|
|
Stranica: 1/4.
|
[ 99 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 00:06 |
|
|
Vjerojatno kasnim godinama s ovom temom, ali primijetio sam tek za vrijeme ovog nogometnog prvenstva: Bošnjaci za neke države koriste hrvatske nazive (Švicarska, a ne Švajcarska), a za neke koriste srpske nazive (Španija, a ne Španjolska). Hrvatski naziv koriste i za Nizozemsku (a ne Holandiju), a srpski za Rumuniju (a ne Rumunjsku).
Postoji li tu nekakav sistem, postoji li neki leksikografski zavod, jezični institut ili neko slično tijelo koje kaže ovo ćemo ovako, a ono ćemo onako?
|
|
Vrh |
|
|
Teranova 2
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 00:13 |
|
|
Ne postoji. Čas je jedno čas je drugo, sve zavisi kom narodu naginje govornik.
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 00:57 |
|
|
Vidim da Muslimani sve više govore nogomet, čak sam čuo i povijest od Suada Kurtćehajića na onom intervjuu od neki dan. Da ne govorim da svaki imalo obrazovaniji Musliman kaže općina. A recimo s druge strane čini mi se da će prije reći Holandija nego Nizozemska.
_________________ Hrvatska Hrvatom!
|
|
Vrh |
|
|
Teranova 2
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 01:18 |
|
|
Nas mrze više nego vas, zato vam jezički naginju.
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 06:32 |
|
|
Harezm je napisao/la: Vidim da Muslimani sve više govore nogomet, čak sam čuo i povijest od Suada Kurtćehajića na onom intervjuu od neki dan. Da ne govorim da svaki imalo obrazovaniji Musliman kaže općina. A recimo s druge strane čini mi se da će prije reći Holandija nego Nizozemska. Jedino treba napomenut da za rieči nogomet ili poviest, ako želimo biti točni, Srbi niti dan danas nemaju svoju rieč.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 09:09 |
|
|
Harezm je napisao/la: Vidim da Muslimani sve više govore nogomet, čak sam čuo i povijest od Suada Kurtćehajića na onom intervjuu od neki dan. Da ne govorim da svaki imalo obrazovaniji Musliman kaže općina. A recimo s druge strane čini mi se da će prije reći Holandija nego Nizozemska. Mislim da obrazovaniji Muslimani vide da je taj jezik koji im je nametnut smijesan u mnogim stvarima, da zvuci ruzno i zato mjenjaju rijeci koje im se ne svidjaju. Recimo do prije nekih 15 godina je taj jezik forsirao stvarno cudne zastarjelice tipa u skoli "kutarisi zadatak". Ne znam je li jos uvjek tako ali je definitivno bilo jer sam sam svojim ocima to vidio na skolskoj ploci. Mislim izvini tko imalo obrazovan zeli da mu dijete kaze kutarisi zadatak, ako postoji normalna rijec rijesiti? O "H" ne treba ni govoriti to vec zvuci jako ruzno kad se svugdje ubacuje. Zato jako puno obrazovanih Muslimana djecu salje u katolicke skolske centre tamo uce u biti hrvatski jezik ali im na svjedodzbi pise bosanski ili kako vec to ide Sto se tice instituta koji bi donosio neke smjernice kako to postoji u Hrvatskoj mislim da uopce nema
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 09:25 |
|
|
Teranova 2 je napisao/la: Nas mrze više nego vas, zato vam jezički naginju. Nema to veze. Nogomet neće reći niko u Goraždu. S druge strane, sumnjam da neko govori fudbal u recimo Bihaću.
|
|
Vrh |
|
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 09:28 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Harezm je napisao/la: Vidim da Muslimani sve više govore nogomet, čak sam čuo i povijest od Suada Kurtćehajića na onom intervjuu od neki dan. Da ne govorim da svaki imalo obrazovaniji Musliman kaže općina. A recimo s druge strane čini mi se da će prije reći Holandija nego Nizozemska. Mislim da obrazovaniji Muslimani vide da je taj jezik koji im je nametnut smijesan u mnogim stvarima, da zvuci ruzno i zato mjenjaju rijeci koje im se ne svidjaju. Recimo do prije nekih 15 godina je taj jezik forsirao stvarno cudne zastarjelice tipa u skoli "kutarisi zadatak". Ne znam je li jos uvjek tako ali je definitivno bilo jer sam sam svojim ocima to vidio na skolskoj ploci. Mislim izvini tko imalo obrazovan zeli da mu dijete kaze kutarisi zadatak, ako postoji normalna rijec rijesiti? O "H" ne treba ni govoriti to vec zvuci jako ruzno kad se svugdje ubacuje. Zato jako puno obrazovanih Muslimana djecu salje u katolicke skolske centre tamo uce u biti hrvatski jezik ali im na svjedodzbi pise bosanski ili kako vec to ide Sto se tice instituta koji bi donosio neke smjernice kako to postoji u Hrvatskoj mislim da uopce nema Alija Isaković se ne slaže s tobom. https://www.knjiga.ba/rjecnik-bosanskog ... k1353.htmlJedino ako ćeš ti reći da je Isaković niko. Ne govori niko kutariši, to je riječ koju su koristili stari, više narodno nego književno.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 09:34 |
|
|
Pa sad
Privitak/ci: |
cropped-GRB-CE.png [ 52.16 KiB | Pogledano 2614 put/a. ]
|
NK_Bratstvo.png [ 30.52 KiB | Pogledano 2614 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 09:36 |
|
|
I šta sad, hoćete nogomet nazad? Nije problem, vratite nam žlicu I Turcima jastuk i jorgan
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 09:36 |
|
|
Rutinerr je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Mislim da obrazovaniji Muslimani vide da je taj jezik koji im je nametnut smijesan u mnogim stvarima, da zvuci ruzno i zato mjenjaju rijeci koje im se ne svidjaju. Recimo do prije nekih 15 godina je taj jezik forsirao stvarno cudne zastarjelice tipa u skoli "kutarisi zadatak". Ne znam je li jos uvjek tako ali je definitivno bilo jer sam sam svojim ocima to vidio na skolskoj ploci. Mislim izvini tko imalo obrazovan zeli da mu dijete kaze kutarisi zadatak, ako postoji normalna rijec rijesiti? O "H" ne treba ni govoriti to vec zvuci jako ruzno kad se svugdje ubacuje. Zato jako puno obrazovanih Muslimana djecu salje u katolicke skolske centre tamo uce u biti hrvatski jezik ali im na svjedodzbi pise bosanski ili kako vec to ide
Sto se tice instituta koji bi donosio neke smjernice kako to postoji u Hrvatskoj mislim da uopce nema
Alija Isaković se ne slaže s tobom. https://www.knjiga.ba/rjecnik-bosanskog ... k1353.htmlJedino ako ćeš ti reći da je Isaković niko. Ne govori niko kutariši, to je riječ koju su koristili stari, više narodno nego književno. Alija Isakovic je institut? Prije 15 godina sam isao u takozvanu skolu "dvije skole pod jednim krovom" Na ploci i na kontrolnim listovima nakon bosnjacke matematike je uredno pisalo "kutarisi zadatak" ili "kutarisi ovu jednacinu". Znaci nisam pitao je li bilo jer znam da je bilo. Pitam je li i sada tako ili ste to promjenili
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 09:38 |
|
|
Nesto ti ne vjerujem u to da je pisalo "kutarisi"
|
|
Vrh |
|
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 09:40 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Rutinerr je napisao/la: Alija Isaković se ne slaže s tobom. https://www.knjiga.ba/rjecnik-bosanskog ... k1353.htmlJedino ako ćeš ti reći da je Isaković niko. Ne govori niko kutariši, to je riječ koju su koristili stari, više narodno nego književno. Alija Isakovic je institut? Prije 15 godina sam isao u takozvanu skolu "dvije skole pod jednim krovom" Na ploci i na kontrolnim listovima nakon bosnjacke matematike je uredno pisalo "kutarisi zadatak" ili "kutarisi ovu jednacinu". Znaci nisam pitao je li bilo jer znam da je bilo. Pitam je li i sada tako ili ste to promjenili Nije institut, ali jeste istaknuti bošnjački književnik. Autoritet. Ne znam gdje si išao u školu i gdje je to pisalo. Prvi put čujem za nešto takvo. Kod mene kutariši govorile stare nane i dede. Nikad u školi niko nije rekao kutariši. Inače je to turcizam, i ispravnije je kotarisati. Ako ti je ta riječ demode, onda bi trebao biti i jastuk recimo.
|
|
Vrh |
|
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 09:40 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Nesto ti ne vjerujem u to da je pisalo "kutarisi" Bilo bi fino da ima neka slika te table. Ovako je rekla-kazala.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 09:43 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Nesto ti ne vjerujem u to da je pisalo "kutarisi" Nemoras vjerovati meni. Dovoljno je potraziti po internetu
Privitak/ci: |
Screenshot (77).png [ 36.81 KiB | Pogledano 2577 put/a. ]
|
Screenshot (76).png [ 28.77 KiB | Pogledano 2577 put/a. ]
|
Screenshot (75).png [ 32.67 KiB | Pogledano 2577 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 09:54 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Nesto ti ne vjerujem u to da je pisalo "kutarisi" Nemoras vjerovati meni. Dovoljno je potraziti po internetu Pa ne vjerujem i dalje, ako se i pojavilo jednim ne vidim ni iz cega da je to bila iole masovnija pojava...nista na tim linkovima nema.
|
|
Vrh |
|
|
Teranova 2
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 10:40 |
|
|
Zbog čega ne poznajete razliku između Đ i DŽ? -Gradžani -Đep
|
|
Vrh |
|
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 11:20 |
|
|
Teranova 2 je napisao/la: Zbog čega ne poznajete razliku između Đ i DŽ? -Gradžani -Đep Itekako poznajemo. Sad, poneko je nepismen. Ili imaju oni kojima je isto č i ć. Sve svedu na ć.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 11:36 |
|
|
Rutinerr je napisao/la: Teranova 2 je napisao/la: Zbog čega ne poznajete razliku između Đ i DŽ? -Gradžani -Đep Itekako poznajemo. Sad, poneko je nepismen. Ili imaju oni kojima je isto č i ć. Sve svedu na ć. Na jeziku bošnjačkog naroda Č i Ć su sinonimi, može se koristiti i TLJ ako neko ne zna reći Ć. Ispravno je koristiti i jedno i drugo po vlastitoj želji i tradiciji mahale iz koje dolaziš. Isto je i sa DŽ i Đ.
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 11:44 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Rutinerr je napisao/la: Itekako poznajemo.
Sad, poneko je nepismen.
Ili imaju oni kojima je isto č i ć. Sve svedu na ć.
Na jeziku bošnjačkog naroda Č i Ć su sinonimi, može se koristiti i TLJ ako neko ne zna reći Ć. Ispravno je koristiti i jedno i drugo po vlastitoj želji i tradiciji mahale iz koje dolaziš. Isto je i sa DŽ i Đ. A sta ako Alija Isakovic kaze drukcije? Jedino je problem kad Alija umre tko onda postaje Institucija
|
|
Vrh |
|
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 11:46 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Rutinerr je napisao/la: Itekako poznajemo.
Sad, poneko je nepismen.
Ili imaju oni kojima je isto č i ć. Sve svedu na ć.
Na jeziku bošnjačkog naroda Č i Ć su sinonimi, može se koristiti i TLJ ako neko ne zna reći Ć. Ispravno je koristiti i jedno i drugo po vlastitoj želji i tradiciji mahale iz koje dolaziš. Isto je i sa DŽ i Đ. Na bosanskom jeziku, bukvo bosanska. Ovo ostalo ćemo zanemariti, trtljaš nešto kao i svaki pijanac u kanalu.
|
|
Vrh |
|
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 11:46 |
|
|
krstjanin je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Na jeziku bošnjačkog naroda Č i Ć su sinonimi, može se koristiti i TLJ ako neko ne zna reći Ć. Ispravno je koristiti i jedno i drugo po vlastitoj želji i tradiciji mahale iz koje dolaziš. Isto je i sa DŽ i Đ.
A sta ako Alija Isakovic kaze drukcije? Jedino je problem kad Alija umre tko onda postaje Institucija Ti se uhvatio Isakovića...pa kad umre, ostaće njegova djela iza njega. Neće riječnik bosanskog jezika ponijeti sa sobom.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 11:48 |
|
|
Rutinerr je napisao/la: krstjanin je napisao/la:
A sta ako Alija Isakovic kaze drukcije? Jedino je problem kad Alija umre tko onda postaje Institucija
Ti se uhvatio Isakovića...pa kad umre, ostaće njegova djela iza njega. Neće riječnik bosanskog jezika ponijeti sa sobom. Da ako je jezik mrtav. Valjda je jezik ziv i mjenja se iz dana u dan. Pa Alijina djela nece biti od velike vaznosti
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 11:50 |
|
|
Rutinerr je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Na jeziku bošnjačkog naroda Č i Ć su sinonimi, može se koristiti i TLJ ako neko ne zna reći Ć. Ispravno je koristiti i jedno i drugo po vlastitoj želji i tradiciji mahale iz koje dolaziš. Isto je i sa DŽ i Đ.
Na bosanskom jeziku, bukvo bosanska. Ovo ostalo ćemo zanemariti, trtljaš nešto kao i svaki pijanac u kanalu. Šta ti znaš? Ja kad sam izučavao jezik bošnjačkog naroda ti si još srpsko-hrvatski govorijo i mislijo da je Holidej in obični hotel.
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
|
Rutinerr
|
Naslov: Re: Bošnjački ili bosanski jezik - strani geografski nazivi prema hrvatskom ili srpskom? Postano: 07 pro 2022, 11:51 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Rutinerr je napisao/la: Ti se uhvatio Isakovića...pa kad umre, ostaće njegova djela iza njega. Neće riječnik bosanskog jezika ponijeti sa sobom.
Da ako je jezik mrtav. Valjda je jezik ziv i mjenja se iz dana u dan. Pa Alijina djela nece biti od velike vaznosti Naravno da je živ, no idemo od poente. Pričao si o nametnutom jeziku i tu sam pomenuo Isakovića između ostalog jer je on autor riječnika bosanskog jezika. Neukusno je pot.urati kukavičja jaja drugom narodu. Recimo, bunite se za Komšića, al rado nam podmećete priče kako smo izmišljena nacija, kako nam je jezik nametnut...i to je ok?!
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|