HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 srp 2025, 10:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Knjiga Rat u BiH 1992-1995
PostPostano: 14 srp 2014, 09:23 

Knjigu je napisao Muhamed Borogovac, član Bosanskog kongresa iz SAD-a 1995 godine. Zanimljiva je za sve tri strane. Tko nema volje pročitati neka preskoći temu. Autor vrlo subjektivno pristupa temi, naravno zbog aktualnosti iste bez vremenskog odmaka s očitom mržnjom prema nekim akterima rata a kroz čitavu knjigu pokušava dokazati da je Alija Izetbegović srpski igrač za razbijanje BiH. Naglasak je da je ovo čisti Muslimanski pogled na rat gdje predgovor piše Sefer Halilović.

Meni je jako zanimljiva pogotovo jer mnoge stvari nisam znao. Npr. Gligorov u Makedoniji skriva pred JNA mobilizacijske spiskove i tako onemogučava mobilizaciju dok Alija proklamira "to nije naš rat" i pušta JNA da otme općinske spiskove. Pred pokolj u Bjeljini SDA članovi policije ne rade već omaraju za Bajram (kako tipično :sega ). Onda, pozadina hapšenja na aerodromu koju većina ne zna. Time sprječava operaciju osvajanja vojarne. Ili optužnica B kongresa iz 1994 za Alijinu veleizdaju, itd.

Za čitatelje će biti zanimljivo kako Musliman/Bošnjak gleda na Srbe i Hrvate jer u uvodu knjige je poseban pasus gdje opisuje sve tri strane.

Eto, kome se da čitati pa da komentiramo teze, stavove i događaje iz rata.

http://www.hdmagazine.com/bosnia/downlo ... =RAT92.pdf

Vrh

Naslov: Re: Knjiga Rat u BiH 1992-1995
PostPostano: 14 srp 2014, 09:41 

Zanimljiv dio:

"Interesantno je spomenuti da se i Franjo Tuđman umiješao u sukob Izetbegovića i Silajdžića. Da bi ojačao djelitielje Bosne i Hercegovine Tuđman je stavio i svoj autoritet pobjednika nad Kninom u igru. Naime, dan uoči diskusije u Skupštini BiH o povjerenju Silajdžičevoj vladi on je dodijelio Odlikovanja; kraljice Jelene Aliji Izetbegoviću, a Zrinskoga Muhamedu Šačirbejuju? Primanje tog odlikovanja od strane Izetbegovića je zaista skandalozno. Kao prvo, kraljica Jelena je bila bosanska kraljica i time što je smatra hrvatskom kraljicom, Franjo Tuđman daje do znanja da je za njega i Bosna i Hercegovina samo jedna od hrvatskih zemalja kao što je npr. Dalmacija. Osim toga, skandalozno je da Izetbegović odmah poslije masakra u Srebrenici, a dok još traje masakr u Žepi, slavi i prima ordenje. Ovakvi Izetbegovićevi potezi pokazuju da on tragedije Srebrenice i Žepe nije doživio kao neuspjehe svoje politike. Bože moj, poslije 7 hiljada zaklanih Bošnjka u Srebrenici, velikim dijelom i njegovom krivicom, on ide da prima ordenje od onih koji su sauvesnici u zločinu. Ne trebam objašnjavati koliko je Tuđman doprinio našoj nesreći, a u trnutcima kada je nesreća dostigla kulminaciju, najodgovorniji ljudi u BiH primaju Tuđmanovo ordenje. Da li će Bošnjaci ikada shvatiti koliko ih Izetbegović prezire kada im može tako šta raditi."

Vidi čuda da Hrvati Bosnu il Hercegovinu gledaju kao i Dalmaciju il Slavoniju. Nego, zašto je Francek odlikovao Izmeta?

Vrh

PostPostano: 14 srp 2014, 09:44 

Zamolio bih te da mi ne truješ forum sa bedastoćama jednog kretena kojeg znam skoro 20 godina. Svi muslimanski lideri su Ćetnici, osim gazije Halilovića.

Ovo o veleredu kraljice Jelene slavne (Dalmatinke, nije riječ o ženi bosanskih kraljeva, ova Jelena je starija od "Bosne"), ti dokazuje na jednom primjeru koliko su njegova lupetanja bazirana na paranoji, neistini i proizvoljnim zaključcima.

Tema se briše.

Edit, može ostati, ali samo na forumu Humor (ili psihijatrija, kada bi imali taj forum).

Vrh

PostPostano: 14 srp 2014, 09:53 

Ministry of Sound je napisao/la:
Zamolio bih te da mi ne truješ forum sa bedastoćama jednog kretena kojeg znam skoro 20 godina. Svi muslimanski lideri su Ćetnici, osim gazije Halilovića.

Ovo o veleredu kraljice Jelene slavne (Dalmatinke, nije riječ o ženi bosanskih kraljeva, ova Jelena je starija od "Bosne"), ti dokazuje na jednom primjeru koliko su njegova lupetanja bazirana na paranoji, neistini i proizvoljnim zaključcima.

Tema se briše.

Edit, može ostati, ali samo na forumu Humor (ili psihijatrija, kada bi imali taj forum).

Koji je tebi?

Vrh

PostPostano: 14 srp 2014, 13:36 

Muhamed Borogovac... :smijeh

Vrh

PostPostano: 14 srp 2014, 13:55 

Metemma je napisao/la:
Muhamed Borogovac... :smijeh

Čovjek i dalje održava mailing listu "Bosanskog Kongresa" (društvo muslimanske dijaspore i nekoliko propalih cvjećara) kojim spama b-gzna koliko adresa. Na tom se štivu odgajaju ljudi poput naše Irme, koliko sam upućen, u cijeloj regiji im odgovaraju samo gazija Halilović, Mesić i Blaž Kraljević. Sve muslimanske vedete su "Srbob@lije" (termin je njihov izum).

Vrh

PostPostano: 14 srp 2014, 14:59 

Meni se čini da ste malo preoštri prema @Ostrožcu.
Ne mislim da je čovjek u nekoj lošoj namjeri stavio taj link i otvorio ovu temu, već to uzima kao jedan od primjera muslimanskog gledišta na rat i muslimanske propagande.

Vrh

PostPostano: 14 srp 2014, 16:20 

Ma problem je što gospodin Ministar gospodina Borogovca zna odavno, a to je jedan takav strašan komad budale da te glava zaboli kad ga se sjetiš...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: