HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 srp 2025, 01:21.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 613 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: BiH zatrpana snijegom
PostPostano: 04 vel 2012, 13:57 

Generalna tema o vremenskim nepogodama u BiH i susjednim zemljama.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

Naslov: Re: BiH zatrpana snijegom
PostPostano: 04 vel 2012, 13:59 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
:neznam
slika

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 14:02 

Blokirani u tunelu:
Citat:
12:05 Dežurni operativac PU Mostar nam je potvrdio da mašine još uvijek nisu došle do Salakovca, gdje je od sinoć od 20 sati zatrpano nekoliko automobila i autobus.

“Ukoliko neko ne dođe do njih moglo bi biti i mrtvih. Ljudi su na izmaku snage. Nestalo im je i goriva, smrzavaju se… Ima i djece. Hitno im je potrebna pomoć. Ja imam uvjerenje od komunalnih službi da su došli do Salakovca, ali ljudi zatrpani u tunelu jednako zovu i traže pomoć. Tvrde da do njih niko još nije došao… Ovo je strašno. Nezapamćeno”, kazao nam je dežurni operativac te istakao kako je policija nemoćna da pruži bilo kome pomoć dok se saobraćajnice ne očiste.

Citat:
10:00 Kako saznaje Portal "Dnevnog avaza" snježna lavina sinoć zatrpala je tunel "Salakovac" na putu Mostar - Konjic. U tunelu je od sinoć blokirano nekoliko privatnih vozila u kojima ima i djece. Civilna zaštita je obavještena o ovom događaju i trenutno se radi na probijanju puta do blokiranih vozila.

Putnici su putem lokalnih medija zatražili pomoć, kako zbog nedostatak hrane, tako i goriva.

Gradonačelnik Mostara uputio poziv svim privatnim vlasnicima strojeva i mehanizacije
Citat:
11:30 Na izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Grada Mostara, koja je danas održana pod predsjedanjem gradonačelnika Grada Mostara Ljube Bešlića, proglašeno je stanje elementarne nepogode. Svim vlasnicima mašina i mehanizacije upućen je poziv da se jave na brojeve telefona: 036 334 294 i 036: 334 295 kako bi se angažirali na raščišćavanju snijega i normaliziranja saobraćaja u gradu.

Ovim putem pozivaju se i svi povjerenici mjesnih zajednica da se također jave na navedene brojeve telefona kako bi se uključili u organizaciju dodatne aktivnosti čišćenja snijega i normaliziranja stanja na terenu.

Također pozivaju se svi građani, vlasnici poslovnih prostora da se aktivno uključe u čišćenja snijega ispred ulaza zgrada, kuća i poslovnih objekata, a bit će im putem povjerenika MZ osiguran i određeni broj lopata za čišćenje snijega.

Sve gradske komunalne službe i danas će se angažirati na čišćenju snijega s saobraćajnica, posebno na prilazima bolnicama, domovima zdravlja, pekarama i drugim važnijim objektima kao i na omogućavanju pristupa ekipama koje rade na popravku elektroenergetskih postrojenja, saopšteno je iz Stožera Civilne zaštite Grada Mostara.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 14:03 

U Hrvatskoj: Imotski i Vrgorac skoro metar i pol snijega u prosjeku. Vojska dolazi u pomoć.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 14:05 

Na Kruševu kod Mostara od noćas nekoliko auta blokirano i doslovice zatrpano. Još nisu došli do njih.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 14:07 

Izbrisano.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 14:15 

Je napadalo... Al neka, ja sam se pozelio ove prave snjezine. Nije odavno.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 14:16 

koja je ovo varošica na slici?

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 14:20 

:smajl032

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 14:23 

ovo je na Zelenom vencu? kaos. :D

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 14:29 

Jutros kad sam izasao, gomile snega... a onda iz podruma izvucem neku rusku lopatu ovog profila:

slika

majka svih majki lopata za sneg :klanjam

...u medjuvremenu lik sa mercedesom se zaglavi u snegu na sred ulice, krenemo da lopatamo ispod guma, frajer izadje u nekom fancy kaputicu i kaze - sto bas sad napada ovoliko :smijeh a kad ce nego sad...

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 14:32 

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 14:34 

Hercegbosna u kolapsu, svaki malo veći grad proglasio vanredno stanje
pola metra snijega je bilo dovoljno za sve to
toliko o autonomiji, nemaju ljudi ni lopate, niti se znaju
ponašati u ovakvim uslovima, ja tuge i jada od 3. :D

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 14:37 

U Brckom su svi putevi prohodni, ali saobracaj se odvija usporeno, zbog snijega koji neprekidno i promijenjivim intezitetom pada u posljednjih dan-dva.

Citat:
Svi putni pravci u distriktu su prohodni, ali saobraćaj se odvija otežano, zbog snijega koji promjenjivim intezitetom neprekidno pada od sinoć, izjavio je danas zamjenik komandira Saobraćajne policije u Brčkom Kenad Bajrić.

Pomoćnik direktora Javnog preduzeća “Komunalno Brčko” Majezudin Vehabović da je kompletna mehanizacija radne jedinice Zimske službe održavanja od sinoć na terenu, gdje čiste gradsko područje.

“Uključili smo svo raspoloživo ljudstvo, a osim toga angažovali smo dodatno još 20 fizičkih radnika, kako bi smo uspješno završili obaveze čišćenja, mada nam uveliko nevolje stvara snijeg koji pada i niske temperature koje smanjuju efekat posipno-abrazivnih materijala”, rekao je Vehabović.

Od ukupno 600 kilometara puteva u distriktu, u nadležnosti JP “Komunalno Brčko” je oko četvrtina, dok su preostale dionice povjerene preko javnog oglasa privatnim preduzećima.

