HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 srp 2025, 05:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Bošnjaci su toliko nesretni da se to ne može ni izreći
PostPostano: 05 kol 2013, 20:25 

U subotu je napunio 84 godine. Ali, akademik Muhamed Filipović i danas je plodan autor, naučnik i aktivan intelektualac baš kao prije 50 godina. Čovjek koji je u posljednje pola stoljeća na izvjestan način obilježio intelektualnu scenu u BiH, posebno kod Bošnjaka, u intervjuu za „Dnevni avaz“ analizira aktuelne političke odnose u BiH, ali se i osvrće na ono što je iza njega i što je obilježilo njegov život.

Bijedna floskula

- Sve što sam radio, a radio sam mnogo, ima smisla samo ukoliko je donijelo nešto za sve ljude i posebno za moj narod, koji je toliko nesretan da se to ne može ni izreći. Što se tiče sadržaja mog života, on je bio ispunjen teškim traumama zbog gubitaka u porodici, patnji koje su mi drugi priredili, progona, a posebno progona moje djece, koji se i danas nastavljaju, te totalne tragedije onog divnog svijeta u kojem sam rođen i odrastao - u nekoliko rečenica opisuje svoj život akademik Filipović.

Nije bilo zahvalno djelovati u BiH i regionu, posebno posljednjih 20 godina.

- Za nas Bošnjake, a ja sam to po svojim precima i ocu Sulejmanbegu, koji je bio has Bošnjak, nikada od 1832. godine nije više bilo lahko živjeti u Bosni, a ta situacija se pogoršavala kako su se razni režimi nametali našoj zemlji i narodu.

Mržnja prema nama koincidirala je sa svojim proizvodom, a to je gubitak osjećanja Bošnjaka za samobitnost i prava kada smo pristali da o tim pitanjima pregovaramo i to pod pritiskom i vodstvom onih koji nam nisu bili prijatelji.

Od agresije na BiH prošlo je 18 godina, ali su ratna/nacionalna prepucavanja i danas prisutna. Je li to znak da stojimo u mjestu?

- Rat u BiH bio je agresija dva nacionalizma koja su proizvela pakao i donijela ogromne ljudske i materijalne gubitke. Nema izlaza iz situacije sve dok su noseće ideje koje su proizvele agresiju i genocid još vladajuće u političkim krugovima koji su dobili pravo upravljanja velikim dijelovima naše zemlje. Oni koji su sakrili pravi značaj i smisao rata dozvolili su da rat samo promijeni svoje vidove, ali da se nastavi borba za punu kontrolu teritorija rezerviranih za određene narode, a to razara BiH i život u njoj. To je zlo koje mora biti iskorijenjeno. Sve drugo nije igra, nego lakrdija.

Kako komentirate stanje u kojem se BiH danas nalazi?

- Stanje je takvo da ga više niko iznutra nije u mogućnosti popraviti. A to je i logično, jer je to stanje, kad se tiče njegovog glavnog uzroka, djelo inozemnih „spasilaca“ naše zemlje i naroda. Ti ljudi, za koje smatram da su bez savjesti i imalo brige o tome šta nas čeka, presudili su o nama, našu zemlju podijelili nenormalno i nepravedno i time ohrabrili nosioce načela podjele, tj. nacionalizma. Oni su najviše odgovorni za ovo stanje, a sada ponavljaju bijednu floskulu da samo mi odgovaramo za to, čak i onda kada smo došli dotle da ne odgovaramo nizašta, jer nas uostalom niko ni ne pita za to šta mislimo.

Hrvatska je u Evropskoj uniji, Srbija je dobila datum za početak pregovora... Vidite li i kada BiH u EU?

- Bilo bi izvrsno kada bi i Hrvatska i Srbija ušle u tu Uniju pod uvjetom da se odreknu miješanja u naše unutrašnje odnose. Kad bi Hrvatska prestala da se prema Hrvatima u Bosni ponaša kao svojoj dijaspori i time naglašavala svoja prava prema nama, kad bi Srbija bila u stanju da se odrekne kosovskog mita itd., onda bi to bilo veoma dobro. Bojim se, međutim, da će njihove ambicije za miješanje postati veće ulaskom u Uniju. Što se tiče nas, mi imamo veliki račun s Unijom i tek nakon svođenja i pozitivnih i negativnih aspekata tog računa možemo govoriti o tome da li se nama isplati ili ne ulazak u nju. Naši političari su kao papagaji i ponavljaju ono što im je dreser kazao, pa se tako svaki kune u euroatlantske integracije, a da ne znaju uopće ni šta je to.

Je li ulazak u EU, ustvari, ono što će garantirati opstanak zemlje?

- Opstanak BiH kao države će garantirati samo mišljenje i ponašanje naših ljudi. A oni bi trebali da imaju na umu da je svaki dosadašnji pokušaj rušenja i cijepanja Bosne rezultirao samo katastrofom, a nije donio ono što su cjepači željeli. Mi smo garancija opstanka naše zemlje i države, a tek onda može biti i EU.

Šta to nedostaje Bošnjacima, s obzirom na to da je evidentno da je bošnjačka politika posljednjih 20 godina bila u ćorsokaku?

- Bošnjaci su izgubili elitu i već stoljeće i po nemaju adekvatno i prilikama odgovarajuće vodstvo u bilo kom smislu. Nama su najbolje ljude istrebljivali Osmanlije, Austrijanci, a zatim i vladari obje Jugoslavije, a kad se tome doda da se preživljavalo samo tako da se pokoravalo ili tamnovalo i umiralo i da se nametnuti mentalitet pokornosti i podvrgavanja pretvorio i u svojstvo našeg čovjeka, a pogotovo intelektualaca, onda se može shvatiti zbog čega mi nismo ni u jednoj od kriznih situacija 20. stoljeća imali vodstvo ili elitu koja bi bila na visini historijskih zadataka s kojima smo se suočili. Sve to, nažalost, samo se pogoršalo u posljednjih dvadeset godina i kao rezultat imamo to što imamo - elitu koja je totalno otuđena od naroda.

Najbrojniji narod

Kakav je Vaš stav o formuliranim popisnicama na osnovu kojih će biti urađen popis stanovništva u oktobru?

- Već sam više puta rekao da se i ovim popisom nas Bošnjake, sada i uz pomoć naših pseudointelektualaca, želi vratiti u stanje iz 1946. godine, kada su nam nuđene iste alternative, a sve je počivalo na pretpostavci da se ne zna šta smo i ko smo. Istina je da je naše etničko i nacionalno ime Bošnjaci i da to ime ima historiju dužu od hiljadu godina i da podrazumijeva ime i naroda i države. Sve drugo je špekulacija i laž.

Mislim da se pravi tvorci ovog popisa boje efekta koji je donio već popis iz 1971., kada je u vodu pala velika laž o tome da su Srbi najbrojniji narod u Bosni. Tada je došlo do snažne kontrareakcije, pogotovo kada je to još snažnije potvrdio popis iz 1991. Sada se želi sve vratiti na stanje prije toga, a nas opet svesti na neodredljivu skupinu koja mijenja boju kao kameleon.

Šta popis može donijeti Bošnjacima?

- Može im donijeti velike gubitke u političkom, moralnom i duhovnom smislu i u pokriću za definitivnu legalizaciju progona i otimačine njihove zemlje, tj. pokazati da su svi njihovi napori posljednjih pedeset godina bili zaludni.

Radim punom parom!

Imate li planove za sljedeće godine?

- Ja još radim punom parom i upravo sam štampao raspravu „Pitanje bošnjačkog jedinstva“, a dao sam u štampu dvotomnu raspravu pod naslovom „Kraj bošnjačkih iluzija“, u pripremi imam knjigu eseja pod naslovom „Kraj filozofije“, kao i jednu knjigu specifičnog karaktera koja nosi naslov „Velike obmane i prevare u našoj nauci, politici i kulturi.

Uz rad na ovim imam posla i oko stvaranja jednog pravog i kvalitetnog časopisa za društvena pitanja koji sada vodim kao glavni urednik i čiji će broj biti promoviran uz Bajram. Uz sve to radim i na dovršavanju obimne autobiografije i bibliografije, što je dio projekta o izdavanju mojih izabranih djela.

Vrh

Naslov: Re: Bošnjaci su toliko nesretni da se to ne može ni izreći
PostPostano: 05 kol 2013, 20:26 

:laugh

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 06:12 

BBC je napisao/la:
Bojim se, međutim, da će njihove ambicije za miješanje postati veće ulaskom u Uniju.

skužio je. bez dozvole zagreba (a kasnije i beograda), sarajevo ne može u europsku uniju, a da nisu osigurani položaji hrvatskog i srpskog naroda u bosni i hercegovini. zato je tunjo i "skeptičan" o europskim integracijama.

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 08:06 

Pa SDA je bliže Turskoj nego EU.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 08:50 

Sve u svemu mi nikada nismo bili jači. Ako smo imali nesretnu povijest, ah, pa što se tu može?

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 09:04 

Indikativno je da se od muslimanskih "intelektualaca" sve cesce cuju teze o nepravednoj podjeli,o manjku teritorije. Nekad su trubili 100% ili nista,a danas vec shvataju da od toga nema nista,pa bi mozda pricali o pravednoj podjeli,sta god to njima znacilo.

Svaka razgovor o podjeli je korak napred.

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 09:32 

Kum Bečo je napisao/la:
Sve u svemu mi nikada nismo bili jači. Ako smo imali nesretnu povijest, ah, pa što se tu može?

Kaže Tunjo da jeste, prije 1832.

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 10:10 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Kum Bečo je napisao/la:

Kaže Tunjo da jeste, prije 1832.

Boli njega što ne može begovati i presuditi kaurinu kako mu ćejf

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 10:30 

BBC je napisao/la:
Rat u BiH bio je agresija dva nacionalizma koja su proizvela pakao i donijela ogromne ljudske i materijalne gubitke.

Jedan bi valjda morao biti muslimanski. Samo onda koji je drugi...

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 10:32 

Kum Bečo je napisao/la:
Sve u svemu mi nikada nismo bili jači.

jacina tri naroda se trenutno ocituje u mirnom suzivotu.
ali iluzorno ti je vjerovati u neku stvarnu politicku moc sarajeva. bas sam se neki dan nasmijao, citajuci avaz, o tome kako ce na inicijativu sarajeva neko hrvatima u briselu udariti po prstima, jer hrvati eto sprovode stroge granicne kontrole (a upravo to brisel i zahtjeva od hrvatske, da pazljivo nadgleda vanjsku granicu europske unije). kuzis? halo? to su bolan jeftini blefovi za citatelje najprodavanije bosnjacke novine. kad zbog ilegalnih imigranata brisel uskoro stegne sarajevo, na sarajevskom aerodromu ce skidat do gola svakog putnika iz drzava koje nisu u eu. jer inace nece biti dozvoljeni krediti. a sarajevski politicari ne vole kad nema kredita i sadake. jer tim parama pune svoje dzepove, a ostatkom kupuju socijalni mir u sarajevu.

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 10:42 

Sirovo i krajnje istinito,...koji žal za begovanjem i haračenjem raje, vlaha i kaura se primjećuje kod ovih likova, turkofila točnije, a EU samo da se stvara privid da su oni za europizaciju BiH, što je naravno notorna laž i obmana.

Njihovo srce kuca na Bosforu..

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 11:04 

Tunjo bi da vedri i oblaci u bih, da kadiluk u sarajevu presudjuje hriscanskoj raji kao u osmanskoj carevini.Ne mogu ljudi da prezale odlazak Turske sa ovih prostora i tacka.Sreca je da su ih i hrvati provalili, treba biti pragmatican i suzbiti ove povampirene otomanske sluge.

mnoge li si majke ojadilo!
Ljudske su te kosti zatrpale,
ljudskom si se krvlju opjanilo

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 11:17 

Za muslimane među njima, Brkoturčin je pojam uvijek bio i biće.

Mene interesuje kakav je odnos (onako u globalu), ateista među njima, prema brkoturskom vaktu? Kojem postotku među takvima se onako, brk nasmije na pomen Brkoturaka i pustog turskog, koji postotak je indiferentan a koji u tom vaktu ne vidi ništa dobro? Meni se čini da je postotak ovih prvih daleko iznad ovih drugih i trećih. A vama :D

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 11:24 

Agathonikos je napisao/la:

Mene interesuje kakav je odnos (onako u globalu), ateista među njima, prema brkoturskom vaktu? Kojem postotku među takvima se onako, brk nasmije na pomen Brkoturaka i pustog turskog, koji postotak je indiferentan a koji u tom vaktu ne vidi ništa dobro? Meni se čini da je postotak ovih prvih daleko iznad ovih drugih i trećih. A vama :D

Svi oni onanisu na brkoturke, turska i islam su temelj njihovog identiteta, svojih hriscanskih korena su se odrekli.Alija u islamskoj deklaraciji kaze da je islamizam iznad nacionalnih projekata, zato im je jugoslavija bila inkubator ,medjufaza do islamske dzamahirije.

mnoge li si majke ojadilo!
Ljudske su te kosti zatrpale,
ljudskom si se krvlju opjanilo

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 11:31 

Dobar je Tunjo. Što je najbolje, verujem da čovek pamti i to zlatno doba od pre 1832. :zubati

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 11:37 

On je meni fulkul lik i baš mi je gotiva slušati ga, a i gledati :D

Ima taj kornjača look i imaš osjećaj da živo pamti i sukob Sparte sa Atinom, Korintom, Tebom i Argosom :D

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 11:38 

A kakve veze ima njihov položaj sa 1832?

Nije valjda da misli na sultanove hatišerife iz 1833? Kakve oni veze imaju sa BiH?

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 11:43 

Pazi ovih Srba jesu se razmilili po temi.Kratko ću citirati jednog umnog Hrvata, za čije sam pisanje ubijedjena da bi trebalo biti objavljivano.

Inkvizitor dakle veli :Gdje bi Aga ( ne mislim ovaj forumski ) ili Beg postavio šator, iza šatora bi Srbin prostr'o gunj.( osušenu ovčiju kozu ) kojom su ukrašavali i dan danas ukrašavaju svoja tjelesa :D
Pa kad Turčin ode, onda Srbin zauzeto proglasi svetom srpskom zemljom :D
Tako se naseliše i u ove naše krajeve.Devedesetih njihove srpske ambicije dosezale su tačno do granica turskih osvajanja :D

Neki mozda jesu agovali i begovali, što ne opravdavam kao mokri san u sadašnjosti.No i kmetovanje i odanost srpska se teritorijalno nagradjivala.Zar ne komšije ?:)

Citat:
Crta Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica je zemljopisna crta poznata kao jedna od "zapadnih granica" projekta Velike Srbije, nešto manjih zahtjeva od drugih (radikalniji zahtjevi su uključivali među ostalim i Rijeku).

Vojislav Šešelj i drugi čelnici Srpske radikalna stranke borili su se za amputaciju Hrvatske na toj crti [1], kao i još neki srpski političari i ideolozi još iz doba Kraljevine Jugoslavije.

Četnički ideolog Stevan Moljević je u svome elaboratu Homogena Srbija insistirao i na etničkom čišćenju zemalja od drugih naroda.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 11:59 

Znači, nabijem ga na kurac, i njega i njegovu teoriju, gospođice Emt :D

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 12:15 

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 13:30 

bumbar92 je napisao/la:
Sirovo i krajnje istinito,...koji žal za begovanjem i haračenjem raje, vlaha i kaura se primjećuje kod ovih likova,..

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 15:05 

daxt je napisao/la:
Agathonikos je napisao/la:

Svi oni onanisu na brkoturke, turska i islam su temelj njihovog identiteta, svojih hriscanskih korena su se odrekli.Alija u islamskoj deklaraciji kaze da je islamizam iznad nacionalnih projekata, zato im je jugoslavija bila inkubator ,medjufaza do islamske dzamahirije.

Pročitao sam jednom davno islamsku deklaraciju poturčenog Srbina Alije i izvukao sam zanimljive dijelove. Mislim da to još nisam stavio na ovaj forum, pa ću sada:

Alija Izetbegović je napisao/la:
Narod, kao i pojedinac, koji je prihvatio Islam nesposoban je da nakon toga živi i umire za bilo koji drugi ideal. Nezamislivo je da se Musliman žrtvuje za bilo kakvog cara ili vladara, ma kako se on zvao, ili u slavu neke nacije, partije ili čega sličnog, jer po najjačem islamskom instinktu on u ovome prepoznaje jednu vrstu bezboštva i idolatrije. Musliman može ginuti samo s imenom Allaha i u slavu Islama ili bježati sa bojnog polja.

Znači Muslimani ne mogu umirati u slavu Poglavnika ili hrvatske nacije, pa ni "bošnjačke" nacije već samo za Islam (zato se Alija i protivio preimenovanju Muslimana u "Bošnjake" i jedva su ga probošnjački intelektualci nagovorili na to). To samo potvrđuje činjenivu da je "bošnjačka" nacija samo paravan za ostvarivanje političkih ciljeva prisvajanja BiH kao "nacionalne" države "Bošnjaka" (Muslimana) u kojoj bi oni bili većina i kao takvi uspostavili i održavali islamski poredak.

Muslimanski narodi neće nikada prihvatiti ništa što je izričito suprotno Islamu, jer Islam nije ovdje samo ideja i zakon, Islam je postao ljubav i osjećanje. Tko se digne protiv Islama, neće požnjeti ništa osim mržnje i otpora.

Znači Muslimani nikad neće prihvatiti običaje i zakone koji su protivni Islamu. Neće nikad dopustiti da se u javnosti promovira npr. jedenje svinjetine kao ni zakone (npr. zabrana obrezivanja - sakaćenja male djece) koji su protivni Islamu. Tko radi nešto protivno Islamu (npr. jede svinjetinu) i ne njeguje islamske zakone i običaje može očekivati samo mržnju od strane muslimana. Zanimljivo da je islam toliko bolestan da se čak i služanje glazbe smatra grijehom, a grijeh je i npr. nogomet jer se slave igrači, a ne Allah.

Najkraća definicija islamskog poretka definira ga kao jedinstvo vjere i zakona, odgoja i sile, ideala i interesa, duhovne zajednice i države, dobrovoljnosti i prisile.

Muslimani žele izjednačiti državu sa vjerskom zajednicom i time nametnuti islamski poredak svim narodima u državi, a uz to i obespraviti nemuslimane u takvoj državi tako da ih se natjera da pređu na Islam kako bi povratili osnovna ljudska prava (kao što se provodilo u osmanskom carstvu).

Povijest ne pozna nijedan istinski islamski pokret koji nije istovremeno bio i politički pokret.

Znači svaki islamski vjerski pokret je i politički pokret. To objašnjava zašto je muslimanski vjerski vođa u BiH ujedno i najznačajniji političar koji se najviše brine za "nacionalne" interese Muslimana.

Prvi i najvažniji takav zaključak svakako je zaključak o nespojivosti Islama i neislamskih sistema. Nema mira ni koegzistencije između “islamske vjere” i neislamskih društvenih i političkih institucija. Nefunkcioniranje ovih institucija i nestabilnost režima u muslimanskim zemljama, koja se manifestira u čestim promjenama i državnim udarima, najčešće je posljedica njihove apriorne opozicije prema Islamu, kao fundamentalnom i vodećem osjećaju naroda u ovim zemljama. Polažući pravo da sam uređuje svoj svijet, Islam jasno isključuje pravo i mogućnost djelovanja bilo koje strane ideologije na svom području. Nema, dakle, laičkog principa, a država treba da bude izraz i da podržava moralne koncepte religije.

Znači ako država i njene institucije nisu prilagođene islamskim načelima, Muslimani ne mogu mirno koegzistirati sa drugima u toj državi. Islam je fundamentalan i vodeći osjećaj Muslimana u državi koju oni smatraju svojom (BiH). Znači ako bi Muslimani vladali unitarnom državom, oni bi uspostavili islamski poredak. Unitarna BiH je onda i islamska BiH. I to je BiH koju su Muslimani (vođeni Alijom Izetbegovićem) zagovarali tijekom cijelog rata, pa i dan danas. Nije cilj nikakvo "Bošnjaštvo" (koje je samo paravan da se nasamare nemuslimani u islamski poredak unitarne islamske države BiH), već je jedini cilj islamski poredak u unitarnoj islamskoj državi!

Je li sada svima jasno zašto je Hrvatima u BiH bila neprihvatljiva unitarna BiH koju je zagovarao predsjednik Alija (autor ove Deklaracije) i zašto je bila nužna autonomija Hrvata u BiH u vidu Hrvatske Zajednice/Republike Herceg-Bosne? Alternativa etničkoj podjeli BiH je unitarna islamska država u kojoj nemuslimani nemaju nikakva prava!

Pred svakim vremenom i svakom generacijom stoji zadatak da novim oblicima i sredstvima ostvaruje poruke Islama.

Novim oblicima i sredstvima (npr. mogućnošću odabira hrvatskog predstavnika) Muslimani ostvaruju poruke Islama!

Islam sadrži princip ummeta, tj. težnju za ujedinjenjem svih Muslimana u jedinstvenu zajednicu – vjersku, kulturnu i političku. Islam nije nacionalnost, ali jeste nadnacionalnost ove zajednice.

Ne samo vjersko, već i kulturno i političko jedinstvo? Kulturno pretpostavljam podrazumijeva jedinstvo u arapskoj kulturi koja se nameće arapskim jezikom u vjeri, arapskim pismom, glazbom, odjećom, imenima itd. Panislamizam je zapravo oblik arapskog nacionalizma, jer je Islam instrument širenja arapskog identiteta, kulture i jezika.

Islam je zabranio, a islamski poredak će konkretnim mjerama onemogućiti:
- sve oblike alkoholiziranja naroda
- javnu i tajnu prostituciju
- pornografiju u riječi, slici, na filmu i televiziji
- kockarnice, noćne i dansing klubove i druge oblike zabave, koji su nespojivi sa moralnim shvaćanjem Islama.

Muslimani bi sve zabranili, i alkohol i kafiće i klubove i nepokrivene žene i svinjetinu i neobrezivanje spolnog uda itd.

Odgoj naroda, a noročito sredstva masovnog utjecaja – štampa, radio, televizija i film – treba da budu u rukama ljudi čiji je islamski moralni intelektualni autoritet neosporan. Ne treba dozvoliti da se ovih sredstava – što je gotovo pravilo – dokopaju izopačeni i degenerirani ljudi da bi preko njih besmisao i prazninu vlastitog života prenosili na druge.

Dakle ovo je razlog zašto Muslimani ne dopuštaju uspostavu hrvatskog TV kanala! Ne smiju nemuslimani imati kontrolu nad sredstvima masovnog utjecaja i širiti protuislamku propagandu!

Islamski preporod ne može započeti bez vjerske, ali se ne može uspješno nastaviti i dovršiti bez političke revolucije.

Tek postizanjem apsolutne vlasti i uništavanjem političkog utjecaja nemuslimana (Hrvata i Srba), Muslimani mogu nastaviti i dovršiti islamski preporod!

Jedno je sigurno: bez obzira što hoće jedan dio bogataša i inteligencije, običan čovjek hoće Islam i život u svojoj islamskoj zajednici.

To je sve što običan Musliman želi - Islam i život u islamskoj zajednici bez nemuslimana! Da bi se to ostvarilo treba pobiti i protjerati sve nemuslimane (Hrvate) u okolini i tek tada će se ostvariti životne želje običnog Muslimana.

Islamski poredak može se ostvariti samo u zemljama u kojima Muslimani predstavljaju većinu stanovništva. Bez ove većine, islamski poredak se svodi samo na vlast (jer nedostaje drugi elemenat – islamsko društvo) i može se pretvoriti u nasilje.

Ovo objašnjava zašto je Muslimanima neprihvatljiva NDH, a jest BiH. U BiH su većina, u NDH su manjina. Iako su u NDH imali čak veća vjerska prava nego u BiH, u BiH postoji nada za potpunom prevlašću i uvođenjem potpunog islamskog poretka na cijelom teritoriju države, a u NDH bi to bilo nemoguće napraviti jer su kršćani bili većina.

Islamski poredak je jedinstvo vjere i društveno – političkog sistema.

I to je autor Islamske deklaracije Alija želio uvesti u BiH i zato je inzistirao na unitarnoj državi u kojoj bi Muslimani imali prevlast.

U jednoj od teza za islamski poredak današnjice naveli smo da je prirodna funkcija islamskog poretka težnja za okupljanjem svih Muslimana i muslimanskih zajednica u svijetu. U današnjim prilikama ova težnja znači borbu za stvaranjem velike islamske federacije od Maroka do Indonezije, od tropske Afrike do centralne Azije.

Cilj Muslimana nije samo nezavisna unitarna islamska BiH, već i inkorporiranje iste u veliku muslimansku Federaciju!

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 15:08 

Dalje je veći fokus na pitanje identiteta:

Suvremeni panislamizam je stoga prvenstveno nastojanje da se svijest uskladi s osjećanjima, da bismo htjeli ono što jesmo i da nećemo ono što nismo. Ovo stanje opredjeljuje i karakter i sudbinu nacionalizma u današnjem muslimanskom svijetu. Dok je svugdje u svijetu nacionalizam imao obilježje širokog narodnog pokreta, jer je predstavljao afirmaciju narodnih težnji (melosa, folklora, a posebno jezika), u muslimanskim zemljama se po pravilu susreće jedan zakržljali oblik nacionalizma, ili čak jedna vrsta nenarodnog, nacionalnog nacionalizma. Objašnjenje ove činjenice treba tražiti s jedne strane u činjenici što je narodna osjećanja apsorbirao panislamizam, a s druge strane, što je ovdje nacionalizam zamišljen ka zamjena Islamu i kao takav od početka predstavljao antiislamski pokret.
Nalazeći se u prirodnom sukobu s prošlošću i tradicijama naroda – jer su ove tradicije uvijek i samo islamske – nacionalistički pokreti u nizu muslimanskih zemalja dolaze u situaciju da sprovedu jednu vrstu denacionalizacije, veoma sličnu onoj njihovih kolonijalističkih prethodnika. Položaj arapskog jezika, na primjer, u nekim arapskim zemljama – bar što se tiče stava nacionalističke administracije – nije mnogo povoljniji nego za vrijeme anglo-francuske okupacije. Ako se u ovom pogledu nešto i čini, to je bez pravog oduševljenja, ili je djelo snaga koje se nisu odrodile (usporedi: Židovi su u Izraelu uveli skoro zaboravljeni hebrejski jezik). Razlog za ovakav stav prema arapskom jeziku jest jednostavan: ovaj jezik kao jezik Kur’ana i islamske civilizacije, više je instrument islamskih nego arapskih, panarapskih, uopće nacionalističkih osjećanja. Protagonisti nacionalizma točno zapažaju ovu činjenicu (ili je više instinktivno osjećaju) i nalaze izlaz bez presedana: oni i njihova administracija govore jezikom ranijih okupatora(!). U muslimanskom svijetu bez Islama nema ni patriotizma. Ove zaključke na svoj način potvrđuje i činjenica da su nacionalističke ideje u muslimanskom svijetu neislamske i po svom porijeklu. Ovo je najočiglednije na Srednjem Istoku, gdje su pioniri nacionalizma sirijski intelektualci i kršćanski Libanci, školovani na Američkom institutu (prvoobitno: Sirijski protestantski koledž) i na Univerzitetu Sv. Jurja u Bejrutu. Ispitivanje duhovnih i povijesnih korijena Kemalovog pokreta u Turskoj, Sukarnovih “panča šila” u Indoneziji, stranke BAAS u nekim arapskimm zemljama (posebno nekih njenih struja) i čitavog niza nacionalističkih i “revolucionarnih” grupa širom muslimanskog svijeta, potvrđuje ovu konstataciju. Panislamizam je uvijek izvirao iz samog srca muslimanskog naroda, nacionalizam je uvijek bio uvozna roba. Mulimanski narodi nemaju, dakle, “dara” za nacionalizam.

Pošto panislamizam ima za cilj sveislamsko jedinstvo i stvaranje velike muslimanske Federacije (bez obzira na narodnu pripadnost), nacionalizam mu je čista suprotnost. Ono što je smiješno ovdje je da Alija daje primjer nekog "nacionalističkog" pokreta u arapskim zemljama koji je promovirao okupatorski jezik kao primjer da nacionalizam zapravo djeluje protiv naroda i narodne tradicije, a da panislamizam čuva arapsku tradiciju. Muslimani se mole na arapskom jeziku, izvorni tekstvovi Kurana su na arapskom jeziku i pismu, pjeva se na arapskom i svira se arapska muzika, odijeva se na arapski način, nose se arapske brade, obrezuju se djeca (što je arapska tradicija), djeci se daju arapska imena itd. Islam je po svemu arapski nacionalni pokret koji ima za cilj ujedinjenje svih Muslimana u jednoj, arapskoj kulturi i identitetu. I za Arape je ta vjera i dostatna zamjena za nacionalni pokret. Oni su ju i stvorili za sebe. No smiješno je to dovoditi u kontekst ostalih islamskih naroda kojima ta vjera zatire njihovu tradiciju i nameće tuđinsku, arapsku. No opet, naši muslimani su se odrekli sve svoje kulture i tradicije prije poturčenja (osim jezika) i prihvatili bliskoistočnu, tako da za njih vjerojatno ipak vrijedi to Alijino zapažanje...

Čak i kada bismo za čas zanemarili jasnu istinu da je princip duhovne zajednice superiorniji od principa nacije, morali bismo, s obzirom na trenutak kad pišemo ovu poruku, savjetovati našim narodima da se i ne trude da ovladaju ovom “sposobnošću”. I od naroda koji vijekovima žive u nacionalnim zajednicama budućnost traži da se postupno privikavaju novim formama zajedničkog života, koje omogućavaju okupljanje na široj osnovi.

Jasna je istina da je Alija Izetbegović poturčeni Srbin i da mu je kao takvome jako teško nacionalno se orijentirati prema nekoj drugoj naciji kojoj ne pripada (npr. hrvatskoj), a pošto ga njegova nacija kojoj pripada (srpska) kao muslimana smatra turskim otpadom, onda izlaz traži u "istinama" u superiornosti islamskog jedinstva nad nacionalnim i u drugim "širim zajednicama" kao što je Jugoslavija. Isto vrijedi i za većinu Muslimana u BiH koji su podrijetlom Srbi, ali zbog odbačenosti od svoje srpske nacije i svih zločina koje su njihovi pravoslavni sunarodnjaci počinili nad njima su svoj identitet pronašli u islamu i jugoslOvenstvu. Zato muslimani i jesu protiv nacionalizma. On im naprosto nije potreban kad je islam/jugoslOvenstvo nadnacionalni identitet i muslimanima ne treba dopuna tom identitetu (islamu/jugoslOvenstvu ovisno o osobnim preferencijama).

Alternativa pred svakom muslimanskom zemljom je jasna: ili ujedinjena s drugim muslimanskim zemljama osigurati opstanak, napredak i snagu da se suoči sa svakim iskušenjem, ili iz dana u dan sve više zaostajati i padati u zavisnost od bogatih stranaca.

Islam, or else... :osama

Trebalo je da se do kraja iživi epoha iluzija i zabluda, da se pokaže nemoć lažnih bogova, raznih otaca domovine i spasilaca društva, kraljeva i mehdija, da nas potuku na Sinaju, da ugroze Indoneziju, da uzdrmaju Pakistan, da mnogo pričaju o slobodi, blagostanju i progresu, a da ostvare samo tiraniju siromaštvo i korupciju – sve je ovo bilo potrebno da bi došlo vrijeme otrežnjenja i da bi se rodila generacija kojoj je jasno da je sve bilo isprazno lutanje i da za islamski svijet postoji samo jedan izlaz: okrenuti se vlastitim duhovnim i materijalnim izvorima, što znači Islamu i Muslimanima.

Zanimljivo kako je spomenuo i otace domovine (Starčevića?) pod zabludama. Ovo samo dokazuje njegovu protuhrvatsku ideološku orijentaciju. Pošto je dio muslimana bip prohrvatski orijentiran, morao im je "ukazati na zabludu" tako da im nametne sukob sa Hrvatima i tako ih ideološki otkloni od bilo kakvog vida hrvatskog nacionalizma (koji je protuislamski).

slika

Najbitija stvar je da SVI (bez i jedne iznimke, bar koliko sam ja promatrao tu populaciju diljem interneta i u raznim drugim medijima) Muslimani svjesno ili nesvjesno (pod utjecajem propagande muslimanskih medija) prate barem neka od ovih načela koja je njihov predsjednik Alija objavio u Islamskoj Deklaraciji. I zato nema smisla pokušavati promijeniti njihovo mišljenje jer ćete pobrati samo mržnju i otpor. Moramo biti svjesni s kim hrvatski u BiH živi, da to nije nikakvo "hrvatsko cvijeće", već radikalni vjerski ekstremisti i da je nužno pomoći našem narodu da vrati autonomiju u BiH i da se oslobodi islamističkih težnji svojih federalnih partnera koji žele vratiti BiH u doba osmanske vladavine kad je vladao Islam i muslimanski begovi, a kršćani su bili obespravljena raja koja je crnčila za njih.

:bihzastava

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 17:09 

Ova kornjača je u pravu. Samo bih to "nesretni" proširio na "frustrirani" i "duhovno klonuli".
Dosta otići na klix pa čitati one sulude i besmislene komentare.

Vrh

PostPostano: 06 kol 2013, 17:15 

Carmello Šešelj je napisao/la:
A kakve veze ima njihov položaj sa 1832?

Nije valjda da misli na sultanove hatišerife iz 1833? Kakve oni veze imaju sa BiH?

Poraz Huseina-kapetana.

Inače, koliko je bolesno to fašističko društvo vidiš i po ovoj ideologiji - on ne tvrdi da su bili jaki prije 1878, dok su vladali Turci, već prije 1832, kad hrišćani nisu imali apsolutno nikakva prava.

Glede Fatinog pisanja, ovo je za umrijet od smijeha.
Nesretnica prenosi neke priče da su se Srbi doseljavali za Turcima, a sama je pripadnica poturičkog naroda. Za kim su se oni doseljavali? :smijeh

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 30 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: ChatGPT i 62 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: