HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 15 srp 2024, 22:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 25 ruj 2019, 16:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 16:06
Postovi: 28382
Pitanje je, koliko je doista odležao od kazne? SDP leglo ratnog zločinca. Tek ga se odriču kad
je šira javnost doznala.

Citat:
Novi direktor Toplana Sarajevo: Presuđeni zločinac koji je u ratu naredio likvidacije Srba i Hrvata
Objavljeno: 25.09.2019. u 10:30h


Enver Zornić osuđen da je naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela, potom, spaljena. Novi direktor Toplana pravosnažno osuđen na deset godina robije. Jedinica kojom je komandovao ubila i Josipa Gogala, člana sarajevskog HDZ-a. Zornić i ostali sijali smrt u sarajevskom naselju Hrasno brdo
Piše: Avdo Avdić

"Poenta priče ovdje sam ja", reći nam Enver Zornić netom nakon što smo ga upitali da li je u ratu osuđivan zbog naređivanja ubistava sarajevskih Srba i Hrvata.

Tačno, poenta ove priče i jeste Enver Zornić, sarajevski "ratni heroj" koji je na prijedlog SDP-a, uz prethodnu saglasnost Vlade Kantona Sarajevo početkom septembra imenovan za direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Toplane Sarajevo.

"Direktor - Enver Zornić, dipl. ecc, rođen 29. 02. 1964. godine", piše na službenoj web stranici KJKP Toplane.

Isti lični podaci navedeni su i u presudi Okružnog vojnog suda u Sarajevu datiranoj 3. avgusta 1993. godine kojom je "optuženi Enver Zornić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina i dva mjeseca" zbog toga što je, sa svojim pomagačima, "počinio krivično djelo ubistvo iz člana 36 stav 2 tačka 6 Krivičnog zakona Republike BiH".

"Jeste li Vi taj", pitamo Envera Zornića dvije i po decenije poslije.

"Eto, sad ste pročitali", odgovorit će novopečeni direktor sarajevskih Toplana, ne želeći da negira, ali ni da potvrdi da je upravo on, sa još šest svojih poznanika i komšija, kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine pravosnažno osuđen za ubistva i pljačke nebošnjaka u sarajevskom naselju Hrasno.

Ipak, potvrđuje da su lični podaci navedeni u presudi njegovi, te da je 1993. godine bio u pritvoru nakon što je uhapšen zbog ubistava. Envera Zornića, Izeta Tinjka, Mirsada Ašanija, Amira Husića, Envera Džanku, Džemala Hrustanovića zvanog "Paraga" i Ismeta Tinjka Okružni vojni sud u Sarajevu tada je osudio na skoro 54 godine zatvora. Presudu je izrekao tadašnji sudija, a današnji advokat Muhidin Kapo.

"Sjećam se da sam ih osudio i da je presuda postala i pravosnažna", potvrdit će u razgovoru za Žurnal advokat Kapo.

Zornić se, naravno, ne želi sjetiti, pa mu sjećanje pokušavamo osvježiti tačkom jedan presude u kojoj je detaljno opisano kako su ubijeni Jagoda Janković i Sreten Ninković.


Uz prethodni dogovor sa Zornićem, Ismetu Tinjku, Mirsadu Ašaniju i Amiru Husiću je naređeno da Jagodu Janković odvedu iz pritvora kojim je upravljao Zornić, te su je "automobilom marke GOLF, u kojem su govorili da je vode na razmjenu na Grbavicu, dovezli do napuštene i izgorjele kuće u ulici Varaždinska 34, uveli je u kranju prostoriju, te kada je ona zakoračila u prostoriju, Ašani Mirsad koji se nalazio iza nje iz ranije repetiranog pištolja marke TT ispalio jedan hitac u predjelu glave".

Identična situacija uslijedila je i sa Sretenom Ninkovićem. Njega je ubio Izet Tinjak. Nakon što su "završili posao", Zornićevi vojnici su ubijene polili benzinom te ih spalili.

"Nakon što je buknuo plamen, napustili su ovo mjesto i vratili se u prostorije VI Brdske brigade gdje su Zornića izvijestili da su uradili što im je bilo naređeno", navedeno je u presudi.

Ista grupa, 7. decembra 1992. godine u kuću u Varaždinskoj ulici odvela je Slovenca Jovana Popovića. I njega su ubili na identičan način. Nakon obavljenog posla, Enver Džanko i Izet Tinjak su otišli i u stan Josipa Gogala, tada direktora Republičke uprave za prihode i budžet. Gogalo je bio član HDZ-a BiH. Njegova supruga Zorica Gogala tada je sa djecom bila u Sloveniji.

"Prema pričanju očevidaca uhapšen je i odveden u prostorije vojne policije koje su bile u podrumu naše zgrade, kada se vraćao s posla i kada je reagovao na hapšenje našeg komšije Jovana Popovića. Nakon toga su ga naprije odveli u stan kojeg su pretresli, a vrjednije predmete odnijeli", piše nam Zorica Gogala, penzionisana sutkinja Suda BiH i Vrhovnog suda FBiH.


slika
Josip je prethodno mučen, a onda je odveden u kuću u Varaždinskoj ulici. Tamo su mu pucali u glavu.

"Strašno je to", reći će nam Enver Zornić nakon što smo mu pročitali detalje presude kojom je upravo on osuđen na deset godina zatvora jer je formalno rukovodio jedinicom koja je u naselju Hrasno brdo pljačkala, mučila, ubijala i spaljivala nebošnjake.

Ali ta osuđujuća presuda zbog svirepih ubistava Zorniću ne predstavlja problem da obavlja funkciju direktora Toplana, na koju je postavljen uz prethodnu saglasnost Vlade Kantona Sarajevo.

(zurnal.info)

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 25 ruj 2019, 18:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 16:06
Postovi: 28382
Sigurno još jedan "zlatni liljan".

Citat:
Zornić: Radi se o montiranim optužbama, ovo je pokušaj zaustavljanja revizije rada Toplana


Zornić: Radi se o montiranim optužbama, ovo je pokušaj zaustavljanja revizije rada Toplana Enver Zornić
Direktor KJKP Toplane Enver Zornić oglasio se nakon natpisa o njegovoj presudi za ubistva Srba i Hrvata tokom rata u Sarajevu. Kazao je da tekst Žurnala produženi pritisak i atak na čast i život njega i njegove porodice koji traje i ne prestaje još od 1993. godine.

"U potpunosti negiram citirane navode i svoje učešće u navedenim događajima jer se radi o tada montiranim optužbama i procesima. Očito interes naručioca ovog teksta i momenat njegovog objavljivanja aludira na pokušaj da zaustave započeti proces revizije ranijeg rada i poslovanja KJKP Toplane Sarajevo u kojem postoje jasne indicije o mogućim zloupotrebama te o privrednom i organizovanom kriminalu, o čemu je dijelom već upoznato nadležno tužilaštvo", kaže Zornić.

Poručio je kako uprkos prijetnjama i ucjenama niko neće zaustaviti započete promjene i razotkrivanje kriminala u KJKP Toplane Sarajevo.

Podsjetimo, portal Žurnal objavio je danas da je novoimenovani direktor javnog preduzeća Toplane Sarajevo Enver Zornić osuđen da je naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela potom spaljena, te da je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora. Jedinica kojom je komandovao navodno je ubila i Josipa Gogala, člana sarajevskog HDZ-a.

I SDP-a su poručili da će, ukoliko se ovi navodi ispostave tačnim, Zornić biti smijenjen s ove funkcije i isključen iz stranke.


_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 25 ruj 2019, 20:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 16:06
Postovi: 28382
Citat:
HNS traži hitnu smjenu Envera Zornića


Hrvatski narodni sabor (HNS) osudio je u srijedu imenovanje osuđenog ratnog zločinca Envera Zornića za direktora Toplana Sarajevo te očekuje da će vlasti Kantona Sarajevo "odmah donijeti odluku o smjeni i time djelimično ispraviti nepravdu i štetu koju su počinili".

HNS ističe kako su vlasti, koje u KS predvode tzv. građanske stranke, imenovanjem Zornića pokazale krajnje nepoštovanje žrtava Hrvata i Srba.

Također podsjeća kako je Zornić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina i dva mjeseca jer je rukovodio jedinicom koja je u naselju Hrasno brdo pljačkala, mučila, ubijala i spaljivala nebošnjake.

"Među ubijenima je i nekadašnji član HDZ-a BiH Josip Gogalo koji je 1992. bio direktor Republičke uprave za prihode i proračun, a ubijen je samo zato što je pokušao spasiti susjeda Jovana Popovića", kaže se u saopćenju HNS-a i dodaje kako ta činjenica Zorniću, ali i bošnjačkom političkom vodstvu, očito nije predstavljala problem, niti prepreku, te je nagrađen direktorskom pozicijom u javnom poduzeću.

U HNS-u poručuju kako ovim postupkom vlast u Kantonu Sarajevo nastavlja praksu iz Bugojna, odnosno Donjeg Vakufa gdje je osuđeni za zločine nad Hrvatima Enes Handžić nagrađen direktorskom foteljom.

"Žalosti što vlasti KS također ne prezaju od iskrivljivanja povijesnih teza, ratnog puta, zlodjela koje su počinili pripadnici i zapovjednici Armije BiH te pokušaja da se jedna strana predstavi u posve drukčijem svjetlu nego što to jest slučaj", navodi u priopćenju HNS.

Pritom se naglašava kako Bosna i Hercegovina može funkcionirati isključivo na istini, toleranciji, suživotu, ravnopravnosti konstitutivnih naroda, Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih žitelja i da je samo tako moguće izgraditi povjerenje.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 25 ruj 2019, 23:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29
Postovi: 71352
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Fuj.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 25 ruj 2019, 23:43 
Offline

Pridružen/a: 11 tra 2016, 17:17
Postovi: 7949
Lokacija: Сарај Чадор
Makar su ga smjenili, ako su tacni navodi. U manjoj bh. teritorijalno-administrativnoj jedinici na stotine ih je na funkcijama, iako se zna sta su radili 90-ih. Prvi stevandic.

_________________
Skidanje okova je imperativ.

Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.

The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.

Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 25 ruj 2019, 23:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29
Postovi: 71352
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Amiđa je napisao/la:
Makar su ga smjenili, ako su tacni navodi. U manjoj bh. teritorijalno-administrativnoj jedinici na stotine ih je na funkcijama, iako se zna sta su radili 90-ih. Prvi stevandic.


Za Stevandica imaju glasine, ali ne znam da mu je sudjeno.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 26 ruj 2019, 00:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 23:01
Postovi: 19723
Robbie MO je napisao/la:
Amiđa je napisao/la:
Makar su ga smjenili, ako su tacni navodi. U manjoj bh. teritorijalno-administrativnoj jedinici na stotine ih je na funkcijama, iako se zna sta su radili 90-ih. Prvi stevandic.


Za Stevandica imaju glasine, ali ne znam da mu je sudjeno.

Nije mu sudjeno, tek ce mu biti, ja se nadam. Ima i aktuelni nacelnik opstine Vlasenica iz redova SNSD-a, a medju Bosnjacima Sefik Dzaferovic.

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 26 ruj 2019, 10:23 
Online
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 11:42
Postovi: 10570
Vladimir RUS je napisao/la:
Nije mu sudjeno, tek ce mu biti, ja se nadam. Ima i aktuelni nacelnik opstine Vlasenica iz redova SNSD-a, a medju Bosnjacima Sefik Dzaferovic.

Džaferovića ne daju braća sds-ovci.
Šta je sa MeHtićom nisu li njega optuživali za ubistvo
par Hrvata u Prnjavoru tokom rata ?

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 26 ruj 2019, 10:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 07 srp 2016, 14:12
Postovi: 608
penal za SDA da krene u napad za vlast u KS


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 26 ruj 2019, 11:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 11:10
Postovi: 37650
Kad mogu ubicu staviti na mjesto hrvatskog clana predsjednistva mogu i na mjesto direktora Toplane.
Nisu islamski vojnici dobijali zlatnog ljiljana za branje cvijeca nego za ubijanje.

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 26 ruj 2019, 14:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2019, 23:02
Postovi: 533
Je li odslužio kaznu?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 26 ruj 2019, 19:07 
Offline

Pridružen/a: 21 ruj 2019, 17:32
Postovi: 20
Smjenili su ga.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 26 ruj 2019, 20:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Čuj javio se HNS. Da se nisu napili.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 26 ruj 2019, 21:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lip 2011, 15:09
Postovi: 2543
Lokacija: HR
ODVJETNIK ENVERA ZORNIĆA"Tuđman je rekao Izetbegoviću: "u Sarajevu je ubijen vitez hrvatskog naroda" i napustio pregovore"

Citat:
Je li Zornić osuđen?

Jeste, osuđen je.

Koliko je proveo u zatvoru?

Ukupno dva mjeseca i 20 dana
. Služio je kaznu u Centralnom vojnom zatvoru i nakon toga dolazi do pomilovanja. Ako želimo graditi pravni poredak zasnovan na međunarodnim standardima onda nema kazne poslije pravosnažne kazne. Zornić se sada duplo kažnjava, a to nam zabranjuje Europska konvencija o ljudskim pravima. Mnogo je značajnija stvar za kompletnu priču da kažemo da Ustav i zakon zabranjuju dvostruko kažnjavanja i da Zorniću nije izrečena mjera zabrane društvenog angažmana, političkog djelovanja i obnašanja javnih dužnosti.


https://www.dnevnik.ba/vijesti/tudman-j ... i-napustio

SPRDNJA, 20 dana po ubojstvu zatvora


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 26 ruj 2019, 21:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 16:06
Postovi: 28382
UZP u Sarajevu!

Citat:

PODATAK KOJI HAAŠKI SUD NIJE IMAO LEDI KRV U ŽILAMA: Enver Zornić u Sarajevu je ubijao Nebošnjake već u siječnju 1993. Daleko prije svakog sukoba Hrvata i Bošnjaka


https://poskok.info/podatak-koji-ledi-k ... -bosnjaka/

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 27 ruj 2019, 10:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 16:06
Postovi: 28382
Lik za ratne zločine odležeo 2 mjeseca i 20 dana!!!

Citat:
ZORNIĆEV ODVJETNIK: Ubojstvo Josipa Gogala neredio vojni vrh RBiH, dok su trajali pregovori Tuđmana i Izetbegovića u Ženevi


Odvjetnik Envera Zornića, čiju je smjenu danas naredila Vlada Sarajevske županije s mjesta direktora sarajevskog poduzeća Topalane, nakon što je otkriveno da je bio osuđen za ubojstvo grupe Hrvata i Hrvata tijekom rata u Sarajevu izjavio je za televiziju N1 kako je ubojstvo Josipa Gogula naredio vojni vrh RBiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Odlično poznajem taj slučaj iz 1993. Ako želite da pričate o predmetu Gogula i ostali volio bih da dovedete gospodina Ljubića iz HNS-a i gospodina Muslimovića, koji je tada bio načelnik vojne sigurnosti i onda možem pričati o društvenim posljedicama tog ubojstva na kompletna društveno-politička zbivanja u Bosni i Hercegovini. Znate da su se ubojstvastva dogodila kad su se vodili mirovni pregovori u Ženevi između Izetbegovića i Tuđmana. Tuđman je u po saznanju o ubojstvu pregovore odlučio napustiti rekavši “u Sarajevu je ubijen vitez hrvatskog naroda”. A znamo tko je bio gospodin Gogula i znamo da nikada nije rasvjetljeno od koga je to mogao dobiti naredbu gospodin Zornić da se počine ta ubojstva. Ako je Zornić bio zapovjednik on je morao dobiti zapovjed od nekoga s vojnog vrha imajući u vidu društvenu poziciju koju je imao gospodin Gogula u hrvatskom narodu i HDZ-u, izjavio je Zornićev odvjetnik Kadrija Kolić.
Upitan zašto se stalo s istragom i zašto se stalo sa obnovom postupka kada je to tražio Zornić?, Kolić je rekao: Obnova postupka je krenula 1995. i onda je po žalbi ukinuta. Gospodinu Zorniću je tada rečeno: “Šuti, ne možeš pobijediti. Dobit će te pomilovanje nakon dvije godine i dva mjeseca”.

Upitan tko mu je to rekao?, Kolić je odgovorio: -Tadašnji politički i vojni vrh.

Kolić je kazao da je Zornić u zatvoru za monstruozna ubojstva proveo ukupno dva mjeseca i 20 dana.

-Služio je kaznu u Centralnom vojnom zatvoru i nakon toga dolazi do pomilovanja. Ako želimo graditi pravni poredak zasnovan na međunarodnim standardima onda nema kazne poslije pravosnažne kazne. Zornić se sada duplo kažnjava, a to nam zabranjuje Europska konvencija o ljudskim pravima. Mnogo je značajnija stvar za kompletnu priču da kažemo da Ustav i zakon zabranjuju dvostruko kažnjavanja i da Zorniću nije izrečena mjera zabrane društvenog angažmana, političkog djelovanja i obnašanja javnih dužnosti, kazao je odvjetnik Kolić.

Zornić je kazao da je protiv njega montiran proces? Upitan tko ga je montirao, Kolić je kazao:-Tadašnja vojna sigurnost, njemu nije dana mogućnost obnove postupka i poručeno mu je da “šuti”.

Zornić je 1993. godine donosio benzin za spaljivanje ubijenih Hrvata i Srba

Portal Žurnal.info objavio je detalje presude Vojnog suda u Sarajevu Enveru Zorniću, aktualnom direktoru KJKP “Toplane” Sarajevo. Podsjetimo, nakon što je ovaj portal jučer objavio tekst “Novi direktor ‘Toplana’ Sarajevo Enver Zornić: Presuđeni zločinac koji je u ratu naredio likvidacije Srba i Hrvata”, uslijedila je bura reakcija, a kasno sinoć Kadrovska komisija SDP-a Sarajevo donijela odluku o hitnoj smjeni Zornića.

U nastavku pročitajte detalje presude:

Bio je 4. siječanj 1993. godine. Enver Zornić je osigurao kanister s benzinom kojeg je, potom, predao Džemalu Hrustemoviću, Ismetu Tinjaku i Enveru Džanki. Trojka je istog dana otišla u napuštenu kuću u ulici Varaždinska 34 u kojoj su se nalazili leševi ranije ubijenih Josipa Gogala i Jovana Popovića.

– U cilju uništavanja tragova izvršenih ubojstava, leševe Popović Jovana i Gogala Josipa prekrili su drvima, polili benzinom i zapalili – napisao je u kolovozu te ratne 1993. godine vojni sudac Muhidin Kapo.

Pet dana poslije spaljivanja, Zorici Gogala su javili da joj je suprug ubijen.

– Sahrani nitko od nas nije prisustvovao, a sahranjen je 9. siječnja na Groblju Svetog Josipa u Sarajevu – prisjeća se za Žurnal umirovljena bh. sutkinja Zorica Gogala.

– Afera s šestimi trupli – pisalo je tog dana na stranicama slovenskog “Dela” koji je detaljno izvijestio o pronalasku posmrtnih ostataka šest ljudi u sarajevskom naselju Hrasno Brdo.

“Gogala ubijen”, objavila je Hina vijest iz Sarajeva u kojoj je navedeno da je “zapovjedništvo sarajevske vojne policije u petak poslijepodne priopćilo da je visoki državni dužnosnik u Vladi BiH i ugledni djelatnik HDZ-a BiH Josip Gogala okrutno ubijen”.

Tadašnji član Predsjedništva BiH Miro Lasić izdao je priopćenje u kojem je naveo da je “Hrvatima u Sarajevu ugrožena osobna sigurnost, jer se pojedine skupine pod zaštitom vojnih vlasti nasilno ponašaju”. Vođe te nasilne grupe, ispostavit će se nekoliko dana kasnije, bili su Enver Zornić i Izet Tinjak. Ukupno ih je bilo devet i sijali su strah u tom dijelu Sarajeva.

– Zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ubojstvo Josipa Gogala i drugih osoba, zatim teške krađe, Vojno tužiteljstvo Sarajevo je na prijedlog Vojne policije prihvatilo kaznene prijave i otvorilo istragu protiv ukupno devet osumnjičenih koji se nalaze u pritvoru. Istragom je obuhvaćeno šest u našem listu već spomenutih pripadnika Šeste brdske brigade – Izeta Tinjaka, Rifeta Zornića, Envera Zornića, Dževada Omerbegovića, Amira Husića, Mirsada Ašanija – izvijestilo je 14. siječnja 1993. godine sarajevsko “Oslobođenje”.

Sedam mjeseci kasnije, Vojni sud je presudio. Prvooptuženi Enver Zornić osuđen je na deset godina i dva mjeseca zatvora. Drugooptuženi Izet Tinjak osuđen je na petnaest godina robije, Mirsad Ašani je dobio deset godina i dva mjeseca, Enver Džanko pet godina i osam mjeseci, Amir Husić dvanaest godina, dok su Džemal Hrustanović i Ismet Tinjak osuđeni na po tri mjeseca zatvora. Ubili su, a potom spalili – Jovana Popovića, Josipa Gogala, Jagodu Janković, Sretena Ninkovića i Dobrilu Vuletić rođenu Sobotić. Sve su ih, od srpnja 1992. godine do siječnja 1993. godine ubili na identičan način u napuštenoj kući u Varaždinskoj ulici u Sarajevu. I sve su ih spalili.

Enver Zornić danas tvrdi da mu se pakira afera.. Tadašnji sudac a današnji odvjetnik Muhidin Kapo tvrdi da se to svima moglo dogoditi. Čelnici SDP-a BiH tvrde da nisu znali da je Zornić osuđen zbog ubojstva Srba i Hrvata u Sarajevu, pa su ga zato predložili za direktora javnog poduzeća “Toplane” Sarajevo. Kantonalni premijer Edin Forto također nije bio upoznat, kao što je tradicionalno iznenađen i Elmedin Konaković. Uglavnom, svi kažu: “ako se dokaže da je sve ovo istina, Zornić mora odstupiti”. No, sve je službeno dokazano prije točno 26 godina. I svi su mogli znati, ako su željeli znati./HMS/

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 27 ruj 2019, 15:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Koliko takvih hoda po Zenici, Tuzli, Sarajevu.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 27 ruj 2019, 22:09 
Offline

Pridružen/a: 08 pro 2017, 22:27
Postovi: 6329
Enver Zornić u suzama: Ne znam ko je ubijao civile, pomilovao me je Alija Izetbegović
https://www.klix.ba/vijesti/bih/enver-z ... /190927145

"Ubistvo Gogale vežem za pokušaj uvođenja armije BiH u sukob sa HVO, početak rješavanja priče oko ljudi i komadanta koji su bili tada u Sarajevu. Kraj priče je bio oktobar 1993. godine i akcija Trebević. Od tada je Sarajevo je bilo i danas je u rukama ljudi koji i dan danas vladaju i upravljaju našim životima. Ovo sve što se desilo su posljedice ubistva Josipa Gogala iza kojeg stoji tada vrh bezbjednosti Armije RBiH Fikret Muslimović i ljudi ispod njega", tvrdi Zornić koji je pred kraj gostovanja zaplakao.

_________________
"Sretni robovi su najljuci neprijatelji slobode" !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 27 ruj 2019, 23:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 11:10
Postovi: 37650
Sarajevo je Grad zločinac.

Citat:
TODOROVIĆ je u zatvoru čuo priču o silovanju devojke Jagode Janković (19). Posle su je ubili braća Zornić. Na devojku su nanizali gume, zapalili ih i pustili da se kotrlja na opšte veselje Alijinih „ratnika“.


Citat:
Ista organizovana grupa iz sastava Šeste brdske brigade je, prema javno iznesenim podacima od strane Vojne policije, ubila još troje građana srpske nacionalnosti: Sretena Ninkovića, Jagodu Janković i Jovana Popovića. Svi su odvedeni na tajna mjesta gdje su iz neposredne blizine hladnokrvno ubijani vatrenim oružjem, a prelijepa mlada službenica Službe društvenog knjigovodstva Jagoda je prethodno silovana od strane šestorice "branilaca" koji su, zadovoljeni i zadovoljni valjda, nakon toga spalili njeno tijelo.

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 27 ruj 2019, 23:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 11:10
Postovi: 37650
Sarajevski masakri
http://slavicnet.com/sarajevo/sarajevski_masakr_j.html

Janković Đorđa Jagoda

Citat:
Stanovala u ul. Trg Pere Kosorića br.04., optužena da je snajperista jer se ranije bavila sportskim streljaštvom, silovana od strane Amira Huskića u logoru osnovns škole Vladimir Nazor u Hrasnom. Nakon toga su je odveli na liniju gdje su se nad njom seksualno iživljavali muslimanski vojnici. Nakon toga Ismet Tinjak vratio je Jagodu na raskršće Triglavske i Varaždinske ulice, tu su joj odsjekli dojku i šutirali je po ulici. Na kraju je odvedena u kuću Gavra ćeranića, posuta benzinom i zapaljena.


Oooooo Turci, sve Srbi znaju. Radi Komisija za Sarajevo svoj posao. Jednog dana ce svi vasi zločini biti sabrani i izučavani za vjekove vjekova kakvi mentalni bolesnici žive u našoj blizini. ISIL je humanitarna organizacija u odnosu na zloglasnu Armiju Republike BiH.

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 28 ruj 2019, 01:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 tra 2018, 01:25
Postovi: 2844
Lokacija: Apsurdistan - Distrikt Teheran
novovrijeme je napisao/la:
Sarajevski masakri
http://slavicnet.com/sarajevo/sarajevski_masakr_j.html

Janković Đorđa Jagoda

Citat:
Stanovala u ul. Trg Pere Kosorića br.04., optužena da je snajperista jer se ranije bavila sportskim streljaštvom, silovana od strane Amira Huskića u logoru osnovns škole Vladimir Nazor u Hrasnom. Nakon toga su je odveli na liniju gdje su se nad njom seksualno iživljavali muslimanski vojnici. Nakon toga Ismet Tinjak vratio je Jagodu na raskršće Triglavske i Varaždinske ulice, tu su joj odsjekli dojku i šutirali je po ulici. Na kraju je odvedena u kuću Gavra ćeranića, posuta benzinom i zapaljena.


Oooooo Turci, sve Srbi znaju. Radi Komisija za Sarajevo svoj posao. Jednog dana ce svi vasi zločini biti sabrani i izučavani za vjekove vjekova kakvi mentalni bolesnici žive u našoj blizini. ISIL je humanitarna organizacija u odnosu na zloglasnu Armiju Republike BiH.


Greška je u prezimenu, nije Huskić vec Husić, spletom okolnosti moze se pisati o imenima zločinaca koja se vec javno spominju, jer sve ostalo bi moglo imati pravne posljedice, vecinu tih ljudi znam, i o njihovim nedjelima bi mogao danima pisati, svi oni danas žive i slobodno se šetaju Sarajevom ...

Junak Amir Husić, inace danas teski bolesnik na dijalizi

slika

https://sport.avaz.ba/nogomet/138055/najteze-je-odreci-se-igraca-koji-ne-misle-da-su-stari

Ismet Tinjak (pogledati mu listu prijatelja - Enver Zornic)

slika

https://www.facebook.com/ismet.tinjak/timeline?lst=100009147353844%3A100012938767954%3A1569629270

_________________
Govorio je tad' moj debeli stric
nekad' kroz suze, a nekad' kroz smijeh
za svu vasu zajebanciju
jednom cete platiti ceh ...

Vjerski program nije obrazovni program i tačka !


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 28 ruj 2019, 03:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ožu 2011, 23:11
Postovi: 8146
Nista cudno ovdje nema.
To je ustaljeni sistem funkcionisanja Alijine vlasti za vrijeme rata.
Kad se sazna za zlocin, a o ovome se saznalo u Sarajevu veoma brzo,saznao i Tudjman, Alija organizuje sudjenje i osudi zlocince.
Koji nikada ne zavrse u zatvoru.
Ista matrica je i za zlocine na Kazanima kao i ostala sarajevska klanja.
Onda gradjani kazu da su to sporadicni zlocini koje su oni procesuirali.

A SDP, vidi cuda, niko nije znao da je ovaj osudjeni zlocinac. U Sarajevu u kome svi znaju kad neko prdne.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 28 ruj 2019, 09:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 11:10
Postovi: 37650
MultietniĆari


_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: SDP predložio osuđenog ratnog zločinca na mjesto direktora u Toplani SA
PostPostano: 29 ruj 2019, 15:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 stu 2018, 14:21
Postovi: 4112
Vladimir RUS je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Za Stevandica imaju glasine, ali ne znam da mu je sudjeno.

Nije mu sudjeno, tek ce mu biti, ja se nadam. Ima i aktuelni nacelnik opstine Vlasenica iz redova SNSD-a, a medju Bosnjacima Sefik Dzaferovic.


Nitko se nije sjetio Babe koji je gradonačelnik Velike Kladuše. Babo je i dalje tamo popularan usprkos osudi za ratne zločine.

_________________
Slava Ukrajini!
Nema predaje!


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: pakovic, Tomba17 i 27 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO