HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 srp 2026, 21:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 283 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Glas naroda.
PostPostano: 14 kol 2010, 16:32 

SJEITIMO SE HRVATSKOG PROLJEĆA!!!

Hrvatsko proljeće je bio politički pokret koji ranih 1970-ih tražio veća prava Hrvatske u okviru Jugoslavije. Politički protivnici nazivali su ga i masovni pokret, odnosno MASPOK.

Objavljivanjem Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967. pokrenuta je javna debata o položaju Hrvatskog naroda u Drugoj Jugoslaviji. Hrvatsko proljeće je bio pokret koji je bio prihvaćen od naroda, i mnoge studentske skupine podržavale su ovaj pokret. Jedan od glavnih ciljeva pokreta bila su vraćanje civilnih prava Hrvatima, tj. vraćanje ponosa pripadnosti hrvatskom narodu što je bilo oduzeto nakon rata sustavnom negativnom propagandom jugoslavenskog režima, zbog grijeha NDH. Ovo sustavno potiskivanje nacionalne pripadnosti režim je objašnjavalo potrebnim da bi se očuvao mir između dva najbrojnija naroda u Jugoslaviji: Hrvatima i Srbima, no te mjere su išle iznad očuvanja "delikatnog mira". U to vrijeme u Jugoslaviji ekonomija Hrvatske bila je izrabljivana od strane federalne vlade: 50% deviza ulazilo je preko Hrvatske dok je hrvatska zadržavala samo 7%, isto tako od federalne vlade SR Hrvatska je dobivala samo 16.5% proračuna dok je SR Srbija dobivala oko 46.6% (1965 do 1970). Mnogo puta SR Hrvatska se "odricala" svoje alokacije u korist "nerazvijenih krajeva".
Do trenutka kada je 1971. godine došlo do događaja vezanih uz Hrvatsko proljeće, Matica hrvatska se jasno isprofilirala kao jedna od najvažnijih kulturnih, pa i znanstvenih ustanova u Hrvatskoj, koja je svojim programom, aktivnostima, izdavačkom djelatnošću privukla velik broj uglednih intelektualaca, studenata i radnika. Matica hrvatska je u zbivanjima vezanim uz Hrvatsko proljeće odigrala jednu od najvažnijih uloga iznimno aktivno zastupajući kulturne, gospodarske, ali i političke interese SR Hrvatske i hrvatskoga naroda. Upravo zbog te činjenice tu su ustanovu najviši hrvatski politički krugovi tijekom tog razdoblja promatrali s osobitim interesom, osjećajući da ona odražava stajališta cijelog hrvatskog naroda. Na koncu, zbog takve svoje uloge Matica hrvatska kao ustanova, a osobito pojedini njezini najistaknutiji članovi, nakon sloma Hrvatskog proljeća doživjeli su teške trenutke.[1]

Vrh

Naslov: Re: Glas naroda.
PostPostano: 14 kol 2010, 16:39 

Mi trebamo napraviti svoje Hrvatsko proljeće u BIH!!! Opet se Hrvatima ponavlja povjest, ne možemo opet dozvoliti da nas degredirate
kao za vrijeme komunizma.

Vrh

PostPostano: 14 kol 2010, 16:59 

Za vrijeme komunizma nije bilo moguće iskazivanje drugačijeg mišljenja jer je to značilo revoluciju,
tako je 71' ona ugušena da bi 91' uspjela.

Mi danas ne trebamo revoluciju nego non-stop iznošenje svojih zahtjeva,
mi defacto imamo Treći, samo ne smijemo šutiti. A ne čujem baš neka reagiranja
na izbor Komšića.

Koga ti vidiš kao osobu koja nam treba?

Vrh

PostPostano: 14 kol 2010, 17:11 

Meni ovo lići na komunizam, sputavaju te, nemaš pravo na mišljenje.Ovu nije ni D od demokracije.
Hrvati trebaju karizmatićnog čovjeka, koji istinski voli Hrvatski narod.

Vrh

PostPostano: 14 kol 2010, 17:35 

drove1983 je napisao/la:
Meni ovo lići na komunizam, sputavaju te, nemaš pravo na mišljenje.Ovu nije ni D od demokracije.

Kakav bolan komunizam, eno i Cova pravo voli Hrvatski narod ne bih mogao nista bez njih. :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 14 kol 2010, 17:53 

Bihac-Krajina je napisao/la:
drove1983 je napisao/la:

Kakav bolan komunizam, eno i Cova pravo voli Hrvatski narod ne bih mogao nista bez njih. :biceovodobro

Ti si uvijek tu da sakuvaš!!!
Ovo zemlju vode titovi pijoniri koji su rasli i školovani u onam sistemu, pa se tako i ponašaju.
Je ovo je komunizam, samo šta ga svaki privatnik provodi u svojoj firmi... ili neznam ti gdje.
Sve su to diktatori koji su dobro prostudirali psihologiju.Ja ovo vrijeme nazivam "komunizam na više dijelova".

Vrh

PostPostano: 14 kol 2010, 23:26 

Ružo hrvatska

U njenu sobu udem tiho.
Tiho baš, na prstima.
Bojim se da ne zalupim glasno vratima,
Zaspala je zadnja ruža hrvatska.

I tek sad kad je nema.
Tko će jutrom da me budi.
I tek sad kad te nema dobro znam,
Ti si bila zadnja ruža hrvatska.

Ružo, moja ružice,
Sve sam suze isplak'o, noću zbog tebe.
Ružo, moja ružice,
Sve sam suze isplak'o.

I kako sad ovako sam.
Protiv tuge i oluje.
Kad smo bili kao prsta dva,
Prsta dva jedne ruke.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 02:15 

"drove" ena za te
Nekak mi se čini da smo morti drugčiji v pgledu politike, ampak smo izti kad se Horvacka duša.
Uživaj.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 04:05 

[quote="Prigorac"]"drove" ena za te
Nekak mi se čini da smo morti drugčiji v pgledu politike, ampak smo izti kad se Horvacka duša.
Uživaj.

Prijatelj ja samo želim ono za što smo se borili,a ovo šta nam rade nek ih je stid.Ukrali su nam dostojanstvo i misle da smo se predali.Ali ovo je tek početak borbe koja slijedi.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 04:16 

Da bogdom nikad nisam morao dnevnik pogledat, i da bogdom ovi politićari nisu ovoliku na tv-eu.A kad ne budemo gledali dnevnik i kad politićari ne budu ovoliko na tv-eu, tad čemo znati da živimo u demokrackoj državi.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 10:14 

Da, tada je počeo rasap Jugoslavije. Republike su počele da se sve više osamostaljuju i tu nije bila u pitanju samo Hrvatska što je osnovna zabluda, a druga zabluda je to da je proces osamostaljivanja zaustavljen slomom Hrvatskog Proljeća

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 20:43 

hrvatsko proljeće je još jedan primjer kakve se tragedije mogu desiti (1991-1995) kad se ne prepozna želja i potreba naroda....

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 21:48 

Braćo napećena

Hrvat-Hrvatu ne smije okrenuti leđa!!! Vratimo se vjeri koju štujemo i koja nas je izvukla iz onog vremena koje nismo željeli.
Hvaljen Isus nije dovoljno da bi dokazali da ste pravi katolici i da štuješ Katoličku crkvu i sve ono što je pridonjela za ocjepljenje Hrvatske od Jugoslavije.Nerazumna je tolika nesloga među Hrvatima u BIH-a, umjesto da im vjera koja ih je dovela do samostalnosti i dalje bude primjer zajedništva koje su postigli u vrijeme 90 godina.
Mi u BIH-a nemamo vremena da se dijelimo na lijevičare i desničare ili neznam ti reć na šta više...
To Hrvati u Hrvackoj mogu, jer su sebi stvorili jednonacijonalnu državu pa sad mogu izmišljati toplu vodu, ko je u pravu HDZ-e ili SDP-e.Mi braćo napaćena imamo samo dvije solucije: 1.otići i 2.stati rame uz rame kao 90 godina i dokazati dušmanima da nam ne mogu ućiniti nažao ako mi to ne želimo.
Ovdje nije problem malog čovjeka koji svoj kruh želi stvoriti svojim radom i znojem, on bi pristao na zajedništvo i na sve ono
što je Hrvatsko i katolićko.Ovdje je problem foteljaša i kapitalista kojim odgovara sve, ali ako je samo jedino i jedino u pitanju novac.Oni su doduše u prvim redovima u crkvi, ali oni nisu tu zbog katolićke crkve, oni su tu da bi bili viđeni, kako bi narod rekao vidi ovaj svake nedjelje u crkvi.A ti nedjeljaši se samo kriju iza crkava da bi ublažili zlo koje čine svom narodu.Zato vrijeme je da naučimo razdvoiti dobro od zla i naravno moramo podržati svi zajedno jednog kandidata na izborima.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 22:20 

slazem se sa gore navedenim,ali prvo treba poradit oko povrata posavine hrvatima,inace 200 tisuca ljudi ostaje na drugoj strani,,,,blaze receno,ako se ne ucini nista na vracanju posavine,svih 200 tisuca ce se suprostavit

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 22:22 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
ujac posavski je napisao/la:
slazem se sa gore navedenim,ali prvo treba poradit oko povrata posavine hrvatima,inace 200 tisuca ljudi ostaje na drugoj strani,,,,blaze receno,ako se ne ucini nista na vracanju posavine,svih 200 tisuca ce se suprostavit

Kako 200.000, kad je ta brojka maksimum oko 75.000? Velika jeste, ali ne znam zašto se s njom licitira na taj način i uvijek uvećava.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 22:31 

da,200 tisuca,i cak nesto i vise,no nije bitna brojka,bitno je da je posavina vjecno bila hrvatska,samo sad nije,a znamo kako i cijim potpisom,a brojka sad nije bitna,a za vas koji nas umanjujete ili zelite da nas je sve manje,pa razmislite,sve i da nas je 75 kako vi zelite,zamislite kad 75 tisuca ljudi stane na suprotnu stranu

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 23:02 

ehehhehe,ili si mlad pa neznas,ili si provokator,ali svakako ces dobit odgovor,posavina,pa nije to samo derventa i b brod,vec i sela koja im pripadaju,pa kreni od doboja,johovac,prvo hrvatsko selo,i sve do rijeke save,pa idi dolinom bosne,oko modrice,velik broj hrvatski mjesta,sve do b samca,pa dalje dijelovi opcine gradacac,i tako dalje,nauci nesto pa se javi

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 23:06 

poradite,ima vas 200 000 kako kaze.. od interneta nema koristi neke.'ajd Bok.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 23:11 

neretva------radimo i svakako pokusavamo,no vjerujem da znas,da nasuprot nas stoji jos uvijek jak genociditet,i plus podrska izdajica iz maticnog jata,tako da mislim da ti sad jasnije,i zato sam ranije i napisao,ukoliko se nama ne pomogne,mi idemo na drugu stranu

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 23:14 

neka vam je sa sricom. od tema posavina
koje se okrecu godinama, tko je "prodao kupio"- samo se daidze najedu kruva.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 23:18 

e da neretva,zalosno ali je tako,zato trebaju dobro da razmisle ovi koji zele treci,dali da ga prave sa dodikovcima ili sa hrvatima posavcima,a posavci su vec dosta istrpili,tako da ce da ce ovaj put znat da izaberu stranu,barem da vrate milo za drago

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 23:20 

e da neretva,zalosno ali je tako,zato trebaju dobro da razmisle ovi koji zele treci,dali da ga prave sa dodikovcima ili sa hrvatima posavcima,a posavci su vec dosta istrpili,tako da ce da ce ovaj put znat da izaberu stranu,barem da vrate milo za drago

Da tvoja strana su pravi savjeznici, zelene beretke.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 23:21 

Nema se tu sta razmisljati..dosta su 'ercegovci ginuli po 'rvatskoj
da im danas ljudi okrecu ledja, a medije Hr na svakom koraku
se ismijava..TAKAV VAKAT :) .Ja mislim da svak sebi triba pomoci..
Neces nikad Konjicana cuti da ga je netko prodao, ili Bugojanca..A, BORILI SU
SE MOMACKI..

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 23:24 

Nego zemljak..zelim ti da se boris za svoju posavinu
onako kako sam se ja borio za Ercegovinu, i mislim
bez da se hvalim, da ces uspijeti, ako tako budes cinio
A, neka uvjetovanja,to okaci macku o rep..Budi pozdravljen.

Vrh

PostPostano: 15 kol 2010, 23:25 

eh totem,ako nis provokator onda si neznalica,a to je jos gore,a sto se tice saveznika,eheheheh,pa ako vama mogu bit saveznici oni sto su porusili kupres i okolinu i pobili hrvatsku mladost od petrinje knina posavine,i td.a zasto nama nebi bili oni koji su zajedno sa nama posavcima branili hrvatsku posavinu i narod

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 283 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Naša Kvačica, Robbie MO i 112 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: