Nakon izlaska iz stranke HSP BiH Busovaca i prelaska u HSP HB
http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/ ... -2872.htmla onda i izlaska clanova iz HSP Capljina izgleda da je red dosao da proradi savjest i HSP-ovcima i u Tomislavgradu !
Citat:
Općinsko vijeće Tomislavgrada prihvatilo je rezoluciju kojom su osudili nelegalno i nasilno uspostavljanje vlasti u Federaciji BiH i pri tome je došlo do raskola unutar Hrvatske stranke prava BiH. Prema obrazloženju rezolucije, osuđuje se politika HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak koje su ‘svjesno ili nesvjesno pristale na potpunu dominaciju Bošnjaka nad Hrvatima u Federaciji, jer nakon ovakve uspostave vlasti Bošnjaci sve odluke (zakone) mogu donositi bez legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda’.
“Osuđujemo nametnutu uspostavu nelegalne i nelegitimne vlasti na razini FBiH, kojom se nakon Predsjedništva i na razini FBiH poništava izborna volja hrvatskog naroda iskazana na prošlim općim izborima u BiH. Ovakvi postupci mogu imati dugoročno nesagledive negativne posljedice za hrvatski narod u našoj zemlji. Izražavamo žaljenje što i naši pojedini sugrađani sudjeluju u tom nečasnom poslu te ih pozivamo da napuste nezakonitu vlast”, navodi se u rezoluciji koju je s 13 glasova za podržalo Općinsko vijeće Tomislavgrada, dok je sedmero vijećnika bilo protiv, od čega su trojica članovi HSP-a, dvoje vijećnika HSS-NHI-ja te po jedan SDP-a i SDA.
Inače, rasprava o prijedlogu rezolucije izazvala je žestoku svađu među vijećnicima HSP-a BiH, a potpredsjednik Općinskog odbora HSP-a BiH u Tomislavgradu Ivan Mamić, koji je podržao rezoluciju, javno se odrekao ove stranke. Mamić je poručio da se “svatko normalan treba stidjeti neprirodne koalicije sa SDP-om BiH”, a svoje dosadašnje kolege nazvao je izdajnicima hrvatskog naroda i rekao kako će ubuduće u Općinskom vijeću djelovati kao neovisni vijećnik. U obrazloženju rezolucije se navodi i da su HSP i Narodna stranka Radom za boljitak, ‘pristajući na vlast samo jednog naroda (bošnjačkog naroda) u Federaciji BiH, pristali na političku eliminaciju Hrvata iz Federacije.
“Pristajući na političku eliminaciju Hrvata u FBiH i u BiH, HSP BiH i Boljitak otvorili su širom vrata i za biološki nestanak Hrvata u ovoj zemlji”, navodi se u rezoluciji. Unutar HSP-a BiH posljednjih mjeseci ključa neraspoloženje odlukama vodstva stranke koja je ušla u vlast u Federaciji te bošnjačkim strankama ustupila hrvatske ministarske pozicije. HSP u Čapljini praktično više ne postoji, a otvoreno protivljenje istaknuli su i ugledni članovi ove stranke iz Širokog Brijega i Posušja.
Citat:
Ivan Mamić-Ićola: Zbog koalicije HSP s SDP i tzv. platformašima izlazim iz HSP BiH
Ivan Mamić-Ićola iz Tomislavgrada, predsjednik HVIDR-e Hercegbosanske županije i dopredsjednik HSP B i H Tomislavgrad i član Glavnog stana, nezadovoljan poslijeizbornom koalicijom ove stranke s tzv. platformašima, večeras je za naš portal izjavio:-Član sam HSP dvadeset godina, još od onoga HSP Paraginog u Hrvatskoj 1991.godine. S liste HSP B i H izabran sam i u Općinsko vijeće Tomislavgrada.
Na sjednici Vijeća održanoj u petak javno sam kazao da istupam iz Kluba HSP u Tomislavgradu, gdje sam potpredsjednik i da prelazim u nezavisne vijećnike, o čemu sam obavijestio i Tajništvo OV.Sada prvi put kažem da istupam iz HSP B i H, jer očekujem da će me isključiti! Ispisati me ne mogu jer nemam, a ne znam ima li itko, člansku iskaznicu.Glavni razlog moga izlaska iz HSP B i H jest ova neprirodna koalicija s platformašima,s SDP B i H prije svega.
Kada smo svojedobno htjeli koalirati s NHI digla se vika, pa kada sam ja, kao, podržao Lijanovića za predsjednika nema što mi nisu govorili. Kažem kao, jer niti sam ga podržao, niti što potpisao, bila je to novinarska konstrukcija moje izjave. E, vidite, sad HSP može koalirati i s SDP i s Lijanovićima! Ja u toj koaliciji i na toj platformi ne mogu raditi, jer je to samo zbog fotelja par ljudi iz HSP.Dakle, niti se više prepoznajem u toj stranci-HSP B i H čije je predsjednik dr. Jurišić, niti sam njezin član, a hvala Bogu da pravaških stranaka još ima u B i H, pa…-izjavio je Tomislavcity.coml Ivan Mamić-Ićola.