|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 18 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
ivica
|
Naslov: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 20:58 |
|
|
Velika BosnaVelika Bosna je izraz kojim se označava Bosna u čije granice spada slavensko islamsko življe prije Berlinskog kongresa iz 1878. godine. Granice Velike Bosne [uredi] Velika Bosna bi uključivala sljedeće jedinice: Bosanski pašaluk Tzv. Velika Bosna Bosnu i Hercegovinu, međunarodno priznatu državu sa svojim granicama, Istočnu Bosnu, koja bi uključivala prostor gdje je muslimansko stanovništvo bilo većinsko prije 1867., s gradovima kao što su Beograd, Smederevo, Užice, Šabac... Sandžak koji bi uključivao i: Novopazarski sandžak, koji je ostao pod vlašću Bosanskog pašaluka sve do 1878., i pod Osmanlijskim carstvom do 1912., s relativnom bošnjačkom većinom sve do danas; djelove Metohije, gdje su muslimani činili dobar dio stanovništva, kao što su gradovi Peć, Prizren, Gora... Zeta, koja bi uključivala dijelove Crne Gore, gdje su muslimani činili većinu do 1878. u praktično svim većim gradovima: Podgorica, Nikšić, Kolašin, Bar... Dubrovnik i Kotorski zaljev, pošto su djelovi Kotorskog zaljeva ostali pod Socijalističkom Republikom BiH sve do 1947., dok bi Dubrovnik s okolicom bio korišten kao veza između neumske luke i luka na obali Zete. južni dio Slavonije i Dalmacija, do Zadra Ideju Velike Bosne uglavnom promoviraju bošnjački ekspanzionisti. Sama ideja nije prihvaćena među velikom većinom Bošnjaka. Može se reći da je glavni razlog tomu taj što je bošnjačka nacija mlada i nije bilo dovoljno vremena da se među Bošnjacima značajnije raširi ekspanzionizam. jJel se radi šta po ovom pitanju?
_________________ https://youtu.be/sJnJi5tcqxQ
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 21:19 |
|
|
Ništa se još ne zna , tek je u pripremi memorandum BANU!! I provejava priča po okularima da ako se Bakir Izetbegović priključi nedvosmisleno politici BANU koju vode Cerić i Mufty da će ga kad umre sigurno sahraniti u stolnom bosanskom gradu Beogradu svojih predaka pod jedinim preostalim turbetom na Kalemegdanu!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 21:22 |
|
|
ivica je napisao/la: Velika BosnaVelika Bosna je izraz kojim se označava Bosna u čije granice spada slavensko islamsko življe prije Berlinskog kongresa iz 1878. godine. Granice Velike Bosne [uredi] Velika Bosna bi uključivala sljedeće jedinice: Bosanski pašaluk Tzv. Velika Bosna Bosnu i Hercegovinu, međunarodno priznatu državu sa svojim granicama, Istočnu Bosnu, koja bi uključivala prostor gdje je muslimansko stanovništvo bilo većinsko prije 1867., s gradovima kao što su Beograd, Smederevo, Užice, Šabac... Sandžak koji bi uključivao i: Novopazarski sandžak, koji je ostao pod vlašću Bosanskog pašaluka sve do 1878., i pod Osmanlijskim carstvom do 1912., s relativnom bošnjačkom većinom sve do danas; djelove Metohije, gdje su muslimani činili dobar dio stanovništva, kao što su gradovi Peć, Prizren, Gora... Zeta, koja bi uključivala dijelove Crne Gore, gdje su muslimani činili većinu do 1878. u praktično svim većim gradovima: Podgorica, Nikšić, Kolašin, Bar... Dubrovnik i Kotorski zaljev, pošto su djelovi Kotorskog zaljeva ostali pod Socijalističkom Republikom BiH sve do 1947., dok bi Dubrovnik s okolicom bio korišten kao veza između neumske luke i luka na obali Zete. južni dio Slavonije i Dalmacija, do Zadra Ideju Velike Bosne uglavnom promoviraju bošnjački ekspanzionisti. Sama ideja nije prihvaćena među velikom većinom Bošnjaka. Može se reći da je glavni razlog tomu taj što je bošnjačka nacija mlada i nije bilo dovoljno vremena da se među Bošnjacima značajnije raširi ekspanzionizam. jJel se radi šta po ovom pitanju? Nacitao sam se raznoraznih bosnjackih "patriota"... ovako objedinjene zablude na jednom mestu nisam video. Bitno je da se na tom planu uzurbano radi, ako bog dan, osvanucu i ja jednog dana u Velikoj Bosni, kad vec ne moze Srbija, daj sta das, samo da je veliko...a i zeleno, sta fali, to je boja buducnosti
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
Glava
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 21:23 |
|
|
Pa oni zalogaj Velike Bosne vec pokusavaju sazvakati od 1992. u obliku ideje o "Republika BiH".
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 21:26 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
ivica je napisao/la: Velika Bosna
Velika Bosna je izraz kojim se označava Bosna u čije granice spada slavensko islamsko življe prije Berlinskog kongresa iz 1878. godine. Granice Velike Bosne [uredi]
Velika Bosna bi uključivala sljedeće jedinice: Bosanski pašaluk Tzv. Velika Bosna
Bosnu i Hercegovinu, međunarodno priznatu državu sa svojim granicama, Istočnu Bosnu, koja bi uključivala prostor gdje je muslimansko stanovništvo bilo većinsko prije 1867., s gradovima kao što su Beograd, Smederevo, Užice, Šabac... Sandžak koji bi uključivao i: Novopazarski sandžak, koji je ostao pod vlašću Bosanskog pašaluka sve do 1878., i pod Osmanlijskim carstvom do 1912., s relativnom bošnjačkom većinom sve do danas; djelove Metohije, gdje su muslimani činili dobar dio stanovništva, kao što su gradovi Peć, Prizren, Gora... Zeta, koja bi uključivala dijelove Crne Gore, gdje su muslimani činili većinu do 1878. u praktično svim većim gradovima: Podgorica, Nikšić, Kolašin, Bar... Dubrovnik i Kotorski zaljev, pošto su djelovi Kotorskog zaljeva ostali pod Socijalističkom Republikom BiH sve do 1947., dok bi Dubrovnik s okolicom bio korišten kao veza između neumske luke i luka na obali Zete. južni dio Slavonije i Dalmacija, do Zadra
Ideju Velike Bosne uglavnom promoviraju bošnjački ekspanzionisti. Sama ideja nije prihvaćena među velikom većinom Bošnjaka. Može se reći da je glavni razlog tomu taj što je bošnjačka nacija mlada i nije bilo dovoljno vremena da se među Bošnjacima značajnije raširi ekspanzionizam.
jJel se radi šta po ovom pitanju? Imaš pravo, čudno, obično što zaostaliji narod to su veće oči , i veći ekspanzionizam valjda kako bi širili primitivizam, i zaostalost. Zar nije logičnije da primjerice Austrija ima ekspanzionističke želje? No, oni to rade na suptilnije načine, uzimaju ono što im treba a ne "stoku" i beskorisnu zemlju...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 21:36 |
|
|
Glava je napisao/la: Pa oni zalogaj Velike Bosne vec pokusavaju sazvakati od 1992. u obliku ideje o "Republika BiH". Ja sam sigurna da "najveće zalogaje" ste ipak vi Srbi imali želju "sažvakati".Ali bezuspješno.To su samo pokušaji bili, te sad "preživate"i sjećate se se one "prazan stomak možeš napuniti, ali gladne oči teško".To upravo opisuje vas i u Srbiji i u RS-u. Koliko god vam teritorije dali i koliko god je vi prisvojili vama je malo.49% RS-a je razgrađena livada, ali neka kilometara to je najvažnije. Što se tiče ideje o velikoj Bosni, mislim da nijedan Bošnjak ne živi u iluzijama da je ona ostvarljiva.Valjda bi trebali svi u ovom naprednom vijeku da se okrenemo ka evropskim integracijama, a ne nekim "z apišavanjima " teritorija i snovima koji su neostvarljivi. Ti se termini koriste vjerovatno isključivo u nekim verbalnim prepucavanjima sa drugim narodima.
_________________ Riječi su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka.
|
|
Vrh |
|
|
Glava
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 21:43 |
|
|
emt je napisao/la: Glava je napisao/la: Pa oni zalogaj Velike Bosne vec pokusavaju sazvakati od 1992. u obliku ideje o "Republika BiH". Ja sam sigurna da "najveće zalogaje" ste ipak vi Srbi imali želju "sažvakati".Ali bezuspješno.To su samo pokušaji bili, te sad "preživate"i sjećate se se one "prazan stomak možeš napuniti, ali gladne oči teško".To upravo opisuje vas i u Srbiji i u RS-u. Koliko god vam teritorije dali i koliko god je vi prisvojili vama je malo.49% RS-a je razgrađena livada, ali neka kilometara to je najvažnije. Što se tiče ideje o velikoj Bosni, mislim da nijedan Bošnjak ne živi u iluzijama da je ona ostvarljiva.Valjda bi trebali svi u ovom naprednom vijeku da se okrenemo ka evropskim integracijama, a ne nekim "z apišavanjima " teritorija i snovima koji su neostvarljivi. Ti se termini koriste vjerovatno isključivo u nekim verbalnim prepucavanjima sa drugim narodima. Samo malo. Jesi li ti za zacrtane granice "Republike BiH" ili nisi?
|
|
Vrh |
|
|
atan
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 21:43 |
|
|
ivica je napisao/la: jJel se radi šta po ovom pitanju? otvorio temu o velikoj bosni jel vidiš da se ne snalazimo ni na polovici ove današnje,nesretne bih koju dijelimo s našim federalnim kompićima?
_________________ R.I.P. Sic
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 21:46 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ništa se još ne zna , tek je u pripremi memorandum BANU!! I provejava priča po okularima da ako se Bakir Izetbegović priključi nedvosmisleno politici BANU koju vode Cerić i Mufty da će ga kad umre sigurno sahraniti u stolnom bosanskom gradu Beogradu svojih predaka pod jedinim preostalim turbetom na Kalemegdanu! Jole, u srce si me pogodio... Toliko puta sam prolazio pored toga(zadnji put pre mesec dana), a pojma nisam imao da je to ustvari krunski dokaz bosanske drzavnosti podno Singidunuma Nekad je bolje ziveti u neznanju...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 21:48 |
|
|
Glava je napisao/la: emt je napisao/la: Ja sam sigurna da "najveće zalogaje" ste ipak vi Srbi imali želju "sažvakati".Ali bezuspješno.To su samo pokušaji bili, te sad "preživate"i sjećate se se one "prazan stomak možeš napuniti, ali gladne oči teško".To upravo opisuje vas i u Srbiji i u RS-u. Koliko god vam teritorije dali i koliko god je vi prisvojili vama je malo.49% RS-a je razgrađena livada, ali neka kilometara to je najvažnije.
Što se tiče ideje o velikoj Bosni, mislim da nijedan Bošnjak ne živi u iluzijama da je ona ostvarljiva.Valjda bi trebali svi u ovom naprednom vijeku da se okrenemo ka evropskim integracijama, a ne nekim "z apišavanjima " teritorija i snovima koji su neostvarljivi.
Ti se termini koriste vjerovatno isključivo u nekim verbalnim prepucavanjima sa drugim narodima.
Samo malo. Jesi li ti za zacrtane granice "Republike BiH" ili nisi? Nisam naravno.BiH do beogradskog pašaluka Dok to ne ostvarimo mi bosanske patriote nećemo prestati da kuckamo po forumima
|
|
Vrh |
|
|
Glava
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 21:54 |
|
|
emt je napisao/la: Nisam naravno.BiH do beogradskog pašaluka Dok to ne ostvarimo mi bosanske patriote nećemo prestati da kuckamo po forumima Treba biti realan i ambiciozan,
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 21:54 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Nacitao sam se raznoraznih bosnjackih "patriota"... ovako objedinjene zablude na jednom mestu nisam video. Bitno je da se na tom planu uzurbano radi, ako bog dan, osvanucu i ja jednog dana u Velikoj Bosni, kad vec ne moze Srbija, daj sta das, samo da je veliko...a i zeleno, sta fali, to je boja buducnosti I još mi da se vratimo veri prededovskoj Babunstvu , a da Veliki Dedo BZS(babunske zajednice Srbije) bude Muamer Zukorlić.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 22:03 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Jole, u srce si me pogodio... Toliko puta sam prolazio pored toga(zadnji put pre mesec dana), a pojma nisam imao da je to ustvari krunski dokaz bosanske drzavnosti podno Singidunuma Nekad je bolje ziveti u neznanju... A još veći dokaz ti je Smederevo , poslednji bosanski kralj ga je predao Turcima bez borbe zajedno sa onim dubrovačkim pičketinama , nije to uzalud Nikola kao da je znao kome će! Smederevo je jednako bio važan kao i bosanski stolni grad Beograd u evropskim okvirima , čak i više od njega!
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 22:16 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Cerić kaže da je velika Bosna realan bošnjački projekt.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 22:23 |
|
|
BBC je napisao/la: Cerić kaže da je velika Bosna realan bošnjački projekt. Dugoročno sigurno Šteta što on jadnik neće doživjeti ostvarenje tog projekta i BiH pretvorenu u muslimansku državu.Gdje će vladati šerijat.
|
|
Vrh |
|
|
ivica
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 22:38 |
|
|
atan je napisao/la: otvorio temu o velikoj bosni jel vidiš da se ne snalazimo ni na polovici ove današnje,nesretne bih koju dijelimo s našim federalnim kompićima?[/quote] Nakon toliko upisa o velikoj srbiji i i velikoj hrvatskoj (kroz priču o agresiji), red je i na veliku bosnu a i namjera mi je bila malo smanjiti trolanje na forumu i skrenuti malo s unutarnjih problema. zelene transferzale, otomanska imperija, karađorđevo ima se tu materijala za sastaviti kvalitetan velikobosanski/bošnjački projekt.
_________________ https://youtu.be/sJnJi5tcqxQ
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 22:44 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24076 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Velikonacionalistički projekt BiH Muslimana je BiH - nacionalna država Muslimana. Sve ukazuje na to. Srbi i Hrvati se nastoje maksimalno marginalizirati.
Poltika promjene ima nacije, stremljenje jedan čovjek-jedan glas uređenjima države, naziv jezika, česta medijska izostavljanja Hercegovine u nazivu države, povijesni mit kod BiH Muslimana, koji se pumpa zadnjih 10-12 godina i sl.
Dakle sadašnje granice BiH (samo na drugim temeljima) su njihov pandan SANU-u iz prošlog stoljeća ili velikohrvatskoj poltici iz sredine 20 stoljeća.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Velika Bosna Postano: 23 lis 2011, 22:46 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Kad ima Velika evo i Mala, koja možda ima i više šanse za ostvarenje: Naziv slike je zanimljiv...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 18 post(ov)a ] |
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|