|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 67 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Naša Kvačica
|
Naslov: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 16 svi 2009, 23:36 |
|
|
Inkvizitor se pitao kako je moguće da muslimani među sobom ratuju. Pa evo sada možda ima priliku detaljno posmatrati genezu i razvoj tog fenomena. Citat: Zilkić pisao Ceriću: Vaš dolazak u Sandžak može imati krvav epilog
BEOGRAD - Reis ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić pozvao je danas poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafu Cerića da ne dolazi u posjetu Sandžaku sve dok za to ne steknu minimalni uvjeti mira.
U pismu reisul-ulemi Islamske Zajednice BiH Mustafi ef. Ceriću, Zilkić ga upozorava da njegova posjeta može imati "krvav epilog", prenose beogradski mediji.
"Bratski Vas molim da u interesu mira i dobrih međumuslimanskih odnosa promijenite odluku o dolasku u Sandžak, a mi Vam još jednom, bez obzira na sve uvrede i štetu koji ste nam nanijeli, nudimo ruku suradnje", navodi se u pismu.
Zilkić u pismu pita Mustafu ef. Cerića ima li prestavu da će naspram njega biti tisuće Bošnjaka koji će mu iskazati svoje nezadovoljstvo, vrijeđati ga i psovati.
"Znate li da se zbog svega navedenog, u Sandžaku spremaju opći nemiri zbog Vašeg dolaska i vidite li odgovornost za sukobe koje će izazvati Vaš dolazak", naveo je Zilkić.
Zilkić je danas na konferenciji za novinare optužio reisul-ulemu Mustafu ef. Cerića i sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića da su nalogodavci napada na predsjednika Sabora Islamske zajednice Sandžaka Mustafu Makića na koga je nepoznata osoba noćas u Sjenici ispalila više hitaca iz vatrenog oružja.
Naglasivši da je na Makića pucano iz pištolja sa prigušivačem, Zilkić je rekao da je to i izravni atak na Islamsku zajednicu Srbije uoči Cerićeve posjete Sandžaku.
"Tko je izvršitelj još ne znamo, ali znamo tko je nalogodavac. To je muftija Zukorlić, a odgovornost Mustafe Cerića je ista kao i izvršitelja i nalogodavca", rekao je Zilkić.
On je ocijenio da bi državni organi trebali "maksimalno ozbiljno" shvatiti ovu situaciju.
"Više nemam kontrolu nad vjernicima tako da može doći do međubošnjačkog sukoba koji može prerasti u nešto poput građanskog rata", rekao je Zilkić.
Islamska zajednica u Srbiji, na čijem je čelu sandžački muftija Muamer Zukorlić, priopćila je da "incident i neodgovorne izjave imaju za cilj dizanje tenzija u Sandžaku kako bi se na bilo koji način oskrnavila svečarska atmosfera među pripadnicima Islamske zajednice povodom posjete Sandžaku reisa Cerića".
Mešihat od nadležnih državnih organa očekuje da poduzmu sve što je neophodno "kako bi doček ovako važnog gosta protekao kako dolikuje i njemu i državi domaćinu posjete".
Zukorlić je najavio da je sve spremno za posjetu reisa Cerića, koji će od ponedjeljka, 18. svibnja boraviti u trodnevnoj posjeti sandžačkim općinama. U Srbiji već tri godine djeluju dvije islamske zajednice - Islamska zajednica u Srbiji, koju predvodi sandžački muftija Muamer Zukorlić i koja za vrhovnog poglavara smatra reisa Cerića, a za svoj duhovni centar Sarajevo, te Islamska zajednica Srbije na čelu sa reisom Zilkićem, koja za svoj duhovni centar smatra Beograd.
U pokušajima da uspostave kontrolu nad što više objekata i institucija, pripadnici iz dvije islamske zajednice su se do sada više puta fizički sukobljavali, a u tim incidentima nekoliko osoba je ranjeno vatrenim oružjem.
16.5.2009. Pincom.info/ Srna
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1090 of 2558 - 42.61%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 16 svi 2009, 23:36 |
|
|
Za koga navijate?
1090 of 2558 - 42.61%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 17 svi 2009, 01:35 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76976 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Za reisa Zilkića.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 17 svi 2009, 01:36 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3739 Lokacija: Nanya Lakes
|
Ja ne kontam...zar se nije kod njih radilo i o nekom sukobu protiv Vehabija? Kojoj "struji" oni pripadaju?
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 17 svi 2009, 02:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60169 Lokacija: DAZP HQ
|
kako god završilo, 2-0 za nas
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 17 svi 2009, 08:36 |
|
|
Koliko sam ja uspio shvatiti taj Zilkić je vjerovatno fino instruiran od Srba koji žele podijeliti te tzv Bošnjane u sandžaku i staviti ih na koncu pod srbijansku kapu a ovi drugi su žestoki Bošnjaci koji se nadaju da će jednoim Sanđak u veliku Bošnjakiju. A da je stanje zajebano vidi se po premlaćivanju i pucanju.
_________________ VUKOVAR=MARIUOPOLJ SLAVA HRVATSKOJ- UKRAJINI SLAVA
Zbog Eline i bokala vina zapalit ću Krajinu do Krima
Zapalit ću dva-tri ruska štaba da ja nisam dolazio džaba
|
|
Vrh |
|
|
vanjushka
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 17 svi 2009, 09:43 |
|
|
Nisam znao da je do oruzja doslo. Svasta. Mislim da je inkvizitor dobro upratio, jednima je siva eminencija Ceric, drugima Kostunica cini mi se, a i sami muslimani Sandzaka su podijeljeni, jedni se izjasnjavaju kao Bosnjaci, drugi ne zele. Inace je meni to cirkus, cuj Bosnjak iz Makedonije, ili Sandzaka. Cekam samo kada ce sve muslimane Europe proglasiti Bosnjacima, sto da ne, da se grupisu
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 17 svi 2009, 09:50 |
|
|
vanjushka je napisao/la: Nisam znao da je do oruzja doslo. Svasta. Mislim da je inkvizitor dobro upratio, jednima je siva eminencija Ceric, drugima Kostunica cini mi se, a i sami muslimani Sandzaka su podijeljeni, jedni se izjasnjavaju kao Bosnjaci, drugi ne zele. Inace je meni to cirkus, cuj Bosnjak iz Makedonije, ili Sandzaka. Cekam samo kada ce sve muslimane Europe proglasiti Bosnjacima, sto da ne, da se grupisu Ustvari slična situacija kao i u cazinskoj Krajini. Jedni ne žele kako kažeš da ih se trpa u Bošnjake, imaju veliku lojalnost prema Srbiji i Srbima, a da ih Srbi žele prihvatiti proglasili bi se i Srbima muslimanima a drugi su zagriženi Bošnjaci. A za njihovu suludu mitomaniju, pa i na Kosovu su našli gro Bošnjaka. Šta se sve strpalo pod te "bošnjake". S koca i konopca. I zato sad puca po šavovima. A nekog su jučer džematliju izrešetali ovi iz Bošnjačke struje. U Tutinu, gdje li.
|
|
Vrh |
|
|
vanjushka
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 17 svi 2009, 10:20 |
|
|
Pa to je logicki problem sa umjetnim nacijama.
Ja zaista nemam nista protiv da se oni koji to zele, nazivaju Bosnjacima. Pravo im bilo, ako im je to zelja. Na stranu mitomanska strana te price, da ce oni imenom postici efekat temeljnog naroda u BiH, to im nikada nece proci.
Ali oni nikako da shvate da bar pola muslimana ne zeli biti Bosnjak, posebno oni koji zive van BiH. Recimo muslimani po Sloveniji, polovica njih nije dozivjela tu nekakvu preobrazbu, ne osjecaju potrebu da mijenjaju naciju, ne kuze kako odjednom Bosnjaci a jos `92 je Alija grmio da kako nema sanse da budu Bosnjaci, i slicno. Ljudi se do jucer osjecali kao Muslimani, i sad su odjednom Bosnjaci, sa potpuno novom povijesti, osobnom i nacionalnom. Nekima je malo teze kliknuti na restart. I to su obicno ljudi sa karakterom, ipak nisu svi supljeglavci kojima hodza sa mindera diktira sta ce osjecati, da ne idem na banalnije stvari.
Ovo u Sandzaku nece na dobro izaci, Kostunica i njegovi su tu dobro upetljani, imamo slican primjer i sa Bunjevcima. Mada su Bunjevci i po porijeklu Hrvati, iz Hercegovine, dok su Sandzaklije ipak Srbijanci islamske vjeroispovjesti. Mada su mi ipak drazi ovi Kostunicini, nego Cericevi, poznavajuci tog gada. Svako malo setka po svijetu i predstavlja se kao multietnicar, prima nagrade po bjelosvjetskim institutima, glumata i laze. Ne mozes vjerovati koji nekarakter.
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 17 svi 2009, 10:26 |
|
|
Jesu li oni tzv Bošnjake po Makedoniji i Kosovu proglasili Bošnjacima samo po religijskom ključu (dakle, muslimani koji nisu Albanci - sjećam se da je prije bilo po popisu Turaka, Goranaca i sl), ili baš imaju dokaze da su se ovi tamo odselili iz BiH (dakle neki pandan našim Janjevcima i sl)?
Novopazarski sandžak je druga priča jer se ipak "naslanja" na Bosnu.
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
|
|
Vrh |
|
|
Inkvizitor
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 17 svi 2009, 10:38 |
|
|
vanjushka je napisao/la: Pa to je logicki problem sa umjetnim nacijama.
Ja zaista nemam nista protiv da se oni koji to zele, nazivaju Bosnjacima. Pravo im bilo, ako im je to zelja. Na stranu mitomanska strana te price, da ce oni imenom postici efekat temeljnog naroda u BiH, to im nikada nece proci.. Bome ja imam. To je kukavičje, podlo jaje i ne služi ničemu nego da se svojata Bosna po sostemu, Bosna-Bošnjaci. da su se tako izjašnjavali kroz period turske imperije ne bi riječ rekao. Ovako, nema šanse. Uostalom oni sami na zadnjem popisu nisu prihvatili to ime. Tako se izjasnilo samo par stotina članova Zulfikarpašićeve MBO. I Alija je bio protiv u duhu islamske doktrine da je svaki nacionalizam poguban za islam i da svi muslimani dio jednog ummeta i ništa više. Onda mu je netko šapnuo, što mi ne bi bili pametni i lukavi i proglasili se Bošnjacima da dobijemo Bosnu. Dakle, podlost.
|
|
Vrh |
|
|
vanjushka
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 17 svi 2009, 10:40 |
|
|
Ne znaju ni oni sta su prikljucili, pretpostavljam da je otvoren konkurs pa ko hoce, dobrodosao brate Bosnjace Ja sam jednog Goranca pitao da je li on Bosnjak, covjek me pita sta je to Valjda one Turke po Makedoniji krste, ovaj, sunete u Bosnjake, a njima nije mrsko, konacno imaju maticu, ojha! Muhamede, od sutra se povikuva na Bosancite, moze da bude, pogleduva na karta, Bosnata nasa novata matica na ratatata
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 17 svi 2009, 11:17 |
|
|
vanjushka je napisao/la: Valjda one Turke po Makedoniji krste, ovaj, sunete u Bosnjake, a njima nije mrsko, konacno imaju maticu, ojha! Muhamede, od sutra se povikuva na Bosancite, moze da bude, pogleduva na karta, Bosnata nasa novata matica na ratatata
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 18 svi 2009, 15:49 |
|
|
RajvoSa je napisao/la: Jesu li oni tzv Bošnjake po Makedoniji i Kosovu proglasili Bošnjacima samo po religijskom ključu (dakle, muslimani koji nisu Albanci - sjećam se da je prije bilo po popisu Turaka, Goranaca i sl), ili baš imaju dokaze da su se ovi tamo odselili iz BiH (dakle neki pandan našim Janjevcima i sl)?
Novopazarski sandžak je druga priča jer se ipak "naslanja" na Bosnu. Stvar bi trebala biti jednostavna- Bošnjaci su muslimani koji govore "srpskohrvatski/hrvatskosrpski/bosanski/bošnjački" (a ne albanski ili makedonski ili turski). To što svi to ne žele, druga je priča.....
|
|
Vrh |
|
|
horus
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 18 svi 2009, 20:05 |
|
|
Inkvizitor je napisao/la: Bome ja imam. To je kukavičje, podlo jaje i ne služi ničemu nego da se svojata Bosna po sostemu, Bosna-Bošnjaci.
da su se tako izjašnjavali kroz period turske imperije ne bi riječ rekao. Ovako, nema šanse.
Uostalom oni sami na zadnjem popisu nisu prihvatili to ime. Tako se izjasnilo samo par stotina članova Zulfikarpašićeve MBO. I Alija je bio protiv u duhu islamske doktrine da je svaki nacionalizam poguban za islam i da svi muslimani dio jednog ummeta i ništa više.
Onda mu je netko šapnuo, što mi ne bi bili pametni i lukavi i proglasili se Bošnjacima da dobijemo Bosnu.
Dakle, podlost.
rek'o bi da je upravo djeloval po islamskim nacelima; lagat, muljat, krasti itd, sve je to dopusteno (po koranu) ako sluzi muslimanu u ostaviravanju ciljeva...
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 19 svi 2009, 01:25 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76976 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Držite se teme. Tema su međumuslimanski sukobi na Sandžaku i u Bošnjakistanu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 19 svi 2009, 08:28 |
|
|
Sandžaklije Bošnjaci,...ili bošnjačke Sandžaklije,.... Ne snalazim se baš, zato bolje sjesti i promatrati na šta će to izaći...
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 19 svi 2009, 11:59 |
|
|
Nije ti taj Sandžak tako loš kako se ovdje priča, evo dokaza Emina Jahović
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 19 svi 2009, 13:50 |
|
|
RajvoSa je napisao/la: Nije ti taj Sandžak tako loš kako se ovdje priča, evo dokaza Emina Jahović Malo mi je Roma-look.
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 19 svi 2009, 14:04 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: RajvoSa je napisao/la: Nije ti taj Sandžak tako loš kako se ovdje priča, evo dokaza Emina Jahović Malo mi je Roma-look. Pola Penelope Cruz, pola Ceca! Nego što se tiče ambijenta tu oko nje, eh, šta ti je ljeto i društvo lijepe žene....sasvim dovoljno da se zaboravi na politiku i sva ostala sranja.
|
|
Vrh |
|
|
Sultan
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 20 svi 2009, 18:16 |
|
|
horus je napisao/la: Inkvizitor je napisao/la: Bome ja imam. To je kukavičje, podlo jaje i ne služi ničemu nego da se svojata Bosna po sostemu, Bosna-Bošnjaci.
da su se tako izjašnjavali kroz period turske imperije ne bi riječ rekao. Ovako, nema šanse.
Uostalom oni sami na zadnjem popisu nisu prihvatili to ime. Tako se izjasnilo samo par stotina članova Zulfikarpašićeve MBO. I Alija je bio protiv u duhu islamske doktrine da je svaki nacionalizam poguban za islam i da svi muslimani dio jednog ummeta i ništa više.
Onda mu je netko šapnuo, što mi ne bi bili pametni i lukavi i proglasili se Bošnjacima da dobijemo Bosnu.
Dakle, podlost.
rek'o bi da je upravo djeloval po islamskim nacelima; lagat, muljat, krasti itd, sve je to dopusteno (po koranu) ako sluzi muslimanu u ostaviravanju ciljeva... Ae ne seri. Ako nemaš ništa pametno napisati,onda ti je bolje da šutiš nego da se prosipaš.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 20 svi 2009, 19:55 |
|
|
Cerić na Sandžaku:- Mi Bošnjaci na Balkanu ne tražimo ništa više i ništa manje od onoga što drugi imaju. Vrlo dobro znamo šta to znači, a i oni će uskoro znati šta to znači, rekao je Cerić. Ili u prijevodu: "Jebeš ti ovo, dajte nam Fildžan!" Majke mi ako Cerić ne zagovara rasturanje BiH. To od muslimanskog reisa nisam očekivao. Prije 2 tjedna njegova izjava da "zamjera bošnjačkim političarima što nisu napravili bošnjačku nacionalnu državu, koja bi štitila bošnjake od budućih genocida" dočekana je na nož kod SDP-a, histerično su ga optužili da žali za Fildžanom. Vidio i Cera su bošnje propali i ekonomski i demografski, pa valjda ide logikom "daj šta daš". "Oću Fildžan, sad i odmah!" E nema, sad mi ne damo. Sad kad su skužili da im je crko natalitet ( viewtopic.php?f=21&t=62, Tuzla najgori fertilitet na Balkanu, u Hercegovini su u minusu već godinama...), da Skutorland sada ima daleko najbolji natalitet u BiH, da imamo dobar standard a kod 80% njihove mladeži je životna želja da se domognu Zapadne Europe (za 5-10 godina će im bit to i omogućeno ) jer je nezaposlenost u Bošnjakistanu preko 40% (u Hercegbosni je 15%), sad bi oni ipak Fildžan.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 20 svi 2009, 20:02 |
|
|
Sultan je napisao/la: Ae ne seri. Ako nemaš ništa pametno napisati,onda ti je bolje da šutiš nego da se prosipaš.
E kolega, dobro nam došao, jako nam je drago imati Bošnjake i druge na forumu, i konstruktivnu razmjenu mišljenja. Samo malo pripazi na riječnik, ti njemu ne seri, on tebi odjebi i ode rasprava u ... jel?
1090 of 2558 - 42.61%
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 20 svi 2009, 21:25 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24074 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Robbie MO je napisao/la: Cerić na Sandžaku:- Mi Bošnjaci na Balkanu ne tražimo ništa više i ništa manje od onoga što drugi imaju. Vrlo dobro znamo šta to znači, a i oni će uskoro znati šta to znači, rekao je Cerić. Ili u prijevodu: "Jebeš ti ovo, dajte nam Fildžan!" Majke mi ako Cerić ne zagovara rasturanje BiH. To od muslimanskog reisa nisam očekivao. Ne bih se ja čudio da on nije zamjerio cijelu BiH za filĐan.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Međumuslimanski sukob 2 Postano: 20 svi 2009, 21:42 |
|
|
Može mjerit samo od šake do lakta...i područje iznad Jajca.
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|