HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 stu 2024, 04:17.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Dualno obrazovanje
PostPostano: 14 pro 2019, 10:05 

Ove godine se uveliko zagovara dualno obrazovanje koje bi osim teorijske nastave i vjezbe u skolama ucenje prosirili radom kod poslodavaca. Time bi se uskladile potrebe trzista rada i poslodavaca. U toku je nacrt zakona o dualnom obrazovanju. Najuspjesniji model takvog obrazovanja je austrijski i njemacki. U BiH je visoka stopa nezaposlenih mladih ljudi i manjak strucnog kadra.
Zanimanja koja nedostaju u BiH su: medicinski kadar, trgovci, ugostitelji i gradjevinski radnici. Nova tehnologija je dovela do toga da pojedina zanimanja izumiru ili da nema zainteresovanih, a jos uvijek trziste ima potrebu za njih: mesari, krojaci, farmeri, obucari, dimljacari, staklari....
Medjutim...
Krije li se nesto drugo iza prijedloga o dualnom obrazovanju?
-Zaposljavanje maloljetnika u trgovackim lancima? Da li se na taj nacin popunjavaju rupe u firmama?
-Ko bi nadgledao provodjenje dualnog obrazovanja i koji procenat plate bi dobili za svoj rad?
-Da li se ide na to da su ,,djeca jeftina radna snaga,,?
Upisna politika uveliko reklamira zanatske skole, pocev od nacelnika opstine, ministarstva prosvjete i vlade, ali svoju djecu forsiraju Gimnazijom? Njihova djeca se bez obzira na postignuti uspjeh u osnovnoj skoli upisuju u Gimnaziju?!

slika

Licno sam protiv dualnog obrazovanja!

Vrh

Naslov: Re: Dualno obrazovanje
PostPostano: 14 pro 2019, 13:15 

Pričaš o BiH, a BiH nema ministarstvo obrazovanja, nego 12 ministarstava obrazovanja i 12 različitih zakona o obrazovanju.

Pojačavaš intenzitet otvaranja tema radi otvaranja tema, koje ne zanimaju ni forumaše ni tebe nego bi se samo družila, približavaš se banu mogu reći. Za spam se dobija ban. A mogu ti reći da nijednom klonu kasnije neće biti odobreni postovi.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 13:23 

Dualno obrazovanje je aktivna tema u Hrvatskoj, Srbiji....pa trenutno i u BiH bez obzira na to koliko ministarstvava ima. Tema je sasvim ok i bice aktuelna u narednom periodu, a to sto si ustao na lijevu nogu jutros, ja nista ne mogu. Baniraj ako ce ti to popraviti dan. Ne mislis valjda da cu da te molim?

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 13:29 

Robbie MO je napisao/la:
Pričaš o BiH, a BiH nema ministarstvo obrazovanja, nego 12 ministarstava obrazovanja i 12 različitih zakona o obrazovanju.

Pojačavaš intenzitet otvaranja tema radi otvaranja tema, koje ne zanimaju ni forumaše ni tebe nego bi se samo družila, približavaš se banu mogu reći. Za spam se dobija ban. A mogu ti reći da nijednom klonu kasnije neće biti odobreni postovi.

Zatvori je u chat, pa nek se tamo druži i razgovara radi razgovora.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 13:35 

Zar nema neka susjetka da se jednostavno zovu na kavu svaki dan i razgovaraju... To su prije žene radile.

1027 of 2558 - 40.15%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 13:37 

Verovatno joj još nije vratila pare koje joj duguje, a pozajmila ih je da se izvadi u kockarnici.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 13:40 

Ne ispijam kavu sa susjedama. Ne volim zensko drustvo, samo kada sam prinudjena bivam u zenskom okruzenju. Namjerno ste mi unakazili temu. Pa zar i ti Kvacice?
Za Robija vec znam da je robusan, ali i Seseljko....Pa imaSeselju jedna ustanova u mojoj blizini za dualno obrazovanje...u Aleksandrovcu. Ti si pravi kandidat da tamo odaberes zanimanje.
Moj porok kockanja je mickin dim za tvoj porok.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 13:42 

Lapo-lapo je napisao/la:
Ne ispijam kavu sa susjedama. Ne volim zensko drustvo, samo kada sam prinudjena bivam u zenskom okruzenju. Namjerno ste mi unakazili temu. Pa zar i ti Kvacice?
Za Robija vec znam da je robusan, ali i Seseljko....Pa imaSeselju jedna ustanova u mojoj blizini za dualno obrazovanje...u Aleksandrovcu. Ti si pravi kandidat da tamo odaberes zanimanje.

Konstantno imam dojam da ni tebe ne zanimaju teme koje otvaraš. :zubati

1027 of 2558 - 40.15%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 13:45 

Naša Kvačica je napisao/la:
Lapo-lapo je napisao/la:

A ja imam dojam da vam smetam. Vjerovatno da me ne vara taj dojam. Nije problem, banirajte slobodno, vidim gdje vodi ovaj napad na mene. A izazvan.....ostavicu to za sebe.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 13:52 

Lapo-lapo je napisao/la:

Moj bivši porok. Čist sam već skoro 20 godina.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 13:56 

Lapo-lapo je napisao/la:

A ja imam dojam da vam smetam. Vjerovatno da me ne vara taj dojam. Nije problem, banirajte slobodno, vidim gdje vodi ovaj napad na mene. A izazvan.....ostavicu to za sebe.

Ne smetaš ti, smeta tvoja hiperaktivnost radi hiperaktivnosti. Evo da ti dam jedan savet, piši samo postove na koje se zadiviš sama sebi kako dobro si ih napisala. I ne otvaraj teme koje nikog ne zanimaju. ili još bolje, ne otvaraj teme.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 14:05 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Lapo-lapo je napisao/la:

Ne smetaš ti, smeta tvoja hiperaktivnost radi hiperaktivnosti. Evo da ti dam jedan savet, piši samo postove na koje se zadiviš sama sebi kako dobro si ih napisala. I ne otvaraj teme koje nikog ne zanimaju. ili još bolje, ne otvaraj teme.

Sto to BBC-u ne kazes? Ima enciklopediju otvorenih tema, od kojih bar 50% nikoga ne zanimaju? A i dalje je broj 1 na forumu. Njemu ne smijes da kazes nista? Ja sam pogodno tlo za ismijavanje, kritikovanje, zjb. itd. prvenstveno sto sam zena, sto sam banirana x puta .... jesi junak.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 14:08 

Kažem mu sa vremena na vreme, kao na primer kad počne da davi sa crnom hronikom iz zapadnih zemalja, ali ne sluša, baraba je to. Znam ga jako dugo, pa znam da mu je besmisleno govoriti.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 14:13 

Nego, zašto upotreba reči "junak"(u smislu da ja nisam). Misliš da sam toliko nesiguran u sebe da ćeš me tom reči motivisati da promenim ponašanje? Jel ti ja delujem kao kompleksaš ili kao klinac od 12 godina, pa pokušavaš da me ložiš na taj način?

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 14:31 

Nego, zašto upotreba reči "junak"(u smislu da ja nisam). Misliš da sam toliko nesiguran u sebe da ćeš me tom reči motivisati da promenim ponašanje? Jel ti ja delujem kao kompleksaš ili kao klinac od 12 godina, pa pokušavaš da me ložiš na taj način?

Ja sve hocu da te postedim svog misljenja, ali ti stalno imas taj kontraski stav prema meni, pa cu sada da ti iznesem onako iskreno i nezaobilazno svoje misljenje o tebi. Svo tvoje znanje je neprenosivo na druge radi tvog autorativnog stava kojeg silom nameces ,,ostalim,, Arogantan, drzak, cesto bezobrazan, manipulator i jedan egoista do koske. Po stoti put, dobro obrazovan, inteligentan ali neupotrebljiv. Cijenim to sto si ponekad bio na mojoj strani, ali i postavljam pitanje da li je to bilo iskreno s tvoje strane ili je bio samo pokusaj da saznas nesto o meni. Kompleksas jesi, bez dvojbe. Neprijateljstvo je pocelo onoga trena kada sam se ,,nasalila,, na racun fotografije koju si mi poslao. Cccc...

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 14:43 

Neprijateljstvo!? Pa ja te smatram za prijatelja. Ako ti smatraš neprijateljstvom to što me mrzi da razmenjujem sa tobom privatne poruke svaka tri minuta, onda imaš jako čudne kriterijume.

I iskreno pokušavam da ti pomognem da te ne šikaniraju. Uzmi samo jednu stvar u obzir, da li te ja šikaniram?

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 15:03 

Neprijateljstvo!? Pa ja te smatram za prijatelja. Ako ti smatraš neprijateljstvom to što me mrzi da razmenjujem sa tobom privatne poruke svaka tri minuta, onda imaš jako čudne kriterijume.
Daleko smo mi Seki od prijatelja. Sto se tice poruka, koliko se sjecam, a i imam ih u inboxu, pisao si opsirne poruke u nadi da cu ti otkriti identitet i ostalo, sto je bilo ocigledno od prve poruke. Sta ja imam da ocekujem poruke od tebe??? Jesi li bar na tren osjetio ili pomislio da sam zainteresovana za tebe? Mislim da ni jedne recenice s moje strane nema koja bi te navela da to pomislis.

I iskreno pokušavam da ti pomognem da te ne šikaniraju. Uzmi samo jednu stvar u obzir, da li te ja šikaniram?

O,oooo, vidi ovo. Mnogo si mi pomogao, nema sta. Zahvalna do kraja zivota. Ne sikaniras, ali tusis, i mene i druge. Ko voli da mu neko pametuje, savjetuje ga, usmjerava.... Pitaj nekog psihologa i on ce da ti objasni da ljudi ne vole savjete koje ne traze.
Smatram da nisi los covjek, ali si igrac. A ja nisam u tom timu.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 15:12 

Lapo-lapo je napisao/la:

Skoro 500 pregleda na temi koju sam otvorila sinoc kasno. Sto ih ne zanima? A i BBC me moli na pp da mu proslijedim koju temu. Hocu BBC, samo odoh malo da odrijemam.
Seki, budi dobar, kao sto jesi i priznaj....ne moras naglas!
Pozdrav i Kvacici i Robiju. Robi, vrati kais.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 15:14 

Ja tebe gušim? E ako te gušim, onda se neću više mešati u tvoje stvari i pokušavati da ti pomognem. A stvarno mi je bila namera da ti pomognem, koji bih drugi motiv mogao da imam? Mada uviđam da ti je potrebna pomoć i oko paranoje, ali da ne gušim više...

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 15:23 

Lapo-lapo je napisao/la:
Daleko smo mi Seki od prijatelja. Sto se tice poruka, koliko se sjecam, a i imam ih u inboxu, pisao si opsirne poruke u nadi da cu ti otkriti identitet i ostalo, sto je bilo ocigledno od prve poruke. Sta ja imam da ocekujem poruke od tebe??? Jesi li bar na tren osjetio ili pomislio da sam zainteresovana za tebe? Mislim da ni jedne recenice s moje strane nema koja bi te navela da to pomislis.

O,oooo, vidi ovo. Mnogo si mi pomogao, nema sta. Zahvalna do kraja zivota. Ne sikaniras, ali tusis, i mene i druge. Ko voli da mu neko pametuje, savjetuje ga, usmjerava.... Pitaj nekog psihologa i on ce da ti objasni da ljudi ne vole savjete koje ne traze.
Smatram da nisi los covjek, ali si igrac. A ja nisam u tom timu.

Jel moguće da misliš da niko neće primetiti da si mi editovala post, a moj originalni post stoji iznad tvog. Koji je tebi ***, jel si ti normalna jbt?

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 15:40 

Lapo-lapo je napisao/la:

To je besmisleno.

Zašto bi ti nama smetala? Mi te uopće ne poznajemo, niti znamo tko si, niti bilo što osim što sama kažeš. Naprotiv, nas i zanima što ti misliš. Zato sam ti i rekao piši malo više sebično. Piši radi sebe i što tebe zanima, a ne što misliš da će biti popularno.

Druga stvar, nama ne treba izgovor za baniranje. Ako bi te Robbie želio banirati, on bi to i uradio, i normalno bi spavao nakon toga :zubati . Očito ne želi. Opusti se i jednostavno budi ti.

1027 of 2558 - 40.15%

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 16:00 

Ja kada sam isao u srednju skolu 2004 u Brckom, ima jos od tada praksa, ako ne i od prije.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 17:18 

Vladimir RUS je napisao/la:
Ja kada sam isao u srednju skolu 2004 u Brckom, ima jos od tada praksa, ako ne i od prije.

Vlado, nije to ,,ona praksa,, Ovdje je u pitanju vecinska prakticna nastava, tj.rad u oblasti za koju se skoluje, sto podrazumijeva da bi kod odredjenog poslodavca radio veci dio nastave za nekakvu crkavicu i tako gazdi ustedio placanje radnika. Povrh toga ko bi osigurao te maloljetnike? Topli obrok? Prevoz i mnogo toga.... Posto je prosvjeta jedna od velikih gladnih usta budzeta, malo bi se okrijepila od strane poslodavca koji ima ugovor s skolom, a on bi zauzvrat dobio poprilicno mlade i polubesplatne radne snage od koje bi na kraju izabrao najbolje za sebe, sto opet dovodi nekakve druge stvari u pitanje....

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 17:23 

Lapo-lapo je napisao/la:
Vladimir RUS je napisao/la:

Vlado, nije to ,,ona praksa,, Ovdje je u pitanju vecinska prakticna nastava, tj.rad u oblasti za koju se skoluje, sto podrazumijeva da bi kod odredjenog poslodavca radio veci dio nastave za nekakvu crkavicu i tako gazdi ustedio placanje radnika. Povrh toga ko bi osigurao te maloljetnike? Topli obrok? Prevoz i mnogo toga.... Posto je prosvjeta jedna od velikih gladnih usta budzeta, malo bi se okrijepila od strane poslodavca koji ima ugovor s skolom, a on bi zauzvrat dobio poprilicno mlade i polubesplatne radne snage od koje bi na kraju izabrao najbolje za sebe, sto opet dovodi nekakve druge stvari u pitanje....

Naravno da će poslodavac izabrati najbolje za sebe, pa neće ih poslati konkurenciji valjda.

Kako je ovo riješeno u Njemačkoj? Znam da tamo ima jaka praksa po firmama, ali čini se korisnom.

1027 of 2558 - 40.15%

Vrh

PostPostano: 14 pro 2019, 17:35 

Lapo-lapo je napisao/la:

Naravno da će poslodavac izabrati najbolje za sebe, pa neće ih poslati konkurenciji valjda.

Kako je ovo riješeno u Njemačkoj? Znam da tamo ima jaka praksa po firmama, ali čini se korisnom.

Da, ima Kvacice, ali oni se ne usudjuju izrabljivati i praviti koje kakve kombinacije sebi u korist. Evo npr. na raspustu djeca koja pohadjaju skolu za trgovce ili slicna zanimanja, rade u velikim marketima na kasi, pakuju kupljene svari i po potrebi i zelji kupaca odvoze iste do auta i smjestaju ih. Placen je od marketa, a i dobije baksis od kupaca.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: