|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 25 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Sokolić
|
Naslov: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 17 stu 2021, 02:43 |
|
|
Koje su vam najboje klapske pisme?
Ovdi se dotakle svih i svakakvih mogućih glazbenih tema, a klapska je pisma ostala postrani. Pa recimo i tu koju rič, dvi.
|
|
Vrh |
|
|
Jiv
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 17 stu 2021, 03:03 |
|
Pridružen/a: 20 svi 2021, 01:54 Postovi: 2103 Lokacija: Južna Bosna
|
_________________ Volim sve Hrvatice, bez obzira na zavičaj, podrijetlo i rasu. _________________ Romska i dalmatinska glazba liječe dušu.
|
|
Vrh |
|
|
Broc
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 17 stu 2021, 09:29 |
|
|
Ne znam kvalificira li se to kao klapska pjesma, ali par pjesama koje volim i koje sam imao priliku čuti uživo u skorije vrijeme od neke raspjevane ekipe u a capella verziji su me posebno impresionirale. Obadvije su od Marka Škugora, jedna je Ružo Bila a druga je Oće duša vanka tila. Pjesme su dobre i u original studio verziji ali a capella je na nekom drugom nivou, prejako.
_________________ Spusti jedan bili cvitak tamo iznad Kijeva
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 17 stu 2021, 13:52 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Svarog
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 17 stu 2021, 21:55 |
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 9987 Lokacija: Banja Luka
|
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 17 stu 2021, 23:37 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59739 Lokacija: DAZP HQ
|
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 18 stu 2021, 06:16 |
|
|
Mislin da ima inačica i od klape Dalmacijacementa.
|
|
Vrh |
|
|
Broc
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 20 stu 2021, 14:13 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 20 stu 2021, 22:25 |
|
|
_________________ Hrvatska Hrvatom!
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 21 stu 2021, 01:08 |
|
|
Vidin da se ekipi koja se izjasnila dosad više sviđadu novoskladane. I to su pisme koje nisu bile sve izvorno skladane za klapsku glazbu.
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 21 stu 2021, 02:33 |
|
|
Ti si Dalmatinac, šta ti predlažeš?
_________________ Hrvatska Hrvatom!
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 21 stu 2021, 02:54 |
|
|
Možedu reć dvi: koja od ovih novih, a koju od onih klasičnih najviše volidu.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 21 stu 2021, 04:55 |
|
|
Meni se sviđaju one stare baš narodne klapske pesme sa izvornom prirodnom tematikom , dok ove nove mogu biti dobre ali mi nemaju tu draž kao npr.U Poju Se Mala:
U poju se mala Narančica vije
Nit’ od vitraj, mala Nit’ od sunca žarka
Već divojka, mala Od velika jada
Što je mati mala Za udovca daje
Ovi kratki stihovi baš ono čoveka pogađaju direktno u srce , jer u ono neko doba sirotinja prosto nije imala izbora i zato majka mladu kćer daje starom udovcu , što bi se reklo stihovi su "predivno tužni".
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Broc
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 21 stu 2021, 12:51 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Možedu reć dvi: koja od ovih novih, a koju od onih klasičnih najviše volidu. Sokoliću sigurno je tvoje znanje iz klapske glazbe opsežnije od prosječnog BiH Hrvata pa bi meni osobno bilo drago da nas koliko je u tvojoj mogućnosti podučiš i pokažeš koje su tvoje omiljene klapske pjesme, više njih
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 21 stu 2021, 23:28 |
|
|
@Brocu, ma samo ti voli pisme koje ti se sviđadu. Od onih koje si čua, reci koje ti se klapske pisme sviđadu.
Evo još jedne tradicijske.
|
|
Vrh |
|
|
Broc
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 22 stu 2021, 09:26 |
|
|
Sokolić je napisao/la: @Brocu, ma samo ti voli pisme koje ti se sviđadu. Od onih koje si čua, reci koje ti se klapske pisme sviđadu.
Evo još jedne tradicijske.
Pa sve su manje više modernije. Volim npr. “Čija je ono divojka”, nisam siguran može li se ta smatrati starom klapskom pjesmom
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 23 stu 2021, 01:02 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Broc
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 23 stu 2021, 10:15 |
|
|
Sokolić je napisao/la: http://festivalklapaperast.com/wpfest/wp-content/uploads/2020/02/34a-koja-je-ono-djevojka.doc http://scena.hgu.hr/naklapskinacin/cijajeono.htmOk imam za tebe još jedno pitanje o nečemu o čemu bi ti mogao znati više. Ali nije o klapskim pjesmama pa ćeš mi oprostit što ti na temi pravim malu digresiju, no tiče se dalmatinskog folklora. U Linđi Ane Rucner sam primijetio par stihova koje nisam čuo u hercegovačkom Linđi. Njen uvod me zaintrigirao. Radi se o stihovima: “U selu, u selu kolo igralo, Tu igra, tu igra dragi sa dragom” i “Sviri mi sviri sokole sivi, Imaš kome, sokolu svome” Nisam bio siguran radi li se o stihovima koji su samo drugačiji dio dubrovačke verzije poskočice, ili je Ana inkorporirala dijelove nekih drugih samostalnih pjesama u svoju verziju. “U selu kolo igralo” sam pronašao kao samostalnu izvedbu: Pjesma je dosta slična crnogorskoj izvedbi Dragoljub Kovačević - Pod onom gorom zelenom iz 1979, pa me zanima koja je starija, odnosno koja je inspirirana kojom. Za “Sviri mi sviri sokole sivi” ne mogu pronaći ništa. Možda ti znaš nešto? Hvala
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 23 stu 2021, 12:09 |
|
|
Bašćanski dijalekt je nešto posebno!
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 23 stu 2021, 13:20 |
|
|
Nisam znao za onu dubrovačku verziju pesme jer Pod Onom,Pod Onom je pesma koja je obeležila moje detinjstvo , svaka svadba i u svakoj prilici je pevana. Nego kad se upoređuju pesme , evo jedne iz crnogorskog filma Čudo Neviđeno , pa mi recite na koju vas podseća??!! https://youtu.be/fMfMd0Y91-w?t=4570
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 24 stu 2021, 02:14 |
|
|
Broc je napisao/la: Ok imam za tebe još jedno pitanje o nečemu o čemu bi ti mogao znati više. Ali nije o klapskim pjesmama pa ćeš mi oprostit što ti na temi pravim malu digresiju, no tiče se dalmatinskog folklora.
U Linđi Ane Rucner sam primijetio par stihova koje nisam čuo u hercegovačkom Linđi. Njen uvod me zaintrigirao.
Radi se o stihovima:
“U selu, u selu kolo igralo, Tu igra, tu igra dragi sa dragom”
i
“Sviri mi sviri sokole sivi, Imaš kome, sokolu svome”
Nisam bio siguran radi li se o stihovima koji su samo drugačiji dio dubrovačke verzije poskočice, ili je Ana inkorporirala dijelove nekih drugih samostalnih pjesama u svoju verziju.
“U selu kolo igralo” sam pronašao kao samostalnu izvedbu:
Pjesma je dosta slična crnogorskoj izvedbi Dragoljub Kovačević - Pod onom gorom zelenom iz 1979, pa me zanima koja je starija, odnosno koja je inspirirana kojom.
Za “Sviri mi sviri sokole sivi” ne mogu pronaći ništa. Možda ti znaš nešto?
Hvala Pisme nisu monolitne i neprominjive. Postojidu ti uvik jezgreni dil koji manje varira od mista do mista, te dil koji drugdi nadožuntadu. Tako se dogodi da se među mistiman može pojavit kakva razlika. Dogodi se i da izvođaču u tom trenutku padne šta na pamet pa tu upiva u pismu. Pa onda ostane i ekipa u tom kraju piva tu izminjenu inačicu ili taj ubačeni dil priživi koliko je trajala i ta prigoda kad ju je pivač piva. Slično imaš i s pismon Okruk selo. Imaš stih di se na Žutiku želeni travu, di san moju dragu sumprešava Nima tih stihova u svakoj izvedbi
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 24 stu 2021, 02:16 |
|
|
Evo dobre pisme. Na kucu ti buza
Ne falijedu dijakritici. Trogirani su cakavci.
|
|
Vrh |
|
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 24 stu 2021, 02:22 |
|
|
joe enter je napisao/la: Nisam znao za onu dubrovačku verziju pesme jer Pod Onom,Pod Onom je pesma koja je obeležila moje detinjstvo , svaka svadba i u svakoj prilici je pevana. Nego kad se upoređuju pesme , evo jedne iz crnogorskog filma Čudo Neviđeno , pa mi recite na koju vas podseća??!! https://youtu.be/fMfMd0Y91-w?t=4570Ništa neobično. Ima ti takvih pisama koje se pružadu priko više prostora i više naroda. To samo more značit da je pisma dosta stara pa ju je svaki narod za se prilagodia svojen načinu pivanja. Imaš tako i pismu Ja se konja bojim jer sam malena koja se u svojoj inačici osim kod Hrvata javlja i kod Ukrajinaca. Onda imaš razne pisme na temu "volia/piva... te ne bi, da se nisan rodia u tebi". Ma nego... odakle ti znaš da ta pisma iz filma Čudo neviđeno sliči na tu jednu drugu pismu? Odakle ti nju znaš ali si ga sluša
|
|
Vrh |
|
|
Jiv
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 25 vel 2023, 00:04 |
|
Pridružen/a: 20 svi 2021, 01:54 Postovi: 2103 Lokacija: Južna Bosna
|
Dalmatinski boy bandovi.
_________________ Volim sve Hrvatice, bez obzira na zavičaj, podrijetlo i rasu. _________________ Romska i dalmatinska glazba liječe dušu.
|
|
Vrh |
|
|
Brane
|
Naslov: Re: Koje su vam najbolje klapske pisme? Postano: 21 svi 2023, 16:54 |
|
|
..neki dan se probudi i siti se lazina kroz koje sam prolazio sa didom i ćaćom i odma mi pade ova pisma na pamet...
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 25 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|