|
|
Stranica: 1/4.
|
[ 88 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 18:35 |
|
|
|
Jedini relevantan dokument koji govori o broju Bošnjaka u BiH je popis iz 1991. godine. Tada se, ako se dobro sećam, 1000-2000 građana BiH izjasnilo kao Bošnjaci.
Oni su Dejtonskim ustavom postali konstitutivan narod, dok je jedan drugi, oko 1000 puta brojniji narod, Muslimani, potpuno eliminisan iz Ustava. Dakle, prema popisu iz 1991, koji je bio slobodan, bez intervencija komunističke države, oko 2 000 000 stanovnika BiH se izjasnilo kao Muslimani.
Ovo je ozbiljno kršenje ljudskih prava Muslimana i ovim bi trebalo da se pozabavi ne samo Ustavni sud u BiH, nego i Sud za ljudska prava u Strazburu.
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bog-i-Hrvati
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 18:37 |
|
|
|
Počinjen je genocid nad Muslimanima i to na sjednici bez kvoruma. Da je bilo kvoruma ko zna što bi se još dogodilo...
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 18:37 |
|
|
|
Ja sam se također držao popisa iz 1991 pa sam glasao - NE!
Bošnjaka prema to, popisu ima oko 1000, što znači da ima više Mađara nego Bošnjaka!
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 18:43 |
|
|
Bog-i-Hrvati je napisao/la: Počinjen je genocid nad Muslimanima i to na sjednici bez kvoruma. Da je bilo kvoruma ko zna što bi se još dogodilo... Nema to veze ima li kvorum ili ne, ne menja se ime jednog od naroda na sednici. Ako se tako radi to znači da jedna grupa građana nameće nacionalno ime drugoj grupi, a to nije demokratski. Politički subjektni mogu sugerisati stanovništvu da se izjasni ovako ili onako, ali dok se ne utvrde rezultati tog izjašnjavanja, ne može se menjati ime narodu, ili ignorisati dotadašnje izjašnjavanje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 18:46 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63668 Lokacija: DAZP HQ
|
aleksije radicevic je napisao/la: Bog-i-Hrvati je napisao/la: Počinjen je genocid nad Muslimanima i to na sjednici bez kvoruma. Da je bilo kvoruma ko zna što bi se još dogodilo... Nema to veze ima li kvorum ili ne, ne menja se ime jednog od naroda na sednici. Ako se tako radi to znači da jedna grupa građana nameće nacionalno ime drugoj grupi, a to nije demokratski. Politički subjektni mogu sugerisati stanovništvu da se izjasni ovako ili onako, ali dok se ne utvrde rezultati tog izjašnjavanja, ne može se menjati ime narodu, ili ignorisati dotadašnje izjašnjavanje. meni je najsmiješnije što sam u zadnje vrijeme vidio jedan prilog iz Sandžaka gdje neka krezuba žena sa svojih 50-tak godina sva zajapurena u kameru govori da su nju cijelo vrijeme lagali da je ona Srpkinja, ali da je ona sad saznala da je zapravo Bošnjakinja. prilog je star možda 3-4 mjeseca, napravljen je za vrijeme onih protesta u Novom Pazaru.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 18:47 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 18:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
|
Nema veze. Naviknuti su oni da na svakih dvadeset-trideset godina promjene identitet. Ne pada njima to tesko. Oko genocida.... Gdje je nestalo "cvijece", gdje su nestali "Turci"...Ako cemo tako, bilo je vise genocida.
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 18:52 |
|
|
dudu je napisao/la: meni je najsmiješnije što sam u zadnje vrijeme vidio jedan prilog iz Sandžaka gdje neka krezuba žena sa svojih 50-tak godina sva zajapurena u kameru govori da su nju cijelo vrijeme lagali da je ona Srpkinja, ali da je ona sad saznala da je zapravo Bošnjakinja. prilog je star možda 3-4 mjeseca, napravljen je za vrijeme onih protesta u Novom Pazaru. E, dobro si se setio Sandžaka.  Tamo su se barem izjasnili u velikom broju kao Bošnjaci, a popis (2002.) je bio isto tako slobodan kao onaj u BiH 1991. A pošto su ti popisi jedini dokumenti koje imamo, po njima glavnina bošnjačkog stanovništva živi u Sandžaku. Izvan BiH. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 19:01 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 18:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
aleksije radicevic je napisao/la: dudu je napisao/la: meni je najsmiješnije što sam u zadnje vrijeme vidio jedan prilog iz Sandžaka gdje neka krezuba žena sa svojih 50-tak godina sva zajapurena u kameru govori da su nju cijelo vrijeme lagali da je ona Srpkinja, ali da je ona sad saznala da je zapravo Bošnjakinja. prilog je star možda 3-4 mjeseca, napravljen je za vrijeme onih protesta u Novom Pazaru. E, dobro si se setio Sandžaka.  Tamo su se barem izjasnili u velikom broju kao Bošnjaci, a popis (2002.) je bio isto tako slobodan kao onaj u BiH 1991. A pošto su ti popisi jedini dokumenti koje imamo, po njima glavnina bošnjačkog stanovništva živi u Sandžaku. Izvan BiH.  Hoces rec da im je Sandzak matica zemlja?
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 19:03 |
|
|
|
Problem kršenja ljudskih prava Muslimana u BiH, vidi se prilikom sastavljanja loklanih i drugih organa vlasti prema popisu iz 1991. Ako se na tom popisu insitira prilikom određivanja pariteta nacionalnih zajednica u organima vlasti, zašto se ignorišu rezultati popisa na štetu Muslimana a u korist Bošnjaka. Zašto se ignoriše činjenica da su se ljudi, shodno svojoj slobodnoj volji, izjasnili kao Muslimani, a ne kao Bošnjaci. Bilo bi pravedno da današnji predstavnici Muslimana budu zastupljeni u organima vlasti, a predstavnici Bošnjaka jednostavno da se izbace - to bi bilo pravdeno ako se dosledno primenjuje popis iz 1991. godine.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 19:04 |
|
|
totem je napisao/la: Hoces rec da im je Sandzak matica zemlja? Knjige kažu da ih je tamo najveća koncentracija, to je sve što mogu reći. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 19:09 |
|
|
totem je napisao/la: aleksije radicevic je napisao/la: E, dobro si se setio Sandžaka.  Tamo su se barem izjasnili u velikom broju kao Bošnjaci, a popis (2002.) je bio isto tako slobodan kao onaj u BiH 1991. A pošto su ti popisi jedini dokumenti koje imamo, po njima glavnina bošnjačkog stanovništva živi u Sandžaku. Izvan BiH.  Hoces rec da im je Sandzak matica zemlja? Krivo si formulirao pitanje , pa ću te ispraviti : Hoćeš reći da im je Srbija matica zemlja ?
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Aztec
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 19:14 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:32 Postovi: 11636 Lokacija: Varta drzava
|
|
Dakle... Bosnjaci su zapravo pocinili đenosajd...
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 19:14 |
|
|
PCM je napisao/la: totem je napisao/la:
Hoces rec da im je Sandzak matica zemlja?
Krivo si formulirao pitanje , pa ću te ispraviti : Hoćeš reći da im je Srbija matica zemlja ? Ok, moze i tako. Nego ja se stavljam u poziciji da gledam sa njihovog kuta gledista. A u tom slucaju je Sandzak okupirana bosnjacka zemlja od strane bradatih spodoba(mada i kod njih se nose brade,ali ces ih poznat po kracim nogavicama).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 19:24 |
|
|
|
Prema popisu iz 2003. u Crnoj Gori ima više Bošnjaka nego u BiH prema poslednjem i jedinom relevantnom popisu iz 1991. godine. Bošnjaci: 48.184 Muslimani: 24.625
I u CG se vidi da Muslimani postoje paraleleno sa Bošnjacima što ukazuje da to nije isti narod, kao što je uostalom pokazao i popis iz 1991. u BiH.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 19:32 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Prema popisu iz 2003. u Crnoj Gori ima više Bošnjaka nego u BiH prema poslednjem i jedinom relevantnom popisu iz 1991. godine. Bošnjaci: 48.184 Muslimani: 24.625
I u CG se vidi da Muslimani postoje paraleleno sa Bošnjacima što ukazuje da to nije isti narod, kao što je uostalom pokazao i popis iz 1991. u BiH. A znas sto je interesantno? Na njihovim sajtovima i ovi sto su upisani kao muslimani ubrajaju u bosnjake. Kada god nadju nekog sto ide u dzamiju, oni ga upisu kao bosnjaka.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 19:37 |
|
|
totem je napisao/la: A znas sto je interesantno? Na njihovim sajtovima i ovi sto su upisani kao muslimani ubrajaju u bosnjake. Kada god nadju nekog sto ide u dzamiju, oni ga upisu kao bosnjaka. Da barem pitaju ljude kao što je to red, na popisu, nego ovako kao da postoji klika ludaka koja i sebi i drugima daje nacionalna imena kako im se hoće i bez demokratskog uporišta u slobodnom izjašnjavanju svakog pojedinca. Ne znam zašto ozbiljni ljudi pristaju na to, pogotovo oni na vlasti. Ako već moraju da se pridržavaju popisa iz 1991. neka to bude dosledno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 19:58 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 24941 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
aleksije radicevic je napisao/la: Jedini relevantan dokument koji govori o broju Bošnjaka u BiH je popis iz 1991. godine. Tada se, ako se dobro sećam, 1000-2000 građana BiH izjasnilo kao Bošnjaci.
Oni su Dejtonskim ustavom postali konstitutivan narod, dok je jedan drugi, oko 1000 puta brojniji narod, Muslimani, potpuno eliminisan iz Ustava. Dakle, prema popisu iz 1991, koji je bio slobodan, bez intervencija komunističke države, oko 2 000 000 stanovnika BiH se izjasnilo kao Muslimani.
Ovo je ozbiljno kršenje ljudskih prava Muslimana i ovim bi trebalo da se pozabavi ne samo Ustavni sud u BiH, nego i Sud za ljudska prava u Strazburu. Oduvijek sam govorio, da je to u Daytonu ozakonjeno kontra svim konvencijama slobodarskog svijeta. Nitko narod nije ni pitao. Na jednom kongresu u Holiday inn-u, jednim dekretom im se promijenilo ime nacije. Druga stvar, što je ime diskriminacijsko za BH Hrvate i BH Srbe. Stari regionalni naziv za Bosanac, postalo je ime za dio građana u BiH (jedan narod u BiH), koji baštini osmanlijsko-islamski identitet. Ispada da su oni više Bosanci od primjerice kreševskog Hrvata ili višegradskog Srbina. Koja je to pokvarena politika...
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
seherzada
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 20:18 |
|
|
lider30 je napisao/la: aleksije radicevic je napisao/la: Jedini relevantan dokument koji govori o broju Bošnjaka u BiH je popis iz 1991. godine. Tada se, ako se dobro sećam, 1000-2000 građana BiH izjasnilo kao Bošnjaci.
Ovo je ozbiljno kršenje ljudskih prava Muslimana i ovim bi trebalo da se pozabavi ne samo Ustavni sud u BiH, nego i Sud za ljudska prava u Strazburu. Oduvijek sam govorio, da je to u Daytonu ozakonjeno kontra svim konvencijama slobodarskog svijeta. Nitko narod nije ni pitao. Na jednom kongresu u Holiday inn-u, jednim dekretom im se promijenilo ime nacije. Druga stvar, što je ime diskriminacijsko za BH Hrvate i BH Srbe. Stari regionalni naziv za Bosanac, postalo je ime za dio građana u BiH (jedan narod u BiH), koji baštini osmanlijsko-islamski identitet. Ispada da su oni više Bosanci od primjerice kreševskog Hrvata ili višegradskog Srbina. Koja je to pokvarena politika... Niko ne brani kresevskom Hrvatu ili visegradskom Srbinu da bude veci Bosanac od najveceg Bosanca. Ali oni to nece, kao sto mnogi forumasi ovdje to tvrde - pa ne vidim u cemu je tu problem. 
_________________ Robbie = Grand Pinocchio! Bumbar = Vojnik Svejk! Nasa Kvacica = Homer Simpson!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 20:21 |
|
|
seherzada je napisao/la: Niko ne brani kresevskom Hrvatu ili visegradskom Srbinu da bude veci Bosanac od najveceg Bosanca. Ali oni to nece, kao sto mnogi forumasi ovdje to tvrde - pa ne vidim u cemu je tu problem.  Svi smo mi ovdje regionalno Bosanci ili Hercegovci. Nacionalno smo Hrvati. Za usporedbu netko je regionalno Slavonac a nacionalno Hrvat. Regionalno ima Slavonaca i Srba. Možda i Mađara/Nijemaca.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
seherzada
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 20:27 |
|
|
pjosip je napisao/la: seherzada je napisao/la: Niko ne brani kresevskom Hrvatu ili visegradskom Srbinu da bude veci Bosanac od najveceg Bosanca. Ali oni to nece, kao sto mnogi forumasi ovdje to tvrde - pa ne vidim u cemu je tu problem.  Svi smo mi ovdje regionalno Bosanci ili Hercegovci. Nacionalno smo Hrvati. ...u drzavi koja se zove Bosna i Hercegovina. 
_________________ Robbie = Grand Pinocchio! Bumbar = Vojnik Svejk! Nasa Kvacica = Homer Simpson!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 20:28 |
|
|
seherzada je napisao/la: Niko ne brani kresevskom Hrvatu ili visegradskom Srbinu da bude veci Bosanac od najveceg Bosanca. Ali oni to nece, kao sto mnogi forumasi ovdje to tvrde - pa ne vidim u cemu je tu problem.  A jel ti nije malo bezveze da ti je ime naroda oktroisao neko na ni manje ni vise nego na kongresu, i to samo pre 18 godina. Da ne bude zabune, nije vam niko zabranjivao da se zovete Bosnjaci pre toga, za vas je taj pojam jednostavno bio nepoznat, na popisu 1991 samo 1000 ljudi se tako izjasnilo. Dal ima naroda na svetu kome je neki kongres nametnuo ime...ja ne znam 
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 20:29 |
|
|
seherzada je napisao/la: pjosip je napisao/la:
Svi smo mi ovdje regionalno Bosanci ili Hercegovci.
Nacionalno smo Hrvati.
...u drzavi koja se zove Bosna i Hercegovina.  Pa uvijek se možeš žaliti Visokom Predstavniku 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 20:30 |
|
|
seherzada je napisao/la: pjosip je napisao/la:
Svi smo mi ovdje regionalno Bosanci ili Hercegovci.
Nacionalno smo Hrvati.
...u drzavi koja se zove Bosna i Hercegovina.  U državama su državljani na vlasti a ne stranci. Protektorat se ne može zvati - država Nije nikad bilo neće nikad ni biti!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 20:31 |
|
|
PCM je napisao/la: Pa uvijek se možeš žaliti Visokom Predstavniku  Visoki predstavnik kao izraz volje naroda države. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PCM
|
Naslov: Re: Mogu li Bošnjaci biti konstitutivan narod u BiH? Postano: 29 sij 2011, 20:32 |
|
|
pjosip je napisao/la: PCM je napisao/la: Pa uvijek se možeš žaliti Visokom Predstavniku  Visoki predstavnik kao izraz volje naroda države.  Kojeg naroda i koje države ? Koja komedija
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|