|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 10 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
BBC
|
Naslov: Zdravstveni sistem u BiH? Najgori u regionu! Postano: 26 lip 2012, 20:09 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
http://www.radiosarajevo.ba/novost/8416 ... -u-regionuSamo dan nakon što smo objavili vijest dagrađani Bosne i Hercegovine imaju najnižu kupovnu moć – moramo objaviti i vijest da je naše zdravstvo najgore u regiji. Potvrđuju to podaci Svjetskog ekonomskog foruma, na čijoj listi naša zemlja zauzima 89. mjesto, od ukupno 134 zemlje, daleko ispod Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Prema ovim podacima, naši susjedi u Crnoj Gori imaju najbolji zdravstveni sistem i kvalitetne zdravstvene ustanove, pa tako ova zemlja zauzima relativno visoko 33. mjesto. Hrvatska je na 48., Srbija samo dva mjesta ispod, a Albanija na 56., dok je Makedonija na 69. mjestu. Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže da je ključ za poboljšanje stanja edukacija zdravstvenih radnika i podizanje nivoa kvaliteta zdravstvenih ustanova. No, to košta. „Kada su u pitanju uslovi rada zdravstvenih ustanova, najalarmantnija situacija je u bolnici Kasindol u Istočnom Sarajevu“, kazao je Granulić. Istakao je da bi do rješenja problema u zdravstvu svakako dovela i racionalnija potrošnja zdravstvenih ustanova. „Primanja zdravstvenih radnika nisu na uzornom nivou, što je opet posljedica nedostatka sredstava. Na našim prostorima se izdvaja najmanje novca po glavi stanovnika za zdravstveno osiguranje, odnosno svega oko 190 eura, dok je u Srbiji taj iznos 240 eura, a u Sloveniji čak oko 1.000 eura“, dodao je Granulić u razgovoru za Glas Srpske. Radiosarajevo.ba
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Zdravstveni sistem u BiH? Najgori u regionu! Postano: 26 lip 2012, 20:10 |
|
|
|
Kakva su vaša iskustva kod tretmana u bolnicama ?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Zdravstveni sistem u BiH? Najgori u regionu! Postano: 26 lip 2012, 20:24 |
|
|
|
BBC, jasno nam je da smo najgori u svemu, šta ćemo sad.
Nemam loša iskustva sa bolnicama,ovdje ima sve što treba, sređeno je sve, renovirano, čisto, imam štele pa nemam nikakvih problema.
Inače, od druga su skoro tražili 150 KM za dva konca na glavi, nakon što se povrijedio ali rekli mu da osiguranje ne pokriva takve stvari. Nije platio na kraju.
Projekt porodične medicine ne fukcioniše baš najbolje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Zdravstveni sistem u BiH? Najgori u regionu! Postano: 26 lip 2012, 20:29 |
|
|
Ne smiješ klonuti duhom, bit će bolje. Kad sva 3 naroda budu zadovoljna. Sorry zločesto, ali morao sam. Nekako sam dojma da ljudi u BiH nisu ni svjesni koliko je sve kritično. Na sljedećim izborima će isti političari dobiti glasove, business as usual.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Zdravstveni sistem u BiH? Najgori u regionu! Postano: 26 lip 2012, 20:39 |
|
|
|
I kvalitet usluga zdravstva dosta zavisi od lokacije. Nije svugdje isto. U nekim gradovima postoje odlični uslovi, možda malo sistem zajebava.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Zdravstveni sistem u BiH? Najgori u regionu! Postano: 26 lip 2012, 20:42 |
|
|
|
1) Ako je ovo realno, najebali ste, pošto ste u regionu sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom i sličnima 2) Ne znam koliko je ovo realno, pošto vlada mišljenje da je u Srbiji najgore 3) Ne znam ni koliko je to realno, pošto vidim da masa ljudi iz CG i BiH dolazi u Srbiju na lečenje 4) Sasvim očigledno da sa ovim listama mož' obrisati guznu rupu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Zdravstveni sistem u BiH? Najgori u regionu! Postano: 26 lip 2012, 20:46 |
|
|
|
Ne znam, nejasno je koji su parametri. Poznato je da je veliki problem sa potplaćivanjem i korupcijom.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Zdravstveni sistem u BiH? Najgori u regionu! Postano: 26 lip 2012, 21:09 |
|
|
|
Zdravstveni sistem u BiH je najgori u regionu, ali zavisi iz kog aspekta. Sto se tice aspekta korumpiranosti zdravstveni sektor u BiH je dakako najgori u regionu, ali sto se tice preostalih aspekata tu smo negdje manje-vise na istom nivou sa zemljama regiona.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zmajček
|
Naslov: Re: Zdravstveni sistem u BiH? Najgori u regionu! Postano: 26 lip 2012, 21:29 |
|
|
|
Upoznao sam jednog doktora na položaju. Ne prima mito,ni novac,ni pršut,ništa. Još uvijek sam u šoku.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Zdravstveni sistem u BiH? Najgori u regionu! Postano: 27 lip 2012, 00:13 |
|
|
|
Kakvo je liječenje u Zagrebu ? Za ove što su na početku rata kao kukavice pobjegli iz Zenice.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 10 post(ov)a ] |
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|