|
|
Stranica: 1/5.
|
[ 105 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ministry of Sound
|
Naslov: Najkorisniji strani jezici Postano: 12 srp 2012, 13:54 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Engleski se podrazumijeva, ali je znanje engleskog na našim prostorima toliko masovno i dobro, da se ne može reći da osoba koja priča engleski ima neku veliku komparativnu prednost. Dakle, koji bi vas strani jezik (li kombinacija jezika) izvukao van prosjeka i poboljšao šanse za zapošljenje na Balkanu, ili "plasman" u neku treću zemlju.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 12 srp 2012, 14:04 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Ministry of Sound je napisao/la: Engleski se podrazumijeva, ali je znanje engleskog na našim prostorima toliko masovno i dobro, da se ne može reći da osoba koja priča engleski ima neku veliku komparativnu prednost. Dakle, koji bi vas strani jezik (li kombinacija jezika) izvukao van prosjeka i poboljšao šanse za zapošljenje na Balkanu, ili "plasman" u neku treću zemlju. U RH bi bila još dva najkorisnija jezika uz Engleski ; Njemački i Talijanski . Čisto zato što smo turistička zemlja, a iz Njemačke i Italije nam dolazi najveći broj turista (da ne govorim da Talijani pojma nemaju engleski u većini slučajeva) . Inače u EU generalno vrijedi ista konstelacija odnosa samo umjesto Talijanskog bi istaknuo Francuski jezik koji je i tradicionalni jezik diplomacije, dakle ovdje bi rang ljestvica bila Engleski-Njemački-Francuski.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 12 srp 2012, 14:14 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Da, vjerojatno je onda najkorisniji Talijanski, jer se ne može reći da u RH ima veliki broj ljudi koji tečno govore talijanski. U potpunosti si u pravu glede Talijana kao antitalenata za engleski - u Trstu sam na upit "Parlare il Croato" dobio puno više potvrdnih odgovora od "Parlare il Inglese"?
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 12 srp 2012, 15:13 |
|
|
Pored naravno engleskog jezika, za moje podrucje u kojem ja zivim najbitniji su njemacki (zbog familije iz inostranstva koji pricaju njemacki), kao i ruski (zbog sve veci broj stranih investitora u naftni sektor, kao i u energetski sektor uopste).
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 12 srp 2012, 15:28 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Ministry of Sound je napisao/la: Da, vjerojatno je onda najkorisniji Talijanski, jer se ne može reći da u RH ima veliki broj ljudi koji tečno govore talijanski. U potpunosti si u pravu glede Talijana kao antitalenata za engleski - u Trstu sam na upit "Parlare il Croato" dobio puno više potvrdnih odgovora od "Parlare il Inglese"? Stara talijanska boljka, inače nedavno su se bunili što su im neki novi kompjuterski sustavi na engleskom jeziku, bez mogućnosti talijanskog. Mada su sada napokon uveli obvezni engl. jezik u školama .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 12 srp 2012, 15:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76955 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
U Hrvatskoj talijanski i njemački, u Europi njemački i francuski, u SAD španjolski i neke osnove kineskog.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 12 srp 2012, 17:00 |
|
|
Engleski naravno,a posle njega Spanski,jer je on drugi najrasprostranjeniji jezik(ako se gleda broj drzava u kojim dominira).
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 16 srp 2012, 16:39 |
|
|
Ne znači nužno da su to najkorisniji jezici, ali službeni jezici UN-a su arapski, kineski (mandarinski), engleski, francuski, ruski i španjolski. Svi akti UN-a sastavljeni su u verzijama na svim tim jezicima.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 16 srp 2012, 16:42 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Da, vjerojatno je onda najkorisniji Talijanski, jer se ne može reći da u RH ima veliki broj ljudi koji tečno govore talijanski. Naprotiv, ja bih rekao da je Hrvatska po postotku ljudi koji znaju talijanski u svjetskom vrhu (u Istarskoj županiji to je i službeni jezik, te se obvezno uči od prvog razreda osnovne škole). Isto tako, mislim da po broju govornika dolazi odmah iza engleskog (i eventualno njemačkog).
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 16 srp 2012, 16:52 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5929 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Eurostatovi podatci za Hrvatsku, na žalost ne i za BiH (engleski, francuski i njemački u srednjoj školi 2005. i 2009.):
|
|
Vrh |
|
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 16 srp 2012, 17:02 |
|
|
Čudno kako je opao udio onih koje uče njemački u skoro svim zemljama. Je li to dio plana o tzv. rasterećenju učenika ili ih sve više odabire strukovne škole?
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 16 srp 2012, 17:07 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5929 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Čudno kako je opao udio onih koje uče njemački u skoro svim zemljama. Je li to dio plana o tzv. rasterećenju učenika ili ih sve više odabire strukovne škole? Dobro pitanje. Iz tablice se čini da je za RH odgovor u biranju drugih jezika (talijanski, španjolski), jer je broj onih koji uče njemački opao znatno u odnosu na broj onih koji su prestali učiti dva strana jezika. Za Europu nemam odgovora.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 20 srp 2012, 12:05 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Icebreaker
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 21 srp 2012, 12:17 |
|
|
Odlična i korisna tema. Ovo pitanje je i mene mučilo kad sam gledao koji bi još strani jezik učio. Što se tiče nas ovdje u regiji, rekao bih definitivno njemački jezik.
Zašto? Iz razloga jer u Europi ima skoro 100 milijuna ljudi kojima je njemački materinji jezik, ali bitnije od tog broja je to što su te zemlje vrlo razvijene i bogate - Njemačka kao vodeća europska zemlja, zatim Austrija, 2/3 Švicarske, Luxemburg itd. Osim toga, njemački jezik je jedan od tri radna jezika EU (uz engleski i francuski). Ne treba zanemarit ni turističku komponentu. Prema tome, tko god uči njemački neće falit.
Uz njega, u RH je to vjerojatno talijanski. Dobro je uočeno kako Talijani nemaju pojma engleski. Talijana ima 60 milijuna i veoma su bitan faktor u ukupnoj turističkoj potražnji u našoj zemlji. Osim toga, vrlo bitna stvar je što je upravo Italija naš najveći trgovački partner i članica G8. Uz to, za talijanski jezik se kaže da je dosta lagan za naučiti, pa je omjer uloženo-dobiveno sigurno vrlo dobar.
Naravno, nije loše učiti ni španjolski i francuski koji su klasificirani kao svjetski jezici uz engleski. Ruski je odličan izbor također, pogotovo za one koji već znaju ćirilicu, ali i za nas na Jadranu recimo, jer ruski gosti su sve prisutniji i dobro plaćaju. Španjolski je brzo rastući i vrlo rasprostranjen jezik, ali mislim da je to potrebnije znati u južnim državama SAD-a. Francuzi guraju Frankofoniju i to su dobro učinili kako bi zaštitili svoj jezik koji je najviše izgubio pojavom engleskog kao "lingue france". Oni su slični Talijanima jer slabo govore engleski (barem po mojim iskustvima) i ima ih krcato ovdje ljeti kod nas.
Arapski i kineski, japanski su dosta teži za učiti jer ne spadaju u skupinu indoeuropskih jezika pa prema tome nekakav omjer uloženo-dobiveno nije baš najbolji, premda logično kineski jezik sve više dobija na važnosti em zbog golemog broja govornika em zbog rastuće ekonomije, ali mišljenja sam da u skorije vrijeme neće narušiti dominaciju engleskog.
Evo malo sam se raspisao jer mi je zanimljiva tema. U svakom slučaju preporučam učenje jezika jer je to danas bitan faktor u zapošljavanju kao i oplemenjivanju osobe.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 21 srp 2012, 12:21 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60149 Lokacija: DAZP HQ
|
njemački, engleski i talijanski. kojim god poslom da se baviš kod nas, ova tri jezika ti trebaju.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 02 ožu 2013, 00:30 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Da, vjerojatno je onda najkorisniji Talijanski, jer se ne može reći da u RH ima veliki broj ljudi koji tečno govore talijanski. Naprotiv, ja bih rekao da je Hrvatska po postotku ljudi koji znaju talijanski u svjetskom vrhu (u Istarskoj županiji to je i službeni jezik, te se obvezno uči od prvog razreda osnovne škole). Isto tako, mislim da po broju govornika dolazi odmah iza engleskog (i eventualno njemačkog). Točno. Conoscenza della lingua italiana nell'Unione Europea e Croazia
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 02 ožu 2013, 00:52 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Čudno kako je opao udio onih koje uče njemački u skoro svim zemljama. Je li to dio plana o tzv. rasterećenju učenika ili ih sve više odabire strukovne škole? Njemački se u osnovnim školama strašno loše poučava, pa dobar dio učenika zbog straha od loših ocjena odabere beskorisni španjolski, dio talijanski, koji je ipak koristan ( Glavni trgovinski partner, puno turista, a slab engleski)... Zanimljivo je da danas više srednjih škola u ponudi ima japanski jezik nego ruski...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 02 ožu 2013, 01:27 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24068 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Nevjerojatan je podatak, da je njemački jezik suvereno na drugom mjestu u korištenju na internetu - odmah poslije engleskog. Kineski, španjolski, portugalski koji imaju mnogo više native speakersa mu nisu ni blizu.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Icebreaker
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 02 ožu 2013, 01:38 |
|
|
Također treba reći kako je isto dosta individualno kategorija korisnosti (drugog stranog jezika, ili dalje). Ali generalno njemački kao drugi jezik, teško je falit s time.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 02 ožu 2013, 02:05 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Što rjeđi jezik više ga možeš unovčiti. Ako te ne mrzi preseliti u veči grad.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 02 ožu 2013, 02:10 |
|
|
Nema ti teorija smisla, što će ti znanje danskog ili bjeloruskog u Zagrebu?? Dok ti je znanje engleskog kojeg zna 40% populacije ipak korisno...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 02 ožu 2013, 02:12 |
|
|
Možeš raditi u veleposlanstvu ako je jezik rijedak. Turistički vodiči takve vrste su rijetki i lako je naći posao. Ti slabo pričaš engleski, čim kao stari magarac sa mamom živiš. Ili ti teorija ne valja.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 02 ožu 2013, 02:22 |
|
|
Kakav stari magarac?? Engleski govorim iznadprosječno, imam širok vokabular, a pisanje na engleskom mi je gotovo superiorno onome na hrvatskom... Vjerojatno bolje nego što ti pišeš na njemačkom Danci, Finci, Nizozemci i slični obično uzmu engleskog vodiča, tako da tu nema neke prilike za posao...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 02 ožu 2013, 02:26 |
|
|
I koliko zaradiš sa tim znanjem engleskog ?
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 02 ožu 2013, 02:32 |
|
|
Manje nego ti s neznanjem njemačkog nažalost...
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|