Magistralni put Bijeljina - Banjaluka kroz distrikt, bez dionice kroz gradsko područje čisti preduzeće “Bijeljina put”.

Šef Štaba zimske službe u distriktu Vinko Vidović je podsjetio da je obaveza preduzeća koja vrše zimsko održavanje da je da magistralne i regionalne puteve, kao i glavne gradske ulice stalno drže prohodnim, a što se lokalnih puteva tiče, da ih moraju očisti u roku od osam časova, nakon potpunog prestanka sniježnih padavina.

Izvor: http://www.rtvhit.com/index.php?id=6414

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 14:38 

A evo i kod mene je kritično. Ovako je bilo jutros, a snijeg pada i dalje nemilice bez namjere da prestane. Biti će do kraja dana metar najmanje.
Čapljina
slika

A što je najgore nema struje. Tj upravo je došlo oko 13 sati i najvjerojatnije će uskoro opet na dulje vrijeme nestati. Te stoga nema ni grijanja - evo me pod 6 deka. ;) A nitko ne čisti prometnice, autom ići je nemoguće, otići po kruh je nemoguće, ne znam uopće i imal i kruha? Sačekaću malo da pješaci utabaju staze kroz snijeg pa ću probati otići negdje na kavu ili čaj, ako radi išta. Mada bi mi bilo najpametnije da ostanem u kući ali ne mogu brate da izdržim cijeli dan da samo sjedim u kući!
A i sad je našlo da pada, vikendom, subotom !!!###!!! Što nije utorkom ili srijedom! :001_rolleyes

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 14:40 

novem je napisao/la:

0.35 TIGRAN Elezovic :w00t =))

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 14:42 

U Salakovcu su oni zameteni spašeni.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 15:03 

http://sport.blic.rs/Kosarka/Domaca-kos ... u-autobusu

Citat:
Košarkaši Hemofarma proveli su 27 sati zaglavljeni u autobusu, u tunelu iz koga ne mogu da izađu na osam kilometara od Mostara, na putu prema Širokom Brijegu u Bosni i Hercegovni, jer su zavejani snegom.

Ajmo Ere, vadite nam Banacane :cool

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 15:29 

Citat:
Od brojnih komentara koje smo dobili na mail, izdvajamo pismo čitatelja koji leži u Kliničkoj bolnici Mostar.

Pozdrav. Evo ležim u bolnici, pa smo sa sestrama i bolesnicima komentirali ovaj kolaps u nas. Mi smo na Odijelu uho grlo nos, ne znamo da li tako u čitavoj bolnici ali tu je samo jedan doktor od sinoćnje smjene i dvije sestre od sinoć koji su čitavu noć bili budni i ne znam kako će pokriti sve potrebe svih bolesnika ovako umorni, morao sam sam spravljati neku tekućinu za ispiranje poslije terapije.
Evo sada kada se čitav odjel probudio neki bolesnici nemaju ništa jesti jer jutros nije bilo nikakve dostave u bolnicu tako da smo bez kruha, mlijeka itd.

Upravo smo (12:15) dobili čaj i to je to, znači vjerovatno neće biti ni ručka, jedina sreća je što smo neki od nas prošlih dana dobili od rodbine i prijatelja malo voća, kašica i pudinga pa dajemo starijima kojima je više potrebno.

Valjda će se naći netko da pročita ovo da može nešto učiniti da se očisti put do bolnice jer ovo nema smisla. Molim da uvrstite ove informacije u vaš članak da vide ljudi koliki su bolesnici prioritet u našoj bolnici.

Bljesak.

Tuga jebena.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 15:56 

Neka nam je Bog u pomoći :blink

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 15:58 

Dobre su mi ove neke države na zapadu. I pored hladnog rata sa USSR oni gradili zgrade i stanove bez rupe za dimnjak. Znači zarati, nestane odmah struje i jebi se, smrzni se.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 16:09 

Grude_78 je napisao/la:
Citat:
Od brojnih komentara koje smo dobili na mail, izdvajamo pismo čitatelja koji leži u Kliničkoj bolnici Mostar.

Pozdrav. Evo ležim u bolnici, pa smo sa sestrama i bolesnicima komentirali ovaj kolaps u nas. Mi smo na Odijelu uho grlo nos, ne znamo da li tako u čitavoj bolnici ali tu je samo jedan doktor od sinoćnje smjene i dvije sestre od sinoć koji su čitavu noć bili budni i ne znam kako će pokriti sve potrebe svih bolesnika ovako umorni, morao sam sam spravljati neku tekućinu za ispiranje poslije terapije.
Evo sada kada se čitav odjel probudio neki bolesnici nemaju ništa jesti jer jutros nije bilo nikakve dostave u bolnicu tako da smo bez kruha, mlijeka itd.

Upravo smo (12:15) dobili čaj i to je to, znači vjerovatno neće biti ni ručka, jedina sreća je što smo neki od nas prošlih dana dobili od rodbine i prijatelja malo voća, kašica i pudinga pa dajemo starijima kojima je više potrebno.

Valjda će se naći netko da pročita ovo da može nešto učiniti da se očisti put do bolnice jer ovo nema smisla. Molim da uvrstite ove informacije u vaš članak da vide ljudi koliki su bolesnici prioritet u našoj bolnici.

Bljesak.

Tuga jebena.

:sad

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 16:59 

BiH pod snijegom-ujedinjena:))

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 18:03 

Vrh

PostPostano: 04 vel 2012, 18:06 

Jadni ti ljudi u bolnici.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 613 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Jean Luc Picard, Patriota, POPOVO_POLJE i 63 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: