|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 75 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Croato
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 12:31 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kristijan
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 12:38 |
|
|
saskia je napisao/la: Ispade Sinj sibir  Na Šolti i općenito otocima u poljima bude standardnog minusa zimi. Sinj je tek par stupnjeva hladniji od Splita. Ništa strašno. Za Split, gledajući minimalne temperature, i je sibir. Najniža temperatura ikad izmjerena Split -9°C Sinj -24.2°C
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 12:44 |
|
|
Kristijan je napisao/la: saskia je napisao/la: Ispade Sinj sibir  Na Šolti i općenito otocima u poljima bude standardnog minusa zimi. Sinj je tek par stupnjeva hladniji od Splita. Ništa strašno. Za Split, gledajući minimalne temperature, i je sibir. Najniža temperatura ikad izmjerena Split -9°C Sinj -24.2°C I to na Marjanu, u gradu je još toplije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
saskia
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 12:51 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 15:42 Postovi: 2874 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Croato je napisao/la: Imotski je puno topliji od Sinja što se tiče minimalnih temperatura. https://meteo.hr/objave_najave_natjecaj ... ture_zrakaPa normalno kad je Sinj pozicioniran u mrazištu u polju. Aj popni se na brdo iznad Sinja ili se u Imotskom spusti u polje i vidjet ćeš da je to u dvi deke. Čak je Imotski često snježniji od Sinja. Nadalje, u Imotskom se puno kasnije počelo službeno zabilježavati temeperature
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
saskia
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 12:54 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 15:42 Postovi: 2874 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Kristijan je napisao/la: saskia je napisao/la: Ispade Sinj sibir  Na Šolti i općenito otocima u poljima bude standardnog minusa zimi. Sinj je tek par stupnjeva hladniji od Splita. Ništa strašno. Za Split, gledajući minimalne temperature, i je sibir. Najniža temperatura ikad izmjerena Split -9°C Sinj -24.2°C Nitko ne spori da ima razlike, no ne gledaj apsolutne minimalce tko zna kada izmjerene. Uzmi maksimalce, ja sam uvjeren da Sinj možda ima i veće apsolutne maksimalce od Splita. Zato uzmi prosjek, a prosjek je možda 3 stupnja razlike. Što nije strašno ako nisi plačipička. Sinj ima blagu klimu. Oštra klima počinje tek od Kamenskog
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 12:54 |
|
|
Imotsko polje je dosta južnije od Sinjskog i je toplije + što je otvoreno prema dolini Neretve. Prati minimalne temperature stalno pa ćeš vidit koliko je Imotski uglavnom ujutro topliji od Sinja, osim kad je bura. Znan da je sinjska postaja u Glavicama, a imotska u Imotskom, ali i dalje je grad Imotski ujutro često dosta topliji od grada Sinja. A za snig, snig je zanimljiv, Imotski je na takvoj poziciji da možda češće zasniži, tj. padne snig, ali i Metković ima veću zabilježenu visinu sniga od Imotskog i Sinja, a još je južnije. https://meteo.hr/objave_najave_natjecaj ... na_snijegaTakođer se zna i kod vas u Posušju da je tradicionalno Sinjsko polje kraj za kupus, a Imotsko za grožđe.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 12:56 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 22:06 Postovi: 4532 Lokacija: Dridska Župa
|
saskia je napisao/la: Kristijan je napisao/la: Za Split, gledajući minimalne temperature, i je sibir.
Najniža temperatura ikad izmjerena
Split -9°C Sinj -24.2°C Nitko ne spori da ima razlike, no ne gledaj apsolutne minimalce tko zna kada izmjerene. Uzmi maksimalce, ja sam uvjeren da Sinj možda ima i veće apsolutne maksimalce od Splita. Zato uzmi prosjek, a prosjek je možda 3 stupnja razlike. Što nije strašno ako nisi plačipička. Sinj ima blagu klimu. Oštra klima počinje tek od Kamenskog Pa nije bitno kakva je temp. Zimi bitno je ljeti, štoviše ljeti bi bilo bolje da je hladnije.
_________________ Hrvatski Džihad je dielo visokog intelektulnog i moralnog dosega
|
|
| Vrh |
|
 |
|
saskia
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 13:51 |
|
|
Croato je napisao/la: Imotsko polje je dosta južnije od Sinjskog i je toplije + što je otvoreno prema dolini Neretve. Prati minimalne temperature stalno pa ćeš vidit koliko je Imotski uglavnom ujutro topliji od Sinja, osim kad je bura. Znan da je sinjska postaja u Glavicama, a imotska u Imotskom, ali i dalje je grad Imotski ujutro često dosta topliji od grada Sinja. A za snig, snig je zanimljiv, Imotski je na takvoj poziciji da možda češće zasniži, tj. padne snig, ali i Metković ima veću zabilježenu visinu sniga od Imotskog i Sinja, a još je južnije. https://meteo.hr/objave_najave_natjecaj ... na_snijegaTakođer se zna i kod vas u Posušju da je tradicionalno Sinjsko polje kraj za kupus, a Imotsko za grožđe. Je sa tim da smo i ti i ja živi svjedoci da ga je u veljači 12. u Imotskom bilo oko metar ako ne i više. Drugo ne možeš uspoređivati Imotski na brdu i Sinj u polju. Gledaj prosjek. Uzmi imotsko i sinjsko polje i mislim da je to u priliku isti klimatski pojas. U Imotskom i ja uzimam grožđe ali mislim da ga uskoro mogu početi i u Posušju saditi. A sa Sinjem imamo malo veze, kupus uzimamo u Rakitnu 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
saskia
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 13:57 |
|
|
|
Radujem se cesti Aržano - Posušje, pa će se vidjeti onda specifična razlika u klimi imotski krajine i Posušja gdje se jasno vidi da je Posušje osjetno toplije mjesto izloženo jugu a zaklonjeno od sjevera.
A sa tim putem ćemo i mi napokon biti na manje od sat od Sinja
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kristijan
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 13:59 |
|
|
saskia je napisao/la: Nitko ne spori da ima razlike, no ne gledaj apsolutne minimalce tko zna kada izmjerene. Uzmi maksimalce, ja sam uvjeren da Sinj možda ima i veće apsolutne maksimalce od Splita.
Zato uzmi prosjek, a prosjek je možda 3 stupnja razlike. Što nije strašno ako nisi plačipička. Sinj ima blagu klimu. Oštra klima počinje tek od Kamenskog
Apsolutni minimalci su zabilježeni 16.2.1956. u Sinju (mjerenja od 1950. do danas) a na Marjanu 23.1.1963. (mjerenja od 1948. do danas). Apsolutni maksimalci: Sinj 40.5°C (3.8.2017.) Marjan 38.6°C (5.7.1950.) Kaštela 42.2°C (2.8.2017., mjerenja od 1981.) Prosječna temperaturna razlika između Sinja i Marjana iznosi 3.4°C. Najveća je u prosincu: 4.5°C Najmanja je u travnju: 2.5°C Prosječna razlika najtopliji-najhladniji misec (srpanj-siječanj) je na Marjanu oko 17.8°C a u Sinju 18.9°C. Temperaturna razlika dan-noć je veća u Sinju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kristijan
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 14:04 |
|
|
saskia je napisao/la: Croato je napisao/la: U Imotskom i ja uzimam grožđe ali mislim da ga uskoro mogu početi i u Posušju saditi.
Što se klime tiče, sadi se i u Livnu i Duvnu. Moji u livanjskoj općini imaju vinograd već 25 godina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 14:12 |
|
|
saskia je napisao/la: Radujem se cesti Aržano - Posušje, pa će se vidjeti onda specifična razlika u klimi imotski krajine i Posušja gdje se jasno vidi da je Posušje osjetno toplije mjesto izloženo jugu a zaklonjeno od sjevera.
A sa tim putem ćemo i mi napokon biti na manje od sat od Sinja Imotski je puno topliji od Posušja. Mislio si vjerojatno na Aržano. I dalje držim da je Imotsko polje toplije od Sinjskog. Imaš i na Pljusku postaju u Glavini u polju i sinjske u polju, i tamo se mogu uspoređivati temperature i minimalci.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
saskia
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 14:14 |
|
|
Kristijan je napisao/la: saskia je napisao/la: Što se klime tiče, sadi se i u Livnu i Duvnu. Moji u livanjskoj općini imaju vinograd već 25 godina. Da ali ovisi od sorte i od mikrolokacije. Tu gdje je moja kuća u Posušju ne more ni kruška uspjeti maltene. Međutim na obližnjem brdu jugu eksponiranom bi trebalo moći bez problema. Iako bi i to prije bura pojela.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
saskia
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 14:18 |
|
|
Croato je napisao/la: saskia je napisao/la: Radujem se cesti Aržano - Posušje, pa će se vidjeti onda specifična razlika u klimi imotski krajine i Posušja gdje se jasno vidi da je Posušje osjetno toplije mjesto izloženo jugu a zaklonjeno od sjevera.
A sa tim putem ćemo i mi napokon biti na manje od sat od Sinja Imotski je puno topliji od Posušja. Mislio si vjerojatno na Aržano. I dalje držim da je Imotsko polje toplije od Sinjskog. Imaš i na Pljusku postaju u Glavini u polju i sinjske u polju, i tamo se mogu uspoređivati temperature i minimalci. Nije Imotski toliko topliji od Posušja, topliji jeste no ništa strašno. Puno su veće razlike u imotskoj krajini (dio oko Aržana, Studenaca i Kljenovca) i Posušja nego Posušja i Imotskog. Posebno zimi. Ove zime smo imali slučaj da je Imotski prije Božića imao snježni pokrivač dok su 200 metara viši južni dijelovi grada Posušja ostali bez snijega.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 14:38 |
|
|
saskia je napisao/la: Nije Imotski toliko topliji od Posušja, topliji jeste no ništa strašno.
Puno su veće razlike u imotskoj krajini (dio oko Aržana, Studenaca i Kljenovca) i Posušja nego Posušja i Imotskog. Posebno zimi. Ove zime smo imali slučaj da je Imotski prije Božića imao snježni pokrivač dok su 200 metara viši južni dijelovi grada Posušja ostali bez snijega. Jest topliji, pa u Imotskom je opće poznato među ljudima da je Posušje ladnije, a Grude su tuda negdi klima ko ovde, još malo toplije. To za snig za Božić sr potrefilo tako, ali i sam znaš da je dosta češće da se dogodi situacija da do kamenoloma otprilike pada kiša, a iznad snig. Pogledaj vegetaciju u Imotskom, evo naprimjer kod najnovijeg rotora, mediteranski alepski borovi, čempresi, makija... Kad se spuštaš u Imotski od Vinjana počinju masline i maslinici, smokve na sve strane itd. Lipo je to da imamo toliko različitih klima na malom prostoru.  Nezamislivo je da neko u Imotskom kaže da smokve slabo uspijevaju, ili masline, ili bajami, a u Posušju ćeš to često čuti. Moj prijatelj iz centra Posušja kaže da ne uspijevaju baš smokve, ja mu kažen da san vidio i par maslina isprid kuća u Posušju, on kaže ma dobro to je za ukras. Dakle, na oči se vidi da su više različite klime nego slične.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kristijan
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 14:44 |
|
|
|
Po Zagrebu sam viđo smokava. Danas ugazio u jednu. A i drva banane na više mista. Također u okolici Banja Luke i u okolici Gradiške sam vidio drvo banane. Sade ljudi za ukras.
Oko razgraničenja klime uvik rasprave se vode. Jedan povlači granicu vamo, drugi tamo.
Povuci ti granicu ovde ili nonde, doće ti onaj čija je kuća na granici i reć će ti, makni ti granicu dalje od kuće moje.
A granica negdi mora bit. Zeznuto.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 14:46 |
|
|
|
Tako je, i u Zagrebu ima smokava, zato mi je smišno kad Posušaci kažu da ne uspijevaju u Posušju. Možda ostalo od prije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
|
|
Kristijan je napisao/la: Po Zagrebu sam viđo smokava. Danas ugazio u jednu. A i drva banane na više mista. Također u okolici Banja Luke i u okolici Gradiške sam vidio drvo banane. Sade ljudi za ukras. Jedno je par smokava zasadit, a jedno je da su prirodne u tom podneblju i dobro uspjevaju
_________________ Hrvatski Džihad je dielo visokog intelektulnog i moralnog dosega
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
|
|
|
Uspijevaju i rode, sigurno su lipe, ali vjerojatno nisu onoliko slatke kao južnije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kristijan
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 14:51 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: Jedno je par smokava zasadit, a jedno je da su prirodne u tom podneblju i dobro uspjevaju
Ako negdje uspijevaju onda uspijevaju. Zasađene ili samonikle, svejedno. Naprimjer, nije bilo krumpira u europi prije 16. stoljeća. Nije bio ovdje prirodan. Sada jest.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 15:06 |
|
|
|
Posušaci su malo pod dojmom zbog velikih razlika mikro-klima u Hercegovini. Sjeverno im je Rakitno i planinska klima, a odmah južno praktično iza brda su Grude gdje je potpuno drugačija situacija i gdje vjerujem možete uzgajati banane.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1503 of 2558 - 58.76%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 15:13 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 15:14 |
|
|
Kristijan je napisao/la: Li Zongren je napisao/la: Jedno je par smokava zasadit, a jedno je da su prirodne u tom podneblju i dobro uspjevaju
Ako negdje uspijevaju onda uspijevaju. Zasađene ili samonikle, svejedno. Naprimjer, nije bilo krumpira u europi prije 16. stoljeća. Nije bio ovdje prirodan. Sada jest. Možeš ga zasadit, ali treba ga puno više održavat lickat, i dobivat ces losije urode, ako ih uopce bude.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kristijan
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 15:15 |
|
|
Croato je napisao/la: A u Imotskom Mercedes.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 29 kol 2025, 15:15 |
|
|
Mit. 
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|