|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 21 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
MiB
|
Naslov: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 15 stu 2025, 14:24 |
|
|
Jedna od slika koja oslikava Dejton počinje u četiri ujutro 20. novembra. Richard Holbrooke je vjerovao da je najteži dio, razgraničenje između Bošnjaka i Srba, završen. Delegacije su pregovarale cijelu noć, a onda je pozvan hrvatski ministar Mate Granić da pogleda mapu. Holbrooke je u svojim zapisima opisao da je bio fasciniran Granićevim izgledom: uredan, obrijan, u odijelu, kao da počinje radni dan. U prostoriji se otvara šampanjac, atmosfera opuštena. Granić traži vodu i tek kada je skinuto platno koje je pokrivalo mapu, počinje pravi lom: Republika Srpska se prostire do Livna, Posavina je u cijelosti data Srbima. Granić samo mirno odgovara da nema šanse da Hrvatska to prihvati. Milošević mu prilazi s ležernošću i govori: "Mate, bre, pa vidiš kako to lepo izgleda". Rečenica se pretvara u simbol njegovog ciničnog stila. Granić ga hvata za rame i prekida: "Predsjedniče, ne pitam vas." Sati koji slijede pretvaraju se u diplomatski haos. Alija Izetbegović odbija pristati, Tuđman odbija doći za stol uprkos američkom pritisku, a Holbrooke pokušava umiriti situaciju za ručkom u kantini. Tada Graniću govori da Hrvatska može predložiti vlastite karte. Taj zadatak preuzimaju Tuđman, Šušak, Granić i Ivan Šimonović, koji satima crta nove mape. Nakon predaje prijedloga, dolazi ključni poziv. Bill Clinton zove Tuđmana i razgovaraju 35 minuta. Predsjednik SAD poručuje da će vidjeti šta se može prihvatiti. Rezultat je kompromis: Odžak ide Hrvatima, Brčko postaje distrikt, a Tuđman ponovo traži američka garancije za mirnu reintegraciju Podunavlja. Time završava jedna od najtežih epizoda Dejtonskih pregovora. https://www.klix.ba/vijesti/svijet/od-v ... /251110091
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 15 stu 2025, 19:08 |
|
|
|
”Tada Graniću govori da Hrvatska može predložiti vlastite karte”
I koje su?
Sve druge postoje.
_________________ "Ne funkcionira BiH zato sto je podjeljena, već je podjeljeljena zato sto ne funkcionira"
Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hoblatopla
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 15 stu 2025, 19:42 |
|
|
Te stvari su opće poznate. Imaju i karte toga dogovora. Naravno da je bilo neprihvatljivo, ali trebalo je puno bolje nego što je na kraju dogovoreno. Inače, samo da ponovimo koliko su turčini takijaši: Citat: "Zamisao je bila jednostavna, i kao što će se pokazati vrlo uspješna. Pred lord Owenom smo se ponašali kao da smo spremni nastaviti pregovore, pa možda i prihvatiti njegov mirovni plan. Govorili smo da to u uslovima nastavka četničke ofanzive na Igmanu, ne možemo i nećemo učiniti. Ništa nismo slagali, samo smo pustili lorda da vjeruje ono što je želio vjerovati. Ustvari, njegov plan, koji je on sačinio zajedno sa Stoltenbergom, nije nam uopće bio prihvatlljiv", napisao je Izetbegović u "Sjećanjima". Citat: U pristupu pregovorima, delegacije Vlade Republike Bosne i Hercegovine su morale na razne načine i otezati kako ne bi ispalo da su oni krivi za propast pregovora dok su pred njih stavljani neprihvatljivi prijedlozi. https://www.klix.ba/vijesti/svijet/prez ... /251112092
_________________ BiH je turd.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Perun_Velež
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 15 stu 2025, 20:52 |
|
|
|
Gledajuć iz ove perspektive, nismo toliko loše ni prošli u Daytonu, negdje izgubiš, negdje dobiješ, izgubili Šipovo i Mrkonjić, dobili istočnu Slavoniju i Baranju bez rata, što znači da je bilo mudro odlomit što veći dio srpskih teritorija u zapadnoj BiH, da se ima čime cjenkat i trgovat, a opet, uspjelo se zadržat koliko toliko uz granicu Hrvatske, jer su DGG ostali u hrvatskom kantonu u Federaciji.
Jednom sam negdje davno čitao da je navodno Karadžić još 1992 ili 1993 god. otpisao teritorij od Kupresa do Bihaća jer smatrao da je dugoročno nemoguće to držat i branit, bitna mu je bila Posavina, istočna Bosna i Sarajevo. Ne sjećam se dobro,je li Koljević ili Krajišnik bio nezadovoljan zbog toga i da je netko prozivao Karadžića da je Kupres prodao Hrvatima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 15 stu 2025, 21:32 |
|
|
|
Možda sam netkog pogrešno razumio, ali moje se pitanje odnosi na baš te navedene prijedloge zemljovida u Dayton poslije sugestije Galbraith o kojima se u članku piše.
Koje su to?
_________________ "Ne funkcionira BiH zato sto je podjeljena, već je podjeljeljena zato sto ne funkcionira"
Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tvigi 94
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 15 stu 2025, 21:57 |
|
|
Perun_Velež je napisao/la: Gledajuć iz ove perspektive, nismo toliko loše ni prošli u Daytonu, negdje izgubiš, negdje dobiješ, izgubili Šipovo i Mrkonjić, dobili istočnu Slavoniju i Baranju bez rata, što znači da je bilo mudro odlomit što veći dio srpskih teritorija u zapadnoj BiH, da se ima čime cjenkat i trgovat, a opet, uspjelo se zadržat koliko toliko uz granicu Hrvatske, jer su DGG ostali u hrvatskom kantonu u Federaciji.
Jednom sam negdje davno čitao da je navodno Karadžić još 1992 ili 1993 god. otpisao teritorij od Kupresa do Bihaća jer smatrao da je dugoročno nemoguće to držat i branit, bitna mu je bila Posavina, istočna Bosna i Sarajevo. Ne sjećam se dobro,je li Koljević ili Krajišnik bio nezadovoljan zbog toga i da je netko prozivao Karadžića da je Kupres prodao Hrvatima. Kad smo došli nadomak Banja Luke, Srbi su sve svoje snage pa i one iz Posavine prebacili na Banja Luku. Mogli smo to iskoristiti da se preko Save prebacimo i zauzmemo Bosanski Brod i Odžak. U Daytonu bi s time imali još povoljnije karte i bolje bi mogli puno toga ispregovarati.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 15 stu 2025, 23:16 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 44419 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Koje snage? One što su trebale čuvati granicu prema Srbiji? I tako otvoriti mogućnost Srbiji za intervenciju.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 17 stu 2025, 23:02 |
|
|
|
Moglo se ući iz Orašja u Šamac, pa dalje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Perun_Velež
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 17 stu 2025, 23:49 |
|
|
|
Bilo bi zanimljivo ako bi negdje postojala arhiva tih različitih prijedloga i karti prije konačnog dogovora oko razgraničenja RS i FBiH. Baš me zanima kako je izgledala ta karta koja je zgrozila Matu Granića.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Šporet
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 18 stu 2025, 00:11 |
|
|
Perun_Velež je napisao/la: Bilo bi zanimljivo ako bi negdje postojala arhiva tih različitih prijedloga i karti prije konačnog dogovora oko razgraničenja RS i FBiH.
Ovo mi je vječna opsesija. Tijekom daytonskih pregovora bilo je izrađeno preko 120 karata, od svega toga u javnost nije pušteno baš ništa, imamo samo entitetsku liniju u visokom mjerilu (što ionako znamo preko katastra ili sto drugih načina) i one dvije karte prijedloga srpske i muslimanke(hrvatske) delegacije koje nisu niti iz Daytona nego nacrtane po nečijem sjećanju. Prošlo je 30 godina, valjda će ih se netko u State Departmentu sjetiti digitalizirati.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
estoyAqui
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 18 stu 2025, 09:17 |
|
|
Perun_Velež je napisao/la: Gledajuć iz ove perspektive, nismo toliko loše ni prošli u Daytonu, negdje izgubiš, negdje dobiješ, izgubili Šipovo i Mrkonjić, dobili istočnu Slavoniju i Baranju bez rata, što znači da je bilo mudro odlomit što veći dio srpskih teritorija u zapadnoj BiH, da se ima čime cjenkat i trgovat, a opet, uspjelo se zadržat koliko toliko uz granicu Hrvatske, jer su DGG ostali u hrvatskom kantonu u Federaciji.
Jednom sam negdje davno čitao da je navodno Karadžić još 1992 ili 1993 god. otpisao teritorij od Kupresa do Bihaća jer smatrao da je dugoročno nemoguće to držat i branit, bitna mu je bila Posavina, istočna Bosna i Sarajevo. Ne sjećam se dobro,je li Koljević ili Krajišnik bio nezadovoljan zbog toga i da je netko prozivao Karadžića da je Kupres prodao Hrvatima. Za Kupres navodno postoji priča da je prilikom operacije Cincar i napada hrvatskih snaga prema Kupresu 94-e Karadžić se opako naljutio i govorio o tome da su Hrvati izdali dogovor koji su imali s njim. To sam mislim pročitao u knjizi Dušana Marića
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 18 stu 2025, 13:11 |
|
|
|
Ne virujen u tu priču. Stalno mi prid oči dolazi slika Bosanskeg Broda. 229,30 km2, 13.949 Hrvata, 4.087 Muslimana (41,3% + 12,1% = 53,4%, bez onih "ostalih" 24%, di su uglavnon Jugoslaveni) Uzmemo li u račun pritpostavku da je kod svih naroda bila jednaka sklonost izjašnjavanja ka' Jugoslaven, znači da 53,4% onih 24% Jugoslavena su Hrvati i Muslimani. Znači ukupno 53,4 + 12,8 = 66,2% Hrv i Mus Muslimanski zastupnici inzistiradu na Bosansken Petrovcu: 709,00 km2, 3.288 Muslimana (21,6%), ostalo Srbi
Pa da tu nisu znali tu zaminit. Još ne bi triba cili Bosanski Brod. Evo, apsolutna većina sela je ovdi: G. i D. Barica, Zborište, Vinska, Liješće, G. i D. Klakar, Brusnica Mala. Površina 2,83 + 4,26 + 11,02 + 9,65 + 24,98 + 14,45 + 15,17 + 4,67 = 87,03. Zadrža bih Unku i G. Vrela di su Srbi natpolovični, ali su Hrvati priko 40%. Dalo bi se ove iz Klakara kojin koridorićen povezat s Koridoron.
Znači uzeli bismo umanjenu općinu Bosanski Brod, površine 229,30 - 87,03 =142,27 km2, umanjeno za koridorić do Koridora. Na tih 142,27 km2 živi ugrubo 18.000 Hrvata i Muslimana kojih je 66%. To je sve ozemje branjivo iz Hrvatske, na topomet i na puškomet. Grad Bos.Brod je okružen Slavonskim Brodom i činidu prirodnu cilinu. I da muslimansko izaslanstvo nije išlo dat Srbiman u zaminu ozemje iz Bosanskeg Petrovca, di su čisto Srbi.
Da od 709 km2 Bosanskeg Petrovca nisu imali di nać 142 km2 u zaminu. Zašto ne zaminit 142 km2 bez Muslimana iz općine Bos. Petrovca za 142 km2 za 4.000 Muslimana iz općine Bos.Broda? I još bidu uvukli u FBiH 14.000 Hrvata. Muslimansko izaslanstvo bi ispalo face. Da san Hrvat, ovo bih pridložia. I još mnogo tega, ali ovo je najindikativniji slučaj.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 18 stu 2025, 17:04 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Za Kupres navodno postoji priča da je prilikom operacije Cincar i napada hrvatskih snaga prema Kupresu 94-e Karadžić se opako naljutio i govorio o tome da su Hrvati izdali dogovor koji su imali s njim. To sam mislim pročitao u knjizi Dušana Marića Sve su dogovore izdali oni kad su par mjeseci prije sklopili pakt s Izetbegovićem pred Neretvu 1993.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 18 stu 2025, 17:19 |
|
|
Perun_Velež je napisao/la: Bilo bi zanimljivo ako bi negdje postojala arhiva tih različitih prijedloga i karti prije konačnog dogovora oko razgraničenja RS i FBiH. Baš me zanima kako je izgledala ta karta koja je zgrozila Matu Granića. Od tih znanih karata izradili smo ih na forumu praktički sve i nalaze se na ovoj temi... rat-bih-hrvatskoj/mirovni-planovi-za-bih-t19363.htmlweasel je napisao/la: Svi Mirovni planovi za BiH... 1. HDZ SDA plan 2. Cutilierov plan 3. Kutilierov plan po općinama 4. Vance Owen plan 5. Oven Stoltenberg plan 6. Plan kontaktne grupe 7. Dayton prijedlog H i M 8. Dayton prijedlog S         udri koju drugarsku kritiku @ceha 
_________________ ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⠀⠀🟥⬜🟥
"i Beograd za nas dobro znade Bojovnike 106. brigade"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 18 stu 2025, 17:25 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 44419 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Sokolić je napisao/la: Ne virujen u tu priču. Stalno mi prid oči dolazi slika Bosanskeg Broda. 229,30 km2, 13.949 Hrvata, 4.087 Muslimana (41,3% + 12,1% = 53,4%, bez onih "ostalih" 24%, di su uglavnon Jugoslaveni) Uzmemo li u račun pritpostavku da je kod svih naroda bila jednaka sklonost izjašnjavanja ka' Jugoslaven, znači da 53,4% onih 24% Jugoslavena su Hrvati i Muslimani. Znači ukupno 53,4 + 12,8 = 66,2% Hrv i Mus Muslimanski zastupnici inzistiradu na Bosansken Petrovcu: 709,00 km2, 3.288 Muslimana (21,6%), ostalo Srbi
Pa da tu nisu znali tu zaminit. Još ne bi triba cili Bosanski Brod. Evo, apsolutna većina sela je ovdi: G. i D. Barica, Zborište, Vinska, Liješće, G. i D. Klakar, Brusnica Mala. Površina 2,83 + 4,26 + 11,02 + 9,65 + 24,98 + 14,45 + 15,17 + 4,67 = 87,03. Zadrža bih Unku i G. Vrela di su Srbi natpolovični, ali su Hrvati priko 40%. Dalo bi se ove iz Klakara kojin koridorićen povezat s Koridoron.
Znači uzeli bismo umanjenu općinu Bosanski Brod, površine 229,30 - 87,03 =142,27 km2, umanjeno za koridorić do Koridora. Na tih 142,27 km2 živi ugrubo 18.000 Hrvata i Muslimana kojih je 66%. To je sve ozemje branjivo iz Hrvatske, na topomet i na puškomet. Grad Bos.Brod je okružen Slavonskim Brodom i činidu prirodnu cilinu. I da muslimansko izaslanstvo nije išlo dat Srbiman u zaminu ozemje iz Bosanskeg Petrovca, di su čisto Srbi.
Da od 709 km2 Bosanskeg Petrovca nisu imali di nać 142 km2 u zaminu. Zašto ne zaminit 142 km2 bez Muslimana iz općine Bos. Petrovca za 142 km2 za 4.000 Muslimana iz općine Bos.Broda? I još bidu uvukli u FBiH 14.000 Hrvata. Muslimansko izaslanstvo bi ispalo face. Da san Hrvat, ovo bih pridložia. I još mnogo tega, ali ovo je najindikativniji slučaj. Mogao si ti predložiti ali Srbi ne bi pristali na to jer im je širi koridor bio prioritet. Isto tako Muslimane to nije zanimalo jer u Bos. Brodu ne bi imali vlast a u Petrovcu imaju. Na to ne bi pristali niti Srbi niti Muslimani.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 18 stu 2025, 17:27 |
|
|
daramo je napisao/la: Sokolić je napisao/la: Ne virujen u tu priču. Stalno mi prid oči dolazi slika Bosanskeg Broda. 229,30 km2, 13.949 Hrvata, 4.087 Muslimana (41,3% + 12,1% = 53,4%, bez onih "ostalih" 24%, di su uglavnon Jugoslaveni) Uzmemo li u račun pritpostavku da je kod svih naroda bila jednaka sklonost izjašnjavanja ka' Jugoslaven, znači da 53,4% onih 24% Jugoslavena su Hrvati i Muslimani. Znači ukupno 53,4 + 12,8 = 66,2% Hrv i Mus Muslimanski zastupnici inzistiradu na Bosansken Petrovcu: 709,00 km2, 3.288 Muslimana (21,6%), ostalo Srbi
Da od 709 km2 Bosanskeg Petrovca nisu imali di nać 142 km2 u zaminu. Zašto ne zaminit 142 km2 bez Muslimana iz općine Bos. Petrovca za 142 km2 za 4.000 Muslimana iz općine Bos.Broda? I još bidu uvukli u FBiH 14.000 Hrvata. Muslimansko izaslanstvo bi ispalo face. Da san Hrvat, ovo bih pridložia. I još mnogo tega, ali ovo je najindikativniji slučaj. Mogao si ti predložiti ali Srbi ne bi pristali na to jer im je širi koridor bio prioritet. Isto tako Muslimane to nije zanimalo jer u Bos. Brodu ne bi imali vlast a u Petrovcu imaju. Na to ne bi pristali niti Srbi niti Muslimani. Poanta je da smo mi jako loše ispregovarali granice s obzirom da je HV pravio reda po bosni toliko nadmočno da se drugije strane nisu mogle niti usporediti. U tom pogledu je apsolutno nebitno što bi Srbi htjeli ili pristali već zašto im to nismo nametnuli nakon onakvog niza pobjeda od Oluje do Južnog poteza.
_________________ ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⠀⠀🟥⬜🟥
"i Beograd za nas dobro znade Bojovnike 106. brigade"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 18 stu 2025, 17:32 |
|
|
|
Ništa nismo mogli nametnuti jer je već postignut dogovor da će Srbi dobiti 49% To jeste veliki propust jer je Brod mogao zadržati dosta Hrvata iz Posavine da ostanu u BiH
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Šporet
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 18 stu 2025, 17:38 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Perun_Velež
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 18 stu 2025, 18:32 |
|
|
weasel je napisao/la: Perun_Velež je napisao/la: Bilo bi zanimljivo ako bi negdje postojala arhiva tih različitih prijedloga i karti prije konačnog dogovora oko razgraničenja RS i FBiH. Baš me zanima kako je izgledala ta karta koja je zgrozila Matu Granića. Od tih znanih karata izradili smo ih na forumu praktički sve i nalaze se na ovoj temi... rat-bih-hrvatskoj/mirovni-planovi-za-bih-t19363.htmlweasel je napisao/la: Svi Mirovni planovi za BiH...  Hvala, baš sad gledam tu temu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 18 stu 2025, 18:40 |
|
|
|
Osvajanjem Johovca, Foče, Kotorskog i Modriče Srbi su imali veću širinu koridora tu nego kod Brčkog. Prioritet Republika Hrvatska, a ostali su prosto rečeno ispali naguženi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tomba17
|
Naslov: Re: Klix: Hrvati nacrtali deytonske karte. Postano: 20 stu 2025, 09:15 |
|
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 21 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|