HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 10 pro 2023, 18:59.

Vremenska zona: UTC + 01:00
Započni novu temu Odgovori  [ 156 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 13:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43940
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
http://www.hercegbosna.org/kolumne/politika/interview-prof-dr-ivo-banac-za-hercegbosnaorg-1844.html

Citat:
Profesor emeritus na Yale-u, sada redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, istaknuti povjesničar, bivši ministar i saborski zastupnik, mogli bi ovako nabrajati dostignuća i funkcije unedogled no svakako, možda i najuglednije ime hrvatske emigracije. Na trenutke se čini kao ljevičar a na trenutke kao desničar. No, ono zbog čega radimo ovaj interview je što je jedan od idejnih autora, možda i najvažniji, tzv. detuđmanizacije, koja je postala dominantna vodilja u RH političkom prostoru više od desetljeća, označavala je i prelazak Hrvatske iz etničke sfere kao dominantne, u građansku, pojednostavljeno rečeno: sintagme o plaćanju poreza su posljedica iste.

Hrvati BiH su drastično osjetili doktrinu u liku ex-predsjednika Stjepana Mesića, ostali bez puno toga, a na kraju ispali krivi za sve nedaće od 90-ih koje su snašle građane Hrvatske, iako su veće naznake da je zapravo krivnja obratna. Pogotovo u zadnjih deset godina se ne može reći da imaju nekakav utjecaj na politiku u RH, no kad je lavina pokrenuta teško ju je zaustaviti. Riječ je i o periodu velikog zaduživanja, sada vidimo i pljački te podređivanje svega i svih tzv. krupnom kapitalu , samim tim gubitka nacionalne neovisnosti, razdoblje koje se poklapa sa "detuđmanizacijom". Gubitak nacionalnog ponosa se pravdao skorim ulaskom u EU.

HercegBosna.org: Je li se možda pretjeralo sa opisanim procesom koji nije donio ono što smo svi očekivali ili smatrate da proces još nije gotov i da ga treba dovršit, te da je on uzrok današnjem stanju?

Banac: Od ovoga što ste iznijeli ne bih se složio s nizom naglasaka. Istina je da sam još 1990-ih uveo termin “detuđmanizacija”, ali u smislu ukidanja osobnih aspekata Tuđmanove vlasti, naravno i ideoloških, što su Hrvatsku teško unazadili i izolirali. Mi koji smo 1990-ih branili hrvatsku čast i neovisnost u svijetu dobro znamo kako je Hrvatska kotirala u to vrijeme, posebno od 1992. i početka druge fronte u BiH. Naravno, najgori aspekti Tuđmanova osobnog režima, te Tuđmanove osebujne ideološke inovacije bile su vezane uz Bosnu i Hercegovinu, ali to je ipak bio tek istureni bedem Tuđmanova sustava. Niti je točno da je Mesić bio oličenje vrlo manjkave “detuđmanizacije” takozvanog “trećesiječanjskog režima”. Mesić je bio nedosljedan i iritantan, ali ništa više od toga. Kod njega nije bilo sustava. Doduše, u drugom se mandatu okrenuo sebi svojstvenom atavističkom tumačenju povijesti. S Tuđmanom smo barem znali da je gotovo s komunizmom i Jugoslavijom, a kod Mesića je komunizam pretvoren u kamen temeljac nove Hrvatske, što je onda ostavilo otvorenim niz vanjskopolitičkih pitanja. No, to je poseban problem o kojemu možemo kasnije. Naposljetku, nije dobro vezivati pitanje nacionalnog ponosa s nekakvim baukom krupnog kapitala. Hrvatskoj je potreban krupni kapital. Kad bi ga samo bilo više i kad bi naše društvo bilo pravno uređenije da bi omogućilo što više transparentnih stranih investicija, a s njima nova radna mjesta našim radnicima, stručnjacima, poslovnim ljudima. To bi ponajprije doprinijelo jačanju nacionalnog i svakog drugog ponosa. No, slažem se da Hrvate Bosne i Hercegovine ne treba kriviti za niz loših posljedica Tuđmanova razdoblja. Oni su uglavnom bili žrtve jedne krive politike, kojoj su doduše znatno doprinijeli i njihovi loši, nepouzdani i nepromišljeni lideri.

HercegBosna.org: Mrzite li Hrvate BiH? (znam da ne, ali bih volio to da i čitateljima objasnite)

Banac: Moram reći da je pitanje potpuno neumjesno, ne samo zato što je mržnja prema čitavim kategorijama ljudi primjer krajnjeg primitivizma, posve nedostojna mislećeg čovjeka. No, pitanje je također nepravedno, jer nikad – doslovno nikad – nisam izustio ni jednu jedinu riječ protiv Hrvata BiH ili, da se ne varamo, zapadne Hercegovine. Meni je agramersko, malograđansko opanjkavanje Hercegovaca jednostavno odvratno. Primjerice, način na koji je niz kandidata u posljednjim predsjedničkim izborima vodio kampanju protiv Bandića zaslužuje svako osudu. No, pitanje je nepravedno i stoga što sam jedan od rijetkih povjesničara koji se potrudio istraživati povijest Hrvata BiH. Meni BiH nije apstrakcija ili nepoznanica. Dubrovčanin sam, te od malih nogu komuniciram s tim svijetom, koji je meni, usput budi rečeno, blizak i važan.

HercegBosna.org: Jedna od glavnih optužbi prema prvom predsjedniku dr. F. Tuđmanu je dijelio BiH, no zašto se ne optužuje one koji su je doista podijelili na dva entiteta te da li je onda rješenje imati tri?

Banac: Tuđman je nesumnjivo dijelio BiH. To nitko više i ne pokušava nijekati. Ali braniti tu njegovu strategiju na način da se posve relativizira, kao, pa nije on bio jedini, nije poticajno za hrvatske nacionalne interese. Dijeleći BiH, Tuđman je otvorio vrata podjeli Hrvatske, što je čak u jednom trenutku i nudio – Molunat i dio Konavala kao izlaz Karadžićeve paradržave na more. Nije razumio da međunarodna zajednica stoji za načelu nepovredivosti granica, pa je otvorio vrata de facto podjeli BiH preko Daytonskog ugovora. Ipak, bitno je ovo: čak kad bi miješanje RH unutar BiH bilo poželjno, tako što nije moguće postići isključivo preko bh. Hrvata, koji su na početku rata predstavljali tek petinu stanovništva BiH. Tako što zahtijeva strateškog partnera, a to zacijelo nisu bh. Srbi. Kad kritiziram Tuđmanovu politiku podjele BiH sa Srbijom, u prvom redu kritiziram Tuđmanovo neodgovorno uništavanje dugogodišnjih partnerskih odnosa s Bošnjacima-Muslimanima. To je meni bitno. To što su i drugi dijelili BiH nije nešto što bi me toliko iznenadilo. To ide logikom njihovih političkih projekata. Što mene briga da je Milošević dijelio BiH? Od njega ništa drugo i nisam očekivao. Ili, kako bi me Vance i Owen mogli razočarati? To su površni i bahati stranci, sa svojom mjerom prema nama “urođenicima”. Zašto bih nešto zamjerio Holbrooku, nešto malo manje uglađenom siledžiji, koji je želio da bh. pitanje nestane s ekrana i u tomu imao i stanovitog uspjeha? Što bih njih optuživao? Ali, Hrvat sam, a Tuđman je napravio kardinalnu pogrešku u hrvatskoj politici: tražio je savezništvo tamo gdje ga nema i ne može biti – u Beogradu. To je Mačekova greška. To je greška “trećeg entiteta”, koju ponavljaju trenutni lideri bh. Hrvata, a s njima Dodik upravlja kao s dresiranim pekinezerima.

HercegBosna.org: Da je hipotetski HVO zauzeo cijelu BiH što je bio cilj recimo muslimanske vojske, i ne dijelio je, da li bi to bilo u redu?

Banac: HVO sa svojom politikom nije ni hipotetski mogao zauzeti cijelu BiH. Bilo je takvih snaga među Hrvatima BiH, ali one su likvidirane upravo sa strane HVO-a. To je priča o Blažu Kraljeviću i postrojbama HOS-a. No, moglo bi se ovako reći: da je otpor velikosrpskom agresoru bio jedinstven – da je BiH imala zajedničku oružanu silu, da su Hrvati i Bošnjaci, pa i Srbi koji se nisu slagali s politikom Miloševića i Karadžića, otpočetka surađivali onako kako je to bilo za Operacije Maestral rujna 1995., da obrana BiH nije bila sabotirana ne samo od međunarodne zajednice nego i od Hrvatske, da se nisu poticali i uvozili muslimanski fanatici po raznim tajnim službama (među ostalim i hrvatskim) onda bi pobjeda nad Velikosrbima bila realna i BiH bi se mogla urediti po želji pobjednika, a ne diktatom stranih čimbenika. I, da. To bi onda bilo “u redu”. No, tako nije bilo, pa ništa ni danas nije u redu...

HercegBosna.org: Kako da se Hrvati BiH riješe hipoteke Republike Herceg-Bosne, Tuđmana, Šuška i sl. čini se da smo, pogotovo mi u Bosni odavno okrenuli ploču i okrenuli se gospodarstvu, kulturi, no i dalje se nastavljaju prozivanja iako su svi onih koji su upravljali sa HB po zatvorima ili pod zemljom?

Banac: Pa nije to baš tako. Neki su na starom poslu, samo sada ne više u znaku Tuđmanove politike. Osamostalile su se Tuđmanove marionete, pa sad čak i Tuđmana kritiziraju. Htjeli bi svoj komad BiH, ne nužno pod patronatom Zagreba. Hrvati BiH moraju se jednom zavazda riješiti te gospode, napraviti analizu politike koja ih je skupo koštala, prije svega u gubitku utjecaja u BiH, egzodusu iz srednje Bosne, Posavine i Bosanske krajine i rashrvaćenju ovih regija, artikulirati svoje interese unutar BiH, te na osnovu toga tražiti nužna savezništva, u prvom redu među Bošnjacima. Dakako, moraju koristiti svoje gospodarske prednosti, ali ne samo za sebe nego za sve građane BiH. Moraju voditi politiku povjerenja i suradnje, ne isključivosti i negacije.

HercegBosna.org: Je li, po vama, MZ zamislila entitete BIH kao prijelazne, privremene kategorije, ili možemo očekivat opstanak istih još dugi niz godina?

Banac: To su sve kabinetska rješenja. Granice dijelom utvrđene cjenjkanjem mogu biti samo privremene. Nisu ni pretendirali da znaju što će dalje biti? Čak su se čudili što IFOR nije naišao na otpor. Glavno im je bilo zaustaviti rat, oslabiti Srbe, ali niti dati neke prednosti Bošnjacima i Hrvatima. Dakako, stvarno su onemogućavali povratak izbjeglica, jer su se bojali da bi povrat značio nove sukobe, te su na taj način daytonske granice učinili trajnijim. A tko ih drži permanentnim, vječnim? Dodik, dakako. Za njega su ove doista umjetne granice trajna tečevina. Do ujedinjenja sa Srbijom! To hrvatska politika nikada ne smije prihvatiti čak i kao mogućnost. Mesić je imao pravo samo u jednomu: takav potez znači rat.

HercegBosna.org: U BiH, i posljednje vrijeme u Hrvatskoj, se nacionalizam doživljava kao izrazito negativna osobina, s koliko nacionalizma i kakvog se ne pređe granica ukusa, pogotovo u BiH?

Banac: Nacionalizam nije osobina, ni loš ukus, nego ideologija. Štoviše, to je najmoćnija moderna ideologija – jača od liberalizma, socijalizma, konzervatizma, komunizma, fašizma, fundamentalizma. Nacionalizam je u našim krajevima, ali općenito u svijetu, glavni obrazac modernosti. Biti moderan znači biti nacionalist, znači razbijati tradicionalne i domoderne tvorbe poput BiH, znači unositi tek integriranu naciju u svaki kut našeg života – od izbora životne družice do načina kako se molite. To je duh naše modernosti već gotovo stoljeće i pol, ponegdje duže, ponegdje znatno kraće. Ipak, ima naznaka da su sve moderne ideologije u krizi. Držim da je to dobro, jer borba protiv ideološkog načina mišljenja jamstvo je pronalaženja ljudskog prostora u božjem svijetu. Nacije postoje i postojat će. Imaju svoje interese i težnje. Ali, postoji nešto iznad i poslije svega toga. Tomu se moramo okrenuti da bismo bili slobodni. Da bismo ispunili svoje ljudsko poslanje.

HercegBosna.org: Vahid Halilhodžić kad je nedavno došao u Dinamo je rekao: "mi ljudi iz Bosne..." - problem je što je Vaha čisti Hercegovac te meni zvuči kao kad bi neki Dalmoš rekao: "mi ljudi iz Slavonije...". Hercegovinu u ono Bosna i H... prečesto zaborave izgovorit i stranci, a Hercegovci iz Mostara i Stoca glume Bosance, čini se više iz nekog inata nego stvarno, kako stat u kraj tome i da li uopće treba stat u kraj?

Banac: Usporedba je loša. Hercegovina je pokrajina Bosne, isto kao što je Dalmacija pokrajina Hrvatske. Nitko se ne buni što se Hrvatska ne zove Trojedna Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija, a tako se zvala ne tako davno, do 1918. Trpimira Macana je “dalmatinstvo” jugorežima toliko iritiralo da je već 1971. sustavno unosio termin “južna Hrvatska” za Dalmaciju, nešto što je kasnije favorizirao i Tuđman. Pitam se, onda, zašto nekim bh. Hrvatima nikad dovoljno Hercegovine? Ako je vjerovati nekim autorima, danas su Kupres, Livno, Prozor-Rama u Hercegovini. Kako se to dogodilo? Zapravo, to je jedan oblik razbijanja BiH. Nemam ništa protiv ustavnog imena Bosne i Hercegovine. Ali, ono nije tako staro. Nije starije od austrougarske uprave. Ide se tako daleko da se ono prenosi i u srednji vijek: Bosna i Hum! Uostalom, ako se to ustavno ime prečesto krati na BiH, zašto bi takva kratica bila korektnija od jednostavnog naziva Bosna.

HercegBosna.org: U posljednje vrijeme, pored islamskih ekstremističkih skupina, raste i Velikobosanstvo, odlikuje ga rečenica: „Nema Srba i Hrvata u "Bosni", samo katolici, pravoslavci, muslimani, kome se ne sviđa neka ide, u Bosni se govori samo bosanski jezik, itd.“ usko je povezano sa SDP-om BiH i počesto, Titom te zazivanjem socijalističke republike BiH. Dakle tu je vjera (komunizam), prostor (zamišljena "Bosna"), mitologija, isključivost, osobno sam očekivao nešto novo da bi na kraju samo dobili i četvrti nacionalizam vrlo sličan Miloševićevom. Vidite li opasnost kad se MZ malo makne u stranu od moguće eskalacije nasilja nad Srbima i Hrvatima?

Banac: Oprostite, ali gdje vi vidite neko posebno nasilje nad Srbima i Hrvatima? Doduše, etnicističke vlasti su po svojoj naravi nasilne. Zato je potpuno svejedno jesu li to Hrvati u Stocu što sprovode politiku apartheida u školstvu ili su to Bošnjaci u nekoj općini gdje koriste brojčanu prednost kako bi nametnuli neku svoju isključivu teoriju. Ne može se nijekati činjenica da je BiH višenacionalna država, da u njoj ima i Srba i Hrvata i Bošnjaka. Svi su manje-više jednako stari, jer su kao moderne nacije integrirani od sredine devetnaestog stoljeća do 1990-ih godina, dakle opet u modernosti. Do tog je razdoblja kod njih bio primaran vjerski identitet, a najčešće su se nazivali – kršćani, hrišćani i turci. Hrvati su na svom sveukupnom narodnom prostoru, a prije nacionalnih integracija, svoj jezik nazivali raznim imenima – hrvatski, slovinski, ilirski, dalmatinski, dubrovački, pa i bosanski. Danas je nazivlje za moderne standardizirane jezike pitanje odabira. Amerikanci svoj jezik još uvijek nazivaju engleskim, premda nisu Englezi. Crnogorci su odnedavno uveli naziv crnogorskog jezika, uz nešto novih fonema. To je pitanje dogovora, pa i debate. Da se razumijemo, nisam spreman previdjeti bošnjački nacionalizam u bilo kojem obliku, uključujući onom kojeg nazivate “velikobosanskim”. Ali, živjeti se mora. Držim da je Bosna i Hercegovina još uvijek jedinstveno društvo. Tu je zapravo težište naših razlika.

HercegBosna.org: Okrenuli smo se Sarajevu ali nas Sarajevo neće, nazivaju nas u svakoj drugoj rečenici fašistima i šovinistima. Meni je neki dan jedan Sarajlija, misleći da sam Zagrepčanec, rekao: "Zamisli ti, oni škutorski fašisti govore kava umjesto kafa." Unitaristi bosanskobošnjački nam biraju njima podobne Hrvate da nas predstavljaju koji apsolutno nelegitimno predstavljaju hrvatski narod, a na sve strane se umjesto nas posipaju pepelom ljudi poput crvenih fratara. Najočitiji primjer je izbor Željka Komšića za člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, koji samo služi Srbima kao dokaz zašto moraju imat Republiku Srpsku i da se za isto Hrvati trebaju izborit. Kako da se riješimo takvih pojava te zašto se od uglednih "građana svijeta", demokrata ne čuje glas protiv očite diskriminacije jednog cijelog naroda?

Banac: Diskriminacija nije kad vas neki frustrirani čovjek nazivlje “škutorskim fašistom” nego kad ne možete koristiti riječ kava. Dakako, ako vam je bitna. Osobno mislim da u zadnjih stotinu godina u BiH nikad nije bilo više slobode nego upravo danas. Svak govori i piše što god hoće. To je izuzetno veliko dostignuće, a često se posve ignorira. Za ovakav razgovor oboje bismo prije trideset godina ležali u Zenici. A, evo, mi razgovaramo, premda uopće ne mislim da su bosanski fratri naročito crveni niti da Željko Komšić bh. Hrvate predstavlja gore od Ante Jelavića. Naravno, postoji faktična diskriminacija – netko vas ne želi zaposliti jer ste pripadnik druge nacije, netko vam ne želi dati doktorat jer niste na njegovoj liniji – ali ne vidim jednog dokaza da je tako što usmjereno samo protiv Hrvata, niti da Hrvati baš nikad ne rabe takvu vrstu diskriminacije prema drugima. No, niste mi objasnili kako ste se “okrenuli Sarajevu” ni zašto vas Sarajevo neće. I što je to uopće Sarajevo?

HercegBosna.org: Što i koliko Hrvati iz RH mogu činiti (i smiju) za Hrvate BiH, i obratno, a da to ne stvara neželjene posljedice?

Banac: Mislim da mogu činiti sve što je legalno, ali nikad na uštrb države BiH, njenih ustanova i njenih nehrvatskih građana. Svake godine Hrvatski sabor dodjeljuje pomoć raznim hrvatskim organizacijama u BiH, ali neposredno, mimo bh. ustanova. Kako bi to izgledalo da Srbija krene financirati srpske škole u Hrvatskoj? Ili da utemeljuje srpske bolnice u Hrvatskoj? Zar nismo nervozni oko najava da će srbijanski kapital pokrenuti Srpsku banku u Hrvatskoj? Što se drugog dijela pitanja tiče, držim da je za Hrvatsku važnije što Hrvati BiH mogu učiniti za vlastite interese i stabilnost BiH, jer sve što će učiniti na tom planu učinili su i za Hrvatsku. Zapravo, u uređenijoj regiji takvo se pitanje ne bi ni postavljalo. No, mi smo daleko od stabilnosti u ovom dijelu svijeta. Za Hrvatsku je važno da BiH ne bude područje novih sukoba, da se Dodikova provokativna politika oslabi, da ruski utjecaj u BiH također oslabi, jer to je Dodikovo uporište, posebno preko ruskih energetskih investicija u RS, da BiH izađe iz daytonskog limba u održivo stanje uređene države u kojoj bi se središnje ustanove nadovezivale na lokalnu samoupravu.

HercegBosna.org: Predsjednik Josipović, je unatoč stereotipima o tome kako "crni" Hrvati mrze crvene, izuzetno dobro prihvaćen u BiH, zašto i ostale stranke iz RH ne obiđu građane, i bore se za glasove u BiH kao i u svakoj drugoj izbornoj jedinici, poput predsjednika Josipovića?

Banac: Josipovićeva politika izravnog dogovaranja sa srbijanskim vodstvom u sebi nosi sve opasnosti propale Tuđmanove politike. Dominantna je uloga Srbije na Balkanu velika opasnost za Hrvatsku. Tijekom XX. stoljeća Hrvatska se s tim nosila na dva načina: na čelu koalicije protivnika srpske hegemonije u borbi s Beogradom ili izravnim dogovorima s Beogradom na uštrb vodećeg položaja Zagreba među drugim narodima i državama što su se suprostavljale dominaciji Beograda. Mislim da znate koju opciju zastupam, te zašto sam protivnik Mačekove i Tuđmanove politike dogovaranja s Beogradom. Možda neki “crni” Hrvati vole Josipovića zbog izražene beogradske orijentacije. Što se hrvatskih političkih kampanja u BiH tiče, dopustit ćete da mogu biti izrazito provokativne. Ne dovodim u pitanje pravo hrvatskih državljana da glasuju na hrvatskim izborima, premda mislim da to pravo mora biti bolje regulirano. Ipak, za mene je bilo šokantno kružiti Sarajevom za vrijeme saborskih izbora 2007. Nije bilo plakatnog prostora sa kojega se nije smiješila Sanaderova slika, a Sanader je ipak bio predsjednik vlade jedne susjedne zemlje. Milošević Srbima u Hrvatskoj nije dao srbijanski državljanstvo. (Imao je svojih razloga.) Ali da je to učinio, kako bi se Hrvati nosili s Tadićevim izbornim posterima od Dvora do Knina, pa čak i u Zagrebu, o Vukovaru da ne govorimo?

HercegBosna.org: Jedan ste od ljudi koji su doveli, u BiH među Hrvatima neomiljenog S. Mesića, ponovno na vlast, kako vam se sad čine njegova dva mandata, pogotovo u odnosu prema BiH koji je bio kao naručen od sarajevske čaršije i unitarista?

Banac: Istina je, bio sam za Stjepana Mesića 2000. godine i zacijelo mu donio i nešto glasova. U početku sam mislio da ide dobrim smjerom. Još uvijek mislim da je ispravno postupio kad je suzbio politiziranje dijela vojnog vrha. No, postepeno sam se hladio prema Mesiću. Velite da je Mesić neomiljen među bh. Hrvatima. Bilo bi dobro kad bi postojao konkretan razlog. Ali Mesić oko BiH nije pokrenuo baš ništa. Sjećam se kako sam ga 2002., skupa s nekim sarajevskim prijateljima, nagovarao na konkretne akcije u BiH. Sve je to bilo utaman. Kad sam 2003. preuzeo vodstvo Liberalne stranke, te potom preuzeo Ministarstvo zaštite okoliša, postalo mi je jasno da Mesić stoji iza projekta Družba Adrija. Odnosi su još bili normalni, ali postepeno su počeli izvirati problemi – njegova protuzapadna retorika, dakako potencirana od njegovih savjetnika. U drugom je mandatu počeo rehabilitirati titoizam i širiti netrpeljivost prema Katoličkoj crkvi. S njim sam ušao u otvorenu polemiku oko njegovih tumačenja povijesti i napada na slobodu okupljanja (slučaj Thompson). Pokazao se potpuno pristran u aferi Pukanić, štitio svog prijatelja Ivu Pukanića, koji je bio Mesićev najizravniji instrument. Kad je ujesen 2008. dio medija pokrenuo hajku protiv mene, osjetio sam na svojim leđima Mesićevu ruku. No, niste u pravu kad s Mesićem povezujete nekakvu “sarajevsku čaršiju” ili tobožnje “unitariste”. Njegov je okoliš stvarno opak i to, sasvim sigurno, bez sarajevske komponente.

HercegBosna.org: Pred nama su ustavne promjene, koji je po vama očekivani maksimum do kojeg Hrvati mogu doći u svojoj poziciji u odnosu na druga dva naroda jer u praksi je konstitutivnost samo floskula?

Banac: Konstitutivnost je još mnogo gore od floskule, što je pokazala odluka Europskog suda za ljudska prava u tužbi Sejdića i Fincija protiv BiH. Ne bih trošio vrijeme na minimalističkim popravcima sadašnjeg daytonskog ustava BiH. Taj se ustav ne može popraviti. On se mora ukinuti. Tako je trebalo biti još koncem 1990-ih, jer Dayton je bio zamišljen kao prijelazno rješenje do donošenja nekog novog ustava. Umjesto toga, RS je uzdignut kao kamen temeljac Daytona i to unatoč činjenici da je i Međunarodni sud pravde u Haagu jasno utvrdio kako je RS počinila genocid u Srebrenici. Entitet koji počiva na genocidu ne može postojati. Tu Hrvati i Bošnjaci nisu bespomoćni, jer oni ne moraju trajno izgrađivati binacionalnu Federaciju BiH, koja je samo nešto malo pristojnija inverzna slika RS. Vjerujem u ustav koji bi štitio zajedništvo i posebnosti, središnje državne funkcije i veliku autonomiju geografskih regija. Potonjih može biti nekoliko – u austrougarskom ih je razdoblju bilo šest – ali nikako etničkih regija, jer u takvom bi sustavu Hrvati loše prošli. Hrvati moraju imati dogovorenu zastupljenost u središnjim državnim i regionalnim tijelima, kulturnu autonomiju i visoku razinu ljudskih prava. Kao i svi ostali.

HercegBosna.org: Želite li nešto poručiti Hrvatima u BiH te koliko često ste u njoj?

Banac: U BiH sam dosta često, ove godine čak četiri puta – od Gradačca i Sarajeva do Rame, Mostara i Stoca. Hrvatima bih poručio sljedeće: nema zemlje, bez obzira kakav joj sastav, bila ona većinska ili višenacionalna, jednostavna ili složena, centralistička ili federativna, u kojoj se privilegije, pogreške i propusti ne plaćaju. Vama će biti onako kako i svima drugima u BiH. Zato ne vjerujte onima koji vas sukobljavaju s vašom domovinom – Bosnom i Hercegovinom. Tražite zajedničke interese sa svima s kojima se možete složiti, ali nikad na uštrb trećih. Uostalom, umijeće suživota velika je škola malih zajednica. Hrvati BiH jedino tako mogu opstati. A opstat će sigurno.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 13:25 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 23948
Lokacija: Heartbreak Hotel
Tako-tako, uglavnom preseravanje ali ima i dobrih i pametnih misli.


Ovaj njegov pasus svi hrvatski nacionalisti trebaju naučiti napamet.

Nacionalizam nije osobina, ni loš ukus, nego ideologija. Štoviše, to je najmoćnija moderna ideologija – jača od liberalizma, socijalizma, konzervatizma, komunizma, fašizma, fundamentalizma. Nacionalizam je u našim krajevima, ali općenito u svijetu, glavni obrazac modernosti. Biti moderan znači biti nacionalist, znači razbijati tradicionalne i domoderne tvorbe poput BiH, znači unositi tek integriranu naciju u svaki kut našeg života – od izbora životne družice do načina kako se molite. To je duh naše modernosti već gotovo stoljeće i pol, ponegdje duže, ponegdje znatno kraće.

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 13:42 
Offline

Pridružen/a: 05 lip 2009, 16:25
Postovi: 1055
Banac ima stavove i politiku koja je loša za BiH Hrvate, od početka to zagovara i jedan je od njenih eksponenata.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 13:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 31527
:rigam


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 13:50 
Offline

Pridružen/a: 05 lip 2009, 16:25
Postovi: 1055
Uglavnom, u ovom inteviewu podsjetio je i osvježio sve one antihrvatske točke operativne politike RH prema BiH i Hrvatima u njoj.

Rijetko je gdje pronaći tako izlistan i složen priručnik kojim se marginaliziraju i suzbijaju Hrvati.

uj-fuj Banac


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 13:51 
Online
Avatar

Pridružen/a: 12 lis 2009, 17:44
Postovi: 7956
Osim one konstatacije o Mesićevoj doktrini sve ostalo
je skoro pa slično Mesićevim stavovima.
Preseravanje klasičnog tipa, t.j. uvjeravanje u nešto čega nema.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 16:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 66927
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Ako pretpostavimo da je Bancu stalo do probitka Hrvata koji su opstali svoj na svome u BiH, onda on griješi u 2 temeljne stvari.
A iz te dvije pogrešne pretpostavke, izvlači sve teoreme i zaključke, dakako pogrešne jer su aksiomi krivi.


Prva stvar.
Ne postoji više "tigrova koža".

Za razliku od 98% stanovnika BiH, Banac još uvijek ne vidi da je to ireverzibilan proces. Da sad ne dajemo primjere iz kemije.
BiH više nikada neće biti izmiješana.
Hrvati se nikada neće vratiti u gradove u kojima su prije rata činili 15% stanovništva. Ako uzmemo da je tako, onda su katastrofalne ideje koje se temelje na sputavanju danas slobodnih HVO-Hrvata, radi tobožnjeg očuvanja Hrvata tamo gdje ih zapravo odavno nema, uz spominjanje nekakve pravde prema istima ( kao da su Hrvati koji su se obranili krivi za raseljene sunarodnjake, a ne oni koji su ih istjerali te Hrvatska koja je pokrenula proces rasturanja Jugoslavije koji je rezultirao iseljavanjem manjina na svim prostorima Jugoslavije).
Nikada u povijesti, ni na jednoj strani, ni jednom narodu u Europi, nije se dogodilo da se izgubljena etnička slika mirnim putem obnovi.
BiH je danas ono što je Belgija, što je Španjolska, što je Švicarska. Višenacionalna država u kojoj su narodi odijeljeni na teritorijalnom principu, poput ulja i vode. I stoga će i rješenja biti poput onih u Belgiji i Španjolskoj.
I to je nova stvarnost s kojom smo počeli 21. stoljeće.


Iracionalni stavovi (poput Bančevih, Lovrenovićevih, i Topićevih) a koji se temelje na sjećanju na ireverzibilnu prošlost, koja se više ne može vratiti, izumiru sa povijesnim zaboravom tih istih stvari. Zaboravom koji je odnio Srijem, a opet nekim drugim zaboravom koji je donio Istru.

Kao povjesničar (između ostalog), Banac bi morao znati da nikome nije uspjelo vratiti povijet unatrag.Druga stvar.
Postojanje nekakve tobožnje opjevane nadnaravne "multikultimultietnićnosti", koja hipotetski postoji i koju onda kad već postoji treba spašavati, kao nekakvu rijetkost za čiji kratkoročni opstanak (zapravo održavanje na struji) po nekima paradoksalno vrijedi žrtvovati i dugoročni opstanak cijelog naroda, koji sada prvi put u povijesti ima svoju sudbinu u svojim rukama.


Inače mene ne uzbuđuje pretjerano činjenica da još postoje ovakvi anahroni stavovi (koji su imali smisla do 95. dok još utisak rijeka izbjeglica te sjećanja na predratnu BiH nije izblijedio u glavama. Ali danas je 2010 i treba biti realan.); za maksimalno 20 godina će potpuno nestati priče o tome, o nekakvim "bosanskim/hercegovačkim kulturama isprepletenim u prekrasan sag" koji sasvim slučajno postane ćilim, nekakvom "BH društvu", "jedinstvenom spoju bla bla bla", jer to ne postoji.
Možda na nekakvim skupovima književnika, znanstvenika, redatelja, kad se skupe pa ručaju u restoranu.

Ali u životu na regionalnom terenu ne, život ipak nije isto što i restoran s dobrom klopom.
Multietničnost u vidu lokalne izmješanosti je postojala u srednjem vijeku u obliku ograničene snošljivosti susjednih sela pod kapom različitih okupatora. Ta izmješanost je međutim bila zapravo slučajna i slijed je povijesnih okolnosti, posljedica toga da se na nekom prostoru neki narod nije dao istrijebiti ili nije imao kuda, a ne stvorena da bi se netko divio "pluralizmu", "multikulturi".
Da je ikad postojala izmješanost ne bi 99.9% brakova u tursko doba bilo unutar iste religijske skupine.
Ako uzmemo da je tako, da je "lokalna multietničnost" (u Bosni naziv za tihu mržnju, koja je najbolje opisana u Andrićevim romanima) tek popratni efekt a ne svrha sama sebi, čemu onda inzistiranje na obnovi nečega čije postojanje ima smisla jedino u slučaju da su tri naroda i dalje izmiješana, a nisu?


"BiH društvo" postoji koliko i postoji "društvo matematičara Hrvatske i Etiopije", "društvo Rusije, Bjelorusije i planeta Venere", itd.
BiH može postojati samo kao simbioza posebnih jedinki, nikako kao jedan organizam.


Banac, Topić i Lovrenović ne razlikuju značaj kulture i tragova raznih civilizacija koje su prošle, koje nikome ne smetaju, od politike/gospodarstva/autonomije koja je posve druga priča.
Neki još uvijek bezuspješno pokušavaju proturiti Hrvatima u BiH kulturu/tamburicu, kao glavnu političku ideologiju, a čija će primjena stvoriti Hrvate tamo gdje ih nema!
Može se sažeti u: Opstanak tragova kulture na svakom pedlju gdje naroda nema, prioritetnije je od opstanka samoga naroda tamo gdje ga ima!
Hrvati u BiH bi trebali valjda biti jedini suveren narod, koji će sam sebe svesti na kulturnu zanimljivost, na tucanje jaja za Uskrs, drndanje tamburica za Božić i igranje šaha u Napretku.
Najbolji dokaz da Hrvati za sebe ne žele takvu sudbinu, jest činjenica koliko takve ideje dobijaju glasova na izborima, ispod 1%, dobra stara legitimnost i zdravoseljačka pamet naroda.

Daidže, razni Lovrenovići,Topići itd., uopće ne vide ljude i stvarne živote, nego pod svaku cijenu, do zadnjeg Hrvata u Sarajevu, tjeraju iste da budu izložbeni primjerak, da se svedu na konzervirani ostatak kulture, poput komarca u jantaru.
Poput Hrvata danas u Boki Kotorskoj. Svaka crkva i svaki kamen "priča hrvatski", a Hrvata nigdje.
Bili prije 100 godina. Don Zbutega umro u tugi.


Kad smo kod kulturne autonomije i banaliziranja strateških nacionalnih interesa Hrvata BiH do na slobodno tucanje jaja, pitam se zašto nije Republika Hrvatska zadovoljila se slobodnim tucanjem jaja 1991. godine, i čemu uopće Hrvatska država i prolijevanje krvi kada se tucati jajima i plesati u narodnoj nošnji moglo u doba i najgoreg vazala i okupatora.

Da ne bi netko mislio da imam nešto protiv maksimalnog njegovanja kulture: kulturne autonomije nema bez naroda, a naroda nema bez jasne političke autonomije. To nema veze s raznim fetišima i sindromom izložbenog primjerka.
* * *

U cirkusu postoje tigrovi, pande, slonovi i ostale rijetke životinje. Postoje i ljudi koje ih gledaju, dive im se. Međutim ni tigrovi ni pande nisu sretne. Ništa im u životu ne znači što im se gledatelji dive. Umiru okovane, sputane i nesretne.
Fra Šarčević bi rekao da su pande glupe i zatucane, nisu svjesne da su zapravo sretne i nisu sposobne odlučiti što je najbolje za njih.
Valjda bi Hrvati morali, poput slonova u cirkusu, svoj sigurni opstanak na prostorima koje 100% kontroliraju (od sada pa navijeke) i gdje su zauvijek većina - žrtvovati i ugraditi u nekakav multietnički melting pot ( sag koji se pretvara u ćilim), samo da ne propadne zamišljeni muzejski izložak "multikulture" u kojem im je namijenjena uloga mrtve prirode.
Savršen primjer, Sarajevo i Boka Kotorska: ostanak tek katoličkih zgrada i tuceta "reprezentativnih Hrvata". Mrtva priroda. Za umrijeti od ljepote.

_________________
Pokazalo se: Bošnjaci su kula od karata.
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 16:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 23948
Lokacija: Heartbreak Hotel
Dobro si to napisao Robbie, svaka čast! :palacgore2

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 17:39 
Offline

Pridružen/a: 05 lip 2009, 16:25
Postovi: 1055
"Ipak, bitno je ovo: čak kad bi miješanje RH unutar BiH bilo poželjno, tako što nije moguće postići isključivo preko bh. Hrvata, koji su na početku rata predstavljali tek petinu stanovništva BiH. Tako što zahtijeva strateškog partnera, a to zacijelo nisu bh. Srbi. Kad kritiziram Tuđmanovu politiku podjele BiH sa Srbijom, u prvom redu kritiziram Tuđmanovo neodgovorno uništavanje dugogodišnjih partnerskih odnosa s Bošnjacima-Muslimanima"

Ovo je recimo bitna stavka antihrvatske politike, RH je izabrala strateškog partnera u BiH a to su Bošnjaci, mi imamo biti kuš za radi dobrih odnosa RH s Bošnjacima kojima RH daje pravo na nacionalnu državu i unitarizaciju BiH i ako može ikako ukidanje rs-a.

E pa, što se mene tiče radije velika srbija :)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 17:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 pro 2009, 14:42
Postovi: 7851
Lokacija: Na rubu egzistencije
Proklet je čovjek bez slobodne volje... takvo je i moje mišljenje o njemu.

_________________
Too proud to beg, too dumb to steal

It's probably me...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 17:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 vel 2010, 18:53
Postovi: 792
Lokacija: iza kantuna
epikur27 je napisao/la:
"
E pa, što se mene tiče radije velika srbija :)

kratko, jasno i istinito!
..bez obzirna na cudake, koji se kao ne mogu nacuditi.

_________________
ujeo vuk magarca


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 18:05 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 22939
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Pojedine dijelove, kao da je Silajdžić pisao. :wacko Koje katastrofalno razmišljenje, jednog povjesničara.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 18:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9462
Lokacija: HR HB
lider30 je napisao/la:
Pojedine dijelove, kao da je Silajdžić pisao. :wacko Koje katastrofalno razmišljenje, jednog povjesničara.


...I lafo nekog liberala uz to. Jedino zbog čega cijenim njegov rad i glas još iz 80-ih je borba protiv jednoumlja i komunizma i tu se još da iščitati ta crta, ali da svoju informiranost o Hrvatima opravda sa ekskurzijom do Rame i Stoca, da nakon svega priča o "bratimljenju naroda", da ne vidi Titovu sliku u predsjedništvu je preveč i za Yaleovca sa cvikama.

Liberalima je dužnost da se cvijećem bore protiv tenkova i da prodaju "peacove za mirno rješenje krize", tako ga i vidim,...očito je onda da mu fali malo sirove ratne situacije i događanja iz BiH da popuni svoja povjesna sjećanja, poravna misli i prodrma foteljaški pogled na sve oko sebe, ako već jedan narod upućuje na silu i postaje siledžija njegove(narodne) volje onda ju je trebao i okusiti da bi shvatio zašto se narod opire njegovom poimanju,...liberalnom.

Možda i nije baš to, ali je nešt sigurno propustio glede BH,...Robi je mislim dosta pogodio.

i da mu testiramo cvike... :herceg_bosna


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 19:19 
Offline

Pridružen/a: 15 lis 2009, 00:22
Postovi: 3954
bumbar92 je napisao/la:
lider30 je napisao/la:
Pojedine dijelove, kao da je Silajdžić pisao. :wacko Koje katastrofalno razmišljenje, jednog povjesničara.


...I lafo nekog liberala uz to. Jedino zbog čega cijenim njegov rad i glas još iz 80-ih je borba protiv jednoumlja i komunizma i tu se još da iščitati ta crta, ali da svoju informiranost o Hrvatima opravda sa ekskurzijom do Rame i Stoca, da nakon svega priča o "bratimljenju naroda", da ne vidi Titovu sliku u predsjedništvu je preveč i za Yaleovca sa cvikama.

Liberalima je dužnost da se cvijećem bore protiv tenkova i da prodaju "peacove za mirno rješenje krize", tako ga i vidim,...očito je onda da mu fali malo sirove ratne situacije i događanja iz BiH da popuni svoja povjesna sjećanja, poravna misli i prodrma foteljaški pogled na sve oko sebe, ako već jedan narod upućuje na silu i postaje siledžija njegove(narodne) volje onda ju je trebao i okusiti da bi shvatio zašto se narod opire njegovom poimanju,...liberalnom.

Možda i nije baš to, ali je nešt sigurno propustio glede BH,...Robi je mislim dosta pogodio.

i da mu testiramo cvike... :herceg_bosna


Ma čemu traženje nekih dobrih namjera pa onda čuđenje nad zaključcima? Tipični karijerist koji gradi svoju prihvaćenost u kojekakvim zagrebačkim interesnim krugovima pljuvanjem po Tuđmanu, jer je znanstvenu karijeru upropastio neslavnim i amaterskim ulaskom u politiku.

Općenito, tim iskompleksiranim spodobama koje je vrijeme pregazilo i sebi pokušavaju pridati više važnosti nego što imaju ne treba pridavati pažnju samo zato što se metiljaju po Zagrebu u kvazi-intelektualnim krugovima.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 19:25 
Offline

Pridružen/a: 17 lip 2009, 20:01
Postovi: 13223
Lokacija: ZG
Pun mi je *** kojekakvih pametnjakovića koji Hrvatima BiH pametuju što bi oni trebali i kako bi trebali ...

Bolje od istih seratora znamo i sami, jer su to NAŠI interesi i NAŠI životi a ne njihovi ...

Dakle hvala Ivo na lijepim željama i svojim viđenjem prošlosti , al svi vi na toj valnoj liniji koji ne vide šta to "Željko Komšić smeta i kakav je on to problem Hrvatima BiH" neka nas jednostavno zaobiđu ...

Nije mi jasno šta se uopće ima dumat s njime kad se zna na kojim pozicijama stoji ... DA nas fol prosvijetli ... Eto hvala lijepo dosta nam je bilo prosvjetljivanja ...

_________________
Muslimane ko je kleo, nije dangubio.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 19:27 
Offline

Pridružen/a: 17 lip 2009, 20:01
Postovi: 13223
Lokacija: ZG
Uostalom koji je to *** Ivo Banac uopće bivši ministar ekologije jednoj turbokorumpiranoj i siromašnoj državici na jugoistoku Europe ... Ma nemojte me jebat ...

_________________
Muslimane ko je kleo, nije dangubio.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 19:30 
Offline

Pridružen/a: 12 srp 2010, 22:57
Postovi: 280
lider30 je napisao/la:
Pojedine dijelove, kao da je Silajdžić pisao. :wacko Koje katastrofalno razmišljenje, jednog povjesničara.


Uvijek iza svega stoje nekakvi stari mudri cvikeraši, u Srbiji je to bio D. Čosić a u Hr od recimo 94. upravo ovaj lik. A likovi poput Mesića, pa i Lepog su čisto lutke na koncu i oportunisti koji su u stanju pjevat i ustaške pjesme, borit se protiv nacionalizma, pa protiv ustaša na krilima SUBNOR-a.

Ono što mi ne volimo kod Mesića je osmislio upravo on. Čini mi se. Zapravo cijeli taj pristup od 90-ih je izgleda njegovog uma djelo, no ne treba tu zanemariti ni američki utjecaj na njega a i njega na američki. Zasigurno su ga mnogo puta konzultirali mnogi.

Potrudio sam se da pročitam puno puta, pa mi neke stvari čak i izgledaju logično.

On ima pogled na nas kao mi na recimo gradiščanske Hrvate, njegove Konavle su njemu vrednije od cijele Hercegovine za što ga se opet ne može krivit jer i meni je važniji kvadrat središnje Bosne od cijelog DGG-a, i ako uzmemo u obzir pretpostavku da nema promjena granica BiH koju je imao još 90-ih - može se reći da je bio u pravu. Takva postavka je dovela do Oluje i Maestrala.

No ono gdje je pogriješio, i gdje većina sličnih analitičara je pogriješila jeste opstanak Daytona evo 15 godina. Takva je politika doista imala smisla pod pretpostavkom da će se RS brzo ugasit i utopit u Federaciju ili nešto slično.

No izostanak toga je dovela do egzodusa Hrvata, rađanja ekstremnih skupina crvenih i islamskih kod Bošnjaka, urušavanja odnosa između Hrvata i Bošnjaka u BiH i općenito općem siromaštvu i nefunkcionalnosti države unatoč MZ-jskim parama.

Može on nama svašta nabijat na nos, ali Hrvati BiH su najmanje krivi za sve od 95. na ovamo. I da su htjeli nisu mogli bit.

Nažalost takva politika i takav pogled će potrajat još neko vrijeme, zato i nema baš nikakve podrške za Treći iz RH.

Ono što bi mi mogli jest prilagodit se ovome koliko je moguće i iskoristit pozitivne aspekte po nas u ovoj "doktrini". A moguće je...

Inače, ovima što bi radije V. Srbiju slobodno predložite zamjenu recimo ŠB - Derventa, rado će ljudi zamijenit kuće ionako su tamo mahom Hercegovci podrijetlom.

Banac je tu čini mi se ipak u pravu, u globalu gledano i dalje su Srbi po Hrvate (ukupno gledano) puno opasniji a treba i iskoristit bošnjačku prevrtljivost.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 19:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 12:56
Postovi: 9973
Dosao sam do onog "Hrvati provode aparthejd u Stocu" i prestao citat jer mi je dokror savjetovao mir i sto manje zivciranja..

_________________
Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 19:53 
Offline

Pridružen/a: 12 srp 2010, 22:57
Postovi: 280
Da dodam još da je Robbie postao odlično analizu. I sve konstatirao kako jest, no njegova perspektiva i perspektiva i interesi onih koji se pitaju je potpuno drukčija. I s logične strane i s neke funkcionalnopraktične, sa svih tih aspekata je Robbie u pravu ali svijet ipak malo drukčije funkcionira.

Vidjet ćemo, ja se doista nadam da i najavljena novobritanskaamerička politika će slijediti Bančevu logiku što se tiče entiteta i ustava, ima velikih naznaka...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 21:55 
Offline

Pridružen/a: 29 pro 2009, 15:31
Postovi: 21
Banac je ili GLUP ili PLAĆEN da ovako priča . Ne znam drugogo suvislog obrazloženja ovim GLUPOSTIMA.
Čuj s bošnjacima, samo kada bi nam rekao tko su ti bošnjaci, imati savez ?? Ako je mislio na Muslimani što oni JESU onda nema s njima nikavih SAVEZA jer su oni SMRTNI neprijatljui Hrvata u BiH i jer su napravili najveći zločin I GENOCID nd Hrvatima Srednje bosne i Sjeverne Hrecegovine.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 21:58 
Offline

Pridružen/a: 29 pro 2009, 15:31
Postovi: 21
Ima Boga i nikada neće banćeva i mesićeva politika uspjeti u BiH jer je bog dao i braću SRBE penciline za Muslimane koje poklaše i protjeraše tolike Hrvate iz Srednje bosne i Sjeverne hecegovine.

I UPMTITE sljedeće : Dok bude Srba u BiH biće i NAS i obrnuto.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 23:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:45
Postovi: 4906
Czeslaw Milosz ima jednu knjigu, zove se "Zarobljeni um". To je Banac.
Moglo bi se ići u analize i psihoanalize, no taj je čovjek po pitanju Tuđmana i BiH- beyond remedy.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 02 ruj 2010, 23:35 
Offline

Pridružen/a: 22 sij 2010, 09:06
Postovi: 121
hercnjak je napisao/la:

Ono što bi mi mogli jest prilagodit se ovome koliko je moguće i iskoristit pozitivne aspekte po nas u ovoj "doktrini". A moguće je...


Ovo je zločesto sprdanje s Hrvatima u BiH: pa ovaj mason Banac traži da se Hrvati u BiH odreknu svojih nacionalnih prava a u RH on i ostali HHOovci podupiru dvostruka prava glasa za Srbe i ostale manjine a da ne govorimo koliku bi i Banac i njemu slični HHOovci i "jugosferaši" digli graju da Hrvati u RH Srbima biraju nekog srpskog Sejdu umjesto M. Pupovca a za Komšića tvrdi da je OK i ne smeta mu što su ga izabrali a to znači i Hrvatima ga nametnuli muslimani.

hercnjak je napisao/la:
Da dodam još da je Robbie postao odlično analizu. I sve konstatirao kako jest, no njegova perspektiva i perspektiva i interesi onih koji se pitaju je potpuno drukčija. I s logične strane i s neke funkcionalnopraktične, sa svih tih aspekata je Robbie u pravu ali svijet ipak malo drukčije funkcionira.
Vidjet ćemo, ja se doista nadam da i najavljena novobritanskaamerička politika će slijediti Bančevu logiku što se tiče entiteta i ustava, ima velikih naznaka...


Ova što ovdje kaže "hercnjak" je ne samo sprdanje nego drska bezobraština: tvrdi da je Robbie u pravu a onda zlurado kaže da se nada da će i najavljena novobritanskaamerička politika slijediti Bančevu logiku, dakle nada se pobjedi antihrvatske "logike" tj politike.

Očito su jugosferaši, velikobosanci i janjičari u istom kolu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 03 ruj 2010, 08:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 pro 2009, 14:42
Postovi: 7851
Lokacija: Na rubu egzistencije
Tulkas je napisao/la:
Dosao sam do onog "Hrvati provode aparthejd u Stocu" i prestao citat jer mi je dokror savjetovao mir i sto manje zivciranja..

Preporučljivo za one koji moraju na kolonoskopiju ili rektoskopiju :zubati

Šta u suštini znači okretanje prema Sarajevu. To je vrlo dobro kroz ovaj intervju opisao Bananac. Preko naših leđa će Zagreb sklapati savez sa Bošnjacima u boju za Drinu. A cijena koju treba platiti je svesti bh hrvate na razinu cirkuskih životinja koji bi tamo negdje malo tamburali i kola igrali.

Ajmo paušalno reć da je srednja bosna platila cijenu rata, a hercegovina će platiti cijenu mira i suživota i multikulti boja za Drinu.

Rekao bi moj prijatelj meni: Eto ti pa se jebi s tim dokle hoćeš, a mene ostavi na miru.

_________________
Too proud to beg, too dumb to steal

It's probably me...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Interview: Prof. dr. Ivo Banac za HercegBosna.org
PostPostano: 03 ruj 2010, 08:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 sij 2010, 14:26
Postovi: 80
Iskreno,slabo poznajem njegovo djelovanje.Znam više onako površno i u par situacija mi je bio čak ok,vezano za Mesića i Tomsona pa ovako nešto i baš nisam očekivao.
Sumljam da čovjek ne poznaje situaciju ili da ju gleda površno,mislim da je ovo njegovo viđenje situacije u BiH ustvari viđenje situacije hrv. "elite".
Znači gledano dugoročnije i hladne glave mi ipak znamo što je najbolje za vas,jer mi u BiH svojim postupcima srljamo u propast.Ovdje nas profesor proglasi kao nekakav štit hrvatskoj od velike srbije! :smajl006


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 156 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot], Hagresor, kily, Teuton, Tomba17 i 45 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO