HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 vel 2025, 09:58.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Hrvatska i EU - Kako cemo mi glasat ?
PostPostano: 12 vel 2010, 18:05 

Hrvatska se priblizava EU-u. Vele, State Department zabrinut zbog stanja u BIH gura Hrvasku u EU-u. Ljudi u Hrvaskoj u vecini ne podrzavaju ulazak. Pitam se kako cemo mi u BIH glasat...ako glasanja za ulazak u EU uopce bude ? Zamislite da glasaju pa da zbog naseg 'Ne' ne udju u EU...he he...

http://www.vecernji.hr/vijesti/bruxelle ... anak-95652

Vrh

Naslov: Re: Hrvatska i EU - Kako cemo mi glasat ?
PostPostano: 12 vel 2010, 18:11 

Nema šanse da na referendumu oko ulaska u EU u RH bude manje od dvije trećine glasova "ZA". Propagandna mašinerija će odradit svoje a narod kojem je mozak na paši ionako što se važnih pitanja tiče će po inerciji odabrat ulazak. Ne želim da ispane da sam za ili protiv nego jednostavno to je tema koju treba dobro prožvakati i izvagati dobre i loše strane što se neće dogoditi garant. Mislim da će se Jaca i kompanija dotad već dogovorit da onemogući ili barem bitno oteža glasovanje Hrvata izvan RH na tom referendumu. Vjerojatno je tako i bolje jer je to ipak više od svega pitanje Hrvata sa stalnim prebivalištem u RH.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2010, 18:27 

Nije točno da ljudi ne podržavaj ulazak. Ja sam za ulazak a desničar sam.
Komplet ljevica i dobar dio desnice je za ulazak. Te ankete su bezze , da je sutra referendum 70% bi glasalo za ulazak mislim.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2010, 19:02 

Ma da, ankete po kojima ispod 50% podržava ulazak u EU su više neki prkos i ponos, mislim da će referendum biti prilično glatko "za" ulazak.
Ja bi bio euroskeptik (mrzim sve što ima veze s globalizacijom, iako licemjerno privatno iskorištavam sve njene blagodati s obzirom na prirodu mog posla) da nema nekih bitnih povoljnosti za nas, a koje dolaze ulaskom BiH i RH u EU.
Zašto bi se netko bunio kada se skine granica između Posušja i Imotskog?

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 12 vel 2010, 19:06 

PCM je napisao/la:
Nije točno da ljudi ne podržavaj ulazak. Ja sam za ulazak a desničar sam. Komplet ljevica i dobar dio desnice je za ulazak. Te ankete su bezze , da je sutra referendum 70% bi glasalo za ulazak mislim.

I ja sam bio zatecen rezultatima tih anketa. I ljetos su mi ljudi, ma svi listom sa kojima sam govorio, bili za ulazak. I ja sam za ulazak. Da je Hrvatska bogata i zrela zemlja, pa da poput Svicarske zeli sebi zadrzat pravo da moze zabranit gradnju minareta ili abortus, kakove vrijednosti zeli sebi Hrvaska sacuvat od EU? Da moze dio svog sopsvenog naroda u EU tretirat kako su Ameri tretirali crnce u Alabami 1954?

Lazu kad ih se pita.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2010, 19:17 

Robbie MO je napisao/la:
.... iako licemjerno privatno iskorištavam sve njene blagodati s obzirom na prirodu mog posla) da nema nekih bitnih povoljnosti za nas, a koje dolaze ulaskom BiH i RH u EU....

Don't even say anythyng...A zamisli di ce nam dica zivit...Znas kad se moze birat izmedju Californije i Stolholma i Pariza...osta cu na kraju sam ( kao sto mi to pokojna mati rece prije no sto odoh u bili svit...vidices kako je lipo da ti dica odu...) pa cu vas prije no sto krepam zadnjim snagama obasipat brdom besmislenih upisa...a sve zbog usamljenosti... Mozda bi mi bilo bolje prije toga natrpat gace tnt-om i detonirat se u Komsicevom kabinetu...ili koga nam vec muslitetnicari izaberu...

Vrh

PostPostano: 12 vel 2010, 19:38 

Osobno se protivim ulasku RH u EU.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2010, 19:46 

Problem s EU je što 99% ljudi u RH, uključujući one koji nas vode, ne znaju elementarne stvari o funkcioniranju te EU. Pa ono govedo neobrazovano od Mesića kaže u Sarajevu da će Lisabonski ugovor ukinuti jednoglasnost pa nas Slovenci neće više moći blokirati. Ajme čobana. Lisabonom se ukinula jednoglasnost u mnogim područjima, ali izmjena Ugovora o EU (a primanje svake nove države članice to jest) mora, naravno, biti ratificirana od svih država članica.

Pa uloga Europskog suda pravde, način zbrajanja glasova u Vijeću, uloga Komisije, ovlasti...O tome se kurca ne zna, i to podjednako od strane onih koji su bezuvjetno za ulazak i od strane onih koji su bezuvjetno protiv.

U EU i mala država može jebene stvari napraviti za zaštitu svojih interesa, ako ima profesionalce koji imaju volju i znanje to odraditi. Postoji dovoljno područja u kojima će hrvatski glas biti potreban pa se mogu raditi prebijanja za nešto drugo. Samo, treba se informirati i biti racionalan.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2010, 20:16 

Mene je otkad sam je čuo čudila tvrdnja da Hrvati BiH neće glasat za ulazak Hr u EU. Ja nigdje nisam vidio takve ankete ni rezultate. Čini se samo kao izgovor da se skinu BiH Hrvati s proračuna Hrvatske.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2010, 20:27 

Neovisno o tome kako će Hrvati glasovati o ulasku Hrvatske u EU,iskreno se nadam da će se ta tvorevina raspasti.

http://arhiva.net.hr/vijesti/hrvatska/p ... 44006.html

Najavljen veliki prosvjed protiv vlade,pogledajte zahtjev pod brojem 12.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2010, 20:55 

mateb je napisao/la:
Problem s EU je što 99% ljudi u RH, uključujući one koji nas vode, ne znaju elementarne stvari o funkcioniranju te EU. Pa ono govedo neobrazovano od Mesića kaže u Sarajevu da će Lisabonski ugovor ukinuti jednoglasnost pa nas Slovenci neće više moći blokirati. Ajme čobana. Lisabonom se ukinula jednoglasnost u mnogim područjima, ali izmjena Ugovora o EU (a primanje svake nove države članice to jest) mora, naravno, biti ratificirana od svih država članica.

Pa uloga Europskog suda pravde, način zbrajanja glasova u Vijeću, uloga Komisije, ovlasti...O tome se kurca ne zna, i to podjednako od strane onih koji su bezuvjetno za ulazak i od strane onih koji su bezuvjetno protiv.

U EU i mala država može jebene stvari napraviti za zaštitu svojih interesa, ako ima profesionalce koji imaju volju i znanje to odraditi. Postoji dovoljno područja u kojima će hrvatski glas biti potreban pa se mogu raditi prebijanja za nešto drugo. Samo, treba se informirati i biti racionalan.

I ja sa za ulazak u EU, ali ne na koljenima, bez gaca, nego kao ravnoprava clanica ove politicko-ekonomske zajednice!
U tome i jest problem sto ovi koji 'vode' RH, ne znaju ni elementarne stvari o EU, a oni koji znaju, sute ko kurve, jer bi se onda vidjelo, da cemo u ovim momentalnim uvjetima samo izgubiti, a kao protuusluga bit ce fotelje ovim "pregovaracima i eliti RH" u birokratskoj administraciji EU-a!
Momentalno EU potresaju golemi ekonomski problemi: Nezaposlenost u Spaniji preko 17%, Grcka "duzna ko Grcka" i pred bankrotom, Bugari i Rumuni nisu dobili nista od obecane pomoci, 'jer nisu odradili svoju domacu zadacu', Austrija, Slovacka, Madzarska, ... gore im je sada nego prije ulaska u EU i htjeli bi vani, ali ...
Ako bi se to htjelo napraviti posteno i za dobrobit Hrvatskog naroda, onda bi se prvo vodile javne rasprave i analize dobrih i losih strana naseg ulaska u EU, a nakon toga bi se trebao raspisati referendum!
Sad cemo viditi, koliko je ova "politicka elita RH" dobronamjerna i kome oni zele dobro: sebi ili svome narodu!

Vrh

PostPostano: 13 vel 2010, 15:20 

Ono što mene osobno odgovara od zalaganja RH ulaska u uniju je to da ja za tu organizaciju ne vidim perspektivu. EU je ultra birokratizirana (sjetimo se samo da imaju sjednice u kojima je na dnevnom redu ograničavanje količine soli u pekarskim proizvodima) i ima kompliciran sustav odlučivanja. Ne može za stolom biti 27 strana a da se one mogu dogovoriti oko nečega bitnoga. EU može naprijed samo ako se veliki pitaju a mali šute ali i tada ima nekoliko velikih država koje svaka ima svoje osobne interese. Sve u svemu kompliciranija tvorevina sto puta od bivše Juge ili današnje BiH. A mi smo poznati po srljanju kao guske u maglu. Morali bi barem proučiti može li se iz te tvorevine izaći mirnim putem. Kad smo već kod teme pitam ja jednog svog profesora na faksu (koji je sad by the way župan Krapinsko-Zagorski) inače velikog zagovaratelja EU kako može biti toliki optimist oko fukcioniranja EU kad oni moraju izmisliti povjereničke funkcije za kandidata svake nove države. Jer se eto ravnopravnost očituje u tome da svaka država članica ima svoga povjerenika koji je na nivou EU povjerenik za nešto. Tako kad mi uđemo će izmisliti neku povjereničku funkciju pa ako treba i povjerenika za čist zrak. Jer da takav povjerenik već treba davno bi bio imenovan. On se zamislio i nije znao odgovoriti. Ma općenito užaš. Ljudi ne misle nikako.

Vrh

PostPostano: 13 vel 2010, 15:32 

hercegovac1981 je napisao/la:
Ono što mene osobno odgovara od zalaganja RH ulaska u uniju je to da ja za tu organizaciju ne vidim perspektivu. EU je ultra birokratizirana (sjetimo se samo da imaju sjednice u kojima je na dnevnom redu ograničavanje količine soli u pekarskim proizvodima) i ima kompliciran sustav odlučivanja. Ne može za stolom biti 27 strana a da se one mogu dogovoriti oko nečega bitnoga. EU može naprijed samo ako se veliki pitaju a mali šute ali i tada ima nekoliko velikih država koje svaka ima svoje osobne interese. Sve u svemu kompliciranija tvorevina sto puta od bivše Juge ili današnje BiH. A mi smo poznati po srljanju kao guske u maglu. Morali bi barem proučiti može li se iz te tvorevine izaći mirnim putem. Kad smo već kod teme pitam ja jednog svog profesora na faksu (koji je sad by the way župan Krapinsko-Zagorski) inače velikog zagovaratelja EU kako može biti toliki optimist oko fukcioniranja EU kad oni moraju izmisliti povjereničke funkcije za kandidata svake nove države. Jer se eto ravnopravnost očituje u tome da svaka država članica ima svoga povjerenika koji je na nivou EU povjerenik za nešto. Tako kad mi uđemo će izmisliti neku povjereničku funkciju pa ako treba i povjerenika za čist zrak. Jer da takav povjerenik već treba davno bi bio imenovan. On se zamislio i nije znao odgovoriti. Ma općenito užaš. Ljudi ne misle nikako.

:smajl007

Vrh

PostPostano: 13 vel 2010, 16:13 

hercegovac1981 je napisao/la:

EU ima neusporedivo manje birokrata od prosječne države. Problem u EU je veliki broj država članica i njihovo međusobno dogovaranje, ali Lisabon je tu promijenio dosta, tako da je sad jako malo područja u kojima se traži jednoglasnost.

Lisabon je uveo i mogućnost jednostranog izlaska iz EU.

Vrh

PostPostano: 13 vel 2010, 18:12 

mateb je napisao/la:

Imaš li link na taj dokument gdje to piše?

koliko ja znam procedura za pristup postoji a za izlazak ne postoji.

Vrh

PostPostano: 13 vel 2010, 19:28 

Ma ljudi ja vec dosta godina zivim u eu zemljama i koliko sam ja mogao da vidim da eu tvorevina nije nikome dobro donijela osim izbjeglicama.
Tako da i vi koji mislite da ce vama nesto dobro da donese vrlo brzo cete se razocarati.
Vise cete da izgubite nego sto cete da dobijete i biti ce vam kasno da se iskoprcate odatle.
Naj bolje je da hrvatska napravi ugovor kao sto je svicarska da je svoj na svome a ima mogucnosti kao i da je u eu i da joj niko nemoze komandovati.
Svasta Upravo smo izasli iz jednog braka pa odma trazimo da uskocimo u drugi brak da nas neko moze da prc.

:hrvatinic :HVO :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 13 vel 2010, 19:37 

Svi znamo da Norveška nije članica EU, a znamo i da nije bila
dio komunističkog istoka, ona je rekla NE.

A zašto pitali su: zbog toga jer su stekli neovisnost tek prije
nešto manje od sto godina i ne žele se toga odreći.

Vrh

PostPostano: 13 vel 2010, 19:41 

i_jopet je napisao/la:
mateb je napisao/la:

Article 50
1. Any Member State may decide to withdraw from the Union in accordance with its own
constitutional requirements.

2. A Member State which decides to withdraw shall notify the European Council of its intention.
In the light of the guidelines provided by the European Council, the Union shall negotiate and conclude
an agreement with that State, setting out the arrangements for its withdrawal, taking account of the
framework for its future relationship with the Union. That agreement shall be negotiated in accordance
with Article 218(3) of the Treaty on the Functioning of the European Union. It shall be concluded on
behalf of the Union by the Council, acting by a qualified majority, after obtaining the consent of the
European Parliament.
9.5.2008 EN Official Journal of the European Union C 115/43
3. The Treaties shall cease to apply to the State in question from the date of entry into force of the
withdrawal agreement or, failing that, two years after the notification referred to in paragraph 2, unless
the European Council, in agreement with the Member State concerned, unanimously decides to extend
this period.

4. For the purposes of paragraphs 2 and 3, the member of the European Council or of the Council
representing the withdrawing Member State shall not participate in the discussions of the European
Council or Council or in decisions concerning it.
A qualified majority shall be defined in accordance with Article 238(3)(b) of the Treaty on the
Functioning of the European Union.
5. If a State which has withdrawn from the Union asks to rejoin, its request shall be subject to the
procedure referred to in Article 4

http://eur-lex.europa.eu/en/treaties/index.htm

Vrh

PostPostano: 13 vel 2010, 19:45 

mateb je napisao/la:
i_jopet je napisao/la:

Article 50
1. Any Member State may decide to withdraw from the Union in accordance with its own
constitutional requirements.

2. A Member State which decides to withdraw shall notify the European Council of its intention.
In the light of the guidelines provided by the European Council, the Union shall negotiate and conclude
an agreement with that State, setting out the arrangements for its withdrawal, taking account of the
framework for its future relationship with the Union. That agreement shall be negotiated in accordance
with Article 218(3) of the Treaty on the Functioning of the European Union. It shall be concluded on
behalf of the Union by the Council, acting by a qualified majority, after obtaining the consent of the
European Parliament.
9.5.2008 EN Official Journal of the European Union C 115/43
3. The Treaties shall cease to apply to the State in question from the date of entry into force of the
withdrawal agreement or, failing that, two years after the notification referred to in paragraph 2, unless
the European Council, in agreement with the Member State concerned, unanimously decides to extend
this period.

4. For the purposes of paragraphs 2 and 3, the member of the European Council or of the Council
representing the withdrawing Member State shall not participate in the discussions of the European
Council or Council or in decisions concerning it.
A qualified majority shall be defined in accordance with Article 238(3)(b) of the Treaty on the
Functioning of the European Union.
5. If a State which has withdrawn from the Union asks to rejoin, its request shall be subject to the
procedure referred to in Article 4

http://eur-lex.europa.eu/en/treaties/index.htm

Hvala, nisam sa ovim bio upoznat, ali to je dobro
jer barem je ostavljena mogućnost za popravak
iako sumnjam da će nas pustiti ako kupe našu vodu i otoke.

Vrh

PostPostano: 13 vel 2010, 19:48 

i_jopet je napisao/la:
mateb je napisao/la:

I mene interesira taj link i mogućnost izlaska iz ove EU-ropske zajednice, koja u Haagu želi dokazati kako je:
- RH stvorena u "zločinačkom pothvatu" ili drugim riječima: na zločinu (!?)
- Slovenskoj Ljubljanskoj Banci omogućuje deviznu pljačku svojih bivših štediša,
- Sada za članstvo u EU, prisiljava se RH da arbitražom odrede granice sa Slovenijom, iako to nije bilo potrebno Sloveniji kad je ona bila primana u ovu zajednicu!
Za probleme s granicama postoje Internacionalni Sudovi, koji to rješavaju prema postojećem i uhodanom internacionalnom zakonu, a ne arbitražama i arbitrima koje odredjuje ova EU!
- i td. ...
!?!?!?

:hrvatinic :HVO :HercegBosanac :HVO

Vrh

PostPostano: 13 vel 2010, 19:49 

MIR je napisao/la:
i_jopet je napisao/la:

I mene interesira taj link i mogućnost izlaska iz ove EU-ropske zajednice, koja u Haagu želi dokazati kako je RH stvorena u "zločinačkom pothvatu" ili drugim riječima: na zločinu!?!?!?

:hrvatinic :HVO :HercegBosanac :HVO

Link ti je gore.

Vrh

PostPostano: 13 vel 2010, 20:05 

Günter Verheugen: Kasnite u EU jer ste žrtva nepoštenja

Günter Verheugen
SIPA
Autor: Augustin Palokaj, Knut Pries
Objavljeno: prije 7 h i 1 min
Još 1999. htio sam Hrvatsku u skupini država u procesu proširenja, ali za to sam dobio potporu samo od Austrije. Britanci, Francuzi i Nordijci bili su apsolutno protiv.

Günter Verheugen otišao je s položaja povjerenika Europske Unije nakon što je u Europskoj komisiji proveo punih deset godina, u prvom mandatu kao povjerenik za proširenje u komisiji Romana Prodija, a u drugom u komisiji Josea Manuela Barrosa zadužen za industriju. U oba mandata bio je i potpredsjednik Europske komisije. Ostat će zapamćen kao arhitekt velikog proširenja EU jer je vodio proces ulaska 12 novih članica , deset istočnoeuropskih, u EU.

Verheugen se oduvijek zauzimao za to da i Hrvatska uđe u EU i još uvijek smatra da je ona bila žrtva nepoštenog odnosa i promjene filozofije proširenja Europske Unije. U oproštajnom razgovoru za Jutarnji list, otvorenije nego ikada prije, Verheugen iznosi neke poznate i nepoznate pojedinosti koje su utjecale na hrvatsko kašnjenje na putu prema članstvu u EU.

Doprinos Rumunja i Bugara
U sužbenim procjenama Europske Unije proširenje je ocijenjeno kao neupitni uspjeh. Vi ste bili zaduženi za vođenje tog procesa u ključnom razdoblju između 1999. i 2004. godine. Vidite li sada nešto što je EU tada mogao napraviti, a nije i koje su pouke izvučene iz tog proširenja?

- Možda vam zvuči pomalo hipokritski, ali moram priznati da ne mislim da smo napravili neke velike pogreške. Sve što smo bili zacrtali ostvareno je. Proces je bio zamišljen kao pomoć razvoju demokracije, stabilnosti Europe i gospodarskog napretka nakon pada željezne zavjese. Promjene nabolje sada su nepovratni proces. Moja je strateška odluka bila da pregovaramo sa 12 država u isto vrijeme. Mnogi nisu vjerovali da je to moguće, ali pokazalo se da je time stvoren potreban pritisak.

Problematičan ostao jedino Cipar. No u tom slučaju nismo imali druge mogućnosti jer Grčka ne bi ratificirala bilo koji pristupni ugovor ako Cipar ne bi bio dio prve skupine koja ulazi u EU. Također, nismo htjeli Turskoj dati pravo da odlučuje o proširenju EU. Deset godina poslije neki smatraju da je počinjena pogreška i u slučaju prijema Rumunjske i Bugarske. Moramo se međutim sjetiti da je poziv tim državama za početak pregovora o članstvu upućen 1999. i to je bila geopolitička strateška odluka. Bilo je to zbog rata na Kosovu. Stabilnost u tom dijelu Europe bila je naša briga broj jedan. Danas mnogi nisu toga svjesni, ali Bugarska i Rumunjska odigrale su ključnu ulogu u našim naporima da postignemo stabilnost u tom osjetljivom dijelu Europe.

http://www.zabranjeni.url/g-nter-verheugen ... --/557314/

Vrh

PostPostano: 13 vel 2010, 20:22 

Nakon ovoga teksta dobro bi došao komentar @Juda Iškariota,
jer potvrđuje sve njegove teorije zavjera i o gospodarima svijeta i sudbina.

A što nam drugo preostaje nego povjerovati da su Bugarska, Rumunjska,
Grčka i sl. slučajevi, voljom svoga naroda samovoljno se odlučili na ove poteze.
Koji se tu k...c uopće pitalo Bugare, a što se nije pitalo Albance?
I eto i sami počinjemo da vjerujemo o tome da je sve odnekud upravljano
a da mi ne odlučujemo o ama baš ničemu.

Vrh

PostPostano: 13 vel 2010, 20:25 

i_jopet je napisao/la:
Nakon ovoga teksta dobro bi došao komentar @Juda Iškariota,
jer potvrđuje sve njegove teorije zavjera i o gospodarima svijeta i sudbina.

A što nam drugo preostaje nego povjerovati da su Bugarska, Rumunjska,
Grčka i sl. slučajevi, voljom svoga naroda samovoljno se odlučili na ove poteze.
Koji se tu k...c uopće pitalo Bugare, a što se nije pitalo Albance?
I eto i sami počinjemo da vjerujemo o tome da je sve odnekud upravljano
a da mi ne odlučujemo o ama baš ničemu.

Ovaj tekst ne pokazuje nikakve univerzalne zakonitosti, baš suprotno, pokazuje da EU kao jedinstveni politički subjekt ne postoji, nego u njoj svaka država tjera svoje geopolitičke interese, kao što je u svijetu od starog Egipta.

Vrh

PostPostano: 14 vel 2010, 13:44 

Frankopan je napisao/la:
Hrvatska se priblizava EU-u. Vele, State Department zabrinut zbog stanja u BIH gura Hrvasku u EU-u. Ljudi u Hrvaskoj u vecini ne podrzavaju ulazak. Pitam se kako cemo mi u BIH glasat...ako glasanja za ulazak u EU uopce bude ? Zamislite da glasaju pa da zbog naseg 'Ne' ne udju u EU...he he...

http://www.vecernji.hr/vijesti/bruxelle ... anak-95652

Hahaha nemojte se uopce brinuti kako cete vi glasati jer uopce necete glasati i na kraju krajeva ko ce vas sto o tome pitati.Vi cete glasati kad za to dodje vrijeme tj.kad BIH bude imala glasanje o ulasku u EU(ako uopce do toga dodje).

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Majestic-12 [Bot], pakovic, Teuton i 47 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: