|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 9 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
DaniKU
|
Naslov: "Tisuću dana bez Kupresa"-fra Ćiro Lovrić Postano: 09 svi 2009, 20:24 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 19:27 Postovi: 1832 Lokacija: Sarajevo
|
Ne znam je li itko od vas imao priliku čitati,ali fra Ćiro je dosad izdao 4.dijela ove knjige/dnevnika. Ja posjedujem 2. dijela koja pokrivaju početak rata,izbjeglištvo u Dalmaciji(Baška Voda,Baško Polje,Makarska rivijera),povratak u Kupres i u njima se u se usitinu može naći puno detalja vezanih za Domovinski rat i protjerivanje naših ljudi iz Srednje Bosne,Kupresa,Hercegovine,Posavine i ostalih dijelova.
Knjige sadrže detaljan opis svakog dana u životu fra Ćire i ljudi koje susreće od trenutka bijega iz Kupresa. Ljudi se po imenu navode,tako da se može naći i ime ljudi koji su vršili teror,mučenje i ubojstva nad Hrvatima navedenih područja uz naravno detaljan opis ljudi koji su preživili i koji svjedoče fra Ćiri dok on to bilježi u dnevnik. Može se naći npr. naći opis logora na stadionu "Iskre" u Bugojnu.
Mnogo naših ljudi koji sa bojišnice dolaze u Bašku Vodu prepričavaju fra Ćiri događaje sa prve crte bojišnice,ali i sam fra Ćiro obilazi vojnike na frontu i opisiva što tamo susreće.
Jedna usitinu vrijedna knjiga koju preporučujem za čitanje,jer puno govori o načinu života naših prognanih ljudi iz Bosne(njih je najviše dolje bilo) kao i onih iz Hercegovine. Nažalost u knjigama se bilježe i loša iskustva.
I sam sam bio u izbjeglištvu gdje i fra Ćiro,ali se ne sjećam svega što je tu ostalo zabilježeno,nekih stvari da,kao npr. lošeg odnosa policije prema nama izbjeglicama. Također i lošeg odnosa domaćih ljudi i sustava koji u nekim segmentima pravi značajne razlike između Hrvata koji je izbjegao iz Baranje i Slavonije,sa onim koji je izbjegao iz Srednje Bosne.
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: "Tisuću dana bez Kupresa"-fra Ćiro Lovrić Postano: 03 lip 2009, 12:33 |
|
|
DaniKU je napisao/la: Ne znam je li itko od vas imao priliku čitati,ali fra Ćiro je dosad izdao 4.dijela ove knjige/dnevnika. Ja posjedujem 2. dijela koja pokrivaju početak rata,izbjeglištvo u Dalmaciji(Baška Voda,Baško Polje,Makarska rivijera),povratak u Kupres i u njima se u se usitinu može naći puno detalja vezanih za Domovinski rat i protjerivanje naših ljudi iz Srednje Bosne,Kupresa,Hercegovine,Posavine i ostalih dijelova.
Knjige sadrže detaljan opis svakog dana u životu fra Ćire i ljudi koje susreće od trenutka bijega iz Kupresa. Ljudi se po imenu navode,tako da se može naći i ime ljudi koji su vršili teror,mučenje i ubojstva nad Hrvatima navedenih područja uz naravno detaljan opis ljudi koji su preživili i koji svjedoče fra Ćiri dok on to bilježi u dnevnik. Može se naći npr. naći opis logora na stadionu "Iskre" u Bugojnu.
Mnogo naših ljudi koji sa bojišnice dolaze u Bašku Vodu prepričavaju fra Ćiri događaje sa prve crte bojišnice,ali i sam fra Ćiro obilazi vojnike na frontu i opisiva što tamo susreće.
Jedna usitinu vrijedna knjiga koju preporučujem za čitanje,jer puno govori o načinu života naših prognanih ljudi iz Bosne(njih je najviše dolje bilo) kao i onih iz Hercegovine. Nažalost u knjigama se bilježe i loša iskustva.
I sam sam bio u izbjeglištvu gdje i fra Ćiro,ali se ne sjećam svega što je tu ostalo zabilježeno,nekih stvari da,kao npr. lošeg odnosa policije prema nama izbjeglicama. Također i lošeg odnosa domaćih ljudi i sustava koji u nekim segmentima pravi značajne razlike između Hrvata koji je izbjegao iz Baranje i Slavonije,sa onim koji je izbjegao iz Srednje Bosne. Cirine su knjige dobre, mada se ne slazem bas uvijek s njim i do dan danas tvrdim da je Ciro fulao profesiju!
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
Samo u njoj počivat ću u miru. Samo u njoj počivat ću mirno...
Isus će mi postelju prostrijeti Isus će mi prostrijet odar smrti.
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: "Tisuću dana bez Kupresa"-fra Ćiro Lovrić Postano: 03 lip 2009, 12:35 |
|
|
Prporucila bi u tom kontekstu i "Knjigu Bola"!
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
|
|
Vrh |
|
|
DaniKU
|
Naslov: Re: "Tisuću dana bez Kupresa"-fra Ćiro Lovrić Postano: 11 lip 2009, 20:11 |
|
|
mara je napisao/la: Cirine su knjige dobre, mada se ne slazem bas uvijek s njim i do dan danas tvrdim da je Ciro fulao profesiju! A fra Ćiro je kako bi se ulično reklo "lik i po" . Jako lijepe uspomene nosim od vremena kad je bio s kupreškim pukom, od izbjeglištva s njim, pa do povratka na Kupres. Je li mašio zanimanje, ne znam , ali je sigurno da je svestran i usitinu ima mnogbrojne kvalitete.
|
|
Vrh |
|
|
DaniKU
|
Naslov: Re: "Tisuću dana bez Kupresa"-fra Ćiro Lovrić Postano: 11 lip 2009, 20:11 |
|
|
mara je napisao/la: Prporucila bi u tom kontekstu i "Knjigu Bola"! Isto njegova knjiga ili?
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: "Tisuću dana bez Kupresa"-fra Ćiro Lovrić Postano: 15 lip 2009, 10:08 |
|
|
DaniKU je napisao/la: mara je napisao/la: Prporucila bi u tom kontekstu i "Knjigu Bola"! Isto njegova knjiga ili? Nije njegova, al je vezana za Livno i pobigelj Hrvata u zadnja dva rata na podrucju Livna!
|
|
Vrh |
|
|
mara
|
Naslov: Re: "Tisuću dana bez Kupresa"-fra Ćiro Lovrić Postano: 15 lip 2009, 10:09 |
|
|
DaniKU je napisao/la: mara je napisao/la: Cirine su knjige dobre, mada se ne slazem bas uvijek s njim i do dan danas tvrdim da je Ciro fulao profesiju! A fra Ćiro je kako bi se ulično reklo "lik i po" . Jako lijepe uspomene nosim od vremena kad je bio s kupreškim pukom, od izbjeglištva s njim, pa do povratka na Kupres. Je li mašio zanimanje, ne znam , ali je sigurno da je svestran i usitinu ima mnogbrojne kvalitete. Mogao je biti dobar gradjevinski inzenjer!
|
|
Vrh |
|
|
DaniKU
|
Naslov: Re: "Tisuću dana bez Kupresa"-fra Ćiro Lovrić Postano: 15 lip 2009, 19:57 |
|
|
mara je napisao/la: DaniKU je napisao/la: Isto njegova knjiga ili?
Nije njegova, al je vezana za Livno i pobigelj Hrvata u zadnja dva rata na podrucju Livna! Ako ju uspijem naći, pročitat ću. A ti vučeš korijene iz Livna?
|
|
Vrh |
|
|
DaniKU
|
Naslov: Re: "Tisuću dana bez Kupresa"-fra Ćiro Lovrić Postano: 15 lip 2009, 19:58 |
|
|
mara je napisao/la: Mogao je biti dobar gradjevinski inzenjer! pa što građevinski inženjer, ne pamtim da je išta gradio kod nas
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 9 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|