|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 5 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
MiB
|
Naslov: U TK Hrvati se žene i udaju ko 40tih prošlog stoljeća Postano: 17 ruj 2024, 22:58 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2020, 17:12 Postovi: 4526 Lokacija: Granica je na Drini!
|
Primijetio sam zanimljivo kretanje ženidbe i udaje Hrvata iz Tuzlanskog kraja koje liči na 40te godine prošlog stoljeća gdje se bračni partner Hrvat / Hrvatica bira iz drugih krajeva kako BiH, tako i iz Hrvatske ali i Srbije (Vojvodina). Najčešća miješanje je sa Hrvatima Posavine, Žepča i Bobovačkog kraja. No zadnjih godina vidim udaje / ženidbe u Ljubuški, Mostar, Fojnica, Vitez, Šuica, Đakovo, Vinkovci, Bač, Sombor. Čini mi se kako je glavni "krivac" za takav razvoj situacije u sadašnje vrijeme, mobilnost, odlazak na hodočašća, studiranje u Tuzli, Mostaru i Osijeku, te upoznavanje u dijaspori. U 2sv uglavnom vojnici se ženili tamo gdje su bili duže na položajima. Pozdravljam miješanje krvi
_________________ Hrvatska između hrpe Plenkovića i Milanovića
|
|
Vrh |
|
|
Noname01
|
Naslov: Re: U TK Hrvati se žene i udaju ko 40tih prošlog stoljeća Postano: 17 ruj 2024, 23:07 |
|
|
MiB je napisao/la: Primijetio sam zanimljivo kretanje ženidbe i udaje Hrvata iz Tuzlanskog kraja koje liči na 40te godine prošlog stoljeća gdje se bračni partner Hrvat / Hrvatica bira iz drugih krajeva kako BiH, tako i iz Hrvatske ali i Srbije (Vojvodina). Najčešća miješanje je sa Hrvatima Posavine, Žepča i Bobovačkog kraja. No zadnjih godina vidim udaje / ženidbe u Ljubuški, Mostar, Fojnica, Vitez, Šuica, Đakovo, Vinkovci, Bač, Sombor. Čini mi se kako je glavni "krivac" za takav razvoj situacije u sadašnje vrijeme, mobilnost, odlazak na hodočašća, studiranje u Tuzli, Mostaru i Osijeku, te upoznavanje u dijaspori. U 2sv uglavnom vojnici se ženili tamo gdje su bili duže na položajima. Pozdravljam miješanje krvi A ja sam vidio da se dosta miješaju i s muslimanima. Što nije za pohvalu ni njima niti onima iz Bihaća ili Sarajeva.
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: U TK Hrvati se žene i udaju ko 40tih prošlog stoljeća Postano: 17 ruj 2024, 23:12 |
|
|
Noname01 je napisao/la: MiB je napisao/la: Primijetio sam zanimljivo kretanje ženidbe i udaje Hrvata iz Tuzlanskog kraja koje liči na 40te godine prošlog stoljeća gdje se bračni partner Hrvat / Hrvatica bira iz drugih krajeva kako BiH, tako i iz Hrvatske ali i Srbije (Vojvodina). Najčešća miješanje je sa Hrvatima Posavine, Žepča i Bobovačkog kraja. No zadnjih godina vidim udaje / ženidbe u Ljubuški, Mostar, Fojnica, Vitez, Šuica, Đakovo, Vinkovci, Bač, Sombor. Čini mi se kako je glavni "krivac" za takav razvoj situacije u sadašnje vrijeme, mobilnost, odlazak na hodočašća, studiranje u Tuzli, Mostaru i Osijeku, te upoznavanje u dijaspori. U 2sv uglavnom vojnici se ženili tamo gdje su bili duže na položajima. Pozdravljam miješanje krvi A ja sam vidio da se dosta miješaju i s muslimanima. Što nije za pohvalo ni njima niti onima iz Bihaća ili Sarajeva. To nisu Hrvati.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: U TK Hrvati se žene i udaju ko 40tih prošlog stoljeća Postano: 18 ruj 2024, 07:46 |
|
|
MiB je napisao/la: Primijetio sam zanimljivo kretanje ženidbe i udaje Hrvata iz Tuzlanskog kraja koje liči na 40te godine prošlog stoljeća gdje se bračni partner Hrvat / Hrvatica bira iz drugih krajeva kako BiH, tako i iz Hrvatske ali i Srbije (Vojvodina). Najčešća miješanje je sa Hrvatima Posavine, Žepča i Bobovačkog kraja. No zadnjih godina vidim udaje / ženidbe u Ljubuški, Mostar, Fojnica, Vitez, Šuica, Đakovo, Vinkovci, Bač, Sombor. Čini mi se kako je glavni "krivac" za takav razvoj situacije u sadašnje vrijeme, mobilnost, odlazak na hodočašća, studiranje u Tuzli, Mostaru i Osijeku, te upoznavanje u dijaspori. U 2sv uglavnom vojnici se ženili tamo gdje su bili duže na položajima. Pozdravljam miješanje krvi Otkud ti da je to samo Tuzlanski kraj? To je opca pojava pogotovo kod dijaspore bez obzira iz kojeg djela BIH ili HR dolazili
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: U TK Hrvati se žene i udaju ko 40tih prošlog stoljeća Postano: 18 ruj 2024, 09:36 |
|
|
Nisam napisao samo tuzlanski kraj, nego da sam primijetio trend kojeg do skora nije bilo u našem kraju. Zadnjih par godina rodbina i susjedi koji su uplovili u bračne vode imaju partnera koji nije sa područja Soli.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 5 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|