HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 vel 2026, 02:01.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Zašto u ZH nema oporbe?
PostPostano: 08 sij 2017, 13:24 

Jedan od glavnih argumenata za Treći entitet je da će nakon njegovog osnivanja doći do političke pluralizacije kod Hrvata.

Ja baš ne mislim tako. Za primjer treba uzet 'mini' treći - Zapadnohercegovački Kanton.

Tamo je stanje kod izbora za kantonalnu skupštinu bilo okvakvo (samo stranke iznad 3% ili prve tri stranke):

1998.:

HDZ - 81,27
HSP - 10,73
HKDP - 2,35

2000.:

HDZ - 70,7 (-10,57)
NSRzB - 8,1
HSP - 4,7
HKDU - 3,4
HKDP - 3,4

2002.:

HDZ - 78,63 (+7,93)
NSRzB - 8,57
HSP - 6,40
HPB - 6,39

2006.:

HDZ - 36,58 (-42,05)
HZ - 30,44
HSP-NHI - 16,78
NSRzB - 9,22

2010.:

HDZ - 51,42 (+14,84)
HDZ 90 - 15,49
HSP - 12,70
NSRzB - 11,61

2014.:

HDZ et al. - 56,56 (+5,14)
HDZ 90 - 15,07
HSP-DSI - 6,60
NSRzB - 5,6
HSP AS - 4,48
HKDU-HRAST - 3,26

Dakle identična stvar kao i kod ostalih hrvatskih krajeva. Najveći prijelom vidi se 2006. godine kada je potpora HDZ-u BiH znatno otpala, gotovo se prepolovila, nakon osnivanja HDZ-a 1990. Poslije toga vidimo postepeni povratak HDZ-a BiH kao vodeće stranke (kao i kod ostalih Hrvata).

Ne bih trebao ni da spominjem lokalne izbore, jer HDZ BiH ima najbolje rezultate na lokalnim izborima upravo u Zapadnohercegovačkom Kantonu.

Vrh

Naslov: Re: Zašto u ZH nema oporbe?
PostPostano: 08 sij 2017, 13:30 

Pa ja mislim da se tu baš vidi pluralizacija. Realno je da će se u bilo kakvoj varijanti stvoriti dva politička bloka. Kao i u RH, imat ćeš HDZ, a s druge strane zbog nemogućnosti postojanja SDP-a, imat ćeš neke veće koalicije koje bi stale kontra HDZ-a. Tako da će u ZHŽ HDZ imati svoj neki raspon od 40-60%, baš kao i u RH.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 13:37 

Pa šta? Takvu sličnu situaciju imaš u uređenijoj Bavarskoj gdje Kršćansko-socijalna unija dominira već 70 godina, s prosječno nekih 50%, a onda imaš debelu prazninu, gdje tek socijaldemokrati dolaze s cca. 20tak % i par sitnih strančica oko 10%.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 13:45 

kad ostali ponude kvalitetnu politiku dobit će i glasove. vidiš kako je HDZ90 lijepo nagrađen 2006. za kvalitetnu odluku prilikom rušenja travanjskog paketa ustavnih promjena. problem je što oporba HDZ-u vidi priliku u podrepaškoj politici bošnjačkim nacionalističkim (lijevim i desnim) strankama. kad udare na HDZ s hrvatskom politikom na n-tu, tada možda i dobiju koji glas. tko danas smije dati glas HDZ-u 90 kad ne znaš hoće li suta taj glas iskoristiti za antihrvatsku politiku.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 13:46 

novem je napisao/la:
Pa šta? Takvu sličnu situaciju imaš u uređenijoj Bavarskoj gdje Kršćansko-socijalna unija dominira već 70 godina, s prosječno nekih 50%, a onda imaš debelu prazninu, gdje tek socijaldemokrati dolaze s cca. 20tak % i par sitnih strančica oko 10%.

Šta ima veze što je takva situacija u Bavarskoj? Ja uopće ne govorim je li dominacija jedne stranke pozitivna ili negativna, samo se osvrćem na u uvodu spomenuti argument.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 13:48 

dudu je napisao/la:
kad ostali ponude kvalitetnu politiku dobit će i glasove. vidiš kako je HDZ90 lijepo nagrađen 2006. za kvalitetnu odluku prilikom rušenja travanjskog paketa ustavnih promjena. problem je što oporba HDZ-u vidi priliku u podrepaškoj politici bošnjačkim nacionalističkim (lijevim i desnim) strankama. kad udare na HDZ s hrvatskom politikom na n-tu, tada možda i dobiju koji glas. tko danas smije dati glas HDZ-u 90 kad ne znaš hoće li suta taj glas iskoristiti za antihrvatsku politiku.

Govorimo o kantonalnoj skupštini. Tamo se ne mogu prodat Bošnjacima (jedino onoj manjoj skupini njih u Ljubuškom). Ista je stvar i na lokalnim izborima gdje HDZ BiH ostvaruje najbolje glasove baš u ovom kantonu. Zato sam i stavio rezultate za kantonalnu skupštinu.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 13:50 

Tuta je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Govorimo o kantonalnoj skupštini. Tamo se ne mogu prodat Bošnjacima (jedino onoj manjoj skupini njih u Ljubuškom). Ista je stvar i na lokalnim izborima gdje HDZ BiH ostvaruje najbolje glasove baš u ovom kantonu. Zato sam i stavio rezultate za kantonalnu skupštinu.

HDZ je još jači u SBŽ-u, ali to je normalno s obzirom na zbijanje redova tamo. umejsto da se čudimo nepostojanju oporbe daj da vidimo što ta oporba nudi. jednom su bili na vlasti u ZHŽ-u i ostavili su dubiozu u proračunu koja se i danas krpi.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 13:55 

dudu je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

HDZ je još jači u SBŽ-u, ali to je normalno s obzirom na zbijanje redova tamo. umejsto da se čudimo nepostojanju oporbe daj da vidimo što ta oporba nudi. jednom su bili na vlasti u ZHŽ-u i ostavili su dubiozu u proračunu koja se i danas krpi.

Taj put, kad je Zubonja bio premijer kantona, HDZ BiH je izgubio vlast u sva tri 'hercegovačka' kantona (HBŽ, ZHŽ i HNŽ). Nije to bio ZHŽ fenomen, već kako rekoh, generalni hercegbosanski fenomen kad se podrška HDZ-u gotovo prepolovila.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 13:55 

Tuta je napisao/la:
novem je napisao/la:

Šta ima veze što je takva situacija u Bavarskoj? Ja uopće ne govorim je li dominacija jedne stranke pozitivna ili negativna, samo se osvrćem na u uvodu spomenuti argument.

Pa ti sam govoriš da nema oporbe, a vidimo jasno da postoji.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 13:57 

novem je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Koja oporba kad HDZ ima 14 zastupnika, a svi ostali 9?

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 14:00 

Tuta je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Taj put, kad je Zubonja bio premijer kantona, HDZ BiH je izgubio vlast u sva tri 'hercegovačka' kantona (HBŽ, ZHŽ i HNŽ). Nije to bio ZHŽ fenomen, već kako rekoh, generalni hercegbosanski fenomen kad se podrška HDZ-u gotovo prepolovila.

to je jasno posljedica formiranja HDZ90, uslijed njegove pozitivne i prohrvatske uloge. ne znam čemu se čuditi da je oporba propala nakon politike HSP-a, Lijanovića i HDZ90 s Ragužom na čelu? čak nisu ni satrveni u onoj mjeri u kojoj su morali biti.

HRS i HSS imaju neki potencijal, klicu, da budu ta oporba, ali fali tu energije, angažmana i vidljivosti. za početak nek se ujedine i daju si neki atraktivan naziv- Za Treći!, Za Herceg-Bosnu!, Možemo- Herceg Bosna! itd.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 14:05 

Tuta je napisao/la:
novem je napisao/la:

Koja oporba kad HDZ ima 14 zastupnika, a svi ostali 9?

Oporba je, nego šta. Pa da je i 1.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 14:06 

dudu je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

to je jasno posljedica formiranja HDZ90, uslijed njegove pozitivne i prohrvatske uloge. ne znam čemu se čuditi da je oporba propala nakon politike HSP-a, Lijanovića i HDZ90 s Ragužom na čelu? čak nisu ni satrveni u onoj mjeri u kojoj su morali biti.

HRS i HSS imaju neki potencijal, klicu, da budu ta oporba, ali fali tu energije, angažmana i vidljivosti. za početak nek se ujedine i daju si neki atraktivan naziv- Za Treći!, Za Herceg-Bosnu!, Možemo- Herceg Bosna! itd.

A ja o tome i govorim. Izbore za kantonalnu skupštinu diktiraju neki općehrvatski problemi, umjesto da unutar ZHŽ-a bar na toj razini dođe do stvaranje neke autentične zapadnohercegovačke oporbe. Kako veli RobbieMO, ipak su to male države sa svojim specifičnostima i velikim ovlastima. Međutim, to ne dolazi do izražaja kad su izbori u pitanju.

'Malog' Raguža su gurali svi hrvatski mediji, uključujući i ovaj forum. Ja sam znao puno svojih mlađih kolega iz ZHŽ koji su bili entuzijastični u vezi republikanaca. Na kraju - šipak. Mislim da je jedino na izbore i izašao u ZHŽ i HNŽ.

Najjača 'oporbena' stranka bili su HSP i NSRzB do 2006., no nisu prelazili 8-9% glasova podrške. Sada Devedesetka ima najviše od kada postoje kantonalni izbori - 15% i to je to. Međutim, tih 15% je prosjek u cijeloj HB. Devedesetka je opet, daleko najjača u Livnu i Prozor-Rami, doktor Perić u Tomislavgradu itd. To govori da tu baš i nema neke zakonitosti niti potrebe za pluralitetom, već da politiku diktiraju lokalni serdari koji imaju nekakav stranačko-ideološki plašt i to je to.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 14:16 

u BIH se ne može bez ideologije. ako želiš glasove Hrvata, pa frende, kiti se hrvatstvom, maši zastavama, vrišti i urlaj za Hrvate, možda te birači i primjete.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 14:19 

dudu je napisao/la:
u BIH se ne može bez ideologije. ako želiš glasove Hrvata, pa frende, kiti se hrvatstvom, maši zastavama, vrišti i urlaj za Hrvate, možda te birači i primjete.

Nemam ja ništa protiv ideologije... Samo u BiH politici ideologija jedva da postoji. To su ugl. nacionalizmi, a nikakve ideologije. Niti protiv nacionalizma nemam ništa protiv kad sam i sam nacionalist... Tako da... Ne kontam zašto ovaj post.

Napisao sam da stranke postoje radi lokalnih serdara koji sebi dadnu nekakav stranačko-ideološki plašt. Isto kao što je lutak Zvonko bio pravaš, a pročito je hrpu pravaške literature. Ja vjerujem da je.

P. S.

Za njega se pouzdano zna da je u Posušju bio zadnji član KaPeJota.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 14:22 

nacionalizam je ideologija i to najjača, gotovo neuništiva, svaki otklon od nacionalizma u objektivnoj stvarnosti gdje ti je nacija ugrožena od drugog je pogubna za glasove. HDZ ispada najnacionalniji i najdesniji, a to je smiješno, oni su nekakvi centristi. gdje je tu ozbiljna alternativa, koja će svojim "prijetnjama" prije svega stiskati HDZ i Čovića? kod Bošnjaka to imaš, uvijek je jedna strana u strahu od druge prilikom donošenja suštinskih odluka.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 14:24 

dudu je napisao/la:
nazionalizam je idelogija i to najjača, gotovo neuništiva, svaki otklon od nacionalizma u objektivnoj stvarnosti gdje ti je nacija ugrožena od drugog je pogubna za glasove. HDZ ispada najnacionalniji i najdesniji, a to je smiješno, oni su nekakvi centristi. gdje je tu ozbiljna alternativa, koja će svojim "prijetnjama" prije svega stiskati HDZ i Čovića? kod Bošnjaka to imaš, uvijek je jedna strana u strahu od druge prilikom donošenja suštinskih odluka.

Ne bih da skrećemo s teme. Meni nacionalizam nije ideologija, već stav. Nacionalizam je u stanju da kombinira, prihvata i odbacuje ideologije, dijelove ideologija itd., kako mu drago, ovisno od nacionalnih interesa. Ali da je snažna društvena snaga, jeste. Toliko.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 14:57 

Pa oporba se sama pokopala i ne postoji snaga da uskrsne, nisu ni blizu izvorima financiranja. O tome je riječ. Prvo Lijanovići, pa onda HDZ90 i HSP. Sve zahvaljujući svojim katastrofalnim potezima što na lokalnoj što na višim razinama(ovaj dio se prelijeva na lokalnu razinu). Kad se Raguž počeo uguzivati muslimanima obavezno će im opasti i podrška na lokalnoj razini. U Grudama oporba više praktički ne postoji. Ne postoji neki mitski nacionalistički, ovakvi, onakvi razlozi za to. Jednostavno, radili su sranja. Po svim državnim kokama ogromni viškovi zaposlenih zbog njihove politike, Eronet jedva isplaćuje plaće. Nisu imali mjere i u tom je ključ. HDZBiH je daleko umjereniji po pitanju uhljebljivanja. HRS je Raguž jr. i nešto malo ekipe u Širokom. U Grudama ni ne znam ko je u njihovoj stranci. Slabi sa ljudstvom i parama. HSP nitko ne uzima zaozbiljno zbog cijele priče sa Zubarom, a i činjenicom da im je predsjednik grudskog ogranka prešao u SDP. HDZ90 su bile teške interesdžlije. Ti ljudi nemaju nimalo sadržaja, ni intelektualnog, ni moralnog, cilj im bio zaposlit nešto svojih ljudi i to je to. O Lijanovićima ne trebam trošit riječi. Ljudi su sve te šupljake prepoznali. Eto malo konkretnije iz 1/4 ZHŽ. Skrećete u apstraktizam bezveze, kad se znaju konkretni razlozi.

Druga stvar se sada događa u Grudama. Cijela politička scena je doslovno HDZBiH, i oporba se stvara unutra.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 15:19 

dudu je napisao/la:

Kod nas se stranke ako rade suprotno. Misle ako bi im ideološki kontrirali da tek onda postaju oporba. Hrvatim je preriskantno trošiti glasove na bilo kakve političke stranke. Ukoliko neka stranka želi biti oporba u HB onda mora biti nacionalniji od HDZ-a.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 15:29 

slika
Gospodin Dragan HB vodi čeličnom rukom!
Odgovor na pitanje zašto ne postoji HB oporba.

Frizure se po HB popisuju i štovano pučanstvo ima pravo na pet vrsta, a žene 4 po ugledu na gospodju Borjanu :D

Lizanje pokretnih stepenica po mempas ili kako se već zove onaj tržni centar u Mostaru još je u tijeku nakon božićne kupovine gospodina stožernika.
Trideset tri jezika vjernih poklonika je van pogona od strujnog udara :D

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 15:30 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Problem nastaje iz političke kompleksnosti države kao takve i Federacije BiH. Hrvatskoj oporbi unutar BiH se odmah nudi support američke ambasade, sarajevskog NGO sektora i velikobošnjačkih snaga u Sarajevu, samo da pokopaju HDZ. Nude im neprincipijelnu vlast, provlačenje mimo demokratske procedure (5/17 je najmanje trećina), totalnu sarajevsku medijsku podršku i ostalu infrastrukturu na raspologanje i sl.
Svi bi mi prečicu u životu odabrali, pogotovo, što ti ta prečica omogući, da za 4 godine financijski osiguraš cijeli život, tako da je razumljivo da se Raguž, Jurišić, Lijanovići, Ćane Primorac, Živko Budimir prodaju u takvoj konstelaciji snaga.

Izbori 2006. godine kada je HDZ izgubio snagu za skoro 70% u ŽZH je dokaz da ljudi traže plurarilzam - ali zdravi, ne ove što idu američko/sarajevskim prečicama.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 15:46 

Nije ni problem oteti pare muslimanima, Amerima, kome god treba i onda ući u vlast i radit svoj pos'o. To je i Dodik napravio i za takve bi prve glasao jer na taj način do kraja uništavaju i obesmišljavaju takav način utjecaja na politiku.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 18:02 

lider30 je napisao/la:
Problem nastaje iz političke kompleksnosti države kao takve i Federacije BiH. Hrvatskoj oporbi unutar BiH se odmah nudi support američke ambasade, sarajevskog NGO sektora i velikobošnjačkih snaga u Sarajevu, samo da pokopaju HDZ. Nude im neprincipijelnu vlast, provlačenje mimo demokratske procedure (5/17 je najmanje trećina), totalnu sarajevsku medijsku podršku i ostalu infrastrukturu na raspologanje i sl.
Svi bi mi prečicu u životu odabrali, pogotovo, što ti ta prečica omogući, da za 4 godine financijski osiguraš cijeli život, tako da je razumljivo da se Raguž, Jurišić, Lijanovići, Ćane Primorac, Živko Budimir prodaju u takvoj konstelaciji snaga.

Izbori 2006. godine kada je HDZ izgubio snagu za skoro 70% u ŽZH je dokaz da ljudi traže plurarilzam - ali zdravi, ne ove što idu američko/sarajevskim prečicama.

Kad sam ti pročitao prvu rečenicu mislio sam da ćeš reć da su kantoni nešto kao spojene posude, pa ako HDZ izgubi u ZHŽ eto nacionalnog problema za Hrvate.

ZHŽ ima vrlo visoke ovlasti i djeluje kao državica za sebe. Šta je problem da se unutar samog ZHŽ-a napravi tamo neka treća stranka koja će bit alternativa HDZ-u unutar Zapadne Hercegovine? Je li nemoguće da se pojavi ta stranka koja raspravlja o dnevnopolitičkim temama koje dotiču isključivo ZHŽ, neka stranka regionalističkog karaktera?

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 18:06 

Tuta je napisao/la:

'Malog' Raguža su gurali svi hrvatski mediji, uključujući i ovaj forum. Ja sam znao puno svojih mlađih kolega iz ZHŽ koji su bili entuzijastični u vezi republikanaca. Na kraju - šipak. Mislim da je jedino na izbore i izašao u ZHŽ i HNŽ.

Pojasni mi ovo. Ja sam iz Širokog evo i ovdje jedini koji su nešto napravili i rade u vijeću po pitanju neke oporbene misli je baš HRS...po čemu su to šipak? Slavena smatram jednim od najperspektivnijih hrvatskih političara eto imenuj mi nekoga tko se retorički i stručno od Hrvata isprofilirao osim njega, a njegovih godina. Od medija ga je gurao jedino poskok i samo dio ovog foruma dok znam iz prve ruke da su ga bojkotirali i Večernji list, Dnevni list, radio postaje... ne znam na koga misliš pod svi hrvatski mediji.

Tko imalo poznaje izborni sustav u nas zna vrlo dobro da bez novaca i biračkih odbora ne možeš ništa postići na ovakvim izborima, a tu je hdz maher. Slažem se kako HDZ nema oporbe, ali smatram jedino HRS perspektivom neke oporbe. Pusti ti tipičnu našu glupavu podršku u vidu tapšanja ramenom pa se ljudi prodaju za potencijalno portirsko mjesto u općini ili u elektroprivredi.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2017, 18:09 

listopad je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Pojasni mi ovo. Ja sam iz Širokog evo i ovdje jedini koji su nešto napravili i rade u vijeću po pitanju neke oporbene misli je baš HRS...po čemu su to šipak? Slavena smatram jednim od najperspektivnijih hrvatskih političara eto imenuj mi nekoga tko se retorički i stručno od Hrvata isprofilirao osim njega, a njegovih godina. Od medija ga je gurao jedino poskok i samo dio ovog foruma dok znam iz prve ruke da su ga bojkotirali i Večernji list, Dnevni list, radio postaje... ne znam na koga misliš pod svi hrvatski mediji.

Tko imalo poznaje izborni sustav u nas zna vrlo dobro da bez novaca i biračkih odbora ne možeš ništa postići na ovakvim izborima, a tu je hdz maher. Slažem se kako HDZ nema oporbe, ali smatram jedino HRS perspektivom neke oporbe. Pusti ti tipičnu našu glupavu podršku u vidu tapšanja ramenom pa se ljudi prodaju za potencijalno portirsko mjesto u općini ili u elektroprivredi.

Mislio sam šipak zbog rezultata.

Internet mediji su mnogo jači nego tiskani. Gurali ga poskok, dnevnik.ba i šta ja znam...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 38 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: OAI-SearchBot i 26 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: