Kompas - pogrešno protumačena naprava
Po mojoj teoriji privlačne sile u svemiru uopće ne postoje, radi se isključivo o silama odbijanja, samo što ih znanost pogrešno tumači. Ako već negiram sve privlačne sile, dužan samo to objasniti i na klasičnim magnetima. Sa tim smo se magnetima još kao djeca zabavljali i divi li se čudnim nevidljivim silama koje privlače iglu. Kasnije smo u školi učili, da su znanstvenici dogovorili kako će ona strana magneta koja privlači iglu biti sjeverni pol N, a suprotna južni pol S. Dakako, ja tvrdim da i klasični magneti nemaju moć privlačenje, već samo moć guranja ili odbijanja. Ako primaknemo čeličnu iglu južnoj strani magneta, silnice će na svom kružnom putu kroz magnet, na tom izlaznom djelu, gurati iglu dalje od magneta.
Ako istu radnju ponovimo na suprotnoj sjevernoj strane, tada će te iste silnice na povratku i kružnom putu gurati iglu prema magnetu. Dakle, po meni je magnetna rudača samo savršen super provodnik za silnice, koje se formiraju oko i kroz magnetnu rudaču. Sličan primjer zapažamo kad nas za vrijeme jakog vjetra, vjetar pritišće uz mrežastu metalnu ogradu. Sigurno nećemo zaključiti da nas privlači ta ograda, niti će onaj sa druge strane tvrditi kako ga u isto vrijeme ta ograda odguriva, jer ga kroz ogradu samo gura vjetar.
Sad se, opet, samo od sebe nameće drugo pitanje: Kako to da magnetna igla u kompasu, već stoljećima, ne pogrešivo pokazuje sjeverni magnetni pol Zemlje?
Smatra se da su Kinezi prije više tisuća godina poznavali napravu kompasa i vjerno im služila. Trgovci su iz Kine u Europu donijeli kompas tek u 12 stoljeću.
Kako bi objasnio zašto magnetna igla pokazuje pravac sjevernog pola, moram posegnuti za drugim znanstvenim spoznajama.
Meteorolozi su davno zaključili, kako sve ciklone koje se kreću od Ekvatora prema sjeveru skreću udesno, razlog je što na svom putu stalno napuštaju zemljino područje veće rotacione brzine, ulaze u manje pa ih inercija skreće udesno. Isto tako, iz istog razloga, poznato je da sve rijeke koje teku od sjevera prema Ekvatoru, na svom toku kroz korito podadiru desnu obalu.
Kako bi iz istih ovih razloga opravdao ponašanje igle kompasa, a po mojoj teoriji je jedini razlog zemljina brza vrtnja oko svoje osi, što opet prisiljava i silnice da se ponašaju kao ciklone i rijeke u svojim koritima.
Ovoj mojoj teoriji ide u prilog jedna astronomska spoznaja koja kaže da planeta Venera nema fenomen magnetnih polova kao zemlja.
Ja zaključujem da je to iz razloga što Venera ima zanemarivu vrtnju oko svoje osi, Venera se okrene oko svoje osi samo jednom za cijelu godinu dana.