HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 sij 2026, 11:31.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Trebamo li nove Predsjednike u Županijama HB
Anketa traje do: 31 kol 2026, 19:07.
DA 38%  38%  [ 3 ]
NE 0%  0%  [ 0 ]
Dio je dobar, al dio treba mjenjat 38%  38%  [ 3 ]
Ne znam 25%  25%  [ 2 ]
Ukupno glasova : 8
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kandidati za BH Predsjednike Županija 2026
PostPostano: 03 sij 2026, 19:07 

S obzirom da je izborna godina, kakvo je stanje na terenu u HB jesu li ljudi zadovoljni sa predsjednicima Vlada u Županijama ili nisu ??

Tko su uopće Predsjednici Vlada po Županijama, znamo da imaju poprilično velike ovlasti odnosno bez njih se ne može puno toga odradit na terenu.

Marija Buhač Herceg-Neretvanske Županije
slika

Predrag Čović Zapad-Hercegovačka Županija
slika

Ivan Vukadin HB Županija
slika

Vrh

Naslov: Re: Kandidati za BH Predsjednike Županija 2026
PostPostano: 03 sij 2026, 20:13 

Iako naše županije nemaju veze s onima u Hrvatskoj...

Primjetio bih da su županijski izbori u Hrvatskoj, dio lokalnih izbora.

Kod nas su županijski izbori dio parlamentarnih, a lokalni izbori su samo za općine.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2026, 21:11 

Robbie MO je napisao/la:

Kod nas su županijski izbori dio parlamentarnih, a lokalni izbori su samo za općine.

Kod nas su župani praktički nebitni odnosno bez njih se može sve odradit na terenu preko Vlade RH ili gradonačelnika/načelnika.
Međutim Županije imaju značajne proračune pa se mogu sa financiranjem projekata nametnuti kao bitan faktor, pogotovo sad sa raznim EU Fondovima i povlačenjem novca iz njih.
Evo samo jedan EU projekt zapošljavanja žena koje brinu o starim i nemoćnima je omogućio Županijama da zaposle 1000-e žena po cijeloj Hrvatskoj.

Kod vas doli u BH Županije su nezaobilazan dio vlasti, pogotovo po Hercegovini di su osim Mostara sve mala mista/gradići pa su predsjednici Vlada doslovce šefovi "života i smrti" bez njih se ništa ne može.

Tako da su Županije po meni bitne koliko i predsjedništvo, jer bilo kakvi projekti na terenu bez njih su gotovo nemogući.

Sad znam da se biraju stranke u Županiju, pa oni biraju predsjednika Vlade Županije, ali sa dobro profiliranim osobama mogu se dobit izbori.
Ne znam kakvo je stanje po Bosni di smo u mixu s muslimanima, jel tu ima kakve šanse da se stvori neki blok.

Govorim to s ciljem ovih pogranični fondova EU mislim da tu ima još veliki prostor za napredak i povlačenje sredstava za projekte i institucije.
Ja ne znam jel ova HB Županija povukla išta od tih EU fondova!?

Vrh

PostPostano: 03 sij 2026, 21:25 

Kantoni, u kombinaciji s općinskom vlasti, su 100 puta važniji od predsjedništva.

To je razina gdje se zapišava teritorij, određuje tko je domaći, tko je gazda, čiji su policija i sud i urbanizam i identitetsko oblikovanje (školstvo) itd.

Život prosječnog Hrvata je isti sa Darijanom ili Komšićem kao jednim od 3 člana Predsjedništva.

Ali život Hrvata u ZHŽ ili HBŽ nije isto kao život Hrvata u USK ili TK.

Prostor kantona i općina s hrvatskom većinom jasno označavaju “slobodni teritorij”, dok Hrvatima u Sarajevu ni 3 člana Predsjedništva ne mogu pomoći.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2026, 21:39 

Kantonalna razina je trenutno pojas spašavanja za SDA. (Recimo, Tuzlanski Kanton, gdje je SDA vlast, ima budžet kao AP Vojvodina: politika/budzet-vojvodine-500-milijuna-eur-kao-budzet-kantona-tuzla-t23988-225.html )

I omogućava strankama poput HNP, i raznih lokalnih muslimanskih begova, da budu lokalni šerifi.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2026, 21:44 

Brane je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Kod nas su župani praktički nebitni odnosno bez njih se može sve odradit na terenu preko Vlade RH ili gradonačelnika/načelnika.
Međutim Županije imaju značajne proračune pa se mogu sa financiranjem projekata nametnuti kao bitan faktor, pogotovo sad sa raznim EU Fondovima i povlačenjem novca iz njih.
Evo samo jedan EU projekt zapošljavanja žena koje brinu o starim i nemoćnima je omogućio Županijama da zaposle 1000-e žena po cijeloj Hrvatskoj.

Kod vas doli u BH Županije su nezaobilazan dio vlasti, pogotovo po Hercegovini di su osim Mostara sve mala mista/gradići pa su predsjednici Vlada doslovce šefovi "života i smrti" bez njih se ništa ne može.

Tako da su Županije po meni bitne koliko i predsjedništvo, jer bilo kakvi projekti na terenu bez njih su gotovo nemogući.

Sad znam da se biraju stranke u Županiju, pa oni biraju predsjednika Vlade Županije, ali sa dobro profiliranim osobama mogu se dobit izbori.
Ne znam kakvo je stanje po Bosni di smo u mixu s muslimanima, jel tu ima kakve šanse da se stvori neki blok.

Govorim to s ciljem ovih pogranični fondova EU mislim da tu ima još veliki prostor za napredak i povlačenje sredstava za projekte i institucije.
Ja ne znam jel ova HB Županija povukla išta od tih EU fondova!?

Župan u Hrvatskoj dođe nešto kao općinski načelnik Županije. Izvršna ovlast je koncentrirana u jednom čovjeku. Imaju odjele ali to su više pomoćni organi župana.

Mi imamo baš pravu vladu kantona, s ministrima.

Imali smo nekada guvernera (župana) koji je bio nešto kao Predsjednik kantona ali ta pozicija je ukinuta i ovlast razdijeljena između premijera i skupštine.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2026, 21:48 

Misliš da bi trebalo tu mjenjat nešto kroz promjene izbornog zakona ??

To je poprilično "sklisko" područje, ja sam isto bio načelno za restrukturiranje Županija, ali više nisam siguran.
Morala bi to bit nekakva totalna rekonstrukcija vertikale države BH ili jednostavnije njen raspad dali fiktivni (3 entiteta) ili realni između srba i nas.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2026, 21:50 

Brane je napisao/la:
Misliš da bi trebalo tu mjenjat nešto kroz promjene izbornog zakona ??

To je poprilično "sklisko" područje, ja sam isto bio načelno za restrukturiranje Županija, ali više nisam siguran.
Morala bi to bit nekakva totalna rekonstrukcija vertikale države BH ili jednostavnije njen raspad dali fiktivni (3 entiteta) ili realni između srba i nas.

Pa kad imaš određeni set ovlasti za kantone, manje je bitno kako su ovlasti raspodijeljene unutra.

Sigurno da je više ovlasti bolje, ali ovlasti kantona se nisu mijenjale od 1995.

Interesantno, OHR nikada nije dirao to čak i kad su bili protiv nas.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2026, 21:54 

Jedini udar na županije je pokušan kroz "bošnjačko proljeće" 2014, vrijeme Platforme zalet da se dovrši hrvatsko pitanje do kraja.

Na kraju je ipak propalo, čak je Milanović kao tadašnji premijer ispao vrlo korektan i doletio u Mostar odmah.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2026, 21:56 

Evo recimo konkretno u čemu Vukadin “šefuje”?

Upravlja policijom, zapošljava policajce, inspektore, načelnika policije (preko svog ministra).

Kadrovira u bolnici i domovima zdravlja.

Upravlja dijelom cesta, što znači da odlučuje šta će bit prioritet za gradnju i održavanje.

Šumama upravlja, a to je bitno za HBŽ.

Dozvole za solare (osim velikih investicijskih preko 5MW, za to se ide na Federaciju).

Dozvole za razne biznise.

Može zaposlit profesora u školi, kao i otpustit, preko svoje mreže. Odlučuje gdje će se usmjerit županijske pare za odrzavanje škola, ili gradnju novih prostora.

Svi radnici u kulturi i sportu su županijska razina, uz eventualnu pomoć općine/grada.

I tako te stvari. Skupa s općinom, radi se o većini svakodnevnih životnih stvari koje određuju kvalitetu života.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2026, 22:00 

dreamteam je napisao/la:
Jedini udar na županije je pokušan kroz "bošnjačko proljeće" 2014, vrijeme Platforme zalet da se dovrši hrvatsko pitanje do kraja.

Na kraju je ipak propalo, čak je Milanović kao tadašnji premijer ispao vrlo korektan i doletio u Mostar odmah.

Da sjećam se toga, rekao je nešto u stilu "ako su srbi otišli, nećemo ni mi ostavit hrvate" iako vjerujem da mu je Vesna Pusić radila iza leđa i gurala to sa Sarajevom.
Kao nekad Tonino Picula Hercegovačku Banku, HBTV i ostalo.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2026, 22:05 

dreamteam je napisao/la:

Je, Lijanović i “ukidanje kantona” je bio kamikaze napad uz pokušaj da se bar smanje kantonalne ovlasti.

To je sada ad acta, u međuvremenu su ovi u Sarajevu skužili da ne žele dirati Kanton Sarajevo i da im paše njegovo postojanje.

A i SDA se uhvatila par kantona kao pojasa za spašavanje.

Dok stranke poput NES, PDA, Naše Stranke, Rame i Kasumovića ne bi ni postojali, ni bili dio vlasti, da nema kantona.

Generalno svim strankama sada pašu kantoni (kao što im postojanje općina paše) jer predstavljaju više pozicija za političare, nešto slično kako svi vole EU plaće u Briselu.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2026, 22:09 

Robbie MO je napisao/la:

Upravlja policijom, zapošljava policajce, inspektore, načelnika policije (preko svog ministra).

Upravlja dijelom cesta, što znači da odlučuje šta će bit prioritet za gradnju i održavanje.

Dozvole za solare (osim velikih investicijskih preko 5MW, za to se ide na Federaciju).

Može zaposlit profesora u školi, kao i otpustit, preko svoje mreže. Odlučuje gdje će se usmjerit županijske pare za odrzavanje škola, ili gradnju novih prostora.

Sve radnici u kulturi i sportu su županijska razina.

I tako te stvari. Skupa s općinom, radi se o većini svakodnevnih životnih stvari koje određuju kvalitetu života.

Ma doslovce odlučuje o svemu, jer su to mala mjesta i svatko ima nekog iz obitelji u nekakvoj službenoj funkciji.
Tako da možeš utjecat praktički na svakoga, suptilnom prijetnjom da će ti član obitelji ili rođak ostat bez posla, iznimno neugodna situacija nije ni čudo zašto ljudi toliko iseljavaju.

Iamo sam prilike svjedočit nečemu sličnom u Požegi dok je Valdo Zec kroz kamenolom kod Požege u Velikoj doslovce držao cijeli taj kraj kao svog taoca.
S druge strane javno je gurao narativ uspješnog predsjednika firme i nogometnog kluba Kamen Ingrad.
Netko tko to nije vidio iz prve ruke, ne može ni pojmit koliko je gadljivo bilo za gledat i slušat sve to, ne mogu ni zamislit kako je tamo bilo teško živjet.

Vrh

PostPostano: 04 sij 2026, 20:41 

Robbie MO je napisao/la:

Svi radnici u kulturi i sportu su županijska razina, uz eventualnu pomoć općine/grada.

Dolazimo do one moje priče da je bolje upravljat sa 4-5 određenih kantona nego federalnim nivoom. Bar sto se love i uljebljavanja tiče. Istina entitetski i drzavni nivo imaju svoje prednosti ali je lova na lokalnom i kantonalnom nivou lakša za sredit. Hehe

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Fredericktown, Inkvizitor, Majestic-12 [Bot], Tomba17 i 33 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: