HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 vel 2025, 23:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 51 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Veliki prasak
PostPostano: 04 lip 2012, 00:03 

Po teoriji Velikog praska svemir se prije 14-15 milijardi godina počeo širiti iz točke neizmjerne gustoće, te se nastavio širiti do danas. Ova teorija, za razliku od suparničkih teorija, obuhvaća koncepte mijenjanja i evolucije svemira, te je zato jedina u stanju objasniti pojave kao što su Hubbleov zakon, kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje i omjeri lakih elemenata u svemiru.

Dokazi: Kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje, Hubbleov zakon, količina i lokacija lakih elemenata, radio-galaksije i kvazari razlozi su zašto većina kozmologa danas prihvaća teoriju Velikog praska, a ne suparničku teoriju stalnog stanja

Nepoznanice: Kao ni sve druge znanstvene teorije, ni Teorija velikog praska nije nepogrešiva ni sveobuhvatna. Iako spomenuti dokazi podržavaju teoriju, neke nepoznanice još uvijek postoje. Četiri su osnovna problema vezana uz ovu teoriju: nedostatak antimaterije, formiranje galaksija, budućnost svemira te uvjeti "prije" Velikog praska.

Za otvaranje ove teme inspirirao me Markanov post: ...Trenutno sam u fazi proučavanja tzv. "crvenog pomaka".Veoma zanimljiva tema koja pobija Veliki prasak...

Pa Markane ako može nešto više o toj tezi?
Imaš li kakvih dokaza da oboriš teoriju velikog praska? :zubati

Vrh

Naslov: Re: Veliki prasak
PostPostano: 04 lip 2012, 00:12 

Otkud ta "neizmjerna gustoća" ?

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 00:17 

BBC je napisao/la:

Pa kolko ja znam na to pitanje još nema odgovora, ne zna se šta je bilo prije velikog praska tj. odkud je ta neizmjerna gustoća "došla".

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 00:22 

s one strane dinare je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Pa kolko ja znam na to pitanje još nema odgovora, ne zna se šta je bilo prije velikog praska tj. odkud je ta neizmjerna gustoća "došla".

Kao odgovor na ovo pitanje trenutno se razvija teorija o međusvemirskom prostoru. Čini se kako naš svemir nije jedini (s čim se slažem) i čini se da međusvemirski prostor stvara naše svemire svojim (nemam pojma kakvim) djelovanjem .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 00:26 

Zadar1993 je napisao/la:

Kao odgovor na ovo pitanje trenutno se razvija teorija o međusvemirskom prostoru. Čini se kako naš svemir nije jedini (s čim se slažem) i čini se da međusvemirski prostor stvara naše svemire svojim (nemam pojma kakvim) djelovanjem .

Hm, ja sam mislio da tezu o paralelnim svemirima nitko ne doživljava ozbiljno, a iskreno ne mogu ni ja to baš zamislit.
A kakav bi to bio "međusvemirski prostor" , izvan svemira nema ni prostora ni vremena.?

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 00:36 

BBC je napisao/la:

Onda nek ne seru da Bog ne postoji. Kad nađu odgovor neka se jave.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 14:29 

Bila je o ovom sl. tema.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 14:41 

Zadar1993 je napisao/la:

Čini se kako naš svemir nije jedini (s čim se slažem)

bila je u nedjelju jutro jedna navodno odlična emisija na historyju, multiverse, koju sam ja ne svojom greškom (ostala bez max-tva zbog prelaska kod drugog teleoperatera) propustila.
ako ima negdje na jubitu, pogledajte pa mi ispričajte..

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 16:03 

Ilirk@ je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Čini se kako naš svemir nije jedini (s čim se slažem)

bila je u nedjelju jutro jedna navodno odlična emisija na historyju, multiverse, koju sam ja ne svojom greškom (ostala bez max-tva zbog prelaska kod drugog teleoperatera) propustila.

Gledao sam to, da ne ulazim u detalje smatraju da postoji još jedna razina ponad svemira, a to je taj međusvemirski prostor, taj je prostor pun energije i u njemu se svako malo događaju različiti Veliki Praskovi , neki svemiri nastanu poput našeg, neki ne itd...
Usporedili su međusvemir sa nekim francuskim sirom u kojem stalno nastaju rupe (svemiri) :laugh .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 16:10 

Zadar1993 je napisao/la:
Ilirk@ je napisao/la:

Gledao sam to, da ne ulazim u detalje smatraju da postoji još jedna razina ponad svemira, a to je taj međusvemirski prostor, taj je prostor pun energije i u njemu se svako malo događaju različiti Veliki Praskovi , neki svemiri nastanu poput našeg, neki ne itd...
Usporedili su međusvemir sa nekim francuskim sirom u kojem stalno nastaju rupe (svemiri) :laugh .

Ja mislim da je stvar u tome što neki ( ili možda većina :neznam ) znanstvenika jednostavno ne mogu prihvatiti kreacionizam, već stalno traže druge teorije nekakvih evolucija samo da bi opovrgnuli mogućnost da je Bog stvoritelj svemira... nije tu riječ samo o ovoj teoriji što si je ti naveo, ima tu bezbroj primjera...

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 16:17 

Zadar1993 je napisao/la:

Ja mislim da je stvar u tome što neki ( ili možda većina :neznam ) znanstvenika jednostavno ne mogu prihvatiti kreacionizam, već stalno traže druge teorije nekakvih evolucija samo da bi opovrgnuli mogućnost da je Bog stvoritelj svemira... nije tu riječ samo o ovoj teoriji što si je ti naveo, ima tu bezbroj primjera...

Ja osobno podupirem ovu teoriju i ne negiram Božje stvaranje svijeta . Ne vidim zašto tako puno ljudi misli da se jedno i drugo (znanost i vjera) isključuju ?
Pogledaj u Bibliji prvi dan Stvaranja, pa pogledaj što je prvo nastalo u svemiru (foton-svijetlost ) .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 16:20 

Zadar1993 je napisao/la:

Ima nešto lijepo u ovoj teoriji, naime, naš svemir nije vječan, nista nije pa bi bilo lijepo misliti da se barem svemiri neprekidno rađaju, a ne da će prevladati ništavilo.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 16:23 

Ne kontam tu teoriju 2%, mislim da je jedna od osnova da izvan svemira nema ni vremena ni prostora.
I otkud onda prostor pun energije izvan svemira? Ne vidim da da dobijamo ijedan odgovor s tom teorijom, već samo još više pitanja. :neznam

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 16:53 

Prihvatanje Boga kao Stvoritelja svemira implicira drugačije shvatanje života,prihvatanje drugačijih normi ponašanja,duhovni sustav vrijednosti itd.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 17:40 

Ne kontam tu teoriju 2%, mislim da je jedna od osnova da izvan svemira nema ni vremena ni prostora.
I otkud onda prostor pun energije izvan svemira? Ne vidim da da dobijamo ijedan odgovor s tom teorijom, već samo još više pitanja. :neznam

To je točno, kako raste broj objašnjenja tako raste i broj pitanja, to je poput zatvaranja jednog fronta a otvaranja dva ili više novih frontova.
Kad se sjetim samo vremena kad smo mislili da je cijeli svijet sastavljen od naše galaksije :001_rolleyes

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 17:48 

Zadar1993 je napisao/la:

To je točno, kako raste broj objašnjenja tako raste i broj pitanja, to je poput zatvaranja jednog fronta a otvaranja dva ili više novih frontova.
Kad se sjetim samo vremena kad smo mislili da je cijeli svijet sastavljen od naše galaksije :001_rolleyes

Ali to je još samo jedna u nizu teorija i pokušaja objašnjenja za ono što je (barem zasad) neobjašnjivo, želim reći, svako malo izmišljaju nekakve nove teorije, koje se ne mogu dokazati.,
a bojim se da ni za tu teoriju nema dokaza?

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 17:50 

Markane ako možeš pojasni ovo malo:

Citat:
Trenutno sam u fazi proučavanja tzv. "crvenog pomaka".Veoma zanimljiva tema koja pobija Veliki prasak...

Kako to "crveni pomak" pobija teoriju velikog praska?

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 18:03 

Inace zacetnik teorije velikog praska je jedan belgijski svecenik. Zbog toga nije dugo smatrana relevantnom. Veliki prasak upucuje na stvaranje, negira vjecnu prirodu svemira i svijeta. Tadasnji znanstvenici su smatrali da ako priznaju ovu teoriju da su priznali postojanje Boga.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 18:41 

Veliki prasak je samo svemir koji mi poznajemo, s zakonima fizike koje mi poznajemo. Ne znaci ni da je prvi, ni da je jedini... Stovise, moguce je da ima svemira koliko ima i galaksija, a di je svemu tome kraj, i od cega je sve to krenulo mislim necemo nikad ni saznati, ili bar ne jos jako, jako dugo...

Mislilo se (a neki to valjda jos misle) da je Prasak zapravo pocetak svega, od vremena pa nadalje... Al sve se vise misli (kako vidim, a i sam osobno tako razmisljam :zubati ) da je Prasak jos samo jedna karika. Kako vidim znanstvenici smatraju da je on eksplodirao iz neceg sto je bila energija, ali i materija, sto znaci da je nesto postojalo i prije Praska, a znaci i bilo je prije Praska...

Mi smo, mozda sputani odredjenom logikom uzrocno - posljedicne veze, i mi ne mozemo drugacije razmisljati nego da svemu trazimo pocetak, uzrok, a svaki uzrok je isto tako i posljedica necega ( :zubati )... a tako mozemo unedogled... Raspravljalo se o tome.

:kava

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 19:37 

Zadar1993 je napisao/la:

Koliko je tebi godina pa se sjećaš tih vremena? :zubati

Btw. šta mislite o teoriji da je svemir samo veliki hologram, ili kako neki tvrde da je sve sam Bog odnosno njegov um, da ništa ne postoji onako kako jeste i da je sve samo iluzija. To je povezivano sa nekim učenjima Biblije.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 19:41 

Lebowski je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Btw. šta mislite o teoriji da je svemir samo veliki hologram, ili kako neki tvrde da je sve sam Bog odnosno njegov um, da ništa ne postoji onako kako jeste i da je sve samo iluzija. To je povezivano sa nekim učenjima Biblije.

:confused1 Prvi put čujem, to neka špecijalna Biblija? :zubati

Vrh

PostPostano: 04 lip 2012, 20:00 

Lebowski je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

U osnovnoj sam uzimao dodatne sate iz astronomije :zubati .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 00:29 

Mar-kan je napisao/la:

Prihvatanje Boga kao Stvoritelja svemira implicira drugačije shvatanje života,prihvatanje drugačijih normi ponašanja,duhovni sustav vrijednosti itd.

Zasto bi postojanje Boga negiralo stvaranje univerzuma, i zakone kako se to odigralo?!

Ako ti je lakse, mozes reci da je to sve "osmislio" Bog, ali mislim da nije dobar pristup osporavati zakonitosti do kojih dolaze fizicari... nikad oni nece biti sveobuhvatni, nikad necemo popiti svo znanje ovog sveta, ali mi se cini da kod nekih religioznih ljudi postoji skepsa prema nauci koja istrazuje ova osnovna pitanja, ne ulazeci previse da li se iza toga krije Bog, ili polazi od materijalistickih teorija...

To u pitanju velikog praska nije mnogo ni vazno, vaznije je odgonetnuti po kojim zakonima se to odigralo posle...

Prihvatanje Boga kao stvoritelja svega samo unizava ogromnu volju da se to klupko razmrsi... da smo prihvatili munje i gromove, vetar i sunce kao bozanstva, ne bi danas ni imali internet da razgovaramo...

Ljudska strast za znanjem je jaca od svakog bega na neodgovorena pitanja, sakrivanje iz Boga u cije tajne ne treba zalaziti je los izgovor...

Sto se tice ovih pitanja, ne bi tu mesao deda bogu ni u kom slucaju, on i ako postoji, krije se u nekim drugim dimenzijama, Stvaralac ovog cuda koje zovemo kosmos je mnogo veci "baja" da bi nama na trecem kamenu od prosecne zvezde davao ikakvu posebnu paznju...

Postojanje boga na nacin na koji ga interpretiraju mnogi je ustvari davanje na vaznosti ljudskoj vrsti koja ona objektivno uopste ne zasluzuje...

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 09:05 

DzoniBG je napisao/la:
Zasto bi postojanje Boga negiralo stvaranje univerzuma, i zakone kako se to odigralo?!

Ako ti je lakse, mozes reci da je to sve "osmislio" Bog, ali mislim da nije dobar pristup osporavati zakonitosti do kojih dolaze fizicari... nikad oni nece biti sveobuhvatni, nikad necemo popiti svo znanje ovog sveta, ali mi se cini da kod nekih religioznih ljudi postoji skepsa prema nauci koja istrazuje ova osnovna pitanja, ne ulazeci previse da li se iza toga krije Bog, ili polazi od materijalistickih teorija...
...

Pogrešni zaključci.Tko osporava zakonitosti svemira?Kvaka je tko je stvorio takve zakone,oko toga se loma koplja.Kao što postoje 2 koncepta stvaranja-prasak (pa evolucija) i Bog,tako postoje i 2 koncepta naučnika-oni koji u prirodi vide Božji prst,i oni koji to ignoriraju.Iz tih koncepata izviru i 2 sustava vrijednosti.

Već sam postao listu poznatih naučnika koji su vjerovali u nadnaravno stvaranje.Ljudi ne čitaju,ne zanima ih ništa,sve prihvataju kako im se servira.

Citat:
To u pitanju velikog praska nije mnogo ni vazno, vaznije je odgonetnuti po kojim zakonima se to odigralo posle...

Prihvatanje Boga kao stvoritelja svega samo unizava ogromnu volju da se to klupko razmrsi... da smo prihvatili munje i gromove, vetar i sunce kao bozanstva, ne bi danas ni imali internet da razgovaramo...

Ljudska strast za znanjem je jaca od svakog bega na neodgovorena pitanja, sakrivanje iz Boga u cije tajne ne treba zalaziti je los izgovor...

Sto se tice ovih pitanja, ne bi tu mesao deda bogu ni u kom slucaju, on i ako postoji, krije se u nekim drugim dimenzijama, Stvaralac ovog cuda koje zovemo kosmos je mnogo veci "baja" da bi nama na trecem kamenu od prosecne zvezde davao ikakvu posebnu paznju...

Postojanje boga na nacin na koji ga interpretiraju mnogi je ustvari davanje na vaznosti ljudskoj vrsti koja ona objektivno uopste ne zasluzuje...

Neki su prihvaćali i munje i gromove kao božanstva.Danas ih nema.Ostao je uvijek samo Jedan.
Postojanje Boga kako ga interpretira Biblija,lijepo nam kazuje da je Bog umiješan u sve tokove ljudskog života,i da Mu je itekako stalo do svakog čovjeka.On itekako podstiče ljude da tragaju i istražuju.I o tome smo govorili,kako se Bog čovjeku otkriva progresivno,onoliko koliko ljudska vrsta može sažvakati u datom momentu povijesti.

Vrh

PostPostano: 05 lip 2012, 22:48 

Po teoriji Velikog praska svemir se prije 14-15 milijardi godina počeo širiti iz točke neizmjerne gustoće, te se nastavio širiti do danas. Ova teorija, za razliku od suparničkih teorija, obuhvaća koncepte mijenjanja i evolucije svemira, te je zato jedina u stanju objasniti pojave kao što su Hubbleov zakon, kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje i omjeri lakih elemenata u svemiru.

Dokazi: Kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje, Hubbleov zakon, količina i lokacija lakih elemenata, radio-galaksije i kvazari razlozi su zašto većina kozmologa danas prihvaća teoriju Velikog praska, a ne suparničku teoriju stalnog stanja

Nepoznanice: Kao ni sve druge znanstvene teorije, ni Teorija velikog praska nije nepogrešiva ni sveobuhvatna. Iako spomenuti dokazi podržavaju teoriju, neke nepoznanice još uvijek postoje. Četiri su osnovna problema vezana uz ovu teoriju: nedostatak antimaterije, formiranje galaksija, budućnost svemira te uvjeti "prije" Velikog praska.

Za otvaranje ove teme inspirirao me Markanov post: ...Trenutno sam u fazi proučavanja tzv. "crvenog pomaka".Veoma zanimljiva tema koja pobija Veliki prasak...

Pa Markane ako može nešto više o toj tezi?
Imaš li kakvih dokaza da oboriš teoriju velikog praska? :zubati

Mnogi naučnici vjeruju da se prije xx milijardi godina dogodila velika eksplozija u svemiru, zvana Veliki prasak. Poslije toga,navodno su nastale zvijezde i galaksije koje se sada razlijeću na sve strane po svemiru.Svjetlost koja dolazi sa zvijezda i galaksija, a koju mi vidimo, podijeljena je u nekoliko boja.
Te boje zajedno čine spektar i formiraju bijelu svjetlost koju mi vidimo.Istraživanja su pokazala da,ako se zvijezda ili galaksija udaljava od nas, ili se kreće kružno oko nas,instrumenti će moći da uoče promjene u svjetlosti koja dolazi do nas.Oni će u tom slučaju zapaziti da je crvena boja spektra pomjerena.

Taj fenomen se naziva “crveni pomak-redshift”.Naučnici koji vjeruju da se desio Veliki prasak,pretpostavljaju da se zvijezde i galaksije, čija svjetlost ima veliki crveni pomak,nalaze veoma daleko od nas i da se udaljavaju od nas velikim brzinama. I obrnuto, zvijezde i galaksije čija svjetlost ima mali crveni pomak-nalaze se blizu nas i udaljavaju se od nas manjim brzinama.

Međutim,teorija Velkog praska je bila osporena kada su naučnici snimili fizički spojenu galaksiju (koja ima mali crveni pomak) i kvazar, koji ima veliki crveni pomak.To znači da kvazari sa velikim crvenim pomakom nisu daleko od nas.

slika

Ovo je bila dodatna potvrda teoriji da se galaksije i zvijezde kreću po kružnim putanjama oko nekog centra svemira,na sličan način kao što se elektroni kreću oko centra atoma (u biti,vidimo obrazac "stvaranja" skoro u svemu).

Evo šta kaže Dr.Arp (presjek knjige ispod)...Zanimljivo ime kvazara-Markarian 205 :zubati

http://electric-cosmos.org/arp.htm

Po njemu su dokazi o BB falsifikati...Knjiga "Quasars, Redshifts and Controversies":

http://books.google.ba/books?id=_JYWqe2 ... &q&f=false

Također,možemo polemisati i oko oblika galaksija,a vezano uz njihov oblik uzrokovan rotacijom itd.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 51 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: