HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 sij 2025, 12:24.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Krah futurologije i tehnoloških inovacija
PostPostano: 21 svi 2016, 14:59 

Svi ste sigurno nedavno vidjeli ismijavanja predviđanja iz filma Povratak u Budućnost (1985 i 2015). Prođoše davno i razne svemirske odiseje, pa i Bladerunner. Ništa ni od utopije a bome ni distopije.

Često se smijemo futurističkim magazinima iz 1950ih, svijetu u kojem već živimo u kojekakvim kupolama na zemlji (ili ispod oceana) ili pak negdje na Marsu.

Da ne govorimo o tome da mogu prebaciti osobu iz 1930ih u današnjicu i za cirka 5 minuta im objasniti stvari, koje im neće biti uopće toliko šokantne ili nepoznate (auta, TV, radio, telefoni...sve je to postojalo u njihovo doba, čak ni internet ne bi trebao biti toliko kompliciran za objasniti).

Kada bi pak u 2016 doveo osobu iz 1970, najviše problema bih imao kada bi im pokušao objasniti da ne samo ne živimo na Marsu, nego da tamo nismo još poslali ni osobu.

Sva ta promašena predviđanja ili razočarenja imaju jednu zajedničku crtu - jednostavno nema novca za ogromne kapitalne investicije (tipa nekakvih letećih gradova, radikalno drukčijih načina transporta ili svemirskih istraživanja). Privatni sektor (izuzev par avanturista poput Muska) jednostavno zbog vlastitih investitora ne može bacati novac na stvari koje nisu isplative unutar par godina.

Poredite osobni kompjuter 1982 i npr danas.
Mobitel iz 1992 i danas
Ajfon iz 2007 i današnji
TV od prije 10-15 godina i današnji.
Auta od prije 30-ak godina i današnja (prihvaćam auta bez vozača kao veliki ali ne neočekivan napredak)

Bit će napretka, ali mislim da smo već napravili najveće pomake. Sve odavde ide postepeno i inkrementalno. Malo moćniji kompjuteri, malo pametniji i manji uređaji, malo pametniji i funkcionalniji roboti. Slanje prvog čovjeka na Mars za 20-ak godina, možda i onda duga pauza od možda 100 godina do mogućnosti odlaska do neke udaljenije planete (mada nisam siguran da će do toga uopće doći jer nema rješenja za određene biološke limitacije). Za revolucionarne lijekove, genetske terapije i kloniranje bih rekao da je puno izglednije da će postati mainstream.

Futurolozi koji su odustali od radikalnih predviđanja kojima bi kumovao čovjek sada sve nade polažu u njihovu verziju Boga - singularnost i AI, što je isto glupost koja nije bazirana na bilo čemu drugom nego na hipotezama i gotovo religioznom potrebom da se vjeruje u neko superiorno biće.

Volio bih čuti neki scenarij po kojem će sljedećih 50 godina biti radikalno drukčiji od perioda 1965-2015, što se tiče baš nekih breakthrough inovacija. Odnosno scenarij po kojem bi se začudili tehnologijom u 2065.

Vrh

Naslov: Re: Krah futurologije i tehnoloških inovacija
PostPostano: 21 svi 2016, 15:21 

nanotehnologija, 3d printanja i te sheme što ti govoriš.. i ja sumnjam da će bit nekih SF scenarija

btw kaj ne bi trebao put na mars bit cca 2020. a ne za 20-ak godina

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 15:21 

Nano tehnologija. Čitao sam negde da se radi na robotima veličine ćelija koji će da piče po organizmu i ubijaju maligne ćelije. Mada i sami priznaju da im treba barem još par decenija do to razviju do kraja.

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 15:31 

Ljudi su desetak tisuća godina koristili vatru, prije nego što su skužili da istu mogu koristiti za kovanje metala. Mi koristimo el.energiju tek stoljeće i pol, vjerojatno na pogrešan način.

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 15:46 

Teško je kroz prizmu sadašnjosti promatrati budućnost.

1. Kako su sad in prosvjedi protiv Monsanta i GMO-a malo sam proučio temu a jutros čitam da ih hoće Bayer njemački kupiti. Kakve veze lijekovi i hrana imaju?! Pa sve više i jedno i drugo postaje tehnološki i pametan proizvod.

Ne bi me iznenadilo da uskoro jedemo hranu zajedno s nekim životinjama koje nas popravljaju gdje treba. Daleko je to od kraha tehnologije, meni se čini da se vidici i to teško zamislivi tek sad otvaraju a sve ide tako brzo da je to čudo jedno.

2. Promet, već sad je normalno putovati po Europi npr. a prije samo 20 g. putovati po Jugi je bila velika stvar, lako moguće da će svijet biti puno lakši za obilazak jako brzo.

3. VR, iako ne kreće slavno baš kako je se očekivalo, ipak bi moglo bit tu svašta, toliko toga da bi mogli dio života provodit u stvarnom virtualnom svijetu. Uostalom, nešto slično radimo i na forumu, a pogotovo na FB gdje nas većina ima drugi identitet.

Ima još puno toga što ćemo doživjeti još za naših života. Mislim da se približavamo vječnoj ljudskoj utopiji gdje će postojati ljudi koji se bave umjetnošću, nečim kreativnim i zabavnim a sve drugo rade neka druga bića i strojevi.

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 15:54 

Pantagana je napisao/la:
nanotehnologija, 3d printanja i te sheme što ti govoriš.. i ja sumnjam da će bit nekih SF scenarija

btw kaj ne bi trebao put na mars bit cca 2020. a ne za 20-ak godina

Nanotehnologiju sam pokrio sa mojim očekivanjima da će biti poboljšanja što se tiče zdravstva. 3D printanje je premještanje tvornica u dom, jeste donekle cool ali nije toliko revolucionarno. Svi ćemo za 5-10 godina djeci kod kuće printati plastične igračke, toliko uzbudljivo, evo sav sam se naježio.

Za Mars kažu bliže 2030. (ne obraćaj pažnju na neke crowdfunding kampanje i natječaje za odlazak na Mars), pa sam dodao 5-10 godina i toj prognozi.

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 16:13 

Vidim već ubrzani razvoj bioničkih dijelova tijela, već mi se sad čini mogućim da invalidi ne postoje a da mi sami sebi odrežemo neki ud i zamijenimo ga bioničkim radi praktičnosti i većih fizičkih mogućnosti.

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 16:15 

Meni da je neko pre 20 godina pokazao tablet, ja bih se zabezeknuo od šoka. To je tada bilo nešto što se viđalo samo u epizodama Star Treck-a.

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 16:19 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Vidim već ubrzani razvoj bioničkih dijelova tijela, već mi se sad čini mogućim da invalidi ne postoje a da mi sami sebi odrežemo neki ud i zamijenimo ga bioničkim radi praktičnosti i većih fizičkih mogućnosti.

Na jednom američkom univerzitetu pokušavaju da naprave veštački bubreg. On bi bio potpuno isti kao i prirodni, samo što bi ga "uzgojili" u nekoj tečnosti koristeći stem i neke druge ćelije. Kao kada uzgajaš biljku.

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 16:24 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Meni da je neko pre 20 godina pokazao tablet, ja bih se zabezeknuo od šoka. To je tada bilo nešto što se viđalo samo u epizodama Star Treck-a.

Apple Newton - cirka 1993.

Zar je toliko teško zamisliti veći ekran u boji?

slika

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 16:31 

Prvi put čujem za to. Meni su tada vrhunac džepnih računara bili razni Casio personal digital assistenti. I da, da sam tada video tog Newtona, pao bih na dupe od zabezeknutosti.

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 17:56 

Prognoziram još za naših života potpun nestanak Smartphones. Ti uređaji idu protiv evolucije i ljudskih potreba za surfanjem, gledanjem nečega na malom display-u, i kucanjem bagavim prstima po nečemu.
Ne znam sa čime će biti zamijenjeni ali će potpuno nestati. Tablets će već ostati dugo....dugo...

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 18:06 

Software poput AutoCAD, Office, audio i video playeri i još štošta su dosegli svoj
vrhunac (praktično kraj) prije nekih 15 godina, onaj tko ima stari PC može komotno
i danas sve to imati i raditi s tim.
Smartphone je meni interesantan zbog GPS i videophone a kako je i to zamjenjivo
sa klasičnim mobile uređajem ne vidim budućnost u smartphoneu.

Tehnologija je došla kraju jer klimatski uvjeti to pokazuju,
budućnost je povratak u bližu prošlost kako god to zvuči,
a osobno to smatram nemogućom misijom.

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 18:36 

Ide metla za klimatsko trolanje.

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 19:28 

Tehnologija će i dalje da napreduje, samo očigledno neće tempom kojim su mnogi prognozirali da će ići. Osim toga, tehnologija i nije predviđena da bude potpuna zamjena za neke stvari već nadogradnja tako da možda već postoje riješenja u inovacionim centrima koji mogu da promjene budućnost kakvu je sada znamo, ali sigurno je da to riješenje nije komercijalno isplativo, a kada bude biće sastavnio dio života.

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 19:46 

Ma čovjek uvijek blisku budućnost zamišlja daleko razvijeniju, pogledajte današnje filmove, serije ili igre s temama 50 ili 100 godina u budućnosti.
Napredak samo može biti brži jer svako desetljeće do sada je nudilo vidljiv napredak, problem je što mi maštamo da ćemo za 50 godina kolonizirati Sunčev sustav, dijelove tijela mijenjati mehaničkim, da će lebdjelici zamjeniti auta i slično.

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 19:59 

Slijedi dronizacija. Preplavit će nebo i zamijenit smartphone. Doista ne znam što će čovjek više raditi u poljima, sve može upravljat s računalom, traktore, kombajne. Sijat i prskat, nadzirat dronovima. Zamislivo mi je da dronovi ulove i donesu svježu ribu iz obližnjeg jezera. Imaju ulogu policijaca, zaštitara. Milijune stvari. Čovjek će se nastaviti oslobađati rutinskih poslova i više baviti znanošću a to još više ubrzava napredak.

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 20:13 

Nije zgorega spomenuti i virtuelnu stvarnost kao najnoviji trend koji može doprinijeti tome da znamo detaljno kao da smo bili tamo kako izgleda planeta zemlja i sunčev sistem, a da pritom ne izađemo iz sobe.

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 20:15 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Kloniranje u medicinske svrhe, pogotovo za jaku bogatu klijentelu je vrlo izgledan scenarij u slijedećih 20-tak godina.

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 20:20 

3d printanje je vrlo uzbudljivo. Npr. dođeš u bolnicu sa oštećenim kukom. Slikaju ga i isprintaju drugi i na ugradnju.

Zaboravio sam i najvažnije, energetsku neovisnost i jeftinoću. Već sad pada cijena nafte drastično zbog novih oblika energije i gase se nuklearke a što bi bilo da naučimo iskorištavati morske struje i plimu i oseku.

Obožavam budućnost i želio bih što više toga vidjeti i doživjeti.

Vrh

PostPostano: 21 svi 2016, 21:45 

Mislim da se upravo nalazimo u tehnicko tehnoloskom bumu , mozda i najvecem do sada .
Toliko se brzo desavaju stvari , u svim sferama ljudskog djelovanja (ajd da kazem tako), da se vise ne mogu ni pogledom ispratiti .. a kamo li prvo ''isprobati na bjelim misevima'' .
Tako da se pribojavam da mnogo toga ide u krivom smjeru, i da se ljudima mnoge od njih mogu zajebano obiti o glavu .
Vladajucem kapitalizmu je samo ''sveta '' dobit na pameti , a sta ce biti poslije , zaboli ga .
Mislim da covjek svasta smislja , ali da nije izumio sistem koji ce podnijeti toliko veliku kolicinu otkrica u jedinici vremena .

Vrh

PostPostano: 22 svi 2016, 00:04 

Ajajajaja gdje da počnem...

