|
|
Stranica: 1/9.
|
[ 208 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
urednik
|
Naslov: Ratni stenogrami Postano: 03 ožu 2012, 12:05 |
|
|
|
Planove o podjeli Bosne i Hercegovine pokojni Franjo Tudjman crtao je i po hotelskim salvetama, a da se ideje o komadu ovdasnje zemlje nije odrekao ni uoci smrti dovoljno ilustriraju stenogrami razgovora koje Stipe Mesic pronalazi u svom kabinetu. Stenogram koji prenosimo nastao je na Pantovcaku 13. aprila 1999, od 18.00 do 18.40: predsjednicki gosti toga dana, uz nezaobilaznog Ivica Pasalica, bili su Milan Kovac, tada netom imenovani ministar za odnose Hrvatske s Federacijom BiH, Ljubo Cesic Rojs, pomocnik ministra obrane, Jozo Maric, zupan Zapadnohercegovacke zupanije i potpredsjednik HDZ BiH, Mijo Brajkovic, direktor mostarskog Aluminija, Stanko Sopta, general HVO-a, i Ante Jelavic, predsjednik HDZ BiH i clan Predsjednistva BiH
UDJMAN: Izvolite. Kad sam cuo da ste ovdje, da malo porazgovaramo. Ova situacija sa Amerikom je sada takva da ne moze biti bolja. Razumije se, onda se to prenosi na njihove saveznike u NATO-u, i Europi, ali, nemojmo misliti da zato sto je to tako, da nam oni nece i nadalje malo zanovijetati tamo gdje to njima odgovara. Jednim dijelom su nezadovoljni, i u odnosu sada u tim razgovorima, s vama, dolje, Ante, s tobom. Vidite, ova Clintonova odluka o slobodnoj prodaji naoruzanja, to je, znaci, skidanje, po prvi puta, embarga, koji smo imali od 1991. godine. To nam omogucava da po jeftinijim cijenama nabavljamo neko naoruzanje. Vjerojatno se to ne odnosi jos na vas, ali, ako imate veze s ovima nasima ovdje, onda mozete i vi eventualno profitirati. (...) No, mislim da je bitno to, o cemu sam htio s vama porazgovarati, a to je da se vi pripremate za jedno politicko rjesenje, koje ce ipak biti nesto drukcije negoli danas. Krizu na Kosovu, oni idu sada za mrvljenjem i unistenjem, cak i hapsenjem Milosevica. Sto ce u tome uspjeti, to samo dragi Bog zna. Tako da ima, mozda, dobrih pretpostavki da ce to zavrsiti nekim kompromisom u smislu da prepuste Srbima, Milosevicu, sjeverni i zapadni dio Kosova, a u onaj juzni da udju trupe NATO-a, vjerojatno ne pod imenom NATO, nego OESS, ili ne znam sto. No, nema na Zapadu jednog ozbiljnijeg analiticara koji se bavi ovim problemom koji ne govori o tome, te, s jedne strane, o podjeli Kosova. Ali, s druge strane, govore i o tome da to znaci da i u Bosni treba vidjeti da je Dayton vise-manje neuspio, da bi Srbiju trebalo opet pridobivati da joj se da, ili posebni odnosi za pocetak, ili sto, znaci Srpska Republika. Prema tome, i Hrvatskoj hrvatski dio, s tim da tu nisu bas jako ociti, i vjerovatno vise inkliniraju, zajedno sa vasim cvijecem. Tako da mislim da je vazno ovo, da vi ne date nikakvog materijala, kao da mi zelimo, znaci, raspad, i tu trodiobu. Ali, da pravite medjusobno tajne planove, s jedne strane, kako da, ako cemo i nadalje biti pod pritiskom da nosimo tu Federaciju, kako onda tu federaciju prekantonizirati, odnosno kako je organizirati da bi mogla opstati, odnosno da bismo je mogli odrzati u, da tako kazem, u rukama, povezano s Hrvatskom. To je jedna inacica. Drugo je to, ako dodje do toga da pristanu na stvaranje posebne muslimanske jedinice, onda je jos vaznije razmisliti, kakvo ogranicenje. Ali, sve to skupa pametni, bez ikakvih javnih... (...) Dakle, dajte da malo o tome porazgovaramo, i da mi kazete, kakve probleme imate.
ANTE JELAVIC: Ja bih najkrace, oko ovoga sto ima u Bosni i Hercegovini. (...) To je zaista, zaista preslo jednu mjeru, ti mudzahedini, zajedno sa AID-om i Aktivnom muslimanskom omladinom, stoje iza svih teroristickih zlocina na podrucju sredisnje Bosne, i ovaj najnoviji slucaj oko Leutara. Ja cu vam iskreno reci, nakon Leutara, nista vise nije isto i kod nas i, veoma je tesko natjerati nase ljude da idu u Sarajevo, da rade u institucijama. I, oni koji idu, od mene, pa svih ostalih, vrlo su rijetki oni koji prespavaju u Sarajevu jer jednostavno nemamo niti zastite, zivi se u nikakvim uvjetima, u nekakvim garsonijerama, nemamo osiguranja, nema nista i ljudi su jednostavno prisiljeni da dolaze ujutru, a navecer se vracaju u Mostar, u sredisnju Bosnu, u Vitez itd. Leutar je platio glavom zato sto je cuvao hrvatski nacionalni interes, ono sto smo mi zadnji put razgovarali, prakticno nije dozvolio integraciju policije, zelio je sacuvati hrvatske nacionalne simbole u zupanijskoj policiji, nije dozvolio granicnu sluzbu, sluzbu na granici prema Hrvatskoj, to znaci onaj kordon, koji su oni postavili. Ja mislim da je on njima stajao na putu, on je bio dobar policajac, koji je ostvario niz bitnih, krucijalnih, hrvatskih interesa, barem u unutarnjim poslovima. Mislim da nakon Leutara mi nemamo pravog covjeka koji ce to moci uraditi.
TUDjMAN: Morate ga roditi, sto nemate. Ako nema, stvorite ga.
JELAVIC: Dobro, mi cemo ga stvoriti. Dalje, ono sto smo rekli, zaustavili smo HVIDRU oko ovih pitanja politizacije entiteta. Ono sto mi sada radimo i sto trebamo raditi, i napraviti red dolje, znaci, nase zupanije, da mi tu napravimo red, znaci ojacamo je i napravimo suradnju, nacionalne institucije, sveuciliste, bolnicu, televizijski kanal itd. Ja mislim da je to put kojim moramo ici i danas smo oko toga razgovarali. Izasli smo s onim dokumentom koji je imao i u medjunarodnoj zajednici dosta pozitivnih elemenata, posebno zato sto je cudno da se HDZ prebacio na sredisnju Bosnu, od Travnika, kao glavnog grada, ustroja Travnika, povratka, pa cak i do kantonizacije odnosno rekantonizacije. Ali, ja imam povratne, pismene informacije, dostavit cu ih Pasalicu, od Ureda visokog predstavnika medjunarodne zajednice, gdje se oni uistinu plase. Da, i o svim pitanjima zele razgovarati, ali ne zele o kantonizaciji Federacije, da je to opasna stvar i, ako se otvori ta Pandorina kutija, da ce to prakticno biti nezaustavljiv proces. (...) Dakle, smatram da mi s ovim vodstvom mozemo napraviti, iako je dosta i tesko okruzje, da strpljenjem, i mirom, gledajuci ukupne posljedice ove intervencije, da mi izgradimo sustav dolje i cekamo situaciju.
TUDJMAN: Ne ove izazivati, ali ih ne, isto tako... odnosno, biti prisutan, i biti odlucan u obrani nasih interesa, u obrani, za sada, kako kazu Daytona.
JELAVIC: Ovo sto ste na pocetku rekli, da ima americka administracija nekakve zamjerke, ja sam upoznat, upoznato je i vodstvo, posebno kad je rijec o Gelbardu, i Gelbardovom ponasanju, i njegovim izjavama. Ono sto vam ja mogu reci, mi ne mozemo, barem ja tako gledam Gelbarda, on zeli napraviti odredjene razlike izmedju nas i ovdje vodstva, hrvatskog vodstva ovdje, posebno u tom dijelu kad je rijec o tome, jer je njima veliki problem - daljnja integracija u vojsci. Mislim da je dogovoreno ovdje, u Zagrebu, da nema integracije ispod zbora, korpusa, da nema mijesanja u hrvatskim brigadama, da dolazi muslimansko ljudstvo, i niz drugih stvari, u tom procesu, i to sto smo radili u unutarnjim poslovima, da su to jasne stvari. Ono sto vam ja kazem otvoreno, neki nasi, i unutar Hrvatske demokratske zajednice, i pored mene, i ovih ljudi, koji otvoreno rade sa Gelbardom, pokusavaju nas busiti. Pitanje korupcije, kriminala, da smo mi rigidni, da imamo tvrda stajalista, posebno oko ovog dijela integracije u vojsci. Ja ispod ovog, i sa ovim vodstvom Hrvata, ne mogu. Na koncu, da nije bilo Poplasena, netko bi od Hrvata vjerojatno platio glavom. Mislim, to su vam informacije koje imam i koje su takve. Ako vi smatrate da mi grijesimo u tom smjeru, u pravcu te izgradnje i jacanja, znaci, hrvatskog sustava, ukupno, mislim na zupanije, institucije, obrambeno-sigurnosni sustav, i da ove procese... Mi jesmo za Dayton, u svemu. (...) Ja mislim da smo mi dovoljno pokazali, na nekoliko primjera u zadnjih mjesec dana. Ja ne znam sto Gelbard trazi od mene, i od nas. Ja to ne znam. Jer, jednostavno da se povucem, ja to ne mogu.
PASALIC: On zeli napraviti unitarnu Bosnu, i taj cilj se, vjerojatno, nije promijenio.
ROJS: Ako ide trodioba, Zepce ne moze pripasti nama, prema tome, i tu moramo biti mudri. (...)
ROJS: Dalje, oko ovoga, ako dodje do trodiobe, zato mi vec sada jacamo tamo gdje smo, od Drvara do Stoca, svugdje, prema hrvatskoj granici. Znaci, izgradjujemo prometnice i sve ostalo, i uredjujemo kao da je to vec jedno, kao da je spojeno. Ako bude nas, neka zapadne od Vrbasa, i bit ce dobro. Sto se tice srednje Bosne i Zepca, i ovoga ostaloga, Brckoga itd. Mi se necemo boriti da Brcko bude muslimansko, i prema tome, i Brcko i to sve skupa, necemo racunati, no mozda cemo izgubiti i ove neke stvari.
PASALIC: Jedna strateska stvar, osobito u kontekstu ovog moguceg raspada o kojem ste vi govorili. Strateska stvar su hrvatske vojarne, od Drvara, Glamoca, Kupresa. Dobili smo dopustenje da se te vojarne grade. Prema tome, za bilo koju od ovih, i sadasnja, a osobito buducih mogucih raspleta - od strateske je vaznosti da imamo tamo vojarne. Dakle, za to treba, koliko god smo mi u teskim financijskim problemima, ali kada imamo ovaj cas dopustenje SFOR-a, to bi trebali graditi, i da mozemo imati tamo svoju vojsku.
ROJS: Gospodine predsjednice, potaknut vasim rijecima, ovu vojarnu za Prvu gardijsku brigadu - da. Ali onda u Orasju nikakvo planiranje vojarne, sada nemamo sredstava ni dolje, ni ovdje jer je je pitanje kako ce se stvar razvijati ovdje. Tako da odmah moramo razmisljati za izgradnju Prve gardijske brigade. Ovo u Orasju, kada sazrije, bog zna, za dvije godine.
PASALIC: Dakle, strateski je ovo Drvar, Glamoc, Grahovo, Kupres, Stolac. Da mi tu imamo vojarnu, vojsku, i onda smo mi spremni za svaki rasplet. To je pitanje koje vi sada morate... Mislim, za to oni novca nemaju.
TUDJMAN: Tesko cemo, momentalno, dati novac iz Hrvatske, nego se dovijati i dovijati, zapoceti izgradnju itd... (...)
TUDJMAN: Objektivno receno, sto mislite, sto mozemo zadrzati ako dodje do razgranicenja?
PASALIC: Sve zupanije nase osim Srednje Bosne.
