HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 vel 2025, 18:02.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 89 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Etno Glazba
PostPostano: 05 sij 2012, 23:03 

Ima li neko sajtove sa kojih se moze skidati etno glazba?moderna, starija....sve zanima...
Hvala

Vrh

Naslov: Re: Etno Glazba
PostPostano: 05 sij 2012, 23:11 

Ako ne ciljaš samo na hrvatsku etno-muziku, ukucaj na Youtube "Bilja Krstić i Bistrik".

Vrh

PostPostano: 06 sij 2012, 00:00 

Pa u prvoj liniji trazin hrvatsku etno glazbu, ali hvala na tipu, kvalitetna je glazba gospodje krstic. :wink

Vrh

PostPostano: 06 sij 2012, 00:01 

poslušaj one moje bugarke kume :D

Vrh

PostPostano: 08 kol 2012, 19:28 

'Ajmo, sve je dobrodoslo youtube linkovi, moderna etno rock glazba.....help. :zubati

Vrh

PostPostano: 08 kol 2012, 23:16 

Postavio bi ja, ali da ne sirim dzaba ideje Velike Srbije. :zubati

Vrh

PostPostano: 09 kol 2012, 00:07 

Jel ti si ovo sviđa? Meni je super. :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 09 kol 2012, 00:52 

Koncert Balkanopolisa.

Fina kombinacija etno zvuka, modernije atmosfere, malo džeza i sl.

Vrh

PostPostano: 09 kol 2012, 00:57 

Etno zvuci rodnog kraja moga. :D

:zubati

Vrh

PostPostano: 09 kol 2012, 09:01 

Lipo je. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 29 stu 2012, 17:11 

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 00:52 

Fascinantno!

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 03:11 

Guglaj Moja Jela

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 03:12 

Kries

Vrh

PostPostano: 30 stu 2012, 03:50 

ODGOVORIMO S ETNOSIMA: Umjesto ovih hipstera sto su zavladali ulicama gradova a koji su uvezeni iz Londona treba odgovoriti etnosima. :)
Tko su etnosi? Etnosi preziru hipstere jer je to izricaj koji je dosao izvana i nije izvoran, pa tako hipster iz Zagreba je isti hipsteru iz Londona. Etnosi uvažavaju sve narodne nošnje, pa tako bi se po Hrvatskoj nosile bijele tradicionalne kosulje, crvena đila, plave široke gaće... po Bosni, ondje gdje je islamski utjecaj njihove narodne nosnje, one marame oko glave naprimjer ali sve to nekako moderno da bude za danasnji svijet, u kojem je dopuštena mogućnost kombiniranja etnos odjeće, a ne se striktno drzat svoje regije ako baš ne želiš.

Tipična etnos frizura kod cura su pletenice. Zenska ikona etnosa i zena vodilja i inspiracija je Julija Timosenko, dobar primjer muskih etnosa su pjevac slavonia banda, pjevac Kriesa,onda Zorro :D, može i onaj iz Opće opasnosti gdje je u spotu u bijeloj kosulji u pjesmi "treba mi nesto jače od sna".

Glazba vodilja u Hrvatskim krugovima je glazba banda "Kries", imamo one cure iz Sirokog sto su u Zagrebu obradile "Moja Jela" pjesmu a i same izgledaju na WHF na svirci kao tipične etnosice, te sve što liči na etno muziku tj u kojoj su ubačeni čari etno glazbe. Dodajmo da Thompson ima dvije etnos pjesme "Zeleno je bilo boje" i "Lipa Kaja" jos mozda koja, jer se cuje zbor i postoji ono malo etna u njima. Mozda jos koju ima...ali to ne znaci sad da su Cavoglave etnos pjesma.

Hrvatska jos tu ima terena s kojim se da raditi: tamburice, klape, ganga, linđo, bećarac, Lado... sve je to dobar temelj da se radi etnoglazba.

Nezz za stranu muziku tocno sta je etno, evo gore vidim neke makedonske, za Irsku je mozda "celtic music" u kojoj se na jutubu cuje samo muzika i u pozadini se vrte likovi iz mitologije... Vile npr...te npr. music podloga gospodara prstenova.

Odjeća: Etnosi se ne drže strogo narodne nošnje nego je ona samo iskoristiva. Bitno je ljeti biti bos i zaogrnutih nogavica.
gori misna kosulja, bijela, što starinskija. ručni rad po mogucnosti. Pozeljni su brkovi! ( Zorro)

Kada je zima, umisto čorapa se nose vuneni čorapi "zepe" koji se strogo moraju viditi.

etnosice ni u snu ne nose tvornicke torbe, ima ona svatovska i ostale tradicionalne torbice ili pleteni rucni rad.
Pozeljna je čipka na pletenicama. Tradicionalni nakiti...

Napominjem, etnosi nisu radikalni u smislu nacionalizma, naprotiv preziru ga. Etnosi ne nose Johnyy Depp okvire. Preziru ga, jer je to hipsterski. Etnos je etnos, tko je prije imao naočale?! Možda one na jedno oko mogu proć ili ako se već nosite kao etnos mogu proć lenonke. :D bez ikakvih boja osim crnih, smeđih, znači starinski.

Etnosi iz Hrvatske mogu iskoristit u svoje modne detalje još licitarsko srce...mogu se od Škota uzet kiltovi i sl. Međutim kako živiomo u digididigi di dobu ili nano dobu, to se sve gleda nekako ukomponirat u multimedijalni svijet... s rockom, rapom, technom, s laserima i sl.

Kod Leta 3 imamo umjereni etnos izričaj!

slika ženska ikona etnosa Julija Timošenko

slika muški primjer etnosa pjevač Slavonije banda Branko Ilakovac

Etnosice u Zagrebu i hit i himna etnos podskupine "Moja Jela" https://www.youtube.com/watch?v=ryRge43gedo

ETNOSI SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE! :D :D

Vrh

PostPostano: 05 pro 2012, 23:30 

Slobodan Trkulja

Vrh

PostPostano: 08 pro 2012, 23:24 

[url]<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/Hfs48l2IdEg?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>[/url]

Vrh

PostPostano: 10 ruj 2013, 19:56 

Vrh

PostPostano: 02 lis 2013, 00:53 

Dobar koncert Jadranke Stojaković na HRT 1. Sa nekim Japankama u društvu.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2013, 10:55 

https://www.instagram.com/josipcurlin

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus

Vrh

PostPostano: 10 stu 2013, 14:20 

Vrh

PostPostano: 24 pro 2013, 22:44 

Za sve dinaroide !!!

Ja sam rodjen dje dzamije nema

Vrh

PostPostano: 28 pro 2013, 18:55 

Gusle su čarobno glazbalo kojim povijesne događaje i osobe opjevavaju Hrvati, Srbi, tzv. Crnogorci pa čak i tzv. Bošnjaci.

S JEDNOG RASPRAVNIKA

Ovo vrlo malo ljudi zna.
Saz je u osnovi muzički instrument gradskih Bošnjačkih sredina, uz kojih se uglavnom izvodi sevdalnika ili ta neka "urbana" ljubavna pjesma.
Gusle su glavni instrument naših epova, na begovskim dvorovima i čardacima su uvijek gostovali guslari i upravo uz gusle su se izvodile Bošnjačke junačke pjesme o Mustaj-begu Ličkom, Hrnjicama, Banjalučkom boju, Aliji Džerzelezu, četovanju u Lici, boju pod Ozijom, opsadi Kandije itd. (ima recimo nešto o tome u "Ponornici" Skendera Kulenovića).
Ipak mislim da je sada kasno za ispravljanje, osim u smislu historijske istine. Danas su gusle u Bošnjačkom shvatanju i mentalitetu čvrsto vezane uz primitivno četništvo i moram priznati da se i meni od njih diže kosa na glavi, kad ih čujem kako zavijaju olupao bi ih o'glavu prvom četosu kojeg ugledam.

Može li se osim po tekstu nekako razlikovati srpske i hrvatske gusle? Zvuče posve isto.

Poslušajte guslarske spjevove o hrvatskom pitanju u BiH, Franji Tuđmanu, Gojku Šušku, Mati Bobanu, ustašama itd. Previše je odličnih spjevova pa pođite na kanal Hrvatske Gusle na YouTubeu, ovdje ću postaviti tek djelić.

http://www.youtube.com/user/Smrtenjaca?feature=watch (kanal Hrvatske Gusle, 205 videozapisa)

Vrh

PostPostano: 29 pro 2013, 22:35 

HRVATSKI GUSLAR ŽELJKO KEŽA - HRVATSKO PITANJE U BIH

San usnila krasotica fina u snu vidi nekog gospodina za njim ljudi iz susjednog sela isti oni što je prije srela. Dok se u snu dosjetila nije da su bili kod njene kapije da tu nju za ruku uzeše krasoticu od njega oteše. Što to čine moja Gospe draga uzeše je sa rođena praga tuđu joj silu namjestiše natjeraše oca da potpiše. Još uz njega dvojicu susjeda s nevjericom tata ih je gleda. Onda pogled zabaci u stranu ispod cvika gorka suza kanu. Umrijeti će ne će imat mira najvjernijeg izgubi pastira. Navijeke sjećat će se rado da mu ona okupila stado zatvorila u tvrdu ogradu ali ona ne osta u stadu. Pa će jadna dočekati zoru zatočena u tuđemu toru i tako će mlada krasotica pored oca biti sirotica. Tragediju mlada dočekala bez rođene majke je ostala kćeri koju odvode iz dvora silom majka odreći se mora. Sad će drugog imat gospodara sad u selu zadruga se stvara za nju mladu tu života nema ruho joj se za ukopa sprema. Od najvećeg svjetskoga šnajdera što je silom u zadrugu tjera a da živi gdje joj mjesto nije a sa neke posestrine dvije. Onda kuću na dvoje podijele i biti će kako one vele. A nju uze mlađa posestrina i reče joj koja prava ima sada pričaj kol'ko možeš više al' se tvoja nijedna ne piše. Kad to začu mlada krasotica hladan znoj joj poteče sa lica pa zakuka kao kukavica čudna li sam i ja sirotica. A zar selo da se brine za me pored živa i oca i mame. Iz sna je se probudila mlada ne znajući kamo sad pripada a tko ne zna rastumačit snove nek u pomoć astrologa zove. Da vam kažem moja braćo mila da to nije sirotica bila nego zemlja časna i ponosna domovina moja Herceg-Bosna. Zar uopće treba kazivati u toj zemlji da žive Hrvati da je ona hrvatska regija kao Lika ili Dalmacija. Istu želju i prisegu svetu svi Hrvati imaše na svijetu na žrtvenik spremni dati glavu za hrvatsku slobodnu državu. Čujte braćo sa gusala sada komunizam kada je propada i kad ne bi više drug do druga tada umri i Titova Juga. Tad narodi samostalnost hoće svakom drago zabranjeno voće. Slovenci su prvi se rastali žrtava su za to malo dali hrabro vodstvo imaše na čelu i stvoriše voljenu Deželu. Hrvatski se korpus tada diže ali cijena stravična je stiže dok se naša rodi domovina biše braćo krvi do kolina. Ali opet cjelovita nije kao da se sretan bit ne smije, nas Hrvate hoće da utješi opet svjetska politika griješi. Te umjetnu tvorevinu stvara na području bosanskih kotara s njima gura zemlju Hercegovu praveć neku Jugovinu novu. Ne će momak niti hoće cura al' na silu svijet ih u brak gura. Kad dijalog nije iša više međusobno oni zaratiše svak ciljeve da ostvari svoje teško biše ratovat u troje. Da bi došli nekako do mira rat da ne bi dalje eskalira da mir bude i upravo zato UN dođe i dovede NATO. Mira bude ali pravde nema u Daytonu tad se summit sprema. Kraj savezom trnova je kruna nepravedna i propusta puna. Što je nama na silu nam biše natjeraše Franju da potpiše. Mora pisat jer mu druge nije a anekse donijet će kasnije. I stvoriti tako ustav pravi tri naroda u jednoj državi. Tim ustavom bit će Bosna cijela tri naroda bit će u dva dijela. Pola Bosne Mladić puškom skova a Dayton je samo amenova dugotrajni biše pregovori al se Srpska Republika stvori. Konstruktivan temelj za buduće neželjene zajedničke kuće. A za onu drugu polovicu federalnu stvore jedinicu Bošnjaci se i Hrvati združe to je naše oko vrata uže. Mi ne znamo što smo udružili što je naše na čemu smo bili ako treba sutra razdružiti ja se pitam što će naše biti. Računicu sračunajte onu tri put jedan dva je u Daytonu. Ej Hrvati bez svog entiteta što hoćete što vam Dayton smeta bez matere dobili ste brata i Alija ne će bit loš tata. On će vama pravdu garantirat i nitko vas ne će nikad dirat. Sjetite se i povijesti stare opet će vam vodit janjičare opet danak biti će u krvi beg će opet s mladom spavat prvi. A mračnije skupljat će harače Herceg-Bosna gorko će da plače. Svanut će nam jutro naopako ne će valjda crno biti tako. Doktor Tuđman otac domovine čestito će o nama da brine Hrvatska će vojsku da nam plaća sigurnost je primarna zadaća. Vošingtonski sporazum otprije još namjeru poljulja unije politički zadatak je stalni sa Hrvatskom bit konfederalni. Onda ćemo mi na svoju ruku donijeti povijesnu odluku što na ruku Hrvatima ide u hrvatske ući zemljovide. Plan strateški bosanskih Hrvata progurati tad na mala vrata. Al Bošnjaci vrata zatvoriše oj Hrvati loše nam se piše doktor Tuđman viziju je ima i kroz svjetsku politiku štima da Hrvati budu konstruktivni politički ne budu naivni. U tom cilju dalje da ustraju i jedinstvo svoje sačuvaju. U burnome političkom svijetu da svi skupa budu u pokretu dok se želja jednom ne ostvari da na svoje dođu neke stvari. I svjetski moćnici da vide silom nešto gurat da ne ide. Glede pravde i straha od neba neke međe prikrajati treba. Onda reći stari savezniče kad ja orem što se tebe tiče. E tako neka se razdijeli hrvatski će onda korpus cijeli od pokreta stvoriti ogranke kao svoje političke stranke. Onda braćo demokratski ajte na izbore pa sami birajte. Trebalo je u tom ustrajati dugoročnu viziju imati draga braćo lako bilo nije balansirat među vatre dvije. Zadovoljiti svjetsku gospodu i dom stvorit hrvatskom narodu. Priznat Bosnu protiv svoje volje možda i to tad je bilo bolje neg Hrvatsku dovest u pitanje teško biše političko stanje. Dugoročno gledajući brate Bosna nije sreća za Hrvate zato treba krutu klicu začet demokratski iznutra je načet. Referendum kroz narod da prođe pa da svijet do zaključka dođe doktor Tuđman bio je u pravu kad je takvu negira državu. Rekao je to je nemoguće o državi iza svake kuće. Kada-tada opet bit će svađa sila sreću nikada ne rađa. Politiku da bi mu slomili pojedinci u stanju su bili da od sebe naprave budalu sami podleć Haškom tribunalu. I još lažne iznijeti čine reći da smo činili zločine dok se mene izdajništvo sprema doktor Tuđman dobrog zdravlja nema. U bolnici našeg glavnog grada naš predsjednik našao se tada medicinski tretman imat mora konzilij vrhunskih doktora. Bolest teška pobijedit će njega a za život ne biše izgleda sa dušom se predsjednik odijeli puk hrvatski tužno plače cijeli. Ne znajući tugu sakrit svoju predsjednika prate Mirogoju zbogom ostaj naša nado mila hrvatska ti zemlja laka bila. Neka ti je laka zemlja sveta predsjedniče svih Hrvata svijeta. Tvoje ćemo djelo poštovati nema korist sada tugovati. Jer okrutan život dalje kreće i nespremne on čekati ne će al' nespremni mi tada bismo i izbore tada izgubismo što je čelnik Titova režima vlast u ruke ponovno uzima. S njim hrvatski idu izdajnici vlast učine sad u petorici pokvareni vežu ih ciljevi vjenčaše se i desni i lijevi. Samo da se dokopaju vlasti a onda će zemlju skupa krasti. Što doživi hrvatski narode tvoje jude da te opet vode a trebate žaliti i više predsjednički izbori kad biše.

Dođe vrime da moraš birati nisi ima koga izabrati od dva loša goreg izabraše koji sruši tada snove naše. Ej Hrvati tragedije vaše kažu ljudi koga izabraše grom izabra poglavar Hrvata i Hrvatska zatvori nam vrata. Dragi Bože život mi se smuči kad Hrvatim u BiH poruči nije sada kao što je prije potražite sreću kod Alije. Više ne će ni vojsku da plaća tako ti je otkad umri ćaća. Tada Mesić dade nam na znanje sirotinjo pokojnoga Franje Sarajevo vaša je centrala Hrvatska je dosad dosta dala. S Bošnjacima vi morate ići naša pomoć više ne će stići. I nastavlja dalje u tom tonu daje svoju potporu Daytonu u Sarajevo kao kući dođe Baš-čaršijom ushićeno prođe te vihor se zeleni zaputi i hrvatsku himnu ne htje čuti. A hrvatski barjak ne pozdravi k'o da nema pameti u glavi Hanka Paldum feredžu podiže i rođaku primače se bliž pa Romkinja onda stara zijeva na uho mu sevdalinku pjeva. Pa popiše kavu iz fildžana e Hrvati crna vašeg dana. Tad nas poče Mesić da proziva prava naša dejtonska kaziva što hoćete sva prava imate samo što ih koristit ne znate. I još poče derati se jače vi hoćete kruha s vrh pogače. U Alije je znate tvrda vira vaše pravo on vam garantira pa nastavi u ciničnom tonu to vam jasno piše u Daytonu. Nisam moga slušati ga više, oj Mesiću u njem svašta piše. U njemu je naslovljeno znate da Hrvati biraju Hrvate narod bira predstavnike svoje a tuđi se glasovi ne broje. Zar hrvatski narod tako ne bi ali tko će dokazati tebi. E moj Stipe i budala znade u beznađu da ne ima nade ti Hrvate zavadi i vladaš uz to stariš i čemu se nadaš. Znaš da nemaš povjerenje naše radiš ono što Aliji paše. Ne ćeš zato nekažnjeno proći izbori će opet drugi doći nisi više izbore dobio sada jer se narod osvistio. A šamar je u hrvatsko lice tvoje laži i druga Ivice sad drugovi kao što i znate zavađaju u BiH Hrvate. To Bošnjacim svijetla zora sviće tražite im vi Bajramoviće znane sede iz hrvatskog puka sto nam sada zadadoše muka. Postizborna formira se vlada pa nekako po izborim sada za Hrvate ne će biti sreće Petrić pravdu čudesnu nameće. Draga braćo kao što i znate takozvane on bira Hrvate videć da je vrag odnio šalu sad su druge karte na vastalu. Sastanak se utemelji dvora hrvatskoga narodnog sabora sabor svoje donosi odluke i Petriću dostavlja na ruke te mu zato predvidi termine da izborne prestupe ne čine HDZ-u da vrati mandate Petrić ne htje kao što i znate. Alijansu on za Bosnu stvara i nekakvo bratstvo zagovara ali narod alijansu ne će lažno bratstvo ne će donijet sreće. Neke svjetske odluke nas čude što dovode nebirane jude bez potpore biračkoga tijela za te stvari sad zna zemlja cijela. Pa doziva one samozvane takvih Bosna hitno da se hane jer za novac i dušu je proda protiv dobra svojega naroda. Ajte kući u tome pogledu treba ih prozvati po redu. Ej Župače, Aniću, Komšiću, Lozančiću i Križanoviću ti Prliću i Ivankovići te Brigići, Banci, Jergovići i ostali što šuruju s njima svom narodu nož su u leđima. U Sarajevu malom Teheranu na tuđu se pristrojiše stranu a dok drugi sebe žrtvovaše da zaštite interese naše. S tim se crkva katolička slaže da na ovu nepravdu ukaže naš kardinal uz biskupe naše ovoj borbi i svoj obol daše. Baš u ovom trusnome vremenu da ukrute crkvu na kamenu. Papa mirno ne može da spava što hrvatska crkva proživljava neke šalju i paklena vrata da zavade Crkvu u Hrvata. Samozvani sad se biskup pozva ugled crkve hrvatske da sroza kako bi je prikazali goru da saboru umanje potporu. A potpora još je jača sada i ne će se povući nikada čini mi se najjača je tada kad je Petrić žestoko napada. Istodobno podiže džamije što Hrvatim niti žao nije već naprotiv našim vođam prijeti kako će im ovlast oduzeti. Možda opet po Daytonu radi kada novce iz banaka vadi da uloge naše osigura gdje ne treba svoje prste gura. Oj Petriću ne brani nas više jer inače loše nam se piše i ne diraj ti u naše ljude jer sa njima bolje će da bude. Oni sebe svjesno žrtvovaše da ostvare sve ciljeve naše tom cilju kad su bili bliže Petrića da prekriže pusta želja ostala je za nje svehrvatsko samoupravljanje. Naši grešku nikako da shvate kad odoše što se onda vrate zašto vojsku svoju raspuštati Ganiću opet nazad slati. Te odluke tako brzo plete samovoljno Hrvatim da štete ako nisu čist saborske volje tad je možda mirovati bolje pa da dušman da se nama ruga ne raditi na račun zasluga. Zato naši mladi generali nije sporno da ste dosta dali ispoštujte volju svog sabora ta odluka slušati se mora. Olakšicu politici dajte vi nam krizu olakšajte. Da nam bolje jednom kreni ajte braćo svi ujedinjeni da guramo odluke sabora pitanje se naše riješit mora. Pomozite više ili manje da se riješi hrvatsko pitanje neki ljudi sad su istrošeni čovjek novi sve će da pokreni. Stvar u svoje da preuzme ruke i sprovede saborske odluke demokratskoj Europi da kaže sa Daytonom Hrvat se ne slaže. Demokrati mi hoćemo biti demokratski Dayton promijeniti ne ovakvu tihu reviziju koja ništi hrvatsku naciju. Zakoni nas izborni gutaju opet će nas pretvorit u raju ne želimo ni svađe ni krvi mi smo uvijek za dijalog prvi. A što loše imade u tome svatko neka ide domu svome. Svaki čovjek neka mirno spava poštujući sva njegova prava. Zaštitimo manjinske narode da rat vječno u zaborav ode mi njihove a i oni naše neka svatko živi gdje mu paše. Reviziju Daytona želimo da se onda ljudski podijelimo čimbenici svjetski da učine trodiobu uz iste aršine. Jer bogatstvo to nikakvo nije što imamo domovine dvije a istinu reći ćemo pravu mi hrvatsku želimo državu. Zapjevat ću ono što mi paše i susjede pozdraviti naše ćao tebi bošnjačka državo Republici Srpskoj isto ćao oj Hrvatska mirisna i rosna na pohod ti stiže Herceg-Bosna.

Vrh

PostPostano: 31 pro 2013, 17:48 

Lokal-patriotski od mene

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 89 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.