|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 11 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
volim kupinovo vino
|
Naslov: Zašto danas više nema Srba islamske vere Postano: 25 sij 2010, 09:57 |
|
|
Turska je nad teritorijama gde su živeli Srbi vladala skoro pola mileniuma. Za to vreme su mnogi pravoslavni Srbi prešli na islam. Poznate su nam i mnoge istorijske ličnosti koje su bili Srbi islamske vere, ali pitanje je zašto ih danas nema?
Kako to da ni jedan musliman u Crnoj Gori, Sandžaku i istočnoj Hercegovini (a te teritorije su jezgro Srpskog naroda, to je bio centar prve srpske srednjovekovne države) se danas ne smatra Srbinom? Kako to da ne možemo naći muslimana koji će reći: da, ja sam Srbin i želim da čuvam tradiciju islamskog srpstva, koje se 500 godina utkalo u srpstvo vladavinom Turaka, kao što su to radili Skender Kulenović, Meša Selimović, itd...? Kako to da se u tom Sandžaku (Raška oblast = prva srpska srednjovekovna država) ni jedan musliman ne pobuni i ne kaže: ja neću da trpim velikobošnjačku propagandu iz Sarajeva, ja sam Srbin! Pa ti muslimani u Sandžaku su najčistiji genetski Srbi. Većina njih su slovenskog rasnog tipa, oni su direktni potomci starih Srba nemanjićkog perioda!
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Zašto danas više nema Srba islamske vere Postano: 25 sij 2010, 10:10 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60122 Lokacija: DAZP HQ
|
zato što srpstvo ne ide odvojeno od svetoslavlja.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
volim kupinovo vino
|
Naslov: Re: Zašto danas više nema Srba islamske vere Postano: 25 sij 2010, 10:13 |
|
|
dudu je napisao/la: zato što srpstvo ne ide odvojeno od svetoslavlja. Misliš da je greška u Srbima pravoslavne vere i njihovog eventualnog klerofašizma?
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Zašto danas više nema Srba islamske vere Postano: 25 sij 2010, 10:21 |
|
|
volim kupinovo vino je napisao/la: dudu je napisao/la: zato što srpstvo ne ide odvojeno od svetoslavlja. Misliš da je greška u Srbima pravoslavne vere i njihovog eventualnog klerofašizma? ne bih bio tako grub, nego čisto činjenično. Srpstvo se uzdiže u 19. stoljeću zajedno sa pravoslavljem, sva glavna strujanja svjetovna i crkvena su išla ruku pod ruku. kod Hrvata to u početku nije bio slučaj, odnosno bio je izražen antiklerikizam, pa opet nije pomoglo da imamo Hrvate muslimane i pravoslavce. dobro ajde Hrvata muslimana se još i nađe, ali pravoslavaca je mizerija. Bugari su uspjeli sačuvati svoje muslimane, tzv. Pomaci, ali njima se danas događa udaljavanje tih ljudi od matičnog stanovništva i približavanje turskoj manjini. očito je, islam ne ide zajedno s kršćanstvom kad je u manjini. ne znam uopće ima li takvog primjera u svijetu.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Zašto danas više nema Srba islamske vere Postano: 25 sij 2010, 10:38 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25796 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Pa imao si masu srba islamske vjeroispovjesti. Većina muslimana u Bih se tako izjašnjavala do prije koju deceniju. I sam Alija Izetbegović je bio Srbin i po izjašnjenju i po stvarnom porijeklu jer su se njegovi preci naselili u B.Šamac iz Srbije u XIX stoljeću. Imao si masu Srba muslimana po Beogradu, Užicu, Šapcu... Ali eto, kad se Srbija malo uzdigla bilo im je - ili van uz Srbije ili preseljenje na ahiret!
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Zašto danas više nema Srba islamske vere Postano: 25 sij 2010, 10:54 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Pa imao si masu srba islamske vjeroispovjesti. Većina muslimana u Bih se tako izjašnjavala do prije koju deceniju. I sam Alija Izetbegović je bio Srbin i po izjašnjenju i po stvarnom porijeklu jer su se njegovi preci naselili u B.Šamac iz Srbije u XIX stoljeću. Imao si masu Srba muslimana po Beogradu, Užicu, Šapcu... Ali eto, kad se Srbija malo uzdigla bilo im je - ili van uz Srbije ili preseljenje na ahiret! to je bilo više u nedostatku drugog identiteta i stvarnosti u kojoj su mogli birati između Hrvata i Srba, ili biti pak kao neizjašnjeni.
|
|
Vrh |
|
|
volim kupinovo vino
|
Naslov: Re: Zašto danas više nema Srba islamske vere Postano: 25 sij 2010, 10:58 |
|
|
Mislite li da je u budućnosti moguće vratiti muslimane u BiH u srpstvo ili hrvatstvo? I kako to izvesti? da li uopšte vredi pokušavati?
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Zašto danas više nema Srba islamske vere Postano: 25 sij 2010, 11:00 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Kakav je ovo glup topic, ko da je osoba koja ga je otvorila pala sa Marsa ili upravo izašla iz vremeplova 19og stoljeća
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
volim kupinovo vino
|
Naslov: Re: Zašto danas više nema Srba islamske vere Postano: 25 sij 2010, 11:01 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Kakav je ovo glup topic, ko da je osoba koja ga je otvorila pala sa Marsa ili upravo izašla iz vremeplova 19og stoljeća selam i tebi druže bošnjo
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Zašto danas više nema Srba islamske vere Postano: 25 sij 2010, 11:03 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Da, da, dobri Bošnjan, dabome, mod na forumu H-B!
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Zašto danas više nema Srba islamske vere Postano: 25 sij 2010, 11:12 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25796 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
dudu je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Pa imao si masu srba islamske vjeroispovjesti. Većina muslimana u Bih se tako izjašnjavala do prije koju deceniju. I sam Alija Izetbegović je bio Srbin i po izjašnjenju i po stvarnom porijeklu jer su se njegovi preci naselili u B.Šamac iz Srbije u XIX stoljeću. Imao si masu Srba muslimana po Beogradu, Užicu, Šapcu... Ali eto, kad se Srbija malo uzdigla bilo im je - ili van uz Srbije ili preseljenje na ahiret! to je bilo više u nedostatku drugog identiteta i stvarnosti u kojoj su mogli birati između Hrvata i Srba, ili biti pak kao neizjašnjeni. Pa dobro, tako je, zato sam i napisao - Srbi po izjašnjenju i Srbi po porijeklu. Vjerujem da je bilo doista islamiziranih Srba, jer ako je bilo dosta islamiziranih Srba po Bosni (Mehmed Paša Sokolović, a i brojna prezimena - npr Nedžad Branković, ukazuju na to) Ako ih je bilo dosta po Crnoj Gori (samo pročitajte Gorski Vijenac), i jugozapadnoj Srbiji (Sandžaku) i još ih tamo puno ima i opstali su jer ih Srbi nisu stigli očistiti kao one njihove sunarodnjake po Beogradu, Nišu, Užicu, znači ako ih tamo ima, ne vidim zašto ne bi za vrijeme Turske vladavine i jedan broj Srba iz npr. Šumadije prešao na islam?
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 11 post(ov)a ] |
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|