INTERNACIONALIZACIJA: Nogometom do Hrvatske Federalne Jedinice
Osmi dan u Arbilu, na žalost i posljednji dan mog izvješćivanja s petog VIVA svjetskog prvenstva koje se odigrava u glavnom gradu Iračkog Kurdistana, regije na sjeveru Iraka.
________piše: Vid Krivoram l poskok.info
(Arbil, 25. lipnja 2012.)
Tako je malo nedostajalo da nogometna repka Herceg Bosne uđe u finale i to već nakon prvog službenog nastupa na ovom natjecanju. No, reprezentacija Kurdistana doimala se tako presnažnom.
Hm, možda je izbornik hercegbosanskih nogometaša Slaven Musa pretjerao u forsiranju napadačke taktike jer obrana nam se činila šupljom. Ipak, nema razloga kritiziranju naše repke jer i samo sudjelovanje na tako prestižnom natjecanju za narode koje ostatak „civiliziranog“ svijeta ne priznaje, i te kako se može smatrati uspjehom.
Dodamo li k tomu da si je Mile Pehar s 8 postignutih golova već sada zajamčio mjesto najboljeg strijelca na natjecanju, zadovoljstvu nema kraja.
Dok bortajući lutam ulicama Arbila, Hazim, moj vodič koji me u stopu pratio kroz sve dane natjecanja (Hazime, hvala ti od srca, nadam se da ću te imati prilike ugostiti u Republici Herceg Bosni) prilazi mi i pruža čašu vode.
Zna on da se sinoć pilo i liječila žalost zbog poraza Herceg Bosne. Hazim mi prilazi i ceri mi se u moju blijedu otužnu facu. Ceri se s razlogom.
To je isti onaj cerek koji bih i ja imao da smo u polufinalu pobijedili Kurdistan. Na Hazimovo veselje dogodilo se suprotno. Dok sam se ja tješio lokalnim alkoholnim specijalitetima (rakija od datulja), Hazim, pravovjerni musliman, tu je noć proveo u plesu i leleku kurdskih žena slaveći ulazak Iračkog Kurdistana u finale gdje ih čeka reprezentacija Čečenije.
Hazim i ja, ne veže nas ni jezik, ni narod ni kontinent, a ni vjera nego tek jedna utakmica u kojoj su hercegbosanski Hrvati izvukli deblji kraj. A, da, gotovo zaboravih – veže nas i vjera da će jednog dana Hazim dobiti svoju Republiku Kurdistan, a moj narod, i ja s njime, Republiku Herceg Bosnu.
Ovako bi možda moglo izgledalo blogovsko izvješće Smiljka Šagolja s petog VIVA svjetskog prvenstva koje se 2012. odigrava u Arbilu, kurdskom gradu na sjeveru Iraka. Ovakvo bi izvješće danas-sutra vrlo lako moglo biti istinito.
Možete li zamisliti tu 2012. u Arbilu i logorovanje pred presvetim TV-om s gajbom piva dok se iščekuje prijenos tekme u kojoj nastupaju i naši hercegbosanski nogometni fajteri?
Možete li zamisliti šumu naših zastava i urlik navijača jer je naš vratar obranio jedanaesterac čečenskog prvotimca? Možete li zamisliti kvotu u kladionici Herceg Bosna – Masai narod?
Ovo karikirano futurističko izvješće ujedno je poziv na formiranje Sportskog saveza Herceg Bosne i pokretanje postupka za prijam u National Football Bord, međunarodne nogometne federacije osnovane 2003. koja okuplja nogometne reprezentacije naroda koji nemaju samostalnost, reprezentacije nepriznatih država, reprezentacije manjinskih naroda, reprezentacije osoba bez državljanstva kao i reprezentacije stanovnika koji žive u regijama određene države.
Gledajući na Hrvate koji žive u Bosni i Hercegovini, to može biti jedinstven put da se i kroz sport pokuša internacionalizirati problem Hrvata u BiH.
Christian Michelis, predsjednik National Fotball Borda, obratio se članovima ovog međunarodnog saveza riječima da nogomet mora biti „instrument“ s pomoću kojeg će narodi izoliranih područja ostvariti svoje snove.
Godine 2012. godine u Arbilu na sjeveru Iraka održava se peto VIVA svjetsko prvenstvo u nogometu koje organizira National Fotball Bord.
National Fotball Bord i VIVA svjetsko prvenstvo idealna je prilika za narode za koje „civilizirani“ svijet nema ni sluha ni razumijevanja, a daleko se i od svake političke volje kojom bi se makar pokušali razriješi problemi naroda razasutih diljem kugle zemaljske.
Neki od članova National Fotball Borda: Tibet, Baskija, Flandrija, Queebec, Katalonija, Valonija, Zanzibar, Čečenija, Masai narod, Sami narod, Romi, Aramejci narod, Bosanci narod, Grenland, južni Kamerun, pokrajina Oksitanija itd.
Ima li mjesta za Herceg Bosnu?
_________________ Ostani tu i budi poskok
|