HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: čet ruj 29, 2022 3:59 pm.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Džihad bosanskih sunita protiv gradnje HNK u Mostaru
PostPostano: sri ožu 30, 2022 6:02 pm 
Offline

Pridružen/a: sub lis 05, 2019 2:55 pm
Postovi: 3943
Muftije Dedović i Smajkić ne odustaju, oštro se protive izgradnji zgrade HNK u Mostaru


Dvojica mostarskih muftija, aktualni mr. Salem ef. Dedović i muftija u mirovini Seid ef. Smajkić u priopćenju Mostarskog muftijstva upućenom bosanskohercegovačkoj javnosti oštro su osudili odluku federalnih vlasti da mimo zakonskih procedura, regulacijskog plana centralne zone Mostara osiguraju sredstva za nastavak gradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta.

Grad Mostar jedan je od simbola naše države, grad svjetske kulturne baštine, u kojem je neimar Hajrudin izgradio čuveni Stari most, biser arhitekture. Oduvijek je kroz svoju dugu historiju bio urbani, vjerski, kulturni, društveni centar i primjer suživota građana različitih vjerskih, nacionalnih i drugih uvjerenja i opredjeljenja'', poručili su u priopćenju.

Dodaju kako ''mostarske muftije sa sjedištem u Mostaru više od četiri stotine i trideset godina, u skladu sa učenjem islama, utemeljenom kulturom i bošnjačkom tradicijom, predano i iskreno promoviraju toleranciju i povjerenje među narodima i građanima ovog grada''.

''Predstavnici Islamske zajednice u svim prilikama iskazuju volju i htijenje da pomognu u izgradnji zdravijeg društva i boljeg životnog prostora za sve ljude, da se osjećaju jednakopravno i sigurno u svom gradu i svojoj zemlji''.

''U tom kontekstu Muftijstvo mostarsko godinama javno poziva sve relevantne čimbenike da se u centralnoj zoni grada Mostara, na mjestu nekadašnje vojne linije razgraničenja - linije smrti, ispoštuju zahtjevi svih vjerskih zajednica i da se otpočne izgradnja Islamskog kulturnog centra na lokalitetu Lakišića harema, nastavi izgradnja crkve Kristova Uskrsnuća i otpočne izgradnja jevrejske sinagoge'', istaknuli su u priopćenju.

''Ovaj plemeniti poziv ignoriran je svih ovih godina, a njegova realizacija se dodatno onemogućava novim neshvatljivim odlukama nadležnih federalnih vlasti, koje mimo svih zakonskih procedura, bez regulacijskog plana centralne zone, osiguravaju sredstva za nastavak gradnje Hrvatskog narodnog kazališta''.

Naglasili su kako ''ne odričemo pravo hrvatskog naroda na kulturni život i njegovo afirmiranje kroz ustanove kulture, jer to pravo tražimo i za svoj narod'' i dodali kako ''ne podržavamo i nikad nećemo prihvatiti selektivnu (ne)pravdu, uzurpaciju vakufa, obilježavanje prostora i pravljenje novih etničkih linija i podjela pod plaštom sporta, kulture i drugih opravdanja i izgovora''.

''Ne može se parcijalno, mimo zakonom propisanih normi, rješavati pitanje centralne zone grada Mostara i time direktno poništavati legitiman zahtjev Islamske zajednice''.

''Dok molbe i zahtjevi Islamske zajednice u vezi izgradnje Islamskog kulturnog centra na Lakišića haremu leže u ladicama i dok vjernici Bajram Namaz i sve značajnije manifestacije iz godine u godinu obavljaju na sportskim terenima uslijed nepostojanja većeg molitvenog prostora, jer su mostarske džamije manjih dimenzija, nastavak nelegalne gradnje Hrvatskog narodnog kazališta se financira iz federalnog proračuna bez potrebnih dozvola'', stoji u priopćenju.

''Lažne floskule o jednakopravnosti padaju u vodu upravo na primjeru dvodesetljetne intenzivne borbe i nastojanja Islamske zajednice da se izgradi jedan reprezentativan vjersko-kulturni objekt u Mostaru, što je nasušna potreba vjernika muslimana ovog multietničkog grada, a nije nikakav politički zahtjev i pitanje preko kojega bi se dizale tenzije u ovom Gradu. Islamska zajednica je svo vrijeme ostala privržena načelu poštovanja zakonskih normi i procedura kod realizacije potrebnih infrastrukturnih objekata''.

''Kao odgovorni ljudi koji su preuzeli na sebe emanet časne muftijske dužnosti u prethodnom i sadašnjem vremenu, nećemo nijemo promatrati novo degradiranje Islamske zajednice i udar na čast i dostojanstvo svih naših članova i simpatizera. Naprotiv, još jače i snažnije ćemo dizati svoj glas za istinsku ravnopravnost i zaštitu prava svih vjernika i svih stanovnika ovog Grada'', zaključili su u priopćenju.

https://www.dnevnik.ba/vijesti/muftije- ... ru-2630162

_________________
Ode sve ovo u helać


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Džihad bosanskih sunita protiv gradnje HNK u Mostaru
PostPostano: sri ožu 30, 2022 6:08 pm 
Offline

Pridružen/a: sub lis 05, 2019 2:55 pm
Postovi: 3943
Koalicija ''Država'': Zaustaviti izgradnju HNK Mostar tu gdje je oborena Herceg-Bosna

'Tražimo zaustavljanje projekta izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, upravo nekoliko stotina metara odavde gdje je oborena tzv. Herceg-Bosna'', rekao je u Mostaru Adis Arapović.

Večeras je u sali hotela Bristol u Mostaru održana javna tribina koalicije “Država!”. Na temu “Budućnost države Bosne i Hercegovine“, prisutnima su se obratili Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, Adis Arapović, zastupnik u Parlamentu FBiH, Aldin Džino, koordinator regije Neretva Platforme za progres, Ninoslav Sušilović, predsjednik Posavske stranke, Dženana Delić, predsjednica KO Napredne demokratske stranke BiH i Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat za člana Predsjedništva BiH u ime koalicije “Država!”. Adis Arapović je govorio angažmanu u Parlamentu FBiH, gdje su sutra na dnevnom redu proračun i dva važna zakona, o porezu na dohodak.

''Mi smo u Federalnom parlamentu podnijeli amandmane na proračun koji su važni za građane. Tražimo potpuno ukidanje privilegija desetak funkcionera koji raspolažu sa preko 700.000 KM. Tražili smo da se taj novac planira za Fond solidarnosti, gdje nikad nema dovoljno novca za liječenje djece i drugih naših sugrađana. Također, tražimo zaustavljanje projekta izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, upravo nekoliko stotina metara odavde gdje je oborena tzv. Herceg-Bosna, a na čemu je radio kolega Amer Obradović. Također, zatražili smo brisanje s dnevnog reda zakona o porezu na dohodak i doprinosima, jer nisu dobro pripremljeni, a uputili smo i amandmane koji idu u korist rasterećenja radničkih plata, kao i transparentnosti u smislu da uplatitelji doprinosa dobiju adekvatnu kontrauslugu'', rekao je Arapović. Ninoslav Sušilović istaknuo je značaj formiranja koalicije i okrupnjavanja političkih stanaka koje zajedno mogu napraviti bolju zemlju za buduće generacije. ''Nije do Bakira, Dragana i Milorada, do nas je'', zaključio je Sušilović. Aldin Džino je govorio o jačanju ove koalicije u Hercegovini, a Dženana Delić o mijenjanju globalnih odnosa i svjetskoj krizi koja može biti i politička šansa za zdrave snage u Bosni i Hercegovini što koalicija “Država!” sigurno jeste.

Senad Šepić je izjavio: ''Vjerujemo u ovu priču jer za cilj ima uspješnu i drugačiju Bosnu i Hercegovinu. Znam da je Mostar jedan od ključeva da li ćemo ostati u prošlosti ili ćemo krenuti naprijed. Zato smo večeras ovdje da pokažemo da možemo zajedno donijeti drugačiji pristup u politici i da politiku možemo staviti kao servis građanima a ne kao etničko oružje koje služi podjelama''. Mirsad Hadžikadić istaknuo je da je država vrijedna borbe i da je odgovornost na svakom njenom građaninu da je povede putem napretka. Sve zdrave snage moraju se okupiti oko zajedničke ideje i jednog cilja, a to je dobrobit države i građana. ''Mostar je važna točka u našoj državi jer se tu pokazuje da li ova država može uspješno funkcionirati. Mi ćemo posvetiti veliku pažnju ovom kraju naše države jer ima ogroman potencijal. Mi imamo snagu koja može promijeniti državu. Država nam mora dati prava, a mi imamo odgovornost da je čuvamo. Države ima koliko ima nas, a nas ima koliko ima države. To je program ove koalicije. Rješenja možemo ponuditi samo mi. Odgovornost je naša i moramo uzeti sudbinu Bosne i Hercegovine u svoje ruke'', istaknuo je Hadžikadić.

https://bljesak.info/vijesti/politika/k ... jed/378160

_________________
Ode sve ovo u helać


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Džihad bosanskih sunita protiv gradnje HNK u Mostaru
PostPostano: sri ožu 30, 2022 6:10 pm 
Online
Avatar

Pridružen/a: sub kol 01, 2020 12:37 pm
Postovi: 12208
Smeta im kazalište?
I onda degenerici zapadne europe pričaju da je moguć suživot sa muslimanima

_________________
Broj učenika u osnovnim školama u USK
2013/2014 - 25758
2021/2022 - 17049


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Džihad bosanskih sunita protiv gradnje HNK u Mostaru
PostPostano: sri ožu 30, 2022 6:17 pm 
Offline

Pridružen/a: sub lis 05, 2019 2:55 pm
Postovi: 3943
Smeta im sve što ima HR predznak. Jednako popizde i islamski klerici i islamski GraDžani

_________________
Ode sve ovo u helać


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Džihad bosanskih sunita protiv gradnje HNK u Mostaru
PostPostano: čet ožu 31, 2022 3:55 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet stu 04, 2021 11:21 am
Postovi: 953
Rika sv Vida je napisao/la:
Smeta im kazalište?
I onda degenerici zapadne europe pričaju da je moguć suživot sa muslimanima


A tek Rusija, koja zabranjuje kritiku islama.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Džihad bosanskih sunita protiv gradnje HNK u Mostaru
PostPostano: čet ožu 31, 2022 5:45 pm 
Online
Avatar

Pridružen/a: čet kol 02, 2012 11:47 am
Postovi: 27998
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
SDA: Podržavamo legitimnu inicijativu izgradnje budućeg Islamskog centra

Baš zanimljivo, oni koji tvrde da ne postoje legitimni predstavnici tvrde da je gradnja islamskog centra legitimna.

Citat:
Gradski odbor SDA Grada Mostara objavio je kako želi ”posebno naglasiti da podržava legitimnu inicijativu izgradnje budućeg Islamskog centra u centralnoj gradskoj zoni Grada Mostara, te da takvo opredjeljenje ove stranke nikada nije dovedeno u pitanje”.

SDA Grada Mostara još jednom poručuje da će u svom javnom djelovanju ostati na principima zaštite legitimnih prava svih građana Grada Mostara, kako bi centralna gradska zona zaista poprimila izgled jednog multietničkog i multikonfesionalnog prostora, kakav je bio i kakav će ostati još dugi niz godina.


Centralna zona će dobiti multietniĆni karakter gradnjom islamskog centra, multietnićka đamija.
Džamija je multietničniji objekt od kazališta u kojeg mogu ići sve građani bez obzira na vjeru.

_________________
Christian Schmidt "hi-tech“ robot Bakira Izetbegovića


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Džihad bosanskih sunita protiv gradnje HNK u Mostaru
PostPostano: čet ožu 31, 2022 5:46 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: uto lis 05, 2010 12:48 pm
Postovi: 106490
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Nastaviiti graditi po planu i ignorirati pse koji laju.

_________________
Vladimir Putin: They don't want to humiliate us, they want to subjugate us.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Džihad bosanskih sunita protiv gradnje HNK u Mostaru
PostPostano: čet ožu 31, 2022 7:01 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sri ruj 08, 2010 9:54 am
Postovi: 7135
Lokacija: Danska
Sta nam uzpovci rade alahu, svakim danom sve manje i manje bosne.

_________________
Prvo sapun, pa onda parfem!
Zorane Milanoviću ponesi zastavu!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Džihad bosanskih sunita protiv gradnje HNK u Mostaru
PostPostano: čet ožu 31, 2022 7:22 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon lip 27, 2011 3:09 pm
Postovi: 1935
Lokacija: HR
Prestati davati muslimanskim firmama iz istOĆnog sve radove po gradu, pa će začepiti.
Mi bez njih možemo a oni ne jer paratiziraju na Hrvatima.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Džihad bosanskih sunita protiv gradnje HNK u Mostaru
PostPostano: čet ožu 31, 2022 8:18 pm 
Offline

Pridružen/a: sub lis 05, 2019 2:55 pm
Postovi: 3943
HNK Mostar odgovorio na napade mostarskih muftija: Imamo pravo na gradnju, ovo su činjenice koje to i potvrđuju


Nepobitna je i provjerljiva činjenica da Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru ima ispravnu i važeću dozvolu za gradnju, odnosno da je nastavak gradnje zgrade HNK Mostar u potpunosti legalan proces za koji postoje sve zakonom propisane dozvole i odluke, stoji u priopćenju Ivana Vukoje, ravnatelja HNK Mostar.

Sudeći po javnim reakcijama na najave nastavka i dovršetka gradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, određeni društveni i politički akteri u BiH još se uvijek nisu pomirili s činjenicom da Hrvati kao samosvjestan i konstitutivan narod imaju pravo na svoje nacionalne kulturne i umjetničke ustanove. Osvrnemo li se malo na povijest ove teme vidjet ćemo da takva i slična osporavanja traju već preko stotinu godina, još od 1896. godine kada su „Bratimstvo svetog Antuna“ i „Pjevačko katoličko društvo Hrvoje“ počeli u Mostaru graditi svoju prvu zgradu za kazališne predstave, pjevanje i balove. Tadašnja austrougarska vlast zbog političkih razloga nije dopustila da „Dom za društvene svrhe“, kako su ga oni zvali, i službeno dobije ime „Hrvatsko kazalište“.

Stogodišnja nastojanja napokon su ispunjena 1994. godine osnivanjem Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Usprkos svim osporavanjima i negiranjima, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru ušlo je u 28. godinu svoga postojanja i djelovanja te u ozbiljnu završnu fazu priprema za nastavak i dovršetak gradnje kazališne zgrade.

Jedna od institucija koja opetovano reagira na najave nastavka gradnje zgrade HNK Mostar je Muftijstvo mostarsko Islamske zajednice u BiH. Tako je i 30. ožujka 2022. godine na službenoj stranici Muftijstva objavljen tekst „SAOPĆENJE ZA JAVNOST Povodom odobravanja nelegalne gradnje na lokalitetu Lakišića vakufa“. Iz navedenog je priopćenja razvidno kako je glavni motiv reakcije dvojice mostarskih muftija, Salema ef. Dedovića i Seida ef. Smajkića, želja za dobivanjem građevinske dozvole za Islamski centar Mostar u središnjoj gradskoj zoni. U toj želji, što se HNK Mostar tiče, ne bi bilo ništa sporno i nerazumljivo da se pri tom ne iznose neistine o pravu HNK Mostar da nastavi gradnju vlastitog objekta.

Naime, nepobitna je i provjerljiva činjenica da Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru ima ispravnu i važeću dozvolu za gradnju, odnosno da je nastavak gradnje zgrade HNK Mostar u potpunosti legalan proces za koji postoje sve zakonom propisane dozvole i odluke. S obzirom da se određeni osporavatelji prava HNK Mostar na nastavak gradnje pozivaju na odluke Gradskog vijeća Grada Mostara o zabrani gradnje u Središnjoj gradskoj zoni i navodno nepostojanje regulacijskog plana, sve zainteresirane javnosti želimo informirati o sljedećim činjenicama.

Odluke 01-1101/99 iz 1999. godine i 01-02-22/02 iz 2002. godine koje su se odnosile na zabranu gradnje u središnjoj gradskoj zoni prestale su važiti donošenjem Odluke 01-02-320/10 koju je Gradsko vijeće Grada Mostara donijelo 1. 12. 2010. godine. U Odluci iz 2010. godine, u članku 8. jasno se navodi kako se u dijelu središnje gradske zone, u kojem se nalazi i zgrada HNK, dopušta nastavak gradnje za objekte koji posjeduju odobrenje za gradnju u skladu s pozitivnim gradskim propisima. Također, u članku se navodi i kako se zabranjuje gradnja novih objekata do usvajanja plana, a najduže u razdoblju od dvije godine.

S obzirom da HNK ima dozvolu za gradnju koja je, u skladu s pozitivnim gradskim propisima, izdana 1996. godine, očito je kako je Odluka iz 2010. godine potvrdila pravo Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru na nastavak gradnje objekta. Zabrana se gradnje, dakle, odnosila samo na nove objekte i samo u razdoblju od dvije godine, od 1. 12. 2010. do 1. 12. 2012. godine. S obzirom da u spomenutom razdoblju nije usvojen novi regulacijski plan, stari regulacijski plan donesen 1996. godine nastavio je biti važeći ne samo za stare objekte nego, od 1. 12. 2012. godine i za nove objekte.

Temeljem i u skladu s Provedbenim/regulacijskim urbanističkim planom dijela Centralne gradske zone koji je usvojen i objavljen Odlukom Općinskog vijeća Mostar broj 01-472-1/96 iz 1996. godine, urbanističke, građevinske i uporabne dozvole dobili su i: zgrada Vlade FBiH, zgrada INTEGRA, zgrada MINIPEX, Hercegovina Auto, Ministarstvo financija VM BiH... te je na navedenom području od 1996. godine do danas izgrađen cijeli niz objekata. Dio dozvola je iz razdoblja prije 1. 12. 2010. godine, a dio iz razdoblja nakon 1. 12. 2012. godine. Iz navedenog je očito kako se Regulacijski plan iz 1996. godine cijelo vrijeme primjenjivao na području dijela Središnje gradske zone za koji je usvojen, osim u razdoblju od 1. 12. 2010. do 1. 12. 2012. godine.

Činjenica kako HNK ima ispravnu i važeću dozvolu za gradnju dodatno je potvrđena Zaključkom Odjela za urbanizam i gradnju/građenje broj UP1-07/2-25-12059-1/16 iz 2018. godine, kojim je HNK Mostar zbog traženja izmjena u odobrenju za gradnju bio u obavezi platiti rentu u iznosu od 244.495 KM.

Nakon što je renta uplaćena, Odjel za urbanizam i gradnju/građenje Grada Mostara, pod brojem UP1-07/2-25-12059/16 donio je Rješenje o izmjeni pravomoćnog Rješenja Odjela graditeljskog i prostornog uređenja Općinskog vijeća Općine Mostar, broj 07-III-361-2150-1/95. Ovo je Rješenje postalo pravomoćno i izvršno u listopadu 2018. godine.

Iz prethodno navedenog očito je i nepobitno kako HNK Mostar posjeduje ispravnu i važeću dozvolu za gradnju, stoga molimo Muftijstvo mostarsko da u skladu s izjavom u spomenutom priopćenju „Zvaničnici Islamske zajednice u svim prilikama iskazuju volju i htijenje da pomognu u izgradnji zdravijeg društva i boljeg životnog prostora za sve ljude, da se osjećaju jednakopravno i sigurno u svom gradu i svojoj zemlji.“ uvaži činjenicu legalnosti i legitimnosti Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru te da s nama započne graditi zdravije društvo i bolji životni prostor za sve ljude i narode u Mostaru i BiH. U tom duhu, raspravu o utemeljenosti pozivanja na hareme i vakufe u Središnjoj gradskoj zoni, ostavit ćemo za neku drugu prigodu.

Kako bi posvjedočili i primjerima potkrijepili našu opredijeljenost za suradnjom i uključivošću, želimo navesti nekoliko činjenica o radu HNK Mostar. Na inicijativu i u produkciji HNK Mostar 2013. godine napravljena je predstava „Chick lit“ koja je stekla epitet prve poslijeratne svemostarske predstave.

Prvi put nakon rata devedesetih u jednoj predstavi zajedno su igrali glumci Hrvatskog narodnog kazališta, Narodnog pozorišta, Pozorišta lutaka te tek svršeni glumci s Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, a sve to pod redateljskom palicom tadašnje direktorice Mostarskog teatra mladih. S Narodnim pozorištem Mostar do sada smo realizirali četiri koprodukcijeske predstave, a imamo i potpisan važeći Sporazum o suradnji.

Koprodukcijsku suradnju u BiH ostvarili smo i s Bosanskim narodnim pozorištem iz Zenice, Sarajevskim ratnim teatrom (SARTR) te Narodnim pozorištem Republike Srpske. Više puta smo javno naglašavali kako mi jesmo Hrvatsko narodno kazalište, ali smo također i mostarsko i bosanskohercegovačko te da nam je želja i vizija postati suvremeno europsko kazalište. Između ostalog, i zato nam je, pored postojeće Male scene, potrebna i Velika scena sa svim pripadajućim sadržajima i tehničkim komponentama, koju ćemo izgraditi u sklopu dovršetka gradnje.

O nastavku gradnje HNK Mostar, 27. ožujka 2022. godine, na „Svjetski dan kazališta“, govorilo se i na javnoj tribini Koalicije „Država“ u Mostaru. Adis Arapović, zastupnik u ZD Parlamenta FBiH, tom je prigodom izjavio kako Koalicija traži „zaustavljanje projekta izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, upravo nekoliko stotina metara odavde gdje je oborena tzv. Herceg-Bosna“. S obzirom da nije naveo niti jedan pravni argument zašto traži zaustavljanje projekta gradnje HNK Mostar, očito je kako se radi o političkoj, odnosno, politikantskoj i populističkoj izjavi.

Smisao, motivaciju i svrhu spomenutog zahtjeva moguće je odgonetnuti iz drugog dijela izjave u kojem govori kako je „oborena tzv. Herceg-Bosna“. Iz toga bi se moglo zaključiti kako gospodinu Arapoviću i njegovoj Koaliciji smeta svaki oblik institucionalizacije hrvatske konstitutivnosti u BiH pa makar se radilo i o instituciji kulture i umjetnosti.

Kada bi Koalicija Država mogla o tome odlučivati, očito je kako bi Hrvatima u BiH bila ukinuta ne samo konstitutivnost, odnosno pravo na nacionalni subjektivitet i specifične oblike političke autonomije, nego i pravo na kulturni identitet i kulturnu autonomiju. O neprihvatljivosti i radikalnosti takvih šovinističko-političkih zahtjeva može posvjedočiti i slijedeća činjenica. U Sjevernoj Makedoniji, pored Makedonskog narodnog kazališta, postoji i Nacionalna ustanova Albanski teatar te Nacionalna ustanova Turski teatar, kao i Roma teatar (Romski teatar). O svim ustanovama brine Ministarstvo kulture i sve se financiraju iz proračuna Sjeverne Makedonije.

Stoga je očito potrebno gospodina Arapovića i Koaliciju „Država“ podsjetiti da Bosna i Hercegovina nije „njihova država“, već država tri konstitutivna i međusobno jednakopravna naroda te svih ostalih naroda i građana koji u njoj žive. Također, potrebno ih je podsjetiti kako Hrvatska Republika Herceg-Bosna nije takozvana, kao što nije ni oborena ni ukinuta, nego je kroz Washingtonski mirovni sporazum ugrađena u Federaciju BiH.

S obzirom da je Washingtonski mirovni sporazum sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma, onda je nazivanje HR HB takozvanom izravno kršenje Washingtonskog i Daytonskog mirovnog sporazuma. Pored toga što negiraju i krše mirovne sporazume, Arapović i „Država“ krše i Ustav BiH jer negiraju konstitutivna prava hrvatskog naroda u BiH na političku i kulturnu autonomiju.

Iz svega navedenog čini se potrebnim sve negatore hrvatskog političkog i kulturnog subjektiviteta u BiH podsjetiti na slijedeće činjenice. Sukladno Washingtonskom i Daytonskom mirovnom sporazumu te Ustavu BiH Hrvati su konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini. Konstitutivnost podrazumijeva ustavotvornost, stoga je Ustav BiH izraz političke volje i Hrvata u BiH.

Kao konstitutivan i ustavotvoran, Hrvati u BiH su i državotvoran narod, odnosno formirana i institucionalizirana nacija. Kao takvi imaju političko i ustavno pravo na gradnju i financiranje nacionalnih ustanova kulture i umjetnosti. Koje su to ustanove, kada, gdje i kako će biti građene i financirane o tome, na sreću, ne odlučuje Koalicija „Država“ nego legitimni hrvatski politički predstavnici u institucijama države Bosne i Hercegovine. Što prije se to shvati i prihvati, svima u BiH će biti bolje, i konstitutivnim narodima i ostalim narodima i građanima i svim državljanima Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju koje potpisuje Ivan Vukoja, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

https://www.dnevnik.ba/vijesti/hnk-most ... ju-2630245


Vrijedi pročitati sve, ali kraj je definitivno najbolji. Ubio čovjek iz kazališta muslimane nogama. Mogli bi mnogi političari pročitati i naučiti ovo na kraju napamet.

_________________
Ode sve ovo u helać


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Džihad bosanskih sunita protiv gradnje HNK u Mostaru
PostPostano: pet tra 01, 2022 1:38 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon sij 14, 2013 11:25 pm
Postovi: 2611
Šta si oni zamišljadu? Da je svit i vrime počelo s dolaskon Turaka u BiH?
Neka oni vratidu katoličke crkve koje su silon oteli i prinaminili u džamije.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO