HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: čet pro 03, 2020 11:50 pm.

Vremenska zona: UTC + 01:00
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: čet lis 31, 2019 10:56 am 
Offline

Pridružen/a: sri lis 27, 2010 3:06 pm
Postovi: 14518
Izdvojio sam ovo zasebno, jer doista ako bude, biti će veliki zaokret od strane EU.
Najmanje cijelu deceniju su ponavljali da je zemljama tzv. zapadnog Balkana tu mjestu.
Izgleda da bi Crna Gora mogla jedina biti koja može još s time računati.

Što mislite, za koga je bolje, za koga lošije rješenje? BiH znači može obustaviti
reforme, nema nikakvog preuređenja, samo mrcvarenje, pa koliko ide?


Citat:
NOVA PRAVILA IZ EU ZA Z. BALKAN: Đukanović otkrio detalje sastanka s Mogherini

Zapadni Balkan potreban je Europskoj uniji i važno je da u Bruxellesu ne posustaje optimizam da je budućnost regije u toj zajednici, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je istaknuo da su se na sinoćnjem sastanku u Bruxellesu, koji je za lidere zapadnog Balkana priredila visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, čule ocjene da su posljednje odluke EU razočaravajuće i da su na neki način ugrozile vjerodostojnost politike prema zemljama regije.

On je rekao da je na sastanku usuglašen stav da takva politika prema zapadnom Balkanu nije u najboljem europskom interesu sa stajališta regije, priopćeno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

– Mi nismo samo zemlje Balkana nego i europske zemlje, koje, samim tim, imaju potrebu i mogućnost govoriti o perspektivi naše zajedničke europske kuće – istaknuo je Đukanović i dodao da su zemlje Zapadnog Balkana opredjeljenje da i dalje teže onome što je europski sustav vrijednosti.

“Večernje novosti” objavile su jučer da će Bruxelles zemljama regije koje žele postati dio europske obitelji, najvjerojatnije na sljedećem summitu EU – zapadni Balkan u svibnju, servirati nova pregovaračka pravila o pristupanju.

U igri je trenutno više modela, a svaki ide u pravcu da zemljama kandidatima, umjesto proširenja, bude ponuđena neka vrsta privilegiranog partnerstva s EU, točnije ekonomska integracija bez formalnog članstva./Srna/HMS/

_________________
BH Muslimana 2030. - 0,5 mil.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: čet lis 31, 2019 11:45 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet ruj 24, 2009 10:09 am
Postovi: 17163
Lokacija: Heartbreak Hotel
Ekonomska integracija bez formalnog članstva?

Što bi to moglo biti? Jačanje gospodarske kontrole EU nad npr BiH, otvaranje BiH tržišta, lakše iskorištavanje resursa i mogućnost kupnje zemljišta državljanima EU...
Zauzvrat će EU slati za razne projekte 40 milijuna eura godišnje i otvoriti se za radnu snagu sa Balkana?

LoL.

_________________
I'm not trying to be sexy. It's just my way of expressing myself when I move around.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: čet lis 31, 2019 12:19 pm 
Offline

Pridružen/a: sri lis 27, 2010 3:06 pm
Postovi: 14518
Bobovac je napisao/la:
Ekonomska integracija bez formalnog članstva?

Što bi to moglo biti? Jačanje gospodarske kontrole EU nad npr BiH, otvaranje BiH tržišta, lakše iskorištavanje resursa i mogućnost kupnje zemljišta državljanima EU...
Zauzvrat će EU slati za razne projekte 40 milijuna eura godišnje i otvoriti se za radnu snagu sa Balkana?

LoL.


Nema posve otvaranja za radnu snagu, to bi se sigurno doziralo. Moguće kroz kvote.
Čak su i punoporavne nove članice imale vremensku barijeru za brojne zemlje.

_________________
BH Muslimana 2030. - 0,5 mil.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: čet lis 31, 2019 8:34 pm 
Offline

Pridružen/a: sri lis 27, 2010 3:06 pm
Postovi: 14518
Citat:
Aleksandar Brezar o budućnosti Z. Balkana: Sve osim članstva u EU bilo bi na štetu demokratije

Razgovarao: Semir Hambo
prije 1h 27m

Aleksandar Brezar, novinar, politički analitičar i dobar poznavalac političkih kretanja u Evropskoj uniji za Klix.ba je komentirao posljednje najave o budućnosti proširenja Unije, posebnog statusa za Zapadni Balkan, o ulozi Francuske u EU, ali i o odgovornosti domaćih političara na tom putu.

Sve se učestalije govori o nekim novim modelima EU za Zapadni Balkan koji ne uključuju članstvo, već privilegovano partnerstvo. Šta bi generalno značilo da BiH ali i druge zemlje regije prihvate neku drugi vid saradnje umjesto članstva?


Pitanje je koliko se Emmanuel Macron zaista nadao ovako negativnoj reakciji kada je, slobodno možemo reći, sabotirao pristupni proces kompletnog Zapadnog Balkana vetom na nove članice na osnovu uslova oko nekakvih unutrašnjih reformi Evropske Unije i reforme samog pristupnog puta. Ove sedmice je, recimo, ambasador Francuske u Srbiji Jean Louis Falconi objašnjavao kako želja Francuske nije ni kraj priče o proširenju ni alternativni modeli, već neka vrsta ubrzanog i jačeg procesa pristupanja. Bar meni, to govori da se Macron našao u poziciji u kojoj je sada potrebano veslati unazad, pa možda i pojesti vlastiti šešir. Da bismo uvidjeli šta je sljedeći korak EU, potrebno je da se desi nekoliko stvari: prvi je strategija proširenja nove Evropske Komisije na čelu sa predsjednicom Ursulom von der Leyen, koju ne treba očekivati prije marta 2020. i godišnjih izvještaja Evropskog parlamenta. Zatim tu je i samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu u maju naredne godine, dok su i iz Evropskog vijeća rekli da će prije toga još jednom razgovarati o proširenju. Tu će stvari biti puno jasnije.

No, hajmo reći da zaista postoje planovi za stvaranje "privilegovanog partnerstva" između EU i zemalja Zapadnog Balkana - takav scenario, bar po mom mišljenju, ne bi bio dobar za same građane regije, jer bi umjesto reformi koje bi vodile strukturalnim promjenama i toj famoznoj “vladavini prava”, a gdje bi se u praksi lakše nosilo sa sveprisutnom korupcijom, za početak, ostalo previše prostora za status quo. “Privilegovano partnerstvo” vjerovatno bi u praksi bilo nešto poput Istočnog partnerstva 2.0: u kombinaciji sa mini-Schengenom u kojem će se na kraju najvjerovatnije naći i ostale države “balkanske šestorke”, stvorila bi se jedna skoro pa zajednička ekonomsko-društvena zona. Ipak, i ta zona sa svim svojim prednostima svejedno rizikuje da bude puno sivlja u odnosu na ono što članstvo - ili bar pristupni put - obećavaju u dugoročnom smislu. Ni reforme nisu bile savršene, i dijelovi reformi koji se odnose na zakon o radu, primjera radi, preferencijalno su tretirali poslodavce umjesto radnika, i samim tim se i tu pristajalo na kompromise na štetu građana. Međutim, kada se sabere sve dobro i loše, sve osim članstva u EU bilo bi na štetu demokratije i građanskih sloboda u ionako krkim tranzicionim sredinama.

Ne treba zanemariti ni sljedeće: sve zemlje članice koje sada muku muče sa korupcijom i iliberalizmom, poput Mađarske ili Bugarske, pa i Hrvatske, na pristupnom putu su se ponašali kao enciklopedijski primjeri demokratija. Ni eventualno članstvo ne garantuje da će se država tj. njen sistem i njeni političari i političarke voditi pravilima do zadnjeg slova jednom kada bi se našli u Evropskoj uniji. S druge strane, BiH, kao i ostale zemlje “Šestorke”, jesu Evropa, i bez njih, EU je nekompletan projekat, sa svim svojim vrlinama i manama.

Znači li to da EU na mala vrata odustaje od proširenja?


Kao prvo, mislim da je bitno raščlaniti da je sva priča oko kraja proširenja i početka faze “privilegovanog partnerstva” rezultat odluka jedne ili dvije države članice. Čini mi se da smo propustili da sagledamo ono pozitivno što je bilo u sjeni sada već famoznog “ne” Emmanuela Macrona na samitu Evropskog Vijeća. Logično je da je posebno bolno za Sjevernu Makedoniju - koja je u počecima pristupnih puteva ka EU bila ispred Hrvatske, a ni BiH tada nije mnogo zaostajala - bilo čuti ne nakon svega što je ta država skupa sa svojim vođstvom uradila, uključujući promjenu imena, što nije mala stvar. Zamislite da u jednom trenutku čujete kako vaš premijer (skupa sa grčkim) treba biti među nominovanima za Nobelovu nagradu za mir, a zatim se pojavi Macron sa svojim vetom.

Bitno je uvidjeti dvije stvari: prva je da Macron svojim postupcima pokušava da se dokaže kao evropski vođa, ali on to u stvarnosti nije, niti može biti. Pogotovo ne kraj Njemačke - koja je, ako ništa profitirala od svake etape proširenja - a zatim i Italije sa sve jačom vanjskom politikom, pa i Španije. Upravo će Španac, Josep Borrell, biti novi visoki predstavnik za vanjsku politiku EU. Druga stvar je upravo ta da EU čini 27 članica (ili 28, sa Velikom Britanijom, za koju još uvijek ne znamo kada će i da li će uopšte istupiti iz Unije). I proširenje podržavaju skoro sve.

Čeka li Zapadni Balkan sudbina Turske u smislu vječnog kandidata ili potencijalnog kandidata?


Mislim da se od Turske uveliko odustalo, ali i da je Turska također odustala. Dokle god postoji interes sa obje strane - a mislim da u slučaju Zapadnog Balkana postoji - naših šest zemalja neće biti u takvoj poziciji. Postoji, međutim, nešto što jeste evidentno, a slično u paraleli između Zapadnog Balkana i Turske: sigurno je da u pojedinim zemljama EU postoje političke struje za koje se smije i mora reći da pate od ozbiljne i po budućnost kontinenta opasne islamofobije; međutim, u 21. vijeku zaista nema mjesta ideji “zaštitnika bijele hrišćanske Evrope”, i možda sam idealista kada kažem da mi se čini da će takve ideje eventualno završiti na smetljištu istorije.

Šta je u ovom trenutku najprihvatljivije rješenje za BiH i Zapadni Balkan?


Najprihvatljivije, ukoliko je našim političkim liderima zaista stalo do građana i građanki, bilo bi zaista sprovoditi reforme, i to one koje će donijeti dobrobit svima, kako u ekonomskom, tako i u društvenom smislu, bila na kraju štapa mrkva u obliku članstva ili ne. Robusna demokratija u kojoj se poštuju sva pravila i zakoni jedina će nas dugoročno izvesti iz pozicije teške periferije u kojoj smo se našli nakon decenija čiste pljačke prekrivene flis papirom brige o vlastitom narodu. A to bi zahtijevalo da se prestanemo auto-sabotirati, kao što smo to u BiH uradili sa nekompletnim odgovorima na dodatna pitanja Upitnika EK, a onda na domaćem terenu prodavali priču kako nas Evropa ne želi, ili samo slijegali ramenima bez komentara i bez pogovora.

Kako u tom kontekstu posmatrati NATO put BiH, ukoliko nam ni EU nije sigurna opcija u smislu članstva?


To po meni uopšte nije neki binarni “ili-ili” sistem, niti je usko vezan jedno za drugo. Ništa nas ne sprječava da uporedo pokušamo biti i članica NATO saveza i EU. S druge strane, mislim da u BiH jednostavno ne postoji koncenzus za put u NATO bez obzira na to ko je na vlasti u RS-u, dok za članstvo u EU postoji. Samim tim, našli smo se u poziciji da članstvo koje nam je izglednije nećemo, a članstvo za koje bi trebalo zavrnuti rukave ne možemo baš tek tako dobiti.

_________________
BH Muslimana 2030. - 0,5 mil.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: čet lis 31, 2019 8:47 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet stu 08, 2012 12:05 am
Postovi: 19140
Bobovac je napisao/la:
Ekonomska integracija bez formalnog članstva?

Pa to Srbija već manje više ima, slobodnu trgovinu sa EU bez carina. I što se mene tiče, sasvim dovoljan stepen integracije, preko koga ja dalje ne bih ni išao. Politička integracija nam ne treba i donosi samo štetu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: čet lis 31, 2019 9:00 pm 
Offline

Pridružen/a: sri lis 27, 2010 3:06 pm
Postovi: 14518
Eu je za 7 zemalja Z.Balkana izdvojila zasebne statistike.

https://ec.europa.eu/eurostat/news/them ... lkans-2019

_________________
BH Muslimana 2030. - 0,5 mil.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: čet lis 31, 2019 9:07 pm 
Online
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 4:49 pm
Postovi: 11040
novem je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Ekonomska integracija bez formalnog članstva?

Što bi to moglo biti? Jačanje gospodarske kontrole EU nad npr BiH, otvaranje BiH tržišta, lakše iskorištavanje resursa i mogućnost kupnje zemljišta državljanima EU...
Zauzvrat će EU slati za razne projekte 40 milijuna eura godišnje i otvoriti se za radnu snagu sa Balkana?

LoL.


Nema posve otvaranja za radnu snagu, to bi se sigurno doziralo. Moguće kroz kvote.
Čak su i punoporavne nove članice imale vremensku barijeru za brojne zemlje.


Radna snaga iz BiH se već masovno iseljava. Kako misliš ne bi bilo otvaranja?

Kako trenutno stoje stvari, ovoliko koliko je trenutno otvoreno je sasvim dovoljno.

_________________
nekada se previdi da je muslimanima Jihad iznad svega, pa i iznad interesa i života "graDŽana",...dakle njihov cilj se zna i pokušat će u svakoj prilici pa i ovoj da guraju u pravcu Jihada.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: čet lis 31, 2019 10:09 pm 
Offline

Pridružen/a: sri lis 27, 2010 3:06 pm
Postovi: 14518
Naša Kvačica je napisao/la:
novem je napisao/la:

Nema posve otvaranja za radnu snagu, to bi se sigurno doziralo. Moguće kroz kvote.
Čak su i punoporavne nove članice imale vremensku barijeru za brojne zemlje.


Radna snaga iz BiH se već masovno iseljava. Kako misliš ne bi bilo otvaranja?

Kako trenutno stoje stvari, ovoliko koliko je trenutno otvoreno je sasvim dovoljno.


Mislim na regulativu bez ograničenja. Ovi danas, mislim na nehrvate, koji se iseljavaju, moraju po paprilogiju
u kotlinu, tečajeve jezika etc. To otežava i usporava, no istina je, ne spriječava iseljavanje.

_________________
BH Muslimana 2030. - 0,5 mil.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: pet stu 01, 2019 3:25 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 10:29 am
Postovi: 38738
Lokacija: Općilište.org
Glavni “resurs” kojeg EU želi od Balkana je stanovništvo.

Ništa drugo interesantno tu nema.

Njemacka skužila da su joj Balkanci daleko bolji od Turaka i Arapa. Iako je nama to bilo odavno očito, ovima je to tek nedavno “otkriće”.

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: pet stu 01, 2019 11:05 am 
Offline

Pridružen/a: sri lis 27, 2010 3:06 pm
Postovi: 14518
Robbie MO je napisao/la:
Glavni “resurs” kojeg EU želi od Balkana je stanovništvo.

Ništa drugo interesantno tu nema.

Njemacka skužila da su joj Balkanci daleko bolji od Turaka i Arapa. Iako je nama to bilo odavno očito, ovima je to tek nedavno “otkriće”.


Prije će biti da su Francuzi shvatili gdje to sve vodi, jer im je pritisak Rassemblement National (FN) dosta jak. A Francuzi
su uvijek bili skeptični prema otvaranju pregovora s TR. Od Balkana oni praktički nemaju ništa, osim što ga moraju
financirati. Taj "resurs" ionako više naginje u Austriju i Njemačku.

_________________
BH Muslimana 2030. - 0,5 mil.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: sub stu 02, 2019 5:06 pm 
Offline

Pridružen/a: uto kol 27, 2019 1:53 am
Postovi: 1098
Robbie MO je napisao/la:
Glavni “resurs” kojeg EU želi od Balkana je stanovništvo.

Ništa drugo interesantno tu nema.

Njemacka skužila da su joj Balkanci daleko bolji od Turaka i Arapa. Iako je nama to bilo odavno očito, ovima je to tek nedavno “otkriće”.

Upravo tako. Oni žele jeftinu radni snagu za svoje kompanije. BiH,AL,CG,SRB,MK nikad neće postati članice EU to je svima jasno.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: sub stu 02, 2019 5:24 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sri pro 23, 2009 2:42 pm
Postovi: 5639
Lokacija: Maaskantje
Bobovac je napisao/la:
Ekonomska integracija bez formalnog članstva?

Što bi to moglo biti?Europski gospodarski prostor (EEA)

_________________
Too proud to beg, too dumb to steal

It's probably me...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: sub stu 02, 2019 8:02 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 30, 2009 10:01 pm
Postovi: 18461
Lokacija: Rakija watch
Bobovac je napisao/la:
Ekonomska integracija bez formalnog članstva?

Što bi to moglo biti?

Doevropska ekonomska unija a la bivsa Jugoslavija bez Slovenije i Hrvatske uz dodatak Albanije, Moldavije, kao i Ukrajine, u koju, realno, sve ove drzavice mogu da plasiraju svoju robu i da zive kao bubreg u loju, s obzirom da jedna Ukrajina ima stanovnika kao recimo BiH puta najmanje 10.

_________________
Pravda za Davida!

ANP je IZDAJA!

Dodik = IZDAJNIK!

Svanulo je!

Sekta Notornih Staljinističkih Derikoža gubi, Republika Srpska pobjeđuje!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: sub stu 02, 2019 11:25 pm 
Offline

Pridružen/a: sub stu 02, 2019 4:04 pm
Postovi: 584
Lutorčina je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Glavni “resurs” kojeg EU želi od Balkana je stanovništvo.

Ništa drugo interesantno tu nema.

Njemacka skužila da su joj Balkanci daleko bolji od Turaka i Arapa. Iako je nama to bilo odavno očito, ovima je to tek nedavno “otkriće”.

Upravo tako. Oni žele jeftinu radni snagu za svoje kompanije. BiH,AL,CG,SRB,MK nikad neće postati članice EU to je svima jasno.


Licemjerno je predbacivati EU da ne zeli primiti zemlje Zapadnog Balkana u zajednicu europskih naroda, a istovremeno se radovati jacanju desnicarskih stranaka u Francuskoj, Njemackoj, Madjarskoj, i slicno. Zasto? Zato sto je upravo to glavni razlog zbog kojeg su ocigledno stopirali, ili ga barem odugovlace u nedogled, proces koji je itekako pokrenut. Doduse u vrijeme kada su desnicari bili slabiji.

Nista Njemacka od nas ne zeli. To je jedan veliki mit. Imaju oni dovoljno Slovaka, Rumuna, Ceha, Poljaka, Bugara, Hrvata, Madjara, a bogami i Grka (i tako te europske sirotnje).

_________________
Jesu li "Bošnjaci" genocidofili ili genocidofobi ?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: sub stu 02, 2019 11:41 pm 
Offline

Pridružen/a: uto kol 27, 2019 1:53 am
Postovi: 1098
KASAP je napisao/la:
Lutorčina je napisao/la:
Upravo tako. Oni žele jeftinu radni snagu za svoje kompanije. BiH,AL,CG,SRB,MK nikad neće postati članice EU to je svima jasno.


Licemjerno je predbacivati EU da ne zeli primiti zemlje Zapadnog Balkana u zajednicu europskih naroda, a istovremeno se radovati jacanju desnicarskih stranaka u Francuskoj, Njemackoj, Madjarskoj, i slicno. Zasto? Zato sto je upravo to glavni razlog zbog kojeg su ocigledno stopirali, ili ga barem odugovlace u nedogled, proces koji je itekako pokrenut. Doduse u vrijeme kada su desnicari bili slabiji.

Nista Njemacka od nas ne zeli. To je jedan veliki mit. Imaju oni dovoljno Slovaka, Rumuna, Ceha, Poljaka, Bugara, Hrvata, Madjara, a bogami i Grka (i tako te europske sirotnje).

Evo imaš primjer Sjeverne Makedonije. Ljudi promjenili naziv svoje države,izmjenili imena na desetine ulica,trgova,škola,počeli nove pasoše štampati i na kraju šipak. Više sreće za Makedonce i Albance sledeći put možda iza 2030. Na Balkanu imaš niskotarifnu industriju tekstila,kablova ono što nije produktivno proizvoditi na zapadu prebaci ovdje. Školovanje jednog doktora u Njemačkoj nije ni malo jeftino. Prva generacija Turaka je čistila wc,druga generacija radila po fabrika a treća generacija Turaka su doktori i inžinjeri. Nema više Turaka,Bugara ponestalo treba uvoziti još. Ne zadržavaju se svi migranti u Njemačkoj ,jedna generacija sigurno završi preko okeana.
Oni koji misle da EU želi ostatak zapadnog Balkana pod svoje okrilje taj je u teškoj zabludi. Najposlušniji na Balkanu kao Makedonci,Albanci i Crnogorci ostali su kratkih rukava. Eto imaju članstvo u NATO ,a gdje su im investicije i fabrike kao u Slovačkoj ili Poljskoj. Od EU imaćemo i dalje lažna obećanja kao u slučaju Turske.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: ned stu 03, 2019 3:17 am 
Offline

Pridružen/a: sub stu 02, 2019 4:04 pm
Postovi: 584
Rekoh, to sto zoves laznim obecanjima je plod jacanja desnice u EU, a ne kojekakve zavjere iliti dugotrajnije politike. Da su pocetkom 2000-ih godina desnicari bili jaki kao danas (tada se nije ni sanjalo da moze postojati nesto poput AfD u BRD, ili da ce Le Penova stranka toliko ojacati), cisto sumnjam da bi zemlje poput Bugarske ili Rumunije, pa kasnije cak mozda i Hrvatske, usle u EU. Sve dok se situacija ne stabilizira, a stabilizirace se kad tad (jednostavno mora), pitanje je samo kad, zasigurno nece bili prosirenja EU. Nece sebi da stvaraju dodatne probleme.

_________________
Jesu li "Bošnjaci" genocidofili ili genocidofobi ?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: ned stu 03, 2019 9:12 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: uto lis 05, 2010 11:48 am
Postovi: 89101
Lokacija: White privilege
Pa "ljevičari" su rukama većina u strukturama odlučivanja. I opet vas muslimane ne žele u Uniji. Prestani farbati stvari.

_________________
Slavim obljetnicu oslobođenja Srebrenice, 11.07.1995.
Lijep je ovaj OHR Protektorat. Gdje god kreneš Hrvati i Srbi. Ima i nešto Turaka u malim rezervatima. I da, islam je fašizam.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Nova moguća pravila za EU: Kakve su posljedice za susjedne zemlje?
PostPostano: ned stu 03, 2019 9:16 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 10:29 am
Postovi: 38738
Lokacija: Općilište.org
Što je s ovim posebnim njemačkim pravilima za useljavanje Zapadnih Balkanaca.

To je poseban zakon donesen 2016, na temelju kojeg je pokrenut ovaj egzodus. Istječe uskoro, hoće li ga obnoviti?

_________________
2019 Podgorica: 2500 rođenih
2019 Sarajevo: 2400 rođenih
Udio ZHŽ+Čitluka u rodjenima Federacije:
2005: 3.9% ..... 2010: 4.1% .... 2015: 4.6% ... 2018: 4.8% .... 2019: 4.9% .... 2020: 5.2%


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Hagresor i 92 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO