HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 lip 2025, 19:53.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Fratri
PostPostano: 30 tra 2010, 23:40 

Čitah nešto o njima, al apsolutno nisam ništa shvatio jer je to sve zbunjeno, te njihove podjele. Može li mi netko neki graf napravit od svetog Franje do danas, ali ne sa kraticama, nego tipa(opservanti, konventualci, trećereci, kapucini) I koji djeluju najviše u BiH?

:HercegBosanac :dinamo

Vrh

Naslov: Re: Fratri
PostPostano: 01 svi 2010, 17:42 

fra (lat. frater:brat), pridjevak koji franjvci stavljaju pred svoje ime.
Franjevci, red male braće, katolički prosjački red, osnovao ga je 1212.sv.Franjo Asiški; smeđe odjijelo, (habit); ogranci tog reda;
- konventualci samostalni ogranak franjevačkog reda (1517), s ublaženim pravilima (dopušteno da imaju pokretnu i nepokretnu imovinui primjerene dohodke); nose crno odijelo;
- kapucini, samostalni ogranak franjevačkog reda sa strožim pravilima, osnovao ga je Mateo Bassi 1525; imaju smeđe odijelo s dugačkom kapucom, nose bradu; pučki propovjednici i misionari.

Vrh

PostPostano: 01 svi 2010, 22:24 

Domagoj je napisao/la:
Čitah nešto o njima, al apsolutno nisam ništa shvatio jer je to sve zbunjeno, te njihove podjele. Može li mi netko neki graf napravit od svetog Franje do danas, ali ne sa kraticama, nego tipa(opservanti, konventualci, trećereci, kapucini) I koji djeluju najviše u BiH?

:HercegBosanac :dinamo

Kratki pregled ne treba ti više da shvatiš današnje podjele.

Njihov - fratarski dolazak u BIH poklapa se sa osnutkom Inkvizicije. 12.stoljeće. njihova misija u BIH jeste iskorjenjivanje "krivovjerja".

Inkvizicija se u svom naumu i stategiji od starta jako vezivala uz državnu svjetovnu vlast. Dominikanci i fratri bili su jedini ovlašteni provodit iinkviziciju.

Kada fratri dolaze u BIH tu susreću nekoliko dominikanskih samostana, točnije utvrda, te u Hercegovini petrovce, u Bosni je bilo nešto benediktinaca no oni su nebitni i autistični. Ola i labora i zatvore se.

Dolaskom fratara u BIH kreću prve inkvizitorske trakavice. Progono dobrih krstjana koje danas mnogi krivu zovu bogumili. Potiranje njihove kulture, religije, vraćanje na pravu vjeru Vatikansku i sl.

E sad ide zanimlljiviji dio.
Dolaskom Turaka frnanjevački red jača. TO je ono o čem danas nitko od povjesničara ne želi napisati kritički tekst. Tzv Ahdnama najveća je sramota franjevačkog reda u BIH. Bosanski daidže fratri i danas se njome ponose. Hercegovački fratri je se stide. Logično. I ja bi da ju je moj red potpisao.

Ahdnama je zapravo kvislinški dokument u kojem šef franjevačkog reda Turskom osvajaču na koljenima piše: Ti meni daj da svoju pastvu odgajam u svojoj vjeri a ja ti ih neću buniti i dizati na ustanke, niti ću ti praviti probleme. Drugim rječima nakon jednog ugovora s đavlom - inkvizicijom, oni se par stoljeća kasnije prebacuju u drugi ugovor s đavlom - Turcima.

I umjesto da se to jasno kaže - NE! oni su kaže zaslužni za opstanak Hrvata katolika u BIH. Ako je ono što je od katolika u BIH opstalo povlačenjem Turaka broj za pohvaliti se neka me slobodno razapnu. Jedne godine broj katolika u BIH ostao je na 40.000. Eto im zasluge. Da u vrijeme austrijskih ratova nije naseljena Hercegovina i jugozapdani dio BIH Hrvatima pitanje je koliko bi danas bilo Hrvata u BIH.

Potpisivanjem Ahdname zapravo je otežan položaj Dominikanaca u BIH. Ubrzo nakon toga dominkanski red praktički nestaje iz BIH. Iako ni njima povijest nije sjajna.

Prije same Ahdname Vatikan je prevario Stjepana Tomaševića - našeg posljednjeg kralja. TO je onaj što su mu Turci u Jajcu odsjekli glavu ako se sjećaš. E njemu je Papa bio obećao poslati papinsku krunu i ubaciti ga u sveti kršćanski savez, alijansu ako pokrsti sve heretike, on je to učinio, od Pape zatražio krunu , odjebao Turke u međuvremenu i kad su Turci udarili na BIH izostala je pomoć Pape, i papinskih država.

I u tom kontekstu treba gledati koliko je licemjerna teza klera kako su oni zaslužni za opstanak katolika. Hvala im.

Prvo nas je dakle prvi čovjek Crkve iz tog vremena posteno zalevatio a onda su nas franjevci 400 godina , kao potpisnici Ahdname držali u pokorstvu i u priči kako moramo trpiti svoj križ. I cijelo vrijeme Turaka mi dajemo porez i Crkvi i Turčinu. Lijepo od njih.

Nisam ja jedini mišljenja da bi turska vladavina u BIH trajala kudikamo kraće da je nama upravljao crkveni red kojem je sloboda iznad svega, ili da smo kojom srećom bili protestanti.

U tom povijesnom kontekstu treba gledati i pojavu današnjih daidža. Njima je vezanost uz džravni vrh modus vivendi. Oni su se brzo iz ustaški salutanata 45-e preobrazili u antifašistički kler. Tada dolazi i do prvog pravog ideološkog raskida sa hercegovačkom freanjevačkom provincijom. Deseci pobijenih fratara na Širokom i danas su brana bilo kakvom lijevom otklonu hercegovačke franjevačke provincije. Naši fratri na sreću ne zaboravljau . I za razliku od Šarčevićanaca imaju kičmu.

Medjutim ni oni nisu bez grijeha. Pogotovo kad je u pitanju šutnja o grijesima struktura te pretvaranje oltara u političke predizborne govornice.

Ovo ti je ukratko pregled podjele fratara u BIH , ideološke podjele medju njima. I onog što je te podjele uzrokovalo.

Sad znam da ide paljba medjutim razlika izmedju mene i onih koji povijest tek samo naštrebaju je što ja čitam između redaka :utege

Vrh

PostPostano: 02 svi 2010, 00:48 

Franjevci u hercegovini su protestanti.

Hercegovački protestanti. :zubati

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2010, 13:40 

Tako je robie! Zato su mi drazi!

Vrh

PostPostano: 02 svi 2010, 17:36 

Robbie MO je napisao/la:
Franjevci u hercegovini su protestanti.

Hercegovački protestanti. :zubati

Ko si Ti da tako lako govoriš, neistine i gluposti.
(Robbie MO) Najmanje što možeš da učiniš da bi bio od koristi drugima.....je da se skloniš u stranu.

Ljudi koji se trude (Robbie MO) da po svaku cijenu poboljšaju stvari često pokazuju veliku sposobnost da ih pogoršaju.
U konačnoj analizi (Robbie MO), rješenje problema nije u akciji niti u neaktivnosti, već u razumjevanju, jer tamo gdje postoji istinsko razumjevanje problem više ne postoji.

(Robbie MO) Ako ne razumješ, značenje ovog što si napisao, bolje ti je ne pisati ništa.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2010, 17:49 

Dobro lili, ako si kojim slučajem fratar onda mogu shvatit tvoj nastup, i osjetljivost na neka pitanja, evo ispričavam se ako sam bio nekad grub ili ispao nepristojan.

"Protestantizam u Hercegovini" je šala na pitanje odmetnutih franjevaca. ;)

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 02 svi 2010, 18:01 

Robbie MO je napisao/la:

Žalosno je ići u Crkvu, moliti se Bogu i priznavati odmetnute franjevce. Ako smo dio Rimokatoličke Crkve, ako priznajemo Papu kao vrhovnog poglavara Katoličke Crkve, ja onda ne vidim da postoje neki odmetnici, oni su dio prošlosti a mi smo dio sadašnjosti.
Robbie MO Ti si u duši jako topla osoba, oprošteno Ti je sa moje strane.

Vrh

PostPostano: 03 svi 2010, 00:24 

lili je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Žalosno je ići u Crkvu, moliti se Bogu i priznavati odmetnute franjevce. Ako smo dio Rimokatoličke Crkve, ako priznajemo Papu kao vrhovnog poglavara Katoličke Crkve, ja onda ne vidim da postoje neki odmetnici, oni su dio prošlosti a mi smo dio sadašnjosti.

ne znam...ali danas na blagoslovu polja mi nisu izgledali nimalo kao dio proslosti..a i propovijed je bila mu bas dobra ....

neka nama nasih fratara :palacgore2

Vrh

PostPostano: 03 svi 2010, 08:48 

west je napisao/la:
lili je napisao/la:

ne znam...ali danas na blagoslovu polja mi nisu izgledali nimalo kao dio proslosti..a i propovijed je bila mu bas dobra ....

Ti sa ovim osvrtom kao da živiš na Marsu, ako se Crkva odrekla svećenika, taj nema pravo ni da propovjeda, jer taj koji ga sluša ne vjeruje u Boga. Amen!

Vrh

PostPostano: 03 svi 2010, 12:15 

lili je napisao/la:
west je napisao/la:

Ti sa ovim osvrtom kao da živiš na Marsu, ako se Crkva odrekla svećenika, taj nema pravo ni da propovjeda, jer taj koji ga sluša ne vjeruje u Boga. Amen!

kazes da sam nevjernik??

lijep doprinos rjesavanju hercegovackog slucaja..:rolleyes

onda su tom logikom i kompletne zupe nevjernicke ima evo 10 godina...

..sve to porad tko ce ukupit vise lemuzine :no

Vrh

PostPostano: 03 svi 2010, 21:11 

Ko ne poštuje vlast Ckrve, taj je otpadnik i nije vjernik Rimokatoličke Crkve.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2010, 00:57 

lili je napisao/la:

Evo još jednog slučaja ne slaganja sa lokalnom crkvenom vlašću, koji se nakon 300 godina priznao kao greška!
Citat:
CRKVA 2008 nakon tri stolijeća priznaje MARIJINA UKAZANJA U LAUSU ( Francuska)

Svi znamo za Ukazanje Bl. Djevice Marije u Lurdu 11 veljače do 16 srpnja 1858
ali slabo ili nikako ne poznajemo ukazanja u Lausu koja su im predhodila pred 194 godine i tek su sada priznata.

Svetište Notre Dame de Laus obavijeno misterijoznim mirisom ljubičica nalazi se u Francuskim Alpama.

Tu se je Gospa ukazivala 54 godine od 1664 do 1718 vidjelici Benedetti Rencurel.
Gospa je izabrala jednu siromašnu pastiricu koja nije znala ni čitati ni pisati i učila ju je polako vjeri da bi učinila od nje izvanredno sredstvo milosti.
Benedetta Rencurel je bila pastirica od 17 godina kada joj se u svibnju 1664 iznad mjesta St. Etienne ukazala Gospa koja je držala za ruku prelijepog dječaka.

Benedetta je rođena 17 rujna 1647 u St.Etiennu; ostavši kao mala siroče išla je služiti kao pastirica kod bogate familije Jullien.
Bila je dobra i vrijedna i volila je moliti. Bila je kao sve njezine vršnjakinje.
Jednog dana u svibnju 1664 kada je Benedetta vodila ovce na pašu ugledala je Gospu koja je držala prelijepog dječaka za ruku.
Malo iza toga bez da kaže ijednu rijeć Gospa odlazi.
Viđenja se nastavljaju ali jedno vrijeme Gospa ne govori ništa. Kasnije razgovara sa Benedettom , odgovara na njezina pitanja, poučava ju u vjeri , vodi ju, tješi i pomaže joj da bolje shvati ljude oko sebe i da ljubi više Boga.

Iako Gospa od nje traži da bude još poniznija mlada vidjelica ne može dugo držati u tajnosti viđenja. Ubrzo se pročure glas o tome i crkveni autoritet želi znati nešto više. Gospa traži da narod ide u procesiju i po završetku kaže svoje ime "Moje ime je Marija!", i još dodaje : "Neću dolaziti neko vrijeme!".
Prošao je skoro mjesec dana kada se je Gospa ponovno ukazala Benedetti ali ovaj puta u Pindreau.

Poruka je "Kčeri moja, popnite se na Laus . Tamo će te naći Kapelicu gdje će te ćuti miris ljubičica."
Sutradan Benedetta ide u potragu mjesta o kojem je govorila Gospa gdje se čuje miris ljubičica. Pronalazi kapelicu posvečenu Notre Dame de Bon Rencontre. Sa strepnjom otvara vrata zapuštene kapelice i na prašnom oltaru ugleda Majku Božju.
Pedesetičetiri godine su trajala viđenja Gospe u Lausu: prvih mjeseci svaki dan a kasnije jedanput mjesečno.
1672 Benedetta se je definitivo presella živjeti u Laus, u jednu malu kućicu koja postoji još i danas. Tu je vidjelica poučena u istini vjere od Blažene Djevice Marije provodila sate i sate u molitvi i miru ali i strašnom borbom sa Zlim, od kojeg je tokom života imala dosta mučenja i napada.

Stalna molitva, velike duhovne kušnje, pokora koju je vršila , skromnost života učinili su ju spremnu da prima mnoštvo hodočasnika koji su hrlili sa svih strana u Laus.
U srpnju 1673, dok je molila podno velikog drvenog Križa na brežuljku suprotno Avançonu, imala je viđenje Isusa, pribijenog na Križ, prekrivljenog krvlju. Od tog momenta dugo godina Benedetta će na svome tijelu proživljavati Isusovu Pasiju.

Benedetta će morati ne dobrovoljno napustiti Laus 1692 nakon opsade vojske vojvode od Savoje. Poslušna Gospi , Benedetta nalazi sklonište u Marsigli.
Na svojem povratku nalazi razrušeni Laus.
Ali očekuju ju i drugi teške kušnje: umire njezin Ispovjednik, i nestaju svi oni koji su ju podržavali.
U Svetište su pozvani svečenici giansenisti koji ju odbacuju i ne daju joj niti Svetu Pričest i dolazak na svakodnevnu Misu. Gledaju na svaki način da ju udalje iz Lausa i da ju zatvore u neki samostan.
Dvadeset godina je trajalo to proganjanje.

Benedetta nije nikada postala časna sestra; imala je drugi poziv. Nekim časnama iz Savoje koje su htjele doći u Laus i željele da i ona uđe u njihov red vidjelica je odgovorila: da joj je Majka Božja dala određeni zadatak:
"Ona treba da susreće hodočasnike, da razgovara sa njima i da im daje potrebne savjete, kako ju Bog nadahnjuje, a to – govorila je zatvorena u nekom Samostanu nebi mogla.
1718 zdravlje Benedette Rencurel je naglo narušeno. Vidjelica umire navečer 28 prosinca, na dan nevine dječice. Imala je 71 godinu. Zakopana je ispred Glavnog Oltara u Svetištu. gdje se nalazi lampa uljanica sa čijim si mirisnim uljem još i dan danas mažu hodočasnici i bolesnici, koji dolaze svaki dan u Laus.
Nakon smrti Benedette hodočašća se nastavljaju .
Čudnovati fenomen blagog mirisa nisu mogli objasniti niti znanstvenici.
Ipak, 5. svibnja 2008 god. Vatican je priznao Laus, kao sveto mjesto gdje se Gospa ukazala!
Dosta je vremena prošlo (345 godina!) ali na kraju istina je pobijedila i sada svake godine najmanje 120 000 hodočasnika hodočasti ovo sveto mjesto!

Privitak/ci:
Our Ladu of Laus - Gospa od Laus-a 1..jpg
Our Ladu of Laus - Gospa od Laus-a 1..jpg [ 156.1 KiB | Pogledano 6469 put/a. ]

Vrh

PostPostano: 04 svi 2010, 22:48 

lili je napisao/la:
west je napisao/la:

Crkva se odrekla svećenika, sad je pitanje jesu li se ti svećenici odrekli Crkve i Isusa Krista.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2010, 22:53 

lili je napisao/la:

Crkva je institucija, koja u dosta slučajeva kroz povijest krši bogom dana ljudska prava i slobode. Odakle pravo jednoj instituciji da određuje ko jest a ko nije pravi vjernik, ako svi vjerujemo i slijedimo Isusa Krista. Isus je iznad Crkve i svih njenih zakona koji su frizirani kroz stoljeća.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2010, 22:53 

Bože mi oprosti ali taj Vatikan i papa si previše umišljaju.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2010, 23:01 

hercegovac1981 je napisao/la:

pošto vidim da si iz čapljine ne čudi me da tako pišeš (odmah znam kojoj strani pripadaš :zubati )
vi bi dolje zaista trebali zaustaviti one polukomične sukobe, i završiti s tim za jednom :kava

Vrh

PostPostano: 04 svi 2010, 23:09 

sotto voce je napisao/la:

pošto vidim da si iz čapljine ne čudi me da tako pišeš (odmah znam kojoj strani pripadaš :zubati )
vi bi dolje zaista trebali zaustaviti one polukomične sukobe, i završiti s tim za jednom :kava

Zbog tih sukoba sam i krizmu izgubio. Ne smatram se nekim velikim vjernikom ali ipak smatram da crkva generalno nema negativan utjecaj na narod i kao takvu je poštujem ne ulazeći u neke povijesne detalje. Osobno smatram da je glupo da se potezi koji utječu na neku mikro zajednicu vuku negdje izdaleka i od strane ljudi koji pojma nemaju o stanju na terenu. Stoga ako narod nekog kraja stoji iza fratara smatram da volja naroda mora biti poštovana i od strane Vatikana i pape. Možda sam i subjektivan ali fratri su se uvukli pod kožu našeg naroda dole i bilo bi mi neprirodno vidjeti bilo koji drugi red osim njih.

Vrh

PostPostano: 04 svi 2010, 23:21 

ManInBlack je napisao/la:
lili je napisao/la:

Crkva je institucija, koja u dosta slučajeva kroz povijest krši bogom dana ljudska prava i slobode. Odakle pravo jednoj instituciji da određuje ko jest a ko nije pravi vjernik, ako svi vjerujemo i slijedimo Isusa Krista. Isus je iznad Crkve i svih njenih zakona koji su frizirani kroz stoljeća.

Oni su se odrekli ne samo KC, nego i osnova kulturnog i pristojonog ponašanja!
Svi ono koji podržavaju odmetnike nek prolistaju njihov časopis "Naša crkva" i vidjet će o kakvim bolesnicima i kakvoj kulturi se tu radi!
Na najprimitivniji način se prozivaju svi s kojima se ne slažu, papa IP2. se sotonizira, sve u svemu nevjerovatno odvratno!

Vrh

PostPostano: 04 svi 2010, 23:28 

zaba1111 je napisao/la:
ManInBlack je napisao/la:

Svi ono koji podržavaju odmetnike nek prolistaju njihov časopis "Naša crkva" i vidjet će o kakvim bolesnicima i kakvoj kulturi se tu radi!
Na najprimitivniji način se prozivaju svi s kojima se ne slažu, papa IP2. se sotonizira, sve u svemu nevjerovatno odvratno!

A kao druga strana je zadržala razinu dobrog ukusa? Crkva nije imuna na općeljudske slabosti. Nažalost. Ono što je dovelo do te situacije je to da poteze vuku oni koji nemaju pojma o situaciji na terenu niti ih se to direktno tiče. Sve je to politika. Jel bi ti volio da tvojim krajem ili tobom u krajnjoj liniji upravlja netko ko je daleko i ko pojma nema o stanju na terenu?

Vrh

PostPostano: 05 svi 2010, 00:47 

zaba1111 je napisao/la:

A kao druga strana je zadržala razinu dobrog ukusa? Crkva nije imuna na općeljudske slabosti. Nažalost. Ono što je dovelo do te situacije je to da poteze vuku oni koji nemaju pojma o situaciji na terenu niti ih se to direktno tiče. Sve je to politika. Jel bi ti volio da tvojim krajem ili tobom u krajnjoj liniji upravlja netko ko je daleko i ko pojma nema o stanju na terenu?

Druga strana je ,koliko ja znam, u granicama dobrog ukusa i crkvenih pravila, a način na koji se oni ponašaju je ispod svake razine , primitivizam doslovno i doslovno negiranje KC, preporučam pričitaj njihov list i oči će ti se otvoriti!

A pripisivanje problema politici je deplasirano, a parama ružno! A to da je narodu nezamislivo ići na misu bez franjevaca je glupost jer nema nikakve razlike između mise , ali je stvar u tome da su oni nahuškali i izmanipulirali narod i tako prije svega izdali zavjete svoga reda, odnosno izdali su svrhu onoga za što se bore!

Vrh

PostPostano: 05 svi 2010, 01:05 

zaba1111 je napisao/la:

Druga strana je ,koliko ja znam, u granicama dobrog ukusa i crkvenih pravila, a način na koji se oni ponašaju je ispod svake razine , primitivizam doslovno i doslovno negiranje KC, preporučam pričitaj njihov list i oči će ti se otvoriti!

A pripisivanje problema politici je deplasirano, a parama ružno! A to da je narodu nezamislivo ići na misu bez franjevaca je glupost jer nema nikakve razlike između mise , ali je stvar u tome da su oni nahuškali i izmanipulirali narod i tako prije svega izdali zavjete svoga reda, odnosno izdali su svrhu onoga za što se bore!

Ne amnestiram franjevce ali mislim da se i onima drugima može štošta spočitati. Ono što je generator problema je to da da se Vatikan nije i ne misli prilagoditi novom vremenu i to nije vezano samo uz ovu temu. Svakoj vrhovnoj vlasti pa i onoj crkvenoj u moderna vremena mora biti stalo do onih koji tu crkvu ili zajednicu čine. A ne da se vuku potezi bez da se narod kojega se to tiče išta pita. Zato smatram da narod mora imati riječ što se toga tiče. Vatikan nema osjećaja ni takta za neke stvari i ovakvom rigidnom politikom neće daleko dogurati.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2010, 01:21 

zaba1111 je napisao/la:

Ne amnestiram franjevce ali mislim da se i onima drugima može štošta spočitati. Ono što je generator problema je to da da se Vatikan nije i ne misli prilagoditi novom vremenu i to nije vezano samo uz ovu temu. Svakoj vrhovnoj vlasti pa i onoj crkvenoj u moderna vremena mora biti stalo do onih koji tu crkvu ili zajednicu čine. A ne da se vuku potezi bez da se narod kojega se to tiče išta pita. Zato smatram da narod mora imati riječ što se toga tiče. Vatikan nema osjećaja ni takta za neke stvari i ovakvom rigidnom politikom neće daleko dogurati.

pa narodu da nije izmanipuliran bilo bi svejedno tko je na župi :kava

Vrh

PostPostano: 05 svi 2010, 01:35 

Ako većina naroda ima svoj stav o nečemu to ne mora značiti da se iza toga kriju manipulacije bilo kojeg tipa. Fratri su se osjetili pogođenim time što su se morali iseliti ne ulazeći u razloge zbog čega im to najviše smeta. Tražili su legitimitet odluci da se ne pokore vrhovnoj crkvenoj vlasti u narodu i to su većinom i dobili. To mi je dovoljno. U današnje vrijeme mi je žešća glupost da se odluke koje se tiču katoličke crkve u cijelom svijetu donose isključivo u Vatikanu. To nema smisla. Tamo sjede ljudi koji mahom nemaju pojma ni o čemu i operirani su od bilo kakvog smisla za realnost i taktično djelovanje. Sve će to na kraju dovesti do daljnjeg cijepanja tkiva. Pa evo i Čapljina je postala pogodno tlo za razne sekte zbog toga.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2010, 01:41 

Ako većina naroda ima svoj stav o nečemu to ne mora značiti da se iza toga kriju manipulacije bilo kojeg tipa. Fratri su se osjetili pogođenim time što su se morali iseliti ne ulazeći u razloge zbog čega im to najviše smeta. Tražili su legitimitet odluci da se ne pokore vrhovnoj crkvenoj vlasti u narodu i to su većinom i dobili. To mi je dovoljno. U današnje vrijeme mi je žešća glupost da se odluke koje se tiču katoličke crkve u cijelom svijetu donose isključivo u Vatikanu. To nema smisla. Tamo sjede ljudi koji mahom nemaju pojma ni o čemu i operirani su od bilo kakvog smisla za realnost i taktično djelovanje. Sve će to na kraju dovesti do daljnjeg cijepanja tkiva. Pa evo i Čapljina je postala pogodno tlo za razne sekte zbog toga.

gledaj većina naroda ima svoj stav, ali tko mu ga je dao/nametnuo (znaš li odgovor :zubati )
a i ne odlučuje samo vatikan oko toga, valjda nešto odlučuje i otac biskup mostarski... :kava

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 22 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: