HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: sub pro 05, 2020 4:16 am.

Vremenska zona: UTC + 01:00
Započni novu temu Odgovori  [ 109 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: pon svi 03, 2010 9:23 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet lis 02, 2009 12:36 pm
Postovi: 2103
Lokacija: grad
http://www.hercegbosna.org/kolumne/poli ... a-993.html
Citat:
Na temelju poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, Predani miru, pravdi, toleranciji i pomirenju, Uvjereni da demokratske ustanove vlasti i pravični postupci najbolje uspostavljaju miroljubive odnose u pluralističkom društvu, U želji da promičemo opće blagostanje i gospodarski razvitak kroz zaštitu privatnog vlasništva i promicanje tržišnog gospodarstva, Rukovođeni ciljevima i načelima Povelje Ujedinjenih naroda, Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost Bosne i Hercegovine sukladno međunarodnom pravu,

Nadahnuti Općom deklaracijom o ljudskim pravima, Međunarodnim paktovima o civilnim i političkim pravima, odnosno o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima, i Deklaracijom o pravima osoba koje pripadaju nacionalnim ili etničkim, vjerskim i jezičnim manjinama, kao i drugim instrumentima o ljudskim pravima, Smatrajući da su lokalne jedinice jedan od glavnih temelja svakog demokratskog sustava, Uvjereni da postojanje lokalnih jedinica koje su stvarno odgovorne omogućuje upravu koja je i učinkovita i bliska građanima, Svjesni da je obrana i snaženje lokalne samouprave u različitim europskim zemaljama važan doprinos izgradnji Europe utemeljene na načelima demokracije i decentralizacije vlasti, Odlučni, Podsjećajući na našu slavnu povijest, Pokrećemo inicijativu za formiranje ekonomske općine Soli.

Kako vidimo, demokratska načela - pravo i dužnost građana da sudjeluju u odlučivanju koje izravno utječe na njihov svakodnevni život i odgovornost za dobrobit cjelokupne zajednice, ugrađena su i u preambuli Ustava Bosne i Hercegovine i u Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi.

Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata

Osnivanje nove općine Soli je legitimni i opravdan zahtjev lokalnog stanovništva koji je u skladu s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, Ustavu Bosne i Hercegovine i po Zakonu o jedinicama lokalne samouprave. Nove općine se osnivaju u skladu s "Odlukom o jedinstvenim kriterijima za uspostavu novih općina". Postoji procedura, zakonom utvrđena koja se valja ispoštovati, a na osnovu koje se mora donijeti odluka o osnivanju nove općine (na sličan način je 1998. godine osnovana općina Sapna, Usora, Doboj Istok, Domaljevac itd.). Ono što trenutno nedostaje jest inicijativa i organizirana društvena snaga (stranka, pokret, udruga) koja će taj projekt iznijeti. Ovim tekstom želimo potaknuti te snage. Od kuknjave i zapomaganja "gledajte što nam rade" nema nikakve koristi. Vrijeme je da preuzmemo odgovornost za prosperitet vlastitih krajeva.

Zašto općina Soli?

Povijest „tuzlanskih“ Hrvata je povijest ugnjetavanja, nepravde, marginalizacije i u konačnici iseljavanja. Stoljeća turskog zuluma su višestruko smanjili njihov broj. Ratovi okupatora su uzeli njihove kćeri i sinove. Komunističke "podijeli pa vladaj" reforme oduzele su im zemlju. Od bogataša su postali siromasi, od većine – manjina. Povijest ih nije mazila, dušmani još manje. Stoljećima su im uzimali živote, djecu i zemlju, ali ponos i želju za ostankom i opstankom na stoljetnim ognjištima im nisu mogli oduzeti.

Po popisu stanovništva iz 1991. godine na prostoru općina Tuzla, Lukavac, Lopare, Srebrenik i Živinice živjelo je oko 35 000 Hrvata. Zahvaljujući komunističkoj vlasti koja je administrativno podijelila hrvatska naselja u čak pet općina: Tuzla, Lukavac, Lopare, Srebrenik i Živinice, Hrvati su u svim ovim općinama bili manjina. Urbane sredine - općinska središta su bili većinski srpska ili muslimanska, dok su Hrvati naseljavali ruralna naselja oko općinskih središta, tvoreći tako jedan kompaktni teritorij koji se proteže od sela Drijenča, u općini Lopare, do Živinica.

Većina hrvatskih naselja su ruralnog tipa bez značajnije infrastrukture. Godinama su Vlasti u korist općinskih središta, sustavno zapostavljali hrvatska naselja, a taj proces je nastavljen i nakon demokratskih promjena. Provodeći zakašnjelu industrijalizaciju, komunističke vlasti su na zemlji oduzetoj od Hrvata gradile različite industrijske pogone u kojima su zapošljavani radnici pristigli iz drugih dijelova bivše države. Na taj način je nepovratno promijenjena etnička struktura stanovništva, a Hrvati, vrijedni radnici i rudari, su natjerani da u potrazi za poslom odlaze na Zapad u rudnike Rurske oblasti i Slovenije.

Nakon demokratskih promjena i početka ratnih sukoba u BiH, raste svijest Hrvata ovih općina o potrebi organiziranja i obrane Domovine. U formiranoj 115. brigadi HVO „Zrinski“, tisuće Hrvata aktivno sudjeluju u borbama na bojištima od Kalesije do Posavine. 48 bojovnika 115. HVO brigade „Zrinski“ polaže živote na oltar Domovine. Kasnije će, 1994. godine, po nalogu sarajevskih vlasti, ova brigada biti rasformirana. Ipak većina bojovnika 115. brigade „Zrinski“ prelazi u 108. HVO brigadu Ravne-Brčko i 107. HVO brigadu Gradačac dajući veliki doprinos obrani hrvatskih prostora ovih općina. Osim bojovnika HVO-a, 20ak Hrvata tuzlanske regije stradava u ratu boreći se u redovima TO, Armije BiH i MUP-a BiH.

Kraj sukoba Hrvata i Muslimana u Središnjoj Bosni značio je i kraj izolacije tuzlanskih Hrvata. Potpisivanjem Daytonskog sporazuma i obustavom neprijateljstava na teritorij Bosne i Hercegovine, počinje i povratak prognanih Hrvata s područja ovih Općina. No, zbog nemogućnosti zapošljavanja, marginalizacije i pritisaka vladajućih struktura, većina povratnika je ponovo prisiljena napustiti ognjišta.

Općina Soli - Ideja

Ideja o formiranju općine Soli koju bi činila hrvatska naselja pet prijeratnih općina rođena je već početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. No, nažalost, što zbog nesposobnosti lokalnih političara, opstrukcije državnih vlasti i pritisaka međunarodne zajednice, ideja o formiranju općine Soli nije ostvarena.

Predstojećim teritorijalno- administrativnim ustrojem Bosne i Hercegovine, a u skaldu s iskustvima iz zemalja EU i Europske povelje o lokalnoj samoupravi, stječu se uvjeti i za oživljavanje ove ideje.

Prednosti osnivanja općine Soli:

Izgradnja novog općinskog središta

Izgradnja prometnica i druge infrastrukture

Izgradnja i unaprjeđenje seoskih gospodarstava

Izgradnja poslovnih zona i obustavljanje iseljavanja stanovništva

Izgradnja i osnivanje ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja

Izgradnaj i unapredjenje zdravstva i socijalne zaštite

Unaprjeđenje i promicanje kulture i sporta

Ekonomska opravdanost:

Od 65 naselja u općini Tuzla, uključujući i samo gradsko naselje, 32 naselja ili 49.24% naselja imaju apsolutnu hrvatsku većinu, isto tako postoji i veći broj zaselaka s hrvatskim stanovništvom u većinskim muslimanskim naseljima. Ova naselja tvore jednu teritorijalno povezanu cjelinu na kojoj živi oko 25 do 30 tisuća Hrvata. Hrvatski teritorij je uglavnom kompaktan i izgradnjom novih cestovnih pravaca tvori, zajedno s općinom Ravne, jednu teritorijalnu cjelinu koja se proteže sve do Save.

Sama činjenica osnivanja općine Soli i izgradnja novog općinskog središta i općinskih institucija bi dovela do gospodarskog razvoja ovih krajeva. Izgradnjom općinskog centra i gospodarskih zona stekli bi se povoljni uvjeti za procvat privatnog poduzetništva.

U komunizmu, na konfisciranoj hrvatskoj zemlji mještana Miladije, Hudeč, Bukinje, Husino i Poljana izgrađena je i čitava industrijska zona. Katastarski gledano, na hrvatskoj zemlji nalazi se kapitalna industrija - TE Tuzla, Dita i Hak izgrađeni su na zemlji oduzetoj od Hrvata iz hrvatskih sela Husina i Bukinja. Također, novi rudnik soli je u hrvatskom naselju Tetima, kao što su i aktivni rudnici uglja Dubrave i Bukinje djelomično ili potpuno na hrvatskoj zemlji. Formiranjem općine Soli, postojeći pogoni bi plaćali komunalnu naknadu novoosnovanoj općini, od koje bi se financirali strateški projekti za dalji razvoj općine.

Usprkos svim povijesnim nedaćama, Hrvati još uvijek posjeduju daleko najviše zemlje u općini Tuzla što otvara mogućnost izgradnje gospodarskih zona na teritoriju općine.

Hrvati posjeduju i ogromne površine obradivog zemljišta i šuma. Hrvatski prostori se prostiru na blagim uzvisinama i brežuljcima što ih čini idealnim za razvoj stočarstva, voćarstva i povrtlarstva. Osnivanjem razvojne agencije sa školovanim i stručnim ljudima s prostora općine premostili bi se znanjem i organizacijom svi prvotni nedostaci. Agencija bi pronalazila partnere lokalnim poduzetnicima, pronalazila izvore za financijsku potporu te educirala obrtnike i poduzetnike o prednostima udruživanja u klastere i zadruge. Planskom eksploatacijom šumskog bogatstva, stekli bi se uvjeti i za razvoj drvne industrije itd.

Ovo su samo neke od mogućnosti općine Soli iz kojih je vidljivo da bi ova općina bila jedna od bogatijih općina u BiH. Ako može, a može, što nas sprječava da je ostvarimo??


Anto Sluganović/Posavski-Obzor.Info

slika

slika

_________________
Nacionalizam je ideologija i pokret koji ističe interese i prava nacije, ponajprije njezino pravo na samoodređenje.

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: pon svi 03, 2010 9:34 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 9:11 pm
Postovi: 19735
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Daj Bože. Imaju punu potporu svih Hrvata u BiH. Nadam se da će se i Kreševska šestorka uključiti u obtbu Hrvata Tuzlanske regije.

_________________
Šeherzada
Gdje god postoji postojanje cirilice ili neke od njenih varijanti kakva je recimo glagoljica ili bosancica, tu je postojala dominacija bugarske iliti pravoslavne crkve, slavenskog krscanstva


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: uto svi 04, 2010 5:46 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon ruj 14, 2009 4:26 pm
Postovi: 12811
Lokacija: HRVCON eFP
Tuzlaci kažu da njihovi hrvati glasuju za sdp. Pa kako onda da je u toj sdp-ovskoj tuzli sve manje i manje hrvata? Što to sdp kao stranka za koju navodno glasuje većina hrvata čini da zaustavi iseljavanje svojih glasača? Što to sdp čini da zaštiti hrvate od političkog, pravnog, socijalnog i medijskog nasrtaja?

Jesu li ti hrvati sdp-u jedokratne papirne maramice? čini mi se da jesu, dovoljno govori slučaj Ilija Jurišić sdp-ovca,

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: uto svi 04, 2010 6:54 pm 
Offline

Pridružen/a: ned svi 17, 2009 9:48 pm
Postovi: 1305
da tu vlada SDA još bi nešto i moglo da se očekuje , ali sa SDP nema ništa od toga


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: ned svi 09, 2010 8:15 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon ruj 14, 2009 4:26 pm
Postovi: 12811
Lokacija: HRVCON eFP
evo jedan video o životu u bošnjakistanu nas hrvata u rubnim krajevima 'Soli'

http://www.slobodnaevropa.org/video/7309.html

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: sri svi 12, 2010 1:40 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub stu 14, 2009 6:52 pm
Postovi: 20
Lokacija: Tuzla
TZ Hrvati trebaju sami da kažu ako ih nešto tišti, a ne da slušaju nekog desničarskog hoštaplera iz Gruda koji im naređuje kako da se ponašaju.

ManInBlack je napisao/la:
bošnjakistanu


Kako mislite praviti "treći entitet" i opštinu Soli kad grmite tolike uvrede? Da ste lijepo pitali, možda bi vam i dali teritoriju.

Ali znate šta? Ne damo vam ni tada.

Ukinućemo mi i kantone. Biće više para da se potroši u korisne svrhe. :palacgore2

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: sri svi 12, 2010 2:54 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon ruj 14, 2009 4:26 pm
Postovi: 12811
Lokacija: HRVCON eFP
Tuzla je napisao/la:
TZ Hrvati trebaju sami da kažu ako ih nešto tišti, a ne da slušaju nekog desničarskog hoštaplera iz Gruda koji im naređuje kako da se ponašaju.

ManInBlack je napisao/la:
bošnjakistanu


Kako mislite praviti "treći entitet" i opštinu Soli kad grmite tolike uvrede? Da ste lijepo pitali, možda bi vam i dali teritoriju.

Ali znate šta? Ne damo vam ni tada.

Ukinućemo mi i kantone. Biće više para da se potroši u korisne svrhe. :palacgore2


Eh kada bi se Vas pitalo za ono što je naše ;)


Citat:
Priopćenje za javnost Županijskog odbora HDZ-a BiH Soli
SDP uvrijedio Hrvate negirajući Hrvatsko vijeće obrane


Županijski odbor HDZ-a BiH Soli najoštrije osuđuje veliku uvredu Hrvatima Tuzlanske županije izrečenu u Breškama i na Slanoj Banji u Tuzli na Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom.

U Breškama je Ramiz Zahirović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Federalnoga parlamenta kazao da je otkriveno obnovljeno Spomen obilježje poginulim braniteljima u Armiji BiH. To nije istina, nego je istina da na spomeniku petorici Hrvata i jednom Bošnjaku iz Brežaka jedino stoji da su poginuli braneći Bosnu i Hercegovinu. Samo je sudbina htjela da su poginuli u postrojbama Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH boreći se protiv istog agresora.

Smatramo da SDP-ov zastupnik Zahirović namjerno nije spomenuo Hrvatsko vijeće obrane ne bi li tako ostavio dojam u javnosti da ta hrvatska vojna komponenta Oružanih snaga BiH nije antifašistička. Hrvatima Tuzlanske županije je to još veća uvreda jer zastupnik Zahirović bezobzirno nije priznao Hrvatsko vijeće obrane govoreći upravo s mjesta gdje je bio stožer 115. HVO brigade Zrinski.
Sličan je ništavni odnos spram Hrvata koji su poginuli braneći Bosnu i Hercegovinu u postrojbama Hrvatskog vijeća obrane iskazan i na drugom antifašističkom skupu, na Slanoj Banji.

Županijski odbor HDZ-a BiH Soli drži da je u pitanju organizirana kampanja na omalovažavanju Hrvata Tuzlanske županije i „ubijanju“ njihova domoljublja za Bosnu i Hercegovinu.

Također smatramo da pokušaj prekrajanja povijesti i potiranja doprinosa Hrvata u obrani BiH, ovoga puta dolazi od Socijaldemokratske partije jer su njezini ljudi vodili glavnu riječ na oba skupa.

S prezirom odbacujemo i to što je antifašistički skup u Breškama na prilično vulgaran način pretvoren u predizbornu paradu SDP-a čime su grubo izmanipulirani i mještani okolnih naselja i svi ondje prisutni istinski antifašisti.

Ured za informiranje ŽO HDZBiH Soli

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: sri svi 12, 2010 7:13 pm 
Offline

Pridružen/a: ned svi 17, 2009 9:48 pm
Postovi: 1305
Tuzla je napisao/la:
TZ Hrvati trebaju sami da kažu ako ih nešto tišti, a ne da slušaju nekog desničarskog hoštaplera iz Gruda koji im naređuje kako da se ponašaju.

ManInBlack je napisao/la:
bošnjakistanu


Kako mislite praviti "treći entitet" i opštinu Soli kad grmite tolike uvrede? Da ste lijepo pitali, možda bi vam i dali teritoriju.

Ali znate šta? Ne damo vam ni tada.

Ukinućemo mi i kantone. Biće više para da se potroši u korisne svrhe. :palacgore2

ja ,ja treba da slusaju nekog ljevičarskog hoštaplera iz Tuzle i da im on kroji sudbinu....


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: sri svi 12, 2010 8:19 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 2:45 pm
Postovi: 24509
Tuzla je napisao/la:
TZ Hrvati trebaju sami da kažu ako ih nešto tišti, a ne da slušaju nekog desničarskog hoštaplera iz Gruda koji im naređuje kako da se ponašaju.

ManInBlack je napisao/la:
bošnjakistanu


Kako mislite praviti "treći entitet" i opštinu Soli kad grmite tolike uvrede? Da ste lijepo pitali, možda bi vam i dali teritoriju.

Ali znate šta? Ne damo vam ni tada.

Ukinućemo mi i kantone. Biće više para da se potroši u korisne svrhe. :palacgore2


A tko ste to vi?Ili ti moramo dati bombonu kao onom čupavom cuki iz vica da se vidi gdje je glava,a gdje guzica-pa da te lakše nadapnem u guzicu...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: ned tra 17, 2011 7:19 pm 
Offline

Pridružen/a: pon ruj 27, 2010 9:57 pm
Postovi: 28
Evo kako na sve ovo gledaju ZELENI, koji imaju neke svoje planove sto se tice zemlje i hrvata na podrucju soli.
http://bosnahistorija.16.forumer.com/a/ ... 68&start=0
Nakon ovog mogu samo reci pamet u glavu, svim hrvatima na podrucju soli. Volio bi cuti ostala misljena na ovu temu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: ned tra 17, 2011 7:49 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 9:11 pm
Postovi: 19735
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Kakva je mogućnost na Hrvatskom narodnom saboru u Mostaru, da proglasi općinu Soli? Barem kulturnu, obrazovnu ili tako nešto?

_________________
Šeherzada
Gdje god postoji postojanje cirilice ili neke od njenih varijanti kakva je recimo glagoljica ili bosancica, tu je postojala dominacija bugarske iliti pravoslavne crkve, slavenskog krscanstva


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: ned tra 17, 2011 8:32 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon ruj 14, 2009 4:26 pm
Postovi: 12811
Lokacija: HRVCON eFP
hrvatiSOLI je napisao/la:
Evo kako na sve ovo gledaju ZELENI, koji imaju neke svoje planove sto se tice zemlje i hrvata na podrucju soli.
http://bosnahistorija.16.forumer.com/a/ ... 68&start=0
Nakon ovog mogu samo reci pamet u glavu, svim hrvatima na podrucju soli. Volio bi cuti ostala misljena na ovu temu.


Ne opterećuj se tim stručnjacima za alternativnu historiju i pravo, glupani se pitaju da li su u nekim hrvatskim naseljima bošnjaci postali većina, :zubati , pa tako i ona koja poznajem kao svoj dlan hehehe.. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati kuće koje su bošnjaci kupili da u njima žive, hehe i ono najvažnije, radi se o starijim osobama, čija su djeca daleko preko bare. ;)

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: ned tra 17, 2011 8:36 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon ruj 14, 2009 4:26 pm
Postovi: 12811
Lokacija: HRVCON eFP
lider30 je napisao/la:
Kakva je mogućnost na Hrvatskom narodnom saboru u Mostaru, da proglasi općinu Soli? Barem kulturnu, obrazovnu ili tako nešto?


Ma bili smo na korak do formiranja, onda su 'naši' sve pokvarili.. Trebaju stasati neke nove generacije političara, koje će pomesti stare prdonje, no očito je da se nisu još pojavili oni koji imaju muda..

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: pon tra 18, 2011 12:47 pm 
Offline

Pridružen/a: pon ruj 27, 2010 9:57 pm
Postovi: 28
ManInBlack je napisao/la:
hrvatiSOLI je napisao/la:
Evo kako na sve ovo gledaju ZELENI, koji imaju neke svoje planove sto se tice zemlje i hrvata na podrucju soli.
http://bosnahistorija.16.forumer.com/a/ ... 68&start=0
Nakon ovog mogu samo reci pamet u glavu, svim hrvatima na podrucju soli. Volio bi cuti ostala misljena na ovu temu.


Ne opterećuj se tim stručnjacima za alternativnu historiju i pravo, glupani se pitaju da li su u nekim hrvatskim naseljima bošnjaci postali većina, :zubati , pa tako i ona koja poznajem kao svoj dlan hehehe.. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati kuće koje su bošnjaci kupili da u njima žive, hehe i ono najvažnije, radi se o starijim osobama, čija su djeca daleko preko bare. ;)Ma bitno je samo da se zna na sta oni manje vise ciljaju. A u svakom slucaju bi bilo pametno na neki nacin se organizirat i sprijeciti prodaju zemlje, te smanjiti odliv stanovnistva sa ovog podrucja.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: pon tra 18, 2011 2:58 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: uto svi 05, 2009 11:02 am
Postovi: 7992
Lokacija: Banovina Usora
hrvatiSOLI je napisao/la:
Ma bitno je samo da se zna na sta oni manje vise ciljaju. A u svakom slucaju bi bilo pametno na neki nacin se organizirat i sprijeciti prodaju zemlje, te smanjiti odliv stanovnistva sa ovog podrucja.


Naravno, i ako se na terenu ne uspije formirati općina treba osnovati zajednice naselja na tuzlanskom (Soli) i drugim područjima (npr. Kraljeva Sutjeska, Bos. Posavina...) koja bi bila pod posebnom skrbi zajednice općina ili tog međužupanijskog vijeća o kojem se priča u posljednje vrijeme. Prvenstveno zbog toga što si ti naveo, neprodavanja zemlje te pomoći pri ekonomskom razvitku, čvršće uvezivanje tih područja sa našim Sveučilištem itd.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: pon tra 18, 2011 4:37 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon ruj 14, 2009 4:26 pm
Postovi: 12811
Lokacija: HRVCON eFP
Da budemo jasni, prodaje zemlje radi naseljavanja nema. Postoji nekoliko razloga, prvi je daleko lošija infrastruktura u hrvatskim naseljima, od one koja se može naći u Tuzli, Živinicama i Lukavcu. Drugi razlog u ta tri grada, postoji na stotine ne prodanih stanova novogradnje, ljudi jednostavno nemaju novaca ni za kući ni za zemlju, isto dođe, dok kupe zemlju i naprave kuću, mogu uzeti i gotov stan u gradu. Treće podrinjci se vraćaju na svoje, tako imamo slučaj u donjim dubravama da se prodaju kuće stare desetak godina, jer se njihovi vlasnici sele u kozluk, bratunac, srebrenicu. Ono zemlje što se proda, uglavnom služi za smještaj vikendica.

:herceg_bosna

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: pon tra 18, 2011 4:46 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: uto svi 05, 2009 11:02 am
Postovi: 7992
Lokacija: Banovina Usora
Ma i ja mislim da je se pretjeruje sa tom "prodajom" zemlje, zbog pojedinačnih slučajeva. Mislim da su to samo mokri snovi nekih bošnjačkih demografskih "eksperta" koji za svaku kuću znaju kome je prodana a o stanju na terenu u biti pojma nemaju. Likovi iz Švecke i Amerike znaju kako Husino više nije većinski hrvatsko haha


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: pon tra 18, 2011 6:15 pm 
Offline

Pridružen/a: sri sij 12, 2011 9:51 pm
Postovi: 108
ovo je divota

http://www.youtube.com/watch?v=8PYKEMibtKc


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: pon tra 18, 2011 8:04 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon ruj 14, 2009 4:26 pm
Postovi: 12811
Lokacija: HRVCON eFP
:herceg_bosna još ljepše je kada prođu svatovi kroz pola Tuzle okićeni zastavama :herceg_bosna

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: pon tra 18, 2011 8:43 pm 
Offline

Pridružen/a: ned svi 17, 2009 9:48 pm
Postovi: 1305
hrvatiSOLI je napisao/la:
Evo kako na sve ovo gledaju ZELENI, koji imaju neke svoje planove sto se tice zemlje i hrvata na podrucju soli.
http://bosnahistorija.16.forumer.com/a/ ... 68&start=0
Nakon ovog mogu samo reci pamet u glavu, svim hrvatima na podrucju soli. Volio bi cuti ostala misljena na ovu temu.

ma ništa,ovo su Šošoni iz dijaspore ,sanjaju zemljicu Bosnicu u koju se nikada neče vratiti


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: ned srp 17, 2011 4:27 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet kol 27, 2010 7:22 am
Postovi: 4662
ManInBlack je napisao/la:
Da budemo jasni, prodaje zemlje radi naseljavanja nema. Postoji nekoliko razloga, prvi je daleko lošija infrastruktura u hrvatskim naseljima, od one koja se može naći u Tuzli, Živinicama i Lukavcu.

Ne mozes poredit sela sa gradovima,a kad se recimo ta sela porede sa selima onda imaju odlicnu infrastrukturu,na dobrom su mjestu i imaju dobru zemlju.

ManInBlack je napisao/la:
Drugi razlog u ta tri grada, postoji na stotine ne prodanih stanova novogradnje, ljudi jednostavno nemaju novaca ni za kući ni za zemlju, isto dođe, dok kupe zemlju i naprave kuću, mogu uzeti i gotov stan u gradu.

To je tacno samo za Tuzludok u Lukavcu i Zivinicama se slabo i gradi ali se sve proda,u svim tim gradovima dobar dio stanova imaju Srbi i Hrvati koji zive po Beogradu i Zagrebu,ali za jedno desetak godina ce sve to poprodavat.

ManInBlack je napisao/la:
Treće podrinjci se vraćaju na svoje, tako imamo slučaj u donjim dubravama da se prodaju kuće stare desetak godina, jer se njihovi vlasnici sele u kozluk, bratunac, srebrenicu. Ono zemlje što se proda, uglavnom služi za smještaj vikendica.
:herceg_bosna

Pusti ti Donje Dubrave,one su imale 4x vise Bosnjaka nego Hrvata 1991.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: ned srp 17, 2011 6:47 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon ruj 14, 2009 4:26 pm
Postovi: 12811
Lokacija: HRVCON eFP
Postojala je uvijek jasna granica između hrvatskog i muslimanskog dijela d.dubrava. Muslimani sa svojom zemljom i kućama žive od mjesta gdje se vrši utovar uglja sa PK Dubrave (Dom-Hadžići) pa dalje prema Kalesiji! I njih tamo može biti milijun nas to ne zanima, džabe vam. Mi ćemo samo zaokružiti svoj prostor koji je obuhvatala naša pradjedovina, ostalo nas ne zanima.

Unutarnje administrativne podjele iz vremena sfrj više nemaju legitimitet! Potrebno je napraviti nove koje će zadovoljiti današnje potrebe stanovništva.

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: ned srp 17, 2011 7:03 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet kol 27, 2010 7:22 am
Postovi: 4662
ManInBlack je napisao/la:
Postojala je uvijek jasna granica između hrvatskog i muslimanskog dijela d.dubrava. Muslimani sa svojom zemljom i kućama žive od mjesta gdje se vrši utovar uglja sa PK Dubrave (Dom-Hadžići) pa dalje prema Kalesiji! I njih tamo može biti milijun nas to ne zanima, džabe vam. Mi ćemo samo zaokružiti svoj prostor koji je obuhvatala naša pradjedovina, ostalo nas ne zanima.

Unutarnje administrativne podjele iz vremena sfrj više nemaju legitimitet! Potrebno je napraviti nove koje će zadovoljiti današnje potrebe stanovništva.

Ne mozes pola naselja da izvadis iz neke opstine i pripojis je toj vasoj opstini,ne ne.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: ned srp 17, 2011 7:12 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon ruj 14, 2009 4:26 pm
Postovi: 12811
Lokacija: HRVCON eFP
zapovjednik je napisao/la:
ManInBlack je napisao/la:
Postojala je uvijek jasna granica između hrvatskog i muslimanskog dijela d.dubrava. Muslimani sa svojom zemljom i kućama žive od mjesta gdje se vrši utovar uglja sa PK Dubrave (Dom-Hadžići) pa dalje prema Kalesiji! I njih tamo može biti milijun nas to ne zanima, džabe vam. Mi ćemo samo zaokružiti svoj prostor koji je obuhvatala naša pradjedovina, ostalo nas ne zanima.

Unutarnje administrativne podjele iz vremena sfrj više nemaju legitimitet! Potrebno je napraviti nove koje će zadovoljiti današnje potrebe stanovništva.

Ne mozes pola naselja da izvadis iz neke opstine i pripojis je toj vasoj opstini,ne ne.

Šališ se? :zubati

_________________
Sanjam da pripojim RH BiH


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Općina Soli - legitiman i opravdan zahtjev Hrvata
PostPostano: ned srp 17, 2011 7:18 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pet kol 27, 2010 7:22 am
Postovi: 4662
ManInBlack je napisao/la:
Šališ se? :zubati

ozbiljan sam.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 109 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO