HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 kol 2026, 14:37.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Plenković gura BiH u EU
PostPostano: 16 sij 2026, 13:15 

https://rtv-hb.com/vijesti-bosna-i-hercegovina-hrvatska/plenkovic-dolazi-do-strateske-promjene-politike-prosirenja-za

Citat:
Mirovni sporazum kao katalizator
Premijer je istaknuo kako bi eventualni mirovni dogovor s Ukrajinom mogao donijeti konsenzus o bržem ulasku te zemlje u EU kao obliku "kompenzacije".

– Ukoliko u okviru šireg mirovnog dogovora s Ukrajinom dođe do konsenzusa koji bi toj državi mogao biti brži put u EU, ako se to dogodi, za očekivati je da će i perspektiva država jugoistoka Europe biti brža nego što bi bila, ako se ne ostane po metodologiji individualnih zasluga i ispunjavanja kriterija svake zemlje – pojasnio je Plenković.

Citat:
BiH i prava Hrvata kao prioritet
Hrvatski premijer je posebno podcrtao što bi takav scenarij značio za hrvatsku vanjsku politiku i susjedstvo. Jasno je poručio da Hrvatska neće dopustiti da Bosna i Hercegovina ostane izvan tog procesa.

– Ukoliko dođe do takvog sporazuma, u tom kontekstu je za Hrvatsku posebno važno da u tom 'vlaku', ako se on dogodi, bude i Bosna i Hercegovina – kazao je hrvatski premijer, te posebno naglasio ključni uvjet:

– Jednako tako, važno je da u tom procesu budu osnažena prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Vrh

Naslov: Re: Plenković gura BiH u EU
PostPostano: 16 sij 2026, 13:16 

Plenković radi više za BiH nego svi bošnjački političari skupa.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 13:33 

Nadamo se kako do toga neće doći. Nadati se i raditi na raspadu BiH. HB Hrvati neće nešto previše profitirati ulaskom u EU, a mogli bi biti izrađeni kao u WS-u i Daytonu.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 13:39 

Noname01 je napisao/la:
Nadamo se kako do toga neće doći. Nadati se i raditi na raspadu BiH. HB Hrvati neće nešto previše profitirati ulaskom u EU, a mogli bi biti izrađeni kao u WS-u i Daytonu.

Da, ali zaboravljaš da će se dogoditi masovni egzodus muslimana ulaskom BiH u EU. Sasvim je moguce da poptuno puknu u Mostaru i SBŽ u tom slučaju.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 13:51 

PaoUČikolu je napisao/la:
Noname01 je napisao/la:

Da, ali zaboravljaš da će se dogoditi masovni egzodus muslimana ulaskom BiH u EU. Sasvim je moguce da poptuno puknu u Mostaru i SBŽ u tom slučaju.

I sada idu i to u popriličnom broju. Ništa puno to ne bi promijenilo. Jednostavno i njihov potencijalni bazen pobjegulja se topi. Tako da nema egzodusa iz Mostara i iz SBŽ-a dok ih drže naši poslodavci ili dok ne dođe 100k stranih radnika u BiH. Pola radnika radi za državne, javne, entitetske i općinske službe i tvrtke.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 13:57 

Noname01 je napisao/la:

I sada idu i to u popriličnom broju. Ništa puno to ne bi promijenilo. Jednostavno i njihov potencijalni bazen pobjegulja se topi. Tako da nema egzodusa iz Mostara i iz SBŽ-a dok ih drže naši poslodavci ili dok ne dođe 100k stranih radnika u BiH. Pola radnika radi za državne, javne, entitetske i općinske službe i tvrtke.

Sada postoje kvote koliko ih smije otići u Njeamčku. Da su u EU, ne bi ih bilo.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 17:27 

Noname01 je napisao/la:

Bili bi dostupni EU fondovi na koje bi se prikačili, mnogo izdašniji od negdašnjih jugoslavenskih, dugoročno ili čak srednjoročno bi se smanjilo iseljavanje.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 18:48 

snowflake je napisao/la:

Bili bi dostupni EU fondovi na koje bi se prikačili, mnogo izdašniji od negdašnjih jugoslavenskih, dugoročno ili čak srednjoročno bi se smanjilo iseljavanje.

To sam isto htio napisati. Ušlo bi mnogo novca u BiH, a Hrvati kao najmalobrojniji bi tu najmanje izvukli.
Kažem da BiH uđe za 2 godine u EU, nema šanse da bi bilo velikog egzodusa. Iseljavali su oni od kraja rata pa onda i ovih 12 i pol godina otkako je Hrvatska u EU. Ulaskom u EU brzo bi na red došao i ulazak u Nato i onda bi i tu imao masu ulaganja ili povećanje broja službenika policije kojih bi moralo biti više radi vanjskih granica EU, a koliko sam upratio naši već sada izbjegavaju policiju i vojsku. Uz sve te udruge, vijeća koja parazitiraju na EU fondovima koji bi bili u sigurno smješteni mahom kod njih jer i sada imaju stotine takvih.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 18:54 

Ovo su najbolje vijesti u zadnje vrijeme, donijele su mi neophodni mir i nadu u bolje sutra.

Ulazimo kad i Ukrajina. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 20:24 

Ne možemo ući kad i Ukrajina. Ako nju proguraju 2030. mi opet moramo čekati koju godinu više,
pa čak i ako nas s olabovljenim poglavljima propuste. BiH je močvara i nema jasnog konsenzusa.
Muslimani su glavni kočničari. Realna procjena bez ubzavanja je 2038.-2040.

Vrh

PostPostano: 16 sij 2026, 23:54 

slika

Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”

Vrh

PostPostano: 17 sij 2026, 00:13 

snowflake je napisao/la:

Nije to sve tako bajno. Sredstva iz Jugo Fonda jesu bila ogromna i većina su po završila u muslimanskim
krajevima, zato oni i jesu najmanje iseljavali, tek nekih 50k ih bilo izvan YU. Doduše bilo ih je u Sloveniji
određen broj. Sredstva EU fondova bi se morala ravnomjerno raspoređivati, slično kao što UIO dijeli novac
ili po nekom dogovoru. Svi bi imali neke koristi. Međutim, i HR je trebalo vremena da pročačka i prijavi se
za brojne projekte, to ne ide tako brzo. Ali puno lošija stvar je da će Ukrajina pozobati stotine mlrd eura,
što su svi drugi zajedno trebali da podijele. Tako da će kolač svima biti manji. BiH je izgubila ogromnu
prednost, kao recimo i S.Makedonija. Jednostavno su profućkali vrijeme a novac je otišao drugima.
Uz to, imamo i ostale Balkanske zamlje kandidate, sve redom siromašne i nikakve, koje će isto samo uzimati.
Sve u svemu, novca je sve manje, a gladnih usta sve više.
A što se tiče iseljavanja, prve godine su svim novim članicama kaotične. Pogledaj Rumunjsku, Bugarsku,
Poljsku, pa i Hrvatsku. Svima je trebalo dosta vremena da se trend promjeni. Iz BiH mogu samo iseliti
Muslimani i Srbi. Kod Hrvata je bazen iscrpljen. Čak je obrnuto, ljudi se sve više vraćaju.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2026, 00:25 

novem je napisao/la:
Jednostavno su profućkali vrijeme a novac je otišao drugima.
Uz to, imamo i ostale Balkanske zamlje kandidate, sve redom siromašne i nikakve, koje će isto samo uzimati.

Slažem se sa konstatacijom.

Iz tog razloga potrebno je si postaviti pitanje:
1. Iz kojih razloga bi današnji neto primatelji unutar EU dragovoljno pristali na nove hrpe “siromašne i nikakve”, koji bi dodatno im poslije Ukraine uzimali još više od današnjeg “njihovog kolača”?
2. Iz kojih razloga bi neto davatelji primali još više “siromašne i nikakve” pa tako njima uzimali još više novca u korist novih socialnih slučajeva?

Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”

Vrh

PostPostano: 17 sij 2026, 00:45 

Nema od toga ništa. Neće nitko više uć u EU. Ostat će zapisano u povijesti da je Hrvatska zadnja koja je ušla u EU. Trebamo sad što više novaca i oružja usisat iz EU dok još možemo jer neće dugo trajat

2025/2026 - 14,366

Vrh

PostPostano: 18 sij 2026, 22:19 

Mišljenja sam da ce BiH najkasnije u roku 10 godina uci u EU.

BiH je kapitulirala, nema novca, ljudi rade za mizerije jos dali povecanje mirovine 12%, a nemaju novca.
RS je pustoš ima vec 15 godina, Sarajevo zivi jer je glavni grad, a i u Sirokom su do dok nije umro novac za mirovine pitali kod Grbešića (pouzdano znam iz najveceg financijskog kruga).

Nikom ne ogovara sirotinja u susjednstvu, nikom ne odgovara drzava suplja sa svih strana, plodno tlo za istocne agente i politiku.
Ovi debili u vlasti se ne mogu dogovoriti i nisu sposobni da se dogovore pa se razbacuje prica o ratu, sto EU ne odgovara niti 1%

Takodjer smatram da od raspada i entiteta nema nista, vec ulazimo djuture i stranac ce vladat, a na papiru moze pisati sta hoce.

Ne boji se EU radne snage iz BiH, kakvi god BH muslimani bili, opet su se 100 puta bolje pokazali od muslimana silovatelja iz istocnih zemalja.

EU jeste u sranju, a polozaj se treba siriti, treba se spojiti sa Grckom… Takodjer uci ce i Srbija, jer Vucic se odavno polazao kao EU igrac, da to nije odavno bi on pao, ako nista nakon ove zadnje pobune.

Vrh

PostPostano: 18 sij 2026, 22:23 

Hrvatska ima koristi od EU ali i "veće" države EU imaju koristi od Hrvatske. Ne treba padati na te fore da mi ne možemo bez EU i da nas ona hrani. Nije Hrvatska bila vukojebina prije 2013. Hrvatska je nakon rata 1995 imala 302 km autoceste a 2013 kad je ušla u EU 1289 km.

Vrh

PostPostano: 18 sij 2026, 23:50 

Kotlina je napisao/la:

Nikom ne ogovara sirotinja u susjednstvu, nikom ne odgovara drzava suplja sa svih strana, plodno tlo za istocne agente i politiku.

Mišljenja si znači među BG, R, H, HRV, SLK, CZ P, SLO, PL, C, EST, LIT, LET, MAL, GR se ne će naći nitko tko će glasovati protiv ulaska večitog sadakaša u EU, koji će vaditi sadaku iz usta gore navedenih, i to u beskonačnosti?

Mišljenja si znači D, F, NL, S, SF, DK, B, I, L, E - poslije doniranja Ukraini više biliona € od 2014g do 2040g, energetske nestašice s povišicom tih cijena, ulaganja u naoružanje, rast socijalnih slučaja na desetak miliona došljaka iz MAGREB itd - jedva dočekati još nedovoljno školovanih sadakaša koji ne dijele vrijednosti zapadne civilizacije?

Ja sam mišljenja nitkome ne odgovara sirotinja unutar ograde, a ako već mora susjed biti bez novca, jalijaš, kmečavac, krimos, vjerski ekstremist itd. bolje neka ostane van ograde, ali ograđen sa svih strana. Dok vrijeme ne učini svoje. Ciao ciao…

Vrh

PostPostano: 19 sij 2026, 00:34 

Citat:
Ja sam mišljenja nitkome ne odgovara sirotinja unutar ograde, a ako već mora susjed biti bez novca, jalijaš, kmečavac, krimos, vjerski ekstremist itd. bolje neka ostane van ograde, ali ograđen sa svih strana. Dok vrijeme ne učini svoje. Ciao ciao…

Pa nije valjda da je po tebi BiH muslimanska, koliko me geografija sluzi u BiH su Kršćani većina, a islamsku fundametalistin su manjina.

Te gore zemlje koje si naveo su geografski u nebitnom polozaju. BiH ruta je geografski npr bitnija od Estonije, a i bogatija.

Ukrajinannikada nece uci niti u Nato niti u EU. Naguzena je, a a ronsam tvrdio prije prvog ispaljenog metka, a isto tako sam rekao da ce golemo zaratiti onog trenutka kada je Velika Britanija napustila EU.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2026, 08:41 

Kotlina je napisao/la:
Citat:

1. Pa nije valjda da je po tebi BiH muslimanska, koliko me geografija sluzi u BiH su Kršćani većina, a islamsku fundametalistin su manjina.

2. Te gore zemlje koje si naveo su geografski u nebitnom polozaju. BiH ruta je geografski npr bitnija od Estonije, a i bogatija.

3. Ukrajinannikada nece uci niti u Nato niti u EU. Naguzena je, a a ronsam tvrdio prije prvog ispaljenog metka, a isto tako sam rekao da ce golemo zaratiti onog trenutka kada je Velika Britanija napustila EU.

1. Nov si na forumu. Postoje i ograde unutar. Ne da mi se dalje ponavljati.

2. Oni - i EST kao i D - su unutra. Drugi nisu. Oni unutra odlučuju. Zemljopis i geopolitika ti izgleda nije jača strana, kao da si baš iz Kotline pod smogom i bez krštenice.

Jesili čuo za Baltičko more? Sjeverni je to bok NATO. Finski zaljev? Finska sa sjevera, EST sa juga. Na istoku Petrograd. Maleni gradić. Nevažna ruska luka.
Dok su zapadno obalne države: S, DK, LET, LIT, PL, D kao i Rusija (Kaliningrad).
Protektorat je rupa, okružen, nebitan svima izuzev Sunitima. U biti nije ni njima, već: Islam, Iskon (Raška), Turska, i dalje.

3. Ukraina može, ali ne mora biti dio istočnog boka NATO i EU. Bumo vidil. Nadam se. A to što uostalom je, jeste svjetska žitarica (Bliski istok na pr veliki kupci), školovano stanovništvo, 100 puta veća, rijeke, 20% obale Crnog Mora, pro zapadne civilizacije, nema unutarnjih islamskih ekstremista koji ruju… itd. Sve što FildŽanija nije.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2026, 09:08 

Nema od ovoga ništa. Bošnje ne žele ući u EU sve dok ne uđe i Turska.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2026, 11:31 

Sve sto si nabrojao za Ukrajinu objesi macku od rep, jer Ukrajina nece uci u EU.
Prva stvar jer ce trebati vracati novce, a to raseljena drzava ne moze raditi. Ukrajinaca ima pun kufer, a kao neko tko ke radio sa njima, znam da bi sutra svo pobjegli bio rat ili ne.

Sto se tice islamskih fundamelista, EU ih je svjesno primila na stotine tisuća, a ne da ih brinu islamski fundamelisti u BiH koji su manjina nasoram Kršćanske većine.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2026, 12:16 

Kotlina je napisao/la:
Sve sto si nabrojao za Ukrajinu objesi macku od rep, jer Ukrajina nece uci u EU.
Prva stvar jer ce trebati vracati novce, a to raseljena drzava ne moze raditi. Ukrajinaca ima pun kufer, a kao neko tko ke radio sa njima, znam da bi sutra svo pobjegli bio rat ili ne.

Sto se tice islamskih fundamelista, EU ih je svjesno primila na stotine tisuća, a ne da ih brinu islamski fundamelisti u BiH koji su manjina nasoram Kršćanske većine.

Jasno ti je da je ulazak BiH u EU samo opcija, za koju ćete ispuniti određene uvjete, koje i sam Plenković spominje?

1660 of 2558 - 64.89%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2026, 13:49 

Naša Kvačica je napisao/la:
Kotlina je napisao/la:

Jasno ti je da je ulazak BiH u EU samo opcija, za koju ćete ispuniti određene uvjete, koje i sam Plenković spominje?

Ja sam u EU od onog trenutka kada je Hrvatska usla u EU.

Trenutno pisem svoj misljenje. Na geopolitickoj sceni situacija je takva kakva jeste. Takodjer BiH ne moze ostati ovakva kakva jeste, ili ce biti 3. entitet ili ce uci u EU. Takodjer mislim da ce uci i Srbija, Crna Gora i Kosovo skupa sa Albanijom… a Albanija vec veliko radi protiv islamskog fundamentalizma.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2026, 14:17 

Kotlina je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:

Ja sam u EU od onog trenutka kada je Hrvatska usla u EU.

Trenutno pisem svoj misljenje. Na geopolitickoj sceni situacija je takva kakva jeste. Takodjer BiH ne moze ostati ovakva kakva jeste, ili ce biti 3. entitet ili ce uci u EU. Takodjer mislim da ce uci i Srbija, Crna Gora i Kosovo skupa sa Albanijom… a Albanija vec veliko radi protiv islamskog fundamentalizma.

Putovnicu dobio kao sadaku?

Albanac nije Sunit
On je patriot, a ne patriJot i vjerski fundamentalist.
Albanac želi u EU, napredovati. Sunit iz Kotline večitu Sadaku, ali van EU.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2026, 14:19 

Tomba17 je napisao/la:
novem je napisao/la:
Jednostavno su profućkali vrijeme a novac je otišao drugima.

Slažem se sa konstatacijom.

Iz tog razloga potrebno je si postaviti pitanje:
1. Iz kojih razloga bi današnji neto primatelji unutar EU dragovoljno pristali na nove hrpe “siromašne i nikakve”, koji bi dodatno im poslije Ukraine uzimali još više od današnjeg “njihovog kolača”?
2. Iz kojih razloga bi neto davatelji primali još više “siromašne i nikakve” pa tako njima uzimali još više novca u korist novih socialnih slučajeva?

Takvo razmišljanje je prestalo tamo negdje 2008-2010 . Sada se povlači sigurnosni koridor prema rusiji a ukrajina je na prvoj crti.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: BingBot, Perec iz Zabrega, Tomba17 i 38 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: