Junuz Djipalo je napisao/la:
http://www.novilist.hr/Kultura/Knjizevnost/Zeljko-Ivankovic-Etiketa-bosanskog-Rushdiea-za-mene-je-kompliment
Željko Ivanković je napisao/la:
Sarajevsko narodno pozorište, Zemaljski muzej, Muzej književnosti, Galerija Bosne i Hercegovine, Univerzitet – sve je to u nadležnosti kantona. To je neobično, a na određeni način je i zločin prema kulturi da lokalna zajednica brine o nečemu što je ipak državna institucija.
Žalosno. Trebalo bi naći način kako preuzeti Zemaljski muzej ili bar neke njegove zbirke, a ne prepustiti ih bošnjačkoj kontroli i propadanju.
Bosna ima 4 milijuna stanovnika, što je jedan europski grad srednje veličine, a ima sedam službenih univerziteta.
Optimist.
Posebna je priča podijeljenost Bosne i Hercegovine na način da ja recimo iz Sarajeva bolje znam što se događa u kulturi u Beogradu, Zagrebu i u susjednim državama nego što se događa u Banjoj Luci i Mostaru. Iz perspektive Sarajeva to je gotovo nezamislivo, pa i sramotno.
Mislim da pretjeruje, ako govori o sebi samome, a ne o prosječnom sarajevskom intelektualcu.
Religije proučavam u mjeri u kojoj to mogu kao pisac, jer mi to nije struka. Istini za volju, ne mislim najbolje o svemu tome, jer religije su uz sve dobro donijele i mnogo zla. Pritom prije svega mislim na religijsku praksu i na one koji su u ime religija vodili ratove i ubijali. Kao što su neki ubijali u ime staljinizma i fašizma, ima i onih koji su ubijali u ime islamizma. Kad islam i kršćanstvo pretvorite u totalitarizam, onda sam ja kao pisac i intelektualac žestoko protiv toga. Ali ne načelno, nego na praksi određenih konkretnih društava i literature.
Još jedan dekristijanizirani? Zašto ne može adresirati islam - s kojim je imao problema, već mora lupati i po kršćanstvu? Jadno i kukavički.
...............................................................................................................................................................
Prva njegova knjiga koju sam pročitao bila je: Željko Ivanković,
700 dana opsade, Sarajevski dnevnik 1992.-1994., Durieux, Zagreb, 1995.
Zanimljivo štivo.