JELAVIC: Od Ravnog do Brckog i mozemo li...
PASALIC: Sve nase zupanije do Srednje Bosne i gore Orasje.
ROJS: I Zepce i Orasje posebno. Mi moramo biti realni u tome.
JELAVIC: Sada treba oko sredisnje Bosne, Jajce, ja mislim da tu mozemo.
ROJS: Jajce, da, tu je granica Vrbas. S tim da ovaj dio Muslimana gravitira bihacka cazinska krajina prema Hrvatskoj, a jedino tu kasnije nagodbe. Gospodine predsjednice, ja sam bio jedno vrijeme davno dok je Ivo Lozancic bio, samo nas je iznevjerio, u to vrijeme su bili prije cetiri godine u situaciji da bi svi preselili cijelo Zepce u zamjenu za Bihac.
PASALIC: Ova linija na koju stavimo vojarne, to ce biti nase i zapadne Hercegovine. To je nase.
JOZO MARIC: Gospodine predsjednice, oko rasporeda ovih vojarni, gledano geostrateski ovako, imamo disperzne cetiri gardijske brigade u prostoru Bosne i Hercegovine, cetiri gardijske brigade koje su dobro educirane, dobro ustrojene i disperzirane tako da u srcu Bosne imamo Hrvatsku vojsku, vojsku hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. U srednjoj Bosni imamo 2200 ljudi u Trecoj gardijskoj. Imamo 1500 i u Drvaru i u Mostaru oko 1700 ljudi, to je po ovom novom ustroju koji je kompatibilan NATO sustavu. S te strane smo napravili operativni raspored postrojbi za ovaj sjeverozapadni dio Bosne da kontroliramo ovaj prostor koji je najugrozeniji od strane Muslimana i Srba - prostor tropolja - Kupreskog, Livanjskog i Glamockog polja, a prakticki gdje nemamo populaciju. Imamo u Drvaru sada po postojecem stanju imamo 8000 Hrvata, u Bosanskom Grahovu vec sada imamo puno vise Srba nego Hrvata. U Bosanskom Grahovu imamo 1200 Srba u odnosu na 189 Hrvata. U Glamocu imamo 2200 Hrvata, 1200 Muslimana, a imamo oko 300 Srba. U Kupresu imamo negdje oko dvije i pol tisuce Hrvata isto. (...) ako bi dobili tu jednu vojnu postrojbu sa 300-400 ljudi u tim mjestima, jedan psiholoski efekt da ti ljudi koji bi bili tu da bi potaknuo i ove druge prognanike, koje imamo sada zainteresiranih 10 tisuca prognanika, koji bi mogli disperzirati upravo po ovim rubnim prostorima.
TUDJMAN: Gdje je tih 10 tisuca?
MARIC: Imamo ih na raspolaganju.
TUDJMAN: Gdje su?
ROJS: Predsjednik dobro pita.
TUDJMAN: Gdje je tih 10 tisuca koji bi tamo bili?
MARIC: To je od prostora Varesa i ljudi koji su se uselili...
TUDJMAN: To znam, ali gdje su sada?
MARIC: Na ove otoke dolje gdje su u Hrvatskoj smjesteni, i oni bi, ako im dodijelimo zemlju i pomognemo u izgradnji... oni bi svi drage volje pristali na to da ih naselimo. Isto tako, ovim sustavom kao sto radimo na Dubravskoj visoravni oko Stoca - tu smo napravili oko 600 kuca. Svaka kuca ima po 5 clanova u domacinstvu. Znaci, to je oko 3 tisuce Hrvata koje smo dobili na prostoru onog dijela koji je preko Neretve tamo, capljinskog dijela opcine Capljina smo podigli nekoliko sela i prostor opcine Stolac... Tako da smo podijelili onaj konglomerat gdje su Muslimani imali dominaciju, podijelili smo taj dio.
TUDJMAN: Dobro, to znam.
MARIC: Ali, upravo tu crpimo taj dio i imamo organiziranu jednu udrugu za opstanak i s te strane preko njih, oni popisuju sve te obitelji koje su zainteresirani i koji bi mogli tako disperzirati i naseliti na ta rubna mjesta. Ovaj problem koji je u Bosanskom Grahovu gdje imamo 1200 Srba u odnosu na 200 Hrvata, imamo sada s druge strane u Republici Hrvatskoj, a na prostoru Lapca 1200 Srba na 400 Hrvata koji su isto tako doseljenici iz Bosne ovamo.
SOPTA: S te strane ako bi na ovaj nacin rasporedili vojarne i vojsku, i na primjer na podrucju Drvara napravili novih 300 kuca, 200 u Grahovu, dobili bi po tisucu, dvije Hrvata u taj rubni prostor. Na taj nacin bi definirali jednu platformu prakticki da imamo zaokruzen prostor i napucen hrvatskim pucanstvom i osigurali jedan grudobran i s vojskom i s pucanstvom, znaci tog rubnog prostora koji bi kontrolirali na takav nacin. (...) S druge strane, mislim da bi ovaj minimum nas s kojim mi ni u kojem slucaju ne mozemo ici, stozer, ovo sto je iznad Drvara, Kupreska vrata, ovamo i eventualno ako bi u ovom dijelu i ovaj dio Neretve, do Jablanice, znaci, to je onaj minimum koji sada kontroliramo. Sto bi bio nas maksimum? Po meni bi bio Travnik - Jajce, Busovaca - Kiseljak i ovaj prostor koji kontrolira Fojnicu i Konjic. Znaci taj maksimum da trazimo ako dobijemo nesto nize dolje, sigurno da bi se zadovoljili nasi strateski apetiti.
ROJS: Gospodine predsjednice, samo dvije rijeci da kazem oko ovoga - vi ste potpisali Daytonski sporazum, a mi smo sada u situaciji da u Odzaku imamo vise Muslimana nego Hrvata. Zaboravimo i to ako bude trodiobe, moze od autoceste jedino dolje. Prema tome, onda ce se Srbi pomjeriti od Brckog prema Drini, a Muslimanima ce ostati ovo o cemu ti govoris ako dodje do trodiobe. To je jedino realno, gospodine predsjednice. Mi zadrzati Sredisnju Bosnu...
TUDJMAN: Mi se ne moramo boriti za Brcko.
ROJS: Zato sam i rekao ovo - manjina smo i u Orasju i u Odzaku. (...)
BRAJKOVIC: Mi cemo 19. imati jedan veliki skup zbog smrti gospodina Leutara na kojem bi ja izisao, ne ja osobno, nego da mi izidjemo s dvije alterntive. Jednu sakrivenu, a drugu javnu. Sakrivena je ova trodijelna podjela, da mi napravimo jednu jaku ekipu demografa, psihologa, sociologa, povjesnicara, strategista itd. i da pripremimo taj dokument. Druga, gdje bi isli glasnije da govorimo dokantonizacija, sto bi govorilo o stvaranju potkantona koje bismo mi kulturno...
TUDJMAN: Potkantona ili manjih kantona.
BRAJKOVIC: Potkantona koje bismo mi kulturno, gospodarski, jezicki itd. uvezivali, sto na neki nacin nitko ne moze to sve skupa osporiti, a ovu drugu stvar, ako bi do nje doslo da je imamo spremnu. Ne smijemo da nas docekaju nespremni.
(...)
PASALIC: Da li smo nesto bitno propustili?
GLASOVI: Nismo.
TUDJMAN: Da. Imam dalje program. Dovidjenja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
NoviSeer
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:13 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 15:52 Postovi: 2746 Lokacija: Žepačko-bobovačka županija
|
|
Treći entitet po katoličkoj transverzali Posavina, Pousorje, srednja Bosna, Hercegovina. More još i Kotor Varoš.
_________________ Herceg-Bosno brdovita, zemljo mila plemenita, sva prkosna i od pjesme osvojit te nitko ne smije.
ivica je napisao/la: Tuđman je za muslimane učinio više i od alije...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mario_cro
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:13 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 12:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
urednik je napisao/la: ROJS: Zato sam i rekao ovo - manjina smo i u Orasju i u Odzaku. (...)
Znaš šta,goni se u onu stvar zbog iznošenja ovakvih gluposti po internetu.Idi se malo provozaj Orašjem.
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:24 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Zelenbać se raspojasao.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
urednik
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:29 |
|
|
|
Zašto ne osudite takvu politiku? Danas vjerojatno Josipović i Tadić crtaju granice trećeg entiteta i ruše ustavno-pravni poredak BIH.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
urednik
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:30 |
|
|
mario_cro je napisao/la: urednik je napisao/la: ROJS: Zato sam i rekao ovo - manjina smo i u Orasju i u Odzaku. (...)
Znaš šta,goni se u onu stvar zbog iznošenja ovakvih gluposti po internetu.Idi se malo provozaj Orašjem. Danas je situacija drugačija ali tako je bilo 1999.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
NoviSeer
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:33 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 15:52 Postovi: 2746 Lokacija: Žepačko-bobovačka županija
|
urednik je napisao/la: mario_cro je napisao/la: Znaš šta,goni se u onu stvar zbog iznošenja ovakvih gluposti po internetu.Idi se malo provozaj Orašjem.
Danas je situacija drugačija ali tako je bilo 1999. http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Po ... ra%C5%A1jeHrvati: 21308 Srbi: 4235 Muslimani:1893, od kojih je 97% živjelo u gradu skupa sa oko 1300 Hrvata i Srba. Dakle, ne seri!
_________________ Herceg-Bosno brdovita, zemljo mila plemenita, sva prkosna i od pjesme osvojit te nitko ne smije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:37 |
|
|
urednik je napisao/la: Zašto ne osudite takvu politiku? Danas vjerojatno Josipović i Tadić crtaju granice trećeg entiteta i ruše ustavno-pravni poredak BIH. Crtaju, crtaju. I morate se naoružati i napasti dušmane. Inače ćete nestati u novom genocidu. Zar ne vidite da vas Srbi i Hrvati mrze iz dna duše.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
urednik
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:38 |
|
|
|
Zašto ste se onda protiv nas okrenuli te 1993? Mogli smo lijepo urediti BIH što su i željeli legitimni predstavnici narodi Kljuić i Kraljević.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:39 |
|
|
|
Ba-Hlija, aj vozi.
Mater vam bezobraznu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
urednik
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:43 |
|
|
|
Bitno je da prihvatite BIH kao svoju domovinu i poštujete većinski narod i ne bi trebalo bit problema.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lebowski
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:44 |
|
|
Kakva je ovo demokracija, nema čovjek pravo slagati što želi. Neka vam je na sramotu! 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Ratni stenogrami Postano: 03 ožu 2012, 12:45 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43715 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Citat: Zavrsni govor odvjetnika Nobila na sudjenju generalu Blaskicu:
"Tuziteljstvo je potrosilo dosta vremena dokazujuci da je predsjednik Tudjman planirao podjelu Bosne i Hercegovine (sto bi bila neprijateljska politika spram te drzave), i da je kljucna cinjenica koja bi potvrdila tu tezu bio sastanak koji je odrzan 30. ozujka/marta 1991. izmedju predsjednika Tudjmana i Milosevica. Tada je, navodno, dogovorena podjela Bosne. Taj je sastanak bio predmetom raznih spekulacija, naklapanja, no, casni sude, ni najmanji djelic dokaza o tome sto je bio sadrzaj toga sastanka, kao i koje su bile odluke donesene na tom susretu nije poznat- nista od toga nije predoceno Vama, casni sude. I tako nema svjedoka; nema ni dokumenata koji bi pokazali koji je bio sadrzaj i rezultat sastanka u Karadjordjevu. Nasa prosudba toga sastanka se moze temeljiti jedino na onome sto je uslijedilo nakon Karadjordjeva, a i to se mora promatrati u kontekstu vremena.
Taj se sastanak zbio 30.ozujka/marta 1991. U to vrijeme, sporadicni oruzani sukobi su vec poceli u Hrvatskoj, ali jos nisu eskalirali. U to vrijeme, pobunjeni Srbi, potpomagani tzv. Jugoslavenskom Narodnom Armijom koja ih je naoruzavala i istodobno instrumentalizirala, su otvoreno djelovali protiv Hrvatske. Predsjednik Tudjman je pokusavao sprijeciti izbijanje rata, i sastanak u Karadjordjevu treba gledati jedino u kontekstu toga napora da se sprijeci rat. No, ako su tvrdnje tuziteljstva istinite, tj. da je u Karadjordjevu postignut dogovor izmedju Tudjmana i Milosevica, postavlja se pitanje: kako to da je tek poslije Karadjordjeva, poslije 30. ozujka/marta 1991., pravi rat u Hrvatskoj poceo punim intenzitetom. Grad Vukovar je napadnut i potpuno razoren poslije 30.ozujka. A to je grad u Hrvatskoj. Kao i Dubrovnik, grad na hrvatskoj jadranskoj obali. Kako moze biti da partneri, nakon postignica suglasja i dogovora, tek onda pocinju medjusobni rat svom silom? Pa i sama ta cinjenica je dokaz da sporazuma nije ni bilo.
Ili- receno je da Tudjman i Milosevic bijahu partneri zato sto su postigli dogovor. Kakav bi to dogovor bio, kad je, poslije Karadjordjeva, bojni zrakoplov JNA odletio u Zagreb i bombardirao ured predsjednika Tudjmana ? Predsjednik Tudjman je deset minuta prije toga napada otisao u restoran zajedno sa Stipom Mesicem i Antom Markovicem, posljednjim jugoslavenskim premijerom- otisli su deset minuta prije bombarderskoga napada. I- tako je ocevidno da dogovora nije ni bilo. Kako biste inace objasnili da je general Bobetko usao u Bosnu s ciljem da sprijeci da JNA u potpunosti okupira Bosnu u to isto doba ? Tako- ako je rat istinski poceo tek nakon sastanka u Karadjordjevu, jedino sto mozemo zakljuciti je da do dogovora nije doslo. Mi ne znamo sadrzaj toga sastanka. Ne znamo ni je li bilo napora da se postigne sporazum- ali znamo posljedice, znamo sto dogadjalo poslije Karadjordjeva.
Istina je da je predsjednik Tudjman u nekoliko navrata, i javno i privatno, zastupao ideju podjele Bosne i Hercegovine. To je istina. Ta je tvrdnja ispravna. Istina je da je 1981, gospodin Tudjman, kao povjesnik, napisao da Bosnu treba podijeliti. Medjutim, ono sto je tuziteljstvo ucinilo je manipulacija cinjenicama. Uzeli su te istinite tvrdnje i preokrenuli ih u tezu u kojoj kazu: " Republika Hrvatska je zastupala podjelu Bosne i Hercegovine"- no, nema dokaza da je Republika Hrvatska promicala ideju podjele Bosne i Hercegovine. Predsjednik Tudjman je predsjednik Republike Hrvatske, no- politika Republike Hrvatske se vidi iz dokumenata, javnih dokumenata, sluzbenih dokumenata kao sto su zakoni i odredbe, te iz stvarnih poteza, politickih mjera koje poduzima Republika Hrvatska. I to je ono u cemu se ogleda stvarni stav Hrvatske. U medjunarodnoj politici jasno je da politicko vodstvo ima znacajnu ulogu, no buduci da se medjunarodna ili vanjska politika kreira u drzavnim tijelima, morate uzeti u obzir i vanjske i unutarnje odnose. Hrvatska je mala zemlja, i morate uzeti u obzir sve utjecaje i stanovista s kojima morate racunati. Ozbiljni politicar mora uzeti u obzir sve te razlicite cimbenike. Hajde recimo da moze postojati cilj, ili zelja da se podijeli zemlja, no politicka stvarnost vas sprjecava da istinski vodite takvu politiku.
Ja cu samo napomenuti nekoliko stvari-no, najvaznije: nema ni trunka dokaza da je politika Republike Hrvatske isla smjerom podjele Bosne i Hercegovine. Kako bismo inace pomirili tu navodnu "politiku podjele" s cinjenicom da je Republika Hrvatska bila prva zemlja koja je diplomatski priznala Bosnu i Hercegovinu jos u travnju/aprilu 1992? A 19. travnja/aprila 1992., Hrvatska i Bosna i Hercegovina su potpisale sporazum o diplomatskom zastupnistvu u inozemstvu, tako da je Republika Hrvatska preuzela odgovornost da stiti interese Bosne i Hercegovine-interese u onim zemljama u kojima Bosna nije imala vlastitih diplomatskih poslanstava. Do izmjene veleposlanika je doslo 1992 i pocetkom 1993. 19. sijecnja/januara 1993., prvi ambasador Bosne i Hercegovine je dosao u Zagreb, a prije toga, hrvatski veleposlanik je vec bio u Sarajevu. Takodjer, 14. lipnja/juna 1993, predsjednik Tudjman je posjetio Sarajevo, i tijekom cijeloga tog razdoblja nije doslo do prijekida diplomatskih veza.
Hrvatski sabor je prihvatio najmanje dvije deklaracije: jedna je D106, datirana 30. travnja/aprila 1993. U to deklaraciji Hrvatskoga sabora, Hrvatska kaze: " Povijesno prijateljstvo Hrvata i Muslimana je preduvjet opstanka oba naroda na tom podrucju. To je temelj suverenosti i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine i njene buducnosti." Ovo je ta deklaracija Hrvatskoga sabora koja govori o teritorijalnom integritetu i suverenosti Bosne i Hercegovine. Takodjer, sluzbeni dokument D 107, datiran 30. lipnja/juna 1993., u kojemu Hrvatska podupire medjunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu, njenu suverenost i teritorijalnu cjelovitost. Toliko o tom pitanju, a mi cemo dalje pokazati da su dvije zemlje bile saveznici cijelo to razdoblje."
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Ratni stenogrami Postano: 03 ožu 2012, 12:45 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43715 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Citat: In the situation of a territorial cession as the result of war, the specification of a "receiving country" in the peace treaty merely means that the country in question is authorized by the international community to establish civil government in the territory. The military government of the principal occupying power will continue past the point in time when the peace treaty comes into force, until it is legally supplanted. "Military government continues until legally supplanted" Citat: On December 10, 1991 in a referendum boycotted by local Azerbaijanis,[59] Armenians in Nagorno-Karabakh approved the creation of an independent state. A Soviet proposal for enhanced autonomy for Nagorno-Karabakh within Azerbaijan satisfied neither side, and a full-scale war subsequently erupted between Azerbaijan and Nagorno-Karabakh, the latter receiving support from Armenia.[62][63][64][65]. The struggle over Nagorno-Karabakh escalated after both Armenia and Azerbaijan attained independence from the Soviet Union in 1991. In the post-Soviet power vacuum, military action between Azerbaijan and Armenia was heavily influenced by the Russian military. Furthermore, both the Armenian and Azerbajani military employed a large number of mercenaries from Ukraine and Russia.[66] As many as one thousand Afghan mujahideen participated in the fighting on Azerbaijan's side.[59] There were also fighters from Chechnya fighting on the side of Azerbaijan.[59]. Many survivors from Azerbaijani side found shelters in 12 emergency camps set up in other parts of Azerbaijan to cope with the growing number of internally displaced people due to Nagorno-Karabakh war.[67].
The final borders of the conflict after the 1994 ceasefire was signed. Armenian forces of Nagorno-Karabakh currently control almost 9% of Azerbaijan's territory outside the former Nagorno Karabakh Autonomous Oblast[59]. And Azerbaijani forces control Shahumian and the eastern parts of Martakert and Martuni.
By the end of 1993, the conflict had caused thousands of casualties and created hundreds of thousands of refugees on both sides.[citation needed] By May 1994, the Armenians were in control of 14% of the territory of Azerbaijan. At that stage, the Azerbaijani government for the first time during the conflict recognised Nagorno-Karabakh as a third party in the war, and started direct negotiations with the Karabakh authorities.[40] As a result, an unofficial cease-fire was reached on May 12, 1994 through Russian negotiation. Armenians feared that in Karabakh, Armenians would one day be a minority.[68]
Despite the ceasefire, fatalities due to armed conflicts between Armenian and Azerbaijani soldiers continued.[69] As of August, 2008, the United States, France, and Russia (the co-chairs of the OSCE Minsk Group) are attempting to negotiate a full settlement of the conflict, proposing a referendum on the status of the area,[70] which culminated in Ilham Aliyev and Serzh Sarkisian travelling to Moscow for talks with Dmitry Medvedev on 2 November 2008. The talks ended in the three Presidents signing an agreement which will see talks on a political settlement of the Nagorno-Karabakh problem taking place. Vrlo slična situacija. Armenija nije optužena za agresiju.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:46 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 64063 Lokacija: DAZP HQ
|
urednik je napisao/la: Zašto ste se onda protiv nas okrenuli te 1993? Mogli smo lijepo urediti BIH što su i željeli legitimni predstavnici narodi Kljuić i Kraljević. jednom poturica, uvijek poturica, kod nas stara izreka kaže konj ubija, musliman laže, pas ujida.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Ratni stenogrami Postano: 03 ožu 2012, 12:46 |
|
|
|
U rat HVO-a i ABiH u proljeće 1993. godine (vjerojatno u travnju), prvi se uključio vod pripadnika bojne “Zrinski”, postrojbe koju su uglavnom činili Hrvati Herceg-Bosne. O pravom angažmanu može se govoriti tek od srpnja 1993. kada je na mostarsku bojišnicu ušla ojačana bojna 5. gardijske brigade HV. Na tom području kasnije je bila i dragovoljačka postrojba Vojne policije jačine pješačke polubojne (oko 2 satnije). Pripadnici Hrvatske vojske u kolovozu se usmjeravaju na uskopaljsko-ramsku bojišnicu gdje će se zadržati do svibnja 1994. Najbrojnija je bila 5. gardijska brigada koja je na bojišnici duže vrijeme imala postrojbu jačine bojne. Iz profesionalnog sastava na drugom mjestu bila je 7. gardijska brigada sa snagama jačine satnije. Iz 1. i 2. gardijske brigade HV bile su dvije nepotpune satnije dragovoljaca (90 i 113 ljudi). Stigle su 2. kolovoza 1993. a do kraja godine, njihovo brojno stanje palo je na 58 iz 1., i 78 iz 2. gardijske brigade. Ostale profesionalne postrojbe i razne specijalne skupine, brojno su bile u rasponu od voda do ojačanog voda. Dragovoljačke skupine iz pričuvnih postrojbi masovnije su bile zastupljene iz domobranskih pukovnija iz Slavonije, dok je iz nekoliko pričuvnih brigada HV bilo skupina jačine pješačkog voda. Intenzitet dolazaka bio je najveći u razdoblju kolovoz-studeni 1993. Na samom kraju 1993. godine, od vojnih bjegunaca i obveznika Hrvata iz BiH ustrojena je 175. brigada koja je od kraja prosinca 1993. do svibnja 1994. po bojnama bila na ramsko-uskopaljskom bojištu.94 Bio je to čin vraćanja izbjegli vojnih obveznika, čest u proljeće i ljeto 1992., no za razliku od 1992., kada su vraćani Bošnjaci, u 1993. vraćani su Hrvati.
Pripadnici Hrvatske vojske u BiH u dokumentima se uglavnom vode kao dragovoljci, što je za pričuvni sastav nedvojbeno. Njihov broj nikad nije prešao snagu formacijske lake brigade JNA (1.400-1.800 ljudi) uz potporu ekvivalenta topničke bitnice i oklopne satnije. Nikada nisu bili koncentrirani na jednom taktičkom pravcu ili mjestu, već su dijeljeni na manje skupine u svrhu “krpljenja” prevelike crte obrane. Najveća od tih postrojbi, koja je uporabljena na jednom pravcu, bila je pješačka bojna. Tijekom sukoba približnu ratnu formaciju bojne imala je samo 5. gardijska i 175. brigada. U vojnoj terminologiji pješačka bojna je osnovna združena taktička postrojba pješaštva. Po bojnim pravilima, bojna na ravničarskom zemljištu napada na širini od 1,5 km, odnosno 2-3 km na teže prohodnom zemljištu. U obrani ima pojas širine od 3 do 5 km na ravničarskom zemljištu, odnosno preko 5 km na planinskom zemljištu. No, to je sve u granicama male taktike. Nedvojbeno je da se taktičkim postrojbama postižu samo taktički učinci.
S takvim snagama ne ide se u agresiju i secesiju druge države, a pogotovo se ne koristi razdijeljena na manje skupine i razbacana na širokom području od Mostara do Uskoplja. Njihova uloga je u prvom redu bila psihološka i stvarno je bila simbolična potpora HVO-u u obrani prevelike crte, koju je HVO 1993. s mukom održavao sprječavajući da Armija BiH u pohodu “oslobađanja” ne oslobodi BiH od najmanjeg konstitutivnog naroda.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
NoviSeer
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:46 |
|
|
urednik je napisao/la: Bitno je da prihvatite BIH kao svoju domovinu i poštujete većinski narod i ne bi trebalo bit problema. Nije problem što mi ne poštujemo većinski narod, problem je što vi ne poštujete manjinski narod, a vi ćete ga poštivati tek kad ga se svede na najobičniju nacionalnu manjinu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mario_cro
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:47 |
|
|
urednik je napisao/la: Zašto ne osudite takvu politiku? Danas vjerojatno Josipović i Tadić crtaju granice trećeg entiteta i ruše ustavno-pravni poredak BIH. Likovi kao ti ,i tvoji Bošnjački političari tipa Komšić ,Lagumdžija i ostali ste krivi za to . Jer ste Hrvatskom narodu izabrali predstavnika preglašavanjem. Upravo zato je potreban Treći ,ili neki drugi entitet u kojemu ćemo mi biti većina i u kojima nećemo bit preglašavani ,nit će nam se nametat predstavnik. Osamstoti put ću ponovit ako rušimo BiH ,mi gubimo Žepče,Jajce ,Novi Travnik i ostale Hrvatske enklave . Upravo zato nam nije cilj rušenje BiH,nego "entitet" sa teritorijalnim diskonuitetom. I predlažem da se ovo stavi pod "sticky" da nemoram objašnjavat svakom liku koji dođe sa sa-x foruma kenjat .Ako Bošnjačka djeca uče o Hrvatskim Kraljevima na našem programu ,pa zašto ih upisujete na naše programe? A uči se i o Bosanskim Kraljevima u našim udžbenicima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Ratni stenogrami Postano: 03 ožu 2012, 12:47 |
|
|
|
Zašto je vama ovdje teško predstaviti se kao Bošnjak i zastupati svoje stavove. Nitko nije baniran što je napisao da glasuje za Komšića. Šeherzada nije imala nijedan ban a bila je skoro reinkarnacija Lagumdžije.
Često se registrirate kao neki "brižni Hrvati", pa nakon par dana krene kanonada gluposti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mario_cro
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:50 |
|
|
urednik je napisao/la: Bitno je da prihvatite BIH kao svoju domovinu i poštujete većinski narod i ne bi trebalo bit problema. Mi jesmo "manjinski narod" u praksi ,al nismo u Ustavu ,nego smo Konstitutivni narod. Da ima tri Hrvata u cijeloj BiH morate to poštovat ,i moramo imat prava kao i ostali konstitutivni narodi. Inače se ne držite Daytona i sami ste srušili BiH .
|
|
| Vrh |
|
 |
|
NoviSeer
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:50 |
|
|
mario_cro je napisao/la: I predlažem da se ovo stavi pod "sticky" da nemoram objašnjavat svakom liku koji dođe sa sa-x foruma kenjat .Ako Bošnjačka djeca uče o Hrvatskim Kraljevima na našem programu ,pa zašto ih upisujete na naše programe? A uči se i o Bosanskim Kraljevima u našim udžbenicima. Dobra ideja. Napravit jedan announcement na forumu na kojem će bit upisane političke želje hrvatskog naroda, i u kojima će potanko bit suzbijeni raznorazni mitovi tipa da mi želimo otcjepljenje, rušit BiH itd. A onaj tko to ne pročita već krene ovako sa provokacijama neka se u potpunosti ignorira, pa i bana ako treba.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
urednik
|
Naslov: Re: Ratni stenogrami Postano: 03 ožu 2012, 12:52 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: U rat HVO-a i ABiH u proljeće 1993. godine (vjerojatno u travnju), prvi se uključio vod pripadnika bojne “Zrinski”, postrojbe koju su uglavnom činili Hrvati Herceg-Bosne. O pravom angažmanu može se govoriti tek od srpnja 1993. kada je na mostarsku bojišnicu ušla ojačana bojna 5. gardijske brigade HV. Na tom području kasnije je bila i dragovoljačka postrojba Vojne policije jačine pješačke polubojne (oko 2 satnije). Pripadnici Hrvatske vojske u kolovozu se usmjeravaju na uskopaljsko-ramsku bojišnicu gdje će se zadržati do svibnja 1994. Najbrojnija je bila 5. gardijska brigada koja je na bojišnici duže vrijeme imala postrojbu jačine bojne. Iz profesionalnog sastava na drugom mjestu bila je 7. gardijska brigada sa snagama jačine satnije. Iz 1. i 2. gardijske brigade HV bile su dvije nepotpune satnije dragovoljaca (90 i 113 ljudi). Stigle su 2. kolovoza 1993. a do kraja godine, njihovo brojno stanje palo je na 58 iz 1., i 78 iz 2. gardijske brigade. Ostale profesionalne postrojbe i razne specijalne skupine, brojno su bile u rasponu od voda do ojačanog voda. Dragovoljačke skupine iz pričuvnih postrojbi masovnije su bile zastupljene iz domobranskih pukovnija iz Slavonije, dok je iz nekoliko pričuvnih brigada HV bilo skupina jačine pješačkog voda. Intenzitet dolazaka bio je najveći u razdoblju kolovoz-studeni 1993. Na samom kraju 1993. godine, od vojnih bjegunaca i obveznika Hrvata iz BiH ustrojena je 175. brigada koja je od kraja prosinca 1993. do svibnja 1994. po bojnama bila na ramsko-uskopaljskom bojištu.94 Bio je to čin vraćanja izbjegli vojnih obveznika, čest u proljeće i ljeto 1992., no za razliku od 1992., kada su vraćani Bošnjaci, u 1993. vraćani su Hrvati.
Pripadnici Hrvatske vojske u BiH u dokumentima se uglavnom vode kao dragovoljci, što je za pričuvni sastav nedvojbeno. Njihov broj nikad nije prešao snagu formacijske lake brigade JNA (1.400-1.800 ljudi) uz potporu ekvivalenta topničke bitnice i oklopne satnije. Nikada nisu bili koncentrirani na jednom taktičkom pravcu ili mjestu, već su dijeljeni na manje skupine u svrhu “krpljenja” prevelike crte obrane. Najveća od tih postrojbi, koja je uporabljena na jednom pravcu, bila je pješačka bojna. Tijekom sukoba približnu ratnu formaciju bojne imala je samo 5. gardijska i 175. brigada. U vojnoj terminologiji pješačka bojna je osnovna združena taktička postrojba pješaštva. Po bojnim pravilima, bojna na ravničarskom zemljištu napada na širini od 1,5 km, odnosno 2-3 km na teže prohodnom zemljištu. U obrani ima pojas širine od 3 do 5 km na ravničarskom zemljištu, odnosno preko 5 km na planinskom zemljištu. No, to je sve u granicama male taktike. Nedvojbeno je da se taktičkim postrojbama postižu samo taktički učinci.
S takvim snagama ne ide se u agresiju i secesiju druge države, a pogotovo se ne koristi razdijeljena na manje skupine i razbacana na širokom području od Mostara do Uskoplja. Njihova uloga je u prvom redu bila psihološka i stvarno je bila simbolična potpora HVO-u u obrani prevelike crte, koju je HVO 1993. s mukom održavao sprječavajući da Armija BiH u pohodu “oslobađanja” ne oslobodi BiH od najmanjeg konstitutivnog naroda. To nije točno. Zašto je onda u pokušaju proboja koridora u Vakufu sudjelovalo 2 500 ustaša?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Ratni stenogrami Postano: 03 ožu 2012, 12:53 |
|
|
urednik je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: U rat HVO-a i ABiH u proljeće 1993. godine (vjerojatno u travnju), prvi se uključio vod pripadnika bojne “Zrinski”, postrojbe koju su uglavnom činili Hrvati Herceg-Bosne. O pravom angažmanu može se govoriti tek od srpnja 1993. kada je na mostarsku bojišnicu ušla ojačana bojna 5. gardijske brigade HV. Na tom području kasnije je bila i dragovoljačka postrojba Vojne policije jačine pješačke polubojne (oko 2 satnije). Pripadnici Hrvatske vojske u kolovozu se usmjeravaju na uskopaljsko-ramsku bojišnicu gdje će se zadržati do svibnja 1994. Najbrojnija je bila 5. gardijska brigada koja je na bojišnici duže vrijeme imala postrojbu jačine bojne. Iz profesionalnog sastava na drugom mjestu bila je 7. gardijska brigada sa snagama jačine satnije. Iz 1. i 2. gardijske brigade HV bile su dvije nepotpune satnije dragovoljaca (90 i 113 ljudi). Stigle su 2. kolovoza 1993. a do kraja godine, njihovo brojno stanje palo je na 58 iz 1., i 78 iz 2. gardijske brigade. Ostale profesionalne postrojbe i razne specijalne skupine, brojno su bile u rasponu od voda do ojačanog voda. Dragovoljačke skupine iz pričuvnih postrojbi masovnije su bile zastupljene iz domobranskih pukovnija iz Slavonije, dok je iz nekoliko pričuvnih brigada HV bilo skupina jačine pješačkog voda. Intenzitet dolazaka bio je najveći u razdoblju kolovoz-studeni 1993. Na samom kraju 1993. godine, od vojnih bjegunaca i obveznika Hrvata iz BiH ustrojena je 175. brigada koja je od kraja prosinca 1993. do svibnja 1994. po bojnama bila na ramsko-uskopaljskom bojištu.94 Bio je to čin vraćanja izbjegli vojnih obveznika, čest u proljeće i ljeto 1992., no za razliku od 1992., kada su vraćani Bošnjaci, u 1993. vraćani su Hrvati.
S takvim snagama ne ide se u agresiju i secesiju druge države, a pogotovo se ne koristi razdijeljena na manje skupine i razbacana na širokom području od Mostara do Uskoplja. Njihova uloga je u prvom redu bila psihološka i stvarno je bila simbolična potpora HVO-u u obrani prevelike crte, koju je HVO 1993. s mukom održavao sprječavajući da Armija BiH u pohodu “oslobađanja” ne oslobodi BiH od najmanjeg konstitutivnog naroda. To nije točno. Zašto je onda u pokušaju proboja koridora u Vakufu sudjelovalo 2 500 ustaša? Ko je vodio te ustaše, Blaž Kraljević? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
urednik
|
Naslov: Re: KUDA IDU GRANICE TRECEG ENTITETA Postano: 03 ožu 2012, 12:53 |
|
|
mario_cro je napisao/la: urednik je napisao/la: Zašto ne osudite takvu politiku? Danas vjerojatno Josipović i Tadić crtaju granice trećeg entiteta i ruše ustavno-pravni poredak BIH. Likovi kao ti ,i tvoji Bošnjački političari tipa Komšić ,Lagumdžija i ostali ste krivi za to . Jer ste Hrvatskom narodu izabrali predstavnika preglašavanjem. Upravo zato je potreban Treći ,ili neki drugi entitet u kojemu ćemo mi biti većina i u kojima nećemo bit preglašavani ,nit će nam se nametat predstavnik. Osamstoti put ću ponovit ako rušimo BiH ,mi gubimo Žepče,Jajce ,Novi Travnik i ostale Hrvatske enklave . Upravo zato nam nije cilj rušenje BiH,nego "entitet" sa teritorijalnim diskonuitetom. I predlažem da se ovo stavi pod "sticky" da nemoram objašnjavat svakom liku koji dođe sa sa-x foruma kenjat .Ako Bošnjačka djeca uče o Hrvatskim Kraljevima na našem programu ,pa zašto ih upisujete na naše programe? A uči se i o Bosanskim Kraljevima u našim udžbenicima. I ja glasujem za Komšića jer je puno bolji od onog izmetbegovića i zastupa sve narode a ne samo Hrvate. Čovjek je bosanski Hrvat i skidam mu kapu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Ratni stenogrami Postano: 03 ožu 2012, 12:53 |
|
|
|
Ljubić je rekao da je program HNS u tijeku, i da će ovih dana biti javno objavljen.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|