HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 kol 2026, 04:44.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Sarajevski učači haških presuda
PostPostano: 07 srp 2024, 17:57 

Radikalni učač Haških presuda je osoba koja interpretira tekstove Haških presuda na ekstreman, doslovan način, često izvan konteksta, kako bi podržala ili opravdala ekstremističke ideologije i akcije. Ovi učači često selektivno koriste i izvlače sudske spise iz konteksta, zanemarujući širi okvir pravnog učenja i međunarodne pravde. Njihovo tumačenje obično ignorira osnovne principe pravde poput mira, pravičnosti i milosti, te umjesto toga promiče nasilje, netoleranciju i sektaštvo.

Evo nekoliko ključnih karakteristika radikalnog učača Haških presuda:

1. Doslovnost: Tumače tekstove doslovno, bez obzira na historijski, kulturni i lingvistički kontekst.
2. Selektivnost: Biraju određene sudske spise koji podržavaju njihovu ideologiju, dok zanemaruju druge dijelove presuda.
3. Izvan konteksta: Izvlače sudske spise iz konteksta u kojem su napisani, čime iskrivljuju njihovo originalno značenje.
4. Ekstremizam: Promiču nasilne i ekstremističke ideologije koje su u suprotnosti s osnovnim principima pravde.
5. Odbacivanje tradicionalnih tumačenja: Ignoriraju ili odbacuju tradicionalna i akademska tumačenja Haških presuda koja naglašavaju umjerenost, suživot i mir.

Takvo tumačenje često vodi do ekstremizma i terorizma, te je široko osuđeno od strane većine pravnih stručnjaka i međunarodne zajednice širom svijeta.

Poznajete li učače haških presuda?

Vrh

Naslov: Re: Sarajevski učači haških presuda
PostPostano: 07 srp 2024, 18:03 

Ima li razlike između maočanskog učača kurana i sarajevskog učača haških presuda?

Po meni nema. Jedni i drugi ne dovode u pitanje istinitost onoga što čitaju.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 08:05 

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 08:08 

Novinar klixa

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 08:39 

Koga boli briga za tim smijesnim presudama haškog suda u 2024. godini.

BOLI ME KURAC ZA SVIM NJIMA.

Nek tkz. Bošnjaci iz svoga geta na koji su sprčeni pričaju što hoće i o čemu oće, baš me briga. :biceovodobro

Senja neće nikada biti Sanja, a islamizirani srpski konvertiti neće nikada biti repe s korijenom.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 09:11 

Pa dobro. Idu lokalni izbori. Mora se malo podignuti izlaznost.

Neprijatelj nikad ne spava.

Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 09:27 

Graničar Jozo je napisao/la:

Mi nismo muslimani da nam naslovnice novina svaki dan liče na 95' (bili izbori ili ne). Nek' njih maltetiraju dronovima, haškim presudama, genocidima, pomfricidima, prekopavanjima fikretovog lijevog prsta svaki dan. Njihov problem. Nek' im vlada ratno stanje, ratna psihoza, samo će ih više iseliti i osigurati lakše oslobođenje okupiranog teritorija.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 11:32 

Samo postojanje Republike Srpske, onako kako su je izvojevali Karadžić i Mladić, a oba presuđeni, najbolje govori o "važnosti" tih presuda.

Činjenice na terenu ostaju činjenice na terenu, a zločin se individualizira.

Mogli su srbi, recimo, protjerati bošnjake bez ubijanja pa bi zločin bio manji, ali eto dogodilo se kako se dogodilo, i zato je dobilo osudu svijeta.

Međutim osuda svijeta neće napraviti građansku, niti ukinuti RS, niti čak dobiti status Distrikta za Srebrenicu kakav ima Brčko.

Zašto? Pa jer bošnjaci tu više nisu dovoljno jaki.

Tako i za svaku drugu presudu, one su pojedincima, nisu ni državama, pa čak ni Herceg-Bosni, jer njena pravila i zakoni se i danas poštuju i primjenjuju kada se recimo nekome utvrđuje mirovina i sl. kao važeći zakoni.

Znači nije ni ukinuta nego je dobrovoljno ušla u Federaciju, isto kao i ta "građanska" RBiH, kojom su tada upravljali muslimani.

Mogu oni učit presude kako hoće, realnost je jedno, svijet napreduje a oni o tom pričaju.

Zamisli da su njemci 1970. pričali o Nurnberngu i tim suđenjima, ili da su amerikanci, englezi i francuzi propitivali uloge znanstvenika koje su sebi doveli da pojačaju svoja tehnološka dostignuća, gdje bi danas oni bili? Vjerojatno gdje i mi sada.

Ljudi su se okrenuli naprijed i ostavili ove stvari povjesničarima.

Osim ponekog podhebavanja različtih navijačkih skupina kad im se klubovi ili reprezentacije susretnu nitko ne spominje te događaje.

Čak i ljudi koji su ratovali uglavnom su preboljeli i oprostili kontra strani, ako netko nešto i zamjera onda više svojima jer je bio natjeran na ratovanje.

A kod nas se uče presude, čitam da bi u kantonu Sarajevo i da intoniraju himnu u školama, vjerojatno tražeći povod za neki novi incident.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 11:41 

MiB je napisao/la:
Ima li razlike između maočanskog učača kurana i sarajevskog učača haških presuda?

Po meni nema. Jedni i drugi ne dovode u pitanje istinitost onoga što čitaju.

Ah druze, kad bi oni bili jedini sto se na taj nacin odnose prema onom sto im se podastire kao "univerzalna istina"...

Demagogija je nesto sto je nazalost svojstveno vecini ljudi, a pogovoto onim koji se odlikuju osobinom koju ja zovem "refleksom stada", svakoraznim kolektivizmima. Pa forum je parada-primjerak upravo toga. Ne treba ti vise za socijalni studij.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 13:10 

hoblatopla je napisao/la:
Graničar Jozo je napisao/la:

Mi nismo muslimani da nam naslovnice novina svaki dan liče na 95' (bili izbori ili ne). Nek' njih maltetiraju dronovima, haškim presudama, genocidima, pomfricidima, prekopavanjima fikretovog lijevog prsta svaki dan. Njihov problem. Nek' im vlada ratno stanje, ratna psihoza, samo će ih više iseliti i osigurati lakše oslobođenje okupiranog teritorija.

OK, nismo.

Šta oni imaju od toga? Koju štetu mi imamo od te njihove medijske hajke?

To je dio završnog procesa njihove etnogeneze. I to je to.

Kad se probude bit će kasno.

Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 14:02 

O kakvim Bošnjacima Senja priča. 1993. nisu postojali još. :D

Nego, što god da smo radili loše, oprali smo to 1994. do 1995.

Oslobođen je veći dio BiH, zamijenen teritorij za okolicu Sarajeva. I tu je trebalo završit. Naši su nekako i stali, tj. Hrvatska je stala sa sukobom sa Muslimanima, kasnije Bošnjacima.

Evo ti kad čitaš njih, kao da je jučer bilo nešto.

Iza svega se krije želja za dominacijom i nad Srbima i nad Hrvatima. Samo, nisu nikad bili dalje od toga. Moglo bi se vratit k'o bumerang.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 14:07 

Ne bih ja rekao da se iza svega toga krije zelja za dominacijom. Stavise, mislim da iz tebe vise izbija stoljetni, podsvjesno kolektivni strah od dominacija nad vama. Sto razumijem s psiholosko historijske tacke gledista, zbog vise stoljeca realne vladavine nad "vama", tj. nad precima vam.

Naravno, kad govorim o Bosnjacima koji nisu u dzamija-SDA-modu. Kod njih mozda cak i ima toga sto dijagnosticiras.

Ja - a mozda je to i projekcija vlastitih zelja (ko ce ga znati) - mislim da bi mnogi sretni bili da Srbi i Hrvati zavole BiH kao drzavu i - ako vec ne jedinu onda barem - vazniju domovinu.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 14:26 

Haram je napisao/la:
Ne bih ja rekao da se iza svega toga krije zelja za dominacijom. Stavise, mislim da iz tebe vise izbija stoljetni, podsvjesno kolektivni strah od dominacija nad vama. Sto razumijem s psiholosko historijske tacke gledista, zbog vise stoljeca realne vladavine nad "vama", tj. nad precima vam.

Naravno, kad govorim o Bosnjacima koji nisu u dzamija-SDA-modu. Kod njih mozda cak i ima toga sto dijagnosticiras.

Ja - a mozda je to i projekcija vlastitih zelja (ko ce ga znati) - mislim da bi mnogi sretni bili da Srbi i Hrvati zavole BiH kao drzavu i - ako vec ne jedinu onda barem - vazniju domovinu.

Ajde malo pogledaj tko ne voli BiH, tko je non-stop nezadovoljan. To nisu Hrvati, Srbi je prihvaćaju a samo jednima nikako ne valja. :zubati

Nemamo mi što prihvaćat ili ne prihvaćat, potpisali smo ugovor 1995. i držimo se toga. Samo ga se jedni ne drže nikako.

Kaže Amer, 2 entiteta, 3 naroda. To je O.K. nemamo mi problem s tim. Samo još Komšić smeta.

Vrh

PostPostano: 08 srp 2024, 14:36 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Ajde malo pogledaj tko ne voli BiH, tko je non-stop nezadovoljan. To nisu Hrvati, Srbi je prihvaćaju a samo jednima nikako ne valja. :zubati

Nemamo mi što prihvaćat ili ne prihvaćat, potpisali smo ugovor 1995. i držimo se toga. Samo ga se jedni ne drže nikako.

Kaže Amer, 2 entiteta, 3 naroda. To je O.K. nemamo mi problem s tim. Samo još Komšić smeta.

Skreces s onog o cemu si pricao a na sta sam replicirao. Rijec je bila o "psiholoskom momentu" tj. zeljama iliti "zeljama".

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: OAI-SearchBot i 29 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: