|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 11 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Životinjski i biljni svijet, ugrožene vrste... Postano: 10 kol 2022, 05:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76887 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Dokumentarci, informacije, slike, zanimljivosti, osobna iskustva susreta s npr. zaštićenim ili rijetkim životinjama u prirodi...
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Životinjski i biljni svijet, ugrožene vrste... Postano: 10 kol 2022, 11:23 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Savršeno za okrenuti na Vartu ali neću trolati.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Životinjski i biljni svijet, ugrožene vrste... Postano: 10 kol 2022, 13:55 |
|
|
Je li istina da Bosnu već osvaja karpatski ris i da je on poguban za domaću divljač. Kažu da je karpatski ris dosta krupniji od balkanskog risa koji još opstaje na području Sjeverne Makedonije i Albanije. Prije par godina ubijen je ris kod Fojnice.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Životinjski i biljni svijet, ugrožene vrste... Postano: 10 kol 2022, 14:40 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76887 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ja ne znam kako bi se risovi uopće kretali od Karpata do BiH.
Ako mogu samo po planinama i šumama.
Sigurno neće po Slavoniji ići.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Životinjski i biljni svijet, ugrožene vrste... Postano: 10 kol 2022, 21:46 |
|
|
Za vrijeme SFRJ donijeti su risovi da li iz Čehoslovačke da li iz Rumunije u lovište negdje u Sloveniji na granici sa HR. Onda su mic po mic prešli u Liku pa iz Like na Grmeč,pa iz Grmeča ka Srednjoj Bosni. Bilo je na portalima kako su lovcu ustrijelili risa kod Fojnice. Lično znam čovjeka lovca iz D. Vakufa koji mi je pričao da je na tom području ustrijelio nekoliko risova.
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Životinjski i biljni svijet, ugrožene vrste... Postano: 10 kol 2022, 21:58 |
|
|
Inače na Trebavi je populacija Šakala u ekspanziji, toliko da ugrožavaju drugu divljač ali i domaću stoku u selima na Trebavi. Dolazilo je par puta do pokolja ovaca. Zbog toga, lovci uz Doboja redovno organizuju "Šakalijadu"
_________________ Dom svoj čuva Zrinski 115
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Životinjski i biljni svijet, ugrožene vrste... Postano: 10 kol 2022, 22:41 |
|
|
Šakali nikad od kad znam za sebe nisu bili stanovnici sjevera Bosne. Kako oni migriraju ili ih neko naseljava ? Prirodno stanište šakala je donja Hercegovina i Dalmacija. Ima ga u Popovom Polju,Ljubinju do Leotara. Iza Leotara prema Bileći je teritorija vuka i tu šakal ne zalazi.
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Životinjski i biljni svijet, ugrožene vrste... Postano: 10 kol 2022, 22:49 |
|
|
Lutorčina je napisao/la: Šakali nikad od kad znam za sebe nisu bili stanovnici sjevera Bosne. Kako oni migriraju ili ih neko naseljava ? Prirodno stanište šakala je donja Hercegovina i Dalmacija. Ima ga u Popovom Polju,Ljubinju do Leotara. Iza Leotara prema Bileći je teritorija vuka i tu šakal ne zalazi. Pojavili su se na tako davno, nepoznato je kako, nisam uspio naći. Ali im Trebava ocigledno odgovara i tu su se razmnožili. Jedan od razloga može biti i što je Trebava skoro pa ostala pusta, većina sela su ostala pusta. Takođe dosta ih ima i na područiju Odžaka.
_________________ Dom svoj čuva Zrinski 115
|
|
Vrh |
|
|
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Životinjski i biljni svijet, ugrožene vrste... Postano: 11 kol 2022, 11:51 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ja ne znam kako bi se risovi uopće kretali od Karpata do BiH.
Sigurno neće po Slavoniji ići. Zašto preko Slavonije, Karpati se u Srbiji kod Kragujevca dodiruju s Dinaridima, tako da je sva ta priča oko Karpatskog i balkanskog risa besmislena jer to je sve euroazijski ris i oni se stoljećima susreću. A ovo što se tiče useljavanja 70-ih su možda imali plemenite namjere jer je ris u Sloveniji i Hrvatskoj nestao, a danas se useljava samo zbog toga što to financira EU pa netko dobro živi od takvih besmislenih inicijativa.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Životinjski i biljni svijet, ugrožene vrste... Postano: 11 kol 2022, 14:33 |
|
|
Kaftanzoglio je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ja ne znam kako bi se risovi uopće kretali od Karpata do BiH.
Sigurno neće po Slavoniji ići. Zašto preko Slavonije, Karpati se u Srbiji kod Kragujevca dodiruju s Dinaridima, tako da je sva ta priča oko Karpatskog i balkanskog risa besmislena jer to je sve euroazijski ris i oni se stoljećima susreću. A ovo što se tiče useljavanja 70-ih su možda imali plemenite namjere jer je ris u Sloveniji i Hrvatskoj nestao, a danas se useljava samo zbog toga što to financira EU pa netko dobro živi od takvih besmislenih inicijativa. Jeste Homolji su Karpati ali odatle nije došao u BiH i Hrvatsku. Između Homoljskih planina je Dunav i preko Dunava su isto Karpati. Ne znam je li ris plivač. Ponekad se pojavi u Srbiji u graničnim krajevima sa Bugarskom ali to je balkanski ris koji je sitniji i manja štetočina.
|
|
Vrh |
|
|
Kaftanzoglio
|
Naslov: Re: Životinjski i biljni svijet, ugrožene vrste... Postano: 13 kol 2022, 16:33 |
|
|
Nisam ni napisao da je jedan te isti ris preko Homolja došao u Hrvatsku, nego da su balkanska i karpatska populacija u kontaktu i sigurno je bilo miješanja. Jer sve je to ista vrsta. Karpatski je prosječno malo veći, ali nebitno za predatorske sklonosti i koliko utječe na plijen.
Inače su svi predatori manji južnije, a veći sjevernije , tako je ris, vuk ili medvjed prosječno manji u Grčkoj nego u Finskoj, ali sve je to ista vrsta.
Životinje mogu preći puno više nego što mislimo , divlje svinje su već na svim jadranskim otocima, a sada i čagljevi.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 11 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|