|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 3 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Pessimus dux
|
Naslov: Ognjevi s neba Postano: 24 vel 2011, 13:48 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Gleda li itko ovaj dokumentarac o savezničkim bombardiranjima hrvatskih gradova u Drugom svjetskom ratu? Ide srijedom navečer na HRT-u.
Po meni prilično solidno, dobro informativno, iako možda ne toliko vizualno atraktivno poput nekih drugih serijala iz produkcije dokumentarnog programa HRT-a.
Tu su i vrlo zanimljiva svjedočenja izravnih svjedoka bombardiranja. Vrijednost serijala je po meni prvenstveno u premijernom javnom televizijskom iznošenju zaokruženih podataka o stradanjima žrtava, te matrijalnoj šteti, o čemu se dosad malo govorilo. Ne trebam ni napominjati kako nitko nije odgovarao za tisuće civilnih žrtava, te prekomjerna granatiranja, danas vrlo aktualna u pojedinim sudskim procesima.
Mislim da bi pun pogodak bio kada bi se HRT u budućnosti odlučio za izradu dokumentarnog serijala o stradanjima i protjerivanju Folksdojčera u Hrvatskoj, krajem i po završetku Drugog svjetskog rata. Tu bi se mogli iznijeti prvenstveno podatci i svjedočenja o logorima po Slavoniji (Valpovo, Krndija, Josipovac, Tenja, Đakovo...), a zatim i sudski procesi pojedinim istaknutim pripadnicima njemačke zajednice. Svakako bi pritom trebali konzultirati dr. sc. Vladimira Geigera, koji se time najviše bavio i bavi.
|
|
Vrh |
|
 |
bumbar92
|
Naslov: Re: Ognjevi s neba Postano: 24 vel 2011, 14:18 |
|
|
Pogledao sam dvije epizode... Može se stvoriti cjelovitija slika šta znači "oslobođenje od strane partizana i saveznika", podesiti aršini za izraze prekomjeno granatiranje civilnih ciljeva i civilnih žrtava u II svjetskom ratu od "savezničke ruke". Premda se samo zagrebalo po tim pitanjima nadam se da će ovo biti uvod u rasvjetljavanje i otkrivanje podataka koji su se svjesno prikrivali sve ove godine.
Malo je siromašan video-materijal, al bolje išta nego ništa...
|
|
Vrh |
|
 |
mikaelsaic
|
Naslov: Re: Ognjevi s neba Postano: 13 ruj 2011, 14:08 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 3 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|