|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 37 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
vin09mon
|
Naslov: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 17:25 |
|
|
nasao sam ovu kartu na netu, linija razgranicenja u ratu: http://i46.tinypic.com/2vhu34g.jpgjel tocno to razganicenje? to je i danas granica izmedju Istocnog i Zapadnog Mostara? I jos me zanima, jel ima cirkulacije stanovnistva iz jednog dijela grada u drugi, zbog posla, shoppinga....? ili je to potpuno podijeljeno? Postoji li uopce koja gradska funkcija koja je zajednicka?? znam da svaki dio ima svoje skole, fakultete, bolnicu..
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 18:23 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23905 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
vin09mon je napisao/la: To je točna ratna linija. Grad funkcionira zajednički osim izbornog procesa, gdje su bivše općine ostale kao izborne jedinice zbog pariteta u vlasti. Ljudi prelaze svakodnevno s jedne na drugu stranu i obrnuto, iako je najviše psihološki moment, pa liniju razgraničenja svatko zna u podsvijesti. Za stanovanje i rješavanje stambenog pitanja, barem 99% se odluči po etničkoj pripadnosti.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
vin09mon
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 18:39 |
|
|
ja sam prije mislio da je granica Neretva.. Po ovom Istocni Mostar nije toliko manji od Zapadnog.. ako je ratna linija i danas linija gdje lijevo od nje zivi 95% Hrvata, a desno 95& Muslimana..
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 18:43 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 23905 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
vin09mon je napisao/la: ja sam prije mislio da je granica Neretva.. Po ovom Istocni Mostar nije toliko manji od Zapadnog.. ako je ratna linija i danas linija gdje lijevo od nje zivi 95% Hrvata, a desno 95& Muslimana.. Zapadni Mostar je puno, puno veći od Istočnog. 80% prijašnjih društvenih stanova je ostalo na zapadnoj strani. Istočni Mostar je sastavljen od kuća i niskih zgrada. Mislim i da je omjer stanovništva blizu 70%:30%.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Ultras1986
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 18:57 |
|
|
Evo ti prema registriranim biračima 2008 god.
Privitak/ci: |
Mostar grad.jpg [ 252.99 KiB | Pogledano 48076 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
|
vin09mon
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 18:58 |
|
|
lider30 je napisao/la: vin09mon je napisao/la: ja sam prije mislio da je granica Neretva.. Po ovom Istocni Mostar nije toliko manji od Zapadnog.. ako je ratna linija i danas linija gdje lijevo od nje zivi 95% Hrvata, a desno 95& Muslimana.. Zapadni Mostar je puno, puno veći od Istočnog. 80% prijašnjih društvenih stanova je ostalo na zapadnoj strani. Istočni Mostar je sastavljen od kuća i niskih zgrada. Mislim i da je omjer stanovništva blizu 70%:30%. istina, al povrsinski istocni nije toliko manji koliko sam mislio.. vidi se i na karti da je zapadni pun zgrada, a istocni bas i ne. bio sam s faxom prije jedno 10 godina u Mostaru, bili i u istocnom, bila mi je novost ta orijentalna arhitektura, nikad uzivo vidio tako nesto do tada..sjecam se da smo sa zapadne strane Neretve vidli mostic, izgleda ko kopija starog mosta, mislim da se rjecica zove Radobolja..jel taj mostic u ovom muslimanskom dijelu grada s nase strane Neretve? Kako je uopce doslo do takvog razgranicenja tokom rata? da se oni nadju s ove strane Neretve? I jos nesto, planiram na proljece malu turneju po BIH: Ljubija-Jajce-Lašva-Kraljeva Sutjeska-Sarajevo-Mostar.. jel su moguci problemi u starom gradu ako vide da si iz HR? Mislim, ne znam koliko je jos uvijek nabrijana ta etnicka/vjerska netrpeljivost.. uff, al sam se raspiso..
|
|
Vrh |
|
|
Ultras1986
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 19:00 |
|
|
Međutim Rodoč je moguće dodati gradu, ali nisam.
Evo statistike
Zapadni dio
Hrvati 36694 Ostali 3937
Istočni dio
Hrvati 556 Ostali 15988
Središnja Zona
Hrvati 202 Ostali 1663
|
|
Vrh |
|
|
vin09mon
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 19:01 |
|
|
Ultras1986 je napisao/la: Evo ti prema registriranim biračima 2008 god. uu, po ovoj karti je zapadni stvarno puno veci..ovo krajnje zapadno mi izgleda kao prigradska naselja. omjer 40000/20000, u biti jos i vise..solidno edit: sad vidim zanji post od Ultrasa.. 37500 Hrvati/21500 svi ostali koliko ima Srba u gradu?
|
|
Vrh |
|
|
Ultras1986
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 19:02 |
|
|
@ vin09mon
Koda netko zna odakle si, još ako ubaciš "kaj" bit ćeš im draži od nas Hrvata Mostaraca. Samo nemoj o politici sa konobarima. ccc
|
|
Vrh |
|
|
Ultras1986
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 19:04 |
|
|
vin09mon je napisao/la: Ultras1986 je napisao/la: Evo ti prema registriranim biračima 2008 god. uu, po ovoj karti je zapadni stvarno puno veci..ovo krajnje zapadno mi izgleda kao prigradska naselja. omjer 40000/20000, u biti jos i vise..solidno Jesu prigradska koja su u kotlini pa ih ja pod grad smatram. CIm i Ilići. Ali danas nema granice između Bijelog Brijega i Cima, tako da je sve to grad. Ova rupa velika (gdje nema zgrada) je Sjeverni logor na kojemu će se graditi ogrmono naselje.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 19:08 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25571 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
vin09mon je napisao/la: bio sam s faxom prije jedno 10 godina u Mostaru, bili i u istocnom, bila mi je novost ta orijentalna arhitektura, nikad uzivo vidio tako nesto do tada..sjecam se da smo sa zapadne strane Neretve vidli mostic, izgleda ko kopija starog mosta, mislim da se rjecica zove Radobolja..jel taj mostic u ovom muslimanskom dijelu grada s nase strane Neretve?
Kako je uopce doslo do takvog razgranicenja tokom rata? da se oni nadju s ove strane Neretve?
I jos nesto, planiram na proljece malu turneju po BIH: Ljubija-Jajce-Lašva-Kraljeva Sutjeska-Sarajevo-Mostar..
jel su moguci problemi u starom gradu ako vide da si iz HR? Mislim, ne znam koliko je jos uvijek nabrijana ta etnicka/vjerska netrpeljivost..
Mostić jeste u muslimanskom dijelu grada ali na ovoj desnoj strani Neretve, blizu velikog zvonika - katoličke crkve. Neće te nitko izmlatiti ako si iz HR, osim ako budeš nosio dres vatrenih . Ali pazi ako naručuješ kavu, da ti ne pljunu u nju.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
vin09mon
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 19:12 |
|
|
Ultras1986 je napisao/la: @ vin09mon
Koda netko zna odakle si, još ako ubaciš "kaj" bit ćeš im draži od nas Hrvata Mostaraca. Samo nemoj o politici sa konobarima. ccc inace sam kajkavac prije 10god, dok sam bio s faxom, bili kod nekog dede na cevapima u starom gradu, deda legenda, sve 5, pive dao djaba.. al wc katastrofa, old school - cucavci, tamo di se prodaju suveniri bilo je nekih dobacivanja pa se skoro nas par pokacili s nekim debilom..
|
|
Vrh |
|
|
vin09mon
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 19:14 |
|
|
Bobovac je napisao/la: vin09mon je napisao/la: bio sam s faxom prije jedno 10 godina u Mostaru, bili i u istocnom, bila mi je novost ta orijentalna arhitektura, nikad uzivo vidio tako nesto do tada..sjecam se da smo sa zapadne strane Neretve vidli mostic, izgleda ko kopija starog mosta, mislim da se rjecica zove Radobolja..jel taj mostic u ovom muslimanskom dijelu grada s nase strane Neretve?
Kako je uopce doslo do takvog razgranicenja tokom rata? da se oni nadju s ove strane Neretve?
I jos nesto, planiram na proljece malu turneju po BIH: Ljubija-Jajce-Lašva-Kraljeva Sutjeska-Sarajevo-Mostar..
jel su moguci problemi u starom gradu ako vide da si iz HR? Mislim, ne znam koliko je jos uvijek nabrijana ta etnicka/vjerska netrpeljivost..
Mostić jeste u muslimanskom dijelu grada ali na ovoj desnoj strani Neretve, blizu velikog zvonika - katoličke crkve. Neće te nitko izmlatiti ako si iz HR, osim ako budeš nosio dres vatrenih . Ali pazi ako naručuješ kavu, da ti ne pljunu u nju. ne pijem kavu ;) a za pivu cu rec nek ne otvara cep, znam ja upaljacem otvorit, nije problem, godine iskustva cuganja na klupicama a kako prolazi dres portugala??
|
|
Vrh |
|
|
Ultras1986
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 19:16 |
|
|
vin09mon je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Prvo pitaj koje imaju, hahaha. Zajebajem se, nećeš imati problema ta oni gledaju turiste zadovoljiti jer ti si njima izvor prihoda. Mostić jeste u muslimanskom dijelu grada ali na ovoj desnoj strani Neretve, blizu velikog zvonika - katoličke crkve. Neće te nitko izmlatiti ako si iz HR, osim ako budeš nosio dres vatrenih . Ali pazi ako naručuješ kavu, da ti ne pljunu u nju. ne pijem kavu ;) a za pivu cu rec nek ne otvara cep, znam ja upaljacem otvorit, nije problem, godine iskustva cuganja na klupicama
|
|
Vrh |
|
|
MaMo
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 19:18 |
|
|
vin09mon je napisao/la: Ultras1986 je napisao/la: Evo ti prema registriranim biračima 2008 god. uu, po ovoj karti je zapadni stvarno puno veci..ovo krajnje zapadno mi izgleda kao prigradska naselja. omjer 40000/20000, u biti jos i vise..solidno To jesu prigradska naselja ali su sva već fizički spojena sa Mostarom,a i administrativno. Još se na ovoj slici ne vidi ali i sa sjeverne i južne strane ima još dosta mjesta koja pripadaju gradu ,a i tu je omjer sigurno u korist Hrvata samo ne znam koliki.
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 19:23 |
|
|
Ultras1986 je napisao/la: Ova rupa velika (gdje nema zgrada) je Sjeverni logor na kojemu će se graditi ogrmono naselje.
To je ovaj prostor u bošnjačkom dijelu što se vidi sa karte? Razlika između Zapadnog i Istočnog Mostara je sa karte očigledna: dok su u Z.M. pretežno zgrade, drvoredi i zelenilo (ali naravno, manje je drveća nego u BL ), dotle su u I.M. jednospratne, dvospratne kuće zbijene jedna uz drugu, pogotovo u starom gradskom jezgru, što je karakteristično za orijentalna naselja. Mene zanima šta označava ona plava linija na karti, kako to da je crta razgraničenja išla po samoj cesti na jugu, i kako to da je crta uz samu katedralu sa prepoznatljivim visokim zvonikom?
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 19:45 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Mene zanima šta označava ona plava linija na karti, kako to da je crta razgraničenja išla po samoj cesti na jugu, i kako to da je crta uz samu katedralu sa prepoznatljivim visokim zvonikom? Meni se čini da to označava ničiju zemlju, taj prostor između plave i crvene crte. Jer je između njih padina, koja se nije mogla kontrolirati. A visoki zvonik je izgrađen nakon rata.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 19:56 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Mene zanima šta označava ona plava linija na karti, kako to da je crta razgraničenja išla po samoj cesti na jugu, i kako to da je crta uz samu katedralu sa prepoznatljivim visokim zvonikom? Meni se čini da to označava ničiju zemlju, taj prostor između plave i crvene crte. Jer je između njih padina, koja se nije mogla kontrolirati. A visoki zvonik je izgrađen nakon rata. Uf da, evo pogledah na Google Earth-u, zapadno od tog dijela Mostara je ogromna strmina nekog brda (Hum, valjda). A ovaj vam je zvonik pun pogodak, kao i onaj križ na Humu ("veliki plus za Bosnu i Hercegovinu" ). Malo da iritira musliće, hehehe.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 19 stu 2009, 21:39 |
|
|
Vujadin je napisao/la: A ovaj vam je zvonik pun pogodak, kao i onaj križ na Humu ("veliki plus za Bosnu i Hercegovinu" ). Malo da iritira musliće, hehehe. Je li bre, a kad ćete vi više da izgradite onaj veliki križ/može i krst na Zlatištu iznad Sarajeva, nešto ste se ušutjeli...
|
|
Vrh |
|
|
emir94
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 01 srp 2010, 10:48 |
|
|
taj kriz ne bi izdrzao dan u sarajevu a za informaciju da je omjer 70% zapad 30% istok to nije tacno jer je povrsinski i veci istocni mostar a bice i demografski jer je poznato da vi hrvati se u velikom broju selite za zagreb
|
|
Vrh |
|
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 01 srp 2010, 11:16 |
|
Pridružen/a: 24 svi 2010, 20:48 Postovi: 2935 Lokacija: predvorje dzeneta
|
emir94 je napisao/la: taj kriz ne bi izdrzao dan u sarajevu a za informaciju da je omjer 70% zapad 30% istok to nije tacno jer je povrsinski i veci istocni mostar a bice i demografski jer je poznato da vi hrvati se u velikom broju selite za zagreb Da nisi i ti selefija,pa da te iritira sve sto nema dubra do pojasa i kratke nogavice?
_________________ Bismillahi rrahmani rrahim Kul huvallahu Ehad Allahu Samed Lem Jelid Ve Lem Juled Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 01 srp 2010, 11:44 |
|
|
emir94 je napisao/la: taj kriz ne bi izdrzao dan u sarajevu a za informaciju da je omjer 70% zapad 30% istok to nije tacno jer je povrsinski i veci istocni mostar a bice i demografski jer je poznato da vi hrvati se u velikom broju selite za zagreb Kako ide ona pjesma od Crvene Jabuke... Sanjati, sanjati, ne mogu ti to uskratiti...
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 01 srp 2010, 14:25 |
|
|
emir94 je napisao/la: taj kriz ne bi izdrzao dan u sarajevu a za informaciju da je omjer 70% zapad 30% istok to nije tacno jer je povrsinski i veci istocni mostar a bice i demografski jer je poznato da vi hrvati se u velikom broju selite za zagreb Što je babi milo to joj se i snilo Vol.3
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
Ultras1986
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 01 srp 2010, 14:55 |
|
|
emir94 je napisao/la: taj kriz ne bi izdrzao dan u sarajevu a za informaciju da je omjer 70% zapad 30% istok to nije tacno jer je povrsinski i veci istocni mostar a bice i demografski jer je poznato da vi hrvati se u velikom broju selite za zagreb Demografska predviđanja temeljiš na velikom natalitetu Muslimana u Mostaru? Bošnjaci Mostar zadnjih 5 godina: 2005Rođeni 437 Umrli 464 Prirodi prirast -272006Rođeni 410 Umrli 413 Prirodi prirast -32007Rođeni 422 Umrli 461 Prirodi prirast -392008Rođeni 462 Umrli 487 Prirodi prirast -252009Rođeni 470 Umrli 475 Prirodi prirast -5Nema šta, natalitet Bošnjaka u Mostaru razvaljuje, ili si možda mislio na doseljavanje Čapljinaca i Stočana ? Bošnjaci 2009 ČapljinaRođeni 33 Umrli 66 PP -33Bošnjaci 2009 StolacRođeni 30 Umrli 54 PP -24 Ili možda svoju tvrdnju temeljiš na jakom Univerzitetu i velikom povećanju broja studenata? Broj studenata na Univerziretu u Mostaru zadnje 3 godine: 2007/08 5.120 2008/09 5.016 2009/10 4.611 U 3 godine se smanjio broj za 509 studenata. Ili možda doseljavanje iz SArajava s kojim HNŽ ima jaako negativnu bilancu doseljeni/odseljeni? A sad sam skužio, misliš da će se ona dijaspora koja JEDINA i kupuje stanove po istočnom Mostaru vratiti, jer znamo i ja i ti (valjda) s obzirom na gospodarsku situaciju, da rijetko tko u istočnom Mostaru može kupiti stan Živio
|
|
Vrh |
|
|
Pro_Patria
|
Naslov: Re: Zapadni/Istocni Mostar - razgranicenje Postano: 01 srp 2010, 23:11 |
|
|
Ultras1986 je napisao/la: emir94 je napisao/la: taj kriz ne bi izdrzao dan u sarajevu a za informaciju da je omjer 70% zapad 30% istok to nije tacno jer je povrsinski i veci istocni mostar a bice i demografski jer je poznato da vi hrvati se u velikom broju selite za zagreb Demografska predviđanja temeljiš na velikom natalitetu Muslimana u Mostaru? Bošnjaci Mostar zadnjih 5 godina: 2005Rođeni 437 Umrli 464 Prirodi prirast -272006Rođeni 410 Umrli 413 Prirodi prirast -32007Rođeni 422 Umrli 461 Prirodi prirast -392008Rođeni 462 Umrli 487 Prirodi prirast -252009Rođeni 470 Umrli 475 Prirodi prirast -5Nema šta, natalitet Bošnjaka u Mostaru razvaljuje, ili si možda mislio na doseljavanje Čapljinaca i Stočana ? Bošnjaci 2009 ČapljinaRođeni 33 Umrli 66 PP -33Bošnjaci 2009 StolacRođeni 30 Umrli 54 PP -24 Ili možda svoju tvrdnju temeljiš na jakom Univerzitetu i velikom povećanju broja studenata? Broj studenata na Univerziretu u Mostaru zadnje 3 godine: 2007/08 5.120 2008/09 5.016 2009/10 4.611 U 3 godine se smanjio broj za 509 studenata. Ili možda doseljavanje iz SArajava s kojim HNŽ ima jaako negativnu bilancu doseljeni/odseljeni? A sad sam skužio, misliš da će se ona dijaspora koja JEDINA i kupuje stanove po istočnom Mostaru vratiti, jer znamo i ja i ti (valjda) s obzirom na gospodarsku situaciju, da rijetko tko u istočnom Mostaru može kupiti stan Živio Ako nije problem, možeš li staviti ovako podatke i za Hrvate u Mostaru?
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|