|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 62 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
mateue
|
Naslov: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 12:33 |
|
|
Sta je krajnji cilj hrvata u bih?
Cinjenica je da su svi u zemlji nezadovoljni i da zele da menjaju ovakvo stanje, samo svako zeli promenu na svoj nacin, Bosnjaci hoce bih u avnojevskim granicama sa principom jedan covek jedan glas i sa geografskim pre nego etnickim regijama.
Sa Srbima je situacija takodje jasna, nasa namera je da Srpska bude samostalna, odnosno da ne zivimo u istoj drzavi sa Bosnjacima i Hrvatima, tj maloj Jugi.
Sa Hrvatima je slucaj najdelikatniji i time nejasan, da ovde ne spominjem o toj temi se non stop govori. U svakom slucaju pod pretpostavkom da izborite svoj entitet, sto je jedino ispravno, da li je to kraj vase borbe i ostvarenje cilja? Pitam to jer je evidentno da su pozicije politickih Hrvata i Srba na istm fonu u ovom trenutku, jer je prepoznat zajednicki neprijatelj a to je bosnjacki unitarizam.
U situaciji gde vi dobijate teritorijalnu jedinicu (ovde ne ulazim u njen oblik i formu, ali da se moze konstatovati da ste vecinski njime zadovoljni), da li vi u tom slucaju se okrecete izgradnji zajednicke drzave Bih sa Bosnjacima, ne dovodeci integritet i suverenitet u pitanje il ce te ici dalje u secesiju i eventualno ujedinjenje sa maticom? Znam da je tesko odgovoriti na ovo u poziciji gde vam ni entitet nije zagarantovan, ali me prosto interesuje vase razmisljanje na tu temu? I naravno iz cistog interesa, da vidim do koje mere mozemo imati zajednicki nastup, a gde se moze javiti racvanje?
Stav Srba je cini mi se prilicno jasan, razvaliti ovu zemlju i uzeti ono sto se zove RS, ili bar njen najveci deo, dok graditi drzavu sa narodom sa kojim delite vrlo krvavu proslost i ne bas prijatnu sadasnjost deluje kao nimalo prijatna opcija. Pozdrav i svako dobro.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 12:46 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ovo je Danijel Simić? Krajnji cilj? Kao Židovi što vladaju svijetom, mi bi vladali regijom, a to možemo sad kad uđemo u EU. Vi ostali narodi u regiji imat ćete prividnu vlast no samo onoliko koliko nama odgovara kako bi bili još bogatiji i utjecajniji od vas... 
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
caruga
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 12:52 |
|
|
mateue je napisao/la: Sta je krajnji cilj hrvata u bih?
Cinjenica je da su svi u zemlji nezadovoljni i da zele da menjaju ovakvo stanje, samo svako zeli promenu na svoj nacin, Bosnjaci hoce bih u avnojevskim granicama sa principom jedan covek jedan glas i sa geografskim pre nego etnickim regijama.
Sa Srbima je situacija takodje jasna, nasa namera je da Srpska bude samostalna, odnosno da ne zivimo u istoj drzavi sa Bosnjacima i Hrvatima, tj maloj Jugi.
Sa Hrvatima je slucaj najdelikatniji i time nejasan, da ovde ne spominjem o toj temi se non stop govori. U svakom slucaju pod pretpostavkom da izborite svoj entitet, sto je jedino ispravno, da li je to kraj vase borbe i ostvarenje cilja? Pitam to jer je evidentno da su pozicije politickih Hrvata i Srba na istm fonu u ovom trenutku, jer je prepoznat zajednicki neprijatelj a to je bosnjacki unitarizam.
U situaciji gde vi dobijate teritorijalnu jedinicu (ovde ne ulazim u njen oblik i formu, ali da se moze konstatovati da ste vecinski njime zadovoljni), da li vi u tom slucaju se okrecete izgradnji zajednicke drzave Bih sa Bosnjacima, ne dovodeci integritet i suverenitet u pitanje il ce te ici dalje u secesiju i eventualno ujedinjenje sa maticom? Znam da je tesko odgovoriti na ovo u poziciji gde vam ni entitet nije zagarantovan, ali me prosto interesuje vase razmisljanje na tu temu? I naravno iz cistog interesa, da vidim do koje mere mozemo imati zajednicki nastup, a gde se moze javiti racvanje?
Stav Srba je cini mi se prilicno jasan, razvaliti ovu zemlju i uzeti ono sto se zove RS, ili bar njen najveci deo, dok graditi drzavu sa narodom sa kojim delite vrlo krvavu proslost i ne bas prijatnu sadasnjost deluje kao nimalo prijatna opcija. Pozdrav i svako dobro.
Pa složio bih se s tobom da su pozicije POLITIČKIH Hrvata i Srba na istom fonu... Samo što razlog tog i takvog fona nije nikakav muslimanski unitarizam već nešto sasvim drugo... Što se tiče ovog prijedloga o razvaljivanju ove zemlje i uzimanja RS odnosno njenog najvećeg djela...mislim da u ovom grmu leži zec... Nisam za razvaljivanje ove zemlje ,ali ako narodi tako kažu...neka bude...Uostalom možda i bi bilo najpametnije... Pa i atom su razvalili... PS Preskočih najbitnije...ako i ukoliko se narod u ovoj zemlji išta pita,odnosno ukoliko su se narodi ovdje ikad išta i pitali...mislim kroz povjest...
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 12:57 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26958 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Da postanemo gospodari svemira.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
mateue
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 13:29 |
|
|
Temu sam presiroko postavio i shvatam da je podesnija za zajebavanje pre nego smislene komentare. Takodje je i uvredljiva mnogima cega sam takodje svestan. No zar ono nije sustinsko? Da narodi u bih ne mogu zajedno da zive, slicno kao sto ni u jugi nisu mogli, cak su i problemi slicni ili isti. I da nesto pojasnim, meni se ideja BIH dopada, sto i mi Balkanci ne bi imali svoju Svicu i pokazali svetu da mozemo biti civilizovani i uljudjeni. Ali svedoci smo da se ona tesko ostvaruje u praksi, i da zbog toga svi ispastaju. Znam i da mislite, naso se ovaj novajlija da postuje temu koju smo milion puta prezvakali, nabacao je par opstih mesta bez da kaze ista konkretno, i sad ocekuje da ga ne zajebavamo. No ako naidjem i na jedan komentar koji nije zezatorski bicu zadovoljan.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 14:25 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43758 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Bila je anketa. Forumaši su protiv raspada države, previše komplicirano, i ostavlja prevelik broj Hrvata na cjedilu.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Incitatus
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 14:56 |
|
|
mateue je napisao/la: Temu sam presiroko postavio i shvatam da je podesnija za zajebavanje pre nego smislene komentare. Takodje je i uvredljiva mnogima cega sam takodje svestan. No zar ono nije sustinsko? Da narodi u bih ne mogu zajedno da zive, slicno kao sto ni u jugi nisu mogli, cak su i problemi slicni ili isti. I da nesto pojasnim, meni se ideja BIH dopada, sto i mi Balkanci ne bi imali svoju Svicu i pokazali svetu da mozemo biti civilizovani i uljudjeni. Ali svedoci smo da se ona tesko ostvaruje u praksi, i da zbog toga svi ispastaju. Znam i da mislite, naso se ovaj novajlija da postuje temu koju smo milion puta prezvakali, nabacao je par opstih mesta bez da kaze ista konkretno, i sad ocekuje da ga ne zajebavamo. No ako naidjem i na jedan komentar koji nije zezatorski bicu zadovoljan. Nema te države na svijetu u kojoj narodi ne bi mogli živjeti skupa ukoliko je ta država uređena kao zajednica jednakopravnih naroda i građana. Nama je u BiH potrebna politika čistih računa. A to znači da nema nadređenih i podređenih, većih i manjih, bitnijih i nebitnijih itd., itd. U jednoj jednakopravnoj i ravnopravnoj BiH, gdje bi svima bilo ugodno i potaman, mislim da ne bi bilo mrsko ni Srbima živjeti. Bolje i u BiH biti prvi, nego u Srbiji zadnji. Ja mislim da bi gro Hrvata bio protiv razvaljivanja BiH kao države. Ima ona i dobrih strana. Ne treba sve gledati samo crno, jer ljudi obično vide ono što žele da vide.
|
|
Vrh |
|
 |
mateue
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 15:12 |
|
|
Zahvaljujem na odgovoru, nisam bio upoznat sa tom anketom. Da sam imao uvida u nju, tj da sam bio malo vredniji u pronalazenju ( pretpostavio sam da je takvo pitanje moralo biti postavljeno) ne bih vam zauzimao prostor ovom evidentno suvisnom temom. No samo bih jos nesto dodao, s obzirom na okolnosti, zaista ne vidim potrebu jacanja srpsko-hrvatske koalicije o kojoj se dosta govori kada su politicke prilike u bih u pitanju i koja je tema kritika i medju Srbima i medju Hrvatima. Ako nemamo iste namere, tj raziilazimo se po pitanju buducnosti bosne, onda ne vidim kakvu korist ona donosi nama. Mi ono sto vi trazite, imamo i ne vidim sta vi nama u tom partnerstvu imate ponuditi sto bi nam sustinski pomoglo ostvariti ono sto ogromna vecina Srba zeli - Nezavisna Srpska. Naravno ne sporim kratkorocne koristi koje mozemo postici, u smislu rasterecivanja pritiska koje Srpska trpi od politickog Sarajeva, ali to je neuporedivo sa konacnim ciljem, a njega sam naveo. P. S. Zao mi je sto sam propustio tu raspravu i sto sa zakasnjenjem komentarisem teme koje ste vec prezvakali i izvinjavam se svakom koje i sekund zivota potrosio citajuci ovo Skoro sam pronasao ovaj forum nemojte mi zameriti P. P. S. Zelim vam da uspete u svom naumu kakav god on bio  , samo da nije na stetu Srba i probacu u buduce da ucestvujem u raspravama koje su u toku Lep pozdrav i ziveli
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 15:17 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43758 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
|
Vrh |
|
 |
epikur27
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 15:19 |
|
|
Citat: , a u drugoj se većina pak izjasnila za federalne jedinice sa pravom na nezavisnost (valjda kao osigurač). Baš sam te htio ispraviti vezano za ovu anketu. Dakle većina je za pravo na samoodređenje, ja bez dlake na jeziku sam za raspad.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 15:22 |
|
|
epikur27 je napisao/la: Citat: , a u drugoj se većina pak izjasnila za federalne jedinice sa pravom na nezavisnost (valjda kao osigurač). Baš sam te htio ispraviti vezano za ovu anketu. Dakle većina je za pravo na samoodređenje, ja bez dlake na jeziku sam za raspad. Naš je moto: Leave no man behind. Ne bih ostavio nikoga na cjedilu, nismo mi kao Srbi koji su takvo nešto napravili svojim sunarodnjacima u Sarajevu 1995.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
epikur27
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 15:24 |
|
|
Nema od te politike ništa, ne bi ovo ne bi ono, e nešta bi da se i mi pitamo al da nema problema i svima bude potaman  jebeš to 
|
|
Vrh |
|
 |
epikur27
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 15:25 |
|
|
Ako je negdje hrvata 2-3 %, prihvati manjinski status ili seli brate, ostalo su gluposti.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 15:28 |
|
|
epikur27 je napisao/la: Ako je negdje hrvata 2-3 %, prihvati manjinski status ili seli brate, ostalo su gluposti. Pa može, ako ćeš im to osobno poručiti, probaj u Tuzli npr. 
|
|
Vrh |
|
 |
Bišćanin
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 15:28 |
|
|
Stav Srba je cini mi se prilicno jasan, razvaliti ovu zemlju i uzeti ono sto se zove RS, ili bar njen najveci deo, dok graditi drzavu sa narodom sa kojim delite vrlo krvavu proslost i ne bas prijatnu sadasnjost deluje kao nimalo prijatna opcija. Pozdrav i svako dobro. Ti bre kao da delujes iz pasaluka 
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 15:29 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Ja sam za razjeb ove kvazi - pseudo - nadri- paradrzve tzv bih.  Jebo ti drzavu di te u vlasti predstvalja par ustasa (pa ni to nisu kako treba, nego su i oni neke nadri ustase) koje ne bi u normalnom svijetu usle ni u Parlament (ili zakonodavno tijelo desetog imena). A drugi su kradljivci stoke iz devedesetih i kriminalci kao i ovi prvi... Ovo ponasanje treba kazniti... Nek se jednom nauce da sve ima posljedicu.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 15:30 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Jesi li ti bh. Hrvat pa odgovaraš Bišća?  Hebate, kako je krenulo svi ovi slučajni će postat Hrvati... 
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
mateue
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 15:35 |
|
|
Incitatus je napisao/la: mateue je napisao/la: Temu sam presiroko postavio i shvatam da je podesnija za zajebavanje pre nego smislene komentare. Takodje je i uvredljiva mnogima cega sam takodje svestan. No zar ono nije sustinsko? Da narodi u bih ne mogu zajedno da zive, slicno kao sto ni u jugi nisu mogli, cak su i problemi slicni ili isti. I da nesto pojasnim, meni se ideja BIH dopada, sto i mi Balkanci ne bi imali svoju Svicu i pokazali svetu da mozemo biti civilizovani i uljudjeni. Ali svedoci smo da se ona tesko ostvaruje u praksi, i da zbog toga svi ispastaju. Znam i da mislite, naso se ovaj novajlija da postuje temu koju smo milion puta prezvakali, nabacao je par opstih mesta bez da kaze ista konkretno, i sad ocekuje da ga ne zajebavamo. No ako naidjem i na jedan komentar koji nije zezatorski bicu zadovoljan. Nema te države na svijetu u kojoj narodi ne bi mogli živjeti skupa ukoliko je ta država uređena kao zajednica jednakopravnih naroda i građana. Nama je u BiH potrebna politika čistih računa. A to znači da nema nadređenih i podređenih, većih i manjih, bitnijih i nebitnijih itd., itd. U jednoj jednakopravnoj i ravnopravnoj BiH, gdje bi svima bilo ugodno i potaman, mislim da ne bi bilo mrsko ni Srbima živjeti. Bolje i u BiH biti prvi, nego u Srbiji zadnji. Ja mislim da bi gro Hrvata bio protiv razvaljivanja BiH kao države. Ima ona i dobrih strana. Ne treba sve gledati samo crno, jer ljudi obično vide ono što žele da vide. Slazem se sa svime sto si rekao, ali bojim se da su to samo lepe zelje. I ja u Srbiji bih voleo da je BIH uredjena drzava, da je Sarajevo grad i Srba koji bi oni osecali svojim, tamo da se skoluju, rade, zive kao lojalni gradjani. A ne da se svi guramo u BG, u koji se skupilo ljudi i s konca i konopca. No, ko moze da promeni svest Srba Bosanaca, koji si mentalitetski drugaciji od nas Srbijanaca, koji su vekovima ziveli na vetrometini, i sve lose sto je zadesilo nas Srbe kao naciju oni su najzesce osecali. Zar neko misli da ce Srbi u BIH poslusati nekog guzovana ko im poruci slusajte sarajevo je vas gl. grad tamo od sad da gledate, zaboravite BG. Tesko ostvarivo, mislim kad su odjebali Slobu za vreme rata, kad im je gorelo, sad ce bas da poslusaju nekog EU entuzijastu, koji ce im reci moramo mi u evropu ne pravite nam sranja. Sem toga razumem vasu emotivnu povezanost sa srednjovekovnom bosnom ciji ste vi autenticni bastinici, i los raspored stanovnista koji vam pravi veliki probleme, al zar iko od Hrvata misli da cete vi Bosnjacima biti ista vise nego odnarodjeni Bosanci katolici koji ce iskoristiti svaku priliku da sa vlasima deli njihovu hiljadugodisnju Bosnu. Nadam se da mislite o ovome.
|
|
Vrh |
|
 |
epikur27
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 15:38 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: epikur27 je napisao/la: Ako je negdje hrvata 2-3 %, prihvati manjinski status ili seli brate, ostalo su gluposti. Pa može, ako ćeš im to osobno poručiti, probaj u Tuzli npr.  Oni to vrlo dobro znaju, ta platforma do zadnjeg čovjeka je potpuno neodrživa i štetna.
|
|
Vrh |
|
 |
kosevo
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 15:39 |
|
|
Sprovest Vasinktonski sporazum do posljednjeg slovca!!!!! 
_________________ Sve je dobro kada se dobro svrši!
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 15:39 |
|
|
epikur27 je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Pa može, ako ćeš im to osobno poručiti, probaj u Tuzli npr.  Oni to vrlo dobro znaju, ta platforma do zadnjeg čovjeka je potpuno neodrživa i štetna. Hrvati po tim mjestima su odavno ne manjina, nego smo de facto daleko ispod nivoa i te nac. manjine...
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
 |
epikur27
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 15:41 |
|
|
Kao da se RS hoće ukinuti e da svi zajedno budu sa Srbima iz Živinica :)
A vidim ni Srbi iz federacije nemaju ništa protiv RS, dapače brane je i podržavaju neovisnost iako nisu u njoj.
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
|
|
kosevo je napisao/la: Sprovest Vasinktonski sporazum do posljednjeg slovca!!!!!  Upravo to... Ja se cesto pitam zasto se taj sporazum tako neozbiljno shvaca, a jos neozbiljnije primjenjuje?
|
|
Vrh |
|
 |
mateue
|
|
|
Ti bre kao da delujes iz pasaluka  [/quo Ma jok nego se foliram sa ekavicom, da vidim umem li taj srbijanski da zborim 
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Pitanje za BiH Hrvate Postano: 16 lip 2011, 15:43 |
|
|
epikur27 je napisao/la: Kao da se RS hoće ukinuti e da svi zajedno budu sa Srbima iz Živinica :)
A vidim ni Srbi iz federacije nemaju ništa protiv RS, dapače brane je i podržavaju neovisnost iako nisu u njoj. Pa ja se slazem s tobom. Dapace kolega. RS je jamac Srbima van RS-a... Znaju Muslimani da svaki cin protiv Srba ce biti adekvatno kaznjen. Tako je i s HB. Medjutim, mi je nemamo. To je posljedica kako polozaja u Mostaru, ali daleko vise polozaja u Sa. recimo. Ja osobno ne vidim apsolutno nikakvu razliku izmedju polozaja Hrvata i polozaja Srba u Sarajevu.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 74 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|