HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 sij 2026, 10:07.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Nerazmjer udjela Hrvata i glasova za trenutačnog predstavnika hrvatskog naroda
PostPostano: 05 kol 2025, 20:41 

Netko je još 2022. godine napravio temu "Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH". Ja sam se odlučio "zabavljati" grafikonima, napravivši tako svoju varijantu tog koeficijenta koristeći linearnu regresiju i rezultate predsjedničkih izbora 2022. godine
Evo nekoliko zanimljivih primjera:

Najveće pozitivno odstupanje od korelacije (udio glasova za Komšića veći je od očekivanog):

1. Doboj-jug = 11%
2. Čelić = 10.9%
3. Goražde = 10.5%
4. Bihać = 7.9%
5. Tešanj = 7.6%

Sudeći po ovome, Komšić disproporcionalno uspješan u općinama gdje Bošnjaci čime apsolutnu većinu stanovnika ali imaju direktnog kontakta s Hrvatima. Primjerice, dvije općine koje graniče s etnički hrvatskom Usorom se pojavljuju u top 5 (Doboj-jug i Tešanj). Čelić je također općina koja ima (barem meni) iznenađujuće velik udio Hrvata no Hrvati Čelića su koncentrirani u svega dva homogena hrvatska naselja (Drijenča i Bučje)

Najveće negativno odstupanje od korelacije (udio glasova za Komšića veći je od očekivanog):

1. Bosansko Grahovo = 15.8%
2. Drvar = 14%
3. Pale (FBiH) = 13.5%
4. Banovići = 11.3%
5. Glamoč = 10.7%

Prevladavaju većinski srpske općine, ništa čudno s obzirom na to da Srbi federacije nisu mogli birati vlastitog predstavnika na predsjedničkim izborima. Stanje postaje zanimljivije kada isključimo općine s velikim udjelom Srba (Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Bosanski Petrovac, Ravno)

Najveće negativno odstupanje od korelacije (bez općina s visokim udjelom Srba):

1. Pale (FBiH) = -13.5%
2. Banovići = -11.3%
3. Trnovo (FBiH) = -10.5%
4. Bužim = -9.9%
5. Uskoplje = -5.9%

S obzirom na to da su Trnovo (FBiH) i Pale (FBiH) iznimno male općine podložne neobičnim oscilacijama, evo sljedeće dvije općine:

6. Doboj-istok = -5.5%
7. Kalesija = -5.3%

Osim Bužima, stvarno ne uspijevam razumjeti zašto su baš ove općine u top 5 (7). Kod Uskoplja je moguće objašnjenje da je udio hrvatskih glasača bio veći od udjela Bošnjačkih (tj. Hrvati su imali veću izlaznost, hrvatsko je stanovništvo u općini staro pa stoga mali udio maloljetnih Hrvata spušta sveukupni udio Hrvata u općini) no to ne mogu sa sigurnošću potvrditi

Privitak/ci:
Slika2.png
Slika2.png [ 187.78 KiB | Pogledano 719 put/a. ]
Vrh

Naslov: Re: Nerazmjer udjela Hrvata i glasova za trenutačnog predstavnika hrvatskog naroda
PostPostano: 05 kol 2025, 22:13 

Zanimljivo.
Ja kad sam davno išao gledati, oko trećina muslimana je glasala za Komšića, cca svaki treći.
Džamija organizirala...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: pakovic, Salivator, sejdo.komsoglu, Tomba17 i 41 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: