HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 03 ožu 2024, 06:55.

Vremenska zona: UTC + 01:00
Započni novu temu Odgovori  [ 246 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 08:01 
Offline

Pridružen/a: 24 stu 2023, 09:53
Postovi: 136
Citat:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bosna-i-hercegovina-danas-slavi-80-godisnjicu-obnovljene-drzavnosti/231124162

DOMOVINA SVIH NAS

Bosna i Hercegovina danas slavi 80. godišnjicu obnovljene državnosti

slika

Bosna i Hercegovina danas proslavlja 80 godina od obnove državnosti naše zemlje. Na ovaj dan 1943. godine potvrđene su historijske granice, a naša BiH je tada definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika tadašnje Jugoslavije.


Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) obrazovano je na današnji dan, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu. Na zasjedanju su izabrana 172 vijećnika iz svih srezova BiH.

Na istom zasjedanju je konstituirano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa Vojislavom Kecmanovićem, ljekarom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

U rezoluciji, koja je glavni dokument, između ostalog ističe se da narodi BiH kroz svoje jedino političko predstavništvo, ZAVNOBiH, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na drugom zasjedanju u Sanskom Mostu, od 30. juna do 2. jula 1944. godine, ZAVNOBiH se konstituira u vrhovno zakonodavno i izvršno narodno predstavničko tijelo, u najviši organ državne vlasti Bosne i Hercegovine, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji.

Ovom, kao i nizom drugih odluka, "BiH je ostvarila vijekovne težnje svojih naroda da ujedinjenjem u svojoj državnoj zajednici, oslobođeni prevlasti i tutorstva drugih država, obezbijede svoj slobodan razvitak".

Time je BiH obnovila svoju državnost po prvi put nakon pada srednjovjekovne bosanske države 1463. godine, odnosno nakon tačno 480 godina.

Nažalost, i 80. godišnjica se slavi samo u jednom dijelu države. Širom Federacije vijore se zastave Bosne i Hercegovine, te se još od nekoliko dana unazad održavaju razne manifestaciju na kojima se odaje počast Bosni i Hercegovini ali i svima onima koji su položili svoje živote tokom svih prethodnih stoljeća kako bi ona opstala.

Ekipa portala Klix.ba svim Bosancima i Hercegovcima želi sretan Dan državnosti BiH!Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 08:03 
Offline

Pridružen/a: 24 stu 2023, 09:53
Postovi: 136
Citat:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/google-posebnom-ilustracijom-na-naslovnoj-stranici-cestitao-dan-drzavnosti-bih/231125008

ZA 25. NOVEMBAR

Google posebnom ilustracijom na naslovnoj stranici čestitao Dan državnosti BiH

slika

Najveći internetski pretraživač Google obilježio je danas Dan državnosti Bosne i Hercegovine postavljanjem zastave naše zemlje na svoj prepoznatljivi logo.

Na početnoj stranici Googlea, umjesto uobičajenog logotipa, sada se može vidjeti posebno oblikovan "doodle" u formi zastave Bosne i Hercegovine, dok je u pozadini prikazano nebo.

Ova čestitka je vidljiva svima koji otvore Google tokom 25. novembra. Korisnici koji kliknu na doodle dobit će rezultate pretrage o Danu državnosti Bosne i Hercegovine, pružajući im priliku da saznaju više o značaju ovog važnog datuma.

Google Doodle predstavlja privremenu izmjenu logotipa na početnim stranicama pretraživača i koristi se kako bi se obilježili praznici, događaji, postignuća i značajne ličnosti iz historije.

Prvi Google Doodle predstavljen je davne 1998. godine u čast festivala Burning Man, a nacrtali su ga osnivači firme Google, Larry Page i Sergey Brin, s ciljem da obavijeste korisnike tada mladog pretraživača o svom sudjelovanju na tom festivalu.Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 08:03 
Offline

Pridružen/a: 24 stu 2023, 09:53
Postovi: 136
Muslimani su se u zadnjih godinu dana jako raspištoljili.
Očekujem još agresivniji pristup ove godine prema većini stanovnika i teritorija ove godine po pitanju tzv. dana državnosti.
Ne možete tjerati ljude da slave nešto.

Sretan dan državnosti svim Bosancima i Hercegovcima. I vjerojatno Sandžaklijama.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 08:26 
Offline

Pridružen/a: 24 stu 2023, 09:53
Postovi: 136
Citat:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/nikada-kao-danas-nije-bilo-vaznije-naglasiti-drzavnost-ucimo-li-na-tudjim-greskama/231124027

VRIJEDNOSTI ZAVNOBIH-A

Nikada kao danas nije bilo važnije naglasiti državnost: Učimo li na tuđim greškama


slika

Ujedinjene nacije, kao krovna svjetska i meritorna organizacija priznaju tek nešto manje od 200 država svijeta, dok je mnogo više onih koji nemaju svoju državu. Jedni vijekovima tumaraju različitim podnebljima, bez ideje i strategije, drugi ginu i svakodnevno umiru za državu, treći su u nekom hibridnom položaju i tako dalje.


Ma koliko isprazno i često zamorno zvučale floskule o državnosti, državotvornosti, globalni politički okvir svakodnevno naglašava važnost države. Uprkos svim čarima svijeta kao globalnog sela, liberalizacije i pogodnosti koje je civilizaciji donijela demokratija koja se nesumnjivo mora svakodnevno braniti, aktuelni momenat pokazuje šta znači država, a šta znači kada se za tu državu neko vijekovima mora boriti.

Bosna i Hercegovina danas obilježava svoj Dan državnosti, obnovljen prije ravno 80 godina u Mrkonjić Gradu. I ma koliko se ljutili na vlast, na političare, ma koliko bili razočarani zbog korumpiranog sistema, činjenicu državnosti BiH ne bi trebali zanemarivati niti se obeshrabrivati politikama koje to negiraju.

A čini se da nakon posljednjeg rata nije bilo momenta kada se obilježavanje Dana državnosti BiH pokušalo više osporiti. Pod krinkom sigurnosnog izazova ove godine je zabranjeno obilježavanje Dana državnosti u Mrkonjić Gradu, povijesnom mjestu za ovu državu na kojem se prisjeća na ZAVNOBiH.

BiH je opstala i zadržala kontinuitet državnosti, ma koliko neke aktuelne politike vrijeme broje od Dejtonskog sporazuma, koji je činjenica, kao što je i državnost činjenica.

Tako su u decenijama iza nas brojne politike svojim retrogradnim stavovima, poltronstvom, partitokratijom, raširenom korupcijom, polovičnim reformama i na drugi način građanima pokušale ogaditi državu, poimajući sebe sa državom. I u velikoj mjeri su u tome i uspjeli pa su desetine hiljada ljudi i napustili BiH. No, država je i dalje tu da nadživi takve politike.

I ma koliko nekad bili zamoreni od sistema koji vodi državu, razočarani ili bezvoljni, državu smo naslijedili zahvaljujući borbi i ustrajnosti predaka, pa će država i ovu generaciju nadživjeti. Stoga je i važnije današnji datum nastaviti obilježavati i ne zaboraviti važnosti ZAVNOBiH-a i svake borbe koja je iz toga proizašla.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 10:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 sij 2023, 15:54
Postovi: 4009
bosanski hamasovci slave komunistički praznik, koje ludilo, koji je to košmar u islamskim glavama. Van trokuta i bihaćke enklave to niko ne jebe 2%.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 10:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 20663
Super, lijepo će to slaviti po Dojčlandu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 10:32 
Offline

Pridružen/a: 24 stu 2023, 09:53
Postovi: 136
Citat:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/grad-je-u-plavo-zutoj-boji-ali-su-puste-ulice-kako-sarajevo-izgleda-na-dan-drzavnosti-bih/231125022

PRIJESTOLNICA DRŽAVE

Grad je u plavo-žutoj boji, ali su puste ulice: Kako Sarajevo izgleda na Dan državnosti BiH

slika

Većina građana Bosne i Hercegovine, uključujući stanovnike glavnog grada Sarajeva, danas svečano obilježava Dan državnosti, jedan od najvažnijih datuma u historiji zemlje.


Centar Sarajeva, kao i svake godine, krasile su bh. zastave koje su građani istakli na svojim domovima i poslovnim objektima.

U centralnoj gradskoj ulici, Titovoj, fotoreporter portala Klix.ba nije zabilježio veliki broj građana. Tek ponekog šetača sreli smo na ovo hladno novembarsko jutro. Ranije su spomen-obilježje Vječna vatra cvijeće položili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović.

Nažalost, obilježavanje Dana državnosti i dalje ostaje podijeljeno unutar same zemlje. Prema Zakonu o praznicima Federacije Bosne i Hercegovine, 25. novembar je proglašen neradnim danom u ovom entitetu, dok se u drugom dijelu zemlje, entitetu Republika Srpska, ovaj dan prolazi bez svečanosti.

U RS-u, umjesto obilježavanja 25. novembra, naglasak se stavlja na 21. novembar, datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Za većinu političara u ovom bh. entitetu, Dejtonski sporazum predstavlja ključni događaj koji je oblikovao današnju Bosnu i Hercegovinu. Ovaj pristup ogleda se u odsustvu svečanosti i obilježavanja Dana državnosti u RS-u tokom današnjeg dana.Stvarno misle da su i dalje većina?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 10:36 
Offline

Pridružen/a: 24 stu 2023, 09:53
Postovi: 136
Citat:

VLADA ZDK

Dan državnosti u Zenici: U BiH ima mjesta za sve, samo ako ste čovjek

slika

Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Zenici jutros su polaganjem cvijeća obilježili predstavnici vlasti Zeničko-dobojskog kantona koji su ukazali na značaj današnjeg dana.


Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, predsjedavajući Skupštine ZDK Čazim Huskić te ministri Emir Vračo, Dženana Čišija, Adnan Sirovica, Nebojša Nikolić i Aida Salčinović kao i predstavnici kluba Bosna Master koji će povodom Dana državnosti odigrati revijalnu utakmicu na Bilinom Polju, jutros su položili cvijeće na spomen-obilježju Kameni spavač u centru Zenice.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Čazim Huskić je kazao da se i ove godine, nažalost, Dan državnosti obilježava u samo jednom dijelu BiH.

“Nažalost i ovaj put se samo u jednom dijelu naše države obilježava Dan državnosti, a i u ovom dijelu počinju opstrukcije za ovaj značajni dan naše domovine. Nadam se da ćemo shvatiti važnost ove države i početi uvažavati ovu državu i ljude koji su svoje živote dali za ovu državu”, kazao je Huskić.

Premijer Pivić je u svom obraćanju medijima kazao da BiH može biti primjer Evropi kako na malom prostoru može živjeti mnogo ljudi različitih nacionalnosti i kultura.

Na zasjedanju su potvrđeni principi, oni koje i danas njeguje cijela Evropa, a to je multikulturalnost, i kada pogledamo status BiH kroz historiju, u tom smislu, BiH je svoju poziciju multikulturalnosti odbranila i kroz agresiju u BiH. Svi napadi koji traju na našu državu je dokaz da BiH nikada neće pasti, da neće odustati i da patriote koje su branile BiH i danas postoje”, kazao je Pivić.

Naglasio je da BiH mora ostati ono što jeste i što je utvrđeno na zasijedanju, a to je mjesto gdje žive ljudi različitih kultura, vjera i nacija.

“Ima mjesta za sve, nije važno ko ste već da ste čovjek. BiH će ostati ono što jeste, najveća vrijednost Evrope, ali i sebe. Možemo biti primjer cijeloj Evropi da na malom prostoru mogu živjeti ljudi koji su različitih vjera, kultura i tradicija”, zaključio je Pivić


Pravi primjer za Europu. =))

Nego, zašto molitva na obilježavanju državnog praznika multikulti BiH?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 10:38 
Offline

Pridružen/a: 25 lis 2019, 16:53
Postovi: 2169
Prijepodne je još svečarska atmosfera u medijima, oko podne onda kreću u članci kako je u RS-u dan kao svaki drugi, a u hrvatskim dijelovima Federacije nema istaknutih zastava BiH, nego samo Herceg Bosne.

Svake godine isto. Copy-paste...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 10:42 
Offline

Pridružen/a: 24 stu 2023, 09:53
Postovi: 136
Citat:

RIJEČ HISTORIČARA

Bosna i Hercegovina slavi Dan državnosti, ali znamo li šta zapravo znači državnost?


slika

Bosna i Hercegovina danas slavi 80 godina od kada su vijećnici ZAVNOBiH na temeljima antifašističke borbe obnovili njenu državnost. O pojmu državnosti kroz historiju i šta to zapravo znači razgovarali smo sa bosanskohercegovačkim historičarima.


Profesor antičke historije na Odsjeku za historiju, Filozofskog fakulteta u Sarajevu Salmedin Mesihović da se temelji sadržine onoga što se u modernom svijetu označava pojmom državotvornost nalaze u klasičnoj grčko-rimskoj civilizaciji.

Šta je državnost bila u antici?

"Tada u stoljećima prije nove je bilo definirano da politička zajednica treba da bude temeljena na onima koji se smatraju nositeljima suvereniteta, odnosno punopravnog građanstva, na grčkom politikos, a na latinskom civitas. Ti sa punopravnim građanstvom nazivaju se na grčkom politesna latinskom civis, ali su nerijetko iz te kategorije izbačeni drugi stanovnici političke zajednice (žene, stranci, robovi, pojedine potčinjene skupine)", objašnjava Mesihović.

Osobe sa punopravnim građanstvom su kreirali, vodili i upravljali političkim institucijama određene zajednice koja se na grčkom naziva polis, a na latinskom res publica (odnosno republika danas).

"Ovaj koncept se napušta u srednjem vijeku, kada suverenitet prelazi na međusobno isprepletene carsko/kraljevsko feudalno ustrojstvo i religijske institucije, pa se politička vlast temelji na feudalcu koji "drži“ pod kontrolom i svojim pravom određenu teritoriju. Stanovništvo izvan ovog feudalno – religijsko ustrojstva je lišeno bilo kakvih političkih prava", kaže Mesihović.

Nakon toga, pojašnjava Mesihović, sa prestajanjem feudalnog poretka, ponove se vraća na postavke političkih odnosa koji su definirani za grčko- rimske klasične civilizacije, sa tim da u novovjekovnim državama temeljenim na klasama, država treba da je u interesu imućnih građana.

"Nakon oktobarske revolucije, taj koncept se dodatno proširuje sa načelom da "republika“ treba da zadovolji ne samo interese povlaštenih građana, nego i ostatka stanovništva, znači i individualna i kolektivna prava i interese građana i skupina unutar države. Vođeni upravo posljednjim načelom su bili motivirani i oni državotvorci sa zasjedanja u Mrkonjić Gradu (gdje je nakon utemeljena moderna državnost Bosne i Hercegovine) i četiri dana kasnije u Jajcu (na kojem je ta moderna državnost priznata)", zaključuje Mesihović.

Srednjovjekovna Bosna

Dženan Dautović, profesor srednjovjekovne historije na Univerzitetu u Tuzli kaže kako termin državnosti nije adekvatan kada se govori o srednjem vijeku.

"Sama država kao oblik političkog ujedinjenja nije postojala u tom smislu. Ono što možemo pokušati jeste da ukažemo na temelje političkog organizovanja bosanske banovine, odnosno bosanske kraljevine", kaže Dautović.

Pojašnjava da kao i u drugim evropskim kraljevinama ti temelji su blizak kontakt svjetovne i duhovne vlasti, svaka srednjovjekovna država ima ta dva glavna stuba svoga opstojstva.

"U srednovjekovnoj Bosni svjetovnu vlast su predstavljali vladajuća porodica Kotromanića i najvažniji baroni, velikaši koji su bili okupljeni u državni sabor ili stanak. Drugi stub bez kojeg prvi ne bi mogao egzistirati jer ne bi imao jurizdikciju, opravdanje je vjerski. Njega je najprije oblikovala bosanska biskupija do njenog premještanja van Bosne odlukom Pape polovinom 13. stoljeća, a zatim na njeno mjesto je uskočila Crkva Bosanska koju su formirali bosanski krstjani kao redovnički red. To su dva osnovna stuba srednjovjekovne Bosne", kaže Dautović.

Obnova državnosti

Profesor historije 20. stoljeća na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevo Husnija Kamberović pojašnjava da je na prvom i drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a uspostavljeno teritorijalno jedinstvo Bosne i Hercegovine.

"Podsjećam da je BiH u monarhističkoj Jugoslaviji bila teritorijalno razbijena na banovine i da je svijest o bosanskohercegovačkom jedinstvu u Kraljevini Jugoslaviji sistematski razarana. Kada je 1929. uspostavom banovina Drina prestala biti granica, ban Drinske banovine je to smatrao velikim historijskim uspjehom. BiH je od svih zemalja u jugoistočnoj Evropi imala najstabilnije granice (kontinuitet tih granica je gotovo neprekinut od 1699. do 1929), ali je to terotirijalno jedinstvo 1929. razbijeno. ZAVNOBiH 1943. ponovo uspostavlja to jedinstvo, kao pretpostavku za oživljavanje bosanskohercegovačkog identiteta", kaže Kamberović.

ZAVNOBiH je također uspostavio institucije vlasti koju čine domaći ljudi i uz to postavio kao princip postavio ravnopravnost svih nacionalnih zajednica u Bosni i Hercegovini i donio pravne norme po kojima se uspostavlja jednakost pred zakonom što je također pretpostavka izgradnje moderne države.

"BiH od 1943. do 1992. ne funkcionira kao neovisna država, ali se ona u ustavnim rješenjima definira kao 'socijalistička državna zajednica'. U razdoblju socijalizma, BiH gradi svoj zaseban identitet, što je posebno viudljivo takom 1960-ih i 1970-ih godina, kada je ona definitivno izborila svoj ravnopravan status sa ostalim republikama jugoslavenske federacije. Ustav iz 1974. će biti pravi temelj na kojem će se graditi državnost Bosne i Hercegovine poslije 1992. godine. Naravno, nezavisnost i državnost su se morale vojnički braniti, i konačno, kroz Dejtonski sporazum je potvrđen međunarodni i državni kontinuitet BiH", zaključuje Kamberović.Mitomanija o crkvi bosanskoj i nebuloze o teritorijalnom "integritetu" BiH za vrijeme Turaka.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 10:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 sij 2023, 15:54
Postovi: 4009
Trude se isfprsirat al ne ide, čak ni kod muslimana


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 10:47 
Offline

Pridružen/a: 24 stu 2023, 09:53
Postovi: 136
Citat:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/becirovic-da-nije-bilo-zavnobih-a-pobijedila-bi-cetnicka-ideja-o-velikoj-srbiji/231125024

ČESTITAO DAN DRŽAVNOSTI

Bećirović: Da nije bilo ZAVNOBiH-a pobijedila bi četnička ideja o "Velikoj Srbiji"

slika

Polaganjem cvijeća na Mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića nastavljeno je obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Tim povodom, obratio se član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.


Bećirović je iskoristio priliku i svim građankama i građanima BiH čestitao ovaj veliki praznik i istakao kako svi ljudi u zemlji mogu i trebaju biti ponosni na svoju domovinu.

Potom je govorio o važnosti ovog dana, ali i tome šta bi on trebao predstavljati budućim generacijama.

"ZAVNOBiH je mjesto svebosanskog sabiranja, mjesto sinteze, mjesto i događaj koji nam govori da ni u budućnosti izlaz nije u svađama, prepirkama i mržnji već u saradnji, dijalogu i zajedništvu. Prije ili kasnije u cijeloj BiH mora preovladati jedna nova generacija političkih djelatnika koji će ovu zemlju usmjeriti poštujući sve velike događaje iz naše prošlosti", poručio je Bećirović.

Kazao je kako, da nije bilo ZAVNOBiH-a, ideja četničkog pokreta o velikoj Srbiji bi vjerovatno pobijedila.

"ZAVNOBiH je bio velika prekretnica, alternativa ZAVNOBIH-u bila je dva mjeseca poslije, bio je to ravnogorski četnički kongres i da nije pobijedila ideja ZAVNOBiH-a, ideja cjelovite BiH ideja ravnopravnosti, pobijedila bi četnička ideja stvaranja velike Srbije", ističe Bećirović i dodaje kako je BiH zahvaljujući antifašistima obnovila svoju državnost.

"Nije tačno da BiH nema kontinuitet, Čak ni Dejton nije mogao da uništi ZAVNOBiH zemlje jer je on priznao granice, a Dejton to potvrdio. Treba imati svoj višestoljetni kontinuitet, svi mi možemo biti ponosni na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu", zaključio je Bećirović.


Kakav višestoljetni kontinuitet?

Je li Srbija imala višestoljetni kontinuitet pod Turcima?

O čemu oni govore?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 12:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43981
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Spajalica je napisao/la:

slikaOvakva slike me uvijek pogode s obzirom na moje porijeklo. Ti zadnji ostatci ostataka Hrvata i Srba u SA/TZ/ZE koji skrušeno stoje dok ovi s dlanovima drže taj performans prilikom svake obljetnice. I još vjerojatno taj latentni strah da će ih netko na ulici dozvati glasno njihovim imenom a ne nekim "raja" nadimkom.

Baš deveti krug pakla. Ali dobro, ako zarađuju nešto na ime tih kvota, bolje im je da štede i spremaju izlaznu strategiju, naravno ako nemaju muslimanskog supružnika.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 12:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2022, 17:46
Postovi: 7511
Lokacija: banana
Meni jedna stvar kod tradicionalista nije jasna. Barem mislim da se vecina ovde na forumu tako vidi.

S jedne strane mrzite komunizam i bezboznost, dakle ubijanje tradicije, a s druge strane vam smeta kad se neko drugi bogu pomoli, dakle istom bogu u kojeg se i vi busate u prsa da vjerujete. A ne vjerujete. Vama je to takodjer samo furka.

_________________
Nacionalizam je kad se shupci jedne nacije raduju sto u toj naciji ima i pozamasnih kurchina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 12:13 
Offline

Pridružen/a: 24 stu 2023, 09:53
Postovi: 136
Nego... šta imaju moliti na dan državnosti?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 12:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2022, 17:46
Postovi: 7511
Lokacija: banana
Ja bi sve religijsko zabranio uopsteno. Samo cisto sumnjam da bi se vecina na forumu slozila s tim.

_________________
Nacionalizam je kad se shupci jedne nacije raduju sto u toj naciji ima i pozamasnih kurchina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 12:22 
Offline

Pridružen/a: 24 stu 2023, 09:53
Postovi: 136
Haram je napisao/la:
Meni jedna stvar kod tradicionalista nije jasna. Barem mislim da se vecina ovde na forumu tako vidi.

S jedne strane mrzite komunizam i bezboznost, dakle ubijanje tradicije, a s druge strane vam smeta kad se neko drugi bogu pomoli, dakle istom bogu u kojeg se i vi busate u prsa da vjerujete. A ne vjerujete. Vama je to takodjer samo furka.


Ja ne idem u crkvu.
Ne prezirem nužno socijalizam, komunizma u punom smislu nikad nije ni bilo kod nas.

Nema mi ništa licemjernije od muslimanskog režanja na kršćanske simbole, tradiciju, blagdane, mijenjanje naziva iz "božićnih" u "praznične" ukrase, zabranu Djeda Mraza, napade na kršćane u Sarajevu koji nose krunicu oko vrata, a istovremeno se busaju u prsa o nekom tolerantnom suživotu i multikulturalnosti koji zapravo nikad nije postojao na području BiH.

Doba begovanja potu*čenih Slavena nisu primjer lijepog suživota za one koji su izgubili plodnu zemlju, bivali protjerani, plaćali danak jer nisu ispravne vjere za Turke, gubili djecu u danku u krvi.

I onda ti i takvi pričaju o nekom sustavnom 'genocidisanju' nad muslimanima u vremenima kad stvarno nije bilo nikakvih događaja vrijedni opisivanja riječju 'genocid'. No zaborave na genocid i kulturocid koji su činili nad kršćanima ovih prostora i napad na dijelove koji nisu bili pod Osmanlijama.

I takvi, kao produžena ruka Turaka, koji su nastavili uništavati autohtonost ovih prostora, prvi se pozivaju na bosansko kraljevstvo s kojim imaju najmanje veze, naprotiv, uništili su ga.

I onda nakon neuspješnog Ustašluka, pobjegnu u skute antifašizma, optužuju Hrvate za fašizam, a više Hrvata bilo u partizanima, nego što muslimana u Bosni uopće ima.

I danas pokušavaju plasirati priču o sekularnosti i potrebi za građanskom BiH i onda na jedan antifašistički/građanski/na kraju dana ateistički dan (vrijednosti socijalizma i antifašizma) krenu moliti.
Jedno ne ide s drugim. Ne ide.

Moliti što? Ne razumijem. Ko je sad umro?

A ne d'o Bog da se Hrvati ili Srbi političari javno pomole, slijedi paljba i nezadovoljstvo.

Samo muslimani mogu biti muslimani, a istovremeno trekeljat o antifašizmu, ostali moraju biti građani.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 12:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2022, 17:46
Postovi: 7511
Lokacija: banana
Imas ti dosta mitomanije i poluistina u ovom sto si napisao.

Ova slika gore, jel ovo neki spomenik ili grob ili sta? Ova iz Zenice gdje se jedni mole a drugi ne.

Ali mogu te utjesiti, vecina ovih sto ispruze dlanove i ne znaju da se mole vec im je to furka.

_________________
Nacionalizam je kad se shupci jedne nacije raduju sto u toj naciji ima i pozamasnih kurchina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 12:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35208
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Haram je napisao/la:
Meni jedna stvar kod tradicionalista nije jasna. Barem mislim da se vecina ovde na forumu tako vidi.

S jedne strane mrzite komunizam i bezboznost, dakle ubijanje tradicije, a s druge strane vam smeta kad se neko drugi bogu pomoli, dakle istom bogu u kojeg se i vi busate u prsa da vjerujete. A ne vjerujete. Vama je to takodjer samo furka.


Tradicionalisti se nikada neće moliti na spomeniku bezbožnika.
Ne da je ovo uvredljivo za one koji su podigli spomenik nego bi trebalo biti i za same vjernike.
Zapišavanje ateističkih spomenika islamom.

Ovo je samo prisutno kod muslimana, u Hrvatskoj na ovakvim spomenicima se položi cvijeće i nakloni bez ikakvog vjerskog rituala.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 12:31 
Offline

Pridružen/a: 24 stu 2023, 09:53
Postovi: 136
Slobodno ti napiši gdje vidiš mitomaniju i poluistinu.
S l o b o d n o.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 12:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2022, 17:46
Postovi: 7511
Lokacija: banana
Vjerovao ili ne "klanjanje zavnobihu" je i meni cisti nadrealizam. (mislim na klanjanje u vjerskom smislu)

_________________
Nacionalizam je kad se shupci jedne nacije raduju sto u toj naciji ima i pozamasnih kurchina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 12:33 
Offline

Pridružen/a: 21 lip 2023, 13:22
Postovi: 1813
Haram je napisao/la:
Imas ti dosta mitomanije i poluistina u ovom sto si napisao.

Ova slika gore, jel ovo neki spomenik ili grob ili sta? Ova iz Zenice gdje se jedni mole a drugi ne.

Ali mogu te utjesiti, vecina ovih sto ispruze dlanove i ne znaju da se mole vec im je to furka.


Post iznad je ubo u srž.
Što smo već odavno ustanovili.
Mujo I logika ne idu zajedno.
Naravno povijest,istina,tolerancija i sve ostalo što ne postoji u islamu


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 12:37 
Offline

Pridružen/a: 24 stu 2023, 09:53
Postovi: 136
Čekam da mi pokaže mitomaniju i poluistinu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 12:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 srp 2022, 17:46
Postovi: 7511
Lokacija: banana
Spajalica je napisao/la:
Slobodno ti napiši gdje vidiš mitomaniju i poluistinu.
S l o b o d n o.


Neda mi se.

_________________
Nacionalizam je kad se shupci jedne nacije raduju sto u toj naciji ima i pozamasnih kurchina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Još jedna dijagnoza kod muslimana - Dan državnosti
PostPostano: 25 stu 2023, 12:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35208
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Jasna razlika

Hrvati
slika

Muslimani
slika

Sve moraju zapišati islamom.

Ako već kafirski spomenik ne možeš preorati pretvori ga u islamsku bogomolju.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 246 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Naša Kvačica, pakovic i 13 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO