Vrh

PostPostano: 23 lis 2015, 15:35 

Posljednja vremena - drugi dio
Ilija u Jeruzalemu
Michael D. O'Brien

http://verbum.hr/knjige/posljednja-vrem ... -dio-6577/

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]