Kada se pogleda na ovaj nagli razvoj tehnologije mnogi ljudi ne vide desetljeća ako ne i stoljeća akumuliranog znanja koje se probilo kroz branu koja je spriječavala razvoj. Savršen primjer toga su ljudi iz drevnih vremena za koje se misli da su glupi ali im je samo nedostajala neka bitna informacija koja im je spriječavala daljnje razvijanje, uglavnom to je bila neka ogromna greška kojoj se mi sada smijemo a u budućnosti bi otkrili ako ne i veću grešku koju smo mi napravili pa bi se ljudi iz budućnosti nama smijali.

Upravo sada što se događa je recikliranje znanja i ideja koje su radila u tom periodu (ili preobrada stvari koji su pokušali uraditi ljudi koji su bili daleko ispred svoga vremena ali nisu imali moguće resurse da to proizvedu).

Problemi koji upravo sada koče koračanje naprijed u budućnost su brojni i trebali bi imati zasebne teme ali bi se mogli svesti na ovo:

- Pogupljivanje mase a pogotovo mladeži: Biznis i marketing su napravili dobru taktiku za garantiranu mušteriju, moglo bi se reći i predobru. Zbog veće pristupnosti interneta od devedesetih ljudi koji nisu bili "obučeni" za rad na internetu su dolazili na taj "siguran prostor" i smanjivali dozvoljeni prag znanja i inteligencije u takvim društvima. Sa osnovnom psihologijom "vođe" su pretvarali te novake u novi izvor prihoda pretvarajući ih u robove koji bi kupovali ili pravili njihove proizvode. (kada se bolje pogleda na pravo stanje stvari ljudi koji su najviše izvukli iz toga su upravo bili ljudi koji su znali manipulirati masama i dati im nešto što je jeftino za proizvoditi a zbog "rijetkosti" ili lijepoga izgleda skupo za platiti).

Zbog poglupljene mase koja umjesto da traži nešto značajno se fokusira na emocije koje dođu i prođu, koji su uvelike utjecani vizualnim stvarima neće doći do velikoga napredovanja u tome smjeru.

-Smartfonovi: E sada kada ljudi imaju izvor prihoda šta bi oni mogli napraviti? Naravno napraviti ga stabilnim izvorom prihoda. Najveći razvoji tehnologije bili su upravo zbog "napredovanja" a sada su rađeni zbog udobnosti prosječne mušterije. Smartfonovi po samome dizajnu su nešto najgluplje što sam vidio u životu. To je minijanturizirano računalo koje stane u džep. Ako se netko budne izvlačio na pozive i slanje poruka oprosti, ali i računalo to može uraditi. Zbog sve veće želje za novim, boljim smartfonom ljudi sada troše poprilično velike novce na minijanturizaciju već postojećih komponenata računala koje rade stagnaciju umjesto "harder, better, faster, stronger".

Na ovakvome tržištu mušterija je kralj i uraditi ćemo sve u našoj moći da ga napravimo našom robom. Najsavršeniji prikazi toga su Microsoft, Facebook, Google, Apple, Lenovo, Amazon a ovo su imena koja mi samo prve dođu na misli.

Microsoft- Sa njihovim novim sustavom na prijestolju Windows 10 prisilno i sistematski zamjenjuju sve starije verzije na njihov "Brži, Bolji, Moderniji" sustav. Šta ljudi ne znaju jeste da taj sami sustav i špijunira na svoje korisnike i da Windows za koji su platili nije vlasništvo korisnika nego je to plaćena usluga korisniku i mogu je povući bilo kada. (a da i ne govorim o programiranju na Visual Studiu, ako nisi dio njihove zajednice tj, ne radiš za njih pod visokom cijenom od 0$ sav kod koji si upisao nije tvoje vlasništvo i oni ga mogu koristiti kako ih je volja.)

Facebook- Nadgledanje apsolutno svih korisnika i prodaja njihovih privatnih informacija. Kako bi biznismeni i slično tako lako znali koliko je ljudi pogledalo, kliknulo, odakle su, šta ih inače zanima nego preko fejsbuka.

Google- Google pamti i iskorištava apsolutno sve šta ti radiš u njihovim servisima (google, chrome, gmail, docs, reCaptcha, youtube, plus itd. (ima ih na stotine) ). Ajde dobro barem su nedavno javno objavili da je to istina da špijuniraju na korisnike. Ako ste koristili google na samo par dana može već sa skoro sto postotnom sigurnošću kazati gdje vi živite. A kroz duže vrijeme znati točno koji su vaši interesi , spol, godište i tako dalje.

Lenovo je krivac za veliki broj pokušaja špijuniranja na svoje korisnike.

Sa ovakvim stanjem i njihovog prečestog kompromisiranja privatnosti sumnjam da će se desiti nešto preradikalno protiv država koje imaju ugovore s njima, i njihove dobiti.

3D printanje bi trebalo postati preciznije a sada je to uglavnom "in" stvar za printanje jednostavnih stvari i igrački. Zbog 3D printanja najveća bi pozornost svijeta trebala biti u budućnosti upravo u smjeru stvarnosti, dalje od virtualnosti(u smislu da virtualna napredovanja neće biti tako česta kao i materijalna).

Robotizacija je već ustala na obje noge i lagano prohodala, uvelike će pasti broj radnika koje bi robot mogao zamjeniti. Već se lagano uvode robotička ruka za slaganje kutija, već postoji robot koji hoda na obje noge s laganim poteškoćama na specifičnim sitnicama, već postoji robot s četri noge koji se penje bez problema.

Nanotehnologija je sada poprilično jaka samo je spriječava brana u smislu masovne proizvodnje, medicina bi trebala očekivati napredovanje.

Život prosječnoga čovjeka bi trebao biti puno ležerniji i ugodniji nego danas.U odnosu na danas zdravlje prosječnoga čovjeka trebao bi biti gori zbog nedostatka fizičke stimulacije i strašno niske kvalitete hrane (umitnjak, pesticidi, genetski modificirane biljke, životinje koje taj otrov jedu, zagađeno tlo, zagađeniji zrak, pitka voda otrovana fluoridom koje su odlagale velike tvrtke FUJ.)

Kao malac sam volio pratiti cyberpunk žanr koji je ispao iz popularnosti danas. Zgrozio sam se, ali se i divio kada sam vidio koliko se stvari obistinilo. I predivno i žalosno je što živimo upravo u takvome svijetu.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2016, 07:22 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Slijedi dronizacija. Preplavit će nebo i zamijenit smartphone. Doista ne znam što će čovjek više raditi u poljima, sve može upravljat s računalom, traktore, kombajne. Sijat i prskat, nadzirat dronovima. Zamislivo mi je da dronovi ulove i donesu svježu ribu iz obližnjeg jezera. Imaju ulogu policijaca, zaštitara. Milijune stvari. Čovjek će se nastaviti oslobađati rutinskih poslova i više baviti znanošću a to još više ubrzava napredak.

Da, revolucija je u tijeku. Samo mnogi je nisu svjesni. Po mom mišljenju sljedeća eksplozija, nakon ovoga o čemu se govori u ovom videu, jest povezivanje biotehnologije i pametne (samoučeće) robotike. Te dvije grane su u ekspanziji u kakvoj su fizika i kemija bile u prošlom stoljeću, ali još nije došlo do veće interakcije. Video preporučam, ako ga već niste pogledali, obavezno.

Mises

Vrh

PostPostano: 22 svi 2016, 11:08 

Prognoziram potpuno fizičko odvajanje pješaka, bicikala i vozila. U nekim zemljama do 100% još za naših života. Ići će sporo ne zbog tehnologije već jer je preskupo kopati podvožnjake, graditi nadvožnjake i odvajati pješačke staze.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2016, 11:10 

lider30 je napisao/la:
Kloniranje u medicinske svrhe, pogotovo za jaku bogatu klijentelu je vrlo izgledan scenarij u slijedećih 20-tak godina.

To će biti jeftino ako postane masovno. Ne mora biti samo za bogate. Možda jedna od najjeftinijih tehnologija